PALUBA
June 14, 2024, 04:45:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 869773 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: November 28, 2008, 11:16:14 am »

Došlo vreme za obnavljanje saradnje sa Rusijom

28/11/2008
Na evroatlantskom prostoru raste broj onih koji smatraju da je došlo vreme za obnavljanje saradnje sa Rusijom prekinute posle avgustovske krize na Kavkazu. U svakom slučaju, to je priznao predstavnik američkog Stejt departmenta Deniel Frid koji je na pragu sastanka šefova diplomatija zemalja-članica NATO-a izjavio da se u Alijansi razume neophodnost saradnje sa Rusijom.

Ministri inostranih poslova zemalja Severnoatlantske alijanse okupiće se u Briselu početkom decembra. Medjutim, rad na dnevnom redu je u punom jeku, pa je jasno da se pitanje odnosa sa Rusijom ne može zanemariti. Erupcija emocija zbog dogadjaja na Kavkazu, i to, ako ćemo pravo, sasvim besmislena, završila se i sada se nedavna zbivanja na južnim granicama Rusije ocenjuju sasvim drugačije. Iako je ponovio poznatu tezu da će NATO saradjivati sa Rusijom drugačije, nego ranije, gn Frid je priznao da je Moskva u pravu govoreći da potencijal ove saradnje nije realizovan.

Cilj diskusija u Briselu je upravo u tome da se nadje način na koji Alijansa može, ne gubeći obraz, da obnovi kontakte sa Moskvom. Reč je ne samo o reanimaciji Saveta Rusija-NATO, već i o reagovanju na nedavne predloge predsednika Dmitrija Medvedeva o novoj arhitekturi evroatlantske bezbednosti, U svakom slučaju, u Alijansi se manifestuje želja za odgovorom na ove inicijative. A s obzirom na činjenicu da su lideri njenih članica kao što su Francuska, Italija i Portugalija, pa i rukovodstvo EU na sastancima sa ruskim kolegom i Nici prihvatili i ideju o opšteevropskom savetovanju na vrhu, može se reći da je NATO zaostao za njima.
 
Naravno da evropski ministri neće zanemariti temu koja najviše zabrinjava Rusiju. Reč je o širenju Alijanse na istok, odnosno o planovima prijema Gruzije i Ukrajine u njene redove. Iako SAD, Poljska i baltičke zemlje aktivno brane interese Kijeva i Tbilisija, Nemačka, Francuska, Italija, Belgija i Holandija koje imaju veliki ugled u NATO-u i koje su, uz to, osnivačice EU ne žele rast napetosti u odnosima sa Rusijom – smatra politikolog Aleksandar Pikajev.

„One su osnovano zaključile da napetost pored granica EU ne odgovara ničijim interesima. Ona će oslabiti pokušaje EU da postane svetski lider. Jer, SAD će u uslovima konfrontacije sa Rusijom ponovo steći mogućnost za davanje tzv. bezbednosnih garancija evropskim zemljama. A to će rezultirati porastom uloge NATO-a i u konkurenciji izmedju Alijanse i EU poslednja će pretrpeti poraz. To jest, zemlje EU koje se zalažu za jačanje ove organizacije prosto ne mogu dopustiti novi talas širenja NATO-a“.

Dakle, sama Evropa treba da se opredeli kako da živi na zajedničkom prostoru sa Rusijom. Nije moguće donositi u Nici odluku o pregovorima o strateškom partnerstvu sa Moskvom i istovremeno pomerati na istok svoje vojne strukture. Jedno se kosi sa drugim.

Izvor: Glas Rusije
« Last Edit: August 16, 2009, 07:41:30 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #16 on: December 01, 2008, 08:23:50 am »

Rogozin: NATO vidi svet crno-belo

1. decembar 2008.
London - Veliki broj lidera NATO-a vidi svet crno-belo, "kao psi", izjavio je ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin.

Uoči sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u utorak u Briselu, Rogozin je televiziji Bi-Bi-Si rekao da postoji "realan rizik od rušenja ukrajinske države" ako se ona jednog dana pridruži Alijansi.

"Nažalost, veliki broj političara NATO-a svet vidi, izvinite, ali kao psi", rekao je Rogozin. "Psi ne vide svet u boji, već crno-belo", dodao je on.

