PALUBA
October 03, 2023, 02:43:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 499   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 743625 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #90 on: February 10, 2010, 07:43:22 am »

Evo malo deteljnijih izvoda iz intervjua koji je dao Nikolaj Patrušev ...Patrušev: NATO privlači ruske komšije


10.02.2010.

Vodićemo politiku mira, ali ćemo istovremeno braniti naše nacionalne interese i štititi se svim sredstvima koje posedujemo, kaže sekretar Saveta bezbednosti Rusije


Moskva – NATO predstavlja ozbiljnu opasnost za Rusiju, Ruska Federacija ne namerava nikoga da napadne i nema nameru da šalje vojsku u Avganistan. To su samo neki akcenti iz nekoliko intervjua koji je raznim medijima danas dao Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije, objašnjavajući novu vojnu doktrinu koju je nedavno potpisao predsednik Dmitrij Medvedev.

„Mi ne verujemo da će Rusija biti bezbednija ako se NATO bude širio. To je zajednički stav svih koji su radili na doktrini. NATO za nas predstavlja dosta ozbiljnu opasnost”, istakao je on podsetivši na obećanje svojevremeno dato Gorbačovu da se alijansa neće širiti. „Tada je u njoj bilo 12 zemalja, a danas ih je 28, uključujući i neke bivše sovjetske republike.”

„Štaviše, NATO privlači i druge države – Gruziju, Ukrajinu koje vremenom takođe mogu da postanu članice”, rekao je Patrušev dodajući da je upravo NATO svojevremeno naoružao Gruziju i pripremio je za rat u Južnoj Osetiji u avgustu 2008. „Skrećemo pažnju da oni danas nastavljaju da naoružavaju Gruziju. Zašto? Protiv koga? Žele li oni da Gruzija ponovo napadne? Ako ne, ne treba da ih naoružava, mi nemamo nameru da napadamo.”

Govoreći o onom delu ruske vojne doktrine koji je izazvao najviše reagovanja u svetu, sekretar ruskog saveta bezbednosti je objasnio da u doktrini jasno piše da „Rusija ima pravo da primeni atomsko oružje”, ali da ne namerava nikoga da napada. „Ali, ako se postavi pitanje da li će naša država opstati ili ne, mi nemamo izbora. Mi ćemo voditi politiku mira, ali ćemo istovremeno braniti naše nacionalne interese i štititi se svim sredstvima koje posedujemo.”

„U kojim slučajevima ćemo primeniti atomsko oružje? Kao odgovor na primenu atomskog oružja ili drugog oružja za masovno uništavanje protiv Rusije ili njenih saveznika, u slučaju agresije na Rusiju primenom običnog oružja, kad postoji opasnost za opstanak države, njenog teritorijalnog integriteta i neprikosnovenosti”, dodao je Patrušev, istakavši da je atomsko oružje danas sredstvo koje omogućava zadržavanje potencijalnih protivnika.

Rusija ne namerava da čeka da bude napadnuta, kaže Patrušev. „Ako se ima u vidu kakvo sve oružje danas postoji, jasno je da u tom slučaju ne bismo ni mogli da odgovorimo. Zato ćemo raditi na tome da dobijemo informacije o planovima i, naravno, na tome da nas niko ne napadne.”

Sekretar ruskog saveta bezbednosti smatra da bi najbolje bilo da atomsko oružje uopšte ne postoji, ali se mora imati u vidu današnja situacija u svetu, u kome je atomsko oružje sredstvo koje omogućava zadržavanje potencijalnih protivnika. Treba raditi na tome da se ono bar ne širi, ali sve dok druge države imaju atomsko oružje i potencijalno, mogu da ga upotrebe, „Rusija neće žuriti da ga se odrekne i stavi tako pod znak pitanja opstanak države i svoje nacionalne interese”.

Komentarišući pozive zvaničnika NATO da učestvuje u vojnim operacijama u Avganistanu, Patrušev je rekao da je Rusija „kategorički” protiv toga, da se problemi u Avganistanu moraju rešavati mirnim, a ne vojnim putem. Kao alternative vojnoj pomoći RF može da razmotri pitanje tranzita vojne opreme preko svoje teritorije kao i obuku avganistanskih stručnjaka, između ostalog i za borbu protiv širenja narkotika.

Rusija je zainteresovana za mir i stabilnost u Avganistanu, kao i za obnovu privrednih objekata i prodaju oružja i vojne tehnike oružanim snagama ove zemlje, pod uslovom da to finansiraju međunarodne organizacije. Sa svoje strane, Rusija je pomogla tako što je otpisala Avganistanu deset milijardi dolara duga.

Komentarišući situaciju u Iranu, Patrušev je rekao da teoretski postoji mogućnost da zbog iranskog atomskog programa dođe do rata. „Veoma je važno da se problem rešava političko-diplomatskim metodama. Ali, sve one imaju svoja ograničenja, a i svakom strpljenju dođe kraj. Mi smo veoma zainteresovani za dijalog, ali ne ide to uvek lako.” On je pozvao Iran da sarađuje sa međunarodnom zajednicom, nazvavši sumnje da se uranijum obogaćuje u vojne svrhe „prilično osnovanim”.


