PALUBA
June 24, 2024, 05:40:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 113   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti NATO-OTAN  (Read 317778 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1275 on: April 04, 2022, 05:20:25 am »

Poljska traži američko nuklearno oružje; "Duboko na ivici ludila"

Zamenik premijera Jaroslav Kačinjski izjavio je da je Poljska otvorena za smeštaj američkog nuklearnog oružja.

IZVOR: B92 NEDELJA, 3.04.2022.

Zamenik premijera Poljske, predsednik Komiteta za nacionalnu bezbednost i odbranu Jaroslav Kačinjski izjavio je u intervjuu za nemački list Velt am zontag da je njegova zemlja spremna da rasporedi nuklearno oružje SAD na svojoj teritoriji.

"Ako bi Amerikanci tražili da u Poljskoj postavimo atomsko oružje, bili bismo otvoreni za to", rekao je on, i dodao da bi takva odluka „značajno povećala mogućnost obuzdavanja Moskve", prenosi RT na ruskom.

Kačinjski je priznao da trenutno tog pitanja nema na dnevnom redu, ali je moguće da bi se "to uskoro moglo promeniti". Osim toga, zamenik poljskog premijera pozvao je na stvaranje novog komandnog centra NATO u Poljskoj, odakle bi mogle da se izvode zajedničke operacije. U zaključku, Kačinjski je naglasio da alijansa treba da uloži više napora u rešavanju situacije u Ukrajini, na primer, da sprovede mirovnu misiju, i da obezbedi oružje, šta aktivno traži predsednik Volodimir Zelenski . Kačinjski je već 16. marta pozivao na slanje NATO misije ili šire misije u Ukrajinu. Prema njegovom mišljenju, takva misija treba da funkcioniše uz saglasnost Zelenskog i vlade Ukrajine , a takođe treba da bude u stanju da se brani.

"Duboko na ivic ludila"

Profesor Katedre za uporedne političke nauke Univerziteta RUDN Jurij Pohta je u intervjuu za RT prokomentarisao izjavu zamenika poljskog premijera Jaroslava Kačinjskog da je Poljska spremna da ugosti američko nuklearno oružje.

"Kačinjski, ovaj i njegov pokojni brat, deo su te poljske elite koja iskreno, duboko i na ivici ludila mrzi Rusiju. Stoga je sasvim moguće očekivati ovakve govore od ovog političara", rekao je politikolog. On je primetio da je procenjivati ih sa racionalne tačke gledišta „jednostavno besmisleno“.

"Želja da se od svoje zemlje napravi mogući centar nuklearnog sukoba samo je osoba koja je izgubila osećaj za realnost zbog patološke mržnje prema Rusiji. Ne mislim da će politički lideri zapadnih zemalja ozbiljno shvatiti ovu izjavu", navodi Post. Takođe je dodao da se "NATO kreće na istok, a taktičko nuklearno oružje se kreće ka ruskim granicama".

"Kačinjski u ovom slučaju igra zajedno sa Sjedinjenim Državama i NATO-om. Ali sa stanovišta interesa poljskog naroda, ovo je ludilo", zaključio je sagovornik RT.

Prethodno je potpredsednik poljske vlade najavio spremnost Poljske da ugosti američko nuklearno oružje. Prema njegovim rečima, trenutno se takvo pitanje ne postavlja, ali je napomenuo da bi se "to moglo uskoro promeniti".

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1276 on: April 05, 2022, 05:28:52 am »

Berlin isporučuje ruskog špijuna Velikoj Britaniji

Nemačka će isporučiti Velikoj Britaniji Davida S, koji je osumnjičen da je ruski špijun.

Piše: Tanjug
04.04.2022.

On se nalazi trenutno u zatvoru u Nemačkoj, ali će pred sud u Velikoj Britaniji.

