PALUBA
July 14, 2024, 11:15:32 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 502   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 896782 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #45 on: April 04, 2009, 06:27:47 pm »

Moskva ne odbacuje mogućnost priključenja NATO

04/04/2009
Brisel - Rusija ne odbacuje mogućnost da u nekom trenutku u budućnosti pristupi NATO-u, ali za sada preferira da održi saradnju sa Alijansom na praktičnom, ograničenom nivou, rekao je ruski izaslanik u NATO-u Dmitrij Rogozin. „U ovom trenutku nije neophodno priključenje Rusije Alijansi, ali ne možemo da odbacimo tu mogućnost za budućnost,“ rekao je Rogozin.

„Nije problem u tome što se NATO prostire do ruskih granica, već što seže samo do njih,“ rekao je Garet Evans, predsednik Međunarodne krizne grupe, nezavisne organizacije sa sedištem u Briselu. „NATO treba da poželi dobrodošlicu Rusiji u svom unutrašnjem krugu pod uslovom da je to u saglasnosti sa kriterijumima ljudskih prava“, dodao je on, priznajući da to nije kratkoročna opcija, posebno nakon rata u Gruziji. Rusija se žestoko protivi proširenju NATO-a na njeno susedstvo koje ona još uvek smatra svojom sferom uticaja. „Ne smatramo da je neophodno da napravimo bilo kakve ustupke kada je reč o našem suverenitetu i sposobni smo da nezavisno odgovorimo na sve pretnje, ali u ovom trenutku nismo zadovoljni mnogim stvarima koje se dešavaju u NATO,“ rekao je Rogozin i dodao da je to razlog zbog kojeg članstvo u NATO u ovom trenutku ne dolazi u obzir. „Velike sile ne pristupaju savezima, one ih osnivaju“.

Izvor: Danas online


Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #46 on: April 06, 2009, 04:08:43 pm »

Obnova odnosa NATO-Rusija do leta

6. april 2009.
Moskva -- Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin kaže da bi Rusija mogla da obnovi odnose sa Alijansom posle minisitarskog sastanka krajem maja.

"Ako susret prođe uspešno ne isključujem mogućnost da se političko rukovodstvo Rusije izjasni za obnavljanje odnosa sa NATO-om i na vojnom planu. Posle ministarskog sastanka odnosi bi mogli da budu uspostavljeni u punom obimu", rekao je Rogozin tokom telemosta Brisel-Moskva.

On je najavio da će od 18. maja do 6. juna u Briselu biti održan ministarski sastanak država-članica NATO-a na kome će učestvovati i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Učesnici bi trebalo da razmatraju perspektive Sporazuma o evropskoj bezbednosti, situaciju u Avganistanu i na Kavkazu.

Navodeći da su u NATO-u spremni za odnose sa Rusijom na nivou amabasdora, ali i šefova diplomatija, Rogozin je rekao da će u sredu u Briselu biti održan sastanak na nivou ambasadora.

On je, takođe, istakao da Rusija nije spremna za to da sa NATO-om razmatra pitanje vojnih tranzita u Avganistan, već samo nevojnih.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #47 on: April 23, 2009, 05:28:04 pm »

Lavrov: NATO apriori nije pretnja

23. april 2009.
Moskva -- Rusija ne gleda na NATO apriori kao na izvor pretnji, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Njemu ipak, kako kaže, nije jasan cilj NATO vežbi u Gruziji.

“Kada se danas preduzimaju pokušaji ponovnog naoružavanja gruzijske vojske, kada se u Gruziji planiraju vežbe NATO, to ne može da ne izazove pitanje šta žele u Alijansi”, rekao je Lavrov u intervjuu za BBC, koji je objavilo rusko Ministarstvo inostranih poslova.

On podseća da su ”poslednji put vežbe NATO u Gruziji održane u julu 2008. godine, par nedelja do napada na Južnu Osetiju”.

