PALUBA
March 28, 2023, 11:14:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 [480] 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 ... 495   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 656748 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7185 on: July 24, 2022, 07:19:02 am »
Baltičke države: EU se mora boriti protiv ruske reinterpretacije istorije


Rusija nikada nije osuđivala sovjetske zločine i njeno sadašnje rukovodstvo otvoreno toleriše, pa čak i sa entuzijazmom podržava sovjetsko nasleđe, kažu baltičke države.

Baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija, zajedno sa Poljskom i Rumunijom, pozvale su Evropsku uniju da učini više u borbi protiv ruskih reinterpretacija i iskrivljavanja istorije, prenosi DPA. Pet istočnoevropskih zemalja pozvalo je u zajedničkom pismu institucije EU da preuzmu vodeću ulogu u očuvanju istorijskog pamćenja i sprečavanju manipulacije činjenicama, prenosi Hina.

„Rusija nikada nije osuđivala sovjetske zločine i njeno sadašnje rukovodstvo otvoreno toleriše, pa čak i sa entuzijazmom podržava sovjetsko nasleđe“, navodi se u pismu.

„Neophodno je ojačati napore na nivou EU u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji istoriju i koristi narative totalitarnih režima u kontekstu rata protiv Ukrajine – koristeći pravne, političke instrumente i instrumente za podizanje svesti“, dodaje se.

Za razliku od nacističkih zločina, sećanje i znanje o sovjetskim zločinima tek treba da nađu svoje mesto u glavama Evropljana.

„Bez tačne, pravedne i sveobuhvatne procene prošlosti, nećemo moći efikasno da sprečimo buduće zločine na našem kontinentu niti da istražimo aktuelne u Ukrajini“, navodi se u pismu.

Rusija je pre skoro pet meseci pokrenula rat protiv Ukrajine i opravdala ga, između ostalog, i sa ciljem da navodno „denacifikuje“ susednu zemlju.


izvor
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 655« Reply #7186 on: July 24, 2022, 09:31:27 am »

datum 22.07.2022

izvor : Deutsche Welle


Šta o sankcijama Rusiji govori to što su po „iranskom modelu“?Bajdenova administracija je saopštila da su sankcije Zapada Rusiji zasnovane na „iranskom modelu“. S obzirom da je režim u Teheranu i dalje na vlasti, to ne govori ništa dobro o uspehu sankcija i budućnosti Ukrajine.


Ruski predsednik VladimirPutin posetio je ove nedelje Teherani na sastanku sa iranskim vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, dobio od njega blagoslov za napad na Ukrajinu.

Moskva očigledno traži načine da zaobiđe sankcije SAD i EU, možda učeći od Teherana, primećuju posmatrači.

„Pošto su i Rusija i Iran pod zapadnim sankcijama, i jedni i drugi imaju snažan interes da međusobno sarađuju kako bi ih osujetili", rekao je za DW Mark N. Kac, profesor na Univerzitetu Džordž Mejson.

Ali pitanje je koliko bi Iran mogao da pomogne.Ko šta hoće?


Dve zemlje su bile ratni saveznici u Siriji, a Rusija je ranije prodavala Iranu tenkove, borbene avione, podmornice i drugo oružje. Ali od 2020. Moskva je od toga odustala - zbog embarga UN na oružje Iranu.

Prema američkim obaveštajnim podacima, ruski zvaničnici su u junu posetili Iran da vide dronove u toj zemlji. Izgleda da Rusija takođe koristi mogućnost isporuke žitarica Iranu u zamenu za pomoć Teherana u zaobilaženju sankcija.

Putin možda pre svega želi da smiri tenzije sa Teheranom nakon što su ruski trgovci naftom nadjačali iranske kolege u prodaji Kini. To je ključni izvor prihoda za Teheran od 2018. otkako je bivši američki predsednik Donald Tramp ponovo uveo sankcije.

