PALUBA
August 08, 2022, 05:21:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 [472] 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 586872 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7065 on: June 28, 2022, 08:31:12 am »
Džonson pozvao ruske naučnike u Britaniju


Britanski premijer Boris Džonson otvoreno je pozvao ruske naučnike koji su nezadovoljni vladom da se presele u Veliku Britaniju, prenosi Gardijan.

Kao deo sistema partnerstva sa ukrajinskim univerzitetima koji će omogućiti ukrajinskim naučnicima da nastave svoja istraživanja u Velikoj Britaniji, Džonson je rekao da se predlog proširuje i na njihove ruske kolege.

„Ruskim naučnicima i istraživačima koji sa zabrinutošću gledaju na Putinovo nasilje i koji se više ne osećaju bezbedno u Rusiji: morate se hrabro prijaviti da dođete u Veliku Britaniju i radite u zemlji koja ceni otvorenost, slobodu i težnju za znanjem. Johnson.

Oko 130 ukrajinskih naučnika biće dovedeno u Veliku Britaniju u okviru šeme „Istraživači u opasnosti“, koja je sada proširena na skoro 10 miliona funti.

Premijer je posvetio veliku pažnju Ukrajini na samitu G7 u južnoj Nemačkoj, i iako britanski zvaničnici kažu da je na samitu došlo do neviđenog jedinstva među svetskim liderima po pitanju dugoročne podrške, preduzeto je malo konkretnih akcija.

Dauning strit je rekao da se nada da će se to dogoditi na sledećem samitu NATO-a u Madridu, kojem će Džonson prisustvovati u utorak.

Upoređujući potrebu Rusije da se suoči sa situacijom tokom Drugog svetskog rata, Džonson je rekao da, iako je borba protiv fašizma donela i ogromne troškove, onda je dovela do decenija prosperiteta i stabilnosti.

Generalno, prema rečima premijera, „cena slobode je vredna plaćanja“. Rekao je: „Zapamtite, demokratijama sredinom prošlog veka trebalo je mnogo vremena da shvate da moraju da se odupru tiraniji i agresiji. Bilo je to veoma skupo.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7066 on: June 28, 2022, 11:51:20 am »
Podela Rusije – šta Amerika zapravo želi?


"Slabljenje Rusije", koje su američki zvaničnici postavili kao strategiju, poslednjih nedelja zamenjuje novi izraz u američkom javnom govoru - "dekolonizacija".

A da stvar nije ni malo nezvanična, ali ni neozbiljna, svedoči sastanak koji je pre nekoliko dana održala Komisija za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS), poznata još i kao Helsinška komisija SAD, na kojoj je glavna tema bila "moralna i strateška neophodnost podele Rusije".

KEBS je, inače, nezavisna komisija savezne vlade Amerike koju nadgleda Kongres SAD. Kako je navedeno na njenom zvaničnom sajtu, ona više od 45 godina "prati poštovanje Helsinškog sporazuma i unapređuje sveobuhvatnu bezbednost kroz unapređenje ljudskih prava, demokratije i ekonomske, ekološke i vojne saradnje između 57 zemalja OEBS-a".

Ukratko, to je još jedan od odbora koje vodi i finansira američka vlada, pa je i sam događaj bio najavljen na njenom sajtu.


"Varvarski rat"

U sažetku panela navedeno je da je "varvarski rat Rusije protiv Ukrajine, a pre toga protiv Sirije, Libije, Gruzije i Čečenije, razotkrio opaki imperijalni karakter Ruske Federacije celom svetu".

Agresija je takođe podstakla razgovor o ruskom unutrašnjem carstvu, s obzirom na dominaciju Moskve nad mnogim domorodačkim neruskim etničkim grupama i brutalnu meru do koje je Кremlj uzeo da potisne njihovo nacionalno samoizražavanje i samoopredeljenje - istakli su učesnici.

Zaključuju da su zbog toga neophodne diskusije o "obračunu sa fundamentalnim ruskim imperijalizmom i potrebom da se Rusija dekolonizuje kako bi postala održivi akter u evropskoj bezbednosti i stabilnosti".

Кao naslednik Sovjetskog Saveza, koji je svoju kolonijalnu agendu sakrio antiimperijalnom i antikapitalističkom nomenklaturom, Rusija tek treba da privuče odgovarajuću kontrolu zbog svojih doslednih i često brutalnih imperijalnih tendencija - dodaju.