Ljubinka Milinčić
Izvor: Politika online
« Last Edit: February 10, 2010, 07:55:29 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #91 on: February 10, 2010, 08:03:03 am »

Rusija spremna da nastavi dijalog sa NATO


10.02.2010.

Rusija je spremna da i dalje vodi dijalog sa NATO-om o svojoj novoj vojnoj doktrini – saopštio je predstavnik MIP-a Andrej Nesterenko.

Ovaj izjava je odgovor na reči generalnog sekretara Alijanse Andersa Foga Rasmusena koji se negativno izjasnio o doktrini. U njoj su navedene osnovne vojne opasnosti, uključujući razmeštanje američkog sistema protivraketne odbrane u Evropi i širenje NATO-a na istok – objasnio je diplomata. – pri tome, u doktrini jasno piše da je razvoj odnosa sa EU i NATO-om jedan od glavnih zadataka Rusije za ograničavanje i sprečavanje oružanih konflikata – podsetio je Nesterenko.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #92 on: February 10, 2010, 08:00:39 pm »

Lavrov će raspraviti sa Madlen Olbrajt o strategiji NATO-a


10.02.2010.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov će raspraviti sa bivšim državnim sekretarom SAD Madlen Olbrajt o ruskim predlozima u vezi sa strateškom koncepcijom NATO-a.

Gđa Olbrajt predvodi delegaciju Saveta mudraca Alijanse koja radi na ovoj koncepciji. Brisel je prvi put u istoriji NATO-a spreman da razmatra sa Rusijom pitanja o formiranju njegovog bazičnog vojnog dokumenta. Eksperti će takođe razmeniti sa ruskim rukovodstvom i naučnom zajednicom mišljenja o odnosima sa Alijansom i bezbednosnim problemima.


NATO je započela konsultacije sa Rusijom


10.02.2010.

Rusija je postala prva zemlja koja nije u sastavu NATO-a, sa kojom je alijansa započela konstultacije o svojoj novoj strateškoj koncepciji.

Ovo je izjavio zvanični predstavnik NATO-a Džejms Apaturaj, komentarišući započeti radni deo posete Saveta mudraca NATO-a, koji odgovara za razradu nove strateške koncepcije Alijanse, Moskvi. Apaturaj je istakao da će Savet na čelu sa bivšim državnim sekretarom SAD Medlin Olbrajt održati u Rusiji široke konsultacije koje podrazumevaju susret sa ministrom inostranih poslova RF Sergejom Lavrovom, rukovodstvom SB RF, poslanicima Državne dume, predstavnicima Ruskog naučnog društva i studenata.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #93 on: February 11, 2010, 02:51:19 pm »

Olbrajt: NATO nije nikakva pretnja Rusiji


11.02.2010.

Moskva – Bivši američki državni sekretar Madlen Olbrajt izrazila je u Moskvi čuđenje povodom nove vojne doktrine Rusije, ističući da NATO „ne predstavlja nikakvu pretnju za Rusiju”.


„Nisam detaljno izučila dokument jer nema još punog prevoda, ali me čudi da se ta nova doktrina pojavila sada. Osim toga, u njoj je naznačeno da je NATO glavna vojna pretnja za Rusiju, rekla je Olbrajtova, koja u poseti Rusiji predvodi grupu eksperata zaduženu za izradu nove koncepcije Alijanse.

Bivša šefica američke diplomatije je u obraćanju studentima Moskovskog fakulteta za međunarodne odnose rekla da je „obnovljeni NATO organizacija samoodbrane, u koju se ujedinila grupa demokratskih država radi dostizanja stabilnosti”.

„Naš protivnik nije Rusija, već problemi koji destabilizuju situaciju u svetu”, rekla je Olbrajtova i precizirala da misli na međunarodni terorizam, širenje nuklearnog oružja, trgovinu narkoticima i gusarenje.

Ističući da NATO nikada neće napasti Rusiju i da Moskva ne treba za to da brine, ona je kazala da su američki planovi za instaliranje elemenata protivraketne odbrane u Evropi motivisani zabrinutošću zbog „iranske pretnje”.

„Zato želimo da iskoristimo protivraketnu odbranu u Rumuniji radi zaštite od Irana”, rekla je Olbrajtova, koje očekuje da će Rusija sarađivati u tom pitanju.

Govoreći o poseti „saveta mudraca” Rusiji, ona je rekla da poseta svedoči o uvažavanju ruskog naroda i priznanju globalne uloge Rusije.

„Rusija, kao i Zapad, igra važnu ulogu u osiguranju svetske bezbednosti”, rekla je Olbrajtova, dodajući da između Rusije i NATO-a „nema nerešivih problema”.

„Potrebno je da u prošlosti ostavimo ljubomoru i nepoverenje jednih prema drugima. Alijansa je spremna da se kreće u tom pravcu i nadamo se da će i Rusija odabrati taj put”, kazala je bivša američka državna sekretarka.