Možda se Teheran nada, takođe odsečen od globalnog bankarskog sistema zapadnim sankcijama, da će uz podršku Rusije, moći da izvrši pritisak na Vašington da oživi nuklearni sporazum iz 2015. a koji je odbacio Tramp.Cena nafte ima veći uticaj od sankcija


Kratkoročno, posmatrači kažu da je uticaj cena nafte za Rusiju važniji od sankcija. Prošle godine Rusija je zaradila 123 milijarde evra od prodaje nafte i gasa, kada je prosečna cena bila 69 dolara po barelu. Ovog meseca cene su bile 115 dolara po barelu.

Prihodi od nafte čine 40% budžetskih prihoda Rusije, a sada se trguje na najvišem nivou u više od četiri godine.

„Iz istraživanja znamo da čak i pod najboljim okolnostima, ekonomske sankcije imaju stopu uspeha od 10-30%. Bilo je naivno misliti da bi velika zemlja poput Rusije jednostavno pokleknula pod njihovim teretom", rekao je nedavno nemačkom Špiglu Nikolas Molder, istoričar na Univerzitet Kornel.

„Prvo moramo da definišemo šta zapravo želimo da postignemo sankcijama. Da li je promena režima moguća? Zapad je to pokušao u Iranu, Venecueli i Severnoj Koreji, i nikada nije uspelo", primetio je Molder.

Zapadni stručnjaci su 2019. verovali da bi 40-godišnji sistem u Iranu mogo da se sruši povećanjem cene goriva u zemlji za 50%. Međutim, bezbednosne snage zemlje su nemilosrdno reagovale na proteste, a režim je i dalje postoji.

Na kraju krajeva, embargo nije „prirodna katastrofa", tvrdi je Molder, jer država može da spase industrije i pomogne stanovništvu. „Kao što Evropa može da pronađe druge izvore energije, Rusija će pronaći druge izvore sankcionisane robe poput mikročipova."

Hana Nota, iz Bečkog centra za razoružanje rekla je za DW da su u ovom trenutku i u bliskoj budućnosti „sankcije u izvesnoj meri pojačale konsolidaciju u delovima ruskog društva koje stoji iza Kremlja".Stručnjaci iz Britanije i SAD se slažu - sankcije deluju, treba biti strpljiv


Neki stručnjaci veruju da sadašnje sankcije Rusiji ne deluju kao sredstvo odvraćanja jer ih Zapad nije iskoristio pre Putinove invazije. „Zapravo, Zapad je potpuno ignorisao sve Putinove velike zločine ranije", rekao je Bil Brauder, izvršni direktor i suosnivač Hermitage Capital Management-a.

„Jedna velika rupa je milijarda dolara dnevno prihoda koje Rusija ima od prodaje nafte i gasa. Dok se to ne ugasi, mi nismo postigli cilj da ga ostavimo bez novca za rat", rekao je za DW britanski politički aktivista i kritičar Kremlja.

Robert Person, vanredni profesor međunarodnih odnosa na američkoj vojnoj akademiji Vest Point, tvrdi da neki stručnjaci kažu da sankcije nisu uspele jer pretnja sankcijama nije uspela da odvrati Putina još u februaru.

„Ali mislim da ima mnogo znakova da su sankcije efiskane ali će proći još mnogo vremena pre nego što vidimo promenu politike u Moskvi. Zato je strateško strpljenje ključno", rekao je on za DW, govoreći u svoje lično ime.

S Personom se slaže Džon E. Smit, bivši direktor Kancelarije za kontrolu inostranih sredstava (OFAC) u ministarstvu finansija SAD, rekavši za DW da sankcije Putinu daju manje resursa za finansiranje njegove ratne mašine. „Sankcije Rusiji nesumnjivo deluju u smislu nametanja značajnih i neviđenih troškova vladi Rusije i ruskoj ekonomiji."Iran i Rusija - nemaju mnogo da ponude jedni drugima


Iran i Rusija su konkurenti u izvozu ugljovodonika. Nedavna ruska prodaja nafte i čelika po sniženim cenama Kini naštetila je Iranu, koji je morao da snizi cene da bi ostao konkurentan.Hana Nota je rekla da Rusija i Iran nemaju mnogo dobara i usluga koje bi mogli da obezbede jedni drugima, dodajući da i jedni i drugi mnogo više trguju sa Kinom gde su „konkurenti u prodaji sankcionisane nafte".