Prelazak sa "širenja slobode i demokratije" na potrebu za "dekolonizacijom"

Ono što je primetno u vezi sa ovim panelom je prelazak sa "širenja slobode i demokratije" na potrebu za "dekolonizacijom" Rusije.

Na početku ovog rata, američki cilj je bila degradacija ruskih snaga na poprištu sukoba. Ton se nakon toga pomerio na promenu režima u Moskvi. Po tom narativu, Ruse treba osloboditi diktatora Vladimira Putina kako bi mogli da uživaju u plodovima demokratije kao i ostatak Slobodnog sveta.

Bela kuća se brzo ogradila od opaske o promeni režima koju je predsednik Džo Bajden izneo "van scenarija" tokom posete Varšavi u martu, ali je termin ostao živ u govoru zvaničnika Stejt dipertmenta, ako i u vodećim američkim medijima.


Čečenija, Tatarstan, Dagestan, Čerkezija

Sastanak Helsinške komisije je otišao korak dalje - promena režima i demokratija nisu dovoljno dobri, već se traži podela zemlje na manje političke jedinice, kako bi one mogle da budu "slobodne". Na njemu je zaključeno da bi trebalo da se pruži značajnija podrška separatističkim pokretima unutar Rusije, ali i dijaspori, te su objasnili da bi trebalo težiti samostalnosti Čečenije, Tatarstana, Dagestana, ali i istorijskih oblasti koje su postojale vekovima ranije poput Čerkezije.

Nije tajna da su neke slične ideje postojale i u vreme raspada SSSR-a. kada je neokonzervativac Dik Čejni, kasnije potpredsednik SAD, predlagao da se radi na podeli Rusije na više manjih zemalja, dok je 1997. bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Zbignjev Bžežinski izašao sa idejom o Ruskoj konfederaciji koja bi bila sastavljena od Evropske Rusije, Sibirske republike i Dalekoistočne republike.

Na panelu Helsinške komisije uvodnu reč je imao demokratski kongresmen iz Tenesija Stiv Koen, čovek koji slovi za "specijalistu" za rusko pitanje, ali i koji je 2010. boravio u poseti Srbije u vreme kad je predsednik države bio Boris Tadić.


"Bez imperije"

Da je "dekolonizacija" Rusije, suptilnija reč za njenu podelu, postala novi žargon pokazuje i niz nedavno objavljenih članaka.

Tako ugledni "Atlantik" piše da Kremlj "mora da ostane bez svoje imperije" kako bi se zaustavilo besmisleno krvoproliće.

"Rusija je poslednja evropska imperija koja se odupirala čak i osnovnim naporima dekolonizacije, kao što je davanje autonomije podaničkom stanovništvu. I kao što smo videli u Ukrajini, Rusija je spremna da pribegne ratu da bi ponovo osvojila regione koje smatra svojim posedom. Zapad mora da dovrši projekat koji je započeo 1991. godine. Mora da teži potpunoj dekolonizaciji Rusije - navodi autor Kejsi Mišel, koji je bio i učesnik sastanka Helsinške komisije.

On je istakao razočaranje "što Amerika nije iskoristila raspad Sovjetskog saveza kako bi uticala i na dalji raspad Rusije".

"U okviru Rusije postoje čitavi narodi koji su kolonizovani - dodao je Mišel, uz napomenu da "u obračunu sa fundamentalnim ruskim imperijalizmom postoji potreba da se Rusija dekolonizuje kako bi postala održivi akter u evropskoj bezbednosti i stabilnosti".


Da li Rusiju treba "dekolonizovati" ili možda "defederalizovati"

Erika Marat, profesorka na Koledžu međunarodnih bezbednosnih poslova, u okviru Pentagonovog Univerziteta nacionalne bezbednosti, istakla je da "Rusija sprovodi genocid", dok je nedavno Leonid Beršidski, novinar i komentator "Blumberga", u svojoj analizi "zaključio da rat u Ukrajini nužno znači i povratak imperijalističke Rusije".

"To je oživelo i rasprave o tome da li Rusiju treba "dekolonizovati" ili možda "defederalizovati" kako bi ugasila svoje imperijalističke ambicije i obuzdala svoju vojnu pretnju. Raspad današnje Rusije, sličan raspadu Sovjetskog Saveza, smatra se mogućim, a za neke čak i najpoželjnijim ishodom invazije na Ukrajinu", napisao je Beršidski.

Centar za evropske političke analize (CEPA) početkom juna je objavio na svom sajtu poziv za novu strategiju prema Rusiji.

