PALUBA
May 27, 2024, 03:57:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 859615 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #585 on: October 30, 2014, 06:21:50 pm »

MUNJEVITI GLOBALNI UDAR: Zapad spremio tajno oružje za Novi svetski poredak, Rusija će odgovoriti!


 Planeta 17:31, 30.10.2014.

Razvoj sistema globalnog munjevitog udara može dovesti do konflikta sa apokaliptičnim posledicama, ocenio je zamenik ministra inostranih poslova RF Sergej Rjabkov


U julu 2014. u španskom internetu pojavila se publikacija, moguće je da je to bila "aktivna operacija“ jedne od ruskih specijalnih službi, koja otkriva jedan od najbitnijih ciljeva februarskog prevrata u Kijevu – likvidacija autonomije Krima, uklanjanje iz Krima ruskih vojnih objekata i smeštanje na poluostrvu vojne infrastrukture SAD već 2014-2015. godine.

Drugi izvori potvrđuju adekvatnost te informacije. Zato je razumljivo nezadovoljstvo – osujećena je tako bitna i obuhvatna geostrateška operacija!


Posebna tema je totalni informacioni rat protiv Rusije.

On se vodi ostrašćeno prema standardima ratnog doba: svuda, svim dostupnim sredstvima među svim starosnim, socijalnim i profesionalnim grupama, od elitnih struktura vlasti do dečijih vrtića – i postignuti su ozbiljni rezultati.
Kad tvrdi da Ukrajinci nikada nisu bili tako jedinstveni kao sada, Petar Porošenko ima pravo, ali, na žalost, to se jedinstvo gradi na antiruskom raspoloženju. Međutim, informacioni rat ne treba doživljavati tako lako – agresivni rusofobski mentalitet, ubačen u svest velikog procenta stanovništva, sa odrazom u praktičnim akcijama unutar i van Ukrajine.

U Ukrajini je u avgustu 2014. došlo do toga da su se Kijevom kretali automobili sa natpisom „Tražim kilera da ubije Putina“ na zadnjem staklu.

Kampanja protiv Putina se vodi ne samo u ukrajinskim, već i u širim dimenzijama, u čitavoj Evropi, SAD i svuda gde to mogu da obezbede. Njena ideja vodilja i cilj su da se u masovnu svest ubaci misao da su lider Rusije i sama Rusija – van zakona, protiv njih – u bliskoj i daljoj budućnosti – su opravdana sva dejstva.

Blagosiljajući Kijev na rat u Donbasu pod devizom „suprotstavljanja ruskoj agresiji“, organizatori svakako nisu računali na pobedu ukrajinske vojske nad narodnom vojskom ili izmišljenim ruskim trupama, već na to da Rusija neće ostati ravnodušna prema sudbini ljudi koje istrebljuju metodima genocida i da će izvršiti humanitarnu intervenciju kako bi ih zaštitila.

zjavama Baraka Obame, američkih političara i pripadnika vojske o tome da SAD nemaju nameru da se mešaju u vojni sukob sa Rusijom u vezi sa ukrajinskom krizom, ne treba verovati – operacije u Ukrajini se izvode u duhu koncepcije „savremenog obuzdavanja“ što znači da se uzlaznom linijom organizuju sve veće provokacije da bi Rusija bila primoravana na poteze koje u normalnoj situaciji ne bi povlačila (pitanje poverenja prema američkoj administraciji -je tema za posebnu priču).

Cilj provokacija je da se konfrontacija svaki put podigne na novi nivo sa novim paketom kazni i nanete štete. Uspon po lestvici eskalacije, prema zamisli, treba da dovede do direktnog sukobljavanja oružanih snaga bivših bratskih slovenskih zemalja, a zatim – u ovom ili onom formatu – do konflikta Rusija-NATO sa mogućim prelazom sa nivoa lokalnog na regionalni i sa perspektivom, koliko god to danas nezamislivo izgledalo, globalnog oružanog sukoba, kada će početi odbrojavanje vremena drugog projekta.

O tome već pričaju eksperti – češće zapadni, nego ruski.

Konflikt, ako se dogodi, verovatno neće ličiti na ratove prethodnih generacija. Nije toliko bitno, u koju od postojećih vojno-naučnih kategorija će biti svrstan, niti kako će se zvati taj rat – svetski, Treći, Četvrti ili neki drugi rat. Može da bude atomski ili ne-atomski, ako se, naprimer, u oružanim snagama SAD do njegovog početka pojavi nenuklearno oružje nazvano „Munjeviti globalni udar“, na čijem se razvoju trenutno radi, a čije će karakteristike dozvoliti da se u najkraćem roku po strateški važnim objektima nanose udari koji će po razornom dejstvu biti jednaki nuklearnom naoružanju, ali bez nuklearnog punjenja i posledica nuklearne eksplozije.

Pojačavanje i slabljenje ukrajinske krize, njeno osciliranje između agresivnosti i poziva na diplomatsko rešenje, što se vidi u izjavama političara SAD i NATO, može da budu povezano, između ostalog, za ubrzanjima ili, naprotiv, zastojima u realizaciji projekta "Munjevitog globalnog udara“ ili neke druge vrste naoružanja.

Kako se naziva neki konflikt – to nije od principijelne važnosti, naziv može da se izmisli. Stvar je u drugom.

Medijske tehnologije pretvaraju mali rat u veliki i obrnuto, čine virtuelno – realnim a realno – virtuelnim i igraju, kao nikada do sada, veliku ulogu u svetskim događajima.

Prema prohtevima naručilaca, svetski mediji mogu da pridodaju konfliktu dimenzije koje u stvari ne postoje, a da se za pobednike ili žrtve proglase oni, koji to nisu – pored primera političkog manipulisanja lažnim medijima u Siriji, a pre toga u Iraku i drugim zemljama, ukrajinska kriza potvrđuje da zapadne zemlje sve češće koriste medijske prevare za zvanično obrazloženje svojih spoljno-političkih akcija.

Glavno današnje pitanje glasi: da li iz ukrajinske krize može da izraste krupni regionalni ili globalni sukob? Jer, smisao krupnog sukoba, kao i u prošlim stolećima, jeste pobeda jednih država, poraz drugih, zbog čega se ili kardinalno menja, ili ostaje u svojoj osnovi, ali se usavršavaju svetski poredak i njegove vrednosti, norme i pravila života i ponašanja ljudi, društava i država.

Odgovor je jednoznačan – bezuslovno, da.

Ako bankarsko-birokratski vrh Zapada bude smatrao da mu računice obećavaju pobedu i da je sad trenutak – vojni sukob ovih ili onih dimenzija može da se dogodi. Finansijski, ekonomski, geopolitički, vojno-strateški i drugi razlozi i motivi SAD da provere sreću u vojnom sukobu sa Rusijom su poznati – dobitak, u slučaju uspeha bio bi ogroman.

Govoreći 30. septembra ove godine u njujorškom Savetu za međunarodne odnose, zamenik ministra odbrane SAD Vork pojasnio je da američki vojni potencijal, koji je u principu jedinstven po svojim mogućnostima, može već danas da bude iskorišćen u svako doba i u svakoj tački zemaljske kugle, ali da oružane snage SAD za takvu misiju još nisu dovoljno spremne. Obećao je da će taj „nedostatak“ biti otklonjen u narednih 2-4 godine, za šta će biti izdvojena odgovarajuća sredstva.

