PALUBA
June 14, 2024, 02:39:24 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 869716 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #75 on: September 29, 2009, 04:35:05 pm »

Rogozin: Rusija obnavlja vojno-tehničku saradnju s NATO

29.09.2009
Moskva - Stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin izjavio je danas da Rusija obnavlja vojno-tehničku saradnju sa tom alijansom i najavio da će generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen posetiti Moskvu, najverovatnije početkom decembra. Rogozin je, na konferenciji za novinare u Moskvi, najavio da će sa njim u Brisel otputovati načelnik Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Mihail Dmitrijev i da će u sredu, 30. septembra, u štabu NATO-a biti održana sednica Saveta Rusija-NATO na nivou ambasadora, na kojoj je planirano istupanje Dmitrijeva.

Izvor: Tanjug
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 303


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #76 on: October 25, 2009, 11:40:27 am »

Rusija na strani NATO

22.10.2009
 
Glavni cilj je ojačati avganistanske snage bezbednosti!
Ministri odbrane NATO sastaju se u Bratislavi gde će
prvenstveno razgovarati o Avganistanu. U centru pažnje
biće zaštita civila i podrška avganistanskim snagama
bezbednosti, ali i antiraketni štit u Poljskoj i Češkoj.

 


Nakon pritužbi o nepravilnosti predsedničkih izbora u Avganistanu, predsednik Hamid Karzai konačno je izrazio spremnost da učestvuje u drugom krugu izbora protiv svog glavnog rivala Abdulaha Abdulaha. Za NATO, to u isto vreme znači i jedan problem manje i jedan problem više.

Poslednjih meseci problemi NATO u Avganistanu postali su, činjenica je, znatno veći. Uz sve veće gubitke koje Zapadna alijansa trpi u toj zemlji, u zemljama članicama raste otpor ka daljem angažmanu. Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen ipak je pozdravio Karzaijevu odluku. Rasmusen je u ponedeljak, pre Karzajijeve odluke, istakao šta je ono što je najvažnije po njegovom mišljenju:

„To znači veći i bolji oporavak službi, kako bi nova avganistanska vlada mogla sa više odgovornosti da se uhvati u koštac sa borbom protiv korupcije - a to znači da moraju da se izgrade avganistanske snage, koje bi se uz našu podršku, starale za bezbednosnu situaciju. Ako hoćemo kasnije manje da radimo, sada moramo učiniti više.“

 

Čekajući strategiju Bijele kuće

 
Američki general Stenli Mek Kristal, komandant ISAF-ovih trupa u Avganistanu, kratko je rekao, da je bez masovnog povećanja i do deset hiljada vojnika, rat protiv talibana nemoguće dobiti. Ali, držanje predsednika Baraka Obame u vezi s tim još je nejasno. Shodno tome, oni čekaju novu strategiju koju priprema Bela kuća.

Jedna stvar je jasna: Da bi se uspelo u Avganistanu, NATO bi trebalo da iskoristi pomoć sa raznih strana, pa čak i iz Rusije. Došlo je do olakšanja kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pre nekoliko dana, tokom posete Briselu, obećao upravo to:

„Naše stanovište je takvo da ne želimo da međunarodna zajednica ne uspe u Avganistanu. Mi ćemo, uprkos svemu, učiniti sve da to podržimo. Neuspeh u Avganistanu značio bi da bi problem koji međunarodna zajednica ima što se tiče terorizma, trgovine droge i organizovanog kriminala, za Rusiju bio još veći.“

 

Solidarno prema raketnim pretnjama

 
Sa Rusijom postoji još jedna tema o kojoj će se raspravljati u Bratislavi. Predsednik Obama je, nakon žestokih protesta Rusije, stavio na led projekte antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj. Protivraketni sistemi koji bi uništavali rakete ispaljene, na primer, iz Irana, još uvek su predmet debata - ali celokupnog NATO saveza. I u očima generalnog sekretara Rasmusena to je ključna razlika:

„Nadam se da će to biti dogovor o jednoj evropskoj NATO protiv-vazdušnojodbrani, kako bismo u većoj meri raspravljali o tome kako je sprovesti. I da kao saveznici, solidarno podnesemo teret raketnih pretnji.“

Ali čak i ovde, važi isto kao kod zahteva za slanjem trupa: Čim se radi o tome kako pojedine zemlje mogu da doprinesu uzajamnoj sigurnosti, u sali nastaje tajac.

