PALUBA
April 19, 2024, 12:32:53 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 [500] 501   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 828959 times)
 
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #7485 on: October 05, 2023, 06:34:42 pm »

Putin: Zapad je proglasio sistem UN zastarelim kada je NATO bombardovao Beograd

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se često moglo čuti od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo i da ne odgovara današnjim potrebama, posebno u vreme jugoslovenske krize, kada su, bez sankcija Saveta bezbednosti UN, zemlje NATO bombardovale Beograd.

– U našoj novijoj istoriji često smo čuli od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo, da ne zadovoljava današnje potrebe. Ali kada je to počelo? U vreme jugoslovenske krize, kada su, bez ikakvih sankcija UN Savet bezbednosti, SAD i njeni saveznici počeli da bombarduju Beograd, nemilosrdno i neustrašivo, ušli su čak i u ambasadu NR Kine u Beogradu – rekao je ruski predsednik na sastanku međunarodnog diskusionog kluba “Valdaj”.

On je kazao da su zapadni lideri tada tvrdili da su principi UN zastareli, zato što su hteli da deluju bez obzira na međunarodno pravo, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neke akcije, oni su to nazvali sramotom, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

– Ali, nažalost, uvek je bilo pokušaja da se međunarodno pravo prilagodi sopstvenim interesima. Da li je ovo dobro ili loše? Ovo je jako loše – poručio je Putin.

Izvor
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #7486 on: October 21, 2023, 09:55:07 am »

U vezi sa razmeštanjem dva američke nosača u Sredozemnom moru , VKS RF počinju stalne patrole u ​​neutralnoj zoni vazdušnog prostora iznad Crnog mora avionima Mig-31 sa hipersoničnim raketama Kinžal , koje imaju domet od preko 1000 km pri brzini od 9 maha.

Bojeva glava od 500 kg može izgledati mala, ali zbog svoje izuzetno velike brzine, može prodreti u trup nosača aviona i eksplodirati unutar broda , uzrokujući ozbiljna oštećenja ili čak potopiti nosač aviona u najgorem slučaju .

Mapa pokazuje domet ruskih raketnih sistema u istočnom Mediteranu.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_20231021_105018_280.jpg (131.88 KB, 1170x1105 - viewed 11 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #7487 on: October 21, 2023, 12:24:53 pm »

Iako je u naslovu glavna vest da će se u paketu budućih sankcija Rusiji , naći i dijamanti. Izdvajam predlog Litvanije kao zanimljivost. Elem prema EUobserver ,Vilnjus se nada  uništavanju industrije RF zabranom izvoza u EU : eksera, dugmadi, igala za šivenje i igala za pletenje.... Grin
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #7488 on: October 21, 2023, 05:41:10 pm »

Iako je u naslovu glavna vest da će se u paketu budućih sankcija Rusiji , naći i dijamanti. Izdvajam predlog Litvanije kao zanimljivost. Elem prema EUobserver ,Vilnjus se nada  uništavanju industrije RF zabranom izvoza u EU : eksera, dugmadi, igala za šivenje i igala za pletenje.... Grin

Jadni Rusi, šta će sad? Cheesy
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 300


« Reply #7489 on: October 21, 2023, 06:33:13 pm »

Daleko manja SRJ je izdržala četiri godine pod sankcijama. I to bez sopstvenih izvora fosilnih goriva. NATO mornarice su blokirale crnogorsku obalu (mislim na vrijeme od 1992. do 1996.), ali nisam ubijeđen da smiju presretati ruske i druge brodove koji prenose rusku robu ili robu za Rusiju. Ne mogu blokirati ni njene kopnene granice prema trećim stranama.

A čime će zamijeniti ruske igle i eksere? Kineskim? laugh
Ili će možda ispravljati korištene eksere? U recikliranju je budućnost!;D

Sankcije ostavljaju posledice ali treba vremena da bi dale opipljiv rezultat. U slučaju SRJ je trebalo četiri godine. Za Rusiju će trebati više. Koliko? Ko to zna. Huh?

