PALUBA
April 24, 2024, 01:47:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 [101] 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti NATO-OTAN  (Read 300718 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1500 on: June 29, 2022, 01:42:42 pm »Generalni sekretar NATO: To je sada neizbežno


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio u Madridu da očekuje brzu ratifikaciju prijema Švedske i Finske u članstvo Severnoatlantskog vojnog saveza.

"Već ćemo na samitu doneti odluku da pozovemo Švedsku i Finsku da postanu članice, to je do sada nezabeležena brzina", saopštio je Stoltenberg novinarima po dolasku na samita NATO-a, prenosi Rojters. Dve zemlje podnele su zahtev za članstvo u Alijansi sredinom maja, navodi britanska agencija.

Posle poziva, potrebno je sprovesti proces ratifikacije u 30 parlamenata. To uvek potraje neko vreme, ali takodje očekujem da će to proći prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da se taj proces ratifikacije odvija najbrže moguće", pojasnio je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je po dolasku na samit alijanse u Madridu rekao i da se saveznici NATO-a sastaju u trenutku u kom se članice alijanse suočavaju s najvećim izazovom od Drugog svetskog rata zbog rata u Ukrajini, kao i da će "ovo biti istorijski i samit izrazitih promena“, prenosi Rojters.

Stoltenberg je naveo da će se saveznici dogovoriti o odvraćanju kako bi do sledeće godine mogli da rasporede više borbenih formacija i dobiju više unapred postavljene opreme u istočnoj Evropi.

Generalni sekretar NATO je govorio i o Kini, i poručio da ona predstavlja izazov za vrednosti i interese Alijanse i da ona mora da uzme u obzir posledice kineskog ulaganja u moderno oružje dugog dometa po svoju bezbednost.

Stoltenberg očekuje i "veoma važnu odluku" u vezi sa izazovima sa kojima se suočava Severnoatlantski savez na svom južnom krilu i o terorizmu.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1501 on: June 29, 2022, 01:44:34 pm »
Nemci odlučili: 15.000 vojnika spremno


Nemačka će učestvovati sa dodatnih 15.000 vojnika u planiranom jačanju jedinice za brze intervencije NATO, najavila je ministarka odbrane Kristine Lambreht.

"Nemačka je spremna da da svoj doprinos. Najavili smo već da smo spremni da pošaljemo divizion, to jest 15.000 vojnika", objasnila je ona.

Uz to, Nemačka će dati doprinos i u opremi, sa oko 35 borbenih aviona i 20 brodova. Lambreht je saopštila i da će Nemačka isporučiti Ukrajini još tri tenkovske haubice.

NATO je u ponedeljak saopštio da će svoju jedinicu za brzu intervenciju osnažiti, te da će povećati broj vojnika za 40.000, na vise od 300.000.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1502 on: June 30, 2022, 06:11:56 am »
Zvanično; Finska i Švedska pozvane da uđu u NATO


NATO je pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koji je objavljen danas na samitu NATO u Madridu.

U dokumentu se ističe da će pristupanjem Švedske i Finske te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evro-atlantski region bezbedniji.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika".

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Rojters.

Dodaje se da je Alijansa odlučila i da značajno ojača sopstvenu odbranu i odvraćanje.

U dokumentu stoji da su se saveznici obavezali da rasporede dodatne robustne snage visoke pripravnosti na istočnom krilu.

NATO je u saopštenju Kinu opisao kao izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse i kao zamlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1503 on: June 30, 2022, 06:17:55 am »
Turska će ponovo uputiti zahteve Švedskoj i Finskoj


Turska će ponovo uputiti zahteve Švedskoj i Finskoj za izručenje pojedinaca koje smatra teroristima.

I to iako je sa te dve zemlje postigla dogovor o njihovoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, izjavio je danas turski ministar pravde Bekir Bozdag.

"U Finskoj se nalazi šest članova Radničke partije Kurdistana (PKK) i šest članova mreže sveštenika Fetulaha Gulena (FETO), a u Švedskoj 10 članova FETO i 11 članova PKK. Ponovo ćemo pisati Finskoj i Švedskoj i zahtevati njihovo izručenje", naveo je Bozdag, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu novinsku agenciju Anadolija.

U tekstu memoranduma koji su tri zemlje potpisale u utorak, Turska se izjasnila da neće sprečavati Finsku i Švedsku da uđu u NATO, a Finska i Švedska su prihvatile da "brzo i temeljno rešavaju turske zahteve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, što se pre svega odnosi na pripadnike PKK, milicije sirijskih Kurda (IPG) i mreže sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, za koju Ankara tvrdi da je izvela pokušaj državnog udara 2016. godine i označava je kao terorističku organizaciju akronimom FETO, navodi Rojters.

