PALUBA
March 28, 2023, 11:04:05 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 [481] 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 ... 495   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 656746 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7200 on: July 28, 2022, 08:29:05 am »
"Rusija je započela novu vrstu hibridnog rata"


Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u Beninu da je Rusija jedna od poslednjih kolonijalnih imperijalnih sila nakon što je pokrenula rat u Ukrajini.

"Rusija je pokrenula ofanzivu na Ukrajinu, to je rat za teritoriju za koji smo mislili da je nestao sa evropskog tla", rekao je Makron na konferenciji za novinare sa beninskim kolegom Patrisom Talonom u Kotonuu.

"Rusija je jedna od poslednjih kolonijalnih imperijalnih sila jer je odlučila da napadne susednu zemlju kako bi tamo odbranila svoje interese“, rekao je francuski lider.


"Rusija je započela novu vrstu hibridnog svetskog rata"

Prema rečima francuskog predsednika, koji se nalazi na afričkoj turneji u isto vreme kada i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija je započela novu vrstu hibridnog svetskog rata.

"Odlučila je da su informacije, energija i hrana vojni instrumenti stavljeni u službu kontinentalnog imperijalističkog rata protiv Ukrajine", rekao je Makron.

Prema njegovim rečima, Rusi su ti koji stvaraju neravnoteže uprkos svim diplomatskim turnejama i dezinformacijama koje šire po svetu, a Rusija je jedna od zemalja koje najviše koriste propagandne instrumente, posebno preko televizije Russia Todai i Sputnjik.


Osudio ucene Moskve zbog hrane

On je ponovo osudio ucenu Moskve zbog hrane jer je blokirala žito u Ukrajini, kao i energiju za Evropljane.

"Mislim da je mudro za Evropljane da se ne izlažu ovim strategijama jer je to jedan od elemenata ovog hibridnog ratovanja", dodao je on.

Emanuel Makron je već kritikovao Moskvu dan ranije, tokom posete Kamerunu. Istovremeno, Sergej Lavrov je u Ugandi izjavio da Rusija nije odgovorna za energetsku i prehrambenu krizu, osuđujući kampanju koja se oko nje vodi.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7201 on: July 28, 2022, 08:41:35 am »
Amerika želi razgovore sa Rusijom; Moskva tvrdi: Nismo dobili zahtev


Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da namerava da ovih dana razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Blinken je rekao da će se tokom razgovora dotaknuti dogovora o pšenici, kao i mogućnosti oslobađanja pritvorenih američkih državljana u Rusiji. On je dodao da sa Lavrovom neće voditi pregovore o Ukrajini.

Moskva pak tvrdi da nije dobila zahtev Vašingtona za telefonski kontakt ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Osim medijskih izveštaja, nije bilo nikakvih zahteva. Mi se rukovodimo uobičajenom diplomatskom praksom, a ne megafon diplomatijom", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi TAS S.


Trgovina zarobljenicima sa Moskvom

Posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracija je ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25 godišnju zatvorsku kaznu u SAD, kao deo potencijalnog sporazuma da se obezbedi oslobađanje dvojice Amerikanaca koje drži Rusija , Britnei Griner i Pol Vhelan, prema ljudima upućenim u ovo pitanje.

Ovi izvori su rekli za Si-En-En da je plan razmene Buta za Vilana i Grinera dobio podršku predsednika Džoa Bajdena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine. Bajdenova podrška razmeni nadjačava protivljenje Ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7202 on: July 29, 2022, 07:37:25 am »
"Rusiju treba dekolonizovati i deputinizovati"


Na Forumu slobodnih naroda Rusije održanom u Pragu, predstavnici nacionalnih manjina Rusije usvojili deklaraciju o "dekolonizaciji" te zemlje.

Кonferenciji su prisustvovali predstavnici ruske opozicije, učesnici regionalnih i nacionalnih pokreta, javni aktivisti, stručnjaci, među kojima je i bivši ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavlo Кlimkin, prenosi Blic.