"Za nas, NATO je strani politički blok zato što nam je zabranjen ulazak u NATO, nikada nas neće pozvati", rekao je Rogozin.

Rogozin je rekao da je zato "krajnje alarmantno kada se strani blok približava ruskoj granici".

On očekuje "potpunu političku krizu" u Ukrajini ako nastavi dalje ka članstvu u NATO.

"U poređenju sa sadašnjom nestabilnosti, to će biti sapunska opera", ponovio je Rogozin i dodao da "postoji realna pretnja da se ukrajinska država onda sruši".

Gruzija i Ukrajina se nadaju da će na predstojećem sastanku NATO-a dobiti status kandidata.

Međutim, američka državna sekretarka Kondoliza Rajs, koja poslednji put učestvuje na sastanku NATO-a, navela je da to pitanje više nije aktuelno nakon rusko-gruzijskog sukoba u avgustu.

Ministri spoljnih poslova NATO-a bi zato trebalo da prodube saradnju sa Gruzijom i Ukrajinom, ali se ne očekuje da im i zvanično daju status kandidata.
 
Izvor: Beta
« Last Edit: August 16, 2009, 07:41:51 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #17 on: December 02, 2008, 12:26:29 pm »

Rajsova: Oprezno s Rusijom

2. decembar 2008.  
London -- Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs ocenila je problematičnim pojedinačne vojne odnose država članica NATO s Rusijom.

Ona je međutim izjavila i da nije protiv takvih kontakata posredstvom Saveta NATO-Rusija. Rajsova, koja je u poseti Londonu, danas će u Briselu učestvovati na sastanku šefova diplomatija zemalja NATO, na kojem će biti reči i o odnosima s Moskvom.

Odlazeća državna sekretarka SAD zatražila je od zemalja članica NATO da budu oprezne, u trenutku kada je Moskva i dalje prisutna sa svojom vojskom u otcepljenim gruzijskim autonomijama Južnoj Osetiji i Abhaziji, preneo je Rojters.

NATO je otkazao vojne vežbe s ruskim snagama posle izbijanja kratkotrajnog rata u avgustu između Rusije i Gruzije, a Rajsova je danas dala do znanja da ne misli da te manevre sada treba održati.

"Postoje izvesne aktivnosti kao što su kontakti između vojnih snaga (vojno-vojni) koji mi se čine problematičnim kada se ruska vojska i dalje nalaze na gruzijskoj teritoriji ili separatističkih država", rekla je Rajsova novinarima posle razgovora sa šefom britanske diplomatije Dejvidom Milibandom.

Ona je dodala da u principu nije protiv kontakata s Rusijom putem Saveta NATO-Rusija.

"Nemam problema s aktivnostima Saveta NATO-Rusija, ali trebalo bi vrlo dobro da pazimo na to šta rade Rusi i da li se drže obaveza", rekla je Rajsova.
 
Izvor: Tanjug  
« Last Edit: August 16, 2009, 07:42:11 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #18 on: December 03, 2008, 04:10:14 pm »

NATO zatražio poboljšanje odnosa s Rusijom

03/12/2008
Brisel - Ministri spoljnih poslova NATO-a zatražili su danas u Briselu od generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Japa de Hop Shefera da ispita mogućnost za poboljšanje odnosa s Rusijom.

"Dobio sam mandat ministara da vidim kakvi politički kontakti su mogući u okviru uslovnog i postepenog reangažmana s Rusijom", izjavio je Shefer na konferenciji za novinare po završetku prvog dana sastanka šefova diplomatije članica alijanse.  

Izvor:Tanjug
« Last Edit: August 16, 2009, 07:42:43 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #19 on: December 04, 2008, 12:46:32 pm »

Москва поздравља одлуку НАТО о обнављању веза са Русијом

04/12/2008
МОСКВА – Москва је поздравила одлуку НАТО-а о обнављању дијалога с Русијом, као прихватање „реалности”, саопштило је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се оцењује да се Алијанса, „иако ће тај процес бити условљен”, вратила „реалном ставу”.

„Већина земаља НАТО-а није дозволила да се руководе покушајима да се оживи такозвана претња са истока, у духу хладног рата, и свесна је колико је контрапродуктивно немање дијалога с Русијом о кључним проблемима безбедности”, саопштило је руско министарство.

