PALUBA
September 27, 2023, 06:28:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 54   Go Down
  Print  
Author Topic: Mornaričko-tehnička raketna baza i Operativni centar Komande VPO Žrnovnica  (Read 345157 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« on: August 10, 2009, 05:47:59 pm »

Quote
U Žrnovnici (a ne Žrnovici), mjestu nadomak Splita, smještenom na obalama istoimene rijeke, u podnožju planine Mosor, nalazila su se navodno dva objekta bivše JNA (JRM). Jedan u brdu Perun - danas napušten, a drugi u brdu Markovača. Ovaj objekt građen je krajem sedamdesetih i dovršen 1980. Objekt je površine 4500 kvadratnih metara. U njemu se nalazilo rezervno zapovijedno/komandno mjesto Komande VPO, a navodno su postojali planovi za prebacivanje kompletnog zapovijedništva VPO iz Splita u Žrnovnicu za samo 20 minuta. U objektu se nalazilo i skladište protubrodskih raketa RBS-15B, P-15 i P-20, kao i PZO raketa RZ-13, koje su u objektu skladištene, ispitivane i održavane.
Objektom se danas koriste Oružane snage RH, a prema planovima, Zapovijedništvo za potporu će u Žrnovnici (uz Paninkovac i novu mornaričku bazu na jugu) za potrebe HRM razvijati skladišni kompleks za mornarički UbS.

U ranom djetinjstvu (druga polovica osamdesetih) naslušao sam se svakakvih priča o helikopterima koji nestaju/slijeću u brdo, elektrificiranoj ogradi na kojoj su stradavali civili i slično, a ni samo lokalno stanovništvo nije znalo koja su sve brda izbužana i gdje se sve nalaze kompleksi JNA i koje su namjene...

Zanima me zna li neko više o objektima JNA u Žrnovnici, da li su ova dva objekta bila povezana (ili se možda radi o jednom objektu razvučenom kroz dva susjedna brda) i je li bilo još objekata u Žrnovnici (ova dva spomenuta brda su s lijeve obale rijeke Žrnovnice, ali i na desnoj obali su neka brda bila ograđena bodljikavom žicom)?
Da li postoje nekakve fotografije objekta, i koliko su danas iskorišteni njegovi kapaciteti? Jesu li postojali ili bili planirani nekakvi položaji ili lanseri koji bi omogučili borbeno djelovanje iz same baze (možda uređeni položaji za BROM), ili je ona služila isključivo za skladištenje i održavanje sredstava?
Na internetu ima vrlo malo konkretnih informacija.

EDIT (02.03.2011): Nakon što su kolege MORNAR, dzumba, lovac, VP1159, more, pp5d6 posejdon, barbakan i Jure Stefanovski obogatili ovu temu svojim sjećanjima i fotografijama, vrijeme je da ispravim i nadopunim svoj prvi post.

Da rezimiramo, u Žrnovnici pokraj Splita su postojala dva podzemna objekta bivše JNA.

1. Mornaričko-tehnička raketna baza (objekat 181), smještena s lijeve obale rijeke Žrnovnice. U objektu su skladištene, održavane i ispitivane protubrodske rakete RBS-15B, kao i PZO rakete RZ-13 za sistem Osa-M kojim su bili naoružani VPBR-ovi te ostala mornarička UbS. Planirano je i prebacivanje dijela protubrodskih raketa sovjetske proizvodnje (P-15, P-20, P-21 i P-22) iz druge dvije mtrb, ali se od toga, zbog rata, odustalo. Objekt je površine 4500 m2.
Raketna baza je i danas aktivna. Koristi se kao skladišni kompleks za mornarički UbS pod zapovjedništvom Zapovjedništva za potporu OS RH, a u njoj je smještena i Raketna bitnica Flotile HRM (161. raketni divizijun HRM) u čijem sastavu su tri Mobilna obalna lansera (MOL) naoružana protubrodskim raketama švedske prozvodnje RBS-15.

