PALUBA
March 23, 2023, 10:59:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 495   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 654160 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #345 on: June 06, 2014, 12:14:57 pm »


Mislio sam se javiti šoš kod prvih postova na ovoj strani ali mislim da će se vidjeti razlog iz samog mog teksta.

Pitanje je bilo da li je Rusija napadala Europu? Odgovor je bio netočan i to sam smatrao previdom  odnosno čisto terminološka greška.U svih pet navedenih slučajeva ne navodi se ime Rusija nego Sovjetski savez što je sasvim korektno.Međutim,pitanje  je bilo u vezi sa Ukrajinom i jasni navod Rusija.

Iza dalje se javljaju diskusije i onih koji razumeju o čemu se radi ali i onih koji ne razumeju.Dakle treba uključiti i vrijeme točan naziv države a treba znati i koji je društveno ekonomski sistem tada a koji sada.

Da ne nabrajam svih pet navedenih slučajeva evo na pr. Mađarska ili neki za vrijeme Staljina imate li podatke da li u tome nisu učestvovali i vojnici iz drugih država tadašnjeg SSSR-a.Tko je bio na vrhu vlasti da li Rus ili netko druge nacionalnosti,mada ja mislim da u komunizmu nije bio bitan toliko nacionalni identitet nego ideologija.Dakle sadašnja  RF nikako nije SSSR čak mislim da možda imaju više bogatih kapitalista (tajkuna)nego SAD.

Nemam namjeru braniti nikoga ovo sam naveo samo zbog istine a i da se vodi računa da neki postovi ne izgledaju kao anti Ruska propaganda.

Poz.
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 397


« Reply #346 on: June 06, 2014, 12:21:28 pm »

Za intervencije VU u Mađarskoj 1956. i Čehoslovačkoj 1968. traba imati u vidu sastav interventnih trupa, kao i činjenicu da li ih je neko iz Mađarske i Čehoslovačke pozvao da dođu?
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 693« Reply #347 on: June 06, 2014, 12:53:09 pm »

pa ovaj, drug Džugašvili mi nekako ne zvuči kao Rus  Grin
Logged
korisnik
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37« Reply #348 on: June 06, 2014, 01:37:31 pm »

Spisak delovanja SSSR-a je bio širi... u planu bila i agresija prema neutralnoj FNR Jugoslaviji, ali su znali da se ne bi dobro proveli da su napali tadašnju, veoma jaku i neutralnu Jugoslaviju. A i naš drug Stari je znao šta radi te je obezbedio podršku i kod drugog tabora.

Što se tiče ratnih zločina Saveznika, najpre Amera i SSSR-a, o čijim odnosim je posvećena ova tema, za vreme i neposredno posle DSR-a, prema narodima čije su zemlje bile u sili Osovine, nikada se nije puno pričalo, a kamoli da je jedan zločin koji se graniči sa genocidom procesuiran.
Neko će pomisliti da štitim ili da imam nameru da opravdam nacizam i fašizam, ali to nije tačno, samo bih voleo da pravda i istina važi za sve podjednako, ali od kada je sveta i veka to nije tako, već je sve po principu jačeg i onog koji izađe kao pobednik.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 868


« Reply #349 on: June 06, 2014, 05:24:02 pm »


Napad na FNRJ je razmatran 1949-1951., dakle u vreme najgore blokade, pre nego što je FNRJ dobila iole veću količinu pomoći sa Zapada. Do pristupanja MDAP, JA je oskudevala u svemu, zemlja razrušena ratom, narod polugladan.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 058


« Reply #350 on: June 06, 2014, 08:35:11 pm »

Staljin se nepotrebno i potpuno pogršeno vezuje za Ruse. On je po nacionalnosti bio Gruzijac. Trocki je na primer bio Jevrejin. Berija verovatno Abhaz (možda isto gruzijac). Uostalom za komuniste nacija nije ni bila bitna. Nisu Ukrajinic stradali u onom gladomoru zato što su Ukrajinci već zato što je neko cenio da imau žita i da im ga treba oduzeti. Stradali su svi na toj teritoriji. Ako ćemo tačno to je pretežno ta teritorija koja je i danas problematična (ona je u to vreme pripadala SSSR-u; drugi "ukrajinskiji" deo je pripadao Poljskoj). I tada je tamo bilo Rusa. Ne znam tačno koliko, ali u ne baš malom procentu. U tom procentu su i oni stradali. Dakle, poturanjem teze da su Rusi krivi za taj gladomor je potpuno pogrešna, čak i opasna (jer "vuče" na predrasude, da ne kažem nešto grublje).
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 868