Ako današnja ili buduća američka administracija bude smatrala da ima dovoljno snage da počne sa konkretnim potezima, to može da se desi – jer je baš taj rok( 2-4 godine) predviđen „mapom“ na kojoj su ukrajinska i(li) odmah nekoliko kriza.

Zaista, toliko decenija za ratne ciljeve se trošilo onoliko novca – možda je došlo vreme da ratna mašina proradi?

Međutim, nije sve tako jednostavno – globalna zamisao za naručioce i izvršioce znači globalne i čak egzistencijalne rizike.

Ne mogu se izbrojati ratovi koji se nisu završavali onako kako je planirano.

Realisti u političkim i vojnim strukturama vašingtonske administracije shvataju da je lako isplanirati i započeti rat, ali da niko ne može da garantuje pobedu, a krah zamisli bio bi ne samo neuspeh u ratu, regionalnom i čak globalnom. Na karti bi u ovom slučaju stavi neizmerljivo više – globalna budućnost, način daljeg života na planeti i svetski poredak za čovečanstvo, dakle – nova slika sveta.

Viši cilj konflikta sa Rusijom u pobedničkoj za SAD i NATO varijanti – ne bi bili toliko materijalni faktori (kontrola nad teritorijama, energetskim resursima, tehnologijama, odlaganje finansijske katastrofe i sl.) koliko uklanjanje Rusije kao sile, koja sprečava uspostavljanje Novog svetskog poretka.

U Vašingtonu odavno smatraju da Rusiji sa njenim ponašanjem treba pokazati mesto, zato su razrađivane mere uticaja na nju. Sam po sebi, kurs Rusije u ukrajinskoj krizi, prema američkom mišljenju, zaslužuje najsuroviju kaznu. Ne samo zato što se Rusija odlučno opirala potpisivanju sporazuma Ukrajina-EU koji joj nanosi osetnu štetu. Moskva nije dozvolila linč Kijeva nad Krimom i ekspanziju Pentagona u vodama Crnog mora, a još podržava stanovništvo Jugoistoka Ukrajine u borbi za njegova prava.

Sve nabrojano samo po sebi bilo bi dovoljno za kažnjavanje, međutim sve je to bilo još i zadiranje u nevidljivu ali sasvim realni plan kretanja prema Novom svetskom poretku.

Njegovi naručioci koristili su kriznu situaciju u Ukrajini i oko nje, koju su sami i stvorili, u duhu popularnog danas postulata – „kriza nije samo kriza, već i mogućnost rešavanja problema“ za njeno projektovanje na Rusiju. Zato je bilo odlučeno da se oštrina i razmere krize povećaju nekoliko puta. Verovatno da su takve ideje nastale početkom 2013. kada se potpuno iskristalisalo rusko neprihvatanje sporazuma o pristupanju Ukrajine EU.

NOVI SVETSKI POREDAK

Novi svetski poredak – to je svojevrsna anticivilizacija, koja će, ako projektu bude dozvoljeno da se ostvari, značiti koreniti preokret čitavog svetskog poretka i načina bitisanja čovečanstva.

Akcionari Novog svetskog poretka ne kriju samo postojanje projekta, ali o njegovim podrobnostima govore retko i u uglavnom u formi parola. Jer, imaju šta da kriju.

Ako se pogledaju dostupne informacije o Novom svetskom poretku – pokazuje se da će, u slučaju realizacije projekta, u prošlosti (kao nepotrebni teret( ostati: suverenitet i nezavisnost država, nacionalne ekonomije, prava i sloboda građana, demokratija, politika kao i duhovne vrednosti i osnove života ljudi – porodica, moral, savest, pravednost, kultura, istorijsko pamćenje, humanitarne nauke i sl.

Stanovništvo zemaljske kugle čiji se broj osetno smanjio, neće činiti ljudi (homo sapiens), već čipovani i nano-robotizovani bio-objekti transhumanoida, polu-ljudi-polu-kompjuteri (homo  electronicus ). Oni neće biti opterećeni nepotrebnim „zabranama, znanjima i predrasudama iz prošlosti“, transhumanoidi će voditi programirani život pod nadzorom elektronskih info-centara i rukovodstava teritorijalnih (lokalne vlasti) i globalnih (svetska vlada) top-menadžera – naslednika današnjih američkih i evropskih finansijskih i vladajućih elita.

Bankarsko-birokratski vrh Zapada zamišlja da uspostavi Novi svetski poredak na vekove i već decenijama implementira ga na različite načine u život ljudi i država (na dolarskoj novčanici SAD piše «novus  ordo  seculorum» – „novi svetski poredak“). Rezultati su vidljivi – kao što je poznato, mnoge se vrednosti i osnove današnjeg života – ruše, degradiraju, svest i norme ponašanja se menjaju, zabranjeno i sramotno postaje norma i podstiče se, ljudi postaju elektronski zavisnici, postaju primitivniji.

GLOBALNA BUDUĆNOST - 2045.

Da bi se ubrzala realizacija zamisli Novog svetskog poretka, otvoren je međunarodni forum "Globalna budućnost – 2045“ sa najbogatijim sponzorima – forum treba da se pretvori u svetski pokret, a zatim u svetski poredak, nakon čega će biti stvoren univerzalni kodeks svetskih zakona, čije će poštovanje pratiti svetska vlada ili vladar. Na taj način ovi eksperimentatori nad čovečanstvom  obećavaju da zauvek zatvore put u prošlost i da do 2045. učine sve zdravima, srećnima i besmrtnima.

Objavljen je i glavni neprijatelj svetle budućnosti: to su „nacionalno orijentisane ideologije“, za koje u Novom svetskom poretku nema mesta.

Ove se šeme, međutim, sukobljavaju sa ozbiljnim preprekama. Da bi se u „rupu istorije“ (izraz DŽ. Orvela, „1984.“) bacio stari svet sa njegovim predrasudama, potrebno je globalno ujednačavanje i kontrola nad svim ljudima i teritorijama sveta. Pripremajući dolazak Novog svetskog poretka, menadžeri novog života preko informacionih tehnologija – obrazovanje, sredstva masovnog informisanja, reklamu i virtuelni svet razonode koji sve više potiskuje kulturu – polako ali korenito menjaju vrednosti i stvaraju novu matricu svesti.

To se radi u svim zemljama bez izuzetka pomoću, u većoj ili manjoj meri, neformalnih komercijalnih tehnologija, koje već decenijama formatizuju svest ljudi, ubacuju nove i potiskuju već postojeće kodove i koncepcije.

Za dolazak Novog svetskog poretka mnogo toga je spremno već sada – u punom su jeku primitivizacija svega i svačega i zamena slike sveta. Međutim, u globalnom okviru – čak i u okviru pojedinih država – „zamena mozgova“ i spremnost da se priključe Novom svetskom poretku se ne odvija svuda i uvek sa uspehom.

Pripajanje Novom svetskom poretku novih teritorija i naroda političkim putem ili putem sile – bitan je deo strategije Novog svetskog poretka. Bez državnih struktura ovde ne može da se prođe, a one ne simpatišu uvek ideologije Novog svetskog poretka.

