PALUBA
April 02, 2023, 04:49:12 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info i brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 [96] 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Kosmonautike  (Read 437977 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1425 on: September 22, 2021, 06:37:02 am »

NASA odredila “destinaciju”
Agencija Beta -21/09/20210

Američka svemirska agencija (NASA) je saopštila da je odabrala na koji krater Meseca će spustiti istraživački rover u potrazi za ledom 2023. godine.

Robot će biti spušten na krater Nobile, blizu Južnog pola Meseca. NASA se nada da će rover moći da potvrdi prisustvo ledene vode ispod površine Meseca.  Ta ledena voda bi se jednog dana mogla pretvoriti u raketno gorivo za misije u kosmosu. Mesečev krater Nobile je jedno o najhladnijih područja Sunčevog sistema koje je do sada moglo da se ispituje samo na daljinu.

Izvor: www.nedeljnik.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1426 on: September 22, 2021, 01:56:41 pm »

NASA se reorganizuje zbog priprema za buduće misije na Mesec i Mars
Izvor: PC Press/Engadget
Autor: IDJTV/K.G. 22.09.2021.

Kao deo svojih napora da 2024. godine NASA ponovo ode na Mesec, ova agencija je rešila da napravi reorganizaciju, kreirajući dva nova direktorijata za misije.

S tom odlukom svemirska agencija razdvaja postojeći Human Exploration and operations Mission Directorate na Exploration Systems Development Mission Directorate (ESDMD) i Space Operations Mission Directorate (SOMD). To je učinjeno zbog sve većeg broja misija u niskoj Zemljinoj orbiti, ali i kao deo planova za buduća istraživanja dalekog svemira.

ESDMD će voditi Jim Free, NASA veteran koji je u ovoj agenciji od 1990. godine. Na čelu Space Operations Mission Directorate-a biće Kathy Lueders, i ona je prva žena koja će biti odgovorna za praćenje ljudskih letova u NASA-i. Inače, ESDMD će pratiti razvoj programa koji su vezani za Project Artemis i programa sa ljudskom posadom za let na Mars. SOMD će biti zadužen za operacije vezane za lansiranje, uključujući i letove do svemirske stanice i buduće misije na Mesec.

Ova reorganizacija modelira i oblikuje fokuse NASA-e u sledećih 20 godina. Nova struktura će omogućiti da se jedan deo kompanije fokusira na svemirske letove sa ljudskom posadom, dok će se drugi fokusirati na izradu budućih sistema za boravak u svemiru.

Izvor: www.idjtv.com
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1427 on: September 23, 2021, 02:06:11 pm »Rusija počela pripreme za slanje čoveka na Mesec


Rusija počela pripreme za slanje čoveka na Mesec, sredstva su već izdvojena za ovaj projekat, navodi se u dokumentu koji je objavio "Roskosmos".

"Roskosmos" je raspisao tender za proučavanje problematičnih pitanja organizacije leta sa ljudskom posadom na Mesec, na kraju čega bi trebalo da se napravi spisak zahteva koje treba da zadovolji svemirska tehnika za organizaciju ovakvih misija.

"Ciljevi istraživanja: napraviti predloge, preporuke, zahteve za perspektivne tehnologije, za elemente raketno-kosmičke tehnike, koja osigurava pouzdanu realizaciju letova sa ljudskom posadom na Mesec, rad kosmonauta na mesečevoj orbiti i površini Meseca, uzimajući u obzir potrebu rešenja medicinsko-bioloških problema", navodi se u dokumentu.

Ukupna vrednost ugovora je 1,7 milijardi rubalja.

U zvaničnim dokumentima "Roskosmosa" ukazano je da će prvi letovi na Mesec biti izvedeni sa raketom "Angara" uz korišćenje malog transportnog broda.

Ugovor predviđa i razvoj oblika novog odela za rad na Mesecu i pravljenje njegove eksperimentalne makete, sredstava za zaštitu zdravlja kosmonauta, uključujući nove komplete prve pomoći, rovera za Mesec, „lunomobila“, svemirskih brodova za isporuku tereta na Mesec.

Predviđeno je i pravljenje super teške rakete, transportne svemirske letelice sa posadom i broda za sletanje i poletanje sa Meseca.

Ugovor će se realizovati iz delova. Prvi rezultati bi trebalo da budu predstavljeni krajem 2022. godine. Ceo program bi trebalo da bude pripremljen do sredine novembra 2025. godine.


izvor
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1428 on: September 23, 2021, 08:36:59 pm »

NASA odredila na koji Mesečev krater će spustiti rover 2023. godine
Beta 21.09.2021.

Američka svemirska agencija (NASA) je saopštila da je odabrala na koji krater Meseca će spustiti istraživački rover u potrazi za ledom 2023. godine.

