PALUBA
May 27, 2024, 09:09:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 113   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti NATO-OTAN  (Read 310271 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 125


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: February 11, 2008, 09:12:15 pm »

"NATO ugrožen podelom oko trupa"

11. februar 2008.

Minhen - Američki ministar odbrane
Robert Gejts pozvao saveznike da
se ujedine u borbi protiv islamističkih
ekstremista u Avganistanu.

Robert Gejts je upozorio da se opstanak NATO dovodi u pitanje ako se Alijansa podeli na zemlje članice spremne da šalju svoje trupe da se bore u konfliktima i one koje to nisu, kao i da se time ugrožava osiguranje kolektivne bezbednosti.

"Mi ne smemo, mi ne možemo postati Alijansa iz dva nivoa, onih koji su spremni da se bore i onih koji to nisu. Takav razvoj događaja, sa svim implikacijama za kolektivnu bezbednost bi, u stvari, uništio Alijansu", rekao je Gejts na minhenskom skupu.

Francuska je saopštila da je spremna da pošalje još trupa u Avganistan, ali Nemačka je tvrda u stavu da ne može da uradi više.

Gejts je rekao da NATO ne može sebi da priušti taj "luksuz" da dozvoli da neke zemlje vode manje opasne misije, dok druge više učestvuju u borbama i gubitku ljudstva, u opasci koja je, izgleda, bila uperena protiv Nemačke, čije su snage raspoređene na severnom, sigurnijem delu Avganistana.

Kada su ga neki nemački zvaničnici kritikovali što upire prst u Nemačku, on je rekao da njegov komentar nije bio uperen ni protiv koga posebno, već da je želeo da istakne problem koji je zajednički svim članicama NATO.

"Sa sigurnim utočištima na Bliskom istoku i novim taktikama izvežbanim na ratištima i njihovim prenošenjem preko Interneta, nasilje i terorizam mogli bi ozbiljno da se povećaju na svetskom nivou", rekao je Gejts.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 125


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #1 on: April 02, 2008, 03:07:50 pm »

NATO i neviđena bezbednost

2. april 2008.

Bukurešt - Gotovo 23.000 pripadnika različitih
bezbednosnih službi obezbeđuje Bukurešt
tokom dvodnevnog, 20. Samita NATO.

Tri hiljade gostiju i oko 3.500 novinara iz celog sveta doputovalo je u rumunsku prestonicu, koja ih je dočekala posebno ulepšana za ovu priliku. Već na prvi pogled jasno je da su se gradske vlasti dobro potrudile da umiju grad. Kako javlja specijalni izveštač B92 Peđa Obradović, odjednom je nestala prašina sa brojih gradilišta, nema pasa lutalica čiji se broj procenjuje na oko 150.000, a ni prosjaka.

Grad je okićen rumunskim i zastavama NATO, a svuda su istaknuti plakati sa logom samita.

Grad nadleću vojni i policijski helikopteri, a uniformisana policija, koja je za ovu priliku došla iz drugih gradova Rumunije, može se videti na gotovo svakom koraku.

Za Rumuniju, ovo je prilika da se prikaže u najboljem svetlu, a rumunski zvanični posebno su ponosni na činjenicu da su dobili priliku da organizuju ovakav skup, na kome se očekuje donošenje važnih odluka za budućnost alijanse.

Stanovnici Bukurešta iznenađeni su naglom promenom uobičajenog kolorita Bukurešta. Obični građani suočeni su sa različitim problemima koje donose bezbenosne mere.

"Buš, Putin u Bukureštu, samo problemi", kaže iskusni taksista dok se probija kroz gužvu na glavnom putu od bukureštanskog aerodroma do centra grada. "Nije dobro, pogledajte ovo" pokazuje rukom prema koloni koja se proteže kilometrima, pošto su otvorenim ostavljene samo zaustavne trake.

Većina glavnih gradskih bulevara u centru grada zatvorena je za saobraćaj, a oni koji su otvoreni, funkcionišu prema alternativnim planovima, pošto je na velikom broju raskrsnica izmenjen režim saobraćaja.

"Izvinjavam se građanima Bukurešta za nevolje sa kojima su suočeni zbog ovog događaja," izjavio je sinoć generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer posle sastanka sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom, koji je, sa svoje strane, poručio da ako Samit opravda očekivanja, građani sigurno neće imati primedbi.