Алијанса је одлучила и да продуби сарадњу са Грузијом и Украјином, али им није одобрила приступање Акционом плану за чланство, што је први формални корак ка пуноправном чланству чему се Русија жестоко противи.

У саопштењу руског министарства наглашава се да одлука НАТО-а да не пружи Грузији и Украјини приступ Акционом плану за чланство указује да су земље западне војне алијансе схватиле „ризике у вези с убрзаним чланством те две земље”.

„Нисмо поборници новог облика хладног рата. Наставићемо да радимо да превазиђемо логику конфронтације у европским питањима и да спречимо појаву нових линија поделе на различитим нивоима безбедности”, наводи се у саопштењу руског министарства спољних послова.

Извор: Бета
« Last Edit: August 16, 2009, 07:43:06 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #20 on: December 16, 2008, 05:57:57 pm »

Ministri inostranih poslova zemalja-članica Severnoatlantske alijanse su na sastanku u Briselu doneli odluku o obnovi političkog dijaloga sa Rusijom


Moguće je da će se neformalna sednica Saveta Rusija-NATO održati do kraja o. g.

15.12.2008
Glavni ekspert za vojnu analitiku u Centru Ruske akademije nauka za politička istraživanja Vladimir Jevsejev siguran je da Moskva i Brisel imaju veliki potencijal za saradnju u borbi protiv medjunarodnog terorizma, u oblasti neširenja nuklearnog oružja, u osiguranju bezbednosti vazdušnog saobraćaja, suzbijanju morskog razbojništva i drugih opasnosti. Posebno je važan dijalog izmedju Rusije i Alijanse kada se njihova mišljenja razilaze i treba tražiti kompromis. To se, na primer, tiče američkih planova razmeštanja elemenata nacionalnog sistema protivraketne odbrane na teritorijama Češke i Poljske.

Ovde odmah iskrsava pitanje: šta je to 3. pozicioni rejon protivraketne odbrane SAD u Evropi? Kao vojni ekspert mogu reći da on nije namenjen za zaštitu Evrope, već američke teritorije – smatra ruski ekspert. – Zašto? Ako hipotetički pretpostavimo da je sa teritorije Irana u pravcu Vašingtona lansirana interkontinentalna raketa, Amerikancima, će, razume se, biti lakše da je presretnu iz severnog dela Poljske. Tj. radar u Češkoj i protivrakete u Poljskoj nisu ništa drugo do sistem isturenog baziranja protivraketne odbrane SAD koja se stvara u interesu samog Vašingtona.

Ali Iran nema interkontinentalnih raketa koje bi mogle da stignu do SAD na visini od preko hiljadu kilometara – primetio je Vladimir Jevsejev. – Pentagon do dobro zna jer je Amerika izgradila svoj radar u Izraelu, odakle se odlično vidi cela teritorija Irana. Mnogi eksperti ne veruju da će Iran u doglednoj ili, čak, srednjoročnoj perspektivi posedovati takve rakete. Čemu je onda razmeštati u Poljskoj trostepene rakete koje posle lansiranja lete na visini od preko hiljadu kilometara? Rusija bi htela da zna: čije rakete Amerikanci nameravaju da presreću nakon stvaranja elemenata svoje protivraketne odbrane u Evropi? To je prvo.

Drugo, ako pretpostavimo da Iran u daljoj perspektivi stvori interkontinentalne rakete i da se usudi da napadne SAD, velika je verovatnoća da će parčad iranske rakete uništene protivudarom iz Poljske pasti na teritoriju Rusije. U ovoj parčadi mogu biti radio-aktivni materijali, hemijsko ili biološko oružje. Ukoliko se, pak, pogodi bojna glava iranske rakete, to može da izazove nuklearnu eksploziju!

Sve to zabrinjava Rusiju koja, nesumnjivo, ne želi za sebe takvu budućnost. Ubedjeni smo da osiguranje bezbednosti jednih zemalja ne treba da bude nauštrb bezbednosti drugih država. To je naš principijelni stav o kojem su u više navrata govorili Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin. Upravo zato je veoma važna naša zajednička ocena opasnosti, upravo zato je potreban maksimalno pošten i otvoren razgovor u okviru Saveta Rusija-NATO – smatra glavni ekspert za vojnu analitiku u Centru Ruske akademije nauka za politička istraživanja Vladimir Jevsejev.