Ruski mediji izveštavaju da je grupa eksperata NATO-a posetu koja će trajati do sutra, započela juče, susretom sa šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i dvojicom ruskih eksperata, a da će danas, zajedno sa Spoljnopolitičkim odborom Dume (donjeg doma parlamenta), razmotriti perspektive odnosa Rusije i tog saveza.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #94 on: February 19, 2010, 09:21:35 am »

Nova strategija NATO-a izaziva zabrinutost


19.02.2010.

Moskva je zabrinuta zbog činjenice da NATO, prema svojoj novoj strategiji, može da upotrebi silu širom sveta

– izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Prema njegovim rečima, to donekle ne odgovara Povelji UN. Lavrov je podsetio da se Severnoatlanstska alijansa i dalje širi. U njenoj novoj vojnoj koncepciji razmatraju se savremene opasnosti kao što su eventualne krize vezane za globalno zagrevanje, isporuke energenata, kibernapade i morsko razbojništvo.


Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #95 on: February 23, 2010, 05:11:13 pm »

Rogozin: Pristupanje Rusije NATO bi bilo nepriznavanje sopstvenog suvereniteta


23.02.2010.

Moskva – Pristupanje organizaciji, koju vode SAD, značilo bi stavljanje pod sumnju sopstvenog suvereniteta, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin, komentarišući mogućnost pristupanja Rusije Alijansi.


„Prvo, nama i nije potrebno (stupati) u NATO, jer je Rusija zemlja, koja je u stanju da samostalno osigura svoju bezbednost”, rekao je Rogozin u intervjuu TV Rusija-24, dodajući da će u slučaju neophodnosti Rusija „formirati određene fleksibilne koalicije, tražiti partnere za rešavanje zajedničkih problema”.

Podsećajući da je „na pregovaračkom stolu” plan ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o sklapanju sporazuma o evropskoj bezbednosti, Rogozin se založio za njegovo razmatranje i rekao da se interesi Rusije ne uvažavaju sasvim, preneo je Itar-Tas.

„Zato neka se partnerski pokrene razgovor o inicijativama, koje je Moskva zvanično predložila zapadu, između ostalog NATO-u”, rekao je ruski diplomata.

Agenciji Interfaks je Rogozin, pak, rekao da Rusija neće pristupiti Alijansi, u kojoj je uspostavljen monopol SAD.

„Ukoliko NATO ne podleže reformi i ukoliko se bude razvijao kao globalni sistem američke dominacije, u takav vašingtonskocentrični sistem Ruska Federacija nikako ne može da stupi”, rekao je Rogozin, komentarišući izjave američkog državnog sekretara Hilari Klinton, navela je ta agencija.

Američki Asošijeted pres (AP) preneo je sinoć iz Vašingtona da je Klintonova na pitanje da li može da zamisli dan kada će Rusija postati član NATO-a odgovorila potvrdno.

„Nisam sigurna da Rusi to mogu da zamisle”, rekla je šef američke diplomatije.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #96 on: February 24, 2010, 04:37:19 pm »

Klintonova odbacila ruski bezbednosni predlog
 

24.02.2010.

Vašington – Američki državni sekretar Hilari Klinton direktno je odbacila ruski predlog za novi evropski bezbednosni sporazum, istovremeno pozvavši na bližu saradnju Rusije i NATO.„Dozvolite da kažem: Rusija je suočena sa pretnjama, ali NATO nije jedna od njih”, izjavila je Klintonova na seminaru u Vašingtonu posvećenom ulozi NATO-a u 21. veku, preneo je AP.


Moskva na NATO gleda kao na relikt „hladnog rata” i potencijalnu opasnost za svoju bezbednost, dok Vašington veruje da je novi ruski bezbednosni predlog pokušaj da se umanji uticaj NATO-a u Evropi i svetu, navela je američka agencija.

Rusija Severnoatlantskoj alijansi trenutno najviše zamera na planovima da ponudi članstvo bivšim sovjetskim republikama Ukrajini i Gruziji i da postavi protivraketni štit u Rumuniji, a možda i drugim istočnoevropskim zemljama.

Klintonova je pozvala NATO i Rusiju na veću otvorenost u međusobnim odnosima, kao i u pogledu naoružanja, vojnih postrojenja i vežbi, što će, kako je ocenila, doprineti jačanju evropske bezbednosti.Odgovarajući na pitanja učesnika seminara da li može da zamisli ulazak Rusije u NATO, s obzirom na to da je Sovjetski Savez bio glavni razlog za formiranje alijanse, ona je rekla da „može, ali da nije sigurna da i Rusi mogu to da zamisle”.

Klintonova je ocenila da NATO treba da revidira svoju osnovnu doktrinu, poznatu kao „strateški koncept A”, kako bi uzela u obzir promenu vrste pretnji sa kojima su suočene članice alijanse.