Кako se navodi u najavama konferencije, ako "slavni lideri ruske opozicije žele da zamene lošeg kralja Кremlja dobrim", onda je Forum slobodnih naroda posvećen radikalnom restrukturiranju Rusije, koju treba "dekolonizovati, deimperijalizovati i deputinizovati", izvestila je "Novinarnija".

Prema rečima učesnika foruma, ruski predsednik Vladimir Putin izgradio je "diktatorski sistem sa prosperitetnom metropolom", koja crpi resurse iz podređenih "kolonija" i koristi ih za zadovoljenje "imperijalnih ambicija".

"Ova agresivna politika je već dovela do najvećeg rata u Evropi u poslednjih 80 godina", citiraju "Českenovini" organizatore događaja.

Prema Forumu, svi narodi Ruske Federacije imaju pravo na političko, ekonomsko i kulturno samoopredeljenje.

Učesnici su usvojili deklaraciju, u kojoj se, između ostalog, pozivaju predstavnici etničkih grupa koji se bore u redovima ruske vojske "u nepravednom ratu protiv Ukrajine" da se vrate kući ili predaju ukrajinskim trupama.

Autori dokumenta pozivaju se na osnovne dokumente UN: pravo naroda na samoopredeljenje, deklaraciju o nezavisnosti kolonijalnih zemalja i naroda, deklaraciju o pravima autohtonih naroda i deklaracije o suverenitetu, koje su usvojene početkom 1990-ih.

"Praška deklaracija definiše Rusku Federaciju kao terorističku državu, čija je kolonijalna praksa, poput prisilnog iseljavanja i genocida, učinila autohtone narode žrtvama istorijske nepravde. Naši narodi su bili umešani u ratne zločine. Politikom imperijalističkog centra protiv nas se uvode sankcije, preti nam civilizacijska izolacija, pa čak i potpuni nestanak", navodi se u deklaraciji.

Predstavnici etničkih grupa i naroda iz Rusije istakli su da su akcije Moskve dovele do toga da je zemlja "na ivici haosa i građanskog rata".

"Samo potpuna, kontrolisana dekolonizacija Rusije to može sprečiti", naveli su oni. Takođe se napominje da proces potpune i pune dekolonizacije Rusije treba da se zasniva na međunarodnom pravu, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i pravo nacija na samoopredeljenje sadržano u Povelji UN.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7203 on: July 29, 2022, 07:38:42 am »
Zaharova o razmeni zarobljenika: Još bez dogovora


Nikakav konkretan rezultat nije postignut dosad kao rezultat pregovora o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD, izjavila Marija Zaharova.

"Pitanje razmene ruskih i američkih državljana zatvorenih na teritoriji obe zemlje jednom je bilo tema razgovora predsednika Rusije i Amerike", objasnila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Oni su dali instrukcije relevantnim organima da održe pregovore i njih sprovode adekvatne agencije. Međutim, još nema konkretnih rezultata", kazala je Zaharova, preneo je Tass.

Ona je dodala da ruska strana radi po principu da se interesi obe zemlje moraju uzeti u obzir u procesu pregovora.

Podsetimo, Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da namerava da ovih dana razgovara sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, između ostalog i o mogućnosti oslobađanja pritvorenih američkih državljana u Rusiji.

Mediji su preneli i da je posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracijaponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25 godišnju zatvorsku kaznu u SAD, kao deo potencijalnog sporazuma da se obezbedi oslobađanje dvoje Amerikanaca koje drži Rusija, Britni Griner i Pola Velana.

Ovi izvori su rekli za Si-En-En da je plan razmene Buta za Vilana i Grinerovu dobio podršku predsednika Džoa Bajdena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7204 on: July 29, 2022, 08:21:38 am »
Usvojena rezolucija u Senatu SAD: Rusija je sponzor terorizma


Američki Senat, gornji dom Kongresa, jednoglasno je odobrio neobavezujuću rezoluciju.

