PALUBA
July 25, 2024, 02:37:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš global moderator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 ... 503   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 904260 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Last Login:July 08, 2017, 07:50:46 am
Posts: 2 101« Reply #630 on: December 11, 2014, 12:44:05 am »

Ne bih trebao pisati ali ne mogu se suzdržati.Ajd što ovi koji daju vijesti iz NATO smatraju nas obične ljude za glupake ali me čudi da i novinari prihvataju to.Kako ih netko ne upita šta je to presresti nekoga u međunarodnom vazdušnom prostoru?Kako to avioni RF ugrožavaju taj prostor a NATO kad leti ne ugrožava?Jel to kao ono idu putem "rusi" i iz grma izleti pred njih netko iz NATO i vikne "BUUU".Ovi se isprepadaju i daju se u bijeg.
Mislim da se ovo može zaključiti samo psovkom-o p***a njima lepa mama"(vidi nisam ni znao da znam još jedan strani jezik),pa nismo mi toliko glupi.

I evo jedan stari fazon koji ja pričam mojoj ženi pošto je ona bosanka.Za vrijeme tršćanske krize bili su naši i Italijani,jedni nasuprot drugih,blizu u rovovima.Od naših su bili najopasniji bosanci,koji su znali da srede po kog Italijana i ako je bilo primirje.Elem išla je priča da majke plaše djecu, kao i danas "Evo baba roge" međutim,Italijake su plašile svoju sa "Ekolo bošnjako!".Kad ispričam ovo mojoj ženi gledam gdje je prvi zaklon.

Molim da moderator ovaj moj post izbriše.

Poz.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Yesterday at 06:13:34 am
Location: Beograd
Posts: 3 083


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #631 on: December 11, 2014, 08:02:58 am »

Dva SU- 34s su letela južno na Kaljiningrada, ruske eklave između Poljske i Litvanije. U jednom momenttu ruski avion je "igrao" krilima i pozdravio holandski F-16Ruski lovci-bomrarderi SU-34 avioni su postali česti posetioci Baltičkog regiona! Dana 8. decembra, dva aviona Kraljevine Holandije F-16 iz baze u Poljskoj su poletela kako bi presrela vazdušni prostor NATO.

Dva SU- 34s su letela južno na Kaljiningrada, ruske eklave između Poljske i Litvanije. Bilo je to drugo presretanje od strane holandskih F-16, od 3. septembra.

Prve fotografije koje pokazuju aparate Ruskog ratnog vazduhoplovstva u baltičkom regionu objavljene su danas. Video pokazuje ruski MiG-31 pratnja dva "suhoja SU-34" s kraja oktobra.

NATO je u nedelju primetio, a potom i presreo nove ruske borbene avione nedaleko od svojih granica, nad Baltičkim morem, a neki od aviona imali su opremu za prevoz nuklearnih bombi, saopštio je danas NATO savez.
"Većina presretanja koje NATO izvodi nad Baltičkim morem su rutinske operacije, ali presretanje u nedelju predstavlja značajnu razinu aktivnosti Rusije", stoji ukaže se u priopćenju koje je potpisala glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Ukupno je u nedelju nad Baltikom primećeno trinaest vojnih ruskih aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali u blizini granice Severnoatlantskog saveza. Prepratili su ih portugalski i kanadski lovci, stacionirani u baltičkim zemljama, u kojima za NATO obavljaju vazdušne patrole.

izvor:kurir.rs
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am
Posts: 7 364« Reply #632 on: December 11, 2014, 08:46:23 am »

Quote

Ukupno je u nedelju nad Baltikom primećeno trinaest vojnih ruskih aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru, ali u blizini granice Severnoatlantskog saveza.


Ma vidi ti samo ovaj izraz: "u blizini granice Severnoatlantskog saveza". Mile ti majke, koji bezobrazluk.
Pomjeraju se koliko im se ćefne, kao određuju čak i neke granice gde i kad im se digne.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Yesterday at 10:41:35 am
Location: Tripkova
Posts: 2 847« Reply #633 on: December 11, 2014, 09:59:45 am »

Quote
Kako to avioni RF ugrožavaju taj prostor a NATO kad leti ne ugrožava?

