PALUBA
April 15, 2024, 03:59:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 [489] 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 827640 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7320 on: August 20, 2022, 01:18:16 pm »
Moskva: "Nemoguće isključiti Rusiju iz UN, Zapad se bavi spekulacijama"


Pokušaji Zapada da isključe Rusiju iz Ujedinjenih nacija i oduzmu punomoćje ruskim predstavnicima nemaju nikakvu perspektivu, ocenili su u Moskvi.

Nakon što su neki zapadni mediji proteklih dana pisali o tome da bi Zapad mogao da pokuša da oduzme ovlašćenje ruskim predstavnicima u UN Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da se radi o spekulacijama i da je to u većini zapadnih prestonica dobro poznata stvar.

"U vezi sa mogućim pokušajima naših zapadnih partnera da isključe Rusiju iz Ujedinjenih nacija i to tako što će opozvati akreditive stalnog predstavnika Rusije više puta smo isticali da takve scenarije nije moguće realizovati. Rusiju članstva u organizaciji može da liši samo Generalna skupština na sugestiju Saveta bezbednosti u kojem naša zemlja ima, kao stalna članica, pravo veta", navodi se u saopštenju.

Ne postoji drugi legalan način da se takav plan realizuje, dodaju u Ministarstvu a pokušaji da se stvore novi mehanizmi povlače za sobom izmene u Povelji UN a da bi takve promene bile usvojene potrebno je da za njih glasa dve trećine članica Generalne skupštine, a onda bi bilo potrebno da ih i ratifikuje dve trećine država među njima i stalne članice SB..

"Što se tiče punomoćja stalnog predstavnika naše zemlje u UN, odgovarajući akreditive koje je potpisao predsednik Rusije predaju se generalnom sekretaru organizacije a ne ovoj ili onoj zapadnoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7321 on: August 21, 2022, 06:32:00 am »
Rusi: "Odgovorićemo Rumuniji"


Moskva će srazmerno odgovoriti na odluku rumunskih vlasti da se jedan ruski diplomata proglasi personom non grata.

To je danas izjavila portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Očigledno je da ćemo odgovoriti recipročno na potez vlasti Rumunije", upozorila je Zaharova uz ocenu da se iza odluke Bukurešta kriju "nametnuti izgovori", prenosi TAS S.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je okarakterisala potez vlasti u Bukureštu kao "najnoviju provokaciju, prema scenariju koji je u poslednjih nekoliko meseci više puta koristila velika većina zemalja članica EU i NATO".

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je proteran jedan službenik ruske ambasade u Bukureštu, koji je napustio Rumuniju ranije ove sedmice, navodi ruska agencija.

Rumunija je u aprilu proglasila nepoželjnim 10 zaposlenih u ruskoj ambasadi a Moskva je odgovorila u maju proterivanjem istog broja zaposlenih u rumunskoj ambasadi u Rusiji.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7322 on: August 21, 2022, 06:38:52 am »
Otvoreni oružani sukob? Rusija na udaru


Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev optužuje zapadne zemlje da se pripremaju za otvorenu oružanu konfrontaciju sa Rusijom, navodi Interfaks.

"Događaji oko Ukrajine pokazuju da zapadnjaci pokušavaju da balansiraju na granici između hibridnih akcija i otvorenog oružanog sukoba sa našom zemljom, za šta ne prestaju da se pripremaju", rekao je Patrušev u petak na sastanku sekretara Saveta bezbednosti zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

On je takođe optužio SAD za organizovanje provokacija, uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje.

"Na predlog Amerikanaca, Ukrajinci, bez prestanka, udaraju na kritičnu infrastrukturu Zaporoške nuklearke. Ako dođe do katastrofe koju je napravio čovek, njene posledice će se osetiti u svim krajevima sveta. Istovremeno, Vašington, London i njihovi poslušnici snosiće punu odgovornost za to", rekao je sekretar Saveta bezbednosti RF.