« Reply #351 on: June 06, 2014, 09:46:59 pm »


Lavrentij Pavlovič Berija rođen je u Tiflisu (Tbilisi). Staljin nije bio Rus, naravno, i otac iz Džugašvili i majka Keke iz Svanidze su mu bili Gruzini. (Antisemiti tvrde da su 17 od 19 članova prvog Politbiroa bili Jevreji, ili su imali jevrejsko poreklo, što je tačno, ali nije suštinski bitno samo po sebi)  Rusi nisu krivi za gladomor u Ukrajini, jer su ista pravila prinudnog otkupa i uništavanje gazdinstava kolektivizacijom  važila u celom SSSR, ali je zbog plodnosti zemlje i obilja plodova baš Ukrajina postradala najviše. Ipak, ta velika nesreća već se godinama, ako ne i decenijama politikantski koristi kao primer ruskog genocida nad Ukrajincima, što nije ljudski, ali je korisno po mišljenju nekih za raspirivanje mržnje između dva sasvim bliska naroda. U tu kampanju i "bratsku svađu" uključuju se i Zapadnjaci, naravno, potpirujući je kada i koliko njima treba.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #352 on: June 08, 2014, 01:46:44 pm »

Nakon Praga otpor militarizaciji Istočne Europe i iz Bratislave:

Češka i Slovačka odbijaju dolazak NATO trupa na svoj teritorijČeška i Slovačka, dvije istočnoeuropske države koje su dugi niz godina bile u zajedničkoj zemlji, pokazuju se kao sve veći problem američkim planovima širenja vojne prisutnosti u ovoj regiji otkako je izbila Ukrajinska kriza. Naime, premijeri obje zemlje su poručili kako ne žele strane NATO trupe i vojne baze na svom teritoriju.

U trenutku dok je skoro cijela Europa ponavljala gotovo identične izjave, prva je glas protiv NATO trupa podigla Češka. Iz Praga je stigla jasna i nedvosmislena poruka - ne dolasku stranih NATO trupa (vidi: Dok jača vojna prisutnost diljem istočne Europe, Češka ima drugačiji stav: "Ne želimo NATO vojnike na svom teritoriju").

Nakon ove manifestacije otpora iz Praga prema planovima militarizacije cijele Istočne Europe, isti stav danas zauzima i Slovačka. Kako prenosi Reuters, slovački premijer Robert Fico rekao je kako će njegova zemlja i dalje ispunjavati sve obveze prema NATO savezu, ali dolazak stranih trupa na slovački teritorij ne dolazi u obzir. "Ne mogu zamisliti strane trupe na našem teritoriju, njihov dolazak u formi nekih baza", istaknuo je.

Slovački premijer Robert Fico i njegova stranka Smer drže apsolutnu većinu u slovačkom parlamentu te zagovaraju bolje odnose s Rusijom.

Ovo su stavovi gotovo dijametralno suprotno od onih koji se ističu u Varšavi - podsjetimo, Poljska je tražila dodatne NATO trupe i prije no što je američki predsjednik Barack Obama na posljednjoj europskoj turneji počeo zagovarati veću vojnu prisutnost.

Kolike različitosti među zemljama - dok češki ministar obrane poručuje kako se nipošto neće dovoditi strane trupe na njihov teritorij, ministar obrane Poljske u travnju ove godine javno je tražio od SAD-a da dovedu 10,000 američkih vojnika u Poljsku.

Slovački premijer Fico podsjetio je na invaziju Čehoslovačke 1968. od strane trupa Varšavskog pakta te istaknuo kako je to jedan od razloga zašto je njegova zemlja osjetljiva na stranu vojnu prisutnost. Sličan argument su istaknuli i u Pragu.

Češki premijer Bohuslav Sobotka osvrnuo se na Obamine zahtjeve za većom vojnom prisutnošću - istaknuo je kako Češka neće tražiti prisutnost bilo kojih stranih vojnika na svom teritoriju te neće pozivati na povećanje NATO vojne prisutnosti u Europi. Ovaj stav Praga direktno proturječi američkim idejama.