"Koliko ja znam, za sada nam nisu upućeni nikakvi zahtevi u vezi sa tvrdnjama turskog ministra odbrane", izjavio je danas finski predsednik Sauli Ninisto u na marginama samita NATO-a Madridu, prenosi Rojters.

On je ranije saopštio da u potpisanom memorandumu nije navedeno koje bi pojedince trebalo izručiti Turskoj i da će Finska nastaviti da poštuje evropska pravila prilikom donošenja odluka o ekstradiciji.

"U stvari, trenutno nemamo nerešenih zahteva za ekstradiciju. Obradili smo 14 od 16 zahteva Turske i dve odluke su blokirane činjenicom da lica na koja odnose zahtevi za ekstradiciju nisu locirana", naveo je Ninisto, prenosi britanska agencija.

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je na samitu NATO-a u Madridu da će ta zemlja nastaviti da se pridržava lokalnog i međunarodnog prava u svojim ekstradicijama i da će proces zavisiti od informacija koje bude dobila od Turske.

"Pre svega, nikada ne izručujemo nikoga ko je švedski državljanin, a znam da su neki od onih koji su izrazili zabrinutost švedski državljani, tako da ne treba da brinu. Drugo, mi ćemo naravno, kao i do sada, slediti švedsko i međunarodno pravo. Treće, to znači da oni koji ne sprovode terorističke aktivnosti, ne treba da brinu", izjavila je Anderson, prenosi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1504 on: June 30, 2022, 06:25:03 am »
NATO jača istočno krilo


Jačanje istočnog krila NATO predstavlja "fundamentalnu promenu naše odbrane i odvraćanja", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Ubuduće će u istočnim članicama saveza biti više od 300.000 vojnika u visokoj operativnoj pripravnosti.

Umesto dosadašnjih snaga za brzo reagovanje NRF, na istočnom krilu će biti novi model borbenih trupa.

U NRF je do sada bilo oko 40.000 vojnika. Nemačka će u najmanju ruku doprineti jednom velikom jedinicom, kako je već u utorak rekla ministarka odbrane Kristine Lambreht.

"Nemačka je spremna da pruži doprinos. Kao što smo već najavili, spremni smo da damo jednu diviziju, oko 15.000 vojnika. Naravno, uz materijal koji je potreban", objasnila je Lambrehtova.

Sadašnje trupe na istočnom krilu će, prema novom konceptu, da prerastu u brigade. U Litvaniji je sada, na primer, 1.600 vojnika, a brigadu po pravilu čini 3.000 do 5.000 vojnika. Nemačka je ranije najavila da želi da predvodi NATO brigadu u Litvaniji.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1505 on: June 30, 2022, 06:47:59 am »
Tursko "da" stiglo na naplatu; "Ovo je crn dan za Švedsku"


Iz Turske saopšteno da će sada “pritisnuti” Finsku i Švedsku, čiji pristup NATO-u je Erdogan odblokirao, da im isporuče 33 osobe zbog terorizma.

Ankara će sada zahtevati da se ispuni ono što je potpisano prilikom postizanja dogovora s Turskom oko prijema te dve nordijske zemlje u člantsvo Alijanse, izjavio je turski ministar pravde.

Na četvoročasovnom sastansku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u utorak uveče Švedska i Finska su se složile da "brzo reše turske zahteve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam".

"Sada ćemo tražiti ekstradiciju terorista", rekao je turski ministar pravde Bekir Bozdag, prenosi BBC.

On je pozvao Finsku da Turskoj preda šest članova Kurdske narodne partije (PKK) i još šest pristalicaca pokreta Fathulaha Gulena.

Turksa takođe od Švedske traži izručenje 11 članova PKK i 10 “Gulenista”.

Iako su lideri Finske, Švedske, kao i Turske na sva zvona objavljivali da je načinjen veliki korak napred potpisivanjem sporazuma sa Stoltenbergom, oglasila se i predstavnica kurdskih aktivista.

Amineh Kakabaveh, pravni zastupnik kurdskih disidenata u Švedskoj pak smatra da je reč o “crnom danu za Švedsku”, kao i da je Švedska jednostavno žrtvovala Kurde zarad sopstvenih inetersa.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1506 on: June 30, 2022, 07:05:37 am »
Šta je to istrgovao Erdogan da bi podigao NATO rampu za Švedsku i Finsku


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dobio je ono što je tražio da bi podigao rampu za ulazak Finske i Švedske u NATO. One su se obavezale da neće podržavati Radničku partiju Kurdistana zabranjenu u Turskoj i organizaciju islamskog imama Fetulaha Gulena. To se u Ankari smatra velikim uspehom, kaže Vojislav Lalić, dobar poznavalac Turske.

