PALUBA
April 24, 2024, 01:04:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pozdravimo novog člana Ekapic
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 113   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti NATO-OTAN  (Read 300712 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #30 on: July 30, 2009, 08:37:31 am »

Shefer: Najvidljiviji izazov NATO ostaje Avganistan


30.07.2009

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, koji odlazi s položaja posle pet i po godina na kormilu zapadne vojne alijanse, izjavio je da njegov naslednik, bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen, nasleđuje Alijansu koja će morati da se prilagođava da bi zadržala svoj značaj i u 21. veku.

Govoreći o ulozi NATO snaga u Avganistanu, Shefer kaže da Alijansa mora da ostane i nastavi borbu, prenosi Glas Amerike.

„Ako bismo otišli, Avganistan bi pao u ruke Talibana, sa užasnim posledicama za stanovništvo, posebno žene. Pakistan bi takođe trpeo posledice, uz sve ostalo što podrazumeva internacionalna bezbednost”, kaže Shefer.

„Istinski uspeh u Avganistanu, podrazumeva civilnu rekonstrukciju - nešto što NATO ne može da obezbedi, ali bi morali drugi. Ako se ti drugi ne angažuju, ni NATO neće moći istinski da uspe. Da kažem otvoreno: uspeh NATO-a sve više zavisi od faktora koji su izvan njegove kontrole”, smatra on.

Izvor: Tanjug
« Last Edit: April 03, 2015, 11:42:07 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #31 on: July 31, 2009, 01:28:46 pm »

Rasmusen od sutra na čelu NATO


31.07.2009.
 
Bivši danski premijer Anders Fog Rasmusen, preuzeće sutra funkciju generalnog sekretara NATO od Jap de Hop Shefera.

Rasmusen nasleđuje Alijansu koja će morati da se prilagođava da bi zadržala svoj značaj i u 21. veku i čeka ga nimalo lak posao, na prvom mestu - misija NATO u Avganistanu, koja do sada nije dala zadovoljavajuće rezultate.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Andres Fog Rasmusen (FoNet)

U Avganistanu se situacija ne popravlja, a od prošle godine se bezbednosna situacija znatno pogoršala i postaje sve opasnije i u do sada prilično mirnim delovima zemlje.

Odlazeći sa funkcije, Shefer je poručio da Alijansa mora da ostane i nastavi borbu u Avganistanu.

"Ako bismo otišli, Avganistan bi pao u ruke talibana, sa užasnim posledicama za stanovništvo, posebno žene. Pakistan bi, takođe, trpeo posledice, uz sve ostalo što podrazumeva internacionalna bezbednost", smatra Shefer.

Među otvorenim pitanjima su i odnosi sa Rusijom u okviru Saveta Rusija-NATO, a za očekivati je da jedan od Rasmusenovih prioriteta bude i unapređenje odnosa sa Moskvom, posle zahlađenja koje je usledilo zbog prošlogodišnjeg rata u Južnoj Osetiji.

"Jako sam počastvovan činjenicom da ću biti generalni sekretar NATO i sve ću uraditi kako bi opravdao poverenje kolega", rekao je novoizabrani generalni sekretar na samitu NATO u Strazburu i Kelu početkom aprila.

Izbor Rasmusena za generalnog sekretara NATO nije tekao bez problema, pre svega, zbog mišljenja Turske da se tadašnji premijer Danske nije ispravno postavio u trenutku objavljivanja karikatura proroka Muhameda u njegovoj zemlji, zbog čega su ga neki prozvali "neprijateljem islama".

Izvor: Tanjug


* 3068929124a72b6e864dbe1.jpg (16.02 KB, 368x259 - viewed 58 times.)
« Last Edit: April 03, 2015, 11:38:54 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #32 on: August 03, 2009, 12:33:19 pm »

Izazovi za novog sekretara NATO


03.08.2009.

Novi generalni sekretar NATO suočiće se sa mnogim otvorenim pitanjima, ali ne treba očekivati velike promene u radu Alijanse, ocenjuju stručnjaci.

Novi generalni sekretar NATO Andreas Fog Rasmusen održaće prvog radnog dana u sedištu Alijanse konferenciju za novinare, a sutra će predsedavati prvim sastankom Saveta NATO-a. Rasmusen je u petak preuzeo dužnost od Jap de Hop Shefera, koji je na tom položaju bio pet i po godina.

Rasmusen će se suočiti sa mnogim otvorenim pitanjima, poput onih kojim putem ide Alijansa i da li želi da igra ulogu "svetskog policajca", kaže vojni analitičar Zoran Dragišić.

On ocenjuje da će se NATO u većoj meri posvetiti borbi protiv terorizma i razvijanju spostobnosti za reagovoanje u postkonfliktnim situacijama.