Za razliku od SRJ Rusija ima mogućnost da snabdije neprijatelje zapada moćnim oružjem. Da proda/pokloni S. Koreji desetak Jarsova, bi li to znatno oslabilo nuklearnu moć Rusije? Da proda Iranu pedesetak nuklearnih b/g, da li bi to znatno umanjilo nuklearnu moć Rusije? Sitnije oružje da i ne pominjem.
Dakle za razliku od SRJ, Rusija ima čim da ucjenjuje.

U poređenju sa SRJ imamo:
-veću državu;
-državu samodovoljnu  po mnogim sirovinama i energentima;
-nemogućnost hermetičnog zatvaranja granica;
-samo zapad se pridržava sankcija i
-rusku mogućnost ucjenjivanja.

Zašto NATO ne reaguje kad neka ruska BPL "zaluta" u Rumuniju?
Zašto NATO ne reaguje na oštećenje gasovoda za Finsku?
Čini mi se da ni jedna strana ne smije da krene u direktni sukob.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 990


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #7490 on: November 03, 2023, 07:45:18 pm »

Rusko ministarstvo spoljnih poslova: Ako Baltičko more bude zatvoreno za Rusiju, biće zatvoreno za sve

03.11.2023.
 
Ako zemlje NATO-a zatvore Baltičko more za ruske brodove, Moskva će preduzeti neophodne recipročne akcije i neće dozvoliti takav razvoj događaja. Ovo je saopštio zamenik šefa MIP-a Ruske Federacije Aleksandar Gruško tokom Evroazijskog ekonomskog foruma u ​​Veroni.

Diplomata je izrazio uverenje da Baltik nikada neće postati unutrašnje more Severnoatlantske alijanse.

Zapadni političari koji daju neozbiljne izjave o mogućnosti zatvaranja mora Ruskoj Federaciji moraju da shvate da će u ovom slučaju ono biti zatvoreno za sve. Oni koji pokušaju da ostvare takve snove suočiće se sa određenim posledicama, kaže on.

Prethodno je letonski predsednik Edgars Rinkevičs govorio o mogućoj zabrani plovidbe ruskim brodovima Baltičkim morem.

Prema njegovom mišljenju, takva zabrana bi morala da stupi na snagu ako se dokaže umešanost Moskve u oštećenje gasovoda Balticconnector koji povezuje Finsku i Estoniju.

Finska Centralna kriminalistička policija je dan ranije obavestila da je u incident sa gasnom rutom umešan Newnew Polar Bear, koji plovi pod zastavom Hong Konga.

Istovremeno, pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov primećuje da je u pozadini onoga što se dogodilo trebalo očekivati neka „rusofobična razmišljanja“ sa Zapada. Ostaje da se utvrde detalji onoga što se dogodilo sa Balticconnector-om.

Gasovod Balticconnector

Podsetimo, posle međunarodnog skandala koji je izazvala diverzija gasovoda „Severni tok 1“ i „2“, pomalo nezapaženo je prošla vest da je početkom oktobra 2023. godine uništen i podmorski gasovod  „Balticconnector“.

„Balticconnector“ je dvosmerni podmorsko/kopneni gasovodni interkonektor između Inkooa (Finska) i Paldiskija (Estonija). Povezuje estonsku i finsku gasnu mrežu. Gasovod daje Finskoj pristup podzemnim skladištima prirodnog gasa u Letoniji u Inkukalnsu.

Osmog oktobra 2023. godine, oko 02:00 časova po lokalnom vremenu, operativne kompanije „Gasgrid Finland“ i „Elering“ (Estonija) primetile su oštar pad pritiska u cevovodu sa 34,5 bara na 12 bara, a zatim na 6 bara. Operateri su zatvorili ventile da bi zaustavili protok. Kasnije su otkrili i curenje iz oštećene cevi.

