PALUBA
April 24, 2024, 01:49:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 831694 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 487


« Reply #660 on: December 17, 2014, 12:26:20 pm »

Cene nafte su pale sa 110$ na jučerašnjh 59, što je pad od 46%, a niko ne može reći da je to kraj ovog ekonomskošpekulativnog ob-geopolitičkog obvaljivanja cene najvažnijeg energenta. Da li to ima veze sa odnosima Rusija-NATO - naravno da ima, i to suštinske. Bez obzira što se relativno mala količina nafte kupuje na "SPOT" tržištu, tj. tras pare - tras nafta, te da su cene po dugoročnim ugovorima uvek nešto veće od berzanskih, ova događanja imaju ogroman značaj.
« Last Edit: December 17, 2014, 12:33:22 pm by kumbor » Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 222


« Reply #661 on: December 17, 2014, 06:19:55 pm »


Drago mi je da je @dzumba postavio pitanje  a takođe i Vaš odgovor.Molio bih Vas da ovaj moj post  ne shvatite lično.

U komentaru mog posta Vi ste naveli primjer pada nafte kao istorijsku činjenicu,ne vodeći računa o vremenu(sadašnja situacija),pa nisam bio siguran da li se radi o primjeru iz prošlosti i kolika je njegova vezanost za sadašnju situaciju.Međutim zahvaljijući pitanju @dzumbe Vi ste razjasnili da Vi mislite da je sadašnja situaciija slična.Ne bih se mogao složiti jer ste i to razjasnili,Vama nije jasno tko vodi svjetsku ekonopmiju pa samim tim i sva događanja sada,jer se dvoumite između Saudijske Arabije i SAD.Imate u aktualnim sredstvima informisanja da je do prije 200 godina Engleska bila najveća ekonomska sila,da je cirka zadnjih 200 godina to bila SAD i da je to tek ovih dana preuzela Kina (doduše sa još nejasnim parametrima). Dakle nigdje se ne spominje Saudijska Arabija,pa neznam otkud dvoumljenje između SAD i nje (tko je tu glavni uzrok).

Također ne bih se složio ni sa Vašim zadnjim pasusom da je u SAD demokracija,te da nije dovoljno kupiti predstavnika u kongresu,nego i njegovo biračko tijelo.Mislim da Vi nekritički prihvatate činjenice iz izvora SAD.Ako krenete od osnova riječ demokracija znači vladavinu naroda.Valjda se zna da to nije tako,ako netko,tko nema novca,nemože niti učestvovati u izborima.Bolje rečeno,narodom vlada manjina,koja ima novca.Sigurno da se radi i o farsi(utjecaju propagande-obećanja).Ne mogu opširnije pisati,ali mislim da su u pravu i oni koji tvrde da se radi o smjeni sličnih,te da  u suštini nema velike razlike tko je došao na vlast.Borba unutar partija u SAD prema vani nema baš neki utjecaj.Bilo tko da pobijedi morat će voditi politiku te stranke.

Poz.

Na kraju u R.Federaciji je ovih dana poprilično povećana kamatna stopa,nećete valjda izvući zaključak da to oni rade protiv sebe jer bi po Vašem trebalo da dovede do još većeg pada cijena nafte koja je znatan dio punjenja bužeta RF.Светска економија није нешто што се води из једног центра, ма колико тај центар био јак. Тај центар може да врши огроман утицај, али и даље постоје ствари које су ван његове контроле. Друго, колико год Америка на међународној сцени деловала као један глас, у суштини се ради о хору. Различити људи, различити интереси. Економска политика коју Америка води је резултат компромиса између тих различитих интереса, а не нешто што је планирано из једног центра, или од стране једне групе људи која има идентичне интересе.

Ове цене нафте дугорочно штете америчкој економији, из два разлога. Један је да угрожавају америчку производњу нафте. Други је да сви пројекти алтернативне енергије и повећања енергетске ефикасности губе на значају.
Окидач за пад цена нафте је повећана производња у Саудијској Арабији. Она то није могла да уради без благослова из Вашингтона. Једино је питање одакле је потекла иницијатива, из Ријада или из Вашингтона. Ради се о нечему што би Ријад урадио раније - да је смео то да уради. Ово око Украјине је могла да буде перфектна прилика да саудијски лобисти убеде одређене кругове у Вашингтону да је то што Ријад жели да уради у интересу САД.