Što se pak tiče zemalja gdje su se u zadnje vrijeme pojavili NATO vojnici, neki su iznimno kritični prema njima


izvor(i): Reuters | RT
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 058


« Reply #353 on: June 08, 2014, 04:09:33 pm »

Quote
Ovo su stavovi gotovo dijametralno suprotno od onih koji se ističu u Varšavi - podsjetimo, Poljska je tražila dodatne NATO trupe i prije no što je američki predsjednik Barack Obama na posljednjoj europskoj turneji počeo zagovarati veću vojnu prisutnost.

Нисам баш сигуран да Пољска стварно жели старне базе, макар и америчке, на својој територији. Пре бих оценио да се ради о актуелној политичкој изјави него о стварној намери.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 042


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #354 on: June 08, 2014, 04:20:38 pm »

Bojim se da ako dođe vreme za instaliranje baze, niko ih neće mnogo brenovati. Ušli su u igru progutali mamac i jednog gospodara zamenili drugim. Ako se budu odlučili da pokušaju sa furanjem svog fazona naje..će.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 868


« Reply #355 on: June 08, 2014, 04:21:56 pm »

Пољска са једне стране и Чешка и Словачка с друге имају различите прилазе и захтеве. Пољска је изричито тражила повећање НАТО трупа на својој територији. Пошто ти људи не могу да лебде у ваздуху, нужне су им базе. Чешки/Словачки приступ је мислим мудрији. Пољска је велика земља, Пољака има скоро 40 милиона и понекад им проради синдром "велике нације", без обзира на горко историјско искуство. Сем тога, Пољаци имају "становите" нерашчишћене рачуне са Русима, одавно. Има појединаца, надам се само појединаца, који би ђипали од среће кад би им се пружила прилика да се прошетају у тенку по руској земљи, па макар погинули у тој шетњи.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #356 on: June 08, 2014, 04:28:44 pm »

..........Има појединаца, надам се само појединаца, који би ђипали од среће кад би им се пружила прилика да се прошетају у тенку по руској земљи, па макар погинули у тој шетњи.

Šta da mu se radi, neke "zarazne bolesti" se nikad do kraja nemogu iskorijeniti.  Smiley
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 042


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #357 on: June 08, 2014, 04:34:48 pm »

..........Има појединаца, надам се само појединаца, који би ђипали од среће кад би им се пружила прилика да се прошетају у тенку по руској земљи, па макар погинули у тој шетњи.

Šta da mu se radi, neke "zarazne bolesti" se nikad do kraja nemogu iskorijeniti.  Smiley
Ne znam kakav im je danas moral ali pre 30 godina nisu nešto imali muda. Nas 10 u Varšavi (20-30 god starosti) trezni posle jedne
namerno ne odsvirane lične greške smo ispraznili dvoranu sa oko 200 gledalaca, nisu se uopšte ponašali kao pripadnici velike nacije, mislim da su navikli da ih neko drugi brani i da su zaboravili neke slavne dane svoje istorije.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 058


« Reply #358 on: June 08, 2014, 05:12:36 pm »Quote
Сем тога, Пољаци имају "становите" нерашчишћене рачуне са Русима, одавно.

Више то није "она Русија"(царска) или СССР. Уосталом спорне територије и становништво су сада на територији Украјине у Белорусије.
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #359 on: June 10, 2014, 08:48:37 am »

NATO pokrenuo vojne vežbe u baltičkim zemljama
Beta-AFP   10.06.2014.

NATO je u baltičkim zemljama pokrenuo vojne vežbe u kojima učestvuje 10 zemalja i koje su najveće od pripajanja Krima Rusiji. Oko 4.700 britanskih, kanadskih, američkih, finskih, poljskih vojnika, sa oko 800 oklopnih vozila, učestvuju u vežbama nedaleko od glavnog grada Letonije, Rigi.

"Vežba je značajna imajući u vidu trenutnu bezbednosnu situaciju", izjavio je novinarima letonski ministar odbrane Raimonds Vejonis. Rusiji je kritikovala održavanje vežbi, uz ocenu da je u pitanju "manifestacija neprijateljskih namera". "Raspoređivanje dodatnih snaga NATO u centralnoj i istočnoj Evropi, čak i u okviru rotacije trupa, predstavlja kršenje sporazuma između Rusije i NATO", rekao je ruski pomoćnik ministra odbrane Vladimir Titov. Vežbe su počele juče, danas bi trebalo da budu nastavljene u Litvaniji, a trajaće do 20. juna.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 495   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.041 seconds with 22 queries.