Njom američki državni sekretar Entoni Blinken poziva da proglasi Rusiju za "državu sponzora terorizma" zbog njenih akcija u Ukrajini, Čečeniji, Gruziji i Siriji, prenosi Njujork tajms.

U rezoluciji, usvojenoj u sredu, tvrdi se da su "oružane snage Ruske Federacije izvršile brojna pogubljenja po kratkom postupku nad nedužnim civilima i pokušale da prikriju zločine masovnim grobnica širom Ukrajine".

Predstavnički dom, donji dom Kongresa, usvojio je ranije sličnu meru, ali ovlašćenje da se neka država odredi kao sponzor terorizma ima samo Stejt department.

Ipak, usvajanjem rezolucije u Senatu vrši se dodatni pritisak kongresmena na administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da se Rusija doda na listu država sponzora terorizma, na kojoj se već nalaze Kuba, Severna Koreja, Iran i Sirija.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7205 on: July 29, 2022, 08:42:45 am »
Medvedev: "Komplikuje se situacija"


Odluka o pristupanju Švedske i Finske NATO komplikuje bezbednosnu situaciju u baltičkom regionu, izjavio je danas Dmitrij Medvedev.

Prema njegovim rečima granica Republike Karelije (sastavnog dela Ruske Federacije) sa Finskom sada je granica Rusije sa NATO-om, što dovodi do niza negativnih posledica, navodi ruska agencija.

"Jasno je da odluka o ulasku Finske i Švedske u NATO ne jača bezbednost regiona, već naprotiv, komplikuje bezbednosnu situaciju za sve. Što se tiče same odluke, razumemo kako je ta odluka doneta, kakvu je histeriju uključivala, kako je na način razmišljanja ove dve zemlje izvršen uticaj preko okeana i iz Brisela", izjavio je Medvedev novinarima posle sastanka posvećenog bezbednosti severozapadne granice Rusije, prenosi TAS S.

Medvedev je dodao da će Rusija moći da zaštiti svoje interese i obezbedi sopstvenu bezbednost, ako dve nordijske zemlje budu primljene u NATO.

"Reakcija Rusije na sve ove događaje biće onoliko jaka koliko je potrebno; siguran sam da ćemo moći da zaštitimo interese svoje zemlje i da svim sredstvima obezbedimo njenu bezbednost i bezbednost naših građana", istakao je on, prenosi TAS S.

Medvedev je rekao da je danas posetio kontrolni punkt na rusko-finskoj granici i u vezi sa tom posetom izjavio da značajno manje ljudi i dobara prelazi granicu, ali da je siguran da će se pre ili kasnije ponovo uspostaviti nekadašnji obim trgovine, jer, kako je naveo, ekonomija pobeđuje sve vrste političkih spekulacija.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7206 on: July 29, 2022, 10:19:22 am »
Rusija prihvatila razgovor sa Amerikom


Rusija je prihvatila zahtev SAD za razgovor američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

To je danas izjavio portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.
)
On je rekao da Vašington i dalje očekuje da će se razgovor održati narednih dana, preneo je Rojters.

Blinken je juče rekao da će iskoristiti planirani poziv da izvrši pritisak na Lavrova da odgovori na "značajnu ponudu" koju je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena iznela Moskvi da obezbedi oslobađanje američkih državljana - košarkašice Britni Griner i marinca Pola Vilana, koji su zatvoreni u Rusiji.

Kako je izvestio CNN, posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracija je ponudila da razmeni ruskog trgovca oružja Viktora Buta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD, za Grinerovu i Vilana.

Marinac Pol Vilan je 2020. godine osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže. On i njegova porodica sve vreme tvrde da je on nevino osuđen, a ove navode negirala je i Vlada SAD, piše Huff post.

Košarkašica Britni Griner, koja se nekoliko meseci nalazi u ruskom zatvoru, priznala je na sudu da je u prtljagu imala ulje kanabisa dok je bila na aerodromu u Moskvi, navodeći da ga je slučajno spakovala u kofer.