Mislim da ide priča kako se Rusi ne najavljuju da lete međunarodnim vazdušnim prostorom u velikim formacijama, čime ugrožavaju civilni saobraćaj...
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Yesterday at 04:11:07 pm
Posts: 6 290« Reply #634 on: December 12, 2014, 06:57:25 pm »

Tamo na severu se intezivno leti i "druži" , Nizozemske kraljevske zračne snage koje vrše operacije iz zračne baze Malbork u Poljskoj sa avionom F-16 u presretanju Ruskog aviona Su-34 iznad Baltičkog Mora ;

« Last Edit: December 12, 2014, 07:47:04 pm by Jester » Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Last Login:July 30, 2015, 10:34:08 am
Posts: 7 364« Reply #635 on: December 13, 2014, 10:47:27 am »

Jedan sumoran članak do zla boga. Ako se ostvari i djelić doga što se nagovještava, otićiće Evropa u
vražju mater. Nemogu nikako shvatiti da nigde nema ama nimalo trezvenog potencijala u toj staroj kolijevci
civilizacije. Kauboji joj rade u zadnje vrijeme šta im padne napamet..... :'( Lips Sealed

.........................................................................


Amerika razmatra vraćanje nuklearnih raketa u Europu


13.12.2014.


Budući da Putin već dugo krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, Pentagon sada razmatra moguće vojne odgovore


U srijedu su na svjedočenju pred pododborima za oružane snage i vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa bili pomoćnica državnog tajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Rose Gottemoeller te državni podtajnik za politiku u Pentagonu Brian McKeon. Tema je bila rusko kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (engleska kratica INF), a tijekom rasprave McKeon je odgovorio: “Trenutačno nemamo nuklearne projektile koji se lansiraju s kopna u Europi zato što su zabranjeni Sporazumom. Ali, i to bi očito mogla biti jedna od opcija za istraživanje”. Time je poručio da u vrhu američkog sustava nacionalne sigurnosti razmatraju mogućnost da se na europsko tlo vrate takvi nuklearni projektili.

Doleti zrakoplova

Već i samo spominjanje mogućnosti da se ta opcija razmatra jasno govori u kojoj se mjeri odnosi SAD-a i Rusije na vojnom planu zaoštravaju i koje su sve razine eskalacije moguće. Iako i u NATO-u stalno upozoravaju da je neprestano dolijetanje ruskih zrakoplova (koji mogu nositi nuklearne bombe) do granica izuzetno opasno te napominju kako bi se u nekom trenutku stvari mogle oteti kontroli (poznat je slučaj ruskog borbenog zrakoplova koji se zamalo sudario s putničkim), ako bi sadašnja kriza dovela do zveckanja nuklearnim oružjem, tada bi cijeli svijet bio u otvorenoj opasnosti. Dovoljno se samo sjetiti kubanske raketne krize nakon koje je razum ipak prevladao pa su potpisani sporazumi o smanjenju i kontroli nuklearnih arsenala. Među njima je i INF koji su 1987. godine potpisali Ronald Reagan i Mihail Gorbačov i kojim je uklonjena cijela skupina nuklearnog oružja: projektili koji se ispaljuju sa zemlje te imaju domet od 500 do 5000 kilometara (najpoznatiji su bili američki Pershing II i sovjetski SS-20). Rusija je nakon raspada SSSR-a prihvatila INF, da bi se crni oblaci počeli pojavljivati - sad je i potvrđeno na saslušanju - 2008. godine. Sve je kulminiralo ljetos kad je Washington otvoreno optužio Moskvu da je prekršila INF. U rujnu su u glavnom gradu Ruske Federacije održani pregovori, ali, kako su izvijestili predstavnici američke vlade, Moskva ne samo da nije priznala da i na koji način krši Sporazum, nego je i otvoreno optužila SAD za takvo djelovanje. To je bilo više nego dovoljno da se pokrenu svi sustavi američke nacionalne sigurnosti te je Združeni stožer obavio procjenu prijetnje u slučaju da Rusija rasporedi sustave koji su zabranjeni INF-om.

Briga za saveznike

SAD je zabrinut za sve svoje saveznike, kako u Europi (što uključuje i Hrvatsku) tako i u Aziji. Sasvim je jasno da ondje ni Kina ne bi bila sretna pojavom takvog oružja, ali nije isključeno da bi i to, kao i rusku aneksiju Krima, prešutjela. Iako bi takav scenarij imao izuzetno ozbiljne geostrateške posljedice na europskom tlu, ipak je na Starom kontinentu riječ o prostoru koji je ili u članstvu NATO-a ili u partnerskim odnosima sa Savezom. Kada bi se takve rakete pojavile na ruskoj pacifičkoj obali, njihov bi utjecaj mogao biti poguban na zapaljivo stanje u odnosima između zemalja tog kruga. No, kako je iznijela Rose Gottemoeller, američka vlada razmatra i niz diplomatskih i ekonomskih mjera kojima bi se u konačnici privoljelo rusku vladu da se vrati poštivanju odredaba INF-a. Nastavit će se tako diplomatski kontakti s ruskom stranom, ali će se usporedo osmišljavati i moguće ekonomske mjere