Ipak, prvi dan samita, obeležen dolaskom američkog predsednika Džordža Buša, u samom gradu protiče uz manje problema nego što se očekivalo. Na ulicama u centru Bukurešta koje su otvorene za saobraćaj, nema velikih gužvi. Sudeći po tome, izgleda da je uspeo apel gradskih vlasti koje su poručile građanima da bez potrebe do petka ne izlaze iz svojih stanova, kao i mini odmor, koji je dobila većina državnih službenika.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #2 on: April 02, 2008, 10:11:12 pm »

Pa lako je njima da se krljaju po guzvi kada imaju metro...  Grin
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 125


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #3 on: April 03, 2008, 12:38:11 am »

Ej 23.000 hiljade, što je mnogo mnogo je, pa to kao da je otišao čitav aktivan sastav VS da ih štiti Roll Eyes Ako je neko nešto planirao neće ih spasiti ni trostruko veća cifra. Sreća što traje samo dva-tri dana (traje to i duže zato što mere počinju da se sprovode dosta ranije), mogu da zamislim kakvo je samo ovo maltretiranje za građane Bukurešta, i ako imaju metro Smiley.

[offtopic]

Živeo sam nekoliko godina u K.Miloša, to je stvarno bezobrazluk kada prolazi neki zvaničnik (npr. Karla kada je dolazila), ma nema sve se blokira sat ranije pre nego li prođe. Ako si negde krenuo moraš da sačekaš. To posle izazove takav kolaps saobraćaja da je to samo za priču.

Najjadniji su tu svakako žitelji donjeg dela ulice Vojvode Milenka kod SAD ambasade. One rampe što su postavljene to su ujedno i vage, i svako izlaženje-ulaženje sa autom se meri, ako postoji razlika u težini prilikom povratka vozila, ono mora da se opravda ili ulaska sa kolima nema. To je samo jedna od mera, stvarno je žalosno šta sve rade ljudima koji žive u tom delu ulice.

[/offtopic]

Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 929


« Reply #4 on: April 03, 2008, 07:45:02 am »

Pa isto bi ti bilo i da je Putin dolazio ovde. Evo, kad je bio u Bugarskoj nedavno, nije bilo ništa drugačije (opsadno stanje na ulicama danima pre njegove posete, snajperisti na krovovima, čitava armija vojske i policija koja je obezbeđivala deo Sofije u kome je bio). A istim poslom mu se u Srbiju nije ni dolazilo (možda misli da je rizik veći), tako da je poslao druge da završe posao oko NIS-a.

Mi smo imali premijera koji je mislio da tolike mere bezbednosti nisu potrebne, pa je to platio glavom...
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 125


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #5 on: April 03, 2008, 11:22:49 am »

NATO: Poziv Hrvatskoj i Albaniji

3. april 2008.

Hrvatskoj i Albaniji danas
će biti ponuđeno članstvo
u NATO-u.


Prijem Makedonije odložen je zbog protivljenja Grčke. "U ovom trenutku možemo da kažemo da smo se složili da dve od tri države uđu u Savez, odnosno da im bude ponuđeno da počnu pregovore o članstvu. Postoji jednoglasni stav unutar Alijanse da bi trećoj zemlji, Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, trebalo što pre ponuditi da otpočne pregovore", rekao je portparol NATO-a Džejms Apaturaj.

On je dodao da "nije nikakva tajna da je Grčka delegacija jasno istakla da to nije moguće dok pitanje imena ne bude rešeno.

Grčka smatra da sve dok postoje problemi između neke članice i države koja to želi da postane, poziv za članstvo treba da izostane.

Problem je, u ovom slučaju, verovanje Grčke da ime označava i teritorijalne pretenzije severnog suseda.

Ovim širenjem Alijanse van najmoćnijeg vojnog saveza od zemalja u regionu ostaju Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

U Bukureštu se okupilo više od 3.000 najviših političkih i vojnih zvaničnika, među kojima je i američki predsednik Džordž Buš.

Buš se založio za tešnju saradnju NATO-a sa Srbijom, ali i ostalim nacijama, kako na Balkanu, tako i iz drugih regiona.

Osim proširenja Alijanse, na skupu, koji će trajati do 4. aprila, raspravljaće se o Kosovu, Avganistanu, kao i problemu antiraketnog štita u Češkoj i Poljskoj.


Makedonija napušta samit?

Makedonska delegacija razmišlja o napuštanju samita NATO u Bukureštu, a odluka o tome zavisiće od zaključaka Severnoatlantskog saveta koji je počeo jutros u Bukureštu, javlja Makfaks.

Delegacija Makedonije će o tome odlučivati na posebnom sastanku po završetku zasedanja Severnoatlantskog saveta.


Slovenija: Poziv i Makedoniji

Bilo bi šteta ako Makedonija ne bi dobila poziv za članstvo u NATO-u, izjavio je predsedavajući EU Janez Janša.

Slovenački premijer Janez Janša je, prilikom dolaska na samit NATO-a, izjavio da bi i za sam vrh Alijanse, kao i za širenje EU, bilo loše ako bilo koja država zapadnog Balkana ne bi dobila poziv za članstvo u NATO-u, prenose slovenački mediji.