Njihov poslednji razgovor održan je 15. februara ove godine, desetak dana pre nego što je počeo sukob u Ukrajini.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7207 on: July 29, 2022, 10:37:08 am »
EU: Nemoguće u potpunosti zabraniti izdavanje viza Rusima


Evropska komisija tvrdi da ne može da donese odluku da ograniči izdavanje šengenskih viza ruskim državljanima, jer je režim sankcija usmeren posebno na rusku vladu i elitu, ali takve mere države članice mogu da preduzimaju samostalno, navodi se u odgovoru Evropske komisije na zahtev finskog lista Helsingin Sanomat.

Kako se navodi u pojašnjenju EK, razmatranje zahteva i izdavanje kratkoročnih šengenskih viza odgovornost je država članica, koje o svakom zahtevu moraju da odluče „na individualnoj osnovi”.

Istovremeno, moraju se uzeti u obzir faktori kao što su da li podnosilac zahteva predstavlja pretnju po javni red, nacionalnu bezbednost ili međunarodne odnose države. Istovremeno, vizna pravila EU ne predviđaju mogućnost potpune obustave njihovog izdavanja.

„Uvek postoji grupa ljudi kojima treba odobriti vizu, kao što su u humanitarnim slučajevima, članovi porodica, novinari i disidenti“, navodi se u odgovoru Evropske komisije.

Istovremeno, ta institucija naglašava da je već donela mere kako bi građanima Rusije koji rade u javnoj službi ili privrednom sektoru otežali dobijanje viza. Konkretno, delimično je poništen sporazum o pojednostavljenoj obradi viza.

Finska se raspravlja o tome da li da obustavi izdavanje turističkih viza za građane Rusije, s obzirom na to da mogu da ih koriste za ulazak u druge zemlje Evropske unije i, shodno tome, zaobilazeći režim sankcija.

Među opcijama, Ministarstvo spoljnih poslova Finske razmatra prihvatanje manjeg broja zahteva za vizu, što će u praksi smanjiti broj izdatih viza.

Kako je saopšteno, Ministarstvo spoljnih poslova Estonije priprema predloge da Evropska unija prestane da izdaje vize građanima Rusije. U međuvremenu, sama vlada Estonije odlučila je da ograniči mogućnost ruskih državljana da apliciraju za privremene boravišne dozvole ili vize u svrhu studiranja u Estoniji.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine smatra da bi zemlje sveta trebalo da u vizni upitnik za ruske državljane unesu pitanje o njihovoj podršci ratu u Ukrajini.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7208 on: July 29, 2022, 11:41:39 am »
Peskov saopštio je da zasad nije u planu razgovor predsednika Putina i Bajdena


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da zasad nije u planu razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džoa Bajdena.

„Zasad nema nikakvih planova za Putina i Bajdena. Što se tiče mogućeg razgovora Lavrova i Blinkena, molim vas da se obratite mojoj koleginici Maši Zaharovoj“, rekao je Peskov, upitan kakva su očekivanja Kremlja od razgovora šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i da li je planirano da se nakon tih pregovora organizuje sastanak ili telefonski razgovor Putina i Bajdena.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7209 on: July 29, 2022, 12:01:26 pm »
Lavrov: Uskoro ću razgovarati sa Blinkenom o „prehrambenom sporazumu“ i razmeni zarobljenika


Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da Rusija trenutno radi na usaglašavanju termina za razgovor s državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, kao i da je mala verovatnoća da će do kontakta doći tokom današnjeg dana.

„Jasno je da je mala verovatnoća da će do razgovora doći danas, ali ćemo u narednim danima predložiti američkim kolegama datum koji odgovara“, rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je naglasio da će jedna od tema razgovora sa Blinkenom biti ispunjavanje obaveza SAD na temu prehrambenog sporazuma i istakao da će biti veoma interesantno da čuje predloge Blinkena na temu razmene američkih i ruskih zarobljenika.

