PALUBA
July 14, 2024, 11:54:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 [100] 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113   Go Down
  Print  
Author Topic: Vijesti NATO-OTAN  (Read 322805 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1485 on: June 27, 2022, 08:05:05 am »
Uoči NATO samita Erdogan sa liderima Švedske i FinskeTurski predsednik Redžep Tajip Erdogan prisustvovaće sastaće se u utorak sa liderima Švedske i Finske, uoči NATO samita u Madridu, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu, podseća Rojters, ali njihove kandidature su suočene sa protivljenjem Ankare zbog, kako se navodi, podrške kurdskim militantima i embarga na oružje uvedenog Turskoj.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1486 on: June 27, 2022, 01:34:56 pm »
Alijansa namerava da drastično pojača brojčano stanje jedinica za brze odgovore


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa namerava da drastično pojača brojčano stanje jedinica za brze odgovore.

Prema njegovim rečima, broj ljudstva u tim jedinicama zaduženim za hitne reakcije biće 300.000.

"Transofmisaćemo NATO jedinice za brze odgovore i povećati brojčano stanje u tim jedinicama za hitne reakcije na 300.000", rekao je Stoltenberg novinarima, uoči samite Alijanse u Madridu.

NATO snage za brze odgovore trenutno, kako prenosi Raša tudej, broje 40.000 ljudi.

Stoltenberg je takođe rekao i da NATO ima plan da ojača i protivvazdušnu odbranu, kao i da znatno podigne nivo vojne snabdevenosti.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1487 on: June 28, 2022, 06:23:11 am »
Samit NATO; "Na stolu" – novi strateški koncept


Samit NATO u Madridu koji počinje sutra i traje do 30. juna.

Očekuje se da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu.

Kako navodi Rojters, samit će biti održan u kljucnom trenutku za Alijansu posle neuspeha u Avganistanu i unutrašnjih neslaganja tokom ere bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je pretio da će povući Vašington iz NATO.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu, izjavio je da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000.

Taj potez je deo nastojanja NATO da satvori novu strukturu snaga u okviru koje će nacionalne trupe biti u različitim nivoima pripravnosti, tako da Alijansa ima više vojnika u visokoj pripravnosti spremnih da deluju u kratkom roku u slučaju krize.

Gereralni sekretar NATO je rekao da očekuje da se na predstoječhem samitu NATO u Madridu usvojiti "novi strateški koncept" koji će "jasno definisati Rusiju kao najvažnju i direktnu bezbednosnu opasnost" Alijanse.

Stoltenberg je ocenio da je Rusija "odustala od partnerstva i dijaloga" koji je NATO "godinama pokušavao da uspostavi", a da je "brutalna invazija na Ukrajinu i otvoreno kršenje međunarodnog prava i poptpisanih sporazuma NATO i Rusije", samo jedan od primera takvog ponašanja Moskve.

On je dodao da je potrebno sa Moskovom ostaviti "otvorene linije komunukacuje" da bi se sprečili incidenti i kazao da se u budućnosti nada "nekoj vrsti zajedničkih napora u oblasti kontriole naoružanja" između Rusije i NATO.

Februarski napad Rusije na Ukrajinu izazvao je geopolitičku promenu, što je navelo nekada neutralne zemlje Finsku i Švedsku da podnesu zahtev za ulazak u NATO, međutim, Turska testira jedinstvo alijanse, ljuta zbog podrške Helsinkija i Stokholma kurdskim ekstremistima i embargu na oružje Ankari.

Turska zahteva da Švedska i Finska odobre zahteve za izručenje osoba koje traže turske vlasti.

Lideri NATO će na samitu pozvati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da omogući Finskoj i Švedskoj, koje će biti prisutne na samitu, da se pridruže tom vojnom savezu.

Stoltenberg je rekao da su se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Finske Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson dogovorili da se sastanu na marginama samita.

