zna li neko koliko bi kostala zamjena Pielsticka i s kojim motorima bi se moglo zaminiti?
Možda bih sada mogao reći nešto više po ovom pitanju. U Puli smo dosta uspješno izvršili rekonstrukciju sustava prednabijanja pogonskih
Pielstick motora tako da je dvostepena kompresija usisnog-ispirnog zraka zamijenjena jednostepenom kompresijom primjenom suvremenijih
ABB turbopuhala uz neke manje modifikacije na sustavu. Postignuti su jako dobri rezultati, osijetno je smanjena potrošnja goriva kao i
temperatrue ispušnih plinova čime smo na neki način izvršili i prevenciju pucanja glava ili bolje reći prolongirali životni vijek glava motora.
Prvi par motora je već cca godinu dana u službi. S tom konstrukcijom koja je puno puno manja od cijene novih zamjenskih motora je
odgođena i potreba za novim zamjenskim puno skupljim motorima.
Konkretne cijene ne bih navodio ali mogu dati relativni podatak da se uz sve troškove nabavke novih turbopuhala i nužne adaptacije na
ispirnom i ispušnom sustavu (cijevovodi itd.) uz neki današnji pretpostavljeni profil opterećenja cijela investicija isplaćuje (po NPV metodi)
u roku od 3 - 4 godine. Dobio se je pouzdaniji motor s boljim parametrima, a i ekološki prihvatljiviji.
Napisao sam ja o tome i detaljniju analizu ali ona je ipak vlasništvo Motortecha-a koji je rekonstrukciju u suradnji s ABB-om izveo, a ja ne
bih iznosio te detalje. Na kraju ipak se radi o rekonstrukciji mornaričkog motora pa i ne znam koliko smijem ići u detalje.