Pad cijene nafte

Iako su sankcije isprva smatrane slabima, njihovo je stupnjevito jačanje dovelo do situacije u kojoj, zajedno s naglim padom cijene nafte, ruska ekonomija ove godine ne raste, rubalj je u stalnom padu, cijene u zemlji rastu, a kapital bježi. Ukratko, ekonomska kriza iscrpljuje državne fondove dugo godina punjene novcem od prodaje energenata (manjak novca u blagajni Gazproma jedan je od razloga odustajanja od projekta Južni tok). Kad je, pak, o vojnim mjerama riječ, McKeon je rekao kako su one raspoređene u tri kategorije: aktivna obrana protiv projektila srednjeg dometa, jačanje sustava kojima bi se mogao spriječiti napad takvim projektilima i jačanje kompenzacijskih udarnih snaga SAD-a ili saveznika.

I kemijsko oružje

Dodatnu zabrinutost izazvala je izjava Rose Gottemoeller da ovo nije jedini slučaj ruskog nepoštivanja potpisanih ugovora. Prema njezinim navodima, Moskva se ne pridržava svih odredbi Konvencije o kemijskom i biološkom oružju, Otvorenom nebu i, jasno, Memoranduma iz Budimpešte, potpisanog 1994., kojim se Ukrajini jamčio teritorijalni integritet.

Ove nove zabrinjavajuće informacije iz američkih i NATO-ovih izvora dodatna su potvrda opasne politike neupitnog ruskog čelnika Vladimira Putina. Još od 2008. kad je Moskva vojno reagirala na gruzijsku intervenciju u Južnoj Osetiji Kremlj je pokazao u kojem će smjeru ići. Sve je to cementirano u doktrini nacionalne sigurnosti iz 2010., koja ističe da su bivše sovjetske republike prostor ruskog nacionalnog interesa, što znači da je dopušteno i uplitanje u njihove poslove. Jasno se govori i o pravu na korištenje nuklearnog oružja i u slučaju napada konvencionalnim snagama. Ukrajina je, dakle, samo izravna posljedica provedbe takve doktrine koja je počela u Gruziji, a konačni Putinovi ciljevi su nedokučivi: njegovi su postupci često iracionalni te ih je izuzetno teško predvidjeti. U njegovu je slučaju apsolutno jasno samo da će učiniti sve da osigura apsolutnu vlast u zemlji i da na međunarodnom planu bude tretiran kao čelnik velike svjetske sile.


Medvjed u tajgi

Jedan je analitičar to sjajno opisao: “Za njega je cijeli svijet tajga, a Rusija medvjed u toj tajgi”. No, to se još donekle može tolerirati dok se sve odvija na razini konvencionalnog oružja, na poticanju pobune u Ukrajini, nastojanju da se Srbija privuče na stranu famozne “Euroazijske unije” (koja je zapravo zamišljena kao model da se olakša ruska trgovina s tim zemljama) koja je prvi udar na hridi doživjela odbijanjem Ukrajine da joj se priključi, a drugi sadašnjim ozbiljnim problemima ruske ekonomije. Ali, uvođenje nuklearne nepoznanice u ovu jednadžbu mijenja cijeli algoritam i više nije riječ samo o otmici Krima, već se vraćaju strahovi kubanske krize. U tom slučaju ni tako ratu nesklon predsjednik poput Baracka Obame neće moći sjediti mirno - prije svega zato što je upravo on gurao novi sporazum o kontroli strateškog nuklearnog naoružanja (START) koji je i potpisao s bivšim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. Za takvo što će, pak, imati punu podršku u SAD-u, a i u NATO-u. Treba se nadati samo da će kod Putina ipak prevladati razum (koliko ga još ima) i da će se, kako je rekao McKeon, sjetiti zašto je Moskva uopće potpisala INF (i ostale sporazume).


Moskva nametnula utrku koju neće izdržati

Nakon što su Amerikanci niskom cijenom nafte bacili Rusiju na koljena, a sankcijama srušili vrijednost rublje za 40 posto, sada pripremaju i treći udar na Moskvu. SAD je, naime, odlučio prihvatiti utrku u naoružanju koju je nametnula Moskva znajući da to posrnulo rusko gospodarstvo neće izdržati. Uz to što namjeravaju financijski iscrpiti Moskvu, Amerikanci žele raspoređivanjem raketa duž ruske granice osigurati dovoljno vremena da uzvrate na svaku provokaciju. Ruskim raketama treba 30-ak minuta da dolete do SAD-a, a to je Amerikancima, ako imaju raketne sustave na ruskim granicama, dovoljno vremena da identificiraju njihove rakete, odrede putanju i ciljeve, ostave Washingtonu 10-ak minuta za odgovor te onda na odgovarajući način uzvrate na napad.