Ističući da je nedavno zahlađenje odnosa Rusije i NATO-a, izazvano “jednostranom pozicijom Saveza o Kavkaskoj krizi i odbijanjem da se čak i razmotre njeni razlozi”, pokazalo probeleme u dijalogu, Lavrov je rekao da je za Rusiju Alijansa jedan od ”objektivnih ključnih faktora koji određuje stanje bezbednosti u evroatlantskom regionu, između ostalog i kod naših granica”.

Prema njegovim rečima, problemi se pojavljuju kada se kod zemalja NATO-a pojave recidivi konfrontacione logike iz vremena “hladnog rata” i naginjanje blokovskoj politici.

“Nas brine težnja Alijanse ka širenju koja je zadržana a neobjašnjiva sa tačke gledišta panevropske bezbednosti”, rekao je Lavrov.

On je dodao da da Moskvu uznemirava i težnja NATO-a ka "razlivanju" normi međunarodnog prava i uloge Saveta bezbednosti UN, odbijanja zemalja članica da ratifikuju adaptirani Sporazum o konvencionalnom naoružanju u Evropi i pokušaji da se opravda ratna avantura režima gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija protiv Južne Osetije i planovi za njegovo ponovno naoružavanje.

”Koraci širenja Alijanse ozbiljno komplikuju našu saradnju i nikako ne jačaju regionalnu i globalnu bezbednost”, rekao je ruski ministar, dodajući da Rusija ne može da prenebregava približavanje vojne infrastrukture zemalja NATO-a njenim granicama.

Međutim, rekao je Lavrov, Rusija je usmerena na traženje konstruktivnih ishoda i zajednički rad, jer konfrontaciju ne dozvoljavaju zajednički globalni rizici i pretnje.

Rusija se, kazao je on, zalaže za jačanje poverenja u odnosima sa NATO-om i protivi stvaranju novih linija podele u Evropi.

“Želimo da verujemo da NATO nije zainteresovan za vraćanje duhu i logici 'igre sa rezultatom nula' i pojavi zona sa različitim nivoom bezbednosti na evropskom kontinentu”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, ukoliko NATO ne bude pokušavao da sam gradi bezbednost u svetu samo po svojoj meri, već se usmeri na "organsko građenje globalnog sistema" međunarodne bezbednosti koji odgovara savremenim izazovima, perspektive odnosa sa Rusijom biće predvidive.

“Uz prisustvo političke volje partnera, Savet Rusija - NATO može da se preobrazi u jednu od najvažnijih nosećih konstrukcija saradnje u oblasti bezbednosti u evroatlantskom prostoru i da postane perspektivan element sistema sporazumne politike koja se formira u svetu”, istakao je Lavrov.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #48 on: April 30, 2009, 03:04:07 pm »

NATO proterao dvojicu ruskih diplomata


30.04.2009.

NATO je naredio proterivanje dvojice ruskih diplomata kao odgovor na najveći špijunski skandal u istoriji Alijase, u okviru kojeg je jedan visoki estonski diplomata osuđen na zatvorsku kaznu zbog odavanja tajni Alijanse Moskvi.

Portparol NATO Džems Apaturaj nije želeo da komentariše te navode uz obrazloženje da je reč o "obaveštajnim pitanjima", ali je jedan diplomata Alijanse potvrdio izveštaj o proterivanju dvojice Rusa, preneo je Rojters.

"Dvojici ruskih diplomata rečeno je da ovde više nisu poželjni", rekao je diplomata, koji je želeo da ostane anoniman.

Prema "Fajnašenel tajmsu" jedan od proteranih diplomata sin ruskog ambasadora u EU, Vladimira Čižova.

Dvojica Rusa su bili službenici ruske misije pri NATO, ali list je preneo, pozivajući se na izvore iz Alijanse, da se veruje da su radili kao obaveštajni agenti.

Oni nisu bili direktno umešani u špijunsku aferu, ali izvori iz NATO tvrde da je skandal naneo toliku štetu bezbednosti Alijanse da je bila prinuđena da oštro reaguje.

