zna li neko koliko bi kostala zamjena Pielsticka i s kojim motorima bi se moglo zaminiti?
Po meni bi mogli doći u obzir motori MTU serije 4000 npr 16 V 4000 M70 ili CAT npr 3516C TIER4 ili 3516C IMO II.
Cijena bi bila dosta visoka, osobno mislim da bi MTU bio skuplji od CAT-a i ako to ne mora biti pravilo. Ipak mislim
da je CAT tu fleksibilniji. Treba uzeti u obzir i troškove prilagodbe cijelog propulzijskog postrojenja, a vjerovatno
i trošak nadzora i odobrenja Registra (ako su brodovi pod Registrom o čemu se govorilo) osobito kada se radi o
ugradnji novog propulzijskog sustava.
Sama cijena nije jedino što treba gledati već kasnije i troškove održavanja i kvalitetu servisne podrške.
Prema meni trenutno dostupnim informacijama mislim da MTU ima "jaču" servisnu podršku, osobito u Puli i u Splitu
gdje su bazirane Mirne s Pielstick motorima. U stvari servis u Puli je ovlašteni serviser i za MTU i za CAT, ali i u
Splitu postoje ovlašteni serviser za MTU i ovlašteni serviser za CAT motore.
Pitanje je i kakve su krajnje namjere HRM-a s Mirnama nakon uvođenja novih OOB-a u službu, pa zato nisam baš
siguran da bi MORH bio spreman da uloži velika sredstva u nove motore na Mirnama.
Rekonstrukcija Pielsticka, koja je bila moj zadnji projekt (nisam ga stigao dovršiti do kraja prije odlaska) bi vjerujem
bila najbolji kompromis kako u financijskom tako i tehničkom smislu.
Konkretne cijene ne bih iznosio jer se one u pregovorima mogu pokazati dosta "rastezljivom" kategorijom, a i nisam
ovlašten da o tome pišem.
Ali kako sam već 16 mjeseci odsutan iz tog dijela posla, moguće da postoje i neki novi detalji s kojima nisam upoznat
pa ova moja razmišljanja treba uzeti s rezervom.