Na sličan način SAD obuzdava i Kinu. Amerika obnavlja vojne baze na japanskom otoku Okinavi, a oružjem opskrbljuje Vijetnam, Filipine, Tajvan, Japan, Južnu Koreju, Tajland… Kineska ekonomija neće moći izdržati utrku u naoružanju sa svim susjedima, kao što ni Rusija nema snage za gomilanje oružja. Tako će Amerikanci novim hladnim ratom usporiti ekonomski rast Kine i Rusije čije će vojne sile zaostati u razvoju i ostati inferiorne u odnosu na američku vojnu moć. To je ujedno i najučinkovitiji način da SAD sačuva poziciju svjetskog policajca broj jedan.


http://www.jutarnji.hr
« Last Edit: December 13, 2014, 10:54:40 am by ORIĆAREB » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:July 22, 2024, 09:16:35 pm
Posts: 22 592


« Reply #636 on: December 13, 2014, 05:35:30 pm »

Quote
Nakon što su Amerikanci niskom cijenom nafte bacili Rusiju na koljena, a sankcijama srušili vrijednost rublje za 40 posto, sada pripremaju i treći udar na Moskvu. SAD je, naime, odlučio prihvatiti utrku u naoružanju koju je nametnula Moskva znajući da to posrnulo rusko gospodarstvo neće izdržati. Uz to što namjeravaju financijski iscrpiti Moskvu, Amerikanci žele raspoređivanjem raketa duž ruske granice osigurati dovoljno vremena da uzvrate na svaku provokaciju. Ruskim raketama treba 30-ak minuta da dolete do SAD-a, a to je Amerikancima, ako imaju raketne sustave na ruskim granicama, dovoljno vremena da identificiraju njihove rakete, odrede putanju i ciljeve, ostave Washingtonu 10-ak minuta za odgovor te onda na odgovarajući način uzvrate na napad.

Претња употребом нуклеарног оружја сигурно неће, као што ни до сада није одвратити Русију. Било ко да га и у било којој ситуацију употреби то скоро сигурно цели свет води у средњи век, ако не и у камено доба. Чудим се овом аналитичару (ако је то) када наводи па још и истиче ове податке о временима за реакцију. Као да то значи неку победу, срећу и бољитак. Чак и да ни једна нуклеарна бомба не падне на САД, а стотинак панде на Русију, да ли аутор овог текста може предпоставити шта ће се десити? У каквом стању ће бити атмосфера, како ће реаговати биљни и животињски свет?  да ли ће људи, па и у Хрватској бити срећнији него сада?

Quote
Na sličan način SAD obuzdava i Kinu. Amerika obnavlja vojne baze na japanskom otoku Okinavi, a oružjem opskrbljuje Vijetnam, Filipine, Tajvan, Japan, Južnu Koreju, Tajland… Kineska ekonomija neće moći izdržati utrku u naoružanju sa svim susjedima, kao što ni Rusija nema snage za gomilanje oružja. Tako će Amerikanci novim hladnim ratom usporiti ekonomski rast Kine i Rusije čije će vojne sile zaostati u razvoju i ostati inferiorne u odnosu na američku vojnu moć. To je ujedno i najučinkovitiji način da SAD sačuva poziciju svjetskog policajca broj jedan.


Као што сми овде још давно проценили у току је економски рат који су, то је очито и из овог чланка покренуле САД, како би поразиле или макар битно успориле главне конкуренте, повратиле и потврдиле свој примат у свету. Ипак, не бих био тако сигуран у његове резултате. Свет је данас у економском смислу далеко повезанији него што је био пре само десет година, а да не помињем период пре 30-40 година. Када неком од великих играче иде лоше, биће лоше многима. Уосталом ни у САД не цветају руже.

