PALUBA
June 26, 2022, 08:39:34 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 [463] 464 465 466 467 468 469 470 471   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 570884 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6930 on: June 02, 2022, 08:06:37 am »
Rusko MSP o diskriminaciji ruskih državljana u inostranstvu


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je izveštaj pod nazivom "O kršenju prava ruskih državljana i sunarodnika u inostranstvu" koji obuhvata 37 država, a između ostalog se navodi da se napadi na ruska diplomatska predstavništva dešavaju samo u zemljama koje uvode sankcije Rusiji.

U izvestaju se navodi da je registrovano drastično pogoršanje kada je reč o poštovanju prava ruskih državljana u inostranstvu, kao i da se pojavila "totalna diskriminacija Rusa koja šokira svojom surovošću", prenosi Sputnjik.

Dodaje se da su napadi na ruska predstavništva u inostranstvu planirane akcije koje se događaju samo u zemljama koje uvode sankcije protiv Rusije, i konstatuje da postojanje i minimalne veze sa Rusijom u Americi sada može da bude razlog za fizičko nasilje.

Kako se navodi u izvestaju, od početka specijalne vojne operacije više od 5.000 građana Ukrajine obratilo se Ministarstvu spoljnih poslova Rusije "sa informacijama o teroru od strane osoba kojima je dato oružje".

Dodaje se i da diskriminacija dece koja imaju rusko državljanstvo ili ruske korene u zapadnim zemljama posebno izaziva uznemirenje.

Niz država pokušava da prikrije nacističku suštinu politike Kijeva, navodi se u izveštaju i ističe da su kršenja prava Rusa od strane "kolektivnog Zapada" masovna.

"Među najraširenijim slučajevima su: odbijanje pružanja čitavog niza usluga (obrazovnih, medicinskih, bankarskih), uvođenje mera protiv ruskog biznisa, zaplena imovine ruskih državljana, zahtevi pod prinudom da se ruski državljani javno pokaju ili osude postupke ruskih vlasti", navodi se u izveštaju.

Kao primeri se navode i isključivanje sa sportskih takmičenja, muzičkih manifestacija, napadi, pretnje, uvrede, namerno uništavanje imovine i diskriminacija, potom otpuštanje sa posla, iseljavanje ruskih porodica iz stanova bez obzira na ugovor o iznajmljivanju i drugo.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6931 on: June 02, 2022, 12:06:53 pm »Poljska i Ukrajina traže konfiskaciju imovine Ruske Federacije


Poljska i Ukrajina traže konfiskaciju imovine Ruske Federacije koja se nalazi u inostranstvu, izjavio je danas portparol poljske vlade Pjotr Miler.

"Ta sredstva koja bi trebalo da budu namenjena za obnovu Ukrajine trenutno su zamrznuta u evropskim bankama, uglavnom u zapadnoevropskim bankama. Moraju biti zaplenjena da bi se stvorio fond za obnovu Ukrajine", poručio je Miler na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi agencija RIA Novosti.

Pored toga, kako je rekao, poljska strana radi i na ekonomskoj saradnji sa poljskim firmama kako bi učestvovale u obnovi Ukrajine.

"Naši inženjeri, naši naučnici su spremni da podrže ovaj proces. Ali u ovom trenutku je glavna stvar pronaći izvor finansiranja i zahtevamo takođe da ti izvori finansiranja budu rusko vlasništvo", rekao je portparol poljske vlade.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6932 on: June 02, 2022, 12:08:06 pm »Kremlj: EU obećanjima gura Ukrajinu u ambis


Evropska unija namerno gura Ukrajinu sve bliže ambisu, podržavajući njene ratoborne ambicije beskrajnim, nejasnim obećanjima o evropskim integracijama, navodi se u današnjem saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"EU konačno gubi svoju nezavisnost i miroljubivu objedinjujuću panevropsku agendu, koju su u nju uneli očevi osnivači ujedinjene Evrope“, istaknuto je u saopštenju, prenosi TAS S.