Izvor: Glas Rusije
« Last Edit: August 16, 2009, 07:44:31 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #21 on: December 18, 2008, 03:53:39 pm »

NATO i Rusija u petak obnavljaju odnose na visokom nivou

18/12/2008
BRISEL- NATO i Rusija će u petak obnoviti kontakte na visokom nivou koji su zamrznuti od sukoba u Gruziji u avgustu, najavljeno je u Alijansi. Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i ruski ambasador pri NATO Dmitri Rogozin imaće neformalan ručak u petak, istakao je jedan zvaničnik Alijanse.

Izvor.Tanjug
« Last Edit: August 16, 2009, 07:44:48 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #22 on: December 27, 2008, 08:39:15 pm »

Svetski mediji obraćaju pažnju na obnovu odnosa zemalja-članica NATO-a sa Rusijom

27.12.2008
Sumirajući rezultate 2008. godine, svetski mediji obraćaju pažnju na obnovu odnosa zemalja-članica NATO-a sa Rusijom, prekinute posle avgustovske krize na Kavkazu. Rukovodstvo Severnoatlantske alijanse predlaže da se održi sednica Saveta Rusija-NATO sa ciljem obnove političkog dijaloga.

Moskva je takodje donela odluku da učini korak u susret Alijansi. Glavni vojni predstavnik RF u NATO-u, general armije Aleksej Maslov, treba već u najskorije vreme da počne konsultacije, pre svega, o pitanjima neširenja oružja za masovna razaranja i zajedničke borbe protiv medjunarodnog terorizma, te o ruskim predlozima o stvaranju nove arhitekture evropske bezbednosti.

Komentarišući izjavu Brisela o obnovi dijaloga sa Moskvom, zajednica eksperata ocenjuje ovaj korak kao logičan i odavno očekivan. Jer, Rusija je, i pored privremenog pogoršanja odnosa sa Zapadom, stalno naglašavala da se zalaže za uzajamno korisnu saradnju. Nije slučajno to što nije prekinut dijalog u okviru Saveta Rusija-NATO nije prekinut dijalog o kontroli konvencionalnog naoružanja, saradnji u vazdušnom prostoru i zajedničkom delovanju sa Severnoatlantskom alijansom u Avganistanu – kaže šef odseka za evropsku bezbednost u Institutu za Evropu Dmitrij Danilov.

„Razumljivo je to što Rusija ne stvara prepreke u odnosima sa Zapadom. Jasno je i to što je Zapad zainteresovan za aktivnu saradnju sa Rusijom. To je normalan razvoj situacije pošto danas nije moguće zamisliti savremeni svet bez partnerskih odnosa izmedju vodećih igrača na medjunarodnoj sceni. I NATO kao osnovni faktor medjunarodne bezbednosti koja ujedinjuje Severnu Ameriku i Evropu je, nesumnjivo, izuzetno važna institucija za saradnju sa Rusijom, tako da nije moguće preceniti zajedničkog delovanja na nivou Rusija-NATO“ – naglasio je Dmitrij Danilov.

U vremena hladnog rata obavezan deo odnosa izmedju Istoka i Zapada bio je mehanizam dijaloga i saradnje — od kontrole naoružanja do razmene naučnika. Danas je zbog dejstava Vašingtona ovaj sistem faktički demontiran.

Sa tim u vezi, treba da se novi predsednik SAD Barak Obama pobrine o boljim odnosima sa Rusijom. Prema pisanju američkih izdanja, bez podrške Moskve Bela kuća ne razrešiti konflikte u Iraku i Avganistanu, niti završiti konfrontaciju sa Iranom. A to znači da je neophodno preći da politike dvostrukih standarda koja je postala vizitkarta Buševe administracije na obostrano korisnu saradnju koja nije moguća bez rešenja jednog od ključnih pitanja današnjice – širenja NATO-a na istok. I predstavnici Severnoatlantske alijanse već su učinili prvi korak u ovom pravcu: Brisel je predložio Kijevu i Tbilisiju samo novi format odnosa u okviru godišnjeg nacionalnog programa.