Немам никакве илузије о демократији, али конгресмен који ради против интереса своје гласачке базе не може дуго остати у Вашингтону, зато што увек постоји неко други ко има паре и интерес да га замени.

Каматне стопе у Русији не могу да имају озбиљног утицаја на цене нафте, између осталог и зато што се нафта не плаћа у рубљама. Каматне стопе у САД су могле, али не директо него преко пораста потражње за доларом. Потражња за доларом је подигла његову вредност у односу на нафту, која се плаћа у доларима.

Поздрав!
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #662 on: December 17, 2014, 07:36:37 pm »

London je organizovao (logistički) oktobarsku revoluciju 1917. i zabio nož u leđa tada jednom od najmoćnijih careva, Nikolaju II, jer se ovaj spremao na veliku  industrijsku revoluciju sa naftom kao glavnim energentom.Svedoci smo potpuno sličnog scenarija kako bi se predupredila moguća obnova "carevine" kroz Evro-azijski savez na čelu sa Rusijom.Kao što nam je poznato,glavni izvor  finansiranja/kreditiranja ruskog saveza počiva na prodaji energenata.Onog momenta (1972/Saudijska Arabija već pomenuta) kada je stvoren petro-dollar kao jedino platežno sredstvo za kupoprodaju nafte i derivata,Rusija  je kupljena  Wink.Naravno da je iza svega stajala SAD....
Iz tog razloga sada mogu da podrivaju njen celokupan finansijski sistem jer je zasnovan na prilivu dolara u državnu kasu.Postoje indicije da bi se kao kontra mera od strane Rusije ,na uvedene  sankcije zapadnih zemalja i sveta,uvela rublja kao platežno za energente.Kina i Rusija su već postigle dogovor i izbacile dolar iz međudžavnog platnog prometa.Za sada se govori samo o Evropi,koja bi morala da obezbedi veću količinu rublji za dalji dotok gasa u predplati.Samim tim bi i rublja dobila na ceni u odnosu na druge valute.No otom potom,skrenuo bih vam pažnju da prelistate knjigu dr Zorana Petrovića Piroćanca Geopolitika energije - Bitna razvojna komponenta društva u XXI stoleću.Istorijski i hronološki predstavljen "rat za naftu".

p.s.
u predhodnim postovima bilo je reči o demokratiji,tom tako arhaičnom imenu grčkog korena.U savremenom svetu demokratija nije ništa drugo do poštovanje legalno izabranih zakona donetih glasom većine.To je obično 51%...i to je sve!
« Last Edit: December 17, 2014, 07:43:09 pm by longtrip » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 406


« Reply #663 on: December 17, 2014, 08:59:31 pm »

U današnjoj "Politici" je tekst baš na ovu temu oko koje smo razvili diskusiju. Nosi naslov "Ko tera Rusiju u bankrot",a autor je cenjena profesorka Danica Popović (kojoj se svašta može zameriti, ali piše jednostavno, duhovito i razumljivo za širi krug čitalaca). Teksta nema u današnjem elektronskom izdanju, ali će ga verovatno biti za par dana.

Ona postavlja dve teorija ove krize:

Prva je da je uzročnik Saudi Arabija jer želi da izbaci američke naftaše iz biznisa. Amerika je i inače najveći proizvođač nafte na svetu (iza su S. Arabija i Rusija) i to ponajpre zahvaljujući novim tehnologijama krekovanja nafte iz uljnih škriljaca. Ova tehnologija je navodno rentabilna već pri cenama nafte od 70 dolara po barelu (tako je procenjivano upočetku). Dakle, ta teorija kaže da ako cena padne ispod 70 dolara, odoše američki naftaši u bankorot. Međutim, ispada u praksi da je proizvodnja nafte iz uljinih škriljaca isplativa i ako je cena 35-40 dolara po barelu, tako da S. Arabija ne može da obori toliko nisko cenu nafte a da sama sebe ne ugrozi.