Sva odgovornost za zaoštravanje prehrambenih i energetskih problema u svetu koje izaziva Evropska unija pašće isključivo na Brisel i njegove američke sponzore, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstvo spoljnih poslova.

"Rezultati samita Evropske unije održanog u Briselu 30. i 31. maja ove godine postali su još jedan dokaz transformacije EU u instrument podrivanja Rusije u skladu sa smernicama SAD i NATO-a", navodi se u saopštenju, prenosi ruska agencija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6933 on: June 02, 2022, 12:29:32 pm »
NATO: Rusija glavna pretnja po Alijansu


NATO će u svojoj novoj strateškoj koncepciji proglasiti Rusiju za glavnu pretnju po Alijansu, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit.

"Da, videćete da će se Rusija pojaviti u strateškoj koncepciji kao glavna pretnja po Alijansu“, izjavila je Smitova, istakavši da je još pre početka ruske vojne operacije NATO bio u prelaznom stanju, te da je jačao odbranu.

Pored toga, u svojoj novoj doktrini NATO će uzeti u obzir izjave predsednika Rusije i predsednika Kine o tome da prijateljstvo dve zemlje "nema granice“, izjavila je diplomata.

"Smatram da je Alijansa rešena da pokuša da na neki način prikaže taj strateški spoj u strateškoj koncepciji“, istakla je Smitova. Samit NATO-a na kome bi mogla da bude usvojena nova koncepcija održaće se od 28. do 30. juna u Madridu.

Pored Rusije i Kine, razgovaraće se i o Finskoj i Švedskoj koje planiraju da uđu u NATO.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6934 on: June 03, 2022, 07:02:24 am »"Minimalni kontakti sa Evropom su neophodni"


Predsednik Saveta Federacije Valentina Matvijenko izjavila je:

"Nisam za to da se odmah zatvori prozor u Evropu, mogao dobro doći. Ali dok ne dođe do mentalnih promena u zemljama Evrope, dok ne napuste ideologiju uništavanja Rusije i obuzdavanja njenog razvoja i njene uloge u svetu, naravno, ne može biti govora o obnavljanju odnosa sa Zapadom".

Ona je dodala da se minimalni kontakti održavaju. "Minimalni kontakti se održavaju, posebno sa Evropom, oni su neophodni. Ali u uslovima kada je politika usmerena na uništavanje naše zemlje nauštrb interesa sopstvenih građana i privrede, odnosi sa takvim Zapadom nam definitivno nisu potrebni.

Rusiji nisu potrebni odnosi sa takvim Zapadom", dodala je Matvijenkova. Istovremeno, uprkos destruktivnoj politici koju SAD i Zapad zahtevaju od drugih zemalja, Rusija nastavlja da se razvija, primetila je ona.

Prema rečima Matvijenkove, Rusija danas ima mnogo pristalica koji dele njene pristupe i vizije, uključujući zemlje Azije, Afrike i Latinske Amerike, sa kojima postoje mogućnosti za proširenje uzajamno korisnih veza.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6935 on: June 03, 2022, 07:16:50 am »SAD uvele sankcije


SAD su usvojile novi set sankcija protiv Rusije, koji uključuje 17 osoba, saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD na svom sajtu.

Među osobama na koje se odnose sankcije je i Sergej Roldugin, blizak saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, preneo je Rojters.

Stejt department je usvojio sankcije za petoro ruskih oligarha i pripadnika elite, uključujući Mariju Zaharovu, portparolku ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Alekseja Mordašova, jednog od najbogatijih ruskih milijardera i članove porodica i entiteta povezanih sa oligarsima i pripadnicima elite, preneo je BBC.