„Kada govorimo o razmeni zatvorenika, o razmeni lica koja su u pritvoru u Rusiji i SAD, već smo komentarisali u ime Ministarstva inostranih poslova Rusije da je ova tema razmatrana na sastanku predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika SAD Džozefa Bajdena u Ženevi, u junu 2021. godine. Dogovoreno je da se ovlaste nadležni pojedinci koji će se baviti ovim pitanjima. Ministarstvo inostranih poslova nije jedno od njih, ali ću poslušati šta ima da kaže“, rekao je Lavrov.

Pregovori o razmeni zarobljenika između Rusije i SAD su u toku. Viktor But je ruski biznismen koji je u SAD osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“; Pol Vilan je bivši američki marinac osuđen u Rusiji na 16 godina zatvora zbog špijunaže 2020. godine; Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava. Preti joj kazna do 10 godina zatvora.

Ranije je portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da su SAD inicirale razgovor Blinkena i Lavrova.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7210 on: July 30, 2022, 05:28:49 am »
Blinken razgovarao sa Lavrovom, poznato šta se traži od ruske strane


Američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio je večeras da je razgovarao s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Od ruske strane zatražio je oslobađanje pritvorenih Amerikanaca Britni Grajner i Pola Vilana.

Blinken je rekao da je današnji razgovor sa šefom ruske diplomatije bio "iskren i direktan" i da je zatražio da Rusija ispuni obećanja u okviru sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine, preneo je Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7211 on: July 30, 2022, 06:30:30 am »
Medvedev: Pristupanje Švedske i Finske NATO-u izazvaće vojni odgovor


Pristupanje Švedske i Finske NATO-u izazvaće vojni odgovor, rekao je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Budu li u njima smeštene NATO-o baze i oružje, tada će „naši reaktivni koraci biti simetrični tome“, rekao je Medvedev, sada potpredsednik Saveta bezbednosti Ruske Federacije, nakon sastanka o bezbednosnoj situaciji na granici s Finskom dugoj 1.300 kilometara, izvestio je Interfaks, a prenosi dpa.

Članice NATO-a u ovom trenutku ratifikuju pristupanje Švedske i Finske Severnoatlantskom savezu, što su one zatražile iz bezbednosnih razloga nakon što je Rusija u februaru napala Ukrajinu.

Po Medvedevu, ta njihova odluka znači da je bezbednosna situacija na Baltičkom moru gora „jer Baltičko more sada zapravo postaje more kojim dominiraju države članice NATO-a“.

Optužio ih je da su pod uticajem koji dolazi „preko okeana i iz Brisela“.

Odnosi s tim dvema zemljama sada će morati da budu preispitani s ruske strane, rekao je.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7212 on: July 30, 2022, 09:08:49 am »
Blinken kaže da je razgovarao sa Lavrovom, pritiskao Kremlj da prihvati ponudu SAD za zatvorenike


Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je obavio telefonski razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i izvršio pritisak na Kremlj da prihvati „suštinski predlog“ koji je Vašington izneo da obezbedi oslobađanje dvojica Amerikanaca pritvorena u Rusiji.

„Imali smo iskren i direktan razgovor“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Stejt departmentu. „Pritisnuo sam Kremlj da prihvati suštinski predlog koji smo izneli o oslobađanju Pola Vilana i Britni Griner“, rekao je on.

Sjedinjene Države su ove nedelje objavile da su dale ponudu Rusiji, pre nedelja, da obezbede oslobađanje VNBA zvezde Britni Griner i bivšeg američkog marinca Pola Vilana, ali nisu otkrile šta nude.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Vašington spreman da razmeni ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji služi kaznu od 25 godina zatvora u Sjedinjenim Državama, kao deo sporazuma.

U svom prvom takvom razgovoru od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Blinken je rekao da je takođe naglasio Lavrovu da svet očekuje od Rusije da ispuni svoje obaveze prema sporazumu sa Ukrajinom koji je postignut u Turskoj da ponovo otvori izvoz žitarica i đubriva koji su blokiran ratom.