Širenje Novog svetskog poretka ponekad se odvija mirno, a često – putem organizacije nasilne smene režima i pomoću građanskih ili međudržavnih ratova.

Unutrašnji i međunarodni oružani sukobi nastaju kao rezultat operacija SAD uz angažovanje saveznika iz Evrope i drugih regiona.

Kretanje ka novom svetskom poretku teče bez zaustavljanja, ciljno, naizmenično se koristi i koordiniše „tvrda“ i „meka“ moć, plan i mape procesa se kontrolišu i, ako je neophodno, ponovo se razmatraju.

Današnja unutrašnja i spoljna politika Rusije protivreči zamisli i scenariju Novog svetskog poretka i postaje centar gravitacije za zemlje, koje ne planiraju da se odriču državnog suvereniteta i osnova postojećeg svetskog poretka i tradicionalne civilizacije.

Rusija otvoreno istupa protiv „američke izuzetnosti“, „obojenih revolucija“ i građanskih i međudržavnih ratova. Osim toga, Rusija uz podršku niza država može da, kroz neko vreme, istupi kao inicijator alternativnog Novom svetskom poretku  razvojnog puta, a to predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo za planove američke geopolitike, geostrategije i geoekonomije, već i samom projektu Novog svetskog poretka i algoritmu pristupanja sve novih i novih zemalja „svetu progresa i promena“.

Očigledno je da su akcionari Novog svetskog poretka odlučili da u cilju uklanjanja takve pretnje može da se ide na ozbiljne rizike.

Faktor suzdržavanja u svesti naručilaca ne postoji (ljudskost, moral i sl.), SAD, EU i NATO interpretiraju   međunarodno pravo u svom interesu, raspoloženja stanovništva zemalja-naručilaca rata formiraju se pod uticajem dobro kontrolisanih medija.

Velika i bitna za Rusiju zemlja – Ukrajina – zato treba da postane teren i instrument za raspirivanje konflikta.

Izbor je pao na Ukrajinu zato što je politička klima u zemlji već bila pripremljena, zahvaljujući efektima američkih državnih programa i fondova nevladinih organizacija. Formirana je agresivna rusofobska neofašistička grupacija koja je čekala priliku da dođe na vlast, što se i dogodilo u februaru 2014. godine.

Treba priznati da je izbor bio uspešan i da je opravdao očekivanja: američka strana je zadovoljna ne samo poslušnošću već i inicijativnošću Kijeva u ruskom smeru (vlasti ponekad čine i ono, što Amerikanci ne bi mogli da smisle).

U parlamentarnim i naučnim krugovima Ukrajine otvoreno se priča o tome da bi Treći svetski rat dao Ukrajini dugoočekivanu mogućnost da se zauvek otarasi Rusije.

Američki krugovi -uz mere pritisaka na Rusiju – počeli su da najavljuju korišćenje „tvrde moći“ (vidi pomenuti govor Vorka).

Tema ukrajinske krize u vezi sa temom svetskog poretka čula se i u govoru Baraka Obame u Generalnoj skupštini OUN.

Naravno, govornik je, po tradiciji, optužio Rusiju za sve događaje u Ukrajini, a i za pretnje svetskom poretku i kršenju međunarodnog prava. Međutim, glavni momenat na koji treba obratiti pažnju bile su reči izgovorene na početku nastupa: „Mi se nalazimo na raskrsnici mira i rata“.

U kombinaciji sa rasutim po tekstu pozivima na ujedinjenje radi rešavanja zajedničkih problema – u duhu opštih interesa i uzajamnog poštovanja (što u stvari znači: "prati Ameriku“) – označavanje svetske situacije kao prekretnice između rata i mira može da posvedoči o čvrstom stavu administracije SAD i američke političke klase: ili mir pod našim uslovima ili rat.

Zanimljiv je još jedan momenat – ubrzo posle onog što je Obama rekao u Generalnoj skupštini OUN o važnosti međunarodnog prava i očuvanju posleratnog sistema međunarodnih odnosa, SAD su istupile sa predlogom da se odustane od principa konsenzusa stalnih članica Saveta Bezbednosti OUN prilikom glasanja o svim pitanjima osim proceduralnih. Ideja nije nova, ali je – u kontekstu današnjeg američkog spoljnopolitičkog mišljenja -to najverovatnije signal da će se Vašington u pitanjima rata i mira i međunarodne bezbednosti još manje nego dosad obazirati na Povelju OUN i međunarodno pravo.

U narednim nedeljama postaće jasno: da li je sve to bio samo jedan od talasa retorike ili je položaj Zapada takav da je rešio da stane na ratnu stazu.

Što se tiče ukrajinske krize, nema nade za njeno brzo rešenje. Moguće je da će nadolazeći jesenje-zimski period ohladiti ratoborne političare, ali su problemi, nastali zbog ukrajinske krize, takvi da njihovo koliko toliko zadovoljavajuće rešavanje može potrajati dugi niz godina.

RUSKA ARMIJA SPREMA ODGOVOR NA AMERIČKI "GLOBALNI MUNJEVITI UDAR"

Rusija – kako je saopštio potpredsednik njene vlade Dmitrij Rogozin – neće ostaviti bez odgovora američku stratešku koncepciju „munjevitog udara”.
Rogozin je u vladi Dmitrija Medvedeva zadužen za nacionalnu vojnu nauku i industriju, a istovremeno je otkrio da Rusija „razrađuje sistem pariranja američkoj koncepciji”.

Prema njegovim rečima, za razradu odgovora na „munjeviti udar” biće zadužen Fond za perspektivna istraživanja od kojeg se očekuje „vojno-tehnički odgovor na američku strategiju”.

Fond je zbog toga već razmatrao „više hiljada naučno-tehničkih projekata i predloga” i odabrao 52 koji su ocenjeni kao perspektivni. A od njih – osam koji su proglašeni za prioritetne.

„Nemam pravo da bilo šta otkrivam, ali mogu da kažem da jedan od projekata podrazumeva pripremu odgovora na koncepciju globalnog „munjevitog udara” koji je danas glavna strategija Sjedinjenih država”, naglasio je Rogozin.

Da podsetimo: brzi globalni udar (ili „globalni munjeviti udar”) je projekat armije SAD u čijim okvirima se radi na sistemima koji će omogućavati udar konvencionalnim oružjima po bilo kojoj tački na planeti u toku jednog jedinog sata.

Imajući ovo u vidu, Rogozin je naglasio da Rusija ne može sebi dozvoliti da naučno-tehnološki zaostaje u vreme kada se forsirano razvijaju visokotačna oružja i hipersonične tehnologije i novi materijali.

Još je istakao da je ambicija Amerikanaca da sa „munjevitim udarom“ – zahvaljujući njegovoj tehničkoj superiornosti, posebno brzini leta raketa-nosača – steknu prenost nad svim drugim nuklearnim silama. Jer, kako je rekao, SAD rade na raketama koje će se kretati 6-20 puta brže od zvuka.

Posle Rogozina „munjevitim udarom“ se pozabavila i ruska diplomatija. Iz svog ugla i sa svojim procenama i upozorenjima.

Razvoj sistema „globalnog munjevitog udara“, na kojem rade SAD, može dovesti do konflikta sa apokaliptičnim posledicama – ocenio je zamenik ministra inostranih poslova RF Sergej Rjabkov.