Najnovije sankcije su, takođe, usmerene na 16 subjekata, sedam plovila i tri aviona, navodi se u saopštenju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6936 on: June 03, 2022, 07:18:59 am »Petrušev: "Zapad vodi ciničnu kampanju protiv Moskve"


Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da zapadne zemlje vode ciničnu medijsku kampanju protiv Moskve sa glavnim ciljem da diskredituju Rusiju, njenu istoriju i tradiciju, kao i da ponize njene građane.

"Jedan od najvažnijih zadataka je da se radi na ciljevima usmerenim na zaštitu državne sigurnosti u sferi medija. Zapadni mediji kolektivno su stvorili ciničnu kampanju kako bi diskreditovali našu zemlju, istoriju, tradiciju, pozivajući direktno na poništavanje ruskog suvereniteta, pritom i ponižavajući ruski narod", kazao je Patrušev, preneo je TAS S.

Prošle nedelje je Patrušev izjavio da će "sudbina Ukrajina biti odlučena glasom naroda koji žive na njenoj teritoriji".

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6937 on: June 03, 2022, 08:26:20 am »EU odustala od sankcija patrijarhu Kirilu


Evropska unija odustala je od uvrštavanja patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila na sankcioni spisak zbog stava Mađarske, javila je agencija DPA pozivajući se na diplomatske izvore. Šef mađarske diplomatije smatra da je isključenje patrijarha Kirila sa sankcione liste EU za Mađarsku bilo principijelno pitanje zbog poštovanja slobode veroispovesti.

Agencija nije navela nikakve druge detalje.

Nakon ove odluke dogovoren je šesti paket antiruskih sankcija koji sadrži postepeno odustajanje od isporuka nafte iz Rusije.

Nakon sednice Saveta Evrope mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je stav Mađarske po pitanju sankcija ruskom patrijarhu Kirilu odavno poznat.

„Stav Mađarske u vezi sa mogućim uvođenjem sankcija patrijarhu Kirilu odavno je dobro poznat partnerima iz Evropske unije... više puta je saopštavan poslednjih nedelja. Na vanrednom sastanku Saveta Evrope u ponedeljak-utorak niko nije bio protiv stava Mađarske“, navodi se u Orbanovoj izjavi koju je prenela agencija MTI.

Sa svoje strane mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je isključenje patrijarha Kirila sa sankcione liste EU za Mađarsku bilo principijelno pitanje zbog poštovanja slobode veroispovesti, to je i učinjeno.

„Postojao je još jedan važan momenat: patrijarh Kiril je konačno isključen sa sankcione liste. Za nas je to bilo principijelno pitanje, jer insistiramo – kao i u slučaju nacionalnih interesa – na slobodi veroispovesti. Strašno je i pomisliti kakve bi procese uzrokovalo uključivanje lidera jedne od najvažnijih hrišćanskih crkava u Evropi“, napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, tokom rasprave o šestom paketu evropskih sankcija, Mađarska je morala da se suoči sa mejnstrimom koji je zahtevao da se odustane od nacionalnih interesa, istrpi lažne optužbe mnogih evropskih političara i novinara.

„Borili smo se dugo, ali je vredelo“, napisao je Sijarto.

Ranije je objavljeno da se Mađarska protivi zahtevu da se ruski patrijarh Kiril stavi na spisak šestog paketa sankcija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6938 on: June 04, 2022, 06:00:44 am »Treći svetski rat je u toku? Oglasila se Rusija


Rusija smatra da ono što treba da se uradi jeste da se razgovara ne o tome da li će izbiti Treći svetski rat, već kako to sprečiti, rekla je Marija Zaharova.

"Da li je Treći svetski rat moguć? Možda je već u toku? U kom obliku će biti? To su teme o kojima mnogi razgovaraju. Umesto da pričamo o Trećem svetskom ratu, bolje je da razgovaramo o tome kako da ga sprečimo", rekla je ona, prenosi Tass.

Ona je naglasila da Moskva već godinama ističe da međunarodno pravo i Ujedinjene nacije treba da služe kao "zaštitna mreža" protiv Trećeg svetskog rata. Pošto su nastali posle Drugog svetskog rata kao garancija sprečavanja Drugog svetskog rata, oni su na ovaj ili onaj način radili svoj posao, istakla je ona.