2. Operativni centar Komande VPO (objekat 182), smješten s desne obale rijeke Žrnovnice, u brdu ponad Osnovne škole "Žrnovnica". Objekt je korišten kao operativni centar i rezervno komandno mjesto Komande Vojno-pomorske oblasti. U slučaju neposredne ratne opasnosti, kompletna Komanda VPO je u roku 20 minuta trebala biti prebačena u Žrnovnicu. U objekt su se slijevale informacije sa radarskih i osmatračkih postaja i pračena je kompletna situacija na Jadranu odnosno zoni odgovornosti VPO, kako na moru, tako i u zraku, a položaji svih brodova i zrakoplova su ucrtavani na planšetama. Dakle postojao je mornarički i zrakoplovni (vazduhoplovni) dio centra. Ovaj centar imao je dva dijela, stariji (građen pedesetih, kasnije rijetko korišten) i noviji građen krajem sedamdesetih i dovršen 1980.
Ovaj objekt je, nažalost, danas napušten i zapušten, dobrim dijelom opljačkan i devastiran. Daljnja sudbina nije poznata.

Ova dva objekta nisu bila povezana. Jedno od ova dva brda u kojima su smješteni objekti zove se Markovača. U brdu Perun (kamenolom) nije bilo vojnih objekata.
« Last Edit: December 14, 2011, 01:50:32 pm by leut » Logged
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 642


« Reply #1 on: September 21, 2009, 04:16:58 pm »

Razgovarao sam sa nekom, koji je 85.bio u Žrnovnici. Kako kaže nije bilo rezervno mesto nego nego centar komande VPO. Mornari, koji su tamo služili, bili su nameščenu u Komandi u Splitu a na dežurstvo do 12 sati vozili su jih autobusom na Žrnovnicu. On je konkretno crtao pozicije brodova u Jadranskom moru na staklo ispred dežurnih oficira. Podacni bi jim dolazili sa radarskih stanica duž jadransko obale. 
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #2 on: October 05, 2009, 06:10:02 pm »

Mornar, hvala na informaciji. Molio bih te ako imaš još informacija o raketnoj bazi Žrnovnica da ih podijeliš sa nama.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 671


« Reply #3 on: October 05, 2009, 07:11:50 pm »

Давне 1986.године био сам у њему приликом неког обиласка. Мислим да је то било ратно командо место команде ЈРМ. Е, сад, који од та два објекта је било командно место, а које складиште ракета немам појма. Командно место је било добро уређено, опремљено и у функцији.Чини ми се око 40 метара под земљом, довољно да га заштити од било каквог ватреног удара.

Као и све остале подземне објекет "била" их је фама о разним чудесима типа нестајања авиона, хеликоптера, погибијама цивила, пропадању и нестајању зграда,  и сл. Још само су марсовци фалили. Ипак, мора се признати, све то је било у функцији њихове заштите, свесно или несвесно пласирано.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #4 on: November 02, 2009, 10:43:20 pm »

85. (ili 83. nisam siguran) mornaričko - tehnička raketna baza (mtrb) se nalazila u Žrnovnici. Baza je oformljena sredinom osamdesetih godina i trebala je da uz 55. mtrb koja se nalazila u Drnišu i 69. mtrb koja se nalazila na Prevlaci pruža kompletne usluge skladištenja, propisanog održavanja, bojeve pripreme i dotura mornaričkih raketa svih tipova do nosioca (brodovi i lanseri Rubež).

