PALUBA
November 28, 2023, 11:36:12 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 112   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti NATO-OTAN  (Read 277621 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #60 on: November 20, 2010, 07:09:41 pm »

NATO na istorijskoj prekretnici
 

20.11.2010.

Obama je pozdravio "resetovanje" odnosa s Rusijom


Genaralni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je da se Rusija složila da odmah počne razgovore o evropskom protivraketnom štitu - što je dosad bilo prepreka u odnosima - kao i da je vojni savez prihvatio plan o prebacivanju odgovornosti za bezbednost u Avganistanu avganistanskim snagama, do kraja 2014.

Ovaj proces počenje iduće godine, distrikt po distrikt. G. Rasmusen je rekao da dugoročni sporazum o partnerstvu, koji je potpisan s avganistanskom vladom, pokazuje rešenost NATO-a da učestvuje u stabilizaciji Avganistana na duge staze.

Rusija je takođe pristala da poširi sporazum sa NATO-om, dozvolivši transport vojne opreme i namirnica za vojnike u Avganistanu preko svoje teritorije.

G. Rasmusen je rekao da su se NATO i Rusija i pismeno složile da više ne predstavljaju pretnju jedna drugoj. "Po prvi put, ove dve strane će sarađivati u zajedničkoj odbrani", rekao je on.

Ovo je takođe i prvi samit NATO-a na kojem je Rusija učestvovala, od rusko-gruzijskog rata, pre dve godine.

Rasmusen je rekao da sporazum o odbrambenoj saradnji ima "realni politički značaj". Dve strane će razmenjivati informacije o pretnji evropskom vazdušnom prostoru, što ne isključuje ni saradnju u obaranju eventualnih neprijateljskih projektila, rekao je on.

Rasmusen je ocenio samit u Lisabonu kao prekretnicu u istoriji zapadne alijanse.


Izvor: BBC Serbian
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #61 on: December 26, 2010, 05:48:34 pm »

NATO NOVOSTI

NATO sjedište za novi milenij

Nit vodilja dizajnera bila je interijer prostora prilagoditi da odgovara individualnim i kolektivnim potrebama zaposlenika. U planu su i dodatni sadržaji koji će osigurati kvalitetnije okruženje za zaposlenike: banke, trgovine te restorani i sportski objekti. Tako će NATO dobiti sjedište za novi milenij, koje će pomoći održanju uspjeha Saveza kao i boljem provođenju novih zadaća. Svečanost otvaranja radova održana je 16. prosinca 2010. u nazočnosti najviših dužnosnika NATO-a i Kraljevine Belgije

Da bi se ispunili svi zahtjevi koji će se pred NATO savezom naći tijekom XXI. stoljeća, na 50. obljetnicu samita u Washing?tonu 1999. dogovorena je izgradnja novog sjedišta NATO-a Bruxellesu. Mjerodavni su se usuglasili da postojeći objekti nisu dovoljno fleksibilni i kvalitetni jer je postojeće sjedište izgrađeno još 1967. kao privremeno rješenje. Budući da je riječ o zgradi koja je dugo u uporabi, zaključeno je da je potreba za novim sjedištem potpuno opravdana. Naime, i radne metode koje zagovara Savez traže modernije prostore koji osoblju pružaju ugodno radno okruženje. Stoga je nit vodilja dizajnera bila interijer prostora prilagoditi da odgovara individualnim i kolektivnim potrebama zaposlenika. U planu su i dodatni sadržaji koji će osigurati kvalitetnije okruženje za zaposlenike: banke, trgovine te restorani i sportski objekti. Tako će NATO dobiti sjedište za novi milenij, koje će pomoći održanju uspjeha Saveza kao i boljem provođenju novih zadaća. Među prostorijama koje bi trebale omogućiti što bolju suradnju zemalja članica kao i drugih zemalja te međunarodnih organizacija naći će se i konferencijski sadržaji, koji, pak, podrazumijevaju urede izaslanstava i međunarodnog osoblja te urede za vojno osoblje, agencije i partner misije. Novi se objekt planira izgraditi nasuprot sadašnjeg sjedišta, koje se nalazi uz autocestu koja povezuje središte grada sa zračnom lukom Zaventem. Za izgradnju novog sjedišta predviđeno je 40 hektara površine, koliko ima i sadašnje. Rušenje objekata koji su bili na toj površini teklo je u dvije faze te je dovršeno u srpnju 2008.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Budući izgled novog sjedišta NATO-a