"Muke Ukrajine su uglavnom rezultat zapadnog strateškog neuspeha. Prvo, pogrešno smo razumeli raspad SSSR-a. Tada nam je nedostajala aura imperijalizma i autoritarizma nad navodno demokratskom i prijateljskom novom ruskom državom. Zapadne zemlje ne bi trebalo da ponavljaju tu grešku. Skraćeni izraz za naš cilj bi trebalo da bude dekolonizacija".Kako bi izgledala podeljena Rusija?

Zagovornici ideje o podeli najveće zemlje sveta uglavnom se pozivaju na reči samog Putina, koji je često govorio o "istorijskoj Rusiji", sa većim delom moderne Ukrajine u njenom sastavu.

Logika je sledeća - ako je moguće razgovarati o centralnoj ruskoj državi, a ne o zemlji u njenim sadašnjim granicama, onda se može tvrditi da je ovo jezgro zapravo mnogo manje od današnje Rusije kada se ogole sva "imperijalna osvajanja", uključujući i veći deo Sibira pre 1721. kada je Rusija postala carstvo.

Tatarstan, naseljena ruska oblast na Volgi, još jedan je primer. Prošle godine je 55 odsto školaraca u glavnom gradu Кazanju odabralo tatarski za maternji jezik, pa se zagovornici pitaju da li je ovo područje, koje je osvojio Ivan Grozni 1552. godine, zaista deo jezgra Rusije. Isto navode za oblast Tuva, koja se pridružila Sovjetskom Savezu tek 1944. godine i koja je doživela separatističke nemire početkom 1990-ih, kao i za Dagestan, osvojen početkom 19. veka, u kojem manje od četiri posto učenika uči ruski kao maternji jezik.

Još jedan argument je da bi ove oblasti danas bile nezavisne države da ih je Sovjetski Savez konstituisao kao "savezne republike", umesto kao "autonomne republike" u sastavu Rusije.

Jedna od mnogih mapa o izmaštanoj podeljenoj Rusije koja se može naći na internetu ostavlja Ruskoj Federaciji samo njenu zapadnu teritoriju. Na nju bi se nastavljale "Komi" i "Uralska Republika", zatim "Sibirska Republika", "Republika Saha" i "Dalekoistočna Republika".

Na krajnjem jugu bi se našli "Altal", "Tuva" i "Burjatija", dok bi na jugozapad bio podeljen na osam malih republika - "Mordoviju", "Tatarstan", "Udmurtiju"...

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7067 on: June 28, 2022, 12:33:06 pm »Medvedev: Ako posegnu za Krimom to je treći svetski rat


Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je deo NATO, to će značiti sukob sa celom Severnoatlantskom alijansom, to će zapravo biti treći svetski rat, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev govoreći o posledicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.

To bi bila totalna katastrofa, rekao je Medvedev u intervjuu za „Argumente i činjenice“, a prenela je agencija RIA Novosti.


izvor
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 598« Reply #7068 on: June 28, 2022, 01:52:42 pm »


Podela Rusije – šta Amerika zapravo želi?

Зинула им гу**ца на ресурсе. Каква црна слобода и демократија, закукала би кукавица тим "ослобођеним" народима.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7069 on: June 28, 2022, 04:16:36 pm »
Lavrov: NATO je odavno Rusiju proglasio za neprijatelja


Rusija je proglašena za neprijatelja NATO-a mnogo pre samita Alijanse, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov govoreći na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova kaspijskih država.

„Što se tiče planova koji se spremaju za samit NATO-a, da nas proglasi za pretnju, da Kinu proglasi za sistemski izazov: Rusija je još odavno, pre nego što je sazvan samit NATO-a, proglašena za neprijatelja“, rekao je on.

Lavrov je dodao da „ako se slušaju izjave zapadnih političara, onda je Rusija proglašena za neprijatelja jednostavno zato što ne želi da se slaže sa neoliberalnim svetskim poretkom koji SAD, pokorivši bez izuzetka ceo zapadni svet, nameću svima ostalima pod sloganom svetskog poretka zasnovanog na pravilima“.

Politika SAD i NATO-a neće se nikako promeniti ako Alijansa Rusiju proglasi za pretnju, dodao je Lavrov.