Вероватно је процена да су се САД извукле из кризе и да могу ту кризу усмерити ка другима и управљати њоме. Пад цена нафте, то је све очитије, је једно од најјачи оружја у овој игри. Дакле, намерно створен "проблем". Стварни проблем може настати ако они против којих је усмерено прихвате ту игру па и сами почну да снижавају цену, усмеравјући то и на другу робу и услуге. Зато не бих тврдио да ће то успорити војну моћ Кине и Русије. Америка ионако свој буџет заснива на великим дефицитима (који је заснован на великом поверењу тржишта у њену економску моћ). Шта ако се нешто не предвиђено деси па се мање то поверење. На пример, Кина је велики купац америчких обевезница којим се финасира јавни дуг. Ето, она престане да купује те хартије и смањи дотока пара за амерички буџет? А Русија, али и други, пређу са долара на евро као обрачунске јединице. У сваком случају никоме ту неће бити добро. На крају може испасти по оној народној "много је мачку говеђа глава".
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Yesterday at 06:13:34 am
Location: Beograd
Posts: 3 083


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #637 on: December 13, 2014, 06:12:19 pm »

ТРКА У НАОРУЖАЊУ: Русија прелази на - симетричне одговоре Американцима

    13:18 12.12.2014.
   
НЕМА НИКАКВОГ ДРУГОГ НАЧИНА ДА СЕ МОСКВА „ДОГОВОРИ“
СА ЗАКЛЕТИМ ЗАПАДНИМ „ПАРТНЕРИМА“

    С-500 је вероватни одговор Русије на амерички THAAD. С-500 може да се истовремено бори против десет циљева који лете брзинама до седам километара у секунди, на висинама до 200 километара и на растојањима до 600 километара. Невоља Американаца је што С-500 по свим карактеристикама надмашује америчког конкурента
    Засад нема никаквих информација о суштински новом руском систему ПРО, који је раван GMD по неким карактеристикама, али је, за разлику од њега, мобилни. Познато је само да се у фази испитивања и развоја налазе системи ПРО А-135 - А-235 „Самаљот-М“
    За разлику од Американаца, Русија у свом арсеналу има мобилне интерконтиненталне ракете-носаче - „Топољ-М“ и „Јарс“. То јој омогућава да створи систем сличан GMD, али са огромном предношћу - са слободним и брзим премештањем што га чини готово неуловљивим за противника
    Москва сада више на потезе САД  не одговара само асиметрично, већ и симетрично - развијајући ударна оружја - јер настоји да стигне и престигне конкурента у сфери противракетне одбране
    Неће бити никакво изненађење ако се елементи руске ПРО у ближој будућности појаве у земљама ОДКБ или у некој од латиноамеричких земаља

Пише: Леонид НЕРСИСЈАН, војни аналитичар

        ГЕНЕРАЛНИ конструктор Концерна ПВО „Алмаз Антеј“ Павел Созинов рекао је поводом стогодишњице противваздушне одбране Русије саопштио је да се у нашој земљи ради на својој верзији америчких противракетних система THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) и GMD (Ground-based Midcourse Defence).

        Созинов је притом указао да Русија од таквих својих система тражи много више него што су тражили и остварили Американци, а да ће пандан GMD бити мобилан,  за разлику од америчког система.

        Созинов је све ово саопштио у веома тешко време по руско-америчке односе који су практично ушли у слепу улицу. Његова изјава је веома интересантна иако ништа одређеније о системима на којима се ради није рекао. Упркос томе, неки закључци се могу извести преко анализе могућности америчких система и обраћања пажње на неке перспективне пројекте у Русији.

        За почетак, погледајмо изближе могућности и недостатке америчких система противракетне одбране.

        THAAD је мобилни систем противракетне одбране који обезбеђује кинетичко пресретање изван атмосфере балистичких ракета средњег домета (максимално до 3.500 километара). Овај систем је произвела једна од водећих америчких војних корпорација Lockheed Martin. Рад на систему започео је од 1992, а THAAD је ушао у употребу 2008. године.

        Тада је било објављено да је у стању да обара балистичке ракете на растојањима до 200 километара и на висинама до 150 километара. Њен радар противничке ракете открива на растојањима до хиљаду километара.

        Противничке ракете се обарају директним погодком бојеве главе THAAD која је тешка 90 килограма, а на циљ је наводи инфрацрвени сензор.

        Ова противракета лети брзином три километра у секунди, па је енергија са којом удара у „нанишањену ракету“ огромна. Ово се зове „кинетичким пресретањем“.

        Током 14 година тестирања, у условима блиским ратним, THAAD је 11 пута успешно погодио мету, а три гађања су била неуспешна. Наводно због неисправних ракета - циљева.

        Ово је одличан резултат, али не треба заборављати да су биле пресретане имитације ракета Р-17 SCUD које је СССР увео у наоружање још 1962. године, па су одавно застареле. Засад нема никаквих података да је амерички ПРО-систем у стању да успешно пресреће ракете које су у стању да пробијају противракетну заштиту.