Druga teorija je da su SAD naterale OPEK, odnosno S.Arabiju da snize cenu nafte  i tako otera Rusiju u bankrot. Profesorka Popović procenjuje da Rusija neće odustati od proizvodnje nafte ma koliko da se ona snizi jer Rusija od izvoza nafte dobija preko 50% prihoda svog budžeta. U igri snižavanja cene nafte neće joj pomoći ni vrlo velike devizne rezerve, jer su devizne rezerve S. Arabije i veće i može više da izdrži i ima manje stanovnika da prehrani (dvadeset naspram preko 100 miliona). Snižavanje cena nafte S.Arabija je ozbiljno potresla Rusiju. Popovićka daje i odgovor zašto. Zato što od te nafte nije razvijala svoju privredu koja bi joj sada pomogla da krizu prebrodi bez većih problema i što nije razvila sistem koji ne zavisi samo od jednog čoveka ili samo od onih na vlasti..

U svakom slučaju gospođa Popović procenjuje da će Saudi Arabaija uskoro morati da odustane od daljeg snižavanja cena iz dva razloga: to će i druge članice OPEK-a oterati u bankrot i to pre nego Rusiju, a to nije cilj, a američki naftaši ionako mogu još izdržati (više nego S.Arabija). U svakom slučaju, zaključuje Danica Popović u "Politici", otkrilo se koliko je Rusija ranjiva, kao i to da njena odbrana od bankrota nije u zalihama nafte, već u institucijama i ljudima koji slobodno donose odluke. Rusija mora da reformiše i aktivira svoj stomilionski ljudski potencijal  "ili da sutra traži nekog novog Bžežinskog koga će optuživati za bankrot".

Ja bih se složio sa zaključkom gospođe Popović. Ako Rusija sada ne izvuče neku pouku i uzroke probleme na potraži pre svega kod sebe, opet će biti izložena ovakvom napadu. Moraće da menjaju strukturu svoje privrede, a sigurno je i organizaciju državnog sistema.

Ne mislim da će Rusija propasti. Šta više cenim da će ne neki način uzvratiti, pre svega prema Evropi (ovo odustajanje od "Južnog toka" je deo toga) jer je ona ranjivija, a verovatno i nekim potezima na Bliskom istoku i u odnosu na Avganistan (mislim na logističku i političku podršku koalicionim snagama), naročito ako se neko počne igrati podsticanjem sukoba na Kavkazu.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #664 on: December 17, 2014, 10:11:50 pm »


Malo mi je čudno što ste izabrali taj članak iz "POLITIKE".Istina naveli ste da joj se svašta može pripisati i u tekstu nagađanja koja ona pravi.Profesor koji nagađa i time pokazuje da ustvari nezna problem,je zaista za rubriku-da nije za smejanje nego za plakanje.Pošto ste uspeli da izazovete nepoverenje otišao sam na stranicu "POLITIKE" vesti, i nisam našao Vaš članak nego ovo:

Руше цену нафте да угрозе Иран и Русију

Техеран тврди да је стрмоглави пад цене барела „завера против интереса муслиманског света”
Нафтно поље у Персијском заливу (Фото Бета)

Барел нафте може да појевтини и на 40 америчких долара, ОПЕК неће одступити од једногласне новембарске одлуке да настави са рекордном производњом црног злата, објавио је у недељу у Дубаију министар енергетике Уједињених Арапских Емирата Сухаил ел Мазруеи. Реакција берзи после најаве Мазруеија да ће ОПЕК сачекати „бар три месеца” пре него што евентуално организује ванредни састанак поводом стрмоглавог пада цене барела – била је предвидива. Колико јуче, цена 12 врста нафте које ОПЕК продаје широм света пала је на 58,65 долара – што је најнижа вредност од маја 2009. године.

ОПЕК може још дуго да издржи ниску цену нафте: тржиште ће се само од себе стабилизовати, мада је приметна појачана активност берзанских шпекуланата, најавили су званичници картела на конференцији у Дубаију. Они су том приликом први пут одговорност за ћудљиви петомесечни поремећај на тржишту лоцирали изван сфере произвођача (унутар ОПЕК-а и изван њега).

„Није тачно да је одлука ОПЕК-а о пумпању нафте уперена против америчких произвођача нафте из уљних шкриљаца. Други тврде да је усмерена против интереса Ирана или Русије, што такође није тачно. ОПЕК је јединствен у намери да задржи свој удео на светском тржишту стратешке сировине”, коментарисао је у Дубаију први пут одлуку картела донету у Бечу 27. новембра Абдулах ел Бадри, генерални секретар ОПЕК-а.