Džon E. Smit veruje da bi dve zemlje mogle da pokušaju da se „podpomažu” jačanjem ekonomskih i vojnih veza, „ali kako sve više postaju globalne parije, rizikuju i da zbog smanjene popularnosti na globalnoj sceni jedna drugu povuku na dno."

„Svaka saradnja između dve zemlje samo pokazuje koliko su Rusi postali očajni", tvrdi Bil Brauder i da „nema mnogo toga što Iranci mogu da nauče Ruse a što Rusi već ne znaju".

I Robert Person se složio da „osim razmene saveta i trikova" o tome kako se sankcije mogu izbeći", on ne veruje „da postoji veliki rizik da se Rusija i Iran udruže na smislenom ukidanju sankcija".

„Banke koje nisu sankcionisane u zemlji poput Kine su u boljoj poziciji da služe kao posrednici između ruskih banaka i globalne ekonomije", dodao je on.Da se ukinu sankcije Iranu da bi Rusija propala?


Posmatrači primećuju da istovremeno sankcionisanje i Rusiji i Iranu možda nije najbolji način da se napreduje.

Mark N. Kac sa Univerziteta Džordž Mejson rekao je da bi logičniji pristup bio da zapadne vlade odluče šta im je prioritet: Rusija ili Iran.

„Ako Rusija trenutno predstavlja mnogo veću pretnju zapadnim interesima, ono što bi zapadne vlade mogle da urade jeste da ponude ukidanje sankcija Iranu."

U trenutku kada SAD traže da Evropa prestane da kupuje rusku naftu, ali dodatne zalihe američkih saveznika u arapskom svetu nisu dostupne, „onda za Evropu ima smisla kupovina iranske umesto ruske nafte", zaključio je Kac.
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 874


« Reply #7187 on: July 24, 2022, 10:54:21 am »

Baltičke države: EU se mora boriti protiv ruske reinterpretacije istorije

Rusija nikada nije osuđivala sovjetske zločine i njeno sadašnje rukovodstvo otvoreno toleriše, pa čak i sa entuzijazmom podržava sovjetsko nasleđe, kažu baltičke države.
Baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija, zajedno sa Poljskom i Rumunijom, pozvale su Evropsku uniju da učini više u borbi protiv ruskih reinterpretacija i iskrivljavanja istorije, prenosi DPA. Pet istočnoevropskih zemalja pozvalo je u zajedničkom pismu institucije EU da preuzmu vodeću ulogu u očuvanju istorijskog pamćenja i sprečavanju manipulacije činjenicama, prenosi Hina.
„Rusija nikada nije osuđivala sovjetske zločine i njeno sadašnje rukovodstvo otvoreno toleriše, pa čak i sa entuzijazmom podržava sovjetsko nasleđe“, navodi se u pismu.
„Neophodno je ojačati napore na nivou EU u borbi protiv pokušaja Rusije da prekroji istoriju i koristi narative totalitarnih režima u kontekstu rata protiv Ukrajine – koristeći pravne, političke instrumente i instrumente za podizanje svesti“, dodaje se.
Za razliku od nacističkih zločina, sećanje i znanje o sovjetskim zločinima tek treba da nađu svoje mesto u glavama Evropljana.
„Bez tačne, pravedne i sveobuhvatne procene prošlosti, nećemo moći efikasno da sprečimo buduće zločine na našem kontinentu niti da istražimo aktuelne u Ukrajini“, navodi se u pismu.
Rusija je pre skoro pet meseci pokrenula rat protiv Ukrajine i opravdala ga, između ostalog, i sa ciljem da navodno „denacifikuje“ susednu zemlju.
izvor