Formiranje i opremanje 55. i 69. mtrb teklo je paralelno sa uvođenjem sovjetskih protivbrodskih raketa (P-15, P-20, P-21 i P-22) u naoružanje mornarice SFRJ. Kako je koji sistem kupljen od sovjeta - raketne baze su se doopremale i dograđivale sa potrebnom infrastrukturom i popunjavale su se kadrom. 
Pripreme za formiranje nove raketne baze u Žrnovnici su započele u prvom kvartalu osamdesetih godina. Tada je iz prethodne dve raketne baze odabran mladi kadar, prekomandovan je u Split i započela je njihova obuka za novi raketni sistem.
85. mtrb je zaživela tek uvođenjem švedskih protivbrodskih raketa RBS-15 u naoružanje mornarice SFRJ. Zapravo, sve rakete RBS-15 kad su stigle iz Švedske, uskladištene su u Žrnovnici. Tim raketama je bila naoružana korveta Krešimir.
Osim toga, u toj raketnoj bazi su uskladištene sve protivavionske rakete RZ-13, za sistem OSA-M, kojima su bili naoružani svi VPBR-ovi.
Planirano je bilo da se u tu raketnu bazu prebaci i određeni broj protivbrodskih raketa Sovjetske proizvodnje iz 55. i 69. mtrb, radi popune brodova koji baziraju u Splitu, ali se od toga odustalo.

Kad je 1991. godine počeo nesretni rat, u Žrnovnici je bilo uskladišteno 180 komada PAR RZ-13 i kompletna količina raketa RBS-15 (oko 50 kom.). Posada raketne baze se našla u okruženju i u jesen 1991. godine je predala sva sredstva Hrvastkim snagama. Ljudstvo je ubrzo pušteno na slobodu a rakete su ostale u naoružanju hrvatske RM.
Rakete RBS-15 su još i danas u aktivnoj službi, a kakva je bila sudbina PAR RZ-13 nije mi poznato.

Što se tiče 55. mtrb - svo njeno ljudstvo i sve rakete su krajem 1991. godine prebačene na Prevlaku u 69. mtrb, a kasnije, u junu 1992. godine, predajom Prevlake Hrvatskoj sve je ispražnjeno i preseljeno je u Crnu Goru, u kasarnu Radovići i vojni objekat Pristan.
Pre NATO agresije su sve rakete P-15 i određeni broj raketa P-20, 21 i 22 povučene u dubinu teritorije i uskladištene su blizu Kraljeva. Nakon agresije rakete P-20, 21 i 22 su vraćene u CG, a P-15 su rashodovane i uništene u Srbiji.
Osamostaljenjem Crne Gore, svi brodovi nosioci raketa i samohodni obalski lanseri Rubež su oglašeni suvišnim, tako da su sve rakete postale višak i nude se za prodaju.   
   
Logged
VP1159
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 381


« Reply #5 on: January 22, 2010, 01:55:52 pm »

Januar-Septembar 1984 provedoh u "RUPI"

Tako smo zvali podzemni objekat, zvanicnog naziva "Operativni centar komande VPO", naziva "Rudnik" .

Svaki dan, u smenama od po 6 sati, dezurstvo , dovozili su nas iz Splita, minibusom, iz kasarne "Visoka" gde smo bili smesteni.

Postojao je mornaricki i vazduhoplovni deo centra, gde se non stop odvijalo pracenje situacije u vazduhu i na moru.

Uz to, deo objekta (nadzemni) sa vojnom policijom koja je obezbedjivala objekat i deo skladista i remontnog pogona za rakete RBS i sl.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 112364_101786024_zr info.jpg (171.94 KB, 1024x461 - viewed 5209 times.)
« Last Edit: January 22, 2010, 02:25:49 pm by trpe grozni » Logged
more
mornar
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #6 on: July 07, 2010, 07:37:06 pm »

U Žrnovnici (a ne Žrnovici), mjestu nadomak Splita, smještenom na obalama istoimene rijeke, u podnožju planine Mosor, nalazila su se navodno dva objekta bivše JNA (JRM). Jedan u brdu Perun - danas napušten ??, a drugi u brdu Markovača. Ovaj objekt građen je krajem sedamdesetih i dovršen 1980. Objekt je površine 4500 kvadratnih metara. U njemu se nalazilo rezervno zapovijedno/komandno mjesto Komande VPO, a navodno su postojali planovi za prebacivanje kompletnog zapovijedništva VPO iz Splita u Žrnovnicu za samo 20 minuta. U objektu se nalazilo i skladište protubrodskih raketa RBS-15B, P-15 i P-20, kao i PZO raketa RZ-13, koje su u objektu skladištene, ispitivane i održavane.
Objektom se danas koriste Oružane snage RH, a prema planovima, Zapovijedništvo za potporu će u Žrnovnici (uz Paninkovac i novu mornaričku bazu na jugu) za potrebe HRM razvijati skladišni kompleks za mornarički UbS.