“Države članice nisu spremne da menjaju proces donošenja odluka u NATO, a to je ono na šta SAD naviše ukazuju kao problem u funkcionisanju saveza” ističe Dragišić.

On ne očekuje da će doći od nekih bitnih promena, dodaje da treba imati u vidu i ovlašćenje generanog sekretara i način na koji NATO funkcioniše.

“Način na koji će NATO funkcionisati zavisi prevenstveno od država članica, generalni sekretar može da predlaže, ali ne može sam da donosi neke strateške odluke” objašnjava Dragišić.

Izbor bivšeg premijera Danske za generalnog sekretara NATO nije tekao bez problema, podseća Dragišić. Turska smatra da Rasmusen nije ispravno postupio kada je objavljena karikatura proroka Muhameda u Danskoj.

Oko njegovog imenovanja na prošlom samitu NATO bilo je dosta problema, pošto se Turska protivila, ali je u kasnijim konsulatacijama zvanična Ankara omekšala svoj stav, navodi Dragišić.

Rasmusen će rukovoditi procesom smanjenja broja snaga tog vojnog saveza na Kosovu sa 14 na 10 hiljada, a jedno od pitanja kojim će se baviti biće i nastojanja zemalja zapadnog Balkana da postanu članice Alijanse.

Među otvorenim pitanjima su i odnosi sa Rusijom u okviru Saveta Rusija-NATO, pa bi jedan od Rasmusenovih prioriteta mogao bude i unapređenje odnosa sa Moskvom, posle zahlađenja koje je usledilo zbog prošlogodišnjeg rata u Južnoj Osetiji.

Izvor: B92
« Last Edit: April 03, 2015, 11:39:33 am by Dreadnought » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 006


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #33 on: October 25, 2009, 11:51:53 am »

NATO pred bankrotom

25.10.2009.

Svetska ekonomska kriza prazni i budžet NATO-a.
U kasi trenutno nedostaje 50 miliona evra, a na
dugi rok čitavih deset milijardi. Ministri Alijanse,
na sastanku u Bratislavi, sporili su se oko toga
treba li misija u Avganistanu da proguta sav novac,
a na štetu potreba zemalja članica[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Na sastanku se, osim o Avganistanu, razgovaralo i o novom planu za protivraketnu odbranu, umesto štita od kojeg je Amerika odustala.

Za misiju NATO-a u Avganistanu nedostaju i novac i vojnici. Komandant misije, američki general Stenli Mekristal, traži još 40.000 vojnika jer još nije došlo vreme da se Avganistancima prepusti briga o bezbednosti.

Prvi čovek NATO-a objašnjava da bi odlazak značio predati tu zemlju Al Kaidi. Da bi se avganistanska vojska i policija osposobile i opremile, treba još novca.

- Međunarodna zajednica mora da uloži u jačanje Avganistanaca da sami biju svoju bitku i da sprečimo da tamo ponovo procveta terorizam - rekao je generalni sekretar Anders Fog Rasmusen.

Zemlje članice se teška srca odlučuju da šalju vojnike i daju novac. Što se vojnika tiče, većina čeka da vidi da li će ih i koliko još poslati Amerika, ali i ko će biti novi predsednik Avganistana.

Novac je problem za novije članice jer manje ostaje za obnavljanje njihove vojne infrastrukture. Analitičari kažu da je u suštini reč o sporu o prioritetima NATO-a.

Članice iz srednje i istočne Evrope brine bezbednost posle odluke Vašingtona da umesto protivraketnog štita u Poljskoj i Češkoj ponudi postavljanje mobilnih antibalističkih raketa.

- Novi plan stavlja protivraketnu odbranu u kontekst NATO-a. To je dobro i za savez i za solidarnost. Dobro je što ćemo u roku od nekoliko godina imati sistem koji će braniti građane Evrope i Severne Amerike od rastućih pretnji - istakao je Rasmusen.

Prvi čovek NATO-a kaže da bi bilo dobro kada bi novi plan odbrane podržala i Rusija. Neki ruski stručnjaci, međutim, kažu da izmenjeni američki plan protivraketne odbrane, koji je ovih dana na mini evropskoj turneji ponudio potpredsednik Džozef Bajden, nije realan.
U isto vreme, NATO-u prija to što je šef ruske diplomatije rekao da Moskvi ide u prilog uspeh misije u Avganistanu, jer bi suprotno značilo veće probleme sa terorizmom, trgovinom drogom i organizovanim kriminalom. U Rusiji završi oko 80 tona heroina iz Avganistana.


Aitor: AG.
Izvor: http://www.pressonline.rs/


* 2 (23.41 KB, 400x145 - viewed 79 times.)
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 980


« Reply #34 on: October 25, 2009, 06:14:41 pm »

Barem za mene, ova vest i nije novost. Još od pada berlinskog zida, NATO "traži" razlog daljeg sopstvenog postojanja, u situaciji kada je drugi pol bipolarnog sveta praktično ugasio sam sebe raspuštanjem Varšavskog ugovora.