Децембарски развој догађаја озбиљно пориче слогу унутар ОПЕК-а на коју се позивају Мазруеи и Бадри.

Наиме, ОПЕК данас ипак више није у могућности да прикрије заоштрене политичке и финансијске последице петрокраха на две обале Персијског залива – тј. унутар редова водећих произвођача дванаесточланог картела.

Без обзира на знатне девизне резерве водећих извозника нафте на Арабијском полуострву, тржиште деоница у Персијском заливу је од краја октобра до данас забележило губитак од преко 150 милијарди америчких долара – за мање од осам недеља. Уколико се багателисање барела настави, није тешко предвидети какве ће последице већ у предстојећа три месеца „чекања” ОПЕК-а осетити власници заливских деоница.

Оно што је такође неизвесно јесте то у ком смеру ће се у предстојећем тромесечју развијати односи Ријада и Техерана, два водећа извозника из региона.

Наиме, познато је да је Саудијска Арабија од октобра протагониста иницијативе да ОПЕК настави да засипа светско тржиште нафтом, упркос смањеној глобалној тражњи и буму америчке производње петролеја из уљних шкриљаца... Иначе, лондонски „Економист“ тврди да Саудијска Арабија може са лакоћом да издржи и ниже цене нафте. Највећи бол, тврди лондонски недељник, осетиће државе чији режими зависе од високе цене нафте, а све како би „платиле скупе авантуре у иностранству, а то су Русија и Иран”. У међувремену, Рашид Абанми, председник Центра за нафтну политику Саудијске Арабије, такође се слаже да је та земља проузроковала пад цене петролеја. Ријад као званични разлог наводи привлачење нових купаца, а прави разлог је политички, наиме жеља да се ограниче иранске нуклеарне амбиције и да се Москва примора на промену позиције према Асадовом режиму у Сирији, преноси „Дејли сабах”.

У међувремену, све до прошле седмице чланице ОПЕК-а уздржавале су се од међусобног оптуживања због те стратегије – којој су се 27. новембра у Бечу мање-више невољно све повиновале.

Ирански председник Хасан Рухани одлучио је сада да прекине илузију о јединству ОПЕК-а.

„Пад цене нафте није уобичајена или економски утемељена појава. Није до ње дошло због глобалне рецесије. Главни разлог за то је политичка завера извесних земља против интереса региона и исламског света, ради користи само појединих држава. Иран и народ у региону неће заборавити такве завере, другим речима издају интереса муслиманског света”, изјавио је Рухани пред члановима иранске владе средином прошле седмице.

Иако Рухани није поименце споменуо Саудијску Арабију као могућег „издајника”, посматрачи су листом протумачили да је управо Ријад мета оптужбе Техерана.

Светско тржиште нафте у следећа три месеца чекају тако најмање две бремените неизвесности. Једна је даљи курс цене нафте и све ланчане последице тог неизвесног тренда. А друга да ли је Иран спреман да оствари претњу због новонаведене „издаје интереса муслиманског света” на петротржишту света?
Т. Вујић
објављено: 17.12.2014.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #665 on: December 17, 2014, 10:34:19 pm »

Bojim se drugari, da ste ipak otišli u debeli Off sa temom. Ovo što se u zadnjim postovima
obrađuje, nešto mi i nema veze sa ovim naslovom.

Ako naleti "milicija" negine vam katanac..... Grin
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101« Reply #666 on: December 17, 2014, 10:56:29 pm »

Pokušao sam da izbrišem svoj post ali mi ne uspeva.Molim moderatora da ga izbriše i obećavam da više neću učestvovati na ovom topiku.Topik neka ipak ostane da ne budem krivac za njegovo zaključavanje.

Poz.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 222


« Reply #667 on: December 18, 2014, 12:06:25 am »

Све ово са нафтом има и те како везе са односима Русије и НАТО, али је тема сама по себи комплексна, неке ствари се морају сагледати у контексту. Али, хајде да се вратимо на оно што је неоспорно део теме:

Pentagon potvrdio: Vojska blizu RUS

Moskva je prethodno optužila NATO za znatno povećanje vazduhoplovne aktivnosti i obaveštajnih letova u zoni granice, prenela je Raša tudej.