"Naporno smo radili otkako su Finska i Švedska podnele zahtev za članstvo kako bismo osigurali da se što pre učlane u Alijansu", kazao je Stoltenberg i dodao da neće davati obećanja, ali da se aktivno radi na tome da se obezbedi napredak jer su prijave Finske i Švedske za ulazak u NATO istorijske.

Lideri NATO se, takođe, nadaju da će biti postignut dogovor o pružanju veće vojne pomoći Ukrajini, poveća zajednička potrošnja za odbranu, učvrsti rešenost da se uhvate u koštac sa kineskim vojnim usponom i stave više vojnika u pripravnost za odbranu na Baltiku.

Španija, čiji će kralj Felipe Šesti biti domaćin vecere za lidere NATO, takođe, se zalaže za veći fokus Alijanse na južnom krilu kako bi se pozabavio migracijama i militantnim grupama u afričkom regionu Sahel.

Očekuje se da će lideri Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje prisustvovati delu samita, što je deo šire američke strategije za snažnije prisustvo Zapada u Indo-pacifičkom regionu u cilju suprotstavljanja Kini.

Iako su se britanski i američki zvaničnici izjasnili protiv zahteva baltičkih država o raspoređivanju stalnih multinacionalnih snaga u regionu, na samitu će verovatno biti postignut kompromis o obezveđivanju vojnika u visokoj pripravnosti.

Nemačka je već saopštila da će obezbediti veći broj vojnika spremnih za odbranu Litvanije ako Rusija pokuša da zauzme teritoriju NATO, očekuje se da će Britanija učiniti isto za Estoniju, dok Letonija traži od Kanade da im pošalju dodatni broj vojnika.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1488 on: June 28, 2022, 06:29:34 am »
Erdogan tvrdi i dokazaće – "Licemerje"


Turski predsednik Erdogan rekao je da namerava da iskoristi samit NATO kako bi dokumentovano dokazao da su Finska i Švedska licemerne u borbi protiv terorizma.

On je rekao da delegacija Turske ide u Španiju na samit NATO kako bi učinila sve što je potrebno u skladu sa pravima i interesima njegove zemlje, prenosi Tas s.

"Mi ćemo preneti nasim kolegama dokumentovane informacije o licemerju iskazanom u vezi sa terorističkim organizacijama kao sto su Kurdistanska radnicka partija, Snaga narodne samoodbrane, organizacija Fetulah", rekao je Erdogan.

Dodao je da o aktivnostima grupa koje je Ankara označila kao terorističke postoje dokumenti, informacije i fotografije.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1489 on: June 28, 2022, 08:12:10 am »
Većina Finaca protiv ustupaka Turske članstvu u NATO-u su anketeVećina građana Finske podržava članstvo te zemlje u NATO-u i smatra da ne bi trebalo da menja svoje zakonodavstvo kako bi ispunila zahteve Turske, koja blokira pristupanje Alijansi, svedoče ankete sociološke kompanije Kantar i publikacije Helsingin Sanomat.

79 odsto ispitanika je reklo da podržava članstvo Finske u NATO – novi rekord, dok je samo 11 odsto protiv, još 10 odsto je neodlučno.

Na pitanje da li Finska treba da izađe u susret zahtevima Turske kada je reč o „promeni zakona ili odstupanju od principa“, ogromna većina (70 odsto) usprotivila se tome.

Samo 14 odsto smatra prihvatljivim da se učini ustupcima Turskoj radi deblokade pristupanja Alijansi, preostalih 16 odsto se nije opredelilo za odgovor.
Francuska o protivljenju Turske proširenju NATO-a: „Da li Ankara želi da ojača Alijansu ili je protiv?

Napominje se da je podrška članstvu Finske u NATO podjednako visoka među svim starosnim i imovinskim grupama, kao i po partijskoj liniji.

Istraživanje je sprovedeno onlajn tokom 20-22. juna i obuhvatilo je uzorak od 1.003 ispitanika starosti od 18-79 godina. Greška merenja je oko 3,1%.