NASA odredila na koji Mesečev krater će spustiti rover 2023. godine Foto: Pixabay Robot će biti spušten na krater Nobile, blizu Južnog pola Meseca. NASA se nada da će rover moći da potvrdi prisustvo ledene vode ispod površine Meseca. Ta ledena voda bi se jednog dana mogla pretvoriti u raketno gorivo za misije u kosmosu. Mesečev krater Nobile je jedno o najhladnijih područja Sunčevog sistema koje je do sada moglo da se ispituje samo na daljinu.

Izvor: www.021.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1429 on: September 24, 2021, 05:15:38 am »

ESA – Habl zabeležio “ožiljke” na najvećoj planeti solarnog sistema
Tanjug 23. 09. 2021.

NAJVEĆI gasni gigant u solarnom sistemu, Jupiter, našao se na putu asteroida koji ga je pogodio, navodi se u izveštaju Evropske svemirske agencije (ESA).

Jupiter predstavlja najjaču gravitacionu silu nakon Sunca, tako da udari asteroida nisu neuobičajena pojava. Ipak, ovakvi događaji služe kako bi nas podsetili da, iako Zemlja nije na putu apokaliptičnih asteroida, tehnologija za njihovo otkrivanje mora napredovati kako se ne bismo probudili jednog dana i shvatili da je poslednji za čovečanstvo.

Jupiter se 13. septembra našao na udaru asteroida, a taj događaj su ispratili amaterski astronauti. Oni su uočili svetli bljesak koji je ukazivao na udar. Iako još uvek nema zvanične potvrde, ovo je verovatno osmi udar vezan za Jupiter kojem je svedočio čovek, a prvi je zabeležen 1994. godine kada je u centru pažnje bila kometa Šumejker-Levi 9, koja se raspala u delove, preneo je Klix.ba. Nažalost, niko sa Zemlje nije video eksplozije jer su se udari dogodili s dalje strane Jupitera, ali teleskop s Havaja je fotografisao toplotne potpise svake lokacije udara. Svemirski teleskop Habl je takođe zabeležio "ožiljke" na Jupiteru.

Naučnici zasad nisu sigurni koliko je često Jupiter na meti tako masivnih i brzih objekata koji stvaraju bljesak vidljiv sa Zemlje, ali se smatra da se to događa vrlo često, između 20 i 60 puta godišnje. Da je Zemlja u istoj situaciji, njena površina bi mogla izgledati znatno drugačije. No, uprkos snažnom i ogromnom gravitacijskom polju Jupitera, neki naučnici veruju da Zemlja ipak nije sigurna od novog udara asteroida sličnog onom koji je uzrokovao izumiranje dinosaurusa. Do ovakvih događaja dolazi svakih 50 do 60 miliona godina.

Američka svemirska agenija NASA je dala "zeleno svetlo" za novi svemirski teleskop NEO Surveyor, koji je dizajniran da unapredi mrežu odbrane planete zaduženu za otkrivanje kosmičkih tela s potencijalno opasnim orbitalnim putanjama. Naučnici smatraju da asteroidi obima većeg od 137 metara mogu uzrokovati ogromnu regionalnu štetu pa je stoga cilj otkriti takve asteroide i što je više moguće manjih.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1430 on: September 24, 2021, 12:35:25 pm »

Петак, 24.09.2021.
Мина Ћурчић

Бесплатни курс астрономије у Планетаријуму

Сви љубитељи астрономије могу да похађају бесплатни Курс астрономије за почетнике који почиње данас и одржаваће се сваког петка и суботе у Планетаријуму.

Полазници ће имати прилику да се упознају са људским открићима о Земљи и другим планетама, звездама, галаксијама, а предавања прате илустрације и планетаријумске пројекције. У свет звезда полазнике ће увести прича о сазвежђима. Предавања ће се одржавати сваког петка од 17 до 19 часова и суботе од 16 до 18 сати.

Астрономско друштво „Руђер Бошковић”, уз подршку Центра за промоцију науке, организује 100. курс астрономије за почетнике. Додатне информације или објашњења заинтересовани могу пронаћи на сајту www.adrb.org или добити позивом на број телефона 3032-133.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1431 on: September 27, 2021, 08:24:46 pm »

"Postoji mogućnost da odem gore i vratim se": Kapetan Kirk ide u svemir u Bezosovoj raketi?
M.I.M. 27.09.2021.

Glumac Vilijam Šatner odleteće u svemir na jednoj od raketa milijardera Džefa Bezosa i njegove svemirske turističke kompanije „Blu oridžin“.