 

Autor: Kristof Haselbah / Svetozar Savić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković
Izvor: http://www.dw-world.de/
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #77 on: October 30, 2009, 03:40:28 pm »

Rusi voze NATO


29.10.2009

Problem NATO s nedostatkom transportnih letilica u Avganistanu uskoro bi mogao da bude rešen: Rusija je spremna da pod komercijalnim uslovima ponudi svoje helikoptere

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dmitrij Šugajev, zamenik direktora državne korporacije “Rostehnologija”, objašnjava da je reč o različitim tipovima helikoptera. Pitanje je dana kada će agencija NATO za snabdevanje potpisati ugovor s Rusijom.
Moskva je odavno poručila da ne želi da ruski vojnici učestvuju u bilo kakvim vojnim operacijama, pa se i iznajmljivanje helikoptera tumači kao čisti biznis. Nameće se, međutim, pitanje, kakva bi bila reakcija ruske javnosti, ako talibani uspeju da sruše ruski transportni helikopter i ako pogine posada.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen planira da poseti Moskvu 15. decembra. Ruski ambasador pri NATO Dmitrij Rogozin kaže da “Rusija očekuje odgovarajuće inicijative Brisela, koje bi trebalo da podstaknu političku saradnju”.

- Rusija želi da zna cilj nove strategiije NATO-a u Avganistanu koju razrađuju Amerikanci. I dosadašnja podrška i pomoć Rusije bila je velika. Jasno je da mi želimo da budemo informisani o svemu što se tamo zbiva - rekao je Rogozin.

Iako se od novog generalnog sekretara NATO očekuje doprinos u otopljavanju odnosa, u Moskvi su svesni da glavni “dirigent” Alijanse ne sedi u Briselu, nego u Vašingtonu.

Zbog činjenice da Avganistanska armija godinama koristi rusku vojnu tehniku, sasvim je moguće da se jednog dana potpiše ugovor o isporuci ruskog oružja ovoj zemlji. Jasno, to neće biti bespovratna pomoć, nego će to neko (Amerikanci) morati da plati. 


Izvor: Večernje Novosti   


* sv-MI-8.jpg (7.46 KB, 250x171 - viewed 55 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #78 on: December 02, 2009, 01:24:53 pm »

Kanađani blokiraju rad NATO


02.12.2009

Kanadska delegacija zablokirala je usvajanje svih dokumenata
na predstojećem ministarskom sastanku Saveta Rusija-NATOsaopštio je stalni predstavnik RF u NATO-u Dmitrij Rogozin. To govori o tome da se unutar NATO-a formira frakcija koaj se zalaže protiv restartovanja odnosa sa Rusijom, podvukao je on u programu kalana Vesti. Neslaganja u Savetu RF-NATO pojavila su se zbog toga što partneri Rusije nisu saglasni sa stavom Moskve o usavršavanju evropske bezbednosti, smatra Rogozin.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #79 on: December 02, 2009, 01:27:00 pm »

NATO blok nije prihvatio predlog Rusije


02.12.2009

NATO blok nije prihvatio predlog Rusije da se formira radna grupa o Avganistanu u okviru Saveta Rusija-NATO, saopštio je stalni predstavnik RF u severnoatlantskoj alijansi Dmitrij Rogozin. Od Rusije žele da dobiju sve, ne informišući je o političkim i vojnim aspektima operacije NATO-a u Avganistanu, rekao je Rogozin. Po njegovim rečima, Rusija je predložila da se vode diskusije o Avganistnu na stalnoj osnovi i da se u radni format prevede razmatranje pitanja operativne kompatibilnosti trupa Rusije i NATO-a i o saradnji u vazdušnom prostoru.