        Тестирања нису обављана у условима радиоелектронског ометања и коришћења ракета са стелс-заштитом. Зато се сматра да тај систем није у стању да обара „циљеве“ који су у стању да маневришу, као што то могу ракете руског ракетног система „Искандер-М“.


        Из овога следи закључак да је THAAD ефикасан против армија држава наоружаних застарелим ракетама.

        GMD је статични систем ПРО који обезбеђује кинетичко пресретање бојевих глава интерконтиненталних балистичких ракета.

        Овај систем чине тростепена ракета - носач GBI (Ground Based Interceptor)  и противракета EKV (Exoatmospheric Kill Vehicle).

        Ракета-носач износи противракету, која је тешка свега 68 кг, у блиски космос и даје јој убрзање до безмало 10 000 километара у секунди. Даљина лета противракете, која зависи од трајекторије и висине предвиђеног пресретања, може да буде од 2.000 до 5.000 километара.

        Досад је у бази Гранд-Форкс постављено више од 30 противракета EKV, а до 2017. треба да буде инсталирано још 15.

        Међутим, није све баш тако сјајно као што изгледа: од 18 тест-пресретања - само девет је било успешно. А ни ово не треба прецењивати јер су сви учесници тестирања унапред знали и какву мету да очекују и из ког правца ће и када долетети. За време испитивања коришћена је бојева глава ракете Minuteman III која нема заштиту од ПРО.

        Све ово значи да су систему GMD потребне још године дотеривања пре него што буде у стању да поуздано пресреће чак и релативно „просте“ бојеве главе. Поготово му је далеко до успешно супротстављања савремени руским интерконтиненталним балистичким ракетама.

        Додуше, цео концепт има и неке предности јер - уколико постоји јако радарско поље над већим делом Земље - хипотетички је могуће пресретање интерконтиненталних балистичких ракета у било којој фази њиховог лета јер EKV може да убрза и преко 1-ве космичке и да лети по орбити.

        Ако се све ово има у виду, може се претпоставити и које нас новине очекују у будућности.

        Оно што је досад објављено о овом систему чини га блиским америчком конкуренту.

        Овај перспективни руски систем предвиђен је такође за борбу са суперсоничним крстарећим ракета, на којима активно раде у САД, и биће у стању да пресреће бојеве главе интерконтинетнатлних балистичких ракета у завршној фази њиховог лета.

        Према подацима који су се појавили у медијима, С-500 је у стању да се истовремено бори против десет циљева који лете брзинама до седам километара у секунди, на висинама до 200 километара и на растојањима до 600 километара.

        Као што се види, С-500 по свим карактеристикама надмашује америчког конкурента, на шта је и указао Павел Созинов.

        Отворено је питање: хоће ли С-500 остваривати такође „кинетичко пресретање“ или ће користити традиционалну бојеву главу са шрапнелима?

        Велика је вероватноћа да ће ракета за тај систем бити направљена на бази система ПРО „Москва А-135“.

         „Кратка“ ракета овог система биће 53Т6 Gazelle која може да обара циљеве на даљинама до 100 километара и на висинама до 30 км. То су ракете тешке 10 тона са несхватљиво добрим брзинским особинама: та ракета за само 3-4 секунде достиже максималну брзину која је, према различитим подацима, равна 4-5,5 километара у секунди. Ово значи да та ракета - са неким техничким корекцијама - може достизати осетно веће даљине.

        Перспективни руски систем стратешке противракетне одбране је права загонетка.

        Засад нема никаквих информација о том суштински новом систему ПРО, који је раван GMD по неким карактеристикама, али је, за разлику од њега, мобилни. Познато је само да се у фази испитивања и развоја налазе системи ПРО А-135 - А-235 „Самаљот-М“, али се о њима још ништа конкртно и поуздано не зна.

        Претпоставља се да ће А-235 бити антиракета, у по нечему налик на А-135, али са модернизованом електроником и повећаном прецизношћу што ће омогућавати да се више не користе тактичка атомска пуњења за пресретања бојевих глава противника.

        Постоје и претпоставке да су измене много озбиљније. Па чак и да се ради о сасвим новом пројекту. Вреди зато размотрити обе варијанте.

        1) Све ново је - добро заборављено старо.

        Може се претпоставити да је нова противракета савремена реинкарнација 51Т6 „Азов“. Та ракета је раније била део система А-135 и била је њена „дуга рука“, која је могла да уништава циљеве на растојањима до 600 километара (према неким изворима: до 850 км). Уз коришћење нових технологија - ти параметри се могу знатно побољшати.

        Упркос томе, тај систем је могуће само условно назвати панданом GMD, иако може да буде сасвим ефикасан.               