Odluka o izgradnji novog objekta uključivala je i petogodišnji plan priprema i rasprava o svim ključnim fazama procesa izgradnje. U te su djelatnost i uključene i neke studije, kojima je obuhvaćena i ocjena postojećeg stanja sadašnjeg sjedišta te usporedba s četiri opcije. Studije su obuhvaćale i razradu planova zaštite od požara, kao i razvoj prostornih i tehničkih programa te raspisivanje međunarodnih arhitektonskih natječaja za izbor najpovoljnijeg dizajna i koncepta. Kako je to zahtjevan projekt, određene su unutarnje strukture upravljanja, koje čine dva temeljna elementa. Tako su za politički i financijski nadzor zaduženi predstavnici 26 zemalja Sjevernoatlantskog vijeća. To su veleposlanici zemalja članica i osobe ovlaštene za taj projekt, tj. osoblje unutar DPRHQB-a. Za izvršnu vlast zaduženo je NATO-ovo međunarodno osoblje (IS), dok je odgovornost za upravljanje projektom prepuštena tijelu HQPO. U vanjskoj potpori važnu ulogu ima belgijski Host Nation"s Project Management Team (PMT), zadužen za proračun, standard i kvalitetu, kao i koordiniranje aktivnosti idejnog projekta. Vezano za zaduženje tima za idejni projekt, još je 2001. pokrenut natječaj za arhitektonsko projektiranje, a ugovor između tog tima i belgijskog ministarstva obrane potpisan je u prosincu 2004. Tada je velik dio odgovornosti za ostvarenje projekta NATO prebacio na belgijsku vlast čime je dokazao da Belgijci uživaju puno povjerenje Saveza. Ugovor o davanju koncesije tada su potpisali tadašnji belgijski premijer Guy Verhofstadt, ministar obrane Andre Flahaut te Lord Robertson, glavni tajnik NATO-a.

Autor: Lana Kunić
Izvor: Hrvatski vojnik


* nato_headquarters_build.jpg (85.6 KB, 600x300 - viewed 64 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #62 on: February 10, 2011, 02:06:48 pm »

NATO ponudio mirovne snage Izraelu i Palestini


10.02.2011

NATO će ponuditi mirovne snage Izraelu i Palestini ukoliko to obe strane zatraže u mirovnom sporazumu, rekao je juče u okolini Tel Aviva generalni sekretar tog saveza Anders Fog Rasmusen.

Rasmusen je dodao da će NATO intervenisati ukoliko budući mirovni sporazum bude prekršen ili ako jednoj strani bude potrebna podrška.

Do tada, NATO se "neće uključiti u mirovni proces na Bliskom istoku i ne traži ulogu u njemu", rekao je Rasmusen na godišnjoj konferenciji o bezbednosti u izraelskom gradu Herclija, severno od Tel Aviva.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekao je da su Netanjahu i Rasmusen razgovarali o produbljivanju saradnje Izraela i NATO, ali nije mogao da potvrdi da li će Izrael prihvatiti Rasmusenovu ponudu.

Netanjahu insistira da u mirovnom sporazumu Izrael mora imati potpune bezbednosne garancije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da će prihvatiti vremenski ograničeno razmeštanje međunarodnih mirovnih snaga u budućoj palestinskoj državi.