Finska vlada je 10. oktobra 2023. izjavila da je oštećenje gasovoda možda bilo namerno i uzrokovano „spoljnim aktivnostima“. Oštećen je i telekomunikacioni kabl u blizini cevovoda.

Incident je doveo do toga da se 77 kilometara dug cevovod koji se pruža između finskog primorskog grada Inkoo i estonske luke Paldiski, na dubini od 60 m, pomerio sa položaja na kome je bio ukopan u morskom dnu.

Prema procenama, naneta je šteta od 300 miliona evra. Prve izveštaje o oštećenju podneo je komandant estonske mornarice (Merevagi) Jüri Saska, ne spekulišući o uzrocima havarije. No, estonski ministar odbrane Hanno Pevkur rekao je da je otprilike u isto vreme oštećen i kabl estonske telekomunikacione kompanije „Elisa“ i da je šteta naneta namerno.

Finska granična straža i Nacionalni istražni biro (Keskusrikospoliisi Centralkriminalpolisen), kao i Norveški seizmološki institut NORSAR izvestio da je 8. oktobra u 01:20 časova po lokalnom vremenu izvestili su kako je zabeležena „verovatna eksplozija“ 40 km severno od Paldiskija (otprilike gde se ukrštaju „Baltikkonektor“ i „Severni tok“. Istoga dana zaapočeta je zajednička finsko-estonska istraga.

Osmog oktobra je u Sankt Peterburg uplovio kineski kontejnerski brod „NewNew Polar Bear“ koji je plovio pod zastavom Hong Konga. Brod je Peterburg napustio 10. oktobra, 13. oktobra bio je u Kalinjingradu a u Arhangelsk je uplovio 22. oktobra. Ovde je primećeno da na brodu nedostaje jedno sidro.

Dva dana kasnije, 24. oktobra, šef Nacionalnog istražnog biroa Finske Robin Lardot je izjavio da je oštećenje na gasovodu i komunikacionim kablovima izazvalo sidro teško 6 tona, koje je pronađeno na dnu mora. Sidro je napravilo duboka oštećenja na obe strane uništenog cevovoda.

Sutradan, 25. oktobra, izneti su rezultati finske preliminarne istrage prema kojoj je gasovod zaista oštećen 8. oktobra sidrom kineskog broda „NewNew Polar Bear“. Finski Biro je bezuspešno pokušao da kontaktira kapetana broda.

Postavljaju se pitanja da li je incident napravljen namerno ili iz nemara, zbog loše navigacije, kao i da li je postojao motiv da se izazove šteta. U ovoj fazi, prerano je naći odgovore na ova pitanja.

Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 385


« Reply #7491 on: November 04, 2023, 07:01:18 pm »

Quote
Sutradan, 25. oktobra, izneti su rezultati finske preliminarne istrage prema kojoj je gasovod zaista oštećen 8. oktobra sidrom kineskog broda „NewNew Polar Bear“. Finski Biro je bezuspešno pokušao da kontaktira kapetana broda.

Postavljaju se pitanja da li je incident napravljen namerno ili iz nemara, zbog loše navigacije, kao i da li je postojao motiv da se izazove šteta. U ovoj fazi, prerano je naći odgovore na ova pitanja.

Интересантно питање. Да ли је сидро могло да се намерно испусти и да на дубини од 60м погоди гасовод и други подводни кабл? Која је вероватноћа да се тако погоди гасовод, под условом да се зна тачна траса. Како овде има искусних морнара волео бих да чујем њихово стручно мишљење.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #7492 on: November 04, 2023, 07:10:09 pm »

Mašinac sam, ali mornarički. Ako se zna položaj gasovoda, čak i bez sonara nije problem da se sidro obori neposredno uz gasovod. Nakon toga se zaveze mašinama napred, sidro "ore" po dnu i zakači - polomi cev.

Veoma jednostavno.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 385


« Reply #7493 on: November 04, 2023, 07:49:25 pm »

На једном сајту сам видео подводни снимак са места догађаја. Сидро стоји готово усправно.