Izvor: Glas Rusije

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #80 on: December 04, 2009, 12:09:13 pm »

Rusija i NATO započinju revidiranje odnosa


04.12.2009

Rusija i NATO započinju odnose novog kvaliteta, izjavio je stalni predstavnik RF u Alijansi Dmitrij Rogozin uoči ministarstog zasedanja saveta Rusija-NATO u Briselu. Po njegovim rečima, strane nameravaju da potpišu tri dokumenta o saradnji. Na dnevnom redu je takođe razmatranje situacije u Avganistanu.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #81 on: December 04, 2009, 12:16:19 pm »

Rad Saveta Rusija-NATO vraćen u konstruktivne okvire


04.12.2009

Rad Saveta Rusija-NATO vraćen je u konstruktivne okvire,
— saopštio je u četvrtak RIA Novosti stalni predstavnik RF
pri NATO-u Dmitrij Rogozin.Prema njegovim rečima, pregovori o doradama programskih dokumenata za ministarski susret Saveta Rusija-NATO 4. decembra u Briselu su završeni. Usvojeni su svi amandmani koji prema našem mišlenju interesuju Rusiju i imaju principielan značaj, — rekao je stalni predstavnik. Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen sa svoje strane očekuje da će ministarska sednica biti plodna.

Prema rečima Rasmusena, kao predsednik Saveta Rusija-NATO on se nada da će učesnici sednice uskladiti program delatnosti Saveta za 2010. godinu i novi unutrašnji reglament njegovog rada, kao i dati nalog ambasadorima svojih zemalja da pripreme pregled zajedničkih opasnosti.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 303


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #82 on: December 17, 2009, 09:49:00 am »

NATO traži veću pomoć Rusije

16.12.2009.

Moskva - Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen pozvao je
Rusiju da da zapadnoj vojnoj alijansi pruži veću pomoć u stabilizaciji
prilika u Avganistanu
.


U prvoj poseti Moskvi od kako je preuzeo dužnost 1. avgusta, generalni sekretar Rasmusen je poručio ruskim zvaničnicima da sporenja proteklih godina ne treba da zaslepe Moskvu kada je reč o zajedničkoj pretnji koju predstavljaju talibanski ekstremisti u Avganistanu. Odgovor Kremlja je da će razmotriti zahteve, ali nema nagoveštaja da je Rusija spremna da pojača saradnju.

"Pozvao sam Rusiju da ojača elemente svoje saradnje u Avganistanu", rekao je bivši danski premijer posle sastanka sa predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Kremlju.

Rasmusen je rekao da je od lidera u Moksvi tražio da dozvole da NATO prevozi teret - eventualno i vojni - preko ruske teritorije u Avganistan, kao i da obezbedi više helikoptera avganistanskim oružanim snagama.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da će Moskva razmotriti zahteve NATO, ali nije dao nikakve nagoveštaje da je spremna da pojača saradnju, dok je Rasmusen rekao da nije očekivao momentalno odgovor.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je kazao da se Rusija i NATO kreću kao "novom nivou odnosa".

"Bilo je različitih perioda u našim odnosima - od Hladnog rata do uspostavljanja partnerstva. Bilo je teških perioda, uključujući prošlu godinu", rekao je Medvedev, ukazujući na neophodnost saradnje Rusije i NATO pošto se pretnje u svetu povećavaju.

Premijer Vladimir Putin je u razgovoru sa Rasmusenom rekao kako se nada da će predstavnici Rusije i NATO imati u budućnosti više prilika za razmenu mišljenja, kako bi zajedničke probleme zajedno i rešavali.

Putin je u takve probleme uvrstio borbu protiv međunarodnog terorizma, širenje oružja za masovno uništenje, organizovani kriminal i trgovinu drogom.

Odnosi Rusije i NATO-a postali su zategnuti posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova u februaru 2008, a naročito zbog sukoba u Gruziji u avgustu prošle godine, kao i planova NATO-a da se proširi na istok.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #83 on: January 19, 2010, 08:22:58 am »

Rusija-NATO: novi dijalog neće biti jednostavan


18.01.2010.

Savet Rusija-NATO je posle obnove svestranog rada pristupio pregledu opštih opasnosti i izazova 21. veka. Krajem prošle nedelje u Briselu je već održana sednica na nivou ambasadora. Međutim eksperti smatraju da će na putu saradnje i ove godine biti puno prepreka, pre svega, zbog različitih interesa zemalja-članica Alijanse.

 
Početkom decembra prošle godine, na prvoj nakon konflikta u Južnoj Osetiji sednici Saveta Rusija-NATO na nivou šefova diplomatija, bili su potpisani dokumenti o daljim odnosima unutar Saveta. Tada je odlučeno da se otkriju opšte opasnosti sa kojima su suočeni Moskva i Brisel. Dokument u kojem će one biti navedene može da postane osnov za razvoj bilateralnih odnosa, ali za svestrani dijalog Rusije i NATO-a treba rešiti mnoštvo pitanja. U prvom redu, Alijansa mora da odredi pravac svog razvoja. Na sednici u litvanskom gradu Trakaj članovi NATO-a razmotrili su strategiju bloka u pogledu Rusije. Učesnici foruma pretresli su i strateške probleme koje Alijansi predstoji rešavati o. g. Diskusija je pokazala da u redovima pripadnika NATO-a još uvek postoji jaz između njegovih starih i novih članova – konstatuje ekspert Instituta za SAD i Kanadu Vladimir Batjuk.