Estonski diplomata Herman Sim (61) osuđen je u februaru pred sudom u Talinu na 12 godina zatvora zbog špijunaže. On je proglašen krivim zbog odavanja bezbednosnih i diplomatskih tajni Alijanse Rusiji.

Istražitelji su nazvali taj slučaj "najvećim špijunskim skandalom u istoriji NATO".Sim je, kako je utvrdila istraga, prosledio više od 2.000 stranica informacija ruskim obaveštajcima.

Izvor: Tanjug
« Last Edit: May 28, 2014, 01:58:24 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #49 on: April 30, 2009, 03:13:54 pm »

Moskva: Proterivanje diplomata „gruba provokacija”

30/04/2009
Moskva – Zvanična Moskva ocenila je da je proglašenje dvojice ruskih službenika Stalnog predstavništva Rusije pri NATO-u za persone non-grata „gruba provokacija” i, pozivajući članice Alijanse da se „zamisle nad posledicama”, najavila da će izvesti odgovarajuće zaključcke iz toga.

Kako je navedeno u reagovanju ruskog Ministarstva inostranih poslova, ta „revoltirajuća akcija iz korena protivreči izjavama rukovodstva NATO-a o spremnosti na normalizaciju odnosa sa Rusijom”.

„Za nas je očigledno da iza provokacije stoje snage koje nisu zainteresovane za davanje stabilnog karaktera tendenciji ka normalizaciji koja se pojavila”, navodi ruski MIP i dodaje da te snage traže izgovore da bi se na putu uzajamno korisnog razvoja dijaloga Rusija-NATO, pa i rusko-evropskog dijaloga, ponovo formirale prepreke”, i to ne birajući metode.

„Pozivamo sve članice NATO-a da se bez odlaganja zamisle nad posledicama događaja”, istaknuto je u saopštenju zvanične Moskve u reagovanju na nameru „funkcionera službi bezbednosti Alijanse da, bez bilo kakvih shvatljivih ojbašnjenja”, proteraju dvojicu službenika ruskog Predstavništva iz Brisela.

„Naravno, zaključke iz te provokacije ćemo izvesti”, istaknuto je u saopštenju.

Agencija Itar-Tas je prenela izjavu neimenovanog visokorangiranog diplomate iz Brisela da su dvojica ruskih diplomata, od kojih je jedan - prema pisanju britanske štampe, sin predstavnika Rusije pri EU Vladimira Čižova, ocenjeni kao nepoželjne osobe zbog optužbi za aktivnost nespojivu sa poslom diiplomate, kao odgovor posle „skandala sa hapšenjem visokorangiranog estonskog činovnika, koji je predao Rusiji tajnu informaciju o Severnoatlantskom savezu”.

Taj izvor je naveo da je Rusija o tome informisana u sredu.

Itar-Tas je preneo izjavu anonimnog međunarodnog eksperta iz Brisela da ne može biti slučajnost - početak obnove zvaničnog političkog dijaloga Rusije i NATO-a i proterivanje diplomata.

„Ne bih da govorim o namerama, ali se nesumnjivo radi o planiranim aktivnostima Alijanse, koje imaju jasan cilj”, rekao je taj stručnjak ruskoj državnoj agenciji.

Izvor: Tanjug
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 510« Reply #50 on: April 30, 2009, 10:10:07 pm »