        2) Противракета на бази „Топољ-М“/„Јарс“

        За разлику од Американаца, Русија у свом арсеналу има мобилне ракете-носаче. То јој омогућава да створи систем сличан GMD, али са огромном предношћу - са слободним и брзим премештањем што га чини готово неуловљивим за противника.

        Суштина ове верзије пројекта била би у постављању на мобилну ракету-носач противракете сличне EKV. А може, наравно, да буде изабран и уобичајени „атомски“ или „шрапнелски“ начин пресретања.

        Русија би се на овај начин још активније укључила у трку у наоружавању која се управо захуктава.

        Да би се схватило колико све ово може да кошта, вреди помнути да су Американци на GMD, који још и не функционише, већ потрошили 40 милијарди долара.

        Русија ће, због свега, можда још деценијама морати да повећава трошкове за смишљање и производњу нових оружја.

        Москва сада више на потезе САД  не одговара само асиметрично, већ и симетрично - развијајући ударна оружја - јер настоји да стигне и престигне конкурента у сфери противракетне одбране.

        Неће бити никакво изненађење ако се елементи руске ПРО у ближој будућности појаве у земљама ОДКБ или у некој од латиноамеричких земаља.

        Изгледа да нема никаквог друго начина да се Русија „договори“ са заклетим „партнерима“ јер је на друге начине без икаквих резултата потрошила 20 година.

        Американцима нису потребни ни пријатељи ни партнери који су на равној нози, њима су потребни само сателити. А Русија се са том улогом не мири.
izvor:fakti.org
Logged
jadran2
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:July 22, 2024, 01:44:56 pm
Posts: 13 153« Reply #638 on: December 13, 2014, 06:15:50 pm »

Novinari (neki) pisu kako im se nalozi. Ne mogu spomenuti ime novinara koji je svojevremeno u "Globusu" napisao da nafta koja ide naftovodom nizvodno (radi se o mogucnosti reverzibilnog koristenja naftovoda JANAF) predstavlja potencijalnu ekolosku katastrofu.

Nadalje je isti novinar spomenuo da tranzit ruskog plina moze donijeti mizernih 80-ak (ili 90) milijuna dolara, da bi nakon kojeg mjeseca napisao do drugi plin na toj istoj trasi donosi 400 milijuna dolara.

Odredjeni novinari su kupljeni i na njihova piskaranja nije vrijedno trositi vrijeme.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:April 10, 2022, 04:18:25 pm
Location: BGD
Posts: 62 006« Reply #639 on: December 13, 2014, 11:06:23 pm »

Zamalo sudar aviona i ruskog lovca iznad Švedske
Beta, Tanjug   13.12.2014.

Ruski vojni avion skoro se sudario s putničkim avionom koji je poleteo iz Kopenhagena, saopštila je danas švedska vojska.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prema navodima vojske, incident se dogodio u petak uveče iznad Malmea, ubrzo posle poletanja aviona s međunarodnog aerodroma u glavnom gradu Danske. "Dobili smo potvrdu od švedskog Ministarstva odbrane da je u pitanju bio ruski avion", izjavio je Frans presu portparol švedske vojske Johanes Helkvist. Incident se dogodio u trenutku rastuće tenzije između zemalja Baltičkog mora i Rusije čiji avioni često krše vazdušni prostor susednih država. Strahovanje tih zemlja podstiče i uloga Rusije u ukrajinskoj krizi i pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji. Helkvist je rekao da ruski avion nije ovog puta ušao u vazdušni prostor Švedske i da je leteo s opremom koja može lako da se otkrije na radaru. General major švedskog vojnog vazduhoplovstva Mikael Biden je ranije izjavio da su transponderi borbenog aviona, zahvaljujući kojima se ta letelica može videti na komercijalnim radarima, bili isključeni. Švedsko vojno vazduhoplovstvo je poslalo lovce u izvidnicu kako bi identifikovali strani avion, ali je Biden tada odbio da kaže čiji je avion. Biden je rekao da je taj incident u međunarodnom vazdušnom prostoru, koji se dogodio juče oko podneva, izgledao "prilično ozbiljno" i dodao da je komercijalnom avionu, o kojem takođe nije izneo više podataka, odmah naređeno da promeni kurs. Biden je ipak naveo da pomenuti incident nije bio tako ozbiljan kao onaj u martu, kad se jedan ruski avion, koji je takođe leteo sa isključenim transponderima, približio na samo 100 metara avionu kompanije SAS, koji je poleteo iz Kopenhagena.