„Ovo (proglašenje Rusije za pretnju) nas ne iznenađuje i ništa novo neće uneti u praktičnu politiku Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita najavljeno povećanje na istočnom krilu oružanih snaga NATO-a, po mom mišljenju, do 200 hiljada ili još više trupa. To je planirano bez obzira na to šta će biti zapisano u dokumentima koji budu usvojeni u Madridu.To je bilo najavljeno odavno. To je nastavak veoma neprihvatljivog kršenja svih prethodnih dogovora, obećanja, politika približavanja Alijanse i njene vojne infrastrukture blizu ruskih granica“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Kako je naveo, Moskva će donositi zaključke o tome kako da sarađuje sa zapadnim partnerima, jer oni ignorišu stav Rusije.

Prema njegovim rečima, Zapad je kategorički odbijao da ispunjava sopstvene obaveze o neširenju NATO-a, obaveze da obezbedi nedeljivost bezbednosti i odbijanje da osigura bezbednost na račun bezbednosti drugih.

„Ako se naše reči i argumenti potpuno arogantno ignorišu i to više nije ‘ako’, već utvrđena činjenica, izvlačićemo zaključke kako da se odnosimo prema našim zapadnim susedima na ovoj planeti“, rekao je Lavrov.

U utorak u Madridu počinje samit NATO-a na kome će zemlje usvojiti novu strategiju u kojoj će Rusija biti označena kao „neposredna pretnja kolektivnoj bezbednosti“, a razgovaraće se i o zahtevima Finske i Švedske za pridruživanje Alijansi.

Moskva je više puta isticala da je NATO usmeren na konfrontaciju. Kako je naglašavao portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, dalje širenje bloka neće doneti veću bezbednost Evropi. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, pri čemu Zapad treba da odustane od politike militarizacije kontinenta. Takođe je rečeno da je svu praktičnu saradnju koja se godinama gradila Alijansa odavno srušila.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7070 on: June 29, 2022, 06:20:54 am »
Norveška zabranila Rusima transport robe na Svalbardu


Norveške vlasti nisu izdale dozvolu ruskoj rudarskoj kompaniji za transport robe na Svalbard preko kopna, preneo je NRK.

Konkretna molba za dozvolu za prevoz odbijena je 15. juna, saopštilo je norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

Na graničnoj stanici Šturskug zaustavljeno je 20 tona ruske robe na putu ka ruskom rudarskom gradu Barencburgu na Svalbardu.

Prijavu je podneo Arctic Coal Trust, a ruska ambasada je poslala pismo norveškom Ministarstvu spoljnih poslova tražeći izuzetak od sankcija.

U pismu Rusa se navodi da se plaše humanitarne krize ako roba ne prođe kroz Šturskug.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u Barencburgu važe isti zakoni kao i u ostatku Svalbarda. Generalni konzul Rusije Sergej Guščov rekao je da je situacija stabilna i da ruske diplomate rade na dobijanju beneficija za robu „iz humanitarnih razloga“.

Ruski teret je ranije dostavljen na Svalbard od Murmanska do Tromsoa kamionima preko jednog kontrolnog punkta Sturskug na rusko-norveškoj granici.

Teret se na ostrva dostavlja jedinim teretnim brodom Bring, koji redovno ide na Svalbard i svakih 10 dana ide na arhipelag. U Barencburgu živi oko 500 ljudi, uključujući rudare koji rade u rudnicima uglja Ruskog arktičkog fonda za ugalj.

Norveška nije članica EU, ali je deo Evropskog ekonomskog prostora i pridružila se svih šest paketa sankcija uvedenih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 407


« Reply #7071 on: June 29, 2022, 06:49:40 am »


Svalbard (Špicbergen) je arhipelag za koji važe posebni ugovoi izneđu Norveške i Rusije (i pre toga SSSR). Na osnovu ugovora Rusija ima "posebna ekonomska prava i olakšice" na Svalbardu (Špicbergenu).
Logged
fazan
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 876


« Reply #7072 on: June 29, 2022, 06:52:01 am »
Norveška zabranila Rusima transport robe na Svalbardu


Norveške vlasti nisu izdale dozvolu ruskoj rudarskoj kompaniji za transport robe na Svalbard preko kopna, preneo je NRK.

Konkretna molba za dozvolu za prevoz odbijena je 15. juna, saopštilo je norveško Ministarstvo spoljnih poslova.

Na graničnoj stanici Šturskug zaustavljeno je 20 tona ruske robe na putu ka ruskom rudarskom gradu Barencburgu na Svalbardu.

Prijavu je podneo Arctic Coal Trust, a ruska ambasada je poslala pismo norveškom Ministarstvu spoljnih poslova tražeći izuzetak od sankcija.