Švedska i Finska su u maju podnele zahtev za ulazak u NATO. Svih 30 država članica mora da pristane na pridruživanje, ali Turska preti da će staviti veto.

Turska pokušava da uspori proces ulaska Finske i Švedske u NATO jer smatra da te zemlje štite „teroriste“. Ona kao takve vidi članove Radničke partije Kurdistana i Gulenovog pokreta (FETO).

Ranije se saznalo da je Finska odbila da ispuni uslov Ankare za ulazak u NATO – da Turskoj izruči ljude koje turska vlada optužuje za veze sa teroristima.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1490 on: June 28, 2022, 02:42:15 pm »
Samit NATO u MadriduU Madridu danas počinje samit NATO.

Na samitu se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za Alijansu.

Kako navodi Rojters, samit, koji se završava 30. juna, biće održan u kljucnom trenutku za Alijansu posle neuspeha u Avganistanu i unutrašnjih neslaganja tokom ere bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je pretio da će povući Vašington iz NATO.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu, izjavio je da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000.

Taj potez je deo nastojanja NATO da stvori novu strukturu snaga u okviru koje će nacionalne trupe biti u različitim nivoima pripravnosti, tako da Alijansa ima više vojnika u visokoj pripravnosti spremnih da deluju u kratkom roku u slučaju krize.

Generalni sekretar NATO je rekao da očekuje da se na predstojecćem samitu NATO u Madridu usvojiti "novi strateškii koncept" koji će "jasno definisati Rusiju kao najvažnju i direktnu bezbednosnu opasnost" Alijanse.

Stoltenberg je ocenio da je Rusija "odustala od partnerstva i dijaloga" koji je NATO "godinama pokušavao da uspostavi", a da je "brutalna invazija na Ukrajinu i otvoreno kršenje međunarodnog prava i poptpisanih sporazuma NATO i Rusije", samo jedan od primera takvog ponašanja Moskve.

On je dodao da je potrebno sa Moskovom ostaviti "otvorene linije komunikacije" da bi se sprečili incidenti i kazao da se u budućnosti nada "nekoj vrsti zajedničkih napora u oblasti kontriole naoružanja" između Rusije i NATO.

Februarski napad Rusije na Ukrajinu izazvao je geopolitičku promenu, što je navelo nekada neutralne zemlje Finsku i Švedsku da podnesu zahtev za ulazak u NATO, međutim, Turska testira jedinstvo alijanse, ljuta zbog podrške Helsinkija i Stokholma kurdskim ekstremistima i embargu na oružje Ankari.

Turska zahteva da Švedska i Finska odobre zahteve za izručenje osoba koje traže turske vlasti.

Lideri NATO će na samitu pozvati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da omogući Finskoj i Švedskoj, koje će biti prisutne na samitu, da se pridruže tom vojnom savezu.

Stoltenberg je rekao da su se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Finske Sauli Ninisto i švedska premijerka Magdalena Anderson dogovorili da se sastanu na marginama samita.

"Naporno smo radili otkako su Finska i Švedska podnele zahtev za članstvo kako bismo osigurali da se što pre učlane u Alijansu", kazao je Stoltenberg i dodao da neće davati obećanja, ali da se aktivno radi na tome da se obezbedi napredak jer su prijave Finske i Švedske za ulazak u NATO istorijske.

Lideri NATO se, takođe, nadaju da će biti postignut dogovor o pružanju veće vojne pomoći Ukrajini, poveća zajednička potrošnja za odbranu, učvrsti rešenost da se uhvate u koštac sa kineskim vojnim usponom i stave više vojnika u pripravnost za odbranu na Baltiku.

Španija, čiji će kralj Felipe Šesti biti domaćin večere za lidere NATO, takođe, se zalaže za veći fokus Alijanse na južnom krilu kako bi se pozabavio migracijama i militantnim grupama u afričkom regionu Sahel.

Očekuje se da će lideri Australije, Novog Zelanda, Japana i Južne Koreje prisustvovati delu samita, što je deo šire američke strategije za snažnije prisustvo Zapada u Indo-pacifičkom regionu u cilju suprotstavljanja Kini.