"Američki „globalni udar“ računa sa konvencionalnim naoružanjem na balističkim raketama, ali je to put ka konfliktima sa najtežim mogućim, u suštini – sa apokaliptičnim posledicama. A ako se još govori o novim hipersoničnim nosačima – i sa takvim motorima i bez njih – tek treba razjasniti i kakve će biti njihove tehničke karakteristike i varijante primene“ – naglasio je Rjabkov.

On je podvukao: da će pojava hipersoničnih platformi suštinski uticati na stratešku ravnotežu i stabilnost u svetu.

Rusija će – ukazao je visoki ruski diplomata – proceniti kako sve to može uticati na njenu bezbednost. Kao i Rogozin pre njega, Rjabkov je otkrio da je za Moskvu pariranje takvim supertehnološkim sredstvima jedan od glavnih prioriteta.

Svi dalji razgovori o kontroli naoružanja u svetu, moraće – istakao je Rjabkov – da najzbiljnije uzmu u obzir i „munjeviti udar“.

(Web tribune/Fakti)

Izvor:KUrir
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 569


« Reply #586 on: October 30, 2014, 06:42:37 pm »


Čudi me da je ovako opširan, argumentovan i zanimljiv članak objavljen u Kuriru, koji slovi za makar (polu)tabloid. Ipak, to je samo novinsko pisanije.

Uopšte, ova situacija me je ponukala da ponovo počnem da čitam knjigu Ivana Iljina "O budućnosti Rusije", objavljenu 1951. godine kao samizdat u Kanadi. Nedavno objavljenom knjigom Rešetnjikova - "Vratiti se Rusiji" sam skoro razočaran. Za razliku od Rešetnjikova, Iljin prilazi problemu daleko podrobnije, dublje i sistematičnije. Ne znam da li je Iljinova knjiga uopšte prevedena u Srbiji.

Ova dva dana ponovo počinje opšta haranga po zapadnim medijima. Lavrovljeva izjava da će Rusija priznati izbore u Donbasu na jednak način kao što ih je priznala u Kijevu, dovešće do novog zaoštravanja sankcija prema Rusiji.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #587 on: October 30, 2014, 08:21:31 pm »

Quote
U svetlu prethodno iznetih konstatacija da su ruski avioni pojačali aktivnost iznad Evrope, u prvom trenutku su stizali podaci da se iznad Engleske nalazi letelica ruske vojske, da bi potom ta formulacija promenjena u “avion ruske proizvodnje“.

"У страху су велике очи!"

Quote
Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx

Rusi izvodili velike manevre u europskom zračnom prostoru
 
NATO je detektirao i pratio četiri skupine ruskih vojnih zrakoplova, koji su u utorak i srijedu izvodili velike vojne manevre u europskom zračnom prostoru iznad Baltičkog i Sjevernog mora, Atlantskog oceana i Crnog mora, što predstavlja neuobičajenu razinu aktivnosti u europskom zračnom prostoru, priopćio je u srijedu Vrhovni stožer savezničkih snaga u Europi (SHAPE).

SHAPE navodi da su NATO-ovi zrakoplovi u srijedu poslije podne presreli osam ruskih zrakoplova iznad Sjevernog mora i Atlantskog oceana.

Jedan bombarder i jedan zrakoplov-cisterna nisu prijavili plan letenja ni održavali radio konktakt s civilnom zračnom kontrolom, niti su koristili transpondere. "To predstavlja potencijalnu opasnost za civilno zrakoplovstvo jer civilna zračna kontrola ne može detektirati te zrakoplove niti osigurati da nema interferencije s civilnim zračnim prometom", navodi SHAPE.

Iznad Crnog mora NATO-ovi radari detektirali su četiri ruska zrakoplova u međunarodnom zračnom prostoru.

Iznad Baltičkog mora u međunarodnom zračnom prostoru NATO-ovi radari detektirali su i pratili u srijedu veći broj ruskih zrakoplova. SHAPE navodi da su kao odgovor na to poslani portugalski zrakoplovi F-16, koji sudjeluju u misiji zračnog nadzora na Baltiku te da su se ruski zrakoplovi vratili u ruski zračni prostor.

U utorak, 28. listopada, iznad Baltičkog mora u međunarodnom zračnom prostoru uočeno je sedam ruskih zrakoplova.

Ruski zrakoplovi letjeli su iznad Finskog zaljeva, a presreli su ih njemački lovci Typhoon iz NATO-ove misije nadzora zračnog prostora na Baltiku, kako bi ih identificirali i zaštitili saveznički zračni prostor. Ruski zrakoplovi su nastavili letjeti iznad Baltika i nakon toga su ih presreli lovci iz Danske te iz Švedske i Finske, koje nisu članice NATO-a.

"Ti zrakoplovi su prijavili plan letenja civilnoj zračnoj kontroli, koristili su transpondere, ali nisu održavali radio kontakt s civilnom kontrolom leta", navodi SHAPE.

SHAPE dodaje da su NATO-ovi zrakoplovi izveli tijekom ove godine više od 100 presretanja ruskih zrakoplova, što je oko tri puta više nego 2013. godine.

Riječ je o uobičajenoj proceduri kada se nepoznati zrakoplovi približavaju NATO-ovu zračnom prostoru.

Тензија се диже очигледно циљано. Са друге стране колико је то уопште добро је упитно. Када се пажљивије прочитају неки од наведених текстова , посебно овај изнад уочава се више нетачности које се косе за логиком  оним што је у целом тексту и написано.

Прво наслов горњег чланка је нетачан. Да ли је Русија могла да изводи маневре у "евуропском зрачном простору"? Најуопштеније, Русија је и европска држава па је и њен ваздушни простор, барем делимично "европски". Ако се вероватно желело нагласити да је то ваздушни простор земаља Европске уније, онда је и то нетачно. Ваздушни простор ЕУ чини збир ваздушног простора земаља чланица (онај над којим земља има суверенитет,а то је онај изнад копнених и морских површина које јој припадају). Када би Русија покушала да изведе маневре (вежбе војних авиона) изнад ваздушног  неке од чланица, не само да би то био скандал већ би то сигурно изазвало оружану интервенцију како те чланице ЕУ, тако и осталих, а пре свих НАТО-а. Зато, када се мало пажљивије прочита текст може се уочити да су руски авиони летели у међународном ваздушном простору. Да ли је то забрањено? Зна се да није. Да ли се војни авиони трбају најавити цивилној контроли лета лично не знам, али прептостављам да требају (због осталих авиона, пре свих путничких). У текст се и каже да су седам руских војних авиона најављени по правилима (али нису одржавали радио контакт) и опет су пресретнути. Да ли је то чудно? Није, јер свака земља, па и земље ЕУ има право да превентиве ради (и обуке ради) подигне своје авионе. Да ли можда аутор чланка сугерише да ЕУ има ексклузивитет летења војних авиона у међународном простору? Испада да је тако. А не би смело да буде тако.

Logged
švercer011
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 749« Reply #588 on: October 30, 2014, 09:50:47 pm »


Čudi me da je ovako opširan, argumentovan i zanimljiv članak objavljen u Kuriru, koji slovi za makar (polu)tabloid. Ipak, to je samo novinsko pisanije.