Izvor: Beta
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #63 on: November 08, 2011, 07:20:02 am »

Obama i Rasmusen o misijama NATO


08.11.2011

Američki predsednik Barak Obama i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen razgovarali su o planiranom povlačenju iz Avganistana i o nedavno završenoj sedmomesečnoj kampanji Alijanse u Libiji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Obama i Rasmusen su na sastanku koji je juče održan iza zatvorenih vrata razgovarali o samitu NATO, koji će se održati u maju u Čikagu, i o potrebi da se pojačaju veze Alijanse sa zemljama koje nisu partnerske, saopštila je Bela kuća.

- Pored toga, predsednik i generalni sekretar su raspravljali o važnom napretku misije NATO u Avganistanu - navodi se u saopštenju, javila je agencija Frans pres.

Na prošlogodišnjem samitu NATO u Lisabonu, Alijansa je dogovorila plan o povlačenju svih trupa iz Avganistana do 2014. godine nakon predaje bezbednosnih dužnosti avganistanskim snagama.

Obama je u junu naložio da se iz ove zemlje do sredine 2012. godine vrati svih 33.000 američkih vojnika koji su poslati kao dodatne snage i objavio je početak kraja desetogodišnjeg rata.

Međutim, prošle nedelje u medijima su se pojavili navodi da Obamini savetnici razmatraju promenu vojne politike u Avganistanu tako što bi se znatno ranije umanjila vojna misija i usredsredilo na predaju dužnosti avganistanskim snagama.

Izvor: www.blic.rs


* nato-stab-brisel-beta_f.jpg (24.82 KB, 470x270 - viewed 46 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 876« Reply #64 on: April 18, 2012, 05:54:10 am »

NATO (OTAN) nudi posao
"Slobodna Dalmacija"
http://www.slobodnadalmacija.hr/default.aspx


NATO nudi posao od 10.000 eura
 
Ulaskom u NATO Hrvatima se omogućuje zapošljavanje u brojnim zemljama

Ako za nezaposlene Hrvate nema novih poslova u Hrvatskoj, ima ih u NATO savezu. Naime, upravo je u tijeku natječaj Sjevernoatlantskog saveza koji traži 30 novih djelatnika u sjedištu Saveza u Bruxellsu, potom u raznim diplomatskim predstavništvima Saveza u Europi, te u misijama na Kosovu i Afganistanu. Riječ je o civilnom, tzv. međunarodnom osoblju NATO-a, gdje će sutra možda i koji nezaposleni Hrvat pronaći svoje novo radno mjesto.

Što se traži
Ovisno o kategoriji radnog mjesta razlikuje se i iznos mjesečnih primanja. Najviši iznos je 10.440 eura za poslove rukovodećih službenika i savjetnika. Uvjet je sveučilišno obrazovanje, usmeno i pismeno znanje engleskog i francuskog jezika. Primjerice, do 20. travnja traje natječaj kojim se traži tzv. menadžer za upravljanje, koji osim plaće od visokih 10 tisuća eura može računati na 1000 eura pokrivenih putnih troškova, te smještaj i hranu. Ugovor se potpisuje na tri godine.

S druge strane, najniža plaća iznosi 2400 eura eura za poslove amdinistrativnog referenta, osiguranja ili tehnički poslovi, poput vozača, za koje se traži potvrda o educiranosti za takve poslove, uz što se provodi i dodatno testiranje, fizičke spremnosti ili praktično testiranje za tehničke poslove. Znanje engleskog i francuskog je obvezno, a natječaj traje do 25. travnja.

Treba reći da NATO ima i vlastiti mirovinski fond, a svi zaposlenici prvih šest mjeseci prolaze pokusni rad.
Uz redovita mjesečna primanja, zaposlenici međunarodnog osoblja primaju i brojna dodatna novčana primanja, poput dječjeg doplatka, naknade za odvojeni život, iznos za najamninu, za supruge, što u nekim slučajevima ovisi o lokaciji rada.