Stari članovi bloka, pre svega SAD i njihovi zapadnoevropski saveznici smatraju da NATO u novim istorijskim uslovima treba da se orijentiše, pre svega, na otklanjanje globalnih opasnosti kao što su širenje oružja za masovno uništenje, međunarodni terorizam, šverc droga i regionalni konflikti. Ali to je NATO zapadno od Elbe. Istočno od Elbe beleže se sasvim drugačiji pogledi na strategiju Alijanse, njene ciljeve i zadatke. Nove zemlje-članice NATO-a zalažu se, pre svega, za očuvanje Alijanse kao regionalne vojno-političke strukture čiji je osnovni zadatak ne borba sa raznovrsnim međunarodnim teroristima, već otklanjanje opasnosti iz istočnog pravca.

Upravo političari iz ovih zemalja koče realan razvoj odnosa Brisela i Moskve. Pri tome, oni ne uzimaju u obzir činjenicu da NATO vrši zamašnu operaciju u Avganistanu iako je potpuno jasno: kako bi mogla da prebacuje tamo prečicom ratnu tehniku i trupe, Alijansa mora da ima dobre odnose sa Rusijom preko teritorije koje se i ostvaruje znatan deo ovog tranzita.

Sa svoje strane, Rusija je zainteresovana za otklanjanje upravo onih opasnosti koje zabrinjavaju SAD i zapadnoevropske zemlje. I na ovom polju već ima primera pozitivne saradnje, posebno u pružanju otpora piratima u Adenskom zalivu ili u borbi sa švercem droga. Osim toga, Rusija kao vodeća članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti predlaže NATO-u saradnju i u okviru ove zajednice. Prema tome, Brisel i Moskva imaju mnogo zajedničkih ciljeva.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #84 on: January 19, 2010, 08:24:33 am »

Rusija nezadovoljna naporima NATO-a u borbi protiv proizvodnje narkotika u Avganistanu


18.01.2010.

Direktor federalne službe Rusije za kontrolu prometa narkotika Viktor Ivanov
nije zadovoljan naporima NATO-a u borbi protiv proizvodnje narkotika u Avganistanu.


Situaciju u ovoj zemlji on je okarakterisao kao katastrofalnu. Osam godina posle ulaska američkih trupa u ovu zemlju, Avganistan je postao svetski lider u proizvodnji opijata, izbio je na vodeće pozicije u proizvodnji hašiša, pretekavši po tom pokazatelju Maroko, rekao je Ivanov na konferenciji za štampu u Moskvi. Danas je očigledno da ciljevi antinarkotičke deklaracije UN nisu uspeli, NATO nije uništio narkotike i izgleda ne planira da se time bavi, konstatovao je on. Viktor Ivanov je naveo podatke Uprave za borbu protiv narkotika UN, prema kojima je 2010. godineu svetu od avganistanskog heroina umrlo preko 90 000 ljudi.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #85 on: January 20, 2010, 05:17:02 pm »

Rusija i NATO onavljaju vojnu saradnju


20.01.2010.

Moskva – Rusija i NATO će obnoviti vojnu saradnju, prekinutu pre više od godinu dana zbog rata u Južnoj Osetiji, saopštilo je danas političko predstavništvo Rusije u severnoatllantskoj alijansi.


Prvo zasedanje Saveta Rusija-NATO održaće se 26. januara u Briselu, i na njemu će Rusiju predstavljati načelnik Generalštaba oružanih snaga i prvi zamenik ministra odbrane general armije Nikolaj Makarov, prenose RIA Novosti.

Odnosi Rusije i Severnoatlantske alijanse zamrznuti su u avgustu 2008. godine, posle rata u Južnoj Osetiji. Tada je NATO optužio Rusiju za neproporcionalnu primenu sile prema Gruziji i doneo odluku da „zamrzne” odnose s Ruskom Federacijom na svim nivoima.