Grupa eksperata sa bivšim američkim državnim sekretarom Madlen Olbrajt na čelu radi na modernizovanju strateške koncepcije NATO-a, koja je poslednji put revidirana 1999. godine, pre nego što su počele operacije u Iraku i Avganistanu.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #97 on: February 26, 2010, 06:18:41 pm »

Rogozin: Rusija želi da zauzme svoje mesto u evroatlantskom sistemu bezbednosti


25.02.2010

Odnosi između Rusije i NATO-a će u mnogome zavisiti od toga koliko je alijansa spremna da uzme u obzir ruske interese.

O tome se govori u članku stalnog predstavnika RF u NATO-u Dmitrija Rogozina, objavljenog u četvrtak u Zidojče cajtungu. On je istakao da nije kriva Rusija, koja je odavno odbacila ideološke ciljeve komunizma i želi sada da zauzme svoje mesto u evroatlantskom sistemu bezbednosti, ali za sada nam nije pošlo za rukom da stvorimo poverenje između država članica NATO-a i RF, koje bi se baziralo na obostranom poštovanju međusobnih interesa. Za nas je teško da gradimo ravnopravne otvorene odnose sa onima koji psihološki još nisu psremni da odustanu od stava o geopolitičkoj krivici Rusije, rekao je on.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #98 on: March 07, 2010, 05:18:58 pm »

Rogozin sumnja u dobronamernost NATO


07.03.2010.

Ruski stalni predstavnik pri alijansi ponudio nagradu
od milion dolara onome ko ga ubedi u suprotno

 
Dmitrij Rogozin, stalni predstavnik Ruske Federacije pri NATO, ponudio je milion dolara onome ko ga ubedi da zapadna vojna alijansa ne planira ništa zlo protiv njegove zemlje. Rogozin je ponudu izneo na svojoj stranici na Tviteru, i to na ruskom i na engleskom jeziku.

Povod za ovako neuobičajenu reakciju ruskog diplomjate je najava vojnih manevara koje bi alijansa trebalo da održi u nekim baltičkim zemljama već tokom ovoga meseca. „Za uslovnog protivnika u ovim vežbama označena je fiktivna država pod imenom „Istland”. Imate pravo tri puta da pogađate na koju se državu to ime odnosi”, prenela je ahencija „Interfaks” Rogozinove reči.

Nešto ranije, ruski diplomata je izjavio da će od Brisela tražiti objašnjenje o predstojeći manevrima koji, po njegovim rečima, izazivaju prilično nespokojstvo u njegovoj domovini. „Nadam se samo da nas neće ubeđivati kako je cilj vežbi na Baltiku – priprema za odbranu od eventualne agresije sa strane Irana”, napomenuo je sarkastično Rogozin, dodavši da nema sumnje da je planirana akcija, u stvari, odgovor na manevre „Zapad 2009” koje je ruska armija, u sadejstvu sa beloruskom, sprovodila u septembru prošle godine. Podsetimo, na tim manevrima učestvovalo je 12.500 ljudi, uz podršku 40 aviona i oko 200 artiljerijskih oruđa.

Rogozin je dodao i da je Rusija svoje manevre sprovodila na sopstvenoj suverenoj teritoriji, dok će baltička vežba snaga NATO, u stvari, predstavljati premeštanje dela oružanih snaga SAD do samih ruskih granica. „Sve ovo više liči na direktno sučeljavanje vojne sile i tehnike na evropskom prostoru, nego na partnerske odnose NATO sa Rusijom, o kojima u Briselu tako mnogo govore”, mišljenje je ruskog predstavnika. Sem toga, prema njegovim rečima, pozornost izazivaju i vojne vežbe koje NATO sprovodi u Gruziji u okvirima „Partnerstva za mir”.

Sumnje Moskve u dobre namere NATO posebno su narasle nakon nedavne odluke Vašingtona da u Rumuniji razmesti delove svoje protivraketne odbrane, kao i hitrosti Bukurešta da prihvati ponuđeno. U Moskvi su podsetili da su u toku pregovori o zaključenju novog dogovora START-1 o ograničenju nuklearnog naoružanja i da dolazak novih američkih raketa u Evropu, u tom smislu, definitivno nije korak u dobrom pravcu. Stari dogovor istekao je još u decembru 2009. i mada je bilo dosta optimističkih najava da će brzo biti produžen, do sada nije pronađen zajednički imenitelj koji bi to omogućio.

Rogozin je objasnio da njegov stav prema planovima NATO nije u suprotnosti sa onim što govori generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen. „Uveren sam da je gospodin Rasmusen iskren kada tvrdi da zapadna alijansa nije neprijatelj Rusije. Moguće je da on sam veruje u to. Problem je, međutim, što je od gorbačovskih vremena u Rusiji došlo do velikih promena. Ako je ranije sovjetsko rukovodstvo i verovalo takvim tvrdnjama, sadašnji ruski pregovarači drugačijeg su mišljenja”.

Moskva je svesna da joj je u pregovorima sa NATO glavni sagovornik Vašington, a ne Brisel. Upravo stoga na pojavljivanje američkih raketnih sistema na evropskom tlu u Kremlju ne gledaju kao na akciju NATO, nego kao na direktnu pretnju sa strane SAD. Takvu uverenost izneo je i Rogozin potvrdivši nedavno da Rusija nema nikakvog interesa da postane članica Zapadne vojne alijanse sve dok presudnu reč u njoj vode američki generali.