Čuven po ulozi kapetana Kirka u seriji i filmovima „Zvezdane staze“, 90-godišnji Šatner će na svoj let otići u oktobru u raketi „Nju Šepard“, preneo je „Indipendent“. S obzirom na svoje godine on će postati „najstarija osoba ikad“ lansirana u orbitu, čime će preoteti ovu titulu od Voli Fank (82), koja je putovala u svemir sa Bezosom u julu. Šatner je i pre izražavao želju da ode u svemir. Prošle godine je napravio lažnu sliku sebe u svemirskom odelu i “tvitovao” je američkoj svemirskoj agenciji NASA, pitajući da li se može priključiti posadi “Dregon demo-2” kompanije Ilona Maska “SpejsX” na komercijalnom letu do Međunarodne svemirske stanice.

“Za svaki slučaj – odelo mi pristaje”, naveo je.

Na ovogodišnjem komik-konu u San Dijegu rekao je da “postoji mogućnost da ode gore nakratko i da se vrati dole”. Iako Šatner nije potvrdio izveštaje da putuje u orbitu, TMZ piše da bi 15-minutni let mogao da se snimi za dokumentarac. Bezos je u julu odleteo prvi put u orbitu na privatnoj raketi. Iako je put trajao manje od pet minuta, koštao je milijarde dolara. Pre njega je u svemiru bio i britanski milijarder Ričard Brenson, vlasnik “Virdžin galaktika”.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1432 on: October 01, 2021, 07:38:32 pm »

Rivalstvo eskaliralo: Mask i Bezos na sudu, prijateljstvo prekinuo jedan ugovor
SVET Autor: Ksenija Stojiljkovic 01. okt. 2021

Ilon Mask, osnivač SpaceX-a, ove nedelje je zaoštrio sukob sa Džefom Bezosom, tužbom zbog veličine raketa, započinjući time poslednju rundu bitke milijardera oko prevlasti na Mesecu.

Mask je u aprilu dobio ugovor sa NASA-om za izgradnju svemirske letelice sledeće generacije koja će astronaute izvesti na površinu Meseca prvi put od 1972. godine. Ugovor je želeo i Bezoz, koji je nakon ove izgubljene bitke tužio svemirsku organizaciju, jer ga je dala Masku, piše Gardijan.

„Ne možete me tužiti zbog toga što ću ići na Mesec, bez obzira na to koliko su vaši advokati jaki“, poručio mu je Mask tokom jednog intervjua.

Bezosova kompanija “Blue Origin” tužila je NASA -u u avgustu, nakon što je agencija predala ugovor u iznosu od 2,9 milijardi dolara Maskovom SpaceX-u. Ugovor se odnosi na izgradnju sistema sletanja koji će astronaute spustiti na površinu Meseca 2024. godine Amazon, čiji je osnivač takođe Bezos, podneo je istog meseca žalbu Federalnoj komisiji za komunikacije (FEC), tražeći od regulatora da odbaci predložene planove SpaceX-a za proširenje konstelacije satelita. Najverovatnije je to učinio jer Amazon radi na sopstvenom satelitskom internetu pod nazivom „Projekat Kuper“. Sud će o ovom slučaju odlučivati u novembru, a NASA je obustavila saradnju sa SpaceX-om do kraja suđenja.

Rat preko društvenih mreža

Kako je rekao Mask, sa svojim suparnikom nikada oči u oči nije razgovarao o pravnim bitkama koje vode. Ipak, preko društvene mreže Tviter se svakodnevno raspravljaju.

Bezosova kompanija Amazon u sredu je u objavi  napisala da SpaceX ima dugu istoriju tužbi protiv američke vlade. Amazon je objavio i tužbu na 13 stanica, kao i druge dokumente koje je SpaceX godinama dostavljao sajtu koji se bavi vestima iz oblasti tehnologije. Prva od objavljenih tužbi datira iz 2004. godine. U tom trenutku Maskova imperija tek je počela da se širi. On je ubrzo odgovorio na ove prozvike.

„SpaceX je tužio kako bi mu se dozvolilo da se takmiči, Blue Origin tuži da bi uništio konkurenciju“, napisao je Mask na Tviteru.

Mask proziva Bezosa gde god stigne

Mask koristi svaku priliku kako bi potkačio Bezosa, pa se tako na konferenciji u Los Anđelesu našalio na njegov račun, rekavši da je raketa osnivača Amazona kojom je išao do ivica svemira „mogla da bude drugačijeg oblika“.

„Možete li sa tehnološke tačke gledišta objasniti zašto je to takav oblik“, upitao ga je moderator.

„On je izabrao takav oblik jer je izvodio samo suborbitalni lek, tačnije let u trajanju od samo nekoliko minuta, i zbog toga je izabrao kraću raketu“, rekao je Mask umanjujući uspeh Bezosa. Dodao je i da će Bezosu poslati ogromno postolje za drugo mesto zajedno sa srebrnom medaljom, kao bi ga podsetio na to da više nije najbogatiji na svetu. Njega je na tom mestu prestigao upravo Ilon Mask, koji na svom računu ima više od 200,7 milijardi dolara.