David S. je posao u britanskoj ambasadi u Berlinu koristio kako bi prosleđivao škakljive informacije Moskvi, tvrde nemačke vlasti. Viši sud u Brandenburgu odobrio je ekstradiciju Davida S. Velikoj Britaniji, koji je bio angažovan kao lokalna radna snaga u Berlinu. Tužilaštvo u Nemačkoj ga optužuje da se bavio špijunažu, da je prosleđivao Rusima pretežno informacije iz britanskih izvora, ali je i najmanje jednom prosledio i informacije u vezi službenika u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Prema pisanju nedeljnika "Špigel" nemačke i britanske vlasti, zajedničkom operacijom, ušle su u trag Davidu S. Saznale su, između ostalog, da je osumnjičeni za svoje usluge dobio značajne novčane naknade od svojih ruskih kontakata. Inače David S. se protivio ekstradiciji, jer ga u Velikoj Britaniji za špijunažu čeka daleko veća zatvorska kazna od Nemačke. David S., kako navodi "Špigel", samo je jedan u nizu brojnih ruskih špijuna koje su nemačke vlasti otkrile. Tako je prošle godine u Berlinu uhapšen jedan radnik jedne firme za održavanje električnih uređaja, koji je Rusima prosleđivao planove o državnim institucijama, a tako i Bundestaga.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1277 on: April 05, 2022, 05:48:45 am »

Odluka da se Kijev ne primi u Alijansu 2008. bila ispravna
Novosti online 04. 04. 2022.

BIVŠA nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je odluka da se Ukrajina ne primi u NATO 2008. godine bila ispravna.

- Bivša kancelarka, dr Angela Merkel poštuje odluke u vezi sa samitom NATO-a 2008. u Bukureštu - izjavila je Merkelina portparolka za agenciju DPA.

Prema odluci samita, NATO je pozdravio težnju Ukrajine i Gruzije da pristupe Alijansi i podržao kandidature ovih zemalja za pridruživanje Akcionom planu za pripremu za članstvo u NATO-u. Kako je rekla portparolka, Merkelova se „drži svojih odluka vezanih za samit NATO-a 2008. u Bukureštu“. Tada NATO, u vezi sa stavom Nemačke i Francuske, Ukrajini nije dostavio akcioni plan za pripremu za članstvo u Alijansi.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1278 on: April 05, 2022, 08:57:13 am »
Sjedinjene Države rasporedile eskadrilu lovačkih bombardera u Poljsku


Eskadrila američkih lovaca-bombardera F/A-18C Hornet Korpusa marinaca stigla je u vazdušnu bazu u poljski grad Lask.

Kako je saopštila Komanda vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi, lovci iz 2. vazdušnog krila Korpusa marinaca raspoređeni su u Poljsku iz kontinentalnog dela Sjedinjenih Država iz vazduhoplovne baze Bofor u Južnoj Karolinai.

U Poljsku je stigao i avion-tanker KC-130J Hercules, prenose strani mediji.

"Slanje letelica u istočnu Evropu ima za cilj podršku kolektivnoj odbrani NATO-a", kaže se u poruci. Pored toga, u Litvaniju su raspoređene jedinice za kontrolu vazduha avijacije Korpusa marinaca.

"Brzo preraspoređivanje snaga USMC će odmah ojačati odvraćajući i odbrambeni položaj na istočnom krilu NATO-a. Ovo raspoređivanje je izvršeno u punoj koordinaciji sa zemljama domaćinima i vojnim vlastima, i iako je privremenog karaktera, predstavlja razumnu meru za povećanje spremnosti i jačanje kolektivne odbrane istočne Evrope tokom ovog perioda neizvesnosti", saopštila je američka vojska.

Sjedinjene Države su u februaru poslale grupu borbenih aviona F-15 u Poljsku "da ojačaju kolektivnu odbranu NATO-a", izvestila je Komanda američkog vazduhoplovstva u Evropi.