Izvor: www.blic.rs


* su34fullback.jpg (471.9 KB, 2250x1461 - viewed 89 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 07:10:02 am
Location: Beograd
Posts: 17 659


« Reply #640 on: December 14, 2014, 01:24:48 am »Hmm, da, situlacija se intenzivira...
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Last Login:Today at 09:23:37 am
Posts: 3 441


« Reply #641 on: December 14, 2014, 04:15:20 am »

Jedan sumoran članak do zla boga.

Један поприлично површан чланак.

Ниске цене нафте не угрожавају само Русију, него и енергетски сектор у САД. Саудијска Арабија може себи да допусти да продаје нафту по $50, америчке компаније које ваде нафту из шкриљаца то не могу.

Америка и Кина јесу ривали, али су у некој врсти економске симбиозе. За Америку би било релативно компликовано да се преорјентише на друге снабдеваче, а у исто време да нађе друге инвеститоре за државне обвезнице. Постоји гомила ствари коју данас сви производе у Кини, укључујући и компаније из Јужне Кореје, Тајвана и Јапана. Постоје и тзв. ретке земље, минерали где Кинези практично држе монопол.

Трку у наоружању и економско исцрпљиваље везано за њу се може посматрати и из другог угла. Када Руси пошаљу пар Тупољева на лет кроз међународни ваздушни простор, а онда пет држава подигне своје ловце да их прате - шта мислите шта више кошта? Ово је баналан пример, али свако војно ангажовање, па и оно где се само патролира, има своју цену.
 

Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 07:10:02 am
Location: Beograd
Posts: 17 659


« Reply #642 on: December 14, 2014, 11:31:16 am »По цени испод 80$/барел, експлоатација уљаних шкриљаца је врло сумњиво исплатива, а притом претвара квадратне километре у масну пустињу. Не бих рекао да Саудија дуго може издржати такав пад цена, па њима су скоро све паре од нафте. Дубоко сам уверен да је ово стрмоглављивање нафте војноекономско-политичка провокација САД, те да је главни циљ ове "акције специјалног рата" само једна земља. Зна се ко је главни разбојник - тата од плаву шпину!
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Yesterday at 04:11:07 pm
Posts: 6 290« Reply #643 on: December 14, 2014, 11:48:52 am »

14.12.2014
RUS demantuje incident sa avionom

IZVOR: TANJUG, B92

Moskva -- Rusko ministarstvo odbrane je odbacilo tvrdnje da je u vazdušnom prostoru Švedske gotovo došlo do sudara između ruskog borbenog aviona i komercijalne letelice.

“Nisu postojali preduslovi za takvu nezgodu sa ruskim borbenim avionom u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora tokom 12. decembra”, rekao je portparol ruskog ministarstva general major Igor Konašenkov, prenosi Tass.

Let ruskog aviona bio je strogo u skladu sa međunarodnim propisima o vazdušnom prostoru i nije povredio granice drugih zemalja, a takođe je bio na bezbednoj udaljenosti od civilnih aviona.

Švedske vlasti su ranije danas saopštile da je u vazdušnom prostoru iznad juga Švedske gotovo došlo do sudara između ruskog borbenog aviona i komercijalne letelice koja je poletela sa aerodroma u danskoj prestonici Kopenhagenu.

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist je u intervjuu švedskom radiju otkrio da je reč o ruskom avionu.

"Ovo je ozbiljan incident. Dogodilo se nešto potpuno neprikladno. Izuzetno je opasno kad avion isključi transpondere", prenela je agencija AP.

General major švedskog vojnog vazduhoplovstva Mikael Biden je rekao da je taj incident u međunarodnom vazdušnom prostoru, koji se dogodio juče oko podneva, izgledao "prilično ozbiljno" i dodao da je komercijalnom avionu odmah naređeno da promeni kurs.
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Last Login:Yesterday at 04:42:04 pm
Posts: 695« Reply #644 on: December 14, 2014, 02:24:24 pm »

Eksploatacija škriljaca još nije toliko uhodana, a rentabilna (pozitivna nula plus 1 dolar) je po ceni od 73.5 dolara za barel. Ruska nafta je jeftinija za proizvodnju, ali hrani celu državu... a država je u minusu ako ide ispod 100 dolara na barel. je Razmislite, gospodo. Za svaki milion dolara koje Amerika izgubi zbog dampinške cene nafte, Rusija gubi milijardu. Za toliko malo će se i federalne rezerve iskeširati. Par miliona mesečno par godina nije mala cena da vide Rusiju bankrotiranu kao pod Jeljcinom... a košta značajno manje nego F35 program, da ne pričamo o efikasnosti.
Logged
Pages:  1 ... 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 [43] 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 ... 503   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 23 queries.