PALUBA
July 21, 2024, 05:33:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Kosmonautike  (Read 572990 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #1620 on: January 10, 2024, 07:18:21 am »

НАСА одложила прво слетање људи на Месец после више од 50 година

ВАШИНГТОН – Америчка Национална ваздухопловна и свемирска администрација (НАСА) саопштила је данас да ће прво слетање људи на Месец после више од 50 година бити изведено 2026, а не 2025. године, како је раније планирано.

Из НАСА су навели да ће астронаути морати да сачекају следећу годину пре него што буду полетели ка Месецу и још неколико година пре него што слете на њега, преноси АП.

Америчка свемирска агенција је планирала да пошаље четири астронаута око Месеца крајем ове године, али је лет одложен за септембар 2025. године због техничких проблема, преноси Танјуг.

Саопштење је објављено убрзо након што је компанија „Astrobotic Technology” одустала од покушаја да спусти своју летелицу на Месец због цурења горива.

Сонда је требало да служи као извиђач за астронауте.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #1621 on: January 19, 2024, 01:35:11 pm »

Америчка свемирска летелица на путу ка Месецу уништена изнад Пацифика

ПИТСБУРГ – Америчка свемирска летелица „Перегрине Ван”, лансирана прошле недеље са циљем слетања на Месец, уништена је изнад Пацифика пошто се суочила с проблемима. „Перегрине Ван” је претрпела квар у погону, што је подразумевало цурење погонског горива из напуклог резервоара оксидатора.

Ово је стварало потисак, окретало летелицу и спречавало је да своје соларне панеле стално усмерава ка Сунцу, што је од кључног значаја за одржавање напајања.

Приватни оператер, Астроботик из Питсбурга, навео је летелицу у Земљину атмосферу да изгори, преноси Би-Би-Си. Циљ Астроботика је био да испоручи пет НАСА инструмената на површину Месеца, да проучава локално окружење пре повратка астронаута на Земљу касније ове деценије.

„Истраживање свемира је игра учења, посебно у овој фази и не би требало да гледамо на ово као на неуспех, на ово би требало да гледамо као на невероватно инжењерско постигнуће”, рекао је за Би-Би-Си Шан Кливер, индустријски менаџер Ербасовог „Орион европског сервисног модула”, преноси Танјуг.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #1622 on: January 20, 2024, 06:20:21 pm »

Пр­ви астро­на­ут из Тур­ске по­ле­тео у све­мир

Пр­ви тур­ски астро­на­ут и још три чла­на по­са­де из Евро­пе по­ле­те­ли су са Фло­ри­де пре­ма Ме­ђу­на­род­ној све­мир­ској ста­ни­ци у ко­мер­ци­јал­ној ми­си­ји тек­са­ске при­ват­не ком­па­ни­је „Ак­си­ом спејс”. Ал­пер Ге­зе­рав­ци ушао је у исто­ри­ју као пр­ви астро­на­ут из Тур­ске ко­ји је по­ле­тео у све­мир, а пр­ва по­ру­ка ко­ју је упу­тио из ко­смо­са би­ла је чу­ве­на ре­че­ни­ца осни­ва­ча мо­дер­не Ре­пу­бли­ке Тур­ске Му­ста­фе Ке­ма­ла Ата­тур­ка: „Бу­дућ­ност је на не­бу”.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #1623 on: January 20, 2024, 08:16:50 pm »

Veliki problem za japansku letelicu: Nakon sletanja na Mesec misija dovedena u pitanje zbog jedne stvari

Japanska svemirska letelica opremljena tehnologijom za preciznu navigaciju uspešno je sletela na Mesec, ali je sudbina njene misije neizvesna zbog problema sa sistemom za proizvodnju solarne energije, saopštila je Japanska svemirska agencija JAXA.

Japanski pametni lender za istraživanje Meseca (SLIM) sleteo je u petak na Zemljin satelit, čime je Japan postao peta zemlja kojoj je to uspelo posle bivšeg Sovjetskog Saveza, SAD, Kine i Indije.