Rusija je odgovorila „zamrzavanjem” svih zajedničkih programa ranije dogovorenih sa NATO-om.

Prvo, posle konfita, zasedanje Saveta Rusija-NATO, na nivou ministara inostranih poslova, održano je 4. decembra prošle godine.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #86 on: January 30, 2010, 04:14:37 pm »

Rogozin: Rusija je najveći a ne jedan od partnera NATO-a


30.01.2010.

Moskva - Rusija je najveći partner Severnoatlantskog saveza a ne jedan od mnogih kako smatra Medlin Olbrajt, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin, komentarišući nedavnu izjavu bivšeg američkog državnog sekretara i vođe ekspertskog tima za izradu nove strateške koncepcije Alijanse.

Agencija Itar-Tas s podsetila je da je Olbrajtova u Evropskom parlamentu rekla, između ostalog, da se prema Rusiji treba odnositi prosto kao prema jednim od mnogih partnera NATO-a, dodajući da "rep ne treba da upravlja psom".

Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #87 on: February 04, 2010, 05:33:52 pm »

U Minhenu se otvara 46. Konfencija o bezbednosti


03.02.2010.

U centru pažnje – evroatlantska bezbednost, razoružanje, Avganistan.

2010. godina može da postane odlučujuća na putu nuklearnog razoružanja. 2. i 3. februara u Parizu su razmatrane perspektive stvaranja sveta bez nuklearnog naoružanja. U aprilu predstoji samit o nuklearnoj bezbednosti. Tema razoružanja biće glavna na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti, koja će biti održana u bavarskoj prestonici od 5, do 7. februara.

Minhenska konferencija od 1962. godine je mesto godišnjih susreta visokih političara, diplomata, vojnih eksperata u oblasti međunarodne bezbednosti. Svake godine u Minhenu preko 300 učesnika konferencije razmenjuju mišljenja i usaglašavaju prilaze aktualnim međunarodnim problemima.

Deviza aktualne, 46. konferencije je izgradnja globalnih mostova. I ne samo bezbednosti, već i uzajamnog poverenja. Rusija je deo Evrope, zato je zakonomerno njeno učešće u formiranju i osiguranju ukupne bezbednosti, izjavio je predsednik Minhenske konferencije Volfgang Išinger. Sada imamo konkretan nacrt Dogovora od predsednika Dmitrija Medvedeva.

Ruska inicijativa o izgradnji nove arhitekture evropske bezbednosti zahteva otvoreno razmatranje. Ona može da postane katalizator nove faze odnosa između Rusije i Zapada. Odustajanje do ruskih predloga samo će ići na ruku antizapadnim raspoloženjima u Rusiji, onima koi smatraju da Zapad ne želi saradnju sa Rusijom, podvukao je nemački diplomata, bivši ambasador u SAD i Velikoj Britaniji.

Šta ometa usvajanje plana ruskog predsednika na formiranju jedinstvenog prostora bezbednosti od Vankuvera do Vladivostoka? Moguće da se Zapad pribojava slabljenja uticaja NATO-a? Na to pitanje smo zamolili da odgovori Pavel Zolotarev, zamenik direktora Instituta za SAD i Kanadu.

To je prirodno, zato što NATO vidi sebe kao osnovnu strukturu u sistemu evropske bezbednosti, govori Pavel Zolotarev. A za Rusiju takva varijanta je neprihvatljiva, zato što ispada da Rusija, ne baš najmanja evropska zemlja, ostaje van granica ovog sistema bezbednosti. Slikovito govoreći, na rezervnoj stolici. Zato je predlog Medvedeva usmeren na to da sistem bezbednosti obuhvati sve države Evrope i da one tamo zauzimaju jednake pozicije. Za NATO to je, naravno, vezano za gubitak centralne uloge.

Uporedo sa tradicionalnim pitanjima evropske i transatlantske bezbednsoti, po kojima će osnovne referate izneti ministri inostranih poslova Rusije i Nemačke Sergej Lavrov i Gvido Vestervele, u fokusu konferencije će biti i predstojeće potpisivanje rusko-američkog dogovora o smanjenju strateškog naoružanja, saradnja između Rusije i NATO-a. Mada je za prošlu godinu urađeno ne baš previše, ipak postoje pomaci, smatra Pavel Zolotarev.