Portparolka je istakla da Rusija već 3-4 godine beleži želju kolektivnog Zapada da izbriše međunarodno pravo i umesto toga uvede "svetski poredak zasnovan na pravilima".

"Ovo je izuzetno opasno jer podrazumeva diktaturu jedne grupe zemalja i time preti da poremeti ravnotežu u celom svetu, dok onemogućava druge zemlje da ostvare svoje interese. Svaka država ima pravo na suverenu spoljnu i unutrašnju politiku, zakonski brane svoje interese za odbranu humanitarnih prava, za zaštitu i bezbednost", nastavila je ona.

"Kada jedna grupa zemalja preuzme vlast ili pokuša da je preuzme, mogu se očekivati mnogi problemi. Na sve načine smo pokušavali da kažemo globalnoj zajednici i da prenesemo istinu da su jednopolni diktati nemogući i da će dovesti do destruktivnih posledica", zaključila je ona.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6939 on: June 04, 2022, 06:28:44 am »
"Putin se uvek žalio na neispunjena obećanja NATO"


Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je na "Svis ekonomik forumu" u švajcarskom Interlakenu da mu se predsednik Rusije Vladimir Putin uvek žalio.

Putin je imao primedbu na neispunjenja obećanja NATO o tome da se neće širiti u pravcu Rusije, kao i da se EU neće širiti u pravcu Rusije. Prisećajući se tih susreta Kurc je prikazao Putina kao duboko uvređenog čoveka koji se osećao ugroženim zbog zapada.

Takođe je istakao da je njegov stav uvek bio da je jasno da jedna suverena zemlja može sama da bira da li želi da ide istočnim ili zapadnim putem.

On je ukazao da su upravo te stvari učinile odnos prema Putinu sve težim nakon aneksije Krima.

"Austrija, ja lično, predstavnik jedne male neutralne zemlje, sa tada malim vojnim mogućnostima, nismo rekli sada moramo da tražimo konfrontaciju. Već smo uvek bili mišljenja da je dijalog možda najbolji put", objasnio je Kurc.

On je rekao da ne zna da li je to bilo ispravno, te da to tada niko nije mogao reći, primetivši da je možda i Putin takav stav smatrao kao slabost, a možda bi, kazao je, i stalna konfrontacija mogla voditi daljoj eskalaciji.

"Moram reći 2014. sam bio ministar spoljnih poslova i video sam patnju u Ukrajini na licu mesta, kada je već bilo agresije Rusije. Ali tu eskalaciju, napredovanja ka Kijevu niko nije mogao da predvidi", objasnio je.

Kurc je kazao da sa zabrinutošću gleda na Ukrajinu i Rusiju i ocenio je da bi agresija mogla imati posledice koje su trenutno nesagledive.

Ukazao je i na probleme u snabdevanju hranom izazvane ratom, na podelu na istok i zapad s kojom se svet suočava, te na pojedine zemlje koje, kaže, pokušavaju da budu dobre sa obe strane.

"To nije svet u kojem želim da živim", rekao je Kurc dodajući da je on pristalica globalizacije.

Izrazio je nadu da će rat biti završen, da će konfrontacija biti prevaziđena i da će onda moći da se nastavi globalni život.

"Ne verujem u brzo, jednostavno, pozitivno rešenje, ali imam tračak nade", naglasio je bivši austrijski kancelar.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6940 on: June 04, 2022, 06:31:50 am »Zabranjen ulazak za 41 Kanađanina


Ruske vlasti su danas zabrinule ulazak za 41 kanadskog državljanina, kao odgovor na sankcije koje je Kanada uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Ta zabrana se odnosi na "lidere organizacija koje podržavaju ultranacionalističke snage u Ukrajini, kao i na visoke vojne zvaničnike" i predstavlja odgovor na nove "antiruske sankcije", saopštila je ruska diplomatija.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, kanadske vlasti su uvele sankcije protiv više od 1.050 pojedinaca i entiteta u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6941 on: June 04, 2022, 10:59:01 am »Komentar na šesti paket sankcija


Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da su iscrpene mogućnosti Vašingtona i Brisela da obuzdaju razvoj Rusije.