Prema rečima Patruševa, "Vašington i njegovi regionalni saveznici, pre svega London, promovišu projekte koji su korisni za izuzetno usku grupu zemalja za proširenje postojećih i stvaranje novih vojnih blokova u različitim regionima sveta".

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je rekao i da se Rusija, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom tokom specijalne operacije u Ukrajini bori protiv kijevskog režima, koji je uz podršku Zapada ilegalno došao na vlast.

"Rusija se bori upravo protiv marionetskog kijevskog režima, koji je došao na vlast kao rezultat državnog udara koji su organizovali zapadnjaci 2014. Dok će ukrajinski narod, kome su osam godina nametane tuđe vrednosti, postati glavni glavni korisnik poraza ultradesničarskih bandi i njihovih pokrovitelja među ukrajinskom političkom elitom i oligarhijom", rekao je Patrušev.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje su 2014. godine organizovale državni udar u Ukrajini ne samo da bi ga iskoristile kao odskočnu dasku za pritisak na Rusiju, već i "da bi stvorile presedan za dalju fragmentaciju ruskog etnosa u cilju njegovog potpunog iskorenjivanja."

Patrušev smatra da specijalnu operaciju koju je pokrenula Rusija u Ukrajini Zapad i SAD koriste „kao izgovor za pokretanje globalne antiruske kampanje bez presedana".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7323 on: August 21, 2022, 06:40:48 am »
NATO planira odgovor? Nova pretnja Rusima


NATO će odgovoriti na razmeštanje ruskih raketa "Kindžal" u Kalinjingradu, izjavio je zamenik ministra odbrane Poljske Vojceh Skurkevič.

"Naši potezi, nakon konsultacija sa saveznicima iz Alijanse, biće adekvatni svim pretnjama i dejstvima Ruske Federacije", rekao je on.

Skurkevič je naglasio i da je saradnja u okviru NATO ključna za osiguranje bezbednosti Poljske.

"Te garancije su na snazi i naši partneri će ispuniti sve svoje obaveze što su konstatovali i ostale članice NATO, kao i predsednik SAD Džozef Bajden", kazao je on.

Podsetimo, kako je prethodno saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, u Kalinjingradsku oblast prebačena su tri MiG-a 31 sa hipersoničnim raketama "Kindžal" u okviru strateškog obuzdavanja, oni će biti na borbenom dežurstvu 24 sata.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7324 on: August 21, 2022, 06:53:51 am »
Hitno se oglasio admiral nakon ruskog upada u Jadran: "Naredio sam"


Nakon nedavnog "izleta" ruskih ratnih brodova u Jadransko more Mediteranske zemlje moraće da se priviknu na ruske ratne brodove na Sredozemnom moru.

Kazao je admiral Đuzepe Kavo Dragone (65), načelnik italijanskog Vrhovnog štaba odbrane, i dodao da će morati da se priviknu na njihova nadmetanja s mornaricama članica Severnoatlantskog pakta, kaže Dragone.

Ruski ratni brodovi su plovili duž italijanske obale sve do Ankone.

Dragone kaže da je admiral Aurelio De Karolis, čim su ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, mobilisao najbliže jedinice.

Fregata Bergamini pratila je ruski razarač "Admiral Tributs", a fregata "Marćelja" krstaricu "​​Varjag". Stalno su ih nadletali mornarički avioni P72, pa je stigla i fregata "Libećo".

Postsovjetska Rusija držala je u Mediteranu, kaže Dragone, sve do 2015. godine samo jedan ratni brod.

"Zatim su uz znatna ulaganja obnovili sirijsku luku Tartus, u kojoj su od 2017. dobili koncesiju na pola veka, pretvarajući je u važnu bazu. Prošle godine u Mediteranu bilo je desetak jedinica. Kretale su se južno od Kipra, gde su ležišta nafte i gasa, i naravno gde su bile vežbe NATO. Sada, s obzirom na ukrajinsku krizu, imaju moćnu postavu, sa čak dvadeset brodova", kaže admiral.