Priliku koja mu se ukazala podnošenjem zahteva Finske i Švedske za prijem u NATO, Erdogan nije propustio da bi poentirao. Dobro je istrgovao u tom slučaju, što bi moglo da mu bude od koristi godinu dana pred izbore u zemlji ophrvanoj ekonomskim problema.


Erdogan dobio što je tražio

Nakon pregovora u Madridu, Turska, Švedska, Finska i NATO potpisali su zajedničku izjavu prema kojoj su se dve skandinavske zemlje obavezale da će u borbi protiv terorizma sarađivati sa Ankarom.

Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga iz Turske, objašnjava za Sputnjik šta to konkretno znači.

„U memorandumu koji su potpisali šefovi diplomatija Turske, Švedske i Finske, ističe se da te skandinavske zemlje neće podržavati teroriste koji stižu iz Turske, da će promeniti krivične zakonike kako bi pooštrile kaznenu politiku protiv ekstremista, da će razmotriti sve zahteve Turske oko izručenja terorista koji su našli utočište u Skandinaviji, a njih je više od 30. To su Stokholm i Helsinki do sada odbijali da urade. Na kraju, što se u Turskoj posebno naglašava, dogovoreno je da dve skandinavske zemlje ukinu embargo na izvoz oružja Turskoj. U Ankari se to doživljava kao veliki uspeh u borbi protiv terorizma i naglašeno se ističe da je Turska dobila ono što je želela“, ističe naš sagovornik.

On, međutim, smatra da to za Tursku nije i krajnji domet dogovora tri članice NATO-a. Njime je Ankara želela da pošalje i poruku starim članovima Alijanse.


Poruka i drugima u NATO

Lalić podseća da je prošle nedelje Ankara uručila protest italijanskoj, francuskoj i nemačkoj ambasadi u Turskoj zato što su u tim zemljama poslednjih dana održane demonstracije kurdskih građana koji su osudili tursko blokiranje ulaska Finske i Švedske u NATO.

„Sada se, u svetlu ovih događaja oko Švedske i Finske, sa velikim interesovanjem očekuje najavljeni susret turskog i američkog predsednika, Erdogana i Bajdena koji bi trebalo da bude održan na marginama NATO samita u Madridu. Dve zemlje ne mogu da nađu zajednički jezik oko borbe protiv terorizma, što je možda i najveći problem sa kojim se Turska sada obračunava, a koji je pokušala da isturi u prvi plan upravo preko Stokholma i Helsinkija“, napominje on.

Naš sagovornik podseća da Amerika već godinama podržava i naoružava Kurde u Siriji koji su se istinski borili protiv pripadnika takozvane Islamske države. Za Ankaru oni su, međutim, teroristi, isto kao što su to i pripadnici Al Kaide ili Islamske države.


I sa Bajdenom o Kurdima i Gulenu

Osim toga, iako dve zemlje imaju ugovor o ekstradiciji, Amerika već godinama odbija da Turskoj izruči imama Fetulaha Gulena koji je po tvrdnjama Ankare, iz Amerike organizovao pokušaj vojnog udara u Turskoj sredinom 2016. godine.

Gulen, dodaje Lalić, mirno živi u svojoj vili u Pensilvaniji odakle poručuje da iza tog pokušaja državnog udara zapravo stoji sam Erdogan koji ga je inscenirao kako bi mogao da se obračuna sa političkim protivnicima i traži da se istina utvrdi nezavisnom istragom.
To pitanje će, kako smatra, sigurno biti na dnevnom redu susreta turskog i američkog predsednika.


Slučaj i za unutrašnju upotrebu

Lalić ukazuje i na još jednu dimenziju dogovora postignutog sa skandinavskim zemljama.

„Ove igre oko Švedske i Finske sigurno su namenjene i domaćoj javnosti. Erdogan se suočava sa velikim problemima u zemlji u poslednje vreme, pogotovo ekonomskim – inflacija je dostigla rekordnih 73 odsto, nezaposlenost raste, mnoge zemlje više ne investiraju u Tursku i izbegavaju je i to se sve dešava nepunu godinu od održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora“, objašnjava nekadašnji dopisnik iz Ankare.

On ističe da sve analize potvrđuju da će se Erdogan idućeg leta u junu sigurno suočiti sa najvećim izazovima u svojoj karijeri u poslednjih 20 godina, jer mnogi građani na svom džepu osećaju probleme i okreću mu leđa.