Iako su se britanski i američki zvaničnici izjasnili protiv zahteva baltičkih država o raspoređivanju stalnih multinacionalnih snaga u regionu, na samitu će verovatno biti postignut kompromis o obezveđivanju vojnika u visokoj pripravnosti.

Nemačka je već saopštila da će obezbediti veći broj vojnika spremnih za odbranu Litvanije ako Rusija pokuša da zauzme teritoriju NATO, očekuje se da će Britanija učiniti isto za Estoniju, dok Letonija traži od Kanade da im pošalju dodatni broj vojnika.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1491 on: June 29, 2022, 07:05:12 am »Stigao Bajden i 10.000 bezbednjaka


Američki predsednik Džozef Bajden stigao je danas u Madrid, gde će učestvovati na samitu NATO, koji će biti usredsređen na odgovor na ruski napad na Ukrajinu.

Na samitu se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džejk Salivan, rekao je da će Bajden tokom današnjeg razgovora sa španskim premijerom Pedrom Sančezom detaljno izneti plan za povećanje broja razarača mornarice, sa sedištem u španskoj Roti, sa četiri na šest. Salivan je kazao da je to samo jedna od više objava koje će izneti Bajden i NATO saveznici, kako bi se pojačalo prisustvo Alijanse u regionu, prenosi AP.

On je naveo da će potez u Roti "pomoći da se poveća pomorsko prisustvo SAD i NATO".

Bajden je u Španiju doputovao nakon sastanka lidera G7 u Nemačkoj.

Oko 10.000 pripadnika bezbednosnih snaga raspoređeno je širom Madrida uoči samita NATO, na kojem će se u naredna dva dana okupiti šefovi država i vlada 30 država članica NATO i još desetak lidera partnerskih zemalja, u jeku rata u Ukrajini koji je izazvao najveću bezbednosnu krizu od Drugog svetskog rata.

Samit, na kojem se očekuje da jedna od glavnih tema bude novi strateški koncept koji bi definisao Rusiju kao direktnu bezbednosnu opasnost za NATO, počinje večeras gala večerom koju u čast šefova država ili vlada organizuju španski kralj Filip VI i kraljica Leticija.

U sredu su predviđene dve radne sednice na nivou šefova država ili vlada, a u četvrtak, poslednji dan samita, jedna radna sednica na najvišem nivou.

U Madridu su raspoređene velike policijske snage u okviru najveće bezbednosne operacije u nedavnoj istoriji Španije pre početka samita, na kojem se očekuje oko 5.000 učesnika.

Policajci na konjima i pešice patroliraju gradom, a vazdušni prostor štiti više desetina helikoptera. Prema navodima španskog Ministarstva odbrane, u visokom stanju pripravnosti su i borbeni avioni i protivvazdušna odbana.

Informacione mreže su pod pojačanim nadzorom zbog opasnosti od kibernetičkih napada. Delovi Madrida blokirani zbog NATO samita

Budući da su delovi grada blokirani zbog samita, španske vlasti pozvale su građane Madrida da narednih dana svi koji mogu rade od kuće. Osim lidera 30 država članica NATO-a na samit su pozvani lideri još desetak zemalja, među kojima su Australija, Novi Zeland, Japan, Južna Koreja i Gruzija.

Za sada nije potvrđeno da li će na samit doći i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ili će se učesnicima sastanka obratiti video-vezom.

U Madridu su i lideri Švedske i Finske, država koje su aplicirale za članstvo u NATO, ali se njihovom članstvu protivi Turska.

Lideri NATO će na samitu pozvati turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da omogući ovim dvema državama da se pridruže tom vojnom savezu.

Na sastanku učestvuju i lideri EU - predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, uoči samita u Madridu, izjavio je da će NATO povećati broj vojnika u visokoj pripravnosti sa oko 40.000 na više od 300.000.