Janša je dodao i da će se Slovenija truditi da Makedonija dobije poziv za članstvo u NATO-u, kao i da se radi o "samo jednom problemu sa samo jednom državom", za koji se on nada da će biti "nekako rešen", kao i da bi bilo šteta ako bi zbog jedne bilateralne stvari država - koja je važna za stabilnost zapadnog Balkana - ostala bez poziva.

Janša je ocenio i da bi zbog toga bio "okrnjen vrh NATO-a", koji je namenjen širenju, a to bi bio i loš znak za dalje širenje EU, što je jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja, za šta se Slovenija, kao predsedavajuća EU, posebno zalaže.

Francuska šalje dodatni bataljon u Avganistan

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi potvrdio je na samitu NATO-a u Bukureštu da će ta zemlja uputiti u Avganistan dodatni bataljon, odnosno više od 800 vojnika, koji će biti zadužen za operacije na severu zemlje, saopštila je Jelisejska palata.

"Francuska će takođe da preuzme komandu nad regionom u centralnom delu Avganistana na godinu dana, počevši od leta", rekao je Sarkozi na zatvorenom sastanku sa partnerima iz Alijanse.

Slanje dodatnih trupa u Avganistan, koje je Sarkozi najavio pre dve sedmice, predmet je oštre političke rasprave u Francuskoj.

Socijalistička opozicija vidi ovu inicijativu kao još jedan znak proatlantske politike Sarkozija i njegovog približivanja administraciji u Vašingtonu.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #6 on: April 03, 2008, 11:27:39 am »

E sta sam od nekoliko prijatelja odande cuo, pa onakav cirkus je nezamisliv, cak i kod nas (verovali ili ne)...  Grin
Kazu, scene su komicne, k'o iz "Tri karte za Holivud", murija i zandarmerija u punoj ratnoj spremi po ceo dan jure cigane, klosare i pse lutalice, ne bi li grad izgledao sto uredjeniji. Ortakinja izvela psa u setnju, dodje murjak i kaze, naredjeno je da da uklonimo sve zivotinje sa ulice, ova ga ubedi da idu na 5 minuta, i taman se ker spremio da sere u parku, kad naidje zandarm, koji joj je odrzao predavanje o medjunarodnom ugledu Rumunije, stoga nema pisanja i sranja po parkovima, kao sta ce svet da misli o nama, ova kaze pa mora i on negde da se olaksa, kad on nesto u stilu "morate da razmisljate patriotski, pa da spremite kantusa peskom na terasi".  Grin
Logged
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 750« Reply #7 on: April 03, 2008, 12:47:10 pm »

Quote
"morate da razmisljate patriotski, pa da spremite kantusa peskom na terasi".

        Како ово јадно звучи... Grin
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 933


« Reply #8 on: April 04, 2008, 12:27:29 am »

Pa isto bi ti bilo i da je Putin dolazio ovde. Evo, kad je bio u Bugarskoj nedavno, nije bilo ništa drugačije (opsadno stanje na ulicama danima pre njegove posete, snajperisti na krovovima, čitava armija vojske i policija koja je obezbeđivala deo Sofije u kome je bio). A istim poslom mu se u Srbiju nije ni dolazilo (možda misli da je rizik veći), tako da je poslao druge da završe posao oko NIS-a.

Medvedev koji je bio kod nas je toliko nizak da bi mogao da stane pod kaput bilo kog ozbiljnijeg telohranitelja Smiley Humorističke emisije na ruskoj TV su nekoliko puta žacnule Medvedeva zbog visine.

Inače, Putin je morao da ode lično u Bugarsku, jer su Bugari po starom običaju veoma tvrdi pregovarači. Sa druge strane, mi smo sami, a da nam niko nije ni tražio, skinuli gaće, stavili lubrikant i okrenuli zadnjicu Grin
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #9 on: November 01, 2008, 12:36:07 pm »


Loša godina za NATO

01.11.2008

Ovo nije bila dobra godina za NATO. Počela je velikim neokonzervativnim nadama da će Gruziji i Ukrajini na samitu NATO-a, koji je u aprilu održan u Bukureštu, biti ponuđen akcioni plan za ulazak u Severnoatlantsku alijansu. Ali američkog predsednika su nadglasali evropski saveznici, naročito nemačka kancelarka Angela Merkel. Zatim je Gruzija pokušala silom da povrati Južnu Osetiju i Rusija je odgovorila invazijom na nezavisnu susednu državu. Obe strane su krivile NATO - Gruzijci zbog toga što je obećavao bezbednosne garancije koje nije mogao ispuniti, a Rusi zbog toga što se mešao u probleme u njenoj sferi interesa. Osim toga, prva kopnena operacija NATO-a u Avganistanu zapadala je u sve veće nevolje.