Visoki zvaničnik JAXA Hitoši Kuninaka rekao je na konferenciji za novinare da je lender uspeo da izvrši meko sletanje, ali da sistem solarne energije lendera nije radio i da njegova baterija može da traje samo nekoliko sati, prenosi agencija Kjodo.

Zvaničnici JAXA rekli su da sumnjaju da ugrađeni sistem za proizvodnju električne energije nije bio pravilno okrenut prema Suncu i da bi mogao da počne da funkcioniše kada se uslovi sunčeve svetlosti promene.

Predsednik JAXA Hiroši Jamakava izjavio je da će toj agenciji biti potrebno mesec dana da analizira sletanje i šta se tačno desilo sa letelicom kada je stigla na površinu Meseca.

SLIM je laka svemirska letelica veličine putničkog vozila i koristi tehnologiju „preciznog sletanja“, koja obećava daleko veću kontrolu od bilo kog prethodnog sletanja na Mesec.

Dok je većina prethodnih letelica koristila zone za sletanje široke oko 10 kilometara, zona za sletanje SLIM-a je samo oko 100 metara, što je rezultat dve decenije rada na preciznoj tehnologiji Japanske agencije za istraživanje svemira, navodi AP.

Glavni cilj japanske misije je testiranje nove tehnologije sletanja koja bi omogućila misijama na Mesec da slete „tamo gde žele, a ne tamo gde je lako sleteti“, saopštila je JAXA.
Kako je navedeno, letelica će tražiti tragove o poreklu Meseca, a između ostalog, vršiće analizu minerala specijalnom kamerom.

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 605


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1624 on: January 26, 2024, 11:03:03 pm »

Kina i Rusija prikrivaju pretnje napadima koje predstavljaju njihovi sateliti, kažu SAD

(Blumberg) - Kina i Rusija lansirale su satelite koji su namenjeni za inspekciju i popravku drugih svemirskih letelica, ali bi mogli da se koriste za napad na američku imovinu, navodi se u novom izveštaju američkih svemirskih snaga.

Priroda dvostruke namene nekih svemirskih letelica, kao što su kineski sateliti Shijian 17 i 21, „čini testove protiv svemira ili neprijateljske aktivnosti teškim za otkrivanje, pripisivanje ili ublažavanje“, navele su Svemirske snage u svojoj prvoj javnoj proceni pretnji od kada je usluga počela. Operacija u decembru 2019.

U izveštaju se navodi da Rusija i Kina dizajniraju i testiraju protivsvemirsko oružje kako bi „odbili, poremetili ili uništili satelite i svemirske usluge. Kina takođe razvija — i možda je blizu postavljanja — zemaljskih lasera ​​koji mogu da oštete, a ne samo da privremeno zaslepe američke satelitske senzore, navodi se u saopštenju. „Oni često maskiraju ili prikrivaju ove aktivnosti kako bi izbegli međunarodnu osudu“, navodi se u izveštaju pod nazivom „Takmičenje u svemiru“ i koji bi trebalo da bude objavljen u četvrtak.

Izveštaj ne pominje slične, uglavnom poverljive, američke ofanzivne sposobnosti kao što su prenosivi sistemi Meadovlands dizajnirani da privremeno ometaju kineske i ruske satelite. Prvi od potencijalnih 30 sistema koje proizvodi L3 Harris Technologies Inc. prvobitno je trebalo da bude isporučen 2022. godine, ali se sada očekuje do oktobra, prema zvaničnicima američkih svemirskih snaga.

Novi izveštaj daje izveštaj o sve većoj gužvi u saobraćaju u svemiru. Od 2022. kaže se da je 7.096 satelita bilo u orbiti, u odnosu na 806 u 2002. SAD vode sa 4.723. Kina ima 647, Rusija 199, a ostatak sveta 1.527.

Iako je to delimično kompilacija prethodno objavljenih američkih upozorenja, izveštaj pruža koristan rezime napretka koji su Kina i Rusija postigle otkako su započele značajnu modernizaciju svemirskih i protivsvemirskih sredstava 2015.