Na dnevnom redu sastanka na vrhu je pitanje kako ruski napad na Ukrajinu i nova bezbednosna realnost u Evropi utiču na pristup NATO-a odbrani i odvraćanju.

Među prioritetima je i rastući uticaj Kine i bezbednosne posledice klimatskih promena, zatim druge pretnje poput terorizma i nestabilnosti na severu Afrike i u Sahelu.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1492 on: June 29, 2022, 07:13:19 am »Zajednička izjava Finske, Švedske i Turske nakon samita NATO-a


Finska, Švedska i Turska pripremile su tripartitni dokument koji će biti usvojen nakon samita NATO-a u Madridu, povezan sa blokadom proširenja Alijanse od strane Ankare.

Prema Evropskoj istini, o tome piše finski list Helsingin Sanomat pozivajući se na obaveštene sagovornike.

Dokument je dogovoren nakon sastanka finskog predsednika Saulea Niinistea, švedske premijerke Magdalene Andersson i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Trebalo bi da navede načine za rešavanje zabrinutosti Ankare u vezi sa ograničenjima izvoza oružja, kao i podršku organizacijama iz Helsinkija i Stokholma koje turska strana smatra terorističkim.

Kako navodi Helsingin Sanomat, tokom razgovora finska strana je shvatila da Turska u razgovorima sa članicama Alijanse stalno postavlja pitanje terorizma – to će se desiti tokom samita NATO-a.

„Naša najproblematičnija pitanja tiču se diskusija unutar Alijanse. Korak po korak, postalo je jasno da su postojale paralelne rasprave unutar Alijanse (o članstvu Švedske i Finske)“, rekao je izvor za publikaciju.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da želi da na samitu pokaže „dokumente, informacije i slike“ koji navodno dokazuju podršku Švedske i Finske terorističkim organizacijama.

Švedska i Finska su u maju podnele zahtev za ulazak u NATO. Svih 30 država članica mora da pristane na pridruživanje, ali Turska preti da će staviti veto.

Finska, Švedska i Turska pripremile su tripartitni dokument koji će biti usvojen nakon samita NATO-a u Madridu, povezan sa blokadom proširenja Alijanse od strane Ankare.

Prema Evropskoj istini, o tome piše finski list Helsingin Sanomat pozivajući se na obaveštene sagovornike.

Dokument je dogovoren nakon sastanka finskog predsednika Saulea Niinistea, švedske premijerke Magdalene Andersson i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Trebalo bi da navede načine za rešavanje zabrinutosti Ankare u vezi sa ograničenjima izvoza oružja, kao i podršku organizacijama iz Helsinkija i Stokholma koje turska strana smatra terorističkim.

Kako navodi Helsingin Sanomat, tokom razgovora finska strana je shvatila da Turska u razgovorima sa članicama Alijanse stalno postavlja pitanje terorizma – to će se desiti tokom samita NATO-a.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1493 on: June 29, 2022, 07:19:09 am »
Erdogan popustio, Turska pristala – postignut sporazum; potvrdio i NATO


Turska je u utorak podržala članstvo Finske i Švedske u NATO-u, saopštio je kabinet finskog predsednika Saulija Niinistea.

U međuvremenu je potvrda stigla i iz samog NATO-a.

Ministri spoljnih poslova Turske, Švedske i Finske navodno su potpisali memorandum o proširenju NATO-a na dve severnoevropske zemlje i o ukidanju blokade Turske prilikom njihovog pristupanja. "Postignut je trostrani sporazum", rečeno je u NATO.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO-u" i koji rešava "zabrinutost Turske oko izvoza oružja i borbe protiv terorizma", izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Zemlje NATO-a će stoga moći da sutra zvanično "pozovu" te dve nordijske zemlje da se pridruže Alijansi, dodao je Stoltenberg, prenela je agencija Frans pres.

Ovakav razvoj događaja dolazi neposredno pred samit lidera NATO-a u Madridu.