Ranije u petak, tokom posete Uzbekistanu, Lavrov je rekao da će razgovarati sa Blinkenom kada se vrati u svoju kancelariju.

Dvojica visokih diplomata nisu razgovarali otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Porodice zatvorenika u SAD vrše sve veći pritisak na predsednika Džoa Bajdena, poslednji put u slučaju dvostrukog osvajača olimpijske medalje Grinera, koji je uhapšen zbog droge na moskovskom aerodromu 17. februara.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da se razgovori o razmeni zatvorenika vode od samita u Ženevi prošle godine na kojem su se predsednik Vladimir Putin i Bajden složili da imenuju zvaničnike koji će ispitati ovo pitanje.

„Jasno je da to danas verovatno neće uspeti. Ali u narednim danima ćemo našim američkim kolegama ponuditi zgodan datum“, rekao je Lavrov.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova nije bilo odmah komentara na Blinkenovo najavu razgovora sa Lavrovom.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7213 on: July 30, 2022, 09:11:42 am »
Letonija: Za ulazak u zemlju potrebno potpisati dokument kojim se osuđuje rat u Ukrajini


Služba državne bezbednosti Letonije (VDD) potvrdila je da zabranjuje ulazak u zemlju strancima koji odbiju da potpišu dokument kojim se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, identifikujući ih kao pretnju sopstvenoj nacionalnoj bezbednosti.

Služba državne bezbednosti Letonije je, na zahtev TV kanala, objasnila da proverava strance koji ulaze u zemlju da li podržavaju rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, a koji „mogu predstavljati pretnju po nacionalnu bezbednost Letonije“.

„Prilikom inspekcijskog nadzora posebna pažnja se poklanja strancima koji su, na primer, nekada služili u snagama bezbednosti Rusije ili Belorusije, javno ističu simbole koji veličaju rusku agresiju, ili izražavaju negativan stav prema letonskoj državi“, navodi se u odgovoru.

VDD dodaje da je veliki broj stranaca kojima je zabranjen ulazak u Letoniju otvoreno izrazio podršku vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i njen narod, koristeći tipične propagandne poruke Kremlja.

Prema statistici resora, 62 stranca odbijena su na letonskim kontrolnim punktovima, uključujući 41 državljana Rusije, 14 državljana Belorusije, kao i sedam državljana drugih zemalja. Za one koji su imali važeću vizu za putovanje u zemlje šengenske zone, ona je ukinuta.

Ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs objasnio je da se ta zemlja ponaša u skladu sa svojim zakonodavstvom.

„Besmisleno je protestovati protiv onoga što radimo ili ne radimo na svojoj nacionalnoj teritoriji, štiti našu bezbednost i smanjuje rizike. Nastavićemo da delujemo u interesu naše bezbednosti. Istovremeno bih dodao da smo i mi svesni slučajeva da građani Letonije, koji odlaze u Rusiju ili Belorusiju, budu pod uticajem, pokušavaju da ih regrutuju“, rekao je ministar.

Podsetimo, ranije u sredu Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je otpravnicu poslova Letonije Dacu Rutku i izrazilo joj protest „u vezi sa pritiskom snaga bezbednosti na Ruse prilikom ulaska u Letoniju“.

Letonija je, kao i druge zemlje Evropske unije, zabranila ulazak jednom broju ruskih državljana koji podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu. Osim toga, Letonija trenutno razmatra nacrt zakona o oduzimanju državljanstva onim Rusima koji imaju letonsko državljanstvo i podržavaju njen rat protiv Ukrajine.