Ako slučajno savšreno govorite engleski jezik, te istovremeno paštunski i dari jezik, onda vam se može nasmješiti zaposlenje u Afganistanu, u misiji ISAF-a, gdje su danas traženi prevoditelji za spomenute jezike. Početna primanja prevoditelja kreću se od četiri tisuće do osam tisuća eura, na što se dodaje dodatak po godini službe. Uz to svaki civilni zaposlenik prima i dodatnu naknadu za svaki dan proveden u Afganistanu u iznosu od 45 eura.
Civilni djelatnici u Afganistanu imaju i druge beneficije, poput naknade za odjeću na godišnjoj razini od 400 eura.

Samo je natječaj za prevoditelja u Afganistanu otvorenog do daljnjeg. Obrasce za prijavu svi zainteresirani mogu preuzeti na web stranicama www.nato.hr te ih elektroničkim putem poslati na adresu Saveza u Bruxellesu.
U tijelima NATO-a čak se može i stažirati, pa je tako do kraja travnja otvoren natječaj za stažiranje u Stožeru NATO-a, Savezničkom zapovjedništvu i Vrhovnom zapovjedništvu snaga za Europu. Natječaji za stažiranje predviđeni su za studente koji su završili najmanje dvije godine studija.

Za one koji kritiziraju ministra Miranda Mrsića koji je predložio poticanje zaposlenosti među mladima kroz ideju stažiranja uz minimalnu naknadu, treba reći da se stažiranje u tijelima NATO-a-ne plaća. Primjerice, u slučaju Savezničkog zapovjedništva za transformaciju (ACT), stažisti putuju u Norfolk (SAD) ili Monsanto (Portugal), gdje obavljaju stažiranje. Za putovanje na lokaciju stažiranja i povratak kući stažisti primaju povrat financijskih sredstava, te paušalni iznos od tisuću dolara mjesečno za druge troškove. Smještaj i hrana osigurani su u mjestu stažiranja.
DENIS KRNIĆ

Stipendije

Za završene diplomante, istraživače, te doktorante predviđene su i stipendije. Stipendije u NATO-ovim tijelima razlikuju se prema stupnju obrazovanja za koji se zaprima stipendija. Najviša moguća stipendija predviđena za gostujuće znanstvenike u iznosu od 2500 eura mjesečno uz pokrivene troškove i dodatak za mirovinsko osiguranje.
 
I EU od lipnja nudi poslove za 4000 eura
Europska komisija zaposlila je 478 Bugara i 727 Rumunja, ukupno njih 1205. To je za gotovo četvrtinu više od zadanog cilja. Naime, nakon ulaska neke zemlje u institucije EU-a, poput Europske komisije, i druga tijela EU-a nastoje radi “geografske ravnoteže” ispuniti kvotu zaposlenih za svaku zemlju organizirajući posebne natječaje.

Naravno, nitko ne sprječava građane novih članica EU-a da premaše svoju minimalnu kvotu, pa i da njihov udjel među “eurokratima” bude značajno veći od udjela stanovništva njihove zemlje među stanovnicima EU-a.
Institucije EU-a danas zapošljavaju Hrvate koji su se javili natječaj 2009. godine kao ugovorne zaposlenike, i to najviše u “jezičnom” području, poput prevoditelja i tumača.

Uskoro se, točnije u lipnju, raspisuje prvi “pravi” natječaj, poznat kao “concours”, za Hrvate koji žele raditi u institucijama EU-a, također u “jezičnom” području, a poslije će se raspisati i za ostala područja.
S obzirom na iskustva prijašnjih proširenja EU-a, hrvatska bi minimalna kvota trebala biti nešto veća od 250 “eurokrata”, dok bi, s obzirom na naš udio u stanovništvu EU-a, nama trebalo pripasti oko 450 mjesta.

Taj broj naši građani, ako budu uspješni na natječajima, mogu i premašiti. Međutim, treba uzeti u obzir i najave da će EU do 2018. godine smanjiti broj zaposlenika za pet posto. Početne plaće u EU-u za administratore, za koje se mjesto traži završen fakultet, iznose nešto više od 4000 eura.