Izvor: Glas Rusije
« Last Edit: August 16, 2009, 07:45:25 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: January 10, 2009, 05:54:58 pm »

NATO za obnovu saradnje sa Rusijom

10.01.2009.
Neophodna obnova vojne saradnje NATO-a sa Rusijom, smatra vrhovni komandant snaga NATO u Evropi. Saradnja prekinuta u avgustu prošle godine zbog ruske intervencije u Gruziji.

Vrhovni komandant snaga NATO u Evropi, general Džon Kredok, smatra da je neophodno da se obnovi vojna saradnja Alijanse sa Rusijom.

Kredok je novinarima u Vašingtonu preneo da želi da se sa Moskvom obnovi saradnja koja bi uključila zajedničke vojne vežbe, razmenu i druge oblike vojne saradnje.

"Od suštinske je važnosti da nastavimo da se angažujemo", rekao je Kredok, koji, takođe, komanduje i američkim snagama u Evropi.

Američki general je naveo da je predložio održavanje vojnih vežbi na "niskom nivou" američke i ruske ratne mornarice u Sredozemnom moru, ali da ruska strana još nije odgovorila. Kredok je rekao da je optimista kad je reč o obnavljanju odnosa sa Rusijom koji su "zamrznuti" zbog intervencija ruske vojske u Gruziji u avgustu prošle godine.

"Dve strane su do sukoba u Gruziji imale razumne razgovore u vezi sa raketnim sistemom odbrane u Evropi, koji su onemogućeni zbog političke retorike protiv planova o razmeštanju američkog raketnog štita u Poljskoj i Češkoj", dodao je Kredok.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i ruski ambasador u Alijansi Dmitrij Rogozin nedavno su se sastali u Briselu, što je prvi sastanak na visokom nivou od prekida kontakata dve strane u avgustu 2008. godine.

Izvor:Tanjug
« Last Edit: August 16, 2009, 07:45:53 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #24 on: January 14, 2009, 03:11:15 pm »

Rusija: Za prekid odnosa krive SAD


14. januar 2009.
 
Rusija može obnoviti saradnju sa NATO samo ako SAD priznaju svoje jednostrane
akcije u prekidanju te saradnje, izjavio je general Anatolij Nogovicin
.

Zamenik komandanta ruskog generalštaba Anatolij Nogovicin je Itar-Tasu komentarisao izjavu glavnokomandujućeg NATO za Evropu, američkog generala Džona Kradoka, o potrebi da se ponovo uspostavi saradnja Rusije i alijanse u vojnoj oblasti.

"Nismo mi inicirali kraj naših odnosa u vojnoj sferi, već su SAD tražile da NATO prekine kontakte sa Rusijom u vojnoj oblasti označavajući nas kao odgovorne za događaje u Južnoj Osetiji i optužujući nas za agresiju protiv Gruzije, kao i prekomernu upotrebu sile iako su dobro znale ko je, u stvari, agresor", objasnio je Nogovicin.

Izvor: Tanjug
« Last Edit: May 28, 2014, 11:46:30 am by Dreadnought » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #25 on: January 14, 2009, 11:05:12 pm »

Tome treba dodati i posetu Generala Petreusa Kazahstanu i Kirgizstanu; naime, Amerikanci sada panično razmatraju alternativne pravce za snabdevanje trupa u Afganistanu, jer je Pakistan sve nestabilniji, a pošto sa logističke tačke gledišta, jedini mogući pravac za snabdevanje ide preko Rusije i Centralne Azije, tu treba tražiti uzroke američkog ponovnog "zbližavanja" sa Rusima. To će Ruje, razume se, debelo naplatiti  Cheesy
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #26 on: January 22, 2009, 06:07:22 pm »

22.01.2009

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Šefer je na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za štampu izrazio zadovoljstvo tokom procesa obnavljanja odnosa sa Rusijom prekinutih na inicijativu Alijanse posle ratnog konflikta u Južnoj Osetiji. Istih dana u nemačkom dnevniku „Zidojče cajtung“ pojavio se članak bivšeg šefa nemačke diplomatije Joške Fišera pod veoma značajnim naslovom: „Rusiju – u NATO“. Šta je to – lična mišljenja ratnih predstavnika vojne sfere i političkog sveta Zapada ili neki usaglašeni kurs?