U pismu Rusa se navodi da se plaše humanitarne krize ako roba ne prođe kroz Šturskug.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da u Barencburgu važe isti zakoni kao i u ostatku Svalbarda. Generalni konzul Rusije Sergej Guščov rekao je da je situacija stabilna i da ruske diplomate rade na dobijanju beneficija za robu „iz humanitarnih razloga“.

Ruski teret je ranije dostavljen na Svalbard od Murmanska do Tromsoa kamionima preko jednog kontrolnog punkta Sturskug na rusko-norveškoj granici.

Teret se na ostrva dostavlja jedinim teretnim brodom Bring, koji redovno ide na Svalbard i svakih 10 dana ide na arhipelag. U Barencburgu živi oko 500 ljudi, uključujući rudare koji rade u rudnicima uglja Ruskog arktičkog fonda za ugalj.

Norveška nije članica EU, ali je deo Evropskog ekonomskog prostora i pridružila se svih šest paketa sankcija uvedenih Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

izvor

Ово ће бити веома комплексно питање. Свалбард је архипелаг који припада Норвешкој, али Русија има једнака права да економски експлоатише ресурсе. Руси имају рудник угља и насеље око њега. То насеље (Баренцбург) има своју луку, тако да би роба могла да се бродом пребаци из Русије. Ту луку нису контролисали Норвежани. Међутим, питање је да ли ће дозволити да брод са руском робом уђе у луку. Свалбард је демилитаризован, али НАТО може да дође.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7073 on: June 29, 2022, 07:20:29 am »
Stigla prva reakcija Moskve na ulazak Švedske i Finske u NATO


Rusija je toliko moćna sila da pristupanje Švedske i Finske NATO paktu nije bitno u globalnom strateškom smislu.

To je za RIA Novosti rekao Andrej Klimov, šef komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta.

Rusija je toliko moćna vojna i politička sila da ove države nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu, rekao je Klimov.

On je naglasio da učešće severnih suseda Rusije u alijansi „neće poboljšati“ njihove odnose sa Moskvom . Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, "napraviće probleme sami sebi", naveo je Klimov.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koliko brzo Švedska i Finska mogu da uđu u NATO, Klimov je primetio da "brzina kojom se ostvaruje taj cilj treba da ih brine".

Ministri spoljnih poslova Turske, Švedske i Finske potpisali su danas memorandum o proširenju NATO-a na ove dve države.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7074 on: June 29, 2022, 07:24:48 am »
Bugari imaju zahtev za Ruse: Povucite, dobili odgovor – suspendovano


Ambasada Rusije u Bugarskoj saopštila je da suspenduje rad konzulata u Sofiji i generalnog konzulata u Varni.

Generalni konzulat u Ruseu biće zatvoren u roku od mesec dana.

Odluka je iznuđena nakon što je Vlada Bugarske danas saopštila da proteruje iz zemlje 70 ruskih diplomata.

Kada se tome dodaju i članovi njihovih porodica, Bugarsku će do 3. jula morati da napusti oko 200 ruskih državljana, zbog čega je rad Ambasade Rusije trenutno blokiran, prenosi Tas.

Podsetimo, bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zatražilo od Rusije da povuče 70 članova diplomatskog osoblja do 3. jula uz obrazloženje da bi Rusija trebalo da smanji broj osoblja ambasade kako bi se uskladila sa bugarskim predstavništvom u Moskvi.

Navelo se da je prvi razlog za takav zahtev reciprocitet, prenosi Rojters.

"Drugi razlog su aktivnosti ruskih zvaničnika za koje su nadležni bugarski organi utvrdili da nisu u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", kaže se u saopštenju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7075 on: June 29, 2022, 07:33:36 am »
"Putin bi mogao da napadne van Ukrajine"


Postoji "veoma realna opasnost" da bi Vladimir Putin mogao da napadne van granica Ukrajine, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas.

Govoreći na konferenciji za novinare, Volas je opisao Rusiju kao "najdirektniju i najveću pretnju Evrope".

On je kritikovao prethodne britanske vlade, konzervativne i liberalne, koje su pokušavale da uštede smanjenjem broja britanskih vojnika, dodajući da će vojni budžet morati da se poveća u budućnosti.

"Ako se promeni nivo pretnje, mora se promeniti i budžet", rekao je Volas.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7076 on: June 29, 2022, 08:03:39 am »"Napadnuta" NATO članica? Moskvi "čiste ruke"


Članica NATO alijanse je na udaru.

Reč je o Litvaniji, koju su u ponedeljak napali ruski hakeri, a napad, prema njihovim rečima još traje.