Kina razvija „sisteme za inspekciju i popravku satelita koji bi mogli da funkcionišu kao oružje i lansirala je više satelita za testiranje održavanja orbite i ublažavanja krhotina“, navodi se u izveštaju Svemirskih snaga. U januaru 2022. godine, kineski Shijian-21 odvukao je neispravni kineski geostacionarni satelit u orbitu gde ne bi predstavljao pretnju za druge letelice.

Rečeno je da kineski Shijian 17 ima robotsku ruku za hvatanje u koštac sa drugim satelitima, dok je Rusija „razmestila više prototipova orbitalnih anti-satelita u niskoj Zemljinoj orbiti“, uključujući modele Kosmos 2504, 2519 i 2536 za „testiranje sposobnosti kinetičkog ubijanja“.

Jedan od modela Kosmosa testirao je svoju sposobnost antisatelitskog oružja 2019. godine „izbacivanjem objekta u blizini ruskog satelita“, navodi se u saopštenju.

Kina verovatno razvija ometače za ciljanje širokog spektra satelitskih komunikacija koje podržavaju vladine i vojne operacije, pošto njene vojne vežbe redovno uključuju ometače za satelitske komunikacije, svemirske radare i satelitske navigacione sisteme kao što je GPS, saopštile su Svemirske snage.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da je njegova nacija "posvećena korišćenju svemira na miran način".

„SAD najavljuju pretnju Kine u svemiru i blate Kinu“, rekao je on na redovnom brifingu za štampu u Pekingu u petak.

Da bi se suprotstavili ovim pretnjama, Svemirske snage su u septembru izvele prvo lansiranje nove konstelacije satelita za rano upozoravanje, nazvane „Tihi barker“, koja je dizajnirana da prati kineske ili ruske svemirske letelice koje bi potencijalno mogle da onesposobe ili oštete orbitalne američke sisteme.

Kina sada upravlja sa više od 300 satelita za daljinsko ispitivanje sa različitim senzorima, „poboljšavajući sposobnost kineske vojske da posmatra američke nosače aviona, ekspedicione udarne grupe i raspoređena vazdušna krila“, navodi se u izveštaju. Iako Rusija upravlja nekim od najsposobnijih svetskih pojedinačnih satelita za daljinsko otkrivanje, ona ima ograničen broj u poređenju sa SAD i Kinom, saopštile su Svemirske snage.

Izvor
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 561« Reply #1625 on: January 29, 2024, 08:39:00 am »

Али противсвемирско оружје?

Нешто овако?   Grin

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #1626 on: April 12, 2024, 05:59:54 pm »

12. april – Dan kosmonautike

Dan kosmonautike nije samo ruski praznik, on se obeležava u celom svetu. Za njegovu proslavu izabran je 12. april, pošto je na današnji dan 1961. godine sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin letelicom Vostok-1 prvi put u istoriji čovečanstva odleteo u svemir.

Prvi čovek u svemiru bio je Rus, pa se u Rusiji ovaj praznik obeležava u posebnom obimu. I danas su građani naše zemlje ponosni na let Jurija Gagarina, koji je postao dokaz ogromnog doprinosa sovjetske države svetskom naučno-tehnološkom napretku.

Stoga se svake godine širom Rusije tradicionalno održavaju proslave u čast Dana kosmonautike. Konkretno, edukativni programi se organizuju u planetarijumima širom zemlje. Centri za omladinsko i dečije stvaralaštvo širom Rusije lansiraju rakete koje prave deca pod vođstvom mentora, od kojih su neki direktno povezani sa svemirskom industrijom.

Na koncertnim prostorima širom naše prostrane Otadžbine nastupaju muzičari posvećeni nacionalnoj astronautici.