Na žalost, kao jedan od razloga poslužila je i situacija kod nas 1999. godine.

Obzirom na relativno diskutabilne razloge za postojanje NATO -a, ne čudi činjenica da države članice sve teže izdvajaju ogroman novac potreban za funkcionisanje Alijanse, a još teže ljudstvo za angažovanje na svetskim kriznim žarištima.

Mislim da sam pre par dana pročitao u Politici vest da je Obama dozvolio angažovanje novih 4 000 američkih vojnika u Afganistanu...

Ovde je potrebno ukazati na činjenicu da nijedan osvajač, još od vremena britanskih osvajanja u tom delu sveta krajem XIX veka, nije pokorio Afganistan! Čak ga ni Britanci nisu u potpunosti kontrolisali, već samo delove zemlje u kojima su bili gradovi.
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #35 on: November 17, 2009, 10:01:32 am »

Rasmusen: Rešiti sporne odnose između Grčke i Turske


17.11.2009

Brisel – Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da evropske nacije moraju da učine više da reše spor između Grčke i Turske, zbog koga je u blokadi dogovor o poboljšanju bezbednosne saradnje u Avganistanu.


„Potrebno je da pronađemo pragmatična rešenja za to”, rekao je Rasmusen danas u Briselu uoči sastanka ministara odbrane i spoljnih poslova EU.

Većinski muslimanska Turska trpi nepoverenje članica EU zbog svog kulturnog i verskog izgleda, a iznad svega zbog antagonizma Kipra.

Zbog protivljenja nekih evropskih država turskom zahtevu za članstvo u EU, Turska kao članica NATO-a ne dozvoljava formalizovanje saradnje između NATO-a i EU, čime je učinila praktično nemogućim da NATO obezbedi zaštitu za instruktore Unije u Avganistanu.

Turska, takođe, ne priznaje legalnu vladu kiparskih Grka na podeljenom ostrvu Kipru, koji je članica EU.

U međunarodno nepriznatom severnom otcepljenom delu Kipra, koji je pod vlašću kiparskih Turaka, Turska ima raspoređenih 35.000 vojnika.


Izvor: Tanjug
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #36 on: March 04, 2010, 06:27:17 pm »

NATO će doprinositi nuklearnom razoružanju


03.03.2010

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen saopštio je da je na razmatranje zemalja-članica Alijanse podneto pitanje o tome kako NATO može da doprinese nuklearnom razoružanju.

Prema njegovim rečima, u svetu ima mnogo nuklearnog oružja i zato njegov broj treba da se uskladi sa postojećim opasnostima. Amerika je jedina članica Alijanse koja ima nuklearno oružje van svoje teritorije: 20 američkih bojnih glava razmešteno je u Nemačkoj, a u Belgiji se nalazi 20 atomskih avio-bombi. Osim toga, po 90 nuklearnih naboja SAD razmešteno je u Italiji i Turskoj.

Izvor: Glas Rusije
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #37 on: March 10, 2010, 10:03:42 am »

Lord Robertson: NATO na ivici provalije


05.03.2010   


Lord Džordž Robertson, generalni sekretar NATO-a od 1999. do 2004, tvrdi da se Severnoatlantski savez nalazi na ivici ambisa. Robertson je to izjavio na ovonedeljnom godišnjem skupu članova Atlantskog saveta Sjedinjenih Država, održanom u rezidenciji nemačkog ambasadora u Vašingtonu.

Paralela između Avganistana i Kosova:
Lord Džordž Robertson

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Nalazimo se na ivici ambisa dok je svet zahvaćen sve većim nezadovoljstvom i previranjima. Jedino otvoren i pošten razgovor može da nas spasi od propasti“, kaže lord Robertson.

On smatra da bi misija u Avganistanu mogla da doživi neuspeh.
 
„Odluka Danske, od pre dve nedelje, da okonča svoje učešće u Avganistanu i najava Kanade da će učiniti to isto, najavljuju težak momenat. Ako ova dva energična saveznika žele da se povuku, pored zemalja koje već doprinose manje nego što bi trebalo, i drugih koje takođe misle da mogu da izbegnu jednoglasnu odluku, šta drugo može da se kaže nego da je reč o krizi“.

Robertson je kritikovao lidere NATO-a zbog toga što evropskoj javnosti, koja se sve više okreće protiv operacije u Avganistanu, ne objašnjavaju zašto je pobeda u Avganistanu bitna za mir i bezbednost udaljenog evropskog kontinenta.

On je povukao i paralelu sa kampanjom NATO-a protiv Miloševićevih snaga na Kosovu, 1999.