On ističe da je Putin 31. jula "potpisao dokument u kojem Mediteran naziva strateškim područjem".

"Biće veoma nasrtljivi na Bliskom istoku i u Africi, gde žele da stvore bazu u Sudanu. Pokušaće ponovo da se pokrenu u Egiptu, Libiji i Alžiru. Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu, već i u središnjem. Zbog toga, nakon događaja u Jadranu, naredio sam promenu naše pomorske sigurnosne postave. Operacija "Sigurno more" sada je postala "Sigurni Mediteran" a naše patroliranje se proširilo ne samo na zone najbliže Italiji: to je jedini način da se kontroliše situacija", kaže admiral.

Na Mediteranu su, prema njegovim rečima, "izvori snabdevanja Moskve, jer je severna Afrika područje koje Rusi žele da destabilizuju i moramo se pokrenuti da to sprečimo. Od obalnih država do Sahela ruska aktivnost je poznata i pokazaće se s većim intenzitetom u nadolazećim godinama."

Dragone ima iskustva još iz hladnog rata i tvrdi da je sada situacija napetija.

"Na Sredozemlju je stalno nadmetanje. Nema više stare ideje mira. Prelazi se sa nadmetanja u krizu, koja preti prerastanjem u sukob", kaže on.

Admiral je podsetio da su se u aprilu dve ruske podmornice približile NATO floti u Jonskom moru, ali su ih italijanske fregate uočile od prvog dana.

"Držali smo ih u sonaru deset dana, a onda je francuska jedinica zamenila našu. U podmornicama čuju naše sonare koji ih "pinguju" i tako ocrtavaju: shvatili su da ne mogu izmaknuti kontroli, pa su otišli.

Naglašava da nikad nije bilo nesreća i demantuje da su Rusi blokirali Otrant.

"Trgovinski promet ni u jednom trenu nije bio ugrožen. Za ruske poteze na Jadranu kaže da je to "prilično rutinska aktivnost".

"Rusi su patrolirali, 'ispipavali' postavu američke flote i procenjivali kako reaguje. Bio je tu špijunski brod 'Vasilij Tatiščev', zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno ko koga uhodi. Držimo se podalje kako bismo ispitali radarske emisije, ali često smo stizali i na nekoliko stotina metara. Poslali smo i podmornicu Longobardo, koja je čuvala to područje. Opazivši da nije ocrtana sonarom, otišla je mnogo bliže. Fotografije snimljene periskopom pokazuju koliko je bila blizu ruskim jedinicama", rekao je on.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7325 on: August 21, 2022, 10:14:21 am »
Šojgu: Nemoguće je da se Rusija izoluje


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je komentarisao pokušaje da se Rusija izoluje, ocenivši da je to nemoguće, jer je reč o najvećoj nuklearnoj državi.

„Gromoglasne izjave o izolaciji Rusije – to je i inače prilično teško postići, a kada je reč o našoj zemlji, praktično je nemoguće. Mi smo najveća nuklearna država, najveća zemlja po površini i teritoriji. Zemlja s naprednom naukom, prilično razvijenom industrijom i odbrambeno-industrijskim kompleksom. A i sama istorija govori o tome da je to prilično teško učiniti“, rekao je Šojgu u intervjuu za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, oni su se nadali da će specijana vojna operacija na neki način uticati na broj preduzeća i kompanija koje učestvuju na vojno-tehničkom forumu „Armija 2022“ u Moskvi, održanom prošle sedmice, kao i na broj delegacija i obim kupovine ruskog naoružanja.

„Kažem vam, prijatelji su ostali prijatelji. Na njih nije uticao taj snažni pritisak sa svih strana“, zaključio je ministar.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7326 on: August 22, 2022, 06:47:14 am »
"Ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more"; Hrvatska: "Pratimo situaciju"


Pre tri nedelje brodovi ruske ratne mornarice pokušali su da blokiraju izlazak američkog nosača aviona Hari Truman iz Jadranskog mora.