Evo i pozadine ove zanimljive i prilično čudne priče. Herman Siim je bio pukovnik u miliciji SSSR-a, i regrutovan je za SVR na odmoru u Tunisu 1995. od strane Valerija Zencova, koji je svojevremeno radio u estonskom ogranku KGB-u, pa je vrlo verovatno da su se poznavali od ranije. Siim nije bio ni ucenjen, ni "kupljen", jedino je tražio da mu se vrati čin pukovnika. Za 12 godina, koliko je bio saradnik SVR-a je dobio ukupno 100,000 američkih dolara, što je prilično skromna suma za tako visoko postavljenog špijuna, pa ceo slučaj deluje prilično bizarno. Oficir za vezu za Siima je bio Sergej Jakovljev, koji odlično govori portugalski jezik, i koji je ilegalno dobio portugalsko državljanstvo, pod imenom Antonio de Jesus Amurett Graf. Inače, izgleda da je Jakovljev, alias Graf držao na vezi još nekoliko ljudi koji rade u NATO, i to Portugalaca i Španaca. Inače, NATO proteruje Vasilija Čižova, koji je sin ruskog ambasadora pri EU, i koji je radio kao prevodilac za ambasadora Dimitrija Rogozina (Rogozin od stranih jezika govori samo francuski, pa mu treba prevodilac za engleski), i koji veze sa špijuniranjem nema, i Viktora Kočukova, koji je dosta stariji, i koji je profesionalni diplomata.   
« Last Edit: May 01, 2009, 10:58:40 am by ZastavnikDjemo » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #51 on: May 03, 2009, 01:15:54 am »

Herman Sim je zadužen za IT sugurnost i čisto sumanjam da je on mogao bog-zna-kakve tajne da dostavi Rusima. Radi se o čoveku koji nije bio tehnološki potkovan da razume poziciju na kojoj se nalazio, već je na toj poziciji bio "po minulim zaslugama", a i karijera mu je bila na izmaku. S obzirom da je Estonija relativno skoro primljena u NATO, ona nema pun pristup NATO računarskim mrežama, niti ima klirens za interkonekciju koja bi mogla da napravi neku ozbiljniju štetu. Da su Rusi od ovog čoveka dobili gomilu dokumentacije, to ne sumnjam, ali da je vrednost tih podataka bila od neke važnosti, te da je sam izvor bio od neke važnosti, ne bi stavljali diletanta kao što je Jakovljev da mu bude hendler.

Cela priča ima mnogo više veze za veoma zategnutim odnosima pre svega između američke vojske (ne i trenutne politike) i ruskih snaga.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #52 on: May 05, 2009, 04:28:54 pm »

NATO žali zbog odluke Moskve

05/05/2009
Brisel – Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer izrazio je „žaljenje” zbog odluke Moskve da otkaže učešće šefa diplomatije Sergeja Lavrova na predstojećem sastanku Saveta NATO-Rusija, saopšteno je u sedištu Alijanse u Briselu.

Shefer „žali zbog odluke Rusije zato što smatra da ima veliki broj pitanja od zajedničkog interesa o kojima bi NATO mogao da razgovara sa tom zemljom”, izjavila je njegova portparolka Karmen Romero.

Generalni sekretar NATO koji je „jutros obavešten” o namerama Moskve, „nada se da će uskoro biti moguće utvrditi odgovarajući datum za sastanak ministara spoljnih poslova Saveta NATO-Rusija”, dodala je Romerova.

Sastanak Saveta NATO-Rusija na ministarskom nivou, koji je najavljivan za drugu polovinu maja, trebalo je da označi približavanje Moskve i Alijanse nakon perioda zategnutih odnosa zbog rusko-gruzijskog sukoba u avgustu prošle godine.

Ruski ambasador u NATO Dmitrij Rogozin rekao je ruskim novinskim agencijama da Lavrov neće učestvovati na sastanku Saveta NATO-Rusija zbog proterivanja dvojice ruskih diplomata iz sedišta Alijanse.

Rogozin je to saopštio dan uoči vežbi NATO u Gruziji koje je Moskva ocenila kao „provokaciju”.

NATO je odlučio da protera ruske diplomate zbog špijunske afere u korist Rusije. Estonski zvaničnik zadužen za pitanja odbrane Herman Sim osuđen je u februaru na 12 godina zatvora zato što je Moskvi dostavio hiljade poverljivih dokumenata, posebno vezanih za NATO.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #53 on: May 05, 2009, 04:31:18 pm »

Rogozin: NATO nije spreman za normalizaciju odnosa

05/05/2009
Moskva – Predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin optužio je Alijansu da nije spremna za normalizovanje odnosa, zbog čega neće biti održan ministarski sastanak Rusija-NATO.