Uopšte, ova situacija me je ponukala da ponovo počnem da čitam knjigu Ivana Iljina "O budućnosti Rusije", objavljenu 1951. godine kao samizdat u Kanadi. Nedavno objavljenom knjigom Rešetnjikova - "Vratiti se Rusiji" sam skoro razočaran. Za razliku od Rešetnjikova, Iljin prilazi problemu daleko podrobnije, dublje i sistematičnije. Ne znam da li je Iljinova knjiga uopšte prevedena u Srbiji.

Ova dva dana ponovo počinje opšta haranga po zapadnim medijima. Lavrovljeva izjava da će Rusija priznati izbore u Donbasu na jednak način kao što ih je priznala u Kijevu, dovešće do novog zaoštravanja sankcija prema Rusiji.

Moram priznati da sam se i sam iznenadio koliko je opsiran tekst objavljen u Kuriru.
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 059


Palubin savetnik za hardver


« Reply #589 on: October 31, 2014, 01:37:03 am »

U textu je pomenut jedan zanimljiv detalj, a koji zvuči nadrealno...homo electronics. Ovo nije nikakva naučna fantastika, postoje već projekti koji idu u tom smeru, ali ne bih o tome ovde...koja bi tema bila adekvatna za takvu diskusiju? Vrlo je bliska sadržaju "Treći sv. rat započeće hakeri", ali nano tehnologija (između ostalog) podrazumeva i simbiozu elektronskih sklopova sa živim organizmima, tako da bi sadržaj te rasprave išao daleko van klasične (zlo)upotrebe informatičkih tehnologija.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #590 on: October 31, 2014, 09:20:15 am »

Столтенберг понудио Русији односе какве је NATO са њом имао након пада Берлинског зида

    17:29 30.10.2014.
   
УДИЦА: ИСТОВРЕМЕНО ОБЈАВИО ДА АЛИЈАНСА РАДИ ТАКВИХ
ОДНОСА СА МОСКВОМ МОРА ЈАЧАТИ СВОЈУ БОРБЕНУ ГОТОВОСТ

        Јенс Столтенберг

        Генерални секретар NATO најавио недефинисане „мера поверења“ према Русији, али је њено деловање у Медитерану прогласио „агресивним“

        NATO жели побољшање односа са Русијом до нивоа на ком су били после пада Берлинског зида и окончања хладног рата - саопштио је нови генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг.

         „Ми не желимо - нагласио је Столтенберг - конфронтацију у условима хладног рата. Напротив, желимо да у интересу Русије и односа са њом предуземо мере поверења. Желимо такве конструктивне односе сарадње са Русијом какви су постојали након пада Берлинског зида и завршетка хладног рата“.

        Међутим, све ово је ипак само закамуфлирана „удица“. Јер, генсек NATO је истовремено открио:

         „Ради тога морамо повећати готовост оружаних снага алијансе. NATO мора бити моћан, а његове снаге  у сталној приправности. Зато улажемо средства у подизање спремности наших снага“.

        Коментаришући најаву да ће Русија и Кипар одржати заједничку вежбу у Источном Медитерану са бојевим гађањем, Столтенберг је нагласио:

         „То, као и јучерашње активности руских војних авиона изнад Балтика, само потврђују оно што посматрамо током последних годину дана: појачану активност Оружаних снага Русије поред граница NATO. Уосталом, Русија је у поменутим летовима ангажовала три пута више авиона него прошле године, а ми се бавимо рутинским активностима“.             

        Столтенберг је - поводом упада турских војних бродова у економску зону Кипра - само апеловао на „све земље“ да поштују „права других“, али је зато руску политику у Медитерану назвао „агресивном“.

izvor:fakti.org
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #591 on: October 31, 2014, 01:38:31 pm »

zmeđu Rusije i NATO besni rat bez ijednog ispaljenog metka

Srna | 30. 10. 2014. - 11:05h

Napetost i vidovi specijalnog i ekonomskog rata između zapadne alijanse i Rusije postaju sve jači, a pretnje sve direktnije - tvrde analitički portali.

Hakerisanje je jedan od metoda nadmetanja Rusije i zapadnog NATO saveza

Američka kompanija "FajerAj", specijalizovana za bezbednost kompjuterskih sistema, optužuje grupu ruskih hakera "APT28" da duže vreme sistematski preuzima podatke vezane za NATO i druge saveznike SAD.

"Odavno se pretpostavlja da je Rusija jedna od vodećih zemalja kada je reč o mogućnosti izvođenja složenih operacija na kompjuterskim mrežama“, tvrde stručnjaci iz ove kompanije.


Kao dokaz za ovakve tvrdnje navode da je deo koda programa korišćenih u sajber-napadima ispisan sa napomenama na ruskom jeziku. Stručnjaci američke kompanije smatraju da je hakerska grupa "APT28" uglavnom zainteresovana za prikupljanje informacija političkog ili geopolitičkog sadržaja, a hakeri su najaktivniji u Moskvi i Sankt Peterburgu.

 
Napetost u vazduhu

Istovremeno, NATO saopštava o sve češćim "susretima" borbenih aviona zapadne alijanse i Rusije.

 Poslednji u nizu izveštaja tiču se tvrdnji da su Rusi pre par dana izvršili značajne vojne manevre u evropskom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog, Severnog i Crnog mora.

 Radari NATO-a registrovali su nad Severnim morem osam ruskih aviona: četiri "Tu-95" i četiri "Il-78". U susret im je krenuo norveški lovac "f-16". Šest od osam zaviona se okrenulo nazad, ali dva "Tu-95" nastavili su da lete paralelno sa obalom Norveške.

Iznad Atlantika portugalske vojno-vazdušne snage "presekle" su ruske avione koji su krenuli u smeru Velike Britanije.

Vazdušna komanda NATO u Velikoj Britaniji i Norveškoj objavila je stanje pripravnosti, ali su se, na kraju, avioni okrenuli prema Rusiji. Rusija optužuje SAD da stoje iza drastičnog pada cena nafte sa namerom da naude, pre svega, ruskoj ekonomiji.

U toku je i specijalni rata protiv ruskog predsednika Vladimira Putina - tvrde iz Kremlja.

 Sve češće se u zapadnim medijima objavljuju navodne Putinove izjave o tome da bi Rusija mogla da pokori pola Evrope, pa do ponuda za podelu Ukrajine sa Poljskom. Nakon para dana uslede demanti tih istih medija ili političara, ali demanti se ređe čitaju od prvih informacija.

 
Spekulacije o Putinovom zdravlju

Nedavno je američki "Njujork post" objavio tvrdnju da ruski predsednik boluje od raka penkreasa i da mu je preostalo sve tri godine života, pa zato želi da stvori "veliku Rusiju".

 Putinov portparol Dmitrij Peskov opovrgnuo je te glasine. "Pregrizli jezik, dabogda, sve je u redu", rekao je Peskov.


EU preti da bi mogla da pojača sankcije Rusiji, umesto da ih ukine, kao što traže mnogi privrednici, ali i jedan broj evropskih zemalja. Brisel sada traži od Moskve da ne prizna rezultate izbora u Donbasu, jer ih ni Zapad neće priznati.

 Moskva je već priznala izbore u Ukrajini, ali je najavila da će priznati i volju birača u Donbasu nakon glasanja 2. novembra.