Kad smo kod ruskih/sovjetskih zločina, oni nikada nisu sprovodili prisilni sterilizaciju nerusa, kao što je to radila Australija sa Aboridžanima. Nisu nerusimaa nasilno oduzimali djecu, kao Kanada Starosjediocima. Nisu neruske narode prisilno tjeralii u rezervate, kao SAD starosjedioce ili Britanija Bure.
Nabrajanje zločina Britanaca i Fransuza u Africi i Aziji bi oduzelo previše prostora.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7188 on: July 25, 2022, 08:17:02 am »
Štajnmajer: Rat u Ukrajini je „rat protiv evropskog jedinstva“


Rat ruskog predsednika Vladimira Putina protiv Ukrajine ujedno je i „rat protiv evropskog jedinstva“, upozorio je u nedelju predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

„Putinov rat protiv Ukrajine je i rat protiv evropskog jedinstva. Ne smemo dopustiti da nas podele, ne smemo razoriti veliko delo ujedinjene Evrope koje smo počeli s toliko nade“, rekao je Štajnmajer u govoru u Paderbornu, na zapadu zemlje.

„Taj rat se ne tiče samo ukrajinske teritorije, nego dira dvostruko, u zajedničke temelje naših vrednosti i našeg mirovnog poretka“, dodao je nemački predsednik.

On je dodao da braniti te vrednosti i biti njihov garant znači ujedno I biti spreman „prihvatiti bolne prijatnosti“. Štajnmajer nije dodatno objasnio šta je pod time mislio.

„Jesmo li spremni na to? Svi smo pred tim pitanjem – danas i u danima, nedeljama i mesecima koji dolaze“, rekao je.

„Rusija ne ostaje na osporavanju granica, ne ostaje na zauzimanju teritorija nezavisne i suverene susedne zemlje, nego ide dotle da osporava ukrajinsku državnost“, zaključio je predsednik Nemačke.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7189 on: July 25, 2022, 02:32:01 pm »
Stoltenberg: Rat u Ukrajini doveo do najveće bezbednosne krize od Drugog svetskog rata


Generalni sekretar vojnog saveza NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je napad Rusije na Ukrajinu doveo do najveće bezbednosne krize u Evropi od Drugog svetskog rata.

Stoltenberg je naveo da je Rusija namerno pogoršala krizu hrane i energenata, što „pogađa milijarde ljudi širom sveta“.

On je rekao da će NATO saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu, vojno i finansijski.

„Dugoročno gledano, pomoći ćemo Ukrajini da pređe sa opreme iz sovjetske ere na modernu opremu NATO, da unapredi interoperabilnost, kao i da dodatno ojača svoje odbrambene i bezbednosne institucije“, izjavio je Stoltenberg.


izvor
Logged
Prvačić
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 874


« Reply #7190 on: July 25, 2022, 04:19:14 pm »

Štajnmajer: Rat u Ukrajini je „rat protiv evropskog jedinstva“

Jesmo li spremni na to? Svi smo pred tim pitanjem – danas i u danima, nedeljama i mesecima koji dolaze“, rekao je.


Pa neka raspišu referendum u EU?
Ko je od da govori u ime svih?
Problem EU je što neki sebi daju pravo da govore u ime svih.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 081


« Reply #7191 on: July 25, 2022, 08:21:11 pm »

Онда кад Штајнмајер и њему слични буду рекли и тако се понашали: " ја сам Европљанин, ја нисам Немац"; "ми уважавамо интерсе и (и страхове) малих народа Европе" можда се може говорити о неком европском јединству у будућности. Ја лично верујем да ће једног дана доћи до тога, односно да ће постојати "Европејци" у смислу данашњег схватања нације. Међутим, до тада ће проћи не мање од 1000 година и издешаваће се још много, много тога.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7192 on: July 26, 2022, 09:38:18 am »
Poljska više neće učestvovati na događajima na kojima su prisutni Rusi i Belorusi


Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski izjavio je u ponedeljak da zvanični predstavnici države više neće učestvovati u događajima u kojima učestvuju predstavnici Rusije i Belorusije, prenosi „Evropska istina“, Jablonski je takvu izjavu dao u eteru „Poljskog radija“.