"Prebacivanje američkih lovaca u vazdušnu bazu Lask u Poljskoj ima za cilj jačanje kolektivnih odbrambenih kapaciteta NATO-a i podršku misiji vazdušne patrole alijanse", navodi se u saopštenju.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1279 on: April 06, 2022, 05:33:55 am »

Načelnik generalštaba SAD za uspostavljanje novih baza u istočnoj Evropi

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Mili ocenio je danas da bi SAD trebalo da razmotre uspostavljanje dodatnih baza u Istočnoj Evropi zbog, kako je rekao, zaštite od ruske agresije.

Piše: Tanjug
06.04.2022.

On je dodao da bi u tim bazama SAD trebalo da rotiraju snage, umesto da ih trajno stacioniraju. Mili je svedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma rekao bi da bi baze finansirale druge zemlje kao što su Poljska i baltičke džave, koje žele raspoređivanje većeg broja američkih vojnika.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao da se "još radi" na planovima za jačanje bezbednosti u istočnoj Evropi i da će se to tome verovatno razgovarati na NATO samitu u junu,prenosi Glas Amerike.

Ostin i Mili svedočili su pred odborom o predlogu budžeta za fiskalnu 2023. godinu, ali je pretres bio usredsređen na ruski rat protiv Ukrajine i na to šta SAD mogu da urade da pomognu Ukrajini i ojačaju bezbednost širom Evrope. Članovi odbora pitali su Milija o potrebi da se američke snage razmeste na istočnim evropskim granicama, zbog zabrinutosti NATO saveznika da bi to mogla da bude sledeća meta Rusije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je prošlog meseca da alijansa formira četiri nove borbene jedinice, koje obično imaju od 1.000 do 1.500 pripadnika, a koje će biti poslate u Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku. NATO članice će o dodatnim bezbednosnim merama razgovarati na predstojećem samitu.

Mili se zalagao za rotiranje snaga širom sveta - što znači da su vojnici raspoređeni na kraće vremenske periode, dok trenutno snage, koje su trajno stacionirane, često ostaju u nekoj zemlji dve ili tri godine. Mili i Ostin su članovima odbora takođe rekli da Rusija ima značajne vojne kapacitete, koje, po njihovoj oceni, nije mogla efikasno da koristi. Ostin je naveo da ruski oficiri "nisu dovoljno dobro obučeni", a da Kremlj nije mogao da dostavi zalihe i obezbedi potrebnu logistiku za kopnene trupe. Dodao je da su rakete "Stinger" i "Džavelin" efikasne protiv ruskih trupa i oružja.

Nebenzja: Gradonačelnik nije primetio 280 leševa na ulicama?
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja predočio je danas Savetu bezbednosti UN informacije za koje tvrdi da dokazuju da su optužbe protiv Rusije o dešavanjima u gradu Buča nedaleko od Kijeva lažne. On je podsetio da se ruska vojska potpuno povukla iz Buče 30. marta

kao gest dobre volje i naglasio da dok je grad bio pod kontrolom ruskih trupa, nijedan lokalni stanovnik nije povređen, da su se ljudi slobodno kretali i koristili mobilnu komunikaciju, kao i da izlazi iz grada nisu bili blokirani.

Istovremeno, prema njegovim rečima, južne periferije Buče, uključujući stambena naselja, ukrajinske vlasti su danonoćno gađale iz artiljerije velikog kalibra, tenkova i višecevnih minobacača.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1280 on: April 06, 2022, 04:14:13 pm »
"Ne vređajte Mađarsku, ovo nije naš rat"


Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova prozvalo je ambasadora Ukrajine zbog uvredljivih komentara iz Kijeva o stavu Budimpešte o sukobu Rusije i Ukrajine.

Kako piše Rojters, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, u komentaru objavljenom tri dana nakon Orbanovog reizbora, rekao je da je Mađarska osudila rat i priznala suverenitet Ukrajine. Dodao je da je Mađarska primila stotine hiljada ukrajinskih izbeglica.