Predstavnik Pentagona rekao je za RIA Novosti da je vojno prisustvo Alijanse povećano, ali da se sve operacije sprovode krajnje transparentno.

Sadašnji napori Evropske komande američkih oružanih snaga u skladu su sa operacijom "Atlantska rešenost" i demonstriraju američku "posvećenost zajedničkoj bezbednosti NATO-a, dugoroočnom miru i stabilnosti u regionu, posebno u svetlu ruske "umešanosti u Ukrajini", rekao je zvaničnik Pentagona.

Američka operacija "Atlantska rešenost" podrazumeva nastojanja SAD da podrže svoje saveznike u NATO-u i partnere u Evropi, što znači stalno prisustvo kopnenih snaga u Poljskoj i u regionu Baltika, kao i održavanje pomorskih vežbi u Crnom moru.

General-pukovnik Mihail Mizincev, šef Kontrolnog centra za nacionalnu odbranu, izjavio je, prethodno, za agenciju Blumberg, da prisustvo NATO-a u Istočnoj Evropi počinje da predstavlja zabrinutost za Moskvu.

General je ukazao na to da su se letovi aviona NATO-a udvostručili na oko 3.000 ove godine.

Mizincev je rekao da su strani avioni, u periodu 2013-2014, leteli "opasno blizu" ruskih aviona u najmanje 55 slučajeva, na razdaljini manjoj od 100 metara.

Ruske misije su "rizične, koliko se i letovi aviona NATO blizu ruske granice mogu smatrati rizičnim", kazao je Mizincev.

Извор: Б92
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 487


« Reply #668 on: December 18, 2014, 12:28:21 am »


I u ovom tekstu se pominje termin "transparentno". To valjda treba da znači da se zna ko donosi takve odluke, koje, čije i kakve jedinice u tim akcijama učestvuju. "Transparentnost"  je inače termin koji se izvorno odnosi na zidnu farbu i njene parametre pigmenta. To ništa ne znači u smislu da li su ta dejstva provokativna, ratnohuškačka, opasna, protivna međunarodnim sporazumima, itd.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 406


« Reply #669 on: December 18, 2014, 06:13:02 pm »

Вероватно се желело нагласити да ништа не скривају већ да најављују присуство снага. По мом мишљењу присуство било чијих снага у близини граница Русије или САД не може бити сакривено ма колико се тај, евентуално трудио да то скарије. НАТО није ништа "транспарентнији" од Русије. И те снаге угрожавају безбедност као и ове прве, укључујући и ваздухоплове који такође угрожавају безбедност саобраћаја.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 487


« Reply #670 on: December 19, 2014, 09:01:12 am »

Спокојно људи, мирно, рат је тек почео и наставља се тек развијање снага, као што каже реклама, нема потребе за...


* temp_file_7201.gif (72.99 KB, 670x195 - viewed 84 times.)
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #671 on: December 19, 2014, 09:23:32 am »


List „Al Hayat“u svom britаnskom izdаnju piše.

".....Putin predstаvljа novi tip političkog liderа, koji se ne plаši dа nа sebe preuzme inicijаtivu i pokušаvа аktivno dа deluje u svetu, u kojem Amerikаnci od trenutkа rаspаdа SSSR-а smаtrаju dа su jedine gаzde. Krаjem 1990-ih ovаj stаv je formulisаn u Strаtegiji bezbednosti SAD. Premа ovom dokumentu, SAD u 21. veku trebа dа postаnu jedinа svetskа silа i zаto trebа dа spreče svаki pokušаj drugih držаvа dа se sа njimа tаkmiče. Strаtegijа dozvoljаvа dа se u tom cilju koriste svi metodi, uključujući vojne intervencije".
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 222


« Reply #672 on: December 19, 2014, 09:07:38 pm »

Вест која само на први поглед нема везе са односима Русија - НАТО:

Putin pozvao Kim Džong-una u goste

Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je poziv lideru Severne Koreje Kimu Džong-unu da dogodine poseti Rusiju.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je severnokorejskog lidera Kim Džong-una u Moskvu naredne godine, na obeležavanje 70. godišnjice sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

To bi bila prva Kimova poseta inostranstvu otkako je došao na čelo Severne Koreje 2011, prenosi Rojters.