„Drskim demaršom alijanse” u odnosu na dvojicu ruskih diplomata i „neadekvatnim dejstvima”, u smislu sprovođenja vežbi u Gruziji, „prinuđen sam da konstatujem da Alijansa nije spremna za obnovu političkog dijaloga sa Rusijom”, rekao je Rogozin ruskoj agenciji Itar-Tas.

On je naglasio da se ministarski sastanak Rusije i NATO u predviđenom roku neće održati.

„Pratićemo kako se razvijaju događaji. Nameravam da otvoreno razmotrim nastalu situaciju na narednom sastanku na nivou ambasadora”, rekao je Rogozin.

Sastanak Saveta Rusija-NATO na nivou ministar spoljnih poslova bio je planiran za 19. maj. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, međutim, odustao od odlaska u Brisel u znak protesta što je Alijansa otkazala gostoprimstvo dvojici njenih diplomata.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #54 on: May 06, 2009, 03:57:57 pm »

Rusija proterala dvoje kanadskih diplomata u NATO


06.05.2009

Rusko ministarstvo inostranih poslova danas je ukinulo diplomatske akreditacije za dvoje Kanađana koji rade u kancelariji NATO-a u Moskvi, kao odgovor na nedavno proterivanje dvojice ruskih diplomata u Briselu.

Odluku o proterivanju potvrdili su rusko ministarstvo spoljnih poslova i kanadska ambasada u Moskvi.

U saopštenju ministarstva se navodi da je kanadski ambasador "pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova gde je obavešten o odgovoru na neprijateljski potez NATO-a prema ruskim predstavnicima u Alijansi", i dodaje da je "Rusija bila primorana da ukine akreditaciju" dvojici kanadskih diplomata.

Reč je o direktorki informativnog biroa NATO Izabel Fransoa i još jednom saradniku biroa Marka Opgenorta, navelo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

NATO je prošle sedmice odlučio da protera dvojicu ruskih diplomata akreditovanih u Alijansi zbog navodne umešanosti u predaju osetljivih dokumenat.

Portparl kanadske ambasade u Moskvi rekao je da "Kanada duboko žali zbog ove odluke" i dodao da Kanada i NATO saveznici nastoje da "obnove saradnju sa Rusijom" kao i da je odluka o ukidanju akreditacija "kontraproduktivna" za te napore. Iz ruskog minsitarstva spoljnih poslova juče je najavljeno proterivanje diplomata Alijanse, a izvor iz ministarstva rekao je da nije Rusija ta koja je počela sa takvim ponašanjem već je samo bila prinuđena da reaguje na potez NATO-a.

Šef ruske diplomatije Sergje Lavrov juče je zbog zaoštravanja odnosa između Rusije i Alijanse odustao od učestvovanja u samitu NATO-Rusija koji će biti održan u maju. Sastanci NATO-Rusija nisu održani na ministarskom nivou od avgusta prošle godine i ruske vojne intervencije u otcepljenoj gruzijskoj republici Južnoj Osetiji.

Odnosi Rusije i NATO dodatno su zaoštreni zbog NATO manaevara koji su danas počeli u Gruziji koje je Rusija ranije ocenila kao provokaciju.

Izvor: Tanjug
« Last Edit: May 28, 2014, 02:00:33 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #55 on: May 06, 2009, 06:36:49 pm »

Smanjenje nuklearnog naoružanja šansa za bolje odnose

06/05/2009
Vojni analitičari ukazuju da je jedina nada za popravljanje odnosa SAD i Rusije u novim razgovorima o smanjivanju nuklearnog naoružanja. Dve strane su odredile rok do decembra da postignu dogovor.

Nedavno završeni razgovori o ograničenju nuklearnog oružja između SAD i Rusije u Rimu ocenjeni su kao uspešni, uz najavu da bi trebalo nastaviti dalje kontake kako bi se postigao dogovor.