Izvor: www.nova.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1433 on: October 05, 2021, 08:16:17 am »


Quote
Mattel teams up with European Space Agency for World Space Week

A Barbie doll in the likeness of astronaut Samantha Cristoforetti has taken part in a zero-gravity flight. Toy maker Mattel has joined forces with the European Space Agency to inspire young girls to consider a career in space and STEM subjects.

The campaign has been launched this World Space Week, with the theme this year celebrating women in space.


Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1434 on: October 08, 2021, 08:10:32 am »Quote
China's space tracking ship Yuanwang-3 departs for new monitoring missions

China's space tracking ship Yuanwang-3 set sail on Thursday for the Pacific Ocean from the dock of the China Satellite Maritime Tracking and Controlling Department in east China's Jiangsu Province for its upcoming maritime monitoring missions, the ship's fourth voyage this year. It has successfully undertaken more than 90 maritime tracking and monitoring tasks for spacecraft, including the Shenzhou spaceships, the Chang'e lunar probes and the BeiDou satellites.Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1435 on: October 10, 2021, 06:13:12 am »

Raketa nosač nove generacije teška samo 25 tona
V. N. 10. 10. 2021.

Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo je tehničke karakteristike nove ruske ultralake rakete-nosača "Irkut".

Materijal je objavljen u novom broju časopisa "Kosmička tehnika i tehnologije" prenosi RIA Novosti. Planirano je da nova raketa bude lansirana sa kosmodroma "Pleseck", a pretpostavlja se da će postojati dva tipa rakete - za jednokratnu i za višekratnu upotrebu. Lansirna masa rakete za jednokratnu upotrebu biće 23,6 tona i ona će moći da iznese 584 kilograma tereta u Zemljinu orbitu (200 kilometara). Raketa za višekratnu upotrebu biće teška 25 tona i moći će da iznese 398 kilograma tereta u orbitu Zemlje.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1436 on: October 10, 2021, 06:49:50 am »Rusija: Do 2027. godine – 17 lansiranja rakete „Angara“


Rusko Ministarstvo odbrane planira da do kraja 2027. godine sa kosmodroma Pleseck izvede 17 lansiranja raketa „Angara A-5“.

Ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno je obišao kosmodrom Pleseck i tom prilikom predstavljen mu je plan prema kojem je ove godine planirano jedno lansiranje rakete, a sledeće dva.

Prema planu, 2023. „Angara“ će biti lansirana još dva puta, a od 2024-2027. godine predviđena su po tri lansiranja godišnje.

„Angara“ spada u ekološki čiste rakete-nosače različitih klasa. Tom tipu pripadaju laki nosači „Angara-1.2“, srednji „Angara-A3“, teški „Angara-A5“ modernizovana raketa „Angara-A5M“ i raketa povećane nosivosti — „Angara-A5V“.

„Angara-A5V“ može da lansira u nisku Zemljinu orbitu 37 tona tereta na visinu od oko 200 kilometara. „Proton“ na istu visinu može dostaviti oko 23 tone tereta.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1437 on: October 11, 2021, 07:15:08 am »Quote
China's Mars rover Zhurong remains powered amid sun transit

Most equipment units on China's Mars rover "Zhurong" – part of the nation's Tianwen-1 mission – are still powered amid the ongoing sun transit, which will last for over a month, according to a deputy chief designer. For Mars, the sun transit happens about every two years. When it occurs, Mars is on the opposite side of the sun from the Earth, making the two planets temporarily invisible to each other.Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1438 on: October 11, 2021, 08:26:51 am »Glumac iz "Zvezdanih staze" Vilijam Šatner (90) biće jedan od članova posade


Svemirska kompanija Džefa Bezosa, Blu oridžin saopštila je danas da je ovonedeljno lansiranje svog vozila ''Nju šepard'' odložila za sredu.

Vilijam Šatner (90), glumac filmova Zvezdane staze biće jedan od četvoročlane posade na suborbitalnoj misiji NS-18, piše Rojters.

"Zbog prognoziranih vetrova u utorak 12. oktobra, opeativni tim misije Blu oridžina doneo je odluku da se odloži lansiranje NS-18 i sada cilja na sredu 13. oktobra", navodi se u saopštenju kompanije.

Blu oridžin koji je u julu imao uspešno lansiranje sa Bezosom, saopštila je da je operativni tim misije potvrdio da vozilo ispunjava sve uslove i da su astronauti počeli obuku u nedelju.


izvor
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1439 on: October 11, 2021, 01:28:31 pm »Quote
Israel Mars mission: Scientists simulate life on the red planet

In a rocky Israeli crater, scientists simulate life on Mars.
Logged
Pages:  1 ... 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 [96] 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.