Ако је орало, како се оно откачи од брода? Да ли остаје ланац ( са сидром) или се откачи из брода тако да се ланац врати на брод. Питам, јер се на снимку где је сидро не види ланац.

На крају, не знам како се уопште полажу гасоводи и друге подводне инсталације. Зар се оне барем мало не укопавају јер ако само леже на дну,посебно на прометним деловима мора, врло је могуће да неки нехотице бачен предмет направи штету.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 950


« Reply #7494 on: November 04, 2023, 08:02:38 pm »

Gasovodi i kablovi se polažu tako da ih na dnu drže takozvani jahači (betonske strukture u obliku ćiriličnog slova "P" koje obuhvate kabl/cev i svojom težinom ih pritisnu uz dno.

Sidro nikada ne stoji vertikalno osim u momentu obaranja, nakon toga jedan deo lanca legne na dno i time omogući da sidro "padne" i zakači se za neku stenu ili nešto slično. Dešava se ako su vetar i struja jaki a sidro nije dobro zakačilo dole da sidro "ore" - kreće se po dnu što je nebezbedna situacija za brod i posadu.

Sidro se nikada ne otkačinje sa broda osim u krajnjoj nuždi kad se beži od nevremena (jednom sam to doživeo na ostrvu Pag) već se sidrenim vitlom diže nazad na brod i sprema za sledeću upotrebu.

Taj snimak verovatno je neka animacija jer ako bi se sidro oborilo bez lanca, odmah bi bilo izgubljeno - ne bi bilo načina da se podigne nazad na brod.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 210


« Reply #7495 on: November 05, 2023, 09:31:44 am »

Daleko manja SRJ je izdržala četiri godine pod sankcijama. I to bez sopstvenih izvora fosilnih goriva. NATO mornarice su blokirale crnogorsku obalu (mislim na vrijeme od 1992. do 1996.), ali nisam ubijeđen da smiju presretati ruske i druge brodove koji prenose rusku robu ili robu za Rusiju. Ne mogu blokirati ni njene kopnene granice prema trećim stranama.


СРЈ је била под санкцијама, укључујући и поморску блокаду, на основу резолуције СБ УН. У случају Русије, не постоје никакве одлуке СБ УН.

Поморска блокада је често кроз историју била повод за рат.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 385


« Reply #7496 on: November 06, 2023, 08:46:28 pm »

Када би НАТО заиста блокирао пролазак руских бродова из и ка Балтику то би Русија, готово сигурно схватила као објаву рата. Мислим да такву идеју заговарају само ови политичари из малих балтичких земаља који воле, када дају такве изјаве, да се крију иза Великог брата.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 990


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #7497 on: December 17, 2023, 05:23:28 pm »

NATO će 2024. održati najveću vojnu vežbu od Hladnog rata

17.12.2023.

Oslo - Predsednik Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer najavio je da će Severnoatlantska alijansa 2024. godine održati najveću vežbu od Hladnog rata.
U 2024. NATO će održati svoju najveću vežbu kolektivne odbrane od Hladnog rata: Steadfast Defender, rekao je on na konferenciji za novinare na marginama Konferencije Vojnog komiteta u Oslu, navodi se u saopštenju Alijanse.


Prema njegovim rečima, preko 40.000 vojnika će vežbati u Nemačkoj, Poljskoj i tri baltičke države.

Načelnici odbrane NATO, uključujući i Švedsku, razgovarali su danas o izvodljivosti odbrambenih planova usaglašenih na samitu u Viljnusu, što kako navodi Bauer, uključuje stavljanje više trupa u pripravnost, izgradnju i razvoj sposobnosti, prilagođavanje komandnih i kontrolnih struktura NATO, jačanje logistike, vojne mobilnosti i organizovanje više vežbi i obuka kolektivne odbrane.