U intervjuu za rimsku La Repubblica admiral Đuzepe Kavo Dragone, načelnik Vrhovnog štaba odbrane Italije rekao je da su ruski ratni brodovi stigli duž italijanske obale do Ankone.

Prema rekonstrukciji italijanskog dnevnika, ruski brodovi su 22. jula blokirali ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali da spreče kretanje američkog nosača aviona. To je dovelo do ogromnog porasta tenzija i niza manevara NATO i ruskih brodova u toj oblasti. U svojoj rekonstrukciji događaja, La Repubblica piše da su komandanti NATO-a odmah reagovali na ruske poteze u Jadranu, koji su želeli da pokažu da neće odustati od kontrole nad prelazom iz Jonskog u Jadransko more. Krajem jula ruska krstarica Varjag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forest Šerman, pišu oni.

Ovi brodovi su se nalazili na bokovima rta Santa Marija di Leuka, ruski brod na jadranskoj strani i američki brod na jonskoj strani. Malo južnije nalazio se nosač aviona Hari Truman sa svojom američkom pratnjom. Trumanu su se pridružili brodovi NATO-a iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD i formirali su trg oko nosača aviona 25. jula, piše italijanski dnevnik. Dodaju da je 31. jula Global Havk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao nad Jonskim morem.


MORH: Upoznati smo sa situacijom

Na pitanje da li su upoznati sa aktivnostima ruskih i NATO brodova u Jadranu, Ministarstvu odbrane je odgovorilo: "Hrvatska kontinuirano prati i prati situaciju i u kontaktu je sa saveznicima i partnerima. Preko Centra za pomorske operacije Hrvatska ratna mornarica prati situaciju u Jadranskom moru, uglavnom u zoni svoje odgovornosti. To se prvenstveno odnosi na plovidbu brodovi stranih mornarica. Na osnovu navedenog, Komanda HRM je upoznata sa prisustvom, odnosno plovidbom brodova Ruske Federacije u Jadranskom moru. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo razloga za reagovanje“, rekli su iz Ministarstvu odbrane za Index.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7327 on: August 22, 2022, 07:32:31 am »
Novo zaoštravanje? "Ignorišete crvene linije, sve je moguće"


Dodatno se zaoštravaju odnosi NATO-a i Rusije. Nova upozorenja stižu iz Moskve.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov ocenio je kao izuzetno rizičnu destruktivnu politiku NATO-a kojom ignoriše "crvene linije" koje je obeležila Moskva.

On je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da to vodi daljoj eskalaciji koja može dovesti do ti do do vojnog sukoba nuklearnih sila sa teškim posledicama.

Rjabkov je ukazao i na rizike upotrebe nuklearnog oružja i ukazao da zemlje sa nuklearnim arsenalom moraju da se pridržavaju postulata o neprihvatljivosti međusobnog rata.

„Sa zaoštravanjem ukrajinske krize, koja je nastala krivicom kijevskog režima i njegovih zapadnih pokrovitelja, ova poruka ne samo da nije izgubila na aktuelnosti, već je dobila i dodatni značaj“, naglasio je Rjabkov.

On je podsetio da ruska doktrina hipotetički dozvoljava upotrebu nuklearnog arsenala isključivo kao odgovor na agresiju upotrebom oružja za masovno uništenje protiv same Rusije i njenih saveznika ili u slučaju kada je ugroženo samo postojanje zemlje.

„Drugim rečima, upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije moguća je samo kao odgovor na napad - za samoodbranu u vanrednim okolnostima. Tu nema mesta nagađanjima i fantazijama“, rekao je Rjabkov.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7328 on: August 22, 2022, 08:13:43 am »
Ambasador EU je siguran da će osmi paket sankcija Rusiji biti usvojen


Šef predstavništva Evropske unije u Ukrajini Mati Masikas izrazio je uverenje da će EU razviti i usvojiti osmi paket sankcija Rusiji.