Međutim, u pitanju je "drugačiji napad" - ne fizički, već sajber napad, a tumačenje sajber-napada nikad nije jednostavno.

Medijski, sajtovi za transport, kao i zvanične stranice brojnih državnih institucija, poput poreske uprave postale su meta ruskih hakera i od juče otežano rade.

Grupa poznata kao Kilnet preuzela je odgovornost za ove napade i na svom Telegram kanalu su objavili da su napad izvršili u znak odmazde zbog odluke Litvanije da spreče protok određenih dobara na rusku teritoriju iz Kaljiningrada.

Ovakva situacija, politički gledano, veoma je komplikovana. Kaljiningrad je ruski, ali nije direktno kopneno povezan. U pitanju je mali deo Rusije, koji je okružen zemljama članicama NATO.

Vlada Litvanije saopštila je da jednostavno "pojačava sankcije Evropske unije", ali je ovaj potez razbesneo Rusiju, koja je navela da je sprečena da pristupi suverenoj teritoriji.

Rusija je obećala da će na ovaj potez odgovoriti na način koji će imati "ozbiljne negativne posledice po stanovnike Litvanije", a samo par dana nakon toga dogodio se ovaj hakerski napad.

Da li to znači da je Rusija napala članicu NATO? Za početak, grupa koja je preuzela odgovornost poriče da je povezana sa ruskim vlastima, ističući da nije povezana ni sa jednim zakonodavnim telom u Rusiji, piše Sky News.

Ne bi bilo čudno da ruske vlasti koriste usluge određenih grupa da izvrše napad, pa zato i ne bi bilo iznenađujuće da zaista jesu umešani u ovo. Opet, gledajući okvirno, u ovom slučaju Moskvi su "čiste ruke".

Zatim, tu je i priroda napada. Dosadašnji izveštaji sugerišu da se radi o distribuiranom napadu uskraćivanja usluge (DDoS), grubom napadu koji uključuje "bacanje" ogromne količine saobraćaja na web lokaciju dok ne bude prisilno van mreže.

Napad je opisan kao "masivan", što je tehnički tačno, jer da bi funkcionisao DDoS napad mora da bude veliki, ali to ne znači da će imati ogroman efekat.

DDoS napadi su toliko česti da većina web-sajtova danas ima standardnu zaštitu od njih.

Čak i ako napad uspe, neće ukrasti nikakve podatke.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 68 176« Reply #7077 on: June 29, 2022, 12:23:20 pm »
Rusija traži od Norveške da hitno propusti robu na ostrvo Svalbard


Otpravnik poslova Norveške pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije zbog odbijanja vlasti te zemlje da propusti robu na ostrvo Svalbard.

"Zatražili smo od norveške strane da reši to pitanje što je pre moguće. Istakli smo da će neprijateljske akcije protiv Rusije neminovno izazvati uzvratne mere", navodi se u saopštenju, objavljenoj na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je saopšteno da je Norveška odbila zahtev Rusije za prolaz robe za ruska naselja na Svalbardu preko jedinog prelaza na rusko-norveškoj granici Sturskug. Kako prenosi televizija „E24“, trenutno se na prelazu Sturskug nalazi oko 20 tona ruske robe namenjene ruskim naseljima na Svalbardu.


izvor
Logged
dark-bullet
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 042« Reply #7078 on: June 29, 2022, 03:54:38 pm »


Podela Rusije – šta Amerika zapravo želi?

Зинула им гу**ца на ресурсе. Каква црна слобода и демократија, закукала би кукавица тим "ослобођеним" народима.

Pa to je zapravo neminovno.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 296


« Reply #7079 on: June 29, 2022, 06:35:41 pm »


Podela Rusije – šta Amerika zapravo želi?

Зинула им гу**ца на ресурсе. Каква црна слобода и демократија, закукала би кукавица тим "ослобођеним" народима.

Pa to je zapravo neminovno.

Не знам како мисле да то изведу, али сам сигуран да ће то неминовно водити у нуклеарни рат. А то никоме неће добро донети.

Друго, такав став или политика (ако је он уопште званичан) уствари указује да се он не разликује од Немачког става борбе за "животни простор на Истоку", само у нешто "финијој" форми. То нема везе са борбом за демократију и друге позитивне вредности за које се "Запад" увек залагао, већ за ресурсе и владавину светом.

Погледах синоћ документарни фолм "Дуго путовање у рат" о узроцима Правог светског рата. Много, много сличности и као да полако клизимо у катаклизму новог светског рата.
Logged
Pages:  1 ... 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 [472] 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 22 queries.