Kao što je poznato, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je jake rezerve prema članstvu dve zemlje, optužujući ih da su raj za teroriste, misleći na različite kurdske političke aktere koji tamo deluju. Stokholm i Helsinki izrazili su nameru da uđu u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Podsetimo, finski mediji objavili su da će Turska, Švedska i Finska pripremiti zajednički memorandum za rešavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dve zemlje NATO savezu.

Izveštaji u najvećem finskom dnevnom listu i finskim novinama Iltalehti objavljeni su tokom sastanka šefova turske, švedske i finske države sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a koji se odvijao na marginama prvog dana samita u Madridu, prenosi Rojters.

Podsetimo, Finski predsednik Sauli Ninisto izjavio je danas da sada postoji nešto više međusobnog razumevanja između te zemlje i Turske.

Uoči samita NATO u Madridu, Ninisto je poručio da nije ni optimista, ni pesimista kada je u pitanju ishod pregovora sa Turskom koji su u toku, prenosi agencija Rojters.

Švedska ministarska spoljnih poslova An Linde izjavila je da su pregovori koji imaju za cilj prevazilaženje prigovora Turske na nastojanja Švedske da se pridruži NATO postigli napredak, kao i da bi on mogao da dođe na aktuelnom samitu Alijanse u Madridu.

"Spremni smo za mogućnost da se nešto pozitivno desi danas, ali može potrajati i duže", rekla je Linde za švedske dnevne novine. Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da Finska i Švedska moraju da uzmu u obzir zabrinutost Turske, kao i da ne daju samo izjave, već i rezultate ukoliko žele da budu članice NATO.

Govoreći pre odlaska na samit NATO u Madridu, gde će se sastati sa liderima nordijskih nacija i Alijanse, Erdogan je poručio da Švedska i Finska moraju da ispune očekivanja Ankare.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1494 on: June 29, 2022, 07:22:16 am »
Objavljen dokument: Ovo je cena Erdoganovog "da"


Kancelarija za odnose pri predsedniku Turske nakon današnjih pregovora sa Finskom i Švedskom objavila je dokument.

Strane su uspele da dogovore sledeće:


– Puna podrška Turskoj u njenoj borbi protiv Radničke partije Kurdistana i njenih ogranaka;

– Solidarnost sa Turskom u borbi protiv terorizma, svih njegovih vidova i manifestacija;

– Obaveza da neće podržavati kurdske formacije narodne samoodbrane Narodnih zaštitnih jedinica i kurdske Partije demokratske unije, koje su u Turskoj proglašene za terorističke organizacije;

– Ukidanje ograničenja i embarga u oblasti odbrambene industrije, jačanje saradnje;

– Obaveza Finske i Švedske da izmene nacionalne zakone i praksu u odbrambenoj industriji i u borbi protiv terorizma;

– Stvaranje strukturalnog mehanizma za saradnju za razmenu obaveštajnih podataka u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala;

– Preduzimanje konkretnih mera za izručenje terorističkih kriminalaca;

– Sprečavanje terorističke propagande protiv Turske;

– Zabrana aktivnosti za prikupljanje sredstava za Radničku partiju Kurdistana, njene ogranke i lažne organizacije, zabrana vrbovanja i istrage takvih slučajeva;

– Podržavanje pristupanja Finske i Švedske u širokom formatu bezbednosnim mehanizmima EU, uključujući PESKO (Stalna strukturirana bezbednosna i odbrambena saradnja);

– Uspostavljanje stalnog zajedničkog mehanizma koji uključuje pravosudne, obaveštajne i bezbednosne agencije za praćenje sprovođenja ovih koraka.


izvor
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 423


« Reply #1495 on: June 29, 2022, 07:29:47 am »

План за ојачавање источног крила НАТО:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Нисам сигуран колико су ови бројеви тачни, зато што су помало нелогични. Мађарска тренутно има већу војску од оне која је овде предвиђена, а исто се односи и на Словачку. Румунија и Бугарска би морале да увећају своје оружане снаге. При томе се за Бугарску предвиђа исти број војника као и за двоструко већу Румунију. Бугарска би практично требала да одвостручи војску.