Jedva da je u pitanju neki usaglašeni kurs. Može se, medjutim, govoriti o izvesnom opštem trendu. Za rukovodstvo Alijanse nije bilo teško da demonstrativno kazni Rusiju za, tobože, neproporcionalnu upotrebu sile prilikom odbijanja gruzijske agresije na Južnu Osetiju najavom prekida rada Saveta Rusija-NATO na svim nivoima.

Ali ruska strana za postojanje dotične strukture nije zainteresovana više od lidera Alijanse. I uopšte, kao što smatra, na primer, poznati ruski naučnik i politikolog Sergej Karaganov, delatnost Saveta Rusija-NATO ima, uglavnom prividan karakter. Politikolog je podsetio da je ovaj organ smišljen 1997. godine da bi zasladio za Rusiju gorku pilulu prvog talasa širenja NATO-a i da bi dao dotičnom procesu oblik legitimnosti. Ambasador RF u Alijansi Dmitrij Rogozin koji je stekao na Zapadu glas rušimira u nedavnom intervjuu za nemački list „Di velt“ bio je još kategoričniji. Savet je, prema njegovim rečima, samo kost koju je NATO bacio Rusiji da ne otvara usta za vreme širenja Alijanse.

Naravno da u ovim rečima ima izvesnog preterivanja. Na za Rusiju pozitivne strane u radu Saveta ukazivao je, na primer, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Ali bilo kako bilo, demarš NATO nije ostao bez odgovora. Rusija je zamrznula svoje učešće u nizu zajedničkih projekata, posebno u programu „Partnerstvo za mir“, interakciju u mirovnim operacijama, i našla da nije blagovremena najavljena poseta generalnog sekretara Alijanse Moskvi. Bili su otkazani takodje zajednički manevri i posete ratnih brodova NATO-a ruskim lukama.

Ko je dobio od blokiranja kanala partnerstva iniciranog od strane Brisela? Po oceni Sergeja Lavrova, kao rezultat, promenjena je konfiguracija evroatlantske politike, naime: porasla je uloga EU uz istovremeno slabljenje NATO-centrizma. Postalo je jasno – izvodi zaključak ministar – da NATO ne može pretendovati na solidnu ulogu u Evropi bez produktivnog kontakta sa Rusijom.

Po njegovom mišljenju, rukovodstvo Alijansi postaje svesno toga. Sudeći po već pomenutoj pres-konferenciji gna Šefera, Lavrov je u pravu. „NATO je potreban Rusiji i Rusija je potrebna NATO-u“ – izjavio je generalni sekretar. – Rusija je bila i ostaje važan partner Severnoatlantske alijanse – dodao je on. Preostaje nam da sačekamo da li će gn Šefer ponoviti ove reči na planiranom za 26. januar sastanku rukovodstva Alijanse sa predstavnicima ruske strane i da li će to slediti konkretni koraci u pravcu potpune obnove odnosa.

Utisak je da toga postaje svestan i sve veći broj evropskih političara. U pomenutom na početku komentara članku Joške Fišera NATO-u se predlaže da se opredeli – da li je Rusija za njega teški partner ili strateški protivnik. Po Fišerovom mišljenju, Rusija bi mogla da dobije u okviru Alijanse širu ulogu uključujući i perspektivu ravnopravnog članstva u njoj. Istina, zauzvrat Rusija treba da se pomiri sa nepromenljivim karakterom današnjih principa i institucija evropskog državnog poretka – smatra bivši diplomata.

To jest, sa daljim sprovodjenjem kursa NATO-a na širenje, odnosno približavanje granicama naše zemlje. Ne mogu a da ne izazivaju budnost i sadašnja mišljenja članova Alijanse da Japa de Hopa Šefera čiji mandat ističe treba da zameni predstavnik tzv. nove Evrope orijentisane na SAD. Reč je, na primer, o ministru inostranih poslova Poljske Radoslavu Sikorskom koji je za vreme konflikta u Južnoj Osetiji pozivao NATO na maltene borbena dejstva protiv Rusije.