Postizanjem ovog dogovora sa Švedskom i Finskom on domaćoj javnosti želi da pošalje poruku - da se on bavi svetskim problemima i da na ravnopravnoj osnovi razgovara i sa jednim Bajdenom, Makronom i drugim liderima. Na taj način, zapravo, želi u drugi plan da potisne ono što tišti sve građane Turske u poslednje vreme, kaže sagovornik Sputnjika.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1507 on: June 30, 2022, 07:34:31 am »
Makron: Švedska i Finska će dati značajan doprinos NATO-u


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će Švedska i Finska dati „značajan“ doprinos NATO alijansi, saopštio je Makronov kabinet.

U saopštenju se navodi da su Makron i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, tokom sastanka na samitu NATO, istakli „važnost slanja poruke jedinstva i snage“ tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Makron je pozdravio jučerašnji dogovor sa Turskom, koja je povukla svoju blokadu pridruživanju Švedske i Finske Alijansi .


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1508 on: June 30, 2022, 07:56:30 am »
Nehamer: Pristupanje NATO-u nije opcija


Austrijski kancelar Karl Nehamer ocenio je da postoji novi kvalitet saradnje neutralnih i nesvrstanih država kao što je Austrija sa NATO, ali i da članstvo Beča u zapadnoj vojnoj alijansi nije opcija i da se o tome ne razmišlja.

Austrija jeste i ostaje neutralna, ali i poudzan partner po pitanju bezbednosne politike, poručio je Nehamer koji prisustvuje Samitu NATO u Madridu.

On je podsetio da je Austrija već sada sa oko 400 vojnika aktivna u mirovnim misijama EU, kao i sa 300 u misijama NATO i 200 u misijama EU.

Austrija, prema njegovim rečima, može kao neutralna zemlja da pokaže solidarnost i nastupa kao posrednik.

To što je dobio poziv od španskog kolege Pedra Sančesa da prisustvuje "evroatlantskoj večeri", koji su, pored predstavnika NATO država, prisustvovale i nesvrstane članice EU, ocenio je novim kvalitetom u odnosima i, kako je kazao, možda i prekretnicom u saradnji.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1509 on: June 30, 2022, 08:22:37 am »
Britanija obezbeđuje 1.000 vojnika i nosač aviona za jačanje istočnog krila NATO-a


Britanski ministar odbrane Ben Volas najavio je u sredu planove za jačanje istočnog krila NATO-a povećanjem britanskog vojnog kontingenta u Estoniji za 1.000 ljudi i razmeštanjem jednog od dva nova nosača aviona u regionu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Gardijan.

Napominje se da hiljadu vojnika neće biti stacionirano direktno u Estoniji, koja već ima kontingent od 1.700 ljudi, već će po potrebi biti poslata u baltički region.

Što se tiče nosača aviona, kojih u Velikoj Britaniji ima dva, oni će biti uključeni u jačanje istočnog krila NATO-a na principu rotacije, rekao je Volas.


izvor
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 300


« Reply #1510 on: June 30, 2022, 08:54:17 am »

Finska i Švedska su pozvane u NATO, ali do punopravnog članstva ima još koraka. Da bi turski parlament raktifikovao njihovo pristupanje moraće da ispune turske zahtjeve, koji vjerovatno podrazumijevaju i izručenja. Druga opcija je da čekaju izbore u Turskoj i nadaju se izbornom porazu Erdogana.
Nebih isključijo da će se čekati izbori, pa ako Erdogan izgubi ući će u NATO bez ispunjavanja turskih zahtjeva. Ako Erdogan pobijedi, vagaće šta da rade, jer do tad će rat u Ukrajini vjerovatno biti završen.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1511 on: June 30, 2022, 05:09:56 pm »
Erdogan pozvao Finsku, Švedsku i NATO: "Ispunite obećanje"


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas na samitu NATO-a u Madridu da Švedska i Finska moraju da ispune obećanja koja su dale Turskoj.

Ukoliko ne ispune obećanja koja su dale Turskoj u sporazumu kojim je ukinut veto na njihove kandidature za članstvo u NATO, turski parlament neće ratifikovati taj dokument, saopštio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je naveo da dve nordijske zemlje što pre moraju da sprovedu zakonodavne reforme koje će im omogućiti izručenje 73 terorista, prenosi Rojters.

On je istakao da potpisivanje trilateralnog sporazuma vidi kao priznanje stava Ankare da se terorizam ne može tolerisati i nazvao je to "diplomatskom pobedom" Turske, navodi Rojters.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1512 on: July 01, 2022, 07:41:44 am »"Spremni smo da pošaljemo još vojnika"


Francuska već ima raspoređeno u Rumuniji oko 500 vojnika i sistem protivvazdušne odbrane.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da se to može pojačati u veoma kratkom roku.