* 23d67c7b06dab9f392c6.png (46.67 KB, 755x1080 - viewed 1 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1496 on: June 29, 2022, 08:11:06 am »
Ekstazi među američkim bojevim nuklearnim glavama?


Belgijska policija izvršila je raciju u laboratoriji za proizvodnju sintetičke droge MDMA (ekstazi), otkrivenoj u vazduhoplovnoj bazi Klajn Brogel.

U bazu, koja se nalazi na severoistoku zemlje, navodno se nalazi deo američkog nuklearnog arsenala za Evropu.

Belgijski zvaničnici su diskretni u vezi sa tim podacima, iako je 2019. godine jedan poslanik Zelenih izjavio u parlamentu da američke snage u vazduhoplovnoj bazi Kleine-Brogel drže 10 do 20 nuklearnih bojevih glava.

Tužilaštvo je potvrdilo da je lokalna policija 22. juna na vojnom zemljištu otkrila laboratoriju za proizvodnju droge i da je utvrđeno da laboratorija proizvodi MDMA, sintetičku rekreativnu drogu koja je najčešće naziva ekstazi i da su tokom jučetrašnje akcije uhapšena dvojica osumnjičenih.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1497 on: June 29, 2022, 08:21:18 am »
Bajden čestita Finskoj, Švedskoj i Turskoj na trilateralnom memorandumu NATO-a


U Španiji na ovonedeljnom samitu NATO-a, predsednik Bajden je čestitao Finskoj, Švedskoj i Turskoj na postizanju sporazuma koji će otvoriti put nordijskim zemljama da se pridruže NATO savezu.

Turska se u početku protivila tome da te dve zemlje postanu deo alijanse, zbog zabrinutosti protiv terorizma.

Na Tviteru, Bajden je rekao: „Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma – ključnog koraka ka NATO pozivu Finskoj i Švedskoj, koji će ojačati našu Alijansu i ojačati našu kolektivnu bezbednost – i odličan način za početak samit.“


izvor/
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1498 on: June 29, 2022, 11:38:49 am »
Bajden sa samita NATO: Danas najavljujem...


Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas po dolasku na samit NATO u Madridu da SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Poljsku i baltičke zemlje.

"Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na promenu bezbednosnog okruženja, kao i da će ojačati našu kolektivnu bezbednost", rekao je Bajden, prenosi agencija AP.

Najavio je da će Vašington poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj.

"U Poljskoj ćemo uspostaviti stalni štab, 5. armijski korpus SAD, i ojačati kompatibilnost SAD-NATO na celom istočnom krilu", poručio je Bajden.

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest i da će ojačati vazdušnu odbranu i druge kapacitete u Nemačkoj i Italiji.

Dodao je da SAD pojačavaju i svoje rotaciono raspoređivanje trupa u baltički region.

Precizirao je da SAD jačaju svoju prisutnost u Evropi, kako bi ojačale regionalnu bezbednost nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Madridu, Bajden je rekao da je "NATO jak i ujedinjen, a koraci koje će preduzeti tokom ovog samita dodatno će povećati njihovu zajedničku snagu''.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1499 on: June 29, 2022, 12:36:20 pm »Putin greši, ako se nada "manjoj Alijansi"


Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas na samitu NATO u Madridu da ruski predsednik Vladimir Putin greši, ako se nada "manjoj Alijansi".

"Dobija više NATO. Dolaze nam dve nove članice, Finska i Švedska, što je ogroman korak napred za naš savez", poručio je Džonson, prenosi Bi-Bi-Si.

Rekao je da će se na današnjem samitu razgovarati o tome šta se još može učiniti da se podrži Ukrajina i koje lekcije se mogu naučiti iz poslednjih nekoliko meseci.

Kako je dodao, razgovori će se fokusirati i na to da NATO "revidira svoj stav na svom istočnom krilu".


izvor
Logged
Pages:  1 ... 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 [100] 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.145 seconds with 23 queries.