Izvor:The Guardian

« Last Edit: April 03, 2015, 11:11:55 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #10 on: November 20, 2008, 05:53:54 pm »

Shefer: NATO spreman da doprinese bezbednosti u Africi

20.11.2008

NATO je spreman da doprinese bezbednosti u Africi, ali očekuje od afričkih država da preuzmu vođstvo u suzbijanju gusarenja u vodama Afrike, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer. "Ovaj kontinent još ima mnogo problema, ali uveren sam da bi Afrikanci trebalo da predvode napore u pronalaženju rešenja za te probleme, a ne neko drugi", rekao je sinoć u Gani Shefer, ne pominjući eksplicitno problem gusarenja u Adenskom zalivu.


Izvor:Tanjug
« Last Edit: April 03, 2015, 11:14:16 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #11 on: December 31, 2008, 05:10:01 pm »

Sikorski novi šef NATO?

31.12.2008.

Aktuelni šef Ministarstva spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski je najrealniji kandidat za novog generalnog sekretara NATO, smatraju poljski mediji.

Poljski mediji ističu,kako prenosi RIA Novosti, da Sikorski ima najvise šansi da postane novi generalni sekretar NATO.

Kako se očekuje, novi šef NATO treba da bude kandidat iz zemalja "novajlija" u Alijansi. Kandidaturu Sikorskog već su podržale sve krupnije političke partije Poljske, ističući njegove profesionalne i radne kvalitete kao šefa MIP.

Podršku Sikorskom dao je čak i njegov zakleti politički protivnik - lider partije "Pravo i pravičnost", bivši premijer Jaroslav Kacinski.

Sikorski je rođen 1963. godine. Kao student bio je u opoziciji vlastima komunističke Poljske, a 1981. godine napustio je zemlju i azil dobio u Velikoj Britaniji.

Od 1986. do 1989. godine radio je kao reporter za vreme rata u Avganistanu i Angoli. S početkom transformacije vratio se u Poljsku i 1992. godine u svojstvu zamenika ministra odbrane aktivno učestvovao u iniciranju procesa uključivanja Varšave u NATO.

Od 1998. do 2002. bio je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, od 2005. do 2007 ministar odbrane.
Oženjen je poznatom američkom novinarkom i publicistom Anom Apelbaum.

Izvor:FoNet
« Last Edit: April 03, 2015, 11:17:17 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #12 on: January 06, 2009, 03:56:11 pm »

06/01/2009
ВАРШАВА – Пољски председник Лех Качински подржао је кандидатуру министра спољних послова Радослава Сикорског за генералног секретара НАТО.

Сикорски је политички противник Качинског, иако су обојица политичари десне оријентације.

Мандат генералном секретару НАТО Јапу де Хоп Схеферу, бившем холандском министру спољних послова, истиче ове године.

Качински је новинарима који су га питали шта мисли о кандидовању Сикорског за високи положај у северноалтантској алијанси, рекао да пољски министар „има чак и подршку опозиције”.

„То би био велики успех за Пољску. Сваки пољски политичар кандидат за то место има пристанак пољског председника”, рекао је Качински а пренела агенција Ројтерс.

Извор:Тањуг
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #13 on: January 26, 2009, 02:11:54 pm »

Sikorski novi prvi čovek NATO

26.01.2009

Šef poljske diplomatije Radek Sikorski je vodeći kandidat za funkciju novog generalnog sekretara NATO, na koju će, najverovatnije, biti izabran u aprilu, piše danas londonski Dejli Telegraf.

Sikorski je izjavio da je NATO umoran od širenja i da trenutno u alijansi ne postoji volja za prijem Gruzije i Ukrajine.
Učlanjenje te dve zemlje u NATO je Sikorski opisao kao "prilično daleku mogućnost", ali je demantovao ocenu da to znači pobedu Rusije, prenosi Radio BBC.

Izvor: FoNet, BBC
« Last Edit: April 03, 2015, 11:17:41 am by Dreadnought » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #14 on: January 27, 2009, 03:53:33 pm »

Shefer: NATO da više pomogne Obami


27.01.2009

NATO je danas pozvao svoje članice da učine više kako bi pomogli američkom predsedniku Baraku Obami da se obračuna sa sve većom pretnjom od terorizma, oružja za masovno uništenje i nefunkcionalnih država. Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je na prvoj konferenciji za novinare od inauguracije novog američkog predsednika upozorio da aktuelni problemi nisu "magično nestali" i da svet nije ođednom mirnije mesto, naglasivši potrebu još veće saradnje Evope i Amerike.


Izvor:Tanjug
« Last Edit: April 03, 2015, 11:16:23 am by Dreadnought » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 113   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.