S. Samardžija
Izvor: Politika
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #99 on: March 08, 2010, 08:24:41 am »

Rogozin ne govori engleski, tako da mi ovo mirishe na jos jedno spinovanje od strane SVR-a. Grin
Evo i link ka njegovom Twitter nalogu: http://twitter.com/rogozin
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #100 on: March 10, 2010, 09:48:20 am »

Folker Rije zove Rusiju u NATO


10.03.2010.

Alijansa nesposobna da se sama nosi sa problemima koji prete – iz Azije
 

Zapadna vojna alijansa, u obliku u kojem sada deluje, nije sposobna da se nosi sa zadacima koji pred njom stoje. Zato joj je potreban pomoć Rusije, smatra bivši nemački ministar odbrane Folker Rije. U autorskom tekstu objavljenom u nemačkom časopisu „Špigl“ Rije navodi da bi NATO morao da pozove Rusiju u svoje redove kako bi se zajednički efikasno borili protiv opasnosti koja preti – iz Azije.

U sadašnjem mnogopolarnom svetu neophodno je obezbediti protivtežu političkoj, ekonomskoj i strateškoj dinamici najvećih azijskih država. Ali bez učešća Rusije taj zadatak, jednostavno, nije moguće ispuniti, smatra bivši ministar koji je za svoje stavove obezbedio podršku bivšeg predsedavajućeg vojnog komiteta NATO-a – Klausa Nojmana, bivšeg uglednog diplomate – Franka Elba i, takođe bivšeg, načelnika Štaba za planiranje u nemačkom ministarstvu odbrane – Ulriha Vajsera.

Prema mišljenju Rijea, NATO mora da se transformiše u „strateški blok tri centra uticaja – SAD, Evrope i Rusije“. Za to, po mišljenju bivšeg ministra, ne postoji nijedna prepreka, pošto se sve tri navedene strane suočavaju sa jednakim i zajedničkim izazovima. Ukoliko alijansa želi da opravda svoju funkciju „osnovnog foruma“ mora da stvori uslove i sprovede neophodne institucionalne promene. Sa svoje strane, Rusija je, takođe, dužna da bude spremna da na sebe preuzme obaveze koje nosi članstvo u NATO, ali kao „jednaka s jednakima“, napominje Rije. Trenutno NATO i Rusija sarađuju samo u okvirima zajedničkog saveta u kojem Rusija ima pravo glasa po svim pitanjima sem onih koja se odnose na kolektivnu bezbednost država članica i prijema novih država.

O potrebi podizanja odnosa između NATO-a i Rusije na pravi partnerski nivo govorio je u februaru 2010. i bivši generalni sekretar alijanse Džordž Robertson, podseća internet agencija „Njuzru“. Prema Robertsonu, svi nesporazumi i optužbe koje redovno cirkulišu na relaciji Brisel–Moskva imaju tek formalni karakter. Bivši gensek je tom prilikom naglasio i da delovanje NATO-a ne predstavlja nikakvu opasnost po Rusiju. S tim u vezi on je nedavno objavljenu novu rusku vojnu doktrinu nazvao „samo parčetom papira“.

Po Robertsonu, NATO i Rusija se suočavaju sa istovetnim pretnjama poput: međunarodnog terorizma, organizovanog kriminala, religioznog ekstremizma, širenja oružja za masovno uništenje... To je bila tema razgovora i prošlog meseca kada je u Moskvi boravila grupa eksperata NATO-a.

Problemi u saradnji NATO-a i Rusije, objektivno, vuku korene iz doba „hladnog rata“, i ma koliko se obe strane u pojedinim trenucima trudile da prevaziđu animozitet iz prošlosti to, uglavnom, ne funkcioniše. Osnovni razlog svakako je uporno nastojanje alijanse da se što više raširi na evropskom kontinentu i dođe do samih ruskih granica, što u Moskvi smatraju direktnom pretnjom. Sem toga, prema ruskim analitičarima, NATO više deluje kao vojna ispostava SAD u Evropi nego kao savez zasnovan na potpunoj jednakosti. Upravo stoga pojedine članice otvoreno negoduju zbog ratova u koje je NATO uključen, a za koje se sve više ispostavlja da su, u stvari – američki.

Stalni predstavnik Rusije u alijansi – Dmitrij Rogozin – nedavno je izjavio da učlanjenje njegove zemlje u NATO dolazi u obzir jedino u slučaju da ova vojna struktura funkcioniše na apsolutnoj jednakosti svih njenih članica. U situaciju i kojoj je glavna komanda, suštinski, u Vašingtonu a ne u Briselu, uslova za članstvo Rusije, jednostavno, nema, smatra Rogozin.