"Bilo bi vreme da ukrajinski lideri prestanu s uvredama upućenim Mađarskoj i priznaju volju mađarskog naroda. Ovo nije naš rat i želimo i ostati izvan njega", rekao je Sijarto osvrćući se na ovonedeljnu pobedu Orbana na izborima u Mađarskoj.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da se Orban plaši uticaja Rusije i da će morati da bira između Moskve i "drugog sveta". Orban je osudio sukob Rusije i Ukrajine, ali nije stavio veto na sankcije Evropske unije prema Moskvi.

Međutim, Orban nije javno kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao da se ne slaže sa sankcijama Rusiji. On je odbacio ideju o ograničavanju uvoza nafte i gasa iz Rusije i rekao da bi to uništilo mađarsku ekonomiju.

Orban je u nedelju odneo ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Posle izbora, suočio se sa kritikama poljskih vlasti zbog svog "opreznog“ stava o ratu u Ukrajini.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1281 on: April 06, 2022, 06:01:16 pm »Quote
The action in support of Ukraine in the Czech Republic did not cause understanding among the locals.

Activists unfurled "yellow-bakite" posters right in the middle of the roadway. Surprisingly, the Czech drivers were not thrilled.https://twitter.com/i/status/1511723218851471363
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1282 on: April 07, 2022, 03:50:50 pm »Quote
For several weeks the port of Alexandroupolis in northeastern Greece has become a key hub for the deployment of US and NATO troops in Eastern Europe..


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 2022-04-07_164545.jpg (227.68 KB, 1280x718 - viewed 6 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1283 on: April 08, 2022, 07:11:40 am »
Nova šansa da se dve NATO članice pomire


Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da ga je njegov američki kolega Entoni Blinken pozvao na razgovore 18. maja.

Tada bi, na kojima će dve članice NATO prvi put u poslednje tri godine pokušati da poboljšaju odnose.

Ankara i Vašington su imali nekoliko nesuglasica, uključujući onu zbog turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, što je izazvalo sankcije SAD i uklanjanje Ankare iz aranžmana u vezi sa borbenim avionima F-35, a u kojem je Turska bila kupac i proizvođač, prenosi Rojters.

Ankara je tada ove poteze SAD ocenila kao nepravedne, obrazloživši da nije mogla da nabavi raketnu odbranu od saveznika u NATO pod zadovoljavajućim uslovima.

Ipak, vlade ovih dveju država su ove nedelje pokrenule zajedničku inicijativu za rešavanje tog problema i jačanje saradnje koja uključujuje i zahtev Turske da kupi 40 aviona F-16 i skoro 80 kompleta opreme za modernizaciju svoje postojeće flote, navodi Rojters.

Govoreći u Briselu posle sastanka zemalja članica NATO Čavušoglu je rekao da pregovori o avionima F-16 napreduju dobro i pozdravio je ocenu američke administracije da će taj aranžman služiti interesima SAD i NATO.

Turska je poboljšala odnose sa zapadnim saveznicima otkako je počeo sukob u Ukrajini, a budući da ima pomorske granice i dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom značajni su njeni napori da posreduje u dijalogu između sukobljenih strana, prenosi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1284 on: April 08, 2022, 07:15:02 am »
Na sastanku NATO tema bila i pridruživanje Finske i Švedske


Mogućnost pridruživanja Finske i Švedske NATO bila je deo tema tokom sastanka ministara spoljnih poslova vojne alijanse u Briselu ove nedelje, izjavio je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta. Neimenovani zvaničnik je dodao da je odluka na Švedskoj i Finskoj.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1285 on: April 09, 2022, 10:32:13 am »
Nemačka radi na jačanju svojih javnih skloništa


Nemačka je počela da radi na jačanju svojih javnih skloništa, kao i na izgradnji kriznih zaliha za slučaj rata.

To je saopštila savezna ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, prenosi Rojters pozivajući se na izveštaj lista "Velt am zontag". Vlada razmatra unapređenje sistema javnih skloništa i povećaće potrošnju na civilnu zaštitu, izjavila je za nemački list ministarka Fezer.