Kako je saopšteno, Rusija ne isključuje scenario u kojem će građani Ruske Federacije prestati da izdaju šengenske vize zbog akcija Zapada u vezi sa punom agresijom Rusije na Ukrajinu.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #7214 on: July 30, 2022, 09:21:36 am »
Evropski parlament predlaže prodaju ruske imovine na aukciji


Ruska imovina, zamrznuta u Evropskoj uniji, koju Ukrajina može da koristi, mora biti predata zaraćenoj zemlji, dok ostatak mora biti prodat na aukcijama, a prihod će biti prebačen u ukrajinski budžet, prenosi Ukrinform.

„Moramo biti vrlo iskreni smatrajući ruski rat protiv Ukrajine međunarodnim zločinom, svi koji su uključeni i nastavljaju da donose ratne odluke, koji podržavaju (rat – prim. aut.) informacijama, finansijski, pa čak i moralno, svi to jeste. I ne radi se samo o političkoj odgovornosti ili moralnoj odgovornosti, o uvođenju sankcija i marginalizaciji – radi se o finansijskoj odgovornosti. A finansijska odgovornost pravno znači da građani Rusije, državni službenici, moraju da plate, da plate svojim bogatstvom, za štetu, za zločine koje je počinilo njihovo rukovodstvo, platiće svojim ulaganjima koja su već napravili u zapadnim zemljama“, rekao je litvanski poslanik u Evropskom parlamentu Pietras Auštravičius u komentaru Gildholu.

„Ta zamrznuta ruska imovina u Evropi mora da bude veoma dobro izračunata i zaista uzeta pod kontrolu od strane svake države na čijoj se teritoriji ta imovina nalazi, onda smatram da mora da bude na aukciji i prodata onima koji su zainteresovani za tržište. postoji neka fizička sredstva koja bi ukrajinska strana mogla direktno da koristi, onda se moraju preneti direktno Ukrajini. Ostatak bi trebalo da se proda na aukciji u određenoj zemlji“, rezimirao je Pietras Auštavičius.

Istovremeno, poslanik u Evropskom parlamentu, član nemačke Hrišćansko-demokratske unije Mihael Galer rekao je da ruska državna imovina zaplenjena u Evropskoj uniji mora biti prebačena u Ukrajinu kao deo kompenzacije i finansiranja rekonstrukcije. Imovina nelegalnog porekla, u vlasništvu ruskih oligarha, takođe bi trebalo da bude predata Ukrajini, jer je u suštini državna imovina Ruske Federacije.

Da, mnoge zemlje su već zamrzle rusku imovinu, ali čak i tamo gde su zamrznute, još uvek postoji veoma veliki obim posla. Dalje, nadam se da ćemo naći pravni osnov da ih vratimo Ukrajini na rekonstrukciju. Postoje dve vrste imovine, ona imovina koja je u državnom vlasništvu, ovde verujem da neće biti problema – šta god da pripada državi i državnim ruskim kompanijama, sav ovaj novac treba da se prebaci da se Ukrajini isplati odšteta za štetu, uništenje i zločine koje je počinila Ruska Federacija“, rekao je evropski poslanik.

„Druga vrsta imovine je imovina oligarha. Ovde predlažem pristup sličan onome kako su radili sa italijanskom mafijom – neka dokažu poreklo ovog novca, bilo da je legalan ili ukraden od ruskih poreskih obveznika. To treba da dokaže i ruska država – treba primeniti neku vrstu obrnute procedure dokazivanja. A ako se radi o ilegalnom novcu, što znači da pripada i ruskoj državi, u ovom slučaju, nadam se da može biti i zaplenjen. Pravni stručnjaci moraju da se pozabave ovim pitanjem kako ne bi gubili mesece vremena“, rekao je Gahler

Ranije je član Odbora za spoljne poslove švajcarskog parlamenta Nikolas Valder, komentarišući pravnu stranu prenosa u Ukrajinu imovine zaplenjene iz Rusije, rekao da je ruska sredstva zaplenjena od kriminalaca ili sankcionisanih fizičkih i pravnih lica, ona koja se drže u Švajcarskoj. banke, kao iu drugim zapadnim zemljama, Ukrajina mora da koristi.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 [481] 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 ... 495   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.