Dodajmo i da je Rusija poslednjih godina razvila veoma jako strateško partnerstvo upravo sa zemljama u Aziji, posebno sa Kinom. Uostalom, i sama je azijska država i sve što se dešava na ovom uzburkanom kontinentu direktno je pogađa. Tako posmatrano, učlanjenje u zapadni vojni savez, koji na azijske države gleda kao na protivnike, u priličnom je neskladu sa sadašnjim nastojanjima Moskve da putem političkih i ekonomskih kontakata dodatno ojača svoj uticaj na tom kontinentu.

S. Samardžija
Izvor: Politika
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #101 on: April 30, 2010, 09:17:44 am »

Portparol NATO-a o vojnoj doktrini Rusije


28.04.2010.


NATO smatra novu vojnu doktrinu Rusije izbalansiranim dokumentom čiji je cilj saradnja

- izjavio je portparol Alijanse Džejms Apaturaj u Briselu. – Iako je u ruskoj vojnoj doktrini izražena zabrinutost zbog procesa širenja NATO-a, u celini dokument karakteriše saradnju Rusije i NATO-a kao prioritetnu za osiguranje bezbednosti u Evropi – rekao je Apaturaj.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #102 on: May 19, 2010, 01:39:10 pm »

"Vreme da Rusija uđe u NATO"


19.05.2010.

Ulazak Rusije u NATO ojačao bi Evropu, što Sjedinjene Američke Države već duže vreme priželjkuju, izjavio je u intervjuu za "Glas Amerike" član Saveta za međunarodne odnose u Vašingtonu Čarls Kapčan.

d"Ulaskom Rusije u NATO konsolidovao bi se mir na evropskom tlu. Potencijalni vojni doprinos Rusije je takođe značajan. Rusija je, zatim, veoma aktivna na međunarodnoj sceni nasuprot Evropskoj uniji koja je još uvek u velikoj meri usredsređena na svoje unutrašnje uređenje", ocenio je taj američki stručnjak čiji intervju danas prenosi "Glas Amerike" (VOA).

On smatra da je predstojeći samit NATO-a u novembru, na kojem bi trebalo da bude usvojen novi strateški koncept o ulozi alijanse u 21. veku, prilika za početak debate o prijemu Rusije u NATO i da bi jedan od prioriteta posthladnoratovskog perioda trebalo da bude integracija te zemlje u evroatlantsku zajednicu.

Isključivanje Rusije iz evroatlantskih tokova nije u geostrateškom interesu Zapada, kaže Kapčan.

Kako je ukazao, bez obzira na podozrivost baltičkih i centralnoevropskih zemalja, naročito posle ruskog upada u Gruziju 2008. godine i povremenih prekida dotoka ruskih energenata nekim evropskim potrošačima, učlanjenje Rusije ne bi poremetilo odnose u NATO-u.

"Trend politike Rusije je u celini više pozitivan nego negativan. Zato smatram da je u ovom trenutku bitno da se Rusija pokuša privući i uključiti u integracione procese, koji su bili tako uspešni u stabilizaciji posleratne Nemačke, kao i u reformi i demokratizaciji centralne Evrope. Taj posao je svakako teže obaviti s Rusijom, ali mislim da bi vredelo uložiti takav napor", rekao je on.

Kapčan je ocenio i da je bezbednosno partnerstvo sa Rusijom je posebno važno za Ameriku zbog niza zajedničkih akcija na međunarodnom planu.

"Rusija je sila koja igra krupnu ulogu u osujećivanju severnokorejskih nuklearnih ambicija u okviru šestostranih pregovora sa Severnom Korejom. Rusija je angažovana u Iranu, na Bliskom Istoku, u Centralnoj Aziji. Dakle, veća bliskost i pridruživanje Rusije doneli bi niz prednosti zapadnom vojnom savezu", rekao je ekspert.

Kapčan je rekao i da se o ideja o članstvu u NATO-u naveliko raspravlja u Rusiji, čak i u "krugovima tvrdolinijaša".

"Mnogi istraživački centri u Moskvi aktivno pišu o tome. Istina je, međutim, da je prerano verovati da su politička elita i rusko javno mnjenje u celini spremni na takvu pomisao. Većina Rusa je duboko uverena da NATO ugrožava legitimne ruske bezbednosne interese i da je Zapad potcenjivao Rusiju dok je bila politički i ekonomski slaba", dodao je.

Međutim, sam Vladimir Putin, prilikom stupanja na položaj premijera rekao je da je "došo vreme da Rusija razmotri mogućnost učlanjenja u NATO".

Zbog toga je potrebno promeniti način predstavljanja NATO saveza, čiji je cilj da bude "kišobran" panevropske bezbednosti zajedno sa Rusijom, zaključio je Kapčan.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #103 on: May 24, 2010, 05:09:44 pm »

Rusija i NATO – zakleti partneri


22.05.2010.

Unutar NATO-a i dalje postoje dijametralno suprotni pogledi na saradnju sa Rusijom. Postojeći raskol priznao je glavnokomandujući ujedinjenim oružanim snagama alijanse u Evropi, američki admiral Džejms Stavridis.