Volodin je, komentarišući šesti paket sankcija EU Rusiji, na Telegramu napisao da su uvođenjem novih sankcija zapadni političari su prinuđeni da biraju između lošeg i veoma lošeg scenarija za privrede i građane svojih zemalja, prenosi TAS S.

Naveo je da bi gubici Rusije od zabrane izvoza nafte u Evropu, prema procenama stručnjaka, mogli da budu 22 milijarde dolara godišnje, ali da bi, zbog rasta cena energenata izazvanog sankcijama i preorijentacije ruskih tržišta nafte na azijski pravac, troškovi mogli da budu potpuno nadoknađeni, a da je moguće da privreda Rusije bude "u plusu".


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6942 on: June 04, 2022, 04:01:45 pm »"Amerika radi na uništavanju pravoslavlja"


Sergej Lavrov izjavio je da se, na inicijativu Amerikanaca "koji aktivno manipulišu carigradskim patrijarhom, radi na uništavanju pravoslavlja".

"Poznato vam je kakve su rušilačke aktivnosti bile preduzete u Ukrajini po pitanju Ukrajinske pravoslavne crkve. Stvorena je kvazi struktura pod nazivom ''Pravoslavna crkva Ukrajine''. Sirijsku i srpsku pravoslavnu crkvu pokušavaju da pocepaju", rekao je Lavrov, preneo je "Sputnjik".

On je naveo da je "kurs očigledan i da ga je teško prikriti".

"To je deo sadašnjeg kursa Zapada usmeren na potkopavanje svega što je povezano sa Rusijom, Slovenima, pravoslavljem", rekao je ruski ministar na skupu povodom 140. godišnjice postojanja Carskog pravoslavnog palestinskog društva.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6943 on: June 05, 2022, 05:37:19 am »"Zašto Nemačka ćuti?"


Marija Zaharova je, komentarišući izjavu ambasade Nemačke o nesmetanom radu ruskih novinara u toj zemlji, podsetila na blokadu ruskih medija u Evropi.

Dodala je da očekuje komentar Nemačke o slobodi govora.

"Juče mi je jedan Nemac poslao fotografiju televizijskog ekrana na kome se nalazi sledeći natpis: 'Ovaj program je trenutno nedostupan. Radimo na uspostavljanju rada servisa. Uzrok problema nije vaša oprema'. Uzrok problema je blokada ruskih medija u Evropi. Taj čovek je želeo da gleda televiziju ‘Rusija’. Sa nestrpljenjem čekam komentare nemačke ambasade u Moskvi na temu slobode govora", napisala je Zaharova na Telegramu, preneo je Sputnjik.

Ona je navela izjavu ambasade Nemačke u Moskvi koja je 3. juna saopštila da je tvrdnja o diskriminaciji ruskih novinara u Nemačkoj netačna.

Prema podacima ambasade u suštini je sve upravo suprotno i trenutno u Nemačkoj radi veliki broj ruskih novinara i to bez bilo kakvih ograničenja.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 573« Reply #6944 on: June 05, 2022, 06:17:31 am »Medvedev kritikovao Zapad zbog sankcija članovima porodica


Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kritikovao je danas Zapad zbog nelegitimnih sankcija članovima porodica ruskih političara.

"Izgleda da je Zapad odlučio da reprodukuje najbolje prakse iz prošlosti", napisao je on na Telegramu.

Medvedev je naveo da kada je reč o sankcijama, one su dvostruko nezakonite.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 [463] 464 465 466 467 468 469 470 471   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

Gold Charm by Shadow82x
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.