Kako prenosi „Evropska pravda” pozivajući se na „Ukrinform”, Masikas je to rekao u nedelju tokom predstavljanja komunikacione kampanje „Zajedno smo Evropa”.

„Sve sankcije EU koje su već usvojene stalno se prate, analizira se njihova delotvornost na postojanje bilo kakvih rupa ili mogućnosti njihovog poboljšanja. Taj proces se nastavlja svakodnevno. Mislim da se ne može reći da je Brisel trenutno u period veoma aktivnog rada, ali se nastavlja kao iu zemljama članicama koje zahtevaju više sankcija“, rekao je on.

„Institucije EU moraju da vode računa o tome i to rade. Tako da ne mogu da vam iznosim detalje o tome – da vam kažem kada i kako će se to desiti, ali sam siguran da će ovaj (osmi paket) sankcije) vredi čekati. I hoće“, dodao je ambasador EU.

Kako je saopšteno, Estonija želi da osmi paket sankcija uključuje proširene sankcije Rusiji u ekonomskom, energetskom i trgovinskom sektoru, kao i proširivanje sankcija na putovanja ruskih građana u Evropu.

Podsetimo, 21. jula zemlje Evropske unije dogovorile su novi paket restriktivnih mera protiv Rusije.

Sankcije uključuju zabranu kupovine, uvoza, direktnog ili indirektnog transfera zlata iz Ruske Federacije, uključujući i preko trećih zemalja. Zabrana se odnosila i na nakit, iako se u početku verovalo da će ograničenja biti delimična.

Proširiti listu robe dvostruke namene koja se može koristiti za vojno-industrijski kompleks i koja podleže ograničenjima izvoza. Pored toga, nove mere proširuju već postojeću zabranu pristupa lukama kapijama kako bi se sprečilo zaobilaženje sankcija.

Ograničenja prihvatanja depozita se proširuju – obuhvataju depozite fizičkih i pravnih lica iz trećih zemalja, u kojima kontrolni paket pripada građanima ili rezidentima Ruske Federacije. Prihvatanje depozita za nezabranjenu prekograničnu trgovinu zahtevaće prethodno odobrenje relevantnih državnih organa.

Pojašnjenja su data i u vezi sa nekim ranije uvedenim sankcijama, a na spisak sankcija dodato je 57 lica i struktura iz Rusije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7329 on: August 22, 2022, 08:14:44 am »
Britanski vojnici treba da se pripreme za borbu protiv Rusije


Najviši britanski vojnik „drugih činova“ rekao je da britanske trupe moraju biti spremne da se bore protiv Rusije i da treba da pripreme svoje porodice za mogućnost „produženog“ raspoređivanja. Njegov savet dolazi nakon što je novi šef britanskog Generalštaba rekao da britanske snage moraju postati sposobne da „pobede Rusiju u borbi“.

Pišući za najnovije izdanje časopisa ‘Soldier’ britanske vojske, Karni je rekao da se „vojska oblikuje kako bi odgovorila na pretnju iz Rusije“ i „da će biti spremna, sa odgovarajućom opremom, da odigra svoju ulogu u odvraćanju budućnosti rat u Evropi“.

„Odvraćanje“ u ovom slučaju naizgled znači raspoređivanje. „Želim da svi proverimo da li smo fizički sposobni za operacije. Takođe je važno da pripremimo najmilije i porodice, kojima je često najteža uloga u našem odsustvu“, nastavio je on.

„Moje pitanje je da sada razgovarate o potencijalnom angažovanju sa njima… mogli bismo da budemo van kontakta tokom dužeg perioda na turneji.“

Karnijevo upozorenje ne signalizira skoru promenu uloge Velike Britanije u sukobu u Ukrajini. Međutim, upozorenje u junu novog načelnika britanskog Generalštaba, generala Patrika Sandersa, sugeriše da vojska vidi Rusiju kao svog sledećeg glavnog protivnika.