Rusi treba da se sećaju Jurija Gagarina i da budu ponosni što je prvi čovek u svemiru bio građanin naše zemlje. I iako je ovaj praznik međunarodnog karaktera i pripada svim zemljanima, pre svega, Dan kosmonautike je naš praznik. Na kraju krajeva, sovjetska svemirska industrija podigla je prestiž naše zemlje do takve visine da ga, verovatno, nijedna druga sfera ljudske delatnosti nije mogla podići.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Dan Kosmonautike.png (708.33 KB, 732x486 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #1627 on: May 17, 2024, 05:47:54 pm »

Komercijalno u kosmos od 2027. godine: Cena karte 382.000 evra

Komercijalni letovi kineske svemirske kompanije KAS Spejs, startovaće 2027. godine, a karte će koštati 382.000 evra. Vozilo ove kompanije namenjeno kosmičkom turizmu "saobraćaće" počev od 2028. godine sve do ivice svemira, objavili su kineski državni mediji.

KAS Spejs je saopštio da će njegovo vozilo imati turističku kabinu sa četiri panoramska prozora i moći će da preveze sedam putnika po letu, prenele su svetske agencije.

Kompanija planira da organizuje lansiranje na svakih sto sati, a letelice će na putovanje kretati iz novoizgrađenog vazduhoplovnog tematskog parka. Kineska kompanija obezbedila je deset specijalizovanih vozila koja će turiste, u smenama, odvoditi do ivice svemira.


Izvor
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 561« Reply #1628 on: May 20, 2024, 07:21:19 am »

Са ових простора се навала очекује када буде отворен први шопинг мол. Такође можда ће пред изборе (ваљда те године падају) бити организоване пензионерске екскурзије.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #1629 on: May 20, 2024, 07:54:19 pm »

Quote
Такође можда ће пред изборе (ваљда те године падају) бити организоване пензионерске екскурзије.

Мораћу да се пријавим на време... Cool
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #1630 on: June 04, 2024, 07:46:28 am »

Кинеска сонда „Чанг'е-6” напустила Месец након што је прикупила узорке

ПЕКИНГ – Кинеска сонда „Чанг'е-6” напустила је данас површину Месеца након што је прикупила узорке са даље стране тог небеског тела, саопштила је Кинеска национална свемирска агенција (ЦНСА).

Сонда је полетела са Месеца након што је испунила своју историјску мисију, прикупљајући узорке који ће потенцијално пружити научницима нове информације о настанку Месеца и Соларног система, преноси агенција Синхуа. Сонда је прикупљала узорке са површине роботском руком и испод површине копајући бушилицом.

Она ће сада у орбити Месеца чекати оптимални тренутак за повратак на Земљу, а покушаће да слети на северу Кине, у аутономној регији Унутрашња Монголија. Сонда је полетела ка Месецу 3. маја, а слетела је на Месец у недељу.

Тада је ЦНСА најавила да ће, због отежаног управљања сондом услед слабог сигнала на даљој страни Месеца, операција прикупљања узорака трајати ефективно око 14 сати, као и да ће сонда доносити неке одлуке самостално, без инструкција људи, преноси Танјуг.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 426


« Reply #1631 on: June 27, 2024, 03:32:35 pm »

Kineska sonda se vratila na Zemlju: šta je prvi put u istoriji doneto sa tamne strane Meseca?

Kineska lunarna sonda "Čang'e-6" (Chang'e-6) vratila se juče na Zemlju, donoseći prve ikada prikupljene uzorke tla sa druge, tamne, strane Meseca. Sonda je sletela u severni kineski region Unutrašnja Mongolija, donoseći uzorke lunarnog tla koje je prikupila tokom ovoga meseca.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Bez posade, kineska sonda lansirana je 3. maja 2024, a sletela je na tamnu, udaljeniju stranu Meseca 2. juna u 6.23 po pekinškom vremenu, što do tada nije uspelo nijednoj nacionalnoj svemirskoj agenciji na svetu. Kako se očekuje, sakupljeni uzorci mogli bi da pruži ključne tragove o poreklu i evoluciji Meseca i Sunčevog sistema. Jedan od ciljeva misije, takođe je bio i da prouči materije iz plašta razbacane oko mesta sletanja. To može da da važne informacije o unutrašnjoj strukturi jedinog prirodnog Zemljinog satelita.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Tamna strana, koja se ne može videti sa Zemlje, u nekim ključnim stvarima se razlikuje od poznate "svetle". Površinski sloj je deblji, stariji i više izrovaren kraterima. Osim toga, ima mnogo manje "marija", tamnih bazaltnih "mora" koje je stvorila lava, nego na svetloj strani.