Asistenti, koji ne moraju imati završen fakultet, plaćeni su manje, ali također pristojno.
Prvi dio testiranja za posao u EU-u, na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku, u pravilu je nešto poput testa inteligencije, dok se drugi dio, za najbolje kandidate iz prvog dijela, odnosi na stručno znanje i vještine.
goran kotur
 
« Last Edit: April 03, 2015, 12:07:14 pm by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #65 on: August 14, 2012, 10:05:24 am »

Špijuniranje zbog penzije i "Mata Hari"


14.08.2012.

NATO otkrio dva špijuna u svojim redovima u poslednjih sedam dana. Vojnik otkrio novinarki informacije o operacijama američke vojske iz Avganistana. Drugi špijun prodajom vrlo osetljivih planova američke vojske želeo da sebi obezbedi udoban život u penziji.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Severnoatlanska alijansa menja bezbednosne procedure u Evropi nakon što je u roku od sedam dana u svojim redovima u Nemačkoj otkrio dva špijuna.

Kako piše britanski Tajms, reč je o civilnom službeniku Manfredu K. koji je, nezadovoljan svojom niskom platom, želeo da prodajom vrlo osetljivih planova američke vojske sebi obezbedi udoban život u penziji.

Prema pisanju lista, on je na svoj kompjuter prebacio taktičke planove za potencijalna mesta za iskrcavanje američkih vojnika širom sveta. Pored toga, prebacio je i nekoliko desetina šifri za kompjuterske programe kojima se služi vojni vrh i tajne operacije komandosa.

Reč je o A materijalu za rusku tajnu službu FSB, objavio je jedan nemački novinar, koji tvrdi da su Rusi Manfredu ponudili devet miliona evra.

Osumnjičen je za saučesništvo u pokušaju sabotaže baze Ramštajn, koja je sedište američkih vazdušnih snaga u Evropi i glavni centar za operacije u Avganistanu.

Drugi špijun je pilot helikoptera, koji je, prema pisanju nemačkog Fokusa, pao pod uticaj jedne novinarke, zbog čega se odlučio na krađu podataka. On je na svoj hard-drajv prebacio operativne planove međunarodnih snaga u Avganistanu, satelitske snimke prijateljskih obaveštajnih službi, kao i listu poverljivih imena.

Među dokumentima koje je kopirao nalaze se detalji operacija nemačkih posebnih jedinica u Avganistanu. Izvori tvrde da su ti podaci mogli kompromitovati operacije britanskih specijalnih jedinica SAS i američkih specijalaca.

Pilot je špijunirao za novinarku koja je tražila ekskluzivan materijal za knjigu o ratu protiv terorizma. Prema saznanjima Fokusa, pilot helikoptera uradio je sve zbog novinarke koja ga je uverila da je "zaljubljena u njega". Uhapšen je kada je njen suprug, inače pilot nemačkog Bundesvera, u ukradenim materijalima pronašao vlastito ime na tajnoj listi pilota.

Neimenovani izvori u NATO-u rekli su za Tajms da je curenje podataka moglo izazvati "neograničenu štetu". Otkriće dva špijuna, navodno je izazvalo pometnju u evropskim bazama NATO-a. Bezbednosne procedure se preispituju, a razmišlja se i o tome da se ograniči pristup tajnim podacima samo vojnom osoblju.

Istražuje se i da li je deo materijala već došao do ruskih obaveštajnih službi, kao probni uzorak.

Izvor: RTS


* Ramstajn.jpg (45.86 KB, 527x291 - viewed 75 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #66 on: September 15, 2012, 05:37:22 pm »

Fratini kandidat za šefa NATO-a


15.09.2012

Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini je kandidat za novog generalnog sekretara NATO-a, saznaje italijanski list "Republika".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Fratini bi mogao da nasledi sadašnjeg čelnika NATO-a Andersa Foga Rasmusena, kome mandat ističe u julu 2013. godine.