„Sada postoji gorući imperativ da se stvori vojska sposobna da se bori zajedno sa našim saveznicima i pobedi Rusiju u borbi“, napisao je Sanders u pismu svojim optuženima. „Mi smo generacija koja mora da pripremi vojsku da se ponovo bori u Evropi.

Velika Britanija je Ukrajini dala 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi dolara) vojne pomoći od početka ruske vojne operacije u februaru. Britanske snage trenutno obučavaju ukrajinske regrute u Velikoj Britaniji, a njene obaveštajne agencije navodno dele informacije sa svojim ukrajinskim kolegama.

Velika Britanija je članica NATO alijanse, a u slučaju da se uključi u otvoreni rat sa Rusijom, 29 drugih članica bloka, uključujući i SAD, bile bi obavezne da uđu u sukob.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7330 on: August 22, 2022, 08:19:19 am »
Švedska ne podržava potpunu zabranu, već ograničenja izdavanja turističkih viza Rusima


Ministar za imigraciju Švedske Anders Igman smatra da bi Evropska unija mogla da uvede samo određena ograničenja na izdavanje turističkih viza građanima Rusije, a ne i potpunu zabranu.

Kako prenosi „Evropska istina“, Igeman je ovo rekao u intervjuu za program P4 Ekstra na „Švedskom radiju“.

„Mislim da bi potpunu suspenziju (izdavanja viza) bilo teško i pogrešno sprovesti. S druge strane, striktno ograničenje, na primer, ukidanjem pojednostavljene procedure viza je ono što smo mi, Estonija, Finska i drugi tražili u EU“, rekao je ministar.

On je dodao da bi potpuna suspenzija izdavanja viza Rusima mogla da dovede do grešaka.

„Želimo da sankcije pogode pre svega rusku političku i ekonomsku elitu. Ako uvedemo potpunu zabranu viza, to znači da ni disidenti ni istraživači ne mogu da dođu u EU. Mi i dalje želimo da izvršimo takvu razmenu sa Rusijom. “ veruje on.Igman.

Kao što znate, u avgustu je u EU počela diskusija o ograničavanju izdavanja turističkih viza Rusima koji mogu da ih koriste da zaobiđu sankcije. Ovo ograničenje već su uvele Češka i Estonija, a baltičke države, Danska i Poljska podržale su usvajanje odluke na nivou EU.

Nemačka, Portugal, Grčka i Kipar već su se usprotivile zabrani izdavanja turističkih viza svim Rusima. To objašnjavaju činjenicom da ne žele da kazne obične građane Ruske Federacije, koji, po njihovom mišljenju, nisu umešani u rusku agresiju.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o viznim ograničenjima za Ruse na sastanku 31. avgusta u kontekstu rata u Ukrajini.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7331 on: August 22, 2022, 01:25:52 pm »
"Ne mogu da podnesem da Rusi odmaraju u Evropi"


Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko zahteva da se ponovo uspostavi "gvozdena zavesa" prema Rusiji, i to ne novim zidom, već zabranom ulaska za državljane Rusije koji žele da se odmaraju na zapadu.

Kličko je, za dnevnik „Bild“, kazao da ne može da podnese da Rusi uživaju u Evropi, na odmoru na plaži, dok ruski vojnici ubijaju Ukrajince.

"Neophodno je ponovo uspostaviti 'gvozdenu zavesu'. Rusija svakog dana pokazuje da je zemlja diktature, a više od 70 odsto Rusa podržava Vladimira Putina“, kazao je on.

Kličko naglašava da, dok Ukrajinci umiru, Rusi uživaju u životu u Evropi, i traži uvodjenje sankcija kroz zabranu ulaska. On kaže da većina Rusa, koji provode letnje mesece u Evropi, ne podržavaju evropske vrednosti.