Inače, ključna prepreka misiji "Čang'e-6" bila je komunikacija sa letelicom na tamnoj strani Meseca. Kina koristi relejne satelite za prenošenje signala sa površine Meseca nazad na Zemlju, ali satelit Kiekiao-2 (Queqiao-2), lansiran u martu ove godine, podržava misije širom Meseca.

Izvor


* 500511_tan2024-06-2511321598-7_f.jpg (54.82 KB, 906x513 - viewed 2 times.)

* 500512_tan2024-06-2511331754-2_f.jpg (86.27 KB, 906x513 - viewed 2 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 588


« Reply #1632 on: June 29, 2024, 08:06:17 pm »

Заштитини омотач ове сонде је добро огорео...
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #1633 on: July 10, 2024, 10:39:28 am »

Turska lansirala svoj prvi satelit

Turska je jutros lansirala u orbitu svoj prvi komunikacioni satelit domaće proizvodnje, "Turksat 6A".

Raketa "SpejsEks Falkon 9" (SpaceX Falcon 9) ponela je satelit u svemir  sa stanice Kejp Kanaveral Spejs Fors na Floridi, prenosi Anadolija.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je lansiranje tog satelita označilo početak "nove faze" za Tursku u proizvodnji satelita.

"Mi smo (Turska) proizveli više od 81 odsto podsistema, satelitskih kopnenih stanica i softvera u projektu 6A, koji je od velikog značaja za budućnost naše zemlje u svemiru", istakao je on.

Ministar saobraćaja i infrastrukture Turske Abdulkadir Uraloglu izjavio je  da je prvi signal sa satelita primljen 67 minuta nakon lansiranja.

On je dodao da je "Turksat 6A" rezultat desetogodišnjih napora da se napravi domaći satelit, navodeći da je Turska postala jedna od 11 zemalja koje su to učinile.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Turski satelit.png (379 KB, 752x492 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 291« Reply #1634 on: July 10, 2024, 10:45:43 am »

Evropska raketa "Ariane 6" uspešno lansirana

Evropska raketa ''Ariane 6'' započela je svoju prvu svemirsku misiju lansiranjem iz svemirskog centra u Francuskoj Gvajani, nakon nekoliko godina odlaganja.

Osoblje centra aplauzom je pozdravilo trenutak kada se raketa vredna četiri milijarde evra vinula u nebo, preneo je BBC.

Nakon što je raketa bez problema dostigla željenu visinu i rasporedila jedan broj malih satelita, na njenom gornjem delu došlo je, međutim, do anomalija na samom kraju leta.

Kompjuteri su doneli odluku da prevremeno isključe jedinicu za pomoćno napajanje koje drži pod pritiskom propulzioni sistem.

Zbog toga gornji deo rakete nije mogao da dobije pogon koji bi je izbacio izvan orbite i pripremio finalni zadatak misije, a to je lansiranje dve kapsule za povratak.

Kontrolori leta nisu mogli da poprave situaciju, ali je Arijanin let ipak proglašen uspešnim.

"Laknulo nam je, vrlo smo uzbuđeni", izjavio je generalni direktor Evropske svemirske agencije Džozef Ašbaher.

On je dodao da je ovo istorijski momenat i da se lansiranje ovakve rakete događa jednom u 20 ili možda 30 godina.

Uspešno lansiranje ''Ariane 6'' nakon četiri godine odlaganja omogućiće Evropi da pošalje svoje satelite u svemir bez plaćanja kompanijama, kao što je SpaceX biznismena Ilona Maska.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Ariane-6.png (330.67 KB, 746x452 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.