Francuska i dalje okleva da proda "Mistrale" Rusiji. Moskva, koja je davno dala avans, tvrdi da su Francuzi nezvanično potvrdili prodaju, ali SAD vrše pritisak na Pariz da odustane.

Zbog sve toga, analitičari smatraju da ukrajinska kriza nije ni blizu raspleta te da će odnosi Zapada i Rusije biti na još većim iskušenjima.

izvor:blic.rs
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 080


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #592 on: October 31, 2014, 01:41:05 pm »


Beta | 31. 10. 2014. - 13:06h |

Ruski bombarderi na evropskom nebu, kratki upadi iznad Estonije, praćenje sumnjive podmornice u švedskim vodama, ukazuje da Rusija testira Zapad kao za vreme hladnog rata ocenjuju analitičari.
NATO je ukazao da je za nedelju dana bilo dve serije incidenata vezanih za rusko vojno vazduhoplovstvo

Napetosti izmedju NATO i Rusije porasle su od kako je Rusija u martu anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim.

 Avioni zapadne alijanse izvršili su ove godine više od 100 presretanja ruskih aviona, što je oko tri puta više nego 2013. godine, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Atini i ukazao da je to znatan porast ali da alijansa radi šta je potrebno.


NATO je ukazao da je za nedelju dana bilo dve serije incidenata vezanih za rusko vojno vazduhoplovstvo. Jedna letilica specijalizovana za sakupljanje podatake ušla je 22. oktobra u estonski vazdušni prostor, na oko 600 metara i kraće od jednog minuta, u okolini ostrva Sarema.

 U utorak popodne i u sredu saveznički lovci - nemački, norveški, britanski, turski, danski, finski i švedski - morali su da polete da presretnu četiri grupe ruskih aviona koji su vršili "vežbe" iznad Atlantika, Baltičkog mora, Severnog mora i Crnog mora.

Demonstracija sile u kojoj su uključeni bombarderi, lovci i transportni avioni, prema NATO-u ukazuju na pojačane aktivnosti koje su "neuobičajene".

 Član savetodavnog tela pri ruskom ministarstvu odbrane Igor Koročenko smatra međutim da je to samo "vraćanje na normalne vojne aktivnosti" za jednu zemlju koja razmišlja o svom odbrambenom potencijalu i borbenoj spremnosti svoje vojske.

 Ruski avioni mogu da se vide već sa britanskih ili baltičkih ostrva

 Umesto nadletanja iznad arktičkog kruga Norveške i Švedske avioni se spuštaju ka naseljenijim zonama

    "Vazdušne snage se obučavaju, prave izviđačke letove da bolje razumeju namere naših kolega iz NATO", rekao je on i dodao da se Zapad navikao da se Rusija ne ističe ali da je "sa tim gotovo" i da će od sada Rusija znati da pokaže celom svetu šta su njeni legitimni interesi.

 Stručnjak NATO Bruks Tigner rekao je za britanski list "Džejns difens" da ovakav tip provokacija nikad nije prestajao od kraja hladnog rata ali da to nije objavljivano.

 Ono što se promenilo, rekao je da umesto nadletanja iznad arktičkog kruga Norveške i Švedske avioni se spuštaju ka naseljenijim zonama u kompleksnijim formacijama, i ljudi mogu da ih vide kako nadleću već sa britanskih ili baltičkih ostrva.

 On smatra da ovo nije koincidencija i da "Rusija igra agresivniju ulogu, kao što je radila u Ukrajini od marta" sa pripajanjem Krima i podrškom proruskim pobunjenicima na istoku.

Švedska je pre dve nedelje poslala preko 200 vojnika, specijalnih brodova, minolovaca, i helikoptera u Baltičko more u potrazi za stranom podmornicom koju je videlo više ljudi, podsećajući na operacije iz 1980-ih posle upada sovjetskih podmornica.
 
Zastrašivanje na ivici nuklearnog rata
 
Putin je prošle nedelje upozorio da se Rusija sprema na konfrontaciju sa Zapadom

Pavel Feldgenhauer, vojni analitičar sa sedištem u Moskvi rekao je da se vraća klasičnim procedurama hladnog rata. "Igra balansiranja na ivici nuklearnog rata, i pošto je nuklearni rat nedopustiv suprotna strana pravi ustupke", rekao je on.

Rekao je da je cilj da se ukinu sankcije i da se zastraše Evropljani tako što će se ubediti da je Rusija spremna na sve, rekao je Fegenhauer i ocenio da će takvi slučajevi biti sve češći.

 Istraživač u londonskom institutu RUSI, Igor Sutijagin rekao je Rusija oseća pad cena nafte i sankcije zbog čega je za Vladimira Putina hitno da popravi odnose sa Zapadom.

Jedino sredstvo pritiska koje mu ostaje je vojno, rekao je Sutijagini koji je dodao da je Putin prošle nedelje upozorio da se Rusija sprema na konfrontaciju sa Zapadom, i da s ovom "malo iskrivljenom percepcijom" Putin zastrašuje Zapad "da bi ga prisilio na prijateljstvo, ali pod njegovim uslovima".
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #593 on: October 31, 2014, 08:10:12 pm »

Ovi u NATO-u su se bas unervozili

30.10.2014

RAF umalo srušila letonski avion
IZVOR: B92


Nebo iznad Evrope se opasno uskomešalo, a posle intervencije SAD aviona i praćenja ruskih, britanska avijacija se “sukobila“ sa letonskim teretnim avionom.

Dva aviona britanske avijacije su zapretila obaranjem letelice koja je u državnom vlasništvu Letonije, a kako prenosi Raša Tudej, koristili su supersoničnu brzinu i u nekoliko navrata presretali pravac kretanja teretnog aviona.

Odluku da se uđe gotovo pravi sukob na nebu britanska kontrola leta je donela nakon što letonski avion nije odgovorio na pozive da se identifikuje, stvarajući paniku iznad južne Engleske.

“Dobio sam instrukcije od Vlade Njenog Veličanstva da vas upozorim da možete biti oboreni ukoliko ne odgovorite na naše zahteve“, poruka je koja je prosleđena posadi letonskog teretnog aviona.

Panika se stvorila i među građanima, koji su na društvenim mrežama pisali o velikoj buci koju proizvode avioni, zbog čega se pojavio i dodatni strah.

“Kako bi uspeli da brzo reaguju, avionima je dozvoljeno da lete supersoničnom brzinom i to je razlog velike buke“, naveo je portparol RAF.

Ipak, komunikacija među pilotima ostvarena je posle pretnji obaranjem, a potom je u ranim jutarnjim časovima letonski avion “ispraćen“ do londonskog aerodroma, gde su saslušani članovi posade.

“Ustanovljeno je da je sve bilo u redu, a greška u komunikaciji je nastala usled promene jurisdikcije u vazdušnom prostoru“, navela je portparolka policije u Eseksu Ema Tomas.

U svetlu prethodno iznetih konstatacija da su ruski avioni pojačali aktivnost iznad Evrope, u prvom trenutku su stizali podaci da se iznad Engleske nalazi letelica ruske vojske, da bi potom ta formulacija promenjena u “avion ruske proizvodnje“.