Zemlje poput Poljske, Letonije, Finske i Danske već zahtevaju zabranu davanja viza za ruske državljane, o čemu će se u EU raspravljati krajem meseca.

Međutim, Nemačka je striktno protiv takvog delovanja. "Kancelar Olaf Ssolc nije za takvu generalnu zabranu", poručeno je iz pres-službe vlade i dodaju da ima razumevanje za debatu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7332 on: August 22, 2022, 01:33:33 pm »
Borelj: Ne podržavam ideju potpune zabrane izdavanja viza Rusima


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ne podržava ideju potpune zabrane izdavanja viza građanima Rusije.

„To je protivrečan predlog. Neke zemlje su već preduzele određene mere, dok druge ne planiraju da ih podrže. Mislim da nije dobra ideja da se svim Rusima zabrani ulazak u EU. Trebalo bi da delujemo selektivnije“, rekao je on nastupajući na međunarodnoj konferenciji u španskom gradu Santander.

Po njegovom mišljenju, velikim ruskim biznismenima ne bi trebalo dozvoliti ulazak u EU, ali postoji veliki broj Rusa koji žele da napuste zemlju i dodao da EU ne bi trebalo da im zatvara vrata.

U poslednje vreme, predstavnici niza zapadnih zemalja pozivaju da se zabrani izdavanje viza Rusima, međutim, nije bilo jedinstvenog stava po ovom pitanju.

U Kremlju su izjavili da se nadaju da će EU trezveno razmišljati na temu izdavanja šengenskih viza i dodali, da u slučaju da se Rusima zabrani izdavanje viza da će Rusija odreagovati krajnje negativno i preduzeti kontramere.

Ranije je estonska premijerka Kaja Kalas izjavila da Estonija podržava ovu zabranu. U finskoj vladi su naveli da će zemlja od početka septembra prepoloviti broj zahteva za vize koje su primljene u Rusiji i to na 500 dnevno. Osim toga, parlament Letonije je pozvao zemlje EU da prestanu sa izdavanjem viza građanima Rusije i Belorusije. Istovremeno su se i brojne zemlje EU, uključujući Grčku i Kipar, usprotivile zabrani izdavanja viza za Ruse.

Očekuje se da će se pitanje viza rešavati na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Pragu u periodu 30-31. avgusta.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7333 on: August 22, 2022, 01:38:36 pm »
"Nemamo više vremena za gubljenje. To je pucanj u koleno"


Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl zatražio je održavanje referenduma u Austriji o sankcijama prortiv Rusije.

Kikl je time reagovao na izjavu guvernera pokrajine Gornja Austrija Tomasa Štelcera, koji je poručio da treba preispitati sankcije.

Šef FPO istakao je da treba podržati "glas ekonomskog razuma" unutar vladajuće Narodne partije Austrije (OVP). Kikl je najavio odgovarajuće korake u parlamentu.

"Te sankcije nemaju nikakav uticaj na rat, već samo podstiču poskupljenja i predstavljaju pucanj u koleno za sopstvenu pruvredu. To sada uviđa očigledno i OVP", podvukao je on.

Podsetio je da se građani Austrije već većinski, u istraživanjima javnog mnjenja, izjašnjavaju za okončanje sankcija.

"Nemamo više vremena za gubljenje. Sezona grejanja nam se sve više približava. Referendum bi trebalo održati što pre", poručio je Kikl.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #7334 on: August 22, 2022, 02:40:21 pm »
Austrijski MSP: Sankcije ostaju i deluju


Ministarstvo spoljnih poslova Austrije povodom izjava pojedinih visokih političara u zemlji koji traže ukidanje sankcija protiv Rusije i koji dovode u pitanje njihovu delotvornost poručilo je da sankcije deluju i potrebne su kako bi se suprostavili "protivpravnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu".

Ko sankcije dovodi u pitanje igra na ruku Moskve, upozorava i stranka NEOS.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 [489] 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.061 seconds with 22 queries.