Fratini je zasad jedini kandidat, on ima podršku vlade Marija Montija, a Italija predvodi trku za dobijanje čelnog položaja u Atlantskom savezu, ističe rimski dnevnik.

Prema izveštaju "Republike", nije isključena ni mogućnost da Rasmusenu bude produžen mandat za jednu godinu.

Ali italijanski stalni predstavnik u sedištu NATO-a, ambasador Rikardo Sesa je kandidaturu Fratinija već najavio Savetu NATO-a prošle srede, "gde se nije čula nijedna reč protiv te kandidature", dodao je rimski dnevnik.

"Republika" navodi da bi Italija, ako bi Fratini dobio podršku saveznika, dobila ponovo svog čoveka na položaju generalnog sekretara NATO-a posle 41. godine.

Italijan Manlio Brozio je bio generalni sekretar NATO-a od 1964. do 1971.

Izvor: Beta


* fratini.jpg (16.68 KB, 368x261 - viewed 47 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #67 on: October 10, 2012, 12:20:33 pm »

Alen novi komandant NATO?


10.10.2012.

Očekuje se da će NATO danas saopštiti da će komandant međunarodnih snaga u Avganistanu američki general (Marine Corps four-star general) Džon Alen biti novi vrhovni komandant snaga alijanse.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pedesetosmogodišnji Alen bi trebalo da sledeće godine preuzme komandu od američkog admirala Džona Stavrajdisa, koji je na čelu štaba alijanse u belgijskom gradu Monsu od 2009.

Alena će, kako se očekuje, američki general Džozef Danford zameniti na dužnosti komandanta snaga u Avganistanu, gde bi NATO trebalo da okonča borbene operacije 2014. godine, javlja DPA, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: Blic


* 250px-General_John_R._Allen.jpg (18.25 KB, 250x313 - viewed 127 times.)
« Last Edit: October 10, 2012, 04:00:05 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #68 on: October 10, 2012, 04:03:04 pm »

General Džon Alen novi komandant NATO snaga u Evropi


10.10.2012.

Dosadašnji komandant međunarodnih snaga u Avganistanu, američki general Džon Alen imenovan je za vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, saopštio je danas ministar odbrane SAD Leon Paneta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

General Alen zameniće admirala DŽejmsa Stavridisa na proleće 2013. na mestu koje uvek pripada Amerikancu.

Paneta je ovo izjavio u Briselu, posle sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO. Pored njega je bio i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Na čelo međunarodnih snaga u Avganistanu generala Džona Alena zameniće drugi američki general, Dzožef Danford.

Američki Senat još treba da odobri ove nominaciju koje je izdao predsednik SAD Barak Obama.

Rasmusen je rekao da su 28 zemalja članica NATO jednoglasno odobrile generala Alena kao novog vrhovnog komandanta združenih snaga u Evropi (SACEUR) čiji generalštab se nalazi blizu Monsa, u Belgiji. Kao i njegovi prethodnici Alen će takodje komandovati ukupnim američkim snagama baziranim u Evropi (EUCOM), čiji je generalštab u Štutgartu u Nemačkoj.

General Alen (59) je u Avganistanu je nadzirao borbu protiv talibanske pobune, pod njegovom komandom bilo je 150.000 ljudi. U Avganistanu se još nalazi oko 68.000 Amerikanaca i 40.000 vojnika NATO, a predviđeno je da do kraja 2014. odgovornost za bezbednost prenesu avganistanskim snagama.

Izvor: Blic

 


* nato.jpg (11.96 KB, 470x270 - viewed 110 times.)
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 146« Reply #69 on: October 10, 2012, 04:39:49 pm »

Izgled lica kazuje o covjekovom zdravlju.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* General-John-Allen.jpg (14.18 KB, 500x333 - viewed 99 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #70 on: November 14, 2012, 08:23:59 am »

Suspendovana nominacija generala Alena na čelo NATO snaga


13.11.2012.