Pregovori su zakazani pošto su se predsednici dve zemlje, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, početkom meseca dogovorili u Londonu da zajedno rade na novom sporazumu koji će zameniti Sporazum o smanjenju naoružanja.

Američki zvaničnici saopštili su da su pregovori veoma važan zamajac za promenu rusko-američkih odnosa i vraćanja uzajamnog poverenja.

Obe strane su se složile da je novi sporazum prilika da dve nekada suprotstavljene super sile u vreme Hladnog rata sada mogu da sarađuju uprkos tome što se ne slažu oko brojnih pitanja u svetu.

O rusko-američkim odnosima biće reči i sutra, jer ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov putuje u prvu posetu SAD od dolaska nove američke administracije Baraka Obame.

Lavrov bi trebalo da se sretne sa državnom sekretarkom Hilari Klinton, a najavljeno je da će na sastanku biti razmotren čitav kompleks saradnje u okviru Saveta Rusija-NATO.

Izvor: RTS
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #56 on: May 06, 2009, 06:39:00 pm »

Špijunske afere

06/05/2009
Odnos Rusije i najveće vojne organizacije mogao bi dodatno da se pogorša posle odluke Moskve da oduzime diplomatske akreditacije ambasadoru Kanade Ralfu Lisišinu, direktorki Informativnog biroa Alijanse u Moskvi Izabel Fransoa i atašeu kanadske ambasade u Rusiji Mark Opgenort.

U saopštenju se navodi da je taj potez bio iznuđen i da je povučen kao odgovor na neprijateljski akt od strane NATO-a prema službenicima Predstavništva Ruske Federacije pri NATO-u.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da je Rusija morala da reaguje.

"Ukinuli smo akreditacije dvojici službenika iz NATO centra za informacije. Naši partneri u NATO-u, bar oni koji su pokrenuli proterivanje dvojice ruskih diplomata, nisu mogli da očejkuju ništa drugo. Takva su pravila igre", naglasio je Lavrov.

Odluka o proterivanju dvojice diplomata doneta je kao odgovor na špijunski skandal u Estoniji iz februara ove godine, kada je visokorangirani estonski činovnik Herman Sim dobio 12,5 godina zatvora zbog špijunaže protiv Estonije i NATO-a u korist Rusije.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin najavio je juče da će odgovor Rusije na proterivanje Viktora Kočukova i Vasilija Čižova, biti nesumnjivo, oštar. "Odgovorićemo partnerski", rekao je Rogozin.

Ministarstvo inostranih poslova Belgije odlučilo je da protera dvojicu službenika ruskog Stalnog predstavništva pri NATO-u, kojima je Alijansa ranije oduzela akreditaciju, saopštila je predstavnica tog ministarstva Delfina Kolar.

Kolarova je rekla da je Stalnom predstavništvu Rusije pri NATO-u formalno saopšteno da akreditacija dvojice ruskih službenika više ne važi i da na taj način ne postoji osnov da oni obavljaju diplomatske funkcije u Belgiji.

"Posle isključenja sa spiska diplomatskog personala ruske diplomate - Viktor Kočukov i Vasilij Čižov - ostaju bez dokumenata potrebnih za boravak u Belgiji i potrebno je da napuste zemlju u najskorije vreme", rekla je Kolarova.

Rogozin je kategorički istakao da su njih dvojica kadrovi ruskog MIP-a i da nemaju nikakve veze sa optužbama za špijunažu i skrenuo pažnju da je posle nekoliko sati posle poverljivog razgovora sa Sheferom, detaljna i tačna informacija o incidentu bila u "Fajnenšl tajmsu".

Rogozin je istakao da to svedoči o namernom puštanju informacije u medije i da predstavlja znak političke provokacije.

Stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov, čiji je 23-godišnji sin jedan od dvojice proglašenih za "persone non grata", rekao je da je u ovom slučaju reč o "ciničnoj provokaciji, koja svedoči o nameri njenih autora da nanesu štetu odnosima Rusije i NATO-a, koji tek što su počeli da se izvlače iz ćorsokaka".