Makron je danas rekao da je ta zemlja spremna da pošalje još vojnika u Rumuniju, ako bude potrebno, u okviru misije NATO-a za jačanje snaga na njenom istočnom krilu posle početka rata u Ukrajini.

On je, govoreći na konferenciji za novinare nakon samita NATO-a u Madridu, rekao da će se finansijska, humanitarna i vojna podrška Francuske Ukrajini nastaviti "koliko god to bude potrebno".


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1513 on: July 01, 2022, 10:29:07 am »
NATO ulaže milijardu evra u vojna tehnološka istraživanja


NATO će pokrenuti fond za inovacije čiji će budžet biti milijardu evra, kako bi podstakao tehnološka istraživanja u vojne svrhe.

To je izjavio danas generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg na samitu u Madridu.

Lideri okupljeni na samitu NATO-a u Madridu složili su se da formiraju fond, naveo je Stoltenberg poslednjeg dana sastanka, navodi Rojters.

"Složili smo se da uspostavimo novi fond za inovacije od milijardu evra", istakao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Multinacionalni fond bi trebalo da okupi vlade, privatni sektor i akademsku zajednicu kako bi ojačao tehnološku prednost NATO-a, saopštila je ta organizacija, navodi britanska agencija.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1514 on: July 01, 2022, 10:36:53 am »


 
"Erdoan je dobio ono što je tražio"


Turska, Švedska i Finska su prvog dana samita NATO u Madridu potpisali međusobni memorandum prema kome se Ankara obavezala da će dati zeleno svetlo za članstvo Stokholma i Helsinkija u Severoatlanskoj alijansi.

Zauzvrat, oni će preuzeti puno učešće u ratu protiv Kurdske radničke partije, što znači da borcima i fukncionerima PKK više neće pružati azil i zaštitu i da će neke osobe sa poternice, kao i "guleniste" izručiti Turskoj.

Ovim memorandumom otklonjena je prva prepreka za punopravno članstvo ove dve zemlje u NATO, a sledeća faza je da blok od 30 zemalja u lokalnim parlamentima ratifikuje članstvo Švedske i Finske, sa čime će cela Skandinavija i zona Baltičkog mora biti u alijansi osim manjeg dela ruske teritorije.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, opisana je kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika". Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora.

Gosti Kurir televizije koji su govorili o ovoj temi bili su Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga u Turskoj i Stevan Ignjatović pilot JAT-a i Er Srbije u penziji.

Rusija je u saopštenju NATO-a opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika". Možemo li očekivati da nakon ovog saopštenja NATO preduzme još neke korake prema Rusiji?

- Turska je i ranije imala probleme sa Stokholmom i Helsinkijem oko terorizma. to su kako oni kažu "kurdski teroristi" koji su tamo našli utočište. Švedska i Finska već duže vreme odbijaju da ih isporuče Turskoj. Isto tako Švedska i Finska su uvele Turskoj sankcije na prodaju oružje, zato što je Turska vojno interevenisala vojno na severu Sirije. Erdoan je dobio ono što je tražio. Erdogan je najveći uspeh postigao time što je ovim potezom uputio poruku drugim NATO zemljama, starijim, čak i onim koji se smatraju zemljama osnivačima. Prošle nedelje je Turska uputila proteste i Nemačkoj, i Italiji, i Francuskoj zato što su dozvolili da Kurdi održe demonstracije na njihovim teritorijama - rekao je Vojislav Lalić, nekadašnji dopisnik Tanjuga u Turskoj.

NATO je obećao da će da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje. Stoltenberg je izjavio da se NATO sprema za konfrontaciju sa Rusijom od 2014. godine. Međutim, u novom strateškom konceptu navodi se da ova organizacija odbija konfrontaciju sa Moskvom i odbija da se smatra pretnjom za nju.

- Po mom mišljenju došlo je do nagodbe između Erdogana i Putina, između Edogana i NATO pakta, iz prostog razloga što su Rusi blokirani i njima je Turska jedini izlaz u svet, jer ako pogledate avio saobrtaćaj, 90% letova se obavlja od Turske ka Moskvi. Rusi imaju izlaz preko Ankare, odnosno preko Istanbula za Daleki i Bliski istok, prema Africi. Erdogan za sada neće blokirati moreuze i neće sprečiti rusku flotu ako bude zatrebalo - rekao je Jakovljević.


https://www.kurir.rs/planeta/izvor
Logged
Pages:  1 ... 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 [101] 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.