Njegov lični izaslanik boravio je u Moskvi prošlog meseca u okviru napora dve zemlje da poboljšaju odnose, navodi Rojters.

Peskov je za agenciju Tas potvrdio da je takav poziv upućen Kimu.

Rusija svake godine 9. maja obeležava pobedu bivšeg Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu, podseća Rojters.

Извор: Б92
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 222


« Reply #673 on: December 21, 2014, 07:37:39 pm »

Peking veruje u snagu Rusije

Peking -- Kineski ministar spoljnih poslova Van Ji veruje da će Rusija uspeti da prebrodi sadašnje ekonomske probleme. On je poručio da je Kina spremna da ponudi svaku potrebnu pomoć.

Vang Ji je, u intervjuu za hongkonški tv kanal Fenguang rekao da veruje da Rusija ima mogućnosti i znanja da prevazidje trenutne probleme u ekonomiji.

"Kinesko-ruski odnosi strateškog partnerstva su na visokom nivou i mi uvek podržavamo i pomažemo našim prijateljima. Ako ruskoj strani bude potrebno, ponudićemo svu moguću pomoć", rekao je kineski minsitar, a prenela agencija Tass.

Kineski ministar trgovine Gao Hučeng je za isti tv kanal prokomentarisao situaciju sa rubljom.

"Što se tiče izvesnih fluktuacija na berzi i fluktuacija na valutnom tržištu, one su možda u izvesnom interesu nekim kapitalnim investitorima, a sa stanovišta praktične saradnje mi ostajemo i aktivno unapredjujemo našu saradnju", rekao je Gao.

On je takodje izrazio uverenje da trenutna finansijska i ekonomska situacija u Rusiji neće uticati na sprovodjenje glavnih rusko-kineskih projekata u energetici, industriji i drugim sferama.

Извор: Б92
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 079


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #674 on: December 23, 2014, 11:52:31 am »

Šta je sad ovo?

Атина купила руске ПВО ракетне системе „Тор-М1” и „Оса-АКМ”

    22:22 21.12.2014.
   

ГРЧКА ЈЕ ЈЕДИНА ЧЛАНИЦА НАТО КОЈА У СВОМ НАОРУЖАЊУ ИМА РАКЕТНЕ СИСТЕМЕ С-300

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

         ГРЧКА је са Русијом потписала уговор о испорукама резервних делова за ракетне ПВО системе „Тор-М1” и „Оса-АКМ”.

         Новчана вредност уговора није објављена ни у Атини ни у Москви.

         Симптоматично је да се грчки државно-војни врх одлучио за овакву куповину у време када су све земље чланице НАТО, а и Грчка је у тој војној алијанси, увеле санкције Москви.

         Потписивање уговора је зато сигуран знак да је званична Атина оценила да је одржавање борбене готовости њене армије важније од „дисциплине” унутар ЕУ и НАТО.

         Грчка је заинтересована за модернизацију својих оружаних снага посебно противваздушне одбране јер Турска војна авијација нарушава њен ваздушни простор по неколико пута месечно.

         ПВО Грчке се ослања на НАТО-системе, али и на руске. Користи зенитно-ракетне системе С-300 од којих се неколико налази на Криту. А купила је и системе „ТОР-М1” и „Оса-АКМ” који штите и С-300 и неке најважније грчке војне и цивилне објекте.

         Нови уговор не подразумева куповину делова нити ракета за С-300.

         Грчка је једина чланица НАТО која у свом арсеналу има С-300. Ти системи су били купљени још средином 90-тих година за Кипар, али су  завршили на Криту због протеста Турске.

         Системи С-300 требало је да ове године буду показани (25. марта) на војној паради у Атини, али је влада Антониса Самараса због украјинске кризе од те  замисли одустала.

         Грчка армија користи и руске противтенковске ракетне система „Корнет” и „Фагот”, а располаже и са три десантна брода на ваздушном јастуку руске производње.
izvor:fakti.org


* s300_grk_1.jpg (142.28 KB, 650x412 - viewed 71 times.)
Logged
Pages:  1 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 [45] 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 22 queries.