Ruski mediji javili su juče da je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odustao od učešća na ministarskom zasedanju Saveta Rusija-NATO, planiranom za 19. maj u glavnom gradu Belgije, prvom na tako visokom nivou posle prošlogodišnjeg petodnevnog južnoosetijskog rata, posle kog su zahladneli odnosi.

Izvor: RTS
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #57 on: May 08, 2009, 03:28:11 pm »

Rogozin: Moskva će nastaviti da obnavlja odnose sa NATO

08/05/2009
Moskva/Brisel – Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitri Rogozin izjavio je da će Moskva rešiti probleme sa Gruzijom i nastojati da obnovi odnose sa NATO-om, uprkos nedavnom proterivanju diplomata i vojnim vežbama Alijanse u Gruziji.

Rogozin je, međutim, optužio Alijansu da pokušava da iskoristi teškoće u bilateralnim odnosima Rusije sa susednim zemljama.

„Naša zemja i Gruzija imaju odnose vekovima i mi ćemo pre ili kasnije rešiti naše probleme. Međutim, nastojanje NATO da iskoristi neke teškoće u našim odnosima nije fer”, izjavio je Rogozin.

On je pozvao NATO da se bori protiv istinskih pretnji i ocenio da je insistiranjem na održavanju vežbi u Gruziji, Alijansa pokazala da ljudi koji u njoj donose odluke nisu politički fleksibilni, preneo je Itar-Tas.

Ipak Rogozin je istakao da Moskva ne smatra da su odnosi sa NATO propali.

On je ocenio da bi proterivanje dvojice ruskih diplomata iz Brisela i dva funkcinera NATO iz Moskve kao i problemi oko vežbe NATO mogli biti deo zavere da se sabotira politika poboljšanja odnosa koju zastupa američki predsednik Barak Obama.

„Vreme je da stavimo tačku i što pre obnovimo odnose”, rekao je Rogozin na video konferenciji za novinare, koju je iz Brisela održao za novinare u Moskvi, javio je Rojters.

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #58 on: May 13, 2009, 04:29:01 pm »

НАТО-у је већ одавно време да заврши хладни рат

13/05/2009
НАТО треба да прекине да делује као да је хладни рат још у току, сматра бивши амбасадор Канаде у Југославији Џејмс Бисет. Подсетивши на страницама листа Глоб енд мејл на прекршено обећање да се НАТО неће ширити на исток после пада Берлинског зида, на бомбардовања Србије и признање независности Косова, он као најновији пример указује реакцију западних земаља на прошлогодишње догађаје на Кавказу. НАТО-у је време да заврши хладни рат и да се помири са Русијом, која може у наредним годинама да постане за Запад један од најкориснијих и најснажнијих савезника, сматра дипломата.

Извор: Глас Русије
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #59 on: May 23, 2009, 08:46:38 am »

Nesterenko: Širenje NATO-a neprihvatljivo za Rusiju

23/05/2009
Moskva – Moskva ne prihvata planove o približavanju vojne infrastrukture NATO-a ruskim granicama, izjavio je portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko.

„Planovi o približavanju NATO-a ruskim granicama su za nas neprihvatljivi. Istovremeno, spremni smo da sa tom organizacijom razvijamo odnose na ravnopravnoj osnovi, radi evroatlantske bezbednosti”, izjavio je Nesterenko.

Komentarišući nov koncept nacionalne bezbednosti za period do 2020. godine, Nesterenko je kazao da će Rusija razvijati strateško partnerstvo sa SAD, koje „proističe iz zajedničkih interesa i ključnog uticaja koje rusko-američki odnosi imaju na situaciju u svetu”, prenela je agencija Itar-Tas.

Izvor: Tanjug
« Last Edit: May 27, 2009, 07:59:27 pm by dreadnought » Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 502   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.086 seconds with 22 queries.