Načelnici odbrane su takođe izrazili zabrinutost da širom Alijanse zaostaju proizvodni kapaciteti, rokovi isporuke kasne, a cene opreme i municije rastu.

"Trenutno plaćamo sve više i više za potpuno isto, a to znači da ne možemo da budemo sigurni da povećana potrošnja na odbranu zapravo vodi većoj bezbednosti", upozorio je Bauer.

On je podsetio da je na samitu u Viljnusu, odobren novi akcioni plan za odbrambenu proizvodnju kako bi se ubrzale zajedničke nabavke, povećali proizvodni kapaciteti i poboljšala interoperabilnost saveznika.

"Naše liberalne ekonomije nisu sposobne da kreiraju prioritete koji su trenutno tako očajnički potrebni", rekao je Bauer.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 990


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #7498 on: December 21, 2023, 09:31:39 am »

Predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova: Raspoređivanje dodatnih trupa Bundesvera u Litvaniji je opterećeno pojačanim tenzijama

20.12.2023.

Raspoređivanje dodatnih nemačkih vojnih snaga na litvanskoj teritoriji opterećeno je rastućim tenzijama u regionu. Slične akcije vojnog vrha zemalja NATO-a biće uzete u obzir u ruskom vojnom planiranju. Ovo je izjavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Tokom brifinga za novinare, Zaharova je istakla da namere Berlina ukazuju na želju za brzom izgradnjom kontingenta Bundesvera i prateće vojne infrastrukture na istočnim granicama NATO-a. Očigledno je da rukovodstvo NATO-a pokazuje svoje ratoborne namere gomilanjem ogromnog potencijala na granicama sa Rusijom.

Zaharova je podsetila da se Litvanija svojevremeno otcepila od Sovjetskog Saveza, vođena težnjama za sticanjem nezavisnosti, uprkos činjenici da su u godinama kada je Litvanija bila jedna od sovjetskih republika, centralne vlasti bile angažovane na razvoju tamošnje nacionalne kulture, industrije i obrazovanja. . .

Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova je primetio da su u postsovjetskom periodu mnoge pogranične oblasti koje su se otcepile od SSSR-a jednostavno korišćene, jer je, na primer, Zapad koristio Ukrajinu za svoje potrebe, kao i bilo koje druge tačka na mapi. Umesto da razvija nauku i obrazovanje u Litvaniji, Nemačka gradi svoj vojni potencijal u ovoj baltičkoj republici, pretvarajući je u odskočnu dasku za svoju vojsku.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc najavio planove za jačanje kontingenta Bundesvera u okviru misije NATO u Litvaniji.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 990


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #7499 on: January 17, 2024, 07:13:29 pm »

Tajni dokument nemačkog ministarstva odbrane: „Priprema za rat sa Rusijom, ’Dan X’ se brzo približava“

16.01.2024.
 
Scenario Bundesvera: Ako ima uspešnu ofanzivu u Ukrajini, Rusija će delovati i u baltičkim zemljama

Nemački mediji pozivajući se na dokument Bundesvera (nemačkih oružanih snaga) otkrivaju da se Berlin sprema za „Dan X“, odnosno dan kada će izbiti rat Rusije i NATO.

Dokument koji Bild citira nosi oznaku „Poverljivo – samo za službenu upotrebu“ i u njemu nemačko Ministarstvo odbrane detaljno opisuje tok sukoba između Rusije i NATO-a pod naslovom „Put u sukob“.

Napominje se da je ovo treći put da procuri plan nemačke vojne mobilizacije.

Nemačka se sprema za rat…

„Nemačka se sprema za rat između NATO snaga i Rusije koji bi mogao da počne u leto 2025. godine“, prenosi Bild, pozivajući se na „tajni“ dokument Bundesvera.

Prema dokumentu, na ’Dan X’, glavnokomandujući NATO-a će narediti da se 300.000 vojnika premesti na istočni bok, uključujući 30.000 vojnika Bundesvera“, prenosi ovaj američko-nemački tabloid.