"U Nemačkoj trenutno postoji 599 javnih skloništa. Proverićemo da li bismo mogli da unapredimo još takvih sistema. U svakom slučaju, njihova demontaža je zaustavljena", rekla je Fezer.

Ona je pojasnila da vlada radi na novim konceptima, unapređivanju podzemnih parkinga, stanica metroa i podruma, kako bi postali potencijalna skloništa, i da je dala saveznim državama 88 miliona evra za postavljanje sirena za uzbunjivanje.

Ministarka je još najavila da će zemlja takođe raditi na izgrađi kriznih zaliha koje uključuju medicinsku opremu, zaštitnu odeću, maske ili lekove.

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je ranije da će povećati sredstva za odbranu i izdvojiti 100 milijardi evra za vojsku, navodi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1286 on: April 09, 2022, 01:05:17 pm »
SAD šalju bateriju Patriot u Slovačku


SAD šalju bateriju Patriot u Slovačku, nakon što je Ukrajina od Bratislave dobila protivvazdušni sistem S-300, prenosi američka televizija Ej-Bi-Si (ABC) njuz.

"Po mom naređenju i na poziv Slovačke, američka evropska komanda će premestiti jedan raketni sistem Patriot, kojim upravljaju pripadnici američke vojske, u Slovačku. Dužina njihovog raspoređivanja još nije određena, jer nastavljamo da se konsultujemo sa slovačkom vladom o trajnijim rešenjima za protivvazdušnu odbranu", saopštio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin u petak.

Američka protivvazdušna baterija Patriot sa sedištem u Nemačkoj raspoređena je u Poljsku za ovu svrhu, a taj sistem će se uskoro preseliti iz Poljske u Slovačku kako bi zamenio S-300, pojasnio je visoki zvaničnik američke odbrane za američku televiziju.

O takvom aranžmanu se govori od prošlog meseca, kada je slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ rekao da je njegova zemlja spremna da Ukrajini isporuči svoj S-300, koji datira iz sovjetske ere, pod uslovom da se slovačka protivvazdušna odbrana odmah popuni.

Nakon ponovljenih molbi Ukrajine za pomoć u odbrani od ruskih vazdušnih udara,

Slovačka je donirala svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 Ukrajini kako bi joj pomogla u odbrani od ruske agresije, izjavio je juče slovački premijer Eduard Heger.

Slovačka vojska je ranije saopštila da ima oko 45 projektila za svoj sistem S-300, navodi ABC.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1287 on: April 09, 2022, 01:32:47 pm »
Poljska zamrzava odnose sa Mađarskom; "Orbanu je potreban oftalmolog"


Poljska je odlučila da zamrzne odnose sa Mađarskom u vezi sa svojim stavom o Ukrajini.

Zamenik poljskog premijera za bezbednosna pitanja Jaroslav Kačinjski izjavio je da je "Orbanu potreban oftalmolog".

"Orbanu je potreban oftalmolog da vidi Buču. Obnavljanje odnosa je moguće tek nakon promene procene rata u Ukrajini!", poručio je on.


izvor
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 329


« Reply #1288 on: April 09, 2022, 06:37:01 pm »

Prije nekoliko godina su mediji pisali o međunacionalnim problemima između Ukrajinaca i Mađara (odn. njihove nacionalne manjine) u Ukrajini.
Kakvi su međunacionalni odnosi Mađara i Ukrajinaca.
Znam da su 1945. Poljaci iseljeni iz SSSR u Poljsku, a Ukrajinci iz Poljske u SSSR.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1289 on: April 10, 2022, 11:11:24 am »Češka želi američke vojnike na svojoj teritoriji


Češka ministarka odbrane Jana Černohova izjavila je da će tokom posete Vašingtonu sredinom aprila pokrenuti pregovore da i u Češkoj budu razmešteni američki vojnici, možda po ugledu na Slovačku gde po bilateralnom ugovoru SAD koriste dve slovačke vojne baze.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 113   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.114 seconds with 22 queries.