Američki predsednik Barak Obama suspendovao je danas nominaciju generala Džona Alena, komandanta savezničkih snaga u Avganistanu, za novog komandanta NATO snaga u Evropi, saopštila je danas Bela kuća.

Ova objava dolazi posle otkrića Alenove moguće umešanosti u aferu oko prošlonedeljne ostavke bivšeg šefa Centralne obaveštajne agencije (CIA ) Dejvida Petreusa.

Alen je pod istragom zbog slanja "neprikladnih" mejlova jednoj ženi vezanoj za aferu oko bivšeg šefa CIA, što je novi razvoj događaja u toj aferi.

General Alen će "nastaviti da vodi" savezničke snage u Avganistanu, rekao je portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost (NSC) Tomi Vietor.

"Na zahtev ministarstva odbrane (Obama) je suspendovao nominaciju generala Alena na mesto vrhovnog komandanta NATO snaga u očekivanju istrage o njegovom ophodjenju koju je otpočelo ministarstvo odbrane", rekao je Vietor.

Po rečima jednog zvaničnika Pentagona Federalni istražni biro (FBI) oktrio je oko 30.000 stranica "neprikladne" imejl korespondencije između Alena i Džil Keli, prijateljice bračnog para Petreus i jedne od ključnih osoba u skandalu koji je doveo do Petreusove ostavke zbog vanbračne veze.

Džil Keli je obavestila FBI da je dobila preteće imejlove. Kada je sprovedena istraga pokazalo se da je te preteće mejlove slala Pola Brodvel, biograf i ljubavnica Petreusa. Tako je FBI i naleteo na mejlove izmedju Pole Brodvel i direktora CIA, zbog kojih je izbio skandal.

Američki ministar odbrane Leon Paneta rekao je u saopštenju da je njegova služba obaveštena o Alenovoj prepisci u nedelju i da je zatražena istraga.

Nominacija Alena na mesto vrhovnog komandata NATO snaga u Evropi objavljeno je 10. oktobra. On je trebalo da zameni admirala Džejmsa Stavridisa na proleće 2013. na mestu koje uvek pripada jednom Amerikancu.

Odluka FBI-ja da preda Alenov slučaj Pentagonu kao i odluka da Alen nastavi na dužnosti komandanta u Avganistanu dok traje istraga, jaka je indikacija da zvaničnici gledaju na to što se desilo kao moguće kršenje vojnih propisa a ne kršenje saveznog krivičnog zakona, navodi agencija AP.

Zvaničnici nisu rekli u čemu se sastojala neprikladnost Alenove prepiske.

Izvor: Beta
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 146« Reply #71 on: November 15, 2012, 09:43:40 am »

"Beta" je vrlo obzirna u biranju rijeci......

"Vecernji list" pise jasnije :

– Postoji mogućnost da je general Allen bio vrlo blizak s Jill Kelley, no sve se u ovome trenutku još istražuje – potvrdio je službeni Pentagon. Koliko je ta “moguća blizina” doista bila jaka i očita, najbolje pokazuje podatak da je američki ministar obrane Leon Panneta već zaustavio Allenovo imenovanje zapovjednikom Združenog stožera snaga NATO-a, ali i preporučio Senatu da s mjesta zapovjednika ISAF-a, odnosno NATO operacije u Afganistanu, odmah smijeni Allena i na njegovo mjesto imenuje generala Josepha Dunforda, što je podržao i sam predsjednik Obama.

http://www.vecernji.hr/vijesti/fatalna-libanonka-jill-kelley-unistila-karijeru-generalu-allenu-clanak-475029
Logged
momo PT61
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 053


ПЕНЗИОНЕР


« Reply #72 on: November 15, 2012, 07:51:39 pm »

Eh generali US ARMY,šta vam bi-padoste pokošeni bez pucnjave Tongue Grin
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 011


« Reply #73 on: November 15, 2012, 08:36:20 pm »

Жене су чудо! laugh
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #74 on: April 11, 2013, 07:48:59 pm »

11.4.2013.