„Borili smo se protiv dobro naoružanog protivnika, koji se koristio zastrašujućim, drugačijim metodama od naših i koji se pokazao veoma sposobnim u borbi, ali odneli smo pobedu. Nismo pobedili zbog naše superiorne vojne moći nego zato što ni u jednom trenutku nismo razmišljali o porazu. Uverili smo Miloševića i njegove generale da nećemo  odustati. Naša kampanja je bila i vojna i informativna. Pridobili smo svetsku javnost jednostavnim svakodnevnim porukama“.

U Avganistanu, neprijatelj je taj koji koristi medije protiv Zapada, dodaje Robertson.

„Taliban gleda i posmatra, superiorno koristeći stare i nove medije. Oni tempiraju svoje napade improvizovanim eksplozivnim napravama računajući na krhku podršku naše javnosti. Oni mobilišu sredstva kako bi nas finansijski nadmašili. Oni, a ne mi sa našim pozivima za povlačenje, kažu da će se boriti sve do pobede i dok nas ne izbace“, kaže Robertson i nastavlja:

„Činjenica je da u Avganistanu možemo da uspemo, ali i da doživimo poraz. To zavisi od naše volje“.

Robertsonov govor bio je ujedno i tradicionalna godišnje izlaganje o transatlantskim odnosima posvećeno Kristoferu Makinsu, bivšem angloameričkom diplomati i predsedniku Atlantskog saveta Sjedinjenih Država, od 1999. do 2005.


Izvor: Glas Amerike na srpskom


* Lord-Robertson_1.jpg (9.92 KB, 210x169 - viewed 130 times.)
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 280« Reply #38 on: March 10, 2010, 01:20:19 pm »

Roberts je pored brda demagogije rekao i jednu veliku istinu bez obzira na tehnicku i tehnolosku razliku pobedu uvek ondosi ovaj koji ima (vise) VOLJE da ide do pobede.
Logged
Helo
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 22« Reply #39 on: March 10, 2010, 02:23:46 pm »

Zanimljivije je to sto je jasno poslao svetu (onom koji porice ucesce medija u sukobima) da oni znatno kotrolisu medije! Podrska javnosti je danas kljucan faktor za mobilisanje ratnih resursa. Nazalost, direktna posledica toga je velika potreba svih rezima da dodatno cenzurisu sve informacije i time nepotrebno guse slobodu svojih naroda.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 980


« Reply #40 on: March 10, 2010, 09:07:18 pm »

Još samo da mu se pridruži Džejmi Šej, da i on kaže koju! 
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #41 on: March 10, 2010, 10:37:22 pm »

Pvanja, rekao je on još jednu veliku istinu: da mogu biti poraženi!
Verujem i nadam se da hoće!
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 280« Reply #42 on: March 15, 2010, 05:49:34 pm »

@ Lovac

Kako ide ona narodna izreka "Nicija nije do zore ..."
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 406


« Reply #43 on: March 15, 2010, 07:05:24 pm »

NATO јесте у кризи идентитета, односно јасно дефинисаних политичко-војних циљева. Нема јасног непријатеља. Војни део га ипак, за сада, бар у вежбама види у Русији. Политички делимично, јер објективно Русија није противник који би захтевао постојање војног савеза. Зато упорно покушавају да повећају број чланова како би оправдали своје постојање. Ако постоји интересовање за пријем и савез има оправдање. Међутим, они који се јављају за пријем или су ушли, устежу се да шаљу своје људе на ратна попришта из простог разлога што су својим бирачима обећавали да ће уласком у НАТО обезбедити мир и да нико више неће гинути јер их НАТО штити, да ће уштедети на одбране и да ће потећи мед и млеко. Ипак, када их мало повуку за уши, тек да се зна ко је тата, шаљу невољно, неприпремљене и демотивисане војнике који углавном статирају, а они који би и да помогну велика су мањина. Стари чланови такође зановетају јер их јавност притиска - нема победе а има губитака, чему то води. Зато је НАТО-у пошто-пото потребна победа. Пре једанаест година, 1999.године су сачували јединство уз приличне муке,победили су (уз помоћ Руса) Србију. Сада је још теже и биће још теже јер Авганистанци немају шта да изгубе.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 980


« Reply #44 on: March 15, 2010, 08:01:45 pm »

Prosto ne vidim način na koji NATO može da pobedi u Afganistanu - čak ni taktika "spržene zemlje" zbog konfiguracije reljefa ne bi im obezbedila pobedu a izazvala bi strašne reakcije i proteste. Najverovatniji epilog će biti uspostavljanje marionetske vlade, medijsko proglašavanje pobede i realizacije postavljenih ciljeva i odlazak slavnih ratnika kući.

Ako se dobro sećam iz istorije, u Afganistanu se praktično bez prekida ratuje više od 100 godina i niko sa strane nije postigao zapaženiji vojni uspeh nikada, a uvek su agresori bili nadmoćniji...
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 113   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 22 queries.