„Ovu odluku smo doneli jer je to fundamentalni element naše politike u vezi sa ruskom agresijom. Smatramo da Rusija i Belorusija, koja to podržava, treba da budu izolovane od svih međunarodnih formata“, naglasio je on.

Jablonski je dodao da je „takva izolacija neophodna, jer i Putin svoju politiku gradi na osnovu činjenice da ima određene mogućnosti za međunarodne kontakte”.

„Neophodno je sprečiti da se Rusija tretira kao normalan partner u međunarodnim odnosima, jer Rusija danas nije normalan partner. Ona je agresor, entitet koji krši međunarodno pravo i čini akte međunarodnog terorizma, napada civilno stanovništvo i namerno ubijajući ljude“, rekao je predstavnik poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

Nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu u punom obimu, Putin je održao telefonske razgovore sa liderima Francuske i Nemačke, što je izazvalo kritike. Osim toga, predsednik Ruske Federacije je zvanično pozvan na samit „Grupe dvadeset“ u Indoneziji.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7193 on: July 26, 2022, 11:02:01 am »
Rusija: Odnosi Moskve i Atine potpuno uništeni


Trenutno su odnosi Moskve i Atine potpuno uništeni, ne postoji saradnja i kontakti, izjavio je ambasador Rusije u Grčkoj Andrej Maslov.

"Bilateralni odnosi su u potpunosti razrušeni krajem februara i više ne postoje", rekao je Maslov televiziji "Rosija 24".

Prema njegovim rečima, grčka strana ne sarađuje i nemaju kontakte. Ove godine praktično nema ni ruskih turista na grčkim plažama.

Ruski diplomata je zaključio da su za nekoliko dana uništeni svi bilateralni odnosi koji su se decenijama gradili.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7194 on: July 26, 2022, 11:07:00 am »
"Raspaljena mašta Amerike"


Ruska ambasada u SAD saopštila je danas da su izjave američkog Stejt departmenta o rastućoj izolaciji Rusije ispod svake kritike.

Dodaju i da su ih pokrenuli američki zvaničnici, kako su naveli, rasplamsale mašte.

"Obratili smo pažnju na izjavu službe za štampu Stejt departmenta da naša zemlja navodno postaje izopštena. Rusko rukovodstvo aktivno je uključeno u međunarodne poslove. Još jedna potvrda toga je gust raspored afričke turneje ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova", navodi se u saopštenju ruskih diplomata objavljenom na Telegramu, preneo je TAS S.

Kako su naveli u saopštenju, pokušaji da se Rusija predstavi kao izolovana zemlja izazvani su "raspaljenom maštom" američkih zvaničnika koji sve više gube vezu sa stvarnošću.

"Važno je napomenuti da težnja diplomatskog resora SAD, zasićena rusofobijom, da iskrivi stvarnu sliku događaja, izaziva nedoumice ne samo kod nas, nego i kod lokalnih medija", kaže se u saopstenju.

Povod za reakciju ruskih diplomata izjava je portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koji je nakon afričke turneje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova izjavio da će Rusija postati "otpadnik", kao i portparol Saveta za nacionalnu bezbednost DŽona Kirbija koji je kazao da poseta ruskog lidera Iranu "pokazuje stepen izolacije gospodina Vladimira Putina i Rusije", preneo je Sputnjik.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7195 on: July 27, 2022, 06:55:52 am »
EU produžila privredne sankcije Rusiji


Savet EU danas je odlučio da do 31. januara 2023. produži restriktivne mere usmerene na određene sektore privrede Ruske Federacije.

„Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, u svetlu ničim izazvane i neopravdane vojne agresije Rusije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

Sankcije EU prema Ruskoj Federaciji sastoje se od širokog spektra sektorskih mera, uključujući ograničenja za finansije, energiju, tehnologiju i robu dvostruke namene, industriju, transport i luksuznu robu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7196 on: July 27, 2022, 06:57:57 am »
Makron: Hrana i energija postali su rusko ratno oružje


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je, na početku afričke turneje, da su hrana i energija postali „rusko ratno oružje“, odbacivši ocene da su sankcije Zapada doprinele globalnoj krizi u snabdevanju hranom.

„Neki nas krive da su evropske sankcije Rusiji uzrok svetske krize s hranom, uključujući u Africi. To je potpuno pogrešno“, rekao je Makron tokom sastanka s predstavnicima francuske zajednice u Kamerunu.

Cilj Makronove posete Africi jeste jačanja političkih veza s kontinentom i pomoć u povećanju poljoprivredne proizvodnje zbog rastuće nestabilnosti u snabdevanju hranom usled rata u Ukrajini.

„Hrana, kao i energija, postali su rusko ratno oružje“, ocenio je francuski predsednik.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7197 on: July 27, 2022, 07:06:59 am »
Medvedev: Za Evropu uskoro dolazi jaka zima


Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas, komentarišući gasnu krizu zbog rata u Ukrajini, da „uskoro dolazi“ zima u Evropu, a da su „alternativna snabdevanja gasom, naftom i ugljem skupa ili jednostavno nerealna“.

„Uskoro dolazi jaka zima. Niko nije otkazao zimu, a alternativna snabdevanja gasom, naftom i ugljem su skupa ili jednostavno nerealna“, rekao je bivši predsednik Rusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7198 on: July 27, 2022, 07:14:31 am »
Sankcionisana roba stigla u Kalinjingrad preko Litvanije


Litvanske železnice potvrdile su u utorak da je prvi voz sa sankcionisanom robom iz Rusije za Kalinjingrad već prešao Litvaniju i stigao na odredište, prenosi „Evropska istina“.

„Prvi voz za Kalinjingrad je već prošao, danas (26. jula) carina je proverila drugi“, rekao je u utorak Mantas Dubauskas, šef odeljenja za komunikacije LZ.

Prema rečima predstavnice litvanskog Carinskog odeljenja Line Laurinaitite-Grigene, u utorak je na graničnom prelazu Kian završen pregled drugog voza sa pet vagona cementnog tereta, koji je pušten u Kalinjingrad.

„Već je pregledan i otišao je“, rekla je Laurinaite-Grigene u utorak.

Prethodno su Litvanske železnice obnovile tranzit u Kalinjingradsku oblast Ruske Federacije robe koja se nalazi na sankcionoj listi Evropske unije.

Podsetimo, Evropska komisija je 13. jula objavila dodatna uputstva za zemlje članice EU u vezi sa tranzitom robe iz Rusije, gde je dozvolila kretanje neke sankcionisane robe u Kalinjingradsku oblast železnicom.

Nakon završetka prelaznog perioda petog paketa sankcija EU Rusiji, zabranjen je prevoz cementa, alkohola, drveta, stakla, aluminijuma, proizvoda od papira, gipsa i druge robe ruskog porekla preko Litvanije. Prethodno je Litvanija ograničila tranzit čelika i crnih metala u Kalinjingradsku oblast na osnovu sankcija EU.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7199 on: July 27, 2022, 02:09:46 pm »
Kremlj: Postignut dogovor o tranzitu robe u Kalinjingrad


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je „pozitivno rešeno“ pitanje tranzita robe do najzapadnije oblasti Rusije, Kalinjingrada.

Evropska unija je shvatila da je za Rusiju „suštinski važno“ pitanje tranzita robe u kalinjingradsku enklavu, saopštio je Peskov.

Istakao je da su dešavanja u vezi sa tim pitanjem „pozitivna“, te da je postignut dogovor o deblokadi tranzita ka Kalinjingradu, prenosi Rojters.


izvor/
Logged
Pages:  1 ... 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 [480] 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 ... 495   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.