Visoki NATO zvaničnik, govoreći na seminaru Atlantskog saveta u Vašingtonu, ukazao je da unutar zapadnog vojno-političkog bloka postoji niz država koje vide Rusiju kao potencijalnu opasnost. Pri tome pozcija ključnog člana NATO-a - SAD, sastoji se u jačanju partnerskih veza sa RF u najrazličitijim pravcima: od zajedničke borbe protiv međunarodnog terorizma do suprotstavljanja avganistanskoj trgovini narkoticima. Dobar primer takve saradnje pokazali su pripadnici ratne mornarice u regionu Adenskog zaliva. Bez obzira na to što države ne mogu da se dogovore o zajedničkom komandovanju u ovom regionu u kome haraju pirati, saradnja ruskih i NATO brodova ratne mornarice u poslednje vreme se može smatrati prilično efikasnom.

Govoreći o zemljama koje su neprijateljski raspoložene prema Rusiji, američki admiral, najverovatnije, imao je u vidu pionire alijanse - pribaltičke države. One su pokazale svoje negativno raspoloženje na poslednjem Savetu Rusija-NATO, pokušavši da suze krug pitanja vojne saradnje. Bez obzira na to što je težina svih tih država u alijansi ništavno mala, što direktno proističe iz minimalnih mogućnosti njihovih oružanih snaga, one mogu da blokiraju važna rešenja. Zato i Rusija i alijansa moraju da im pružaju dodatne garancije da Moskva u pogledu njih nema zle namere.

U NATO-u se aktivno odvija proces izrade buduće strateške koncepcije i teku intenzivne konsultacije, rekao je u intervjuu za Glas Rusije šef odeljenja evropske bezbednsoti Instituta za Evropu RAN Dmitrij Danilov.

I jedno od glavnih pitanja je saradnja sa Rusijom. Problem odnosa sa Rusijom razmatran je faktički na svim poslednjim važnim manifestacijama alijanse, uključujući samite u Strazburu i Talinu. U tom kontekstu u NATO-u se osetno razlikuju pozicije u pogledu Moskve. Najverovatnije će prevladati prilaz prema kojem zemlje NATO-a u svakom slučaju čuvaju jake funkcije kolektivne odbrane, između ostalog na svijim istočnim granicama. Pri tome će se sa Rusijom razvijati takozvano pragmatično partnerstvo tamo gde se interesi podudaraju.

Jedno od ključnih pitanja saradnje Rusije sa NATO-om leži u ravni stvaranja jedinstvenog evropskog sistema PRO. Ruski lider Ditrij Medvedev podvukao je zainteresovanost Rusije za stvaranje kontinentalnog protivraketnog štita, mada za sada nikakvu konkretiku o formatu saradnje u toj oblasti NATO ne predstavlja. Može se ispostaviti da na predstojećem samitu alijanse, u toku kojeg će biti doneta odluka o stvaranju zajedničke evropske PRO, Rusiju u novi odbrambeni sistem neće pozvati. Uzimajući u obzir pokušaje SAD da izgrade u Istočnoj Evropi sopstveni sistem PRO, prikrivajući se iranskom pretnjom, takav razvoj događaja je sasvim verovatan.

Konačno, saradnja Rusije sa Severnoatlantskom alijansom u avganistanskom pravcu takođe ima svoje teškoće. Težnja da se vodi zajednička borba protiv narkotika, čija je proizvodnja, između ostalog, upravo u vreme prisustva NATO-a u Avganistanu više puta uvećana , ne izaziva nikakve sumnje. Ipak posebno se oprezno treba odnositi prema neizrečenoj direktno, ali indirektno lobiranoj ideji zapadnih partnera da se u tu zemlju uvede ruski vojni kontigent i da se isporuči vojna tehnika, koju će obsluživati ruski stručnjaci. Drugi Avganistan savremenoj Rusiji uopšte nije potreban.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 299« Reply #104 on: June 10, 2010, 01:40:32 pm »

Русија ће, ако буде морала, ратовати због трговине дрогом из Авганистанa

Руски вицепремијер Сергеј Иванов је трговину наркотицима, коју уАвганистану подржавају САД и НАТО, означио као „највећу опасност за међународни мир и безбедност“

Према документима који циркулишу у Кремљу, премијер Русије Владимир Путин наредио је руским оружаним снагама да се припремају за сукоб са америчким војницима у Авганистану пошто је вицепремијер Сергеј Иванов трговину наркотицима, коју у Авганистану подржавају САД и НАТО, означио као „највећу опасност за међународни мир и безбедност“.
Америчком народу се не објашњава да рат у Авганистану нема ничег заједничког са одбраном од терориста, али зато има с тим да главне обавештајне службе Запада (у првом реду ЦИА) зарађују милијарде долара од продаје хероина који се производи у региону (90 одсто светске производње). Реч је о оном истом хероину, чију су производњу талибани практично ликвидирали до 2001. године.