Kažu da slika kaže više od 100 reči.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1414689855284_wps_18_30R_KENT_SONIC_BOOM_revis.jpg (256.4 KB, 962x869 - viewed 96 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #594 on: October 31, 2014, 11:50:23 pm »

Iznad Evrope kruži novi bauk: Ruska avijacija
Beta   31.10.2014.

Ruski bombarderi na evropskom nebu, kratki upadi iznad Estonije, praćenje sumnjive podmornice u švedskim vodama, ukazuje da Rusija testira Zapad kao za vreme hladnog rata ocenjuju analitičari.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

NATO je ukazao da je za nedelju dana bilo dve serije incidenata vezanih za rusko vojno vazduhoplovstvo. Napetosti izmedju NATO i Rusije porasle su od kako je Rusija u martu anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Avioni zapadne alijanse izvršili su ove godine više od 100 presretanja ruskih aviona, što je oko tri puta više nego 2013. godine, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u Atini i ukazao da je to znatan porast ali da alijansa radi šta je potrebno. NATO je ukazao da je za nedelju dana bilo dve serije incidenata vezanih za rusko vojno vazduhoplovstvo. Jedna letilica specijalizovana za sakupljanje podatake ušla je 22. oktobra u estonski vazdušni prostor, na oko 600 metara i kraće od jednog minuta, u okolini ostrva Sarema. U utorak popodne i u sredu saveznički lovci - nemački, norveški, britanski, turski, danski, finski i švedski - morali su da polete da presretnu četiri grupe ruskih aviona koji su vršili "vežbe" iznad Atlantika, Baltičkog mora, Severnog mora i Crnog mora. Demonstracija sile u kojoj su uključeni bombarderi, lovci i transportni avioni, prema NATO-u ukazuju na pojačane aktivnosti koje su "neuobičajene". Član savetodavnog tela pri ruskom ministarstvu odbrane Igor Koročenko smatra međutim da je to samo "vraćanje na normalne vojne aktivnosti" za jednu zemlju koja razmišlja o svom odbrambenom potencijalu i borbenoj spremnosti svoje vojske.

Ruski avioni mogu da se vide već sa britanskih ili baltičkih ostrva

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Umesto nadletanja iznad arktičkog kruga Norveške i Švedske avioni se spuštaju ka naseljenijim zonamaPročitajte još
NAPETO Nemački avioni presreli formaciju od sedam ruskih lovaca. "Vazdušne snage se obučavaju, prave izviđačke letove da bolje razumeju namere naših kolega iz NATO", rekao je on i dodao da se Zapad navikao da se Rusija ne ističe ali da je "sa tim gotovo" i da će od sada Rusija znati da pokaže celom svetu šta su njeni legitimni interesi. Stručnjak NATO Bruks Tigner rekao je za britanski list "Džejns difens" da ovakav tip provokacija nikad nije prestajao od kraja hladnog rata ali da to nije objavljivano. Ono što se promenilo, rekao je da umesto nadletanja iznad arktičkog kruga Norveške i Švedske avioni se spuštaju ka naseljenijim zonama u kompleksnijim formacijama, i ljudi mogu da ih vide kako nadleću već sa britanskih ili baltičkih ostrva. On smatra da ovo nije koincidencija i da "Rusija igra agresivniju ulogu, kao što je radila u Ukrajini od marta" sa pripajanjem Krima i podrškom proruskim pobunjenicima na istoku. Švedska je pre dve nedelje poslala preko 200 vojnika, specijalnih brodova, minolovaca, i helikoptera u Baltičko more u potrazi za stranom podmornicom koju je videlo više ljudi, podsećajući na operacije iz 1980-ih posle upada sovjetskih podmornica.

Zastrašivanje na ivici nuklearnog rata

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Putin je prošle nedelje upozorio da se Rusija sprema na konfrontaciju sa Zapadom. Pavel Feldgenhauer, vojni analitičar sa sedištem u Moskvi rekao je da se vraća klasičnim procedurama hladnog rata. "Igra balansiranja na ivici nuklearnog rata, i pošto je nuklearni rat nedopustiv suprotna strana pravi ustupke", rekao je on. Rekao je da je cilj da se ukinu sankcije i da se zastraše Evropljani tako što će se ubediti da je Rusija spremna na sve, rekao je Fegenhauer i ocenio da će takvi slučajevi biti sve češći. Istraživač u londonskom institutu RUSI, Igor Sutijagin rekao je Rusija oseća pad cena nafte i sankcije zbog čega je za Vladimira Putina hitno da popravi odnose sa Zapadom. Jedino sredstvo pritiska koje mu ostaje je vojno, rekao je Sutijagini koji je dodao da je Putin prošle nedelje upozorio da se Rusija sprema na konfrontaciju sa Zapadom, i da s ovom "malo iskrivljenom percepcijom" Putin zastrašuje Zapad "da bi ga prisilio na prijateljstvo, ali pod njegovim uslovima".

Izvor: www.blic.rs


* 530237_maksairshow2013ramenskoyeairportrussia52715_f.jpg (10.35 KB, 470x270 - viewed 60 times.)

* 487833_profimedia0196658470_f.jpg (18.7 KB, 470x270 - viewed 81 times.)

* Russian_Air_Force_MiG-31_inflight_Pichugin.jpg (348.29 KB, 1200x799 - viewed 95 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #595 on: November 01, 2014, 12:03:28 am »

Portugalci presreli još dva ruska vojna aviona
Beta   31.10.2014.

Portugalski lovački avioni F16 danas su presreli još dva ruska vojna aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Portugala, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Lisabonu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pre dva dana su u istom prostoru presretnuta dva ruska bombardera, a danas su četiri lovca poslata u presretanje u okviru operacije NATO, saopštilo je Ministarstvo. NATO je u sredu uveče saopštio da je otkrio intenzivnu aktivnost ruskog vojnog vazduhoplovstva iznad Evrope. Najveća akcija je preduzeta posle otkrivanja grupe od osam ruskih aviona iznad Atlantika, i u presretanje su poslati lovački avioni tri zemlje NATO. Kada stigli norveški avioni, šest ruskih aviona je pobeglo, ali su dva ruska bombardera TU-95 nastavila let, mada u pratnji britanskih i portugalskih lovačkih aviona. Ambasada Rusije u Lisabonu je u četvrtak saopštila da su ruski avioni poštovali međunarodno pravo jer su leteli iznad međunarodnih voda, ne ulazeći u vazdušni prostor neke zemlje.

Izvor: www.blic.rs


* Tupolev_Tu-95_in_flight.jpg (253.37 KB, 1199x803 - viewed 93 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #596 on: November 01, 2014, 12:07:39 am »

SVI NA RUSE Nemci, Turci, Portugalci, Norvežani i Britanci protiv "suhoja"
Milana Pejić   31.10.2014.