Pre svega, treba istaći da su prekinuti razgovori o stupanju Gruzije i Ukrajine u NATO, kao događaji bliže perspektive, rekao je general-major u ostavci u intervjuu za Glas Rusije. I ovde je uzeta u obzir zabrinutost Rusije. U mnogome to je vezano, naravno, sa odnosima sa SAD, jer one sviraju prvu violinu u NATO-u. Drugo – to je jačanje praktične saradnje o Avganistanu između Rusije i NATO-a u prethodnom formatu, koji je bio usvojen pre gruzijske agresije protiv Južne Osetije u avgustu 2008. godine. Četvrto – usvajanje odluke o tome da se psotavljanje elemenata strateške PRO u Evropi odloži na neodređeni rok. I, konačno, sremnost 95% dogovora o smanjenju strateškog naoružanja, kako je saopštio predsednik Dmitrij Medvedev.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #88 on: February 06, 2010, 01:31:19 pm »

Moskva: Širenje NATO je pretnja za nacionalnu bezbednost


06.02.2010.

Moskva – Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je novu vojnu doktrinu kojom se širenje NATO-a smatra nacionalnom pretnjom i potvrđuje da Rusija ima pravo da upotrebi nuklearno oružje ukoliko je njen opstanak ugrožen.


Ova doktrina podrazumeva da širenje NATO-a na zemlje Istočne Evrope i američki plan da u Evropi postavi antiraketne sisteme ugrožavaju nacionalnu bezbednost Rusije, iako, s druge strane, sadrži tvrdnju da je mogućnost nuklearnog konflikta sve manja, preneo je Rojters.

Pošto ruskoj konvencionalnoj vojsci nedostaje moderna oprema i prolazi kroz tešku reformu obrazovanja profesionalnih oružanih snaga, Moskva računa na svoj nuklearni arsenal kao na poslednje sredstvo kojem bi pribegla, navela je britanska agencija saopštenje objavljeno na veb sajtu Kremlja.

Ipak, smernice nove doktrine ne slede ideju koju je prošle godine izneo sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Petrušev, da je korišćenje nuklearnog oružja dozvoljeno u regionalnim sukobima.

„Neki pametni ljudi nadglasali su one koji žele da šire strah od ruskog nuklearnog oružja”, rekao je vojni analitičar Aleksandar Golts.

Rusija je 2008. vodila petodnevni rat sa Gruzijom, a prema novoj doktrini, i dalje bi mogla da bude suočena sa pretnjom regionalnih sukoba i lokalnih ratova.

U doktrini je navedeno da jednu od „najvećih spoljašnjih ratnih pretnji” predstavlja širenje NATO istočno od granica Rusije, dok se širenje oružja za masovno uništenje i države koje poseduju nuklearno oružje navode kao posebna opasnost.

„Izgradnja i razmeštanje strateških antiraketnih sistema koji podrivaju globalnu stabilnost”, takođe je navedena kao pretnja.

Vlasti u Moskvi saopštile su juče da su zabrinute zbog plana Vašingtona da na teritoriji Rumunije razmesti raketne presretačke sisteme i da očekuju objašnjenje takve odluke.

Odluku je doneo američki predsednik Barak Obama, pošto je prethodno odbacio plan bivše administracije o razmeštanju delova antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj, čemu se Rusija oštro protivila.

Nova doktrina usvojena je u trenutku u kome Moskva i Vašington pokušavaju da usaglase novi bilateralni sporazum o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, kao zamenu za START 1, čija je važnost istekla u decembru.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #89 on: February 09, 2010, 05:24:46 pm »

Patrušev: NATO pretnja za Rusiju


09.02.2010.

Moskva - Šef ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev izjavio je da je NATO i dalje "ozbiljna pretnja" po Rusiju, preneli su ruski mediji.


Patrušev je rekao da širenje NATO-a na istok među nekadašnje sovjetske saveznike i bivše sovjetske republike podriva bezbednost Rusije. U novoj ruskoj vojnoj doktrini, koju je prošle nedelje potpisao predsednik Dmitrij Medvedev, NATO je izdvojen kao najveća bezbednosna pretnja po Rusiju.

Patrušev je kritikovao ponude iz NATO-a da Gruzija i Ukrajina budu članice te vojne alijanse, a kritikovao je i neimenovane članice alijanse što Gruziju snabdevaju oružjem.

Izvor: Beta
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.062 seconds with 22 queries.