Одмах после америчког упада у Авганистан октобра 2001. године Централна обавештајна агенција (ЦИА) званично је именовала једног од својих главних авганистанских агената Хамида Карзаја на функцију председника државе. Карзај је довео на власт свог брата Ахмеда Вали Карзаја, који је од тада повећао производњу хероина до невиђеног нивоа у савременом свету, што је проузроковало смрт десетина хиљада руских грађана.

Виктор Иванов, шеф руске Федералне службе за контролу промета наркотика, у мају је пред посланицима у парламенту изјавио да се „бујица авганистанског опијума“ без резерви може означити као „друго издање опијумских ратова“. Иванов је имао у виду рат у 19. веку између Британије и Кине, који је избио због извоза опијума из Индије под контролом Британије у Кину.

ИВАНОВ НИЈЕ УСАМЉЕН „Могу вам навести многе руске политичаре који говоре да су Американци створили такву ситуацију у Авганистану специјално због тога да би у нашем правцу потекла река наркотика, и да је у томе заправо реални циљ окупације“, каже заменик шефа комитета Думе за међународне односе Андреј Климов. „Нисам сигуран да је то тако, али ко зна?“

Ако је неко заиста знао да је то тако, онда је то председник Немачке Хорст Келер, који је, вративши се прошлог месеца из Авганистана, повезао тај рат са заштитом немачких економских интереса јер он обезбеђује слободне трговинске путеве за Запад и нема ничег заједничког са тероризмом. Због отворености председника Келера њега су приморали да поднесе оставку, што је још више појачало политичку нестабилност око ионако исцрпљеног канцелара Ангеле Меркел.

Најшокантније у тој информацији је заправо да је ЦИА највећи наркотрговац на свету, и да се то чак и не крије. Нови председник САД Барак Обама је стао под ту заставу искористивши милијарде долара добијене продајом авганистанског хероина за финансирање мисија америчких специјалних служби у преко 75 земаља, а такође и да би изградио за њих нови штаб у Авганистану, вредан 100 милиона долара, и то у време док Авганистанци тону у све већу беду.

Важно је, међутим, приметити да Обама није први амерички председник који је користио трговину наркотицима јер су скоро сви његови претходници на сличан начин почињали и подржавали ратове, како би сачували у целости оне милијарде зарађене на том најодвратнијем криминалу, угњетавајући најслабије чланове свог друштва, у првом реду сиротињу и „обојене“.

Они ретки новинари који теже да информишу америчку јавност о тим преступима добијали су сурову и жестоку лекцију када су агенти ЦИА најпре ставили покојног Герија Веба на црни списак, а потом га „довели до самоубиства“ зато што је раскринкао везу ЦИА са наркотрговином. То је застрашујући пример на шта су спремна та чудовишта како би заштитила себе и своје право да трују свакога ко им падне на ум. (Гери Веб је амерички новинар, познат по серији чланака „Дарк Аллианце“, посвећених ЦИА и трговини наркотицима покрета Контрас у Никарагви. Погинуо је у загонетним околностима 2004. године од два метка испаљена у главу. Званична истрага је то оквалификовала као самоубиство; прим. прев.).

Осим тога, занимљиво је истаћи да је шеф Управе УН за наркотике и криминал Антонио Марија Коста изјавио да је видео доказе да су приходи од организованог криминала били и „једини ликвидни инвестициони капитал“ доступан неким банкама које су се прошле године налазиле на ивици колапса. Он је рекао да је резултат (тих ињекција) велики део наркоприхода у висини од 352 милијарде долара апсорбовао економски систем.

ДОКТРИНА „СОПСТВЕНИХ ЧИЊЕНЦА“

Иако амерички народ, као и до сада, игнорише преступе које чине њихови лидери, он не би требало да заборави на поуке из своје историје, нарочито ако их сагледава у светлу тога да се закони о наркотичким супстанцама и алкохолу користе да би се огроман део становништва земље држао под стражом, у време док се америчка држава трансформише у драконску тиранију, а људи губе своје слободе.

А шта да се каже о оним Американцима који мисле да њихов живот већ не може бити гори? Како тек они греше! Управо је прошле недеље Федерална трговинска комисија САД изнела такозвани „нацрт за унутрашње разматрање“ „потенцијалних стратешких препорука за подршку обнови журналистике“. У том нацрту садржи се доктрина „сопствених чињеница“, која ставља ван закона сваког ко пише или извештава о било ком догађају без коришћења „чињеница“ које предочи влада.

Али могуће је да - како то показује и историја тих Американаца - са њиховим огромним владиним дугом, који само што није први пут у историји премашио њихов БДП, затим са њиховим јединим ефикасним регионом на обали Мексичког залива, који је постао жртва највећег изливања нафте у свету, са њиховим научницима НАСА, који сада упозоравају да „пробуђено“ Сунце може уништити планету - они заиста људима не би требало да саопштавају истину, већ да се према њима опходе као са децом каква су, судећи по њиховом понашању, и они сами.

četvrtak, 10 jun 2010 10:09   Sorcha FAAL Превод: Рајко ДОСКОВИЋ
http://www.in4s.net/globus/78-globus/18986-2010-06-10-09-18-25
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 499   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.