Prema informacijama, eskalacija bi mogla da počne već 2024. godine početkom ofanzive Rusije na položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Do juna iste godine, prema Bildu, Rusija će naterati kijevsku vojsku na povlačenje.

Najverovatnija lokacija za sukob (bar u prvom slučaju) bio bi koridor Suvalki koji se nalazi između Belorusije i Kalinjingradske oblasti u Rusiji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Međutim, autori članka ostavljaju otvorenim pitanje kako će se ova hipotetička eskalacija završiti.

“Odbrana Alijanse 2025”

Scenario koji je objavila ova žuta štampa je sledeći:

Tajni scenario nemačkih oružanih snaga ‘Odbrana Alijanse 2025’ počinje u februaru 2024. godine.


Rusija započinje novi talas mobilizacije i poziva dodatnih 200.000 ljudi u vojsku. Kremlj zatim pokreće prolećnu ofanzivu u pravcu Kijeva koja će biti uspešnija do juna 2024. i polako potiskivati ukrajinsku vojsku.

Velika ofanziva Rusije na Zapad počinje u julu. Ozbiljni sajber-napadi i drugi oblici hibridnog ratovanja, posebno na Baltiku, sve vreme dovode do novih kriza.

Rusija počinje da huška etničke ruske manjine u Estoniji, Letoniji i Litvaniji. Postoje sukobi koje Rusija, prema scenariju, koristi kao izgovor da od septembra započne veliku vežbu „Zapad 2024“ sa 50.000 vojnika na zapadu Rusije i Belorusije.

Navodno, kao i 2021. godine, Rusija zloupotrebljava svoje navodne manevre u Belorusiji za masovno gomilanje trupa na granici sa Poljskom i Litvanijom, prema žutoj štampi.

U oktobru 2024. Rusija premešta trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad i nastavlja da naoružava svoju eksklavu dok širi lažnu propagandu o skorom napadu NATO-a.

Tajni cilj Kremlja je navodno zauzimanje koridora Suvalki, uskog poljsko-litvanskog pojasa zemlje između Belorusije i Kalinjingrada.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Od decembra 2024. postojaće veštački izazvan „granični sukob“ sa „neredima i mnogim mrtvima“ u regionu.

Upravo kada bi SAD mogle da budu manje-više bez vođe nekoliko nedelja nakon verovatnog poraza Džoa Bajdena na izborima, Rusija ‘ponavlja svoju invaziju na istočnu Ukrajinu iz 2014. godine, ali na tlu NATO-a’.

Ubrzo nakon toga, održava se hitan sastanak Saveta bezbednosti UN na kome Rusija optužuje Zapad da se sprema da napadne Rusiju.

Poljska i baltičke države izveštavaju o rastućoj pretnji od Rusije na Severnoatlantskom savetu u januaru 2025.

Rusija premešta dodatne trupe na Baltik i Belorusiju u martu 2025.

Samo u Belorusiji, Kremlj će sada imati dve tenkovske divizije, zajedno sa motorizovanim brigadama, ukupno više od 70.000 vojnika.

U maju 2025. NATO odlučuje o „verodostojnim merama odvraćanja“ kako bi sprečio ruski napad na Suvalki koridor iz pravca Belorusije i Kalinjingrada.

Dana X, vrhovni komandant NATO-a naređuje prebacivanje 300.000 vojnika na istočni bok, uključujući 30.000 nemačkih vojnika. Ova naučna fantastika nemače žute štampe i ‘procurelih dokumenata Bundesvera’ se završava 30 dana nakon Dana X.

Da li će Rusija biti odvaćena od raspoređivanja NATO-a ostaje otvoreno pitanje u scenariju vežbe.

Izvor: Oružje Online


* suvalki-koridor.jpg (27.51 KB, 1024x576 - viewed 3 times.)

* GD20JivXsAAgpTp.jpg (98.39 KB, 705x771 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 ... 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 [500] 501   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 23 queries.