Što se tiče članstva naše zemlje u Alijansi u principu, predsednik Dmitrij Medvedev je u okviru prošlogodišnjeg samita Grupe 20 u Vašingtonu podsetio da je NATO svojevremeno imao mogućnost da pozove Rusiju u svoje redove, ali nije to učinio. Sada je, pak, situacija drugačija. Uostalom, Moskva je spremna da razvija partnerske odnose sa Briselom, tako da dilema Joške Fišera – „partner“ ili „protivnik“ – ima, pre, virtuelni karakter. U uslovima gomilanja globalnih izazova partnerstvu NATO-a sa Rusijom nema alternative, čak i ako je teško.

Izvor: Glas Rusije

Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #27 on: January 24, 2009, 01:49:48 pm »

Рогозин : "Лед се топи" у односима Русије и НАТО

24/01/2009
МОСКВА – Стални представник Русије при НАТО-у Дмитриј Рогозин изјавио је да би предстојећи неформални састанак амбасадора држава чланица НАТО и Русије могао да представља почетак обнове сарадње.

„Лед се топи. Неформални састанак Савета Русије-НАТО је де факто обнова рада”, рекао је Рогозин за радио станицу „Ехо Москве”.

Амбасадори 26 држава чланица Алијансе састаће се са представницима Русије у понедељак у Бриселу, први пут откако је НАТО одлучио да суспендује седнице у знак протеста због, како је оценио, „непримерене” употребе силе Русије против Грузије прошлог августа, пренео је Ројтерс.

Састанак ће бити неформалан пошто не постоји утврђен план, рекао је Рогозин и додао да то неће спречити конструктиван разговор о више питања, укључујући разлику у ставовима Русије и НАТО када је у питању конфликт на Кавказу, пренео је Итар-Тас.

Рогозин је рекао да је „немогуће претварати се да се ништа није догодило у односима НАТО и Русије” и да се мора извршити „анализа ситуације”.

Рогозин је такође рекао да Русија жели да види успех НАТО у Авганистану, јер ће у случају пораза „фундаменталисти...усмерити поглед ка северу”.

Извор:Танјуг
« Last Edit: August 16, 2009, 07:46:17 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #28 on: January 26, 2009, 10:29:41 am »

Рогозин: Русија очекује да НАТО не прими Грузију и Украјину

26/01/2009
МОСКВА – Русија очекује од НАТО-а да одбаци све „агресивне намере и експанзионизам” у односу на геополитички простор који „контролише” Русија, изјавио је представник Русије у Алијанси Дмитриј Рогозин.

Он је у интервјуу Росијској газети позвао Алијансу да одбаци војне планове, па и атомске, усмерене против Русије, као и да у своје редове не прими Украјину и Грузију.

„Ако Украјина буде примљена у Алијансу, то ћемо разматрати као непријатељски акт. Никакве сарадње Русије с НАТО-ом тада неће бити. То је апсолутно јасно речено Алијанси”, казао је Рогозин.

Он је оценио да је интеграција Украјине и Грузије у НАТО „црвена линија” иза које Русија „никоме не саветује да крене”.

Говорећи о предстојећем заседању Савета Русија-НАТО у Бриселу, Рогозин је казао да ће без обзира на противљење колега из НАТО-а, Русија поставити питање о догађајима у августу у Јужној Осетији.

После грузијско-осетинског конфликта Алијанса је замрзла одржавање Савета Русија-НАТО на нивоу амбасадора, као и програме војног партнерства.

Централни задатак Савета, првог после замрзавања, биће одређивање путева обнављања односа Русије с Алијансом и одржавање редовних заседања Савета, наводи Итар-Тас.

Извор:Тањуг
« Last Edit: March 05, 2009, 04:45:14 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #29 on: January 26, 2009, 02:17:52 pm »

Sikorski: Trenutno ne postoji volja za širenje NATO

26/01/2009
LONDON- Ministar spoljnih poslova Poljske Radek Sikorski, koji važi za jednog od glavnih kandidata za budućeg generalnog sekretara NATO, ocenio je da u ovom trenutku ne postoji volja za prijem Ukrajine i Gruzije u tu organizaciju "Trenutno postoji volja da se ove dve zemlje podstaknu na reformu. Ali verujem da EU i NATO osećaju zamor od širenja", rekao je Sikorski u intervjuu londonskom "Dejli telegrafu".

Izvor:Tanjug
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.