Kako štede članice NATO-a?

 U vrijeme sveopće štednje i ministarstva obrane se suočavaju sa sve slabije popunjenim blagajnama. Kako se zemlje NATO-saveza snalaze u besparici?

Izbijanje gospodarske i financijske krize prije pet godina je političare diljem svijeta natjeralo na štednju. Od toga nisu ostali pošteđeni ni vojni budžeti zemalja članica NATO-saveza, piše Deutsche Welle.

Samo se u Njemačkoj do 2015. planira uštedjeti osam milijardi eura. No kako se generali i ministri obrane snalaze s manje novca? Odgovor leži u boljoj iskoristivosti postojećih resursa i boljoj suradnji unutar NATO-a.

Recept zvan sinergija

- U trenutku u kojem smo prisiljeni s manje sredstava ispuniti zadaće koje pred nas postavlja sigurnosna situacija u svijetu treba što je moguće više pojačati zajedničke mehanizme kojima raspolažu savezi - rekao je još 2011. njemački ministar obrane Thomas de Maizière. 2012. je pokrenut NATO-ov projekt "Smart Defence", a i u sklopu Zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike (GASP) se sve kreće u smjeru sinergije resursa. No proces je još uvijek u povojima.

- Mi smo još na počecima. Prije je bilo tako da je svatko sudjelovao s onim što najbolje može ali je inače bio, što se tiče logistike i planiranja, prepušten sam sebi - kaže potpukovnik Michael Angerer iz njemačkog ministarstva obrane. No sada bi se partneri trebali usredotočiti na pojedine zadaće.

- Mi si vjerojatno više nećemo moći priuštiti 28 oružanih snaga koje mogu sve - smatra Angerer. Pred Europom su velike zadaće jer NATO-partner SAD se sve više okreće pacifičkom području.

Nizozemci u njemačkim tenkovima

Nisu svi s ushitom prihvatili program za udruživanje snaga i mnogi nisu bili, kako kaže Angerer, spremni odreći se nadležnosti za neka područja. No suradnja je sve intenzivnija. Tako su Nizozemci svoje borbene tenkove poslali u pričuvu, a nizozemski vojnici sada vježbaju s druge strane granice, u Njemačkoj.

Na području vojnog zrakoplovstva, posebice u transportnom sektoru, suradnja na europskoj razini već  odavno traje što se, između ostalog, pokazalo i tijekom nedavne misije u Maliju. Ovdje su Francuzi preuzeli dobar dio posla na terenu ali je logistika bila u potpunosti europska. I zajednički krizni stožer u njemačkom Ulmu je dio ove strategije.

Zajednički u akciju

No nisu svi oduševljeni trendom odricanja od nekih kompetencija u svrhu štednje.

- Sigurnosna politika danas više ovisi o financijama nego o strateški važnim pitanjima - kritizira Christian Mölling iz zaklade za Znanost i politiku.

On na "obrambeno-ekonomski imperativ" gleda s krajnjom skepsom. Tim više što se neke zemlje unutar saveza, poput Njemačke, ne mogu odreći nekih sigurnosno-obrambenih elemenata. Stoga je i efekt štednje pri Bundeswehru zasad izostao. Osim suradnje na terenu partneri sad tijesno surađuju i na visokoj razini.

U međuvremenu NATO-partneri više ne vode samostalne akcije bez suglasnosti s drugima.

- Vrijeme samostalnih akcija je iza nas - kaže Mölling. No to vodi tomu da se u vojne akcije uključuje sve više zemalja i partneri koji baš i ne podržavaju svim srcem neke poteze partnera. To se mnogima, pogotovo u Njemačkoj ne sviđa.

Defender.hr
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 112   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.