Severnoatlantska alijansa za 24 sata presrela je četiri grupe ruskih aviona. S „tupoljevima“ su se u vazduhu nadmetali Nemci, Turci, Portugalci, Norvežani i Britanci.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Posebnu nervozu pokazale su istočne članice pakta (Poljska i baltičke zemlje) kojima je nekada vladala Moskva. Ruska avijacija ima neuobičajene aktivnosti poslednjih dana iznad Severnog, Baltičkog i Crnog mora, kao i Atlantika, zbog čega je zapadna alijansa pokrenula svoju flotu. "Veći broj ruskih letova predstavlja neobičan nivo vazdušne aktivnosti na evropskom nebu" navodi se u saopštenju NATO-a. Nad severnom Evropom leteli su ruski strateški bombarderi, lovci i avioni-tankeri koji su sve vreme praćeni i sa zemlje. Prvi u akciju presretanja poleteli su nemački lovci “jurofajter” i to po hitnom postupku. Njihov cilj je bio da sustignu rusku eskadrilu od dva “miga 31”, dva “suhoja Su 34”, jedan Su 27 i dva Su 24. Sledećeg jutra, u sredu, osam ruskih aviona, među kojima je bilo četiri bombardera TU-95 koji mogu da nose nuklearno oružje, i četiri tankera bili su u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Severnog mora. Njih su norveški lovci F-16 sa šest letelica primorali da se vrate ka Rusiji. Dva ruska bombardera nastavila su let dok se nisu pojavili britanski avioni. Tek tada su promenili smer i nastavili let iznad Atalntika gde su ih sve vreme pratili portugalski F-16. Bombarderi su se na kraju, ipak, vratili u Rusiju. "Viđamo ruske avione blizu našeg vazdušnog prostora skoro stalno, ali ono što je bilo neobično jeste da je ovoga puta u pitanju bio velik broj aviona koji su leteli južnije nego što inače vidimo. Bila je to najveća formacija" rekli su iz norveške vojske. Kasnije istog dana i turski lovci presreli su dva ruska borbena aviona iznad Crnog mora. "Nije bilo ugrožavanja NATO vazdušnog prostora za razliku od nedelju dana ranije kada je ruski špijunski avion nakratko prešao granicu Estonije. Međutim, ovoliko aktivnosti u jednom danu veoma je neobična pojava u odnosu na prethodne godine" rekao je portparol pakta dodajući da nema razloga za zabrinutost. "Rusi imaju pravo da lete u međunarodnim vazdušnim prostorima, ali i dalje će biti u senci naših aviona iz predostrožnosti da bi se zaštitio civilni avio-saobraćaj" dodao je portparol Alijanse.

Merkelova nije zabrinuta

Nemačka kancelarka Angela Merkel nije posebno zabrinuta zbog poslednjih ruskih vojnih vežbi. Ona je potvrdila da je bilo više aktivnosti nego inače, ali da vazdušni prostor nije narušen.

Ukrajina uzrok?

Severnoatlanska alijansa ruske manevre nije povezala sa situacijom u Ukrajini, ali je očigledno da su se tenzije između Rusije i NATO pojačale od izbijanja ukrajinske krize i ruske aneksije Krima. Posebnu nervozu pokazale su istočne članice pakta (Poljska i baltičke zemlje) kojima je nekada vladala Moskva pa je NATO razmestio dodatne avione i osoblje, ali i pojačao budnost na istočnim granicama Rusije kako bi smirila zabrinute saveznice.

Izvor: www.blic.rs


* 530845_baltik01foto-reuters_f.jpg (13.43 KB, 470x270 - viewed 80 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #597 on: November 01, 2014, 10:46:56 am »

UPOZORENJE PENTAGONA Opasnost iza ruskih letova nad Evropom
Beta   01.11.2014.

Letovi vojnih aviona Rusije širom Evrope povećavaju napetost i predstavljaju potencijalnu opasnost za opštu bezbednost i za civilne letove, izjavio je u petak portparol Pentagona.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

SAD su zabrinute zbog preleta ruskih vojnih aviona preko Evrope i "veoma pažljivo" prate njihovu aktivnost, rekao je kontra-admiral Džon Kirbi. "Naravno, mi ne smatramo da su umnožavanje tih letova i sva ta aktivnost povoljni za bezbednost u Evropi. Oni jasno donose rizik potencijalne eskalacije", rekao je on. Ti letovi predstavljaju i "potencijalni rizik za civilno vazduhoplovstvo vec samo svojim sve većim brojem, veličinom i tipom" aviona, ukazao je Kirbi. Rekao je da Sjedinjene Američke Države žele da Rusija "učini korake, konkretne i opipljivem za smanjenje napetosti, a ne da je povećava". Novi letovi su prijavljeni u petak: NATO je primetio ruske avione u vazdušnom prostoru nad Baltičkim morem, Severnim morem, Crnim morem i na Atlantskim okeanom. "To su bili borbeni avioni, bombarderi i avioni-cisterne dugog doleta za dopunjavanje aviona gorivom u letu", rekao je Kirbi. NATO je u sredu objavio da je izveo više intervencija u vazduhu od početka nedelje, u šta su bile uključene razne članice te organizacije, posle otkrivanja intenzivne aktivnosti ruskog vojnog vazduhoplovstva u evropskom prostoru, koja je okvalifikovana u saopštenju kao "aktivnost velikih razmera" i kao "neuobičajena". NATO kaže da ruski avioni ne podnose plan leta, da ne uspostavljaju kontakt s civilnim vazduhoplovnim vlastima i ne odgovaraju na komunikacije "što sve predstavlja potencijalni rizik za civilne letove". NATO je rekao da je do sada više od stotinu puta presreo ruske avione ove godine, što je oko tri puta više nego cele 2013.

Izvor: www.blic.rs


* Su-27_escorted_by_an_F-16.jpg (91.55 KB, 800x536 - viewed 75 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 455


« Reply #598 on: November 01, 2014, 02:56:07 pm »

Ако се ја не варам прво је НАТО почео са тим појачаним ваздушним активностима. Пребацили су више авиона у рејон Балтика (прибалтичке земље) и појачали активности, упутило бродове у Црно Море и тд.. И, сад када то ради и Русија угрожава се безбедност, при чему се упире прст само на Русију. Било би обема странама паметније да спусте лопту и смање активности на међусобном провоцирању.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #599 on: November 01, 2014, 05:44:31 pm »

NOVA UZBUNA Britanija podigla lovce na ruski bombarder
Beta-AP   01.11.2014.

Britanija je pod uzbunom podigla lovce Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) nakon što se bar jedan bombarder ruske avijacije približio britanskom vazdušnom prostoru.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije kaže se da je ovo drugi ovakav slucaj u ovoj nedelji i da su ovaj put lovci tipa Tajfun iz baze Luzimaut u Škotskoj juče presreli avion. Snimci prosleđeni uz saopštenje pokazuju jedan bombarder, ali u Ministarstvu su odbili da potvrde koliko je aviona bilo umešano u incident. Sličan incident dogodio se u sredu. NATO je ranije ove nedelje prijavio povećan broj ruskih borbenih preleta u rejonu Crnog, Baltičkog i Severnog mora kao i Atlantika, koji su podrazumevali čitave grupe aviona i raznolike tipove manevara u medjunarodnom vazdušnom prostoru. Tenzije između Rusije i Zapada porasle su posle ruske martovske aneksije polupostrva Krim koje je pripadalo Ukrajini. Piloti Alijanse prijavili su 100 presretanja ove godine, što je tri puta više nego 2013.

Izvor: www.blic.rs


* ef_tu95bear_2_20070822.jpg (402.61 KB, 2000x1343 - viewed 97 times.)
Logged
Pages:  1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 [40] 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 ... 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.063 seconds with 23 queries.