U ranom djetinjstvu (druga polovica osamdesetih) naslušao sam se svakakvih priča o helikopterima koji nestaju/slijeću u brdo, elektrificiranoj ogradi na kojoj su stradavali civili i slično, a ni samo lokalno stanovništvo nije znalo koja su sve brda izbužana i gdje se sve nalaze kompleksi JNA i koje su namjene...

Zanima me zna li neko više o objektima JNA u Žrnovnici, da li su ova dva objekta bila povezana (ili se možda radi o jednom objektu razvučenom kroz dva susjedna brda) i je li bilo još objekata u Žrnovnici (ova dva spomenuta brda su s live obale rijeke Žrnovnice, ali i na desnoj obali su neka brda bila ograđena bodljikavom žicom)?
Da li postoje nekakve fotografije objekta, i koliko su danas iskorišteni njegovi kapaciteti? Jesu li postojali/ ili bili planirani nekakvi položaji ili lanseri koji bi omogučili borbeno djelovanje iz same baze (možda uređeni položaji za BROM), ili je ona služila isključivo za skladištenje i održavanje sredstava?
Na internetu ima vrlo malo konkretnih informacija.

Šta te zanima, ja sam drugi ušao u bazu posli predaje. Pošto je baza-skladište aktivna ne mogu govorit tehničke detalje. Osim raketa koje smo zarobili - ruske i švedske, šta nama u tom trenutku nije bilo od velike koristi, zapljenili smo i dosta pješačkog oružja i municije koja je ubrzano išla na front. Baza je bila u izvrsnom stanju, totalno neoštećena. Vojnici su se veoma disciplinirano predali i propušteni su u Loru odakle su dalje išli (neznam gdje). Tehničko osoblje baze, mehaničari itd. - par njih je ostalo pošto su bili Hrvati i brinuli su se o raketama. Iz fore, a i radi mira, par noči sam spavao u unutrašnjosti baze u ratnim prostorijama/spavaonicama.

Objekti nisu povezani, nije bilo potrebe.

Baza Komande se je predala isto, ali su ponjeli sa sobom svu vrijednu opremu, a ostalo su oštetili. Baza je bila teško minirana, čak je jedan vojnik poginuo u razminiranju.
Baza je zatvorena i proglašena neperspektivnom, ne znam zašto?!

Ako ovo čita tko iz prvobitne posade baza pogotovo oficiri hvala im šta su tako postupili i tako poštedili svoje i naše živote jer bi bilo stvarno glupo poginut zbog usrane opreme,oprema se može nadoknadit,ali ljudski život ne.
« Last Edit: July 08, 2010, 01:43:33 am by leut » Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #7 on: July 07, 2010, 09:14:14 pm »

Razgovarao sam sa nekom, koji je 85.bio u Žrnovnici. Kako kaže nije bilo rezervno mesto nego nego centar komande VPO. Mornari, koji su tamo služili, bili su nameščenu u Komandi u Splitu a na dežurstvo do 12 sati vozili su jih autobusom na Žrnovnicu. On je konkretno crtao pozicije brodova u Jadranskom moru na staklo ispred dežurnih oficira. Podacni bi jim dolazili sa radarskih stanica duž jadransko obale. 
  I moj kolega je tamo služio vojsku , crtao na planšeti pozicije.Kaže da mu je najteže bilo da nauči da piše unatraške.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 721« Reply #8 on: July 08, 2010, 01:43:49 am »

Šta te zanima, ja sam drugi ušao u bazu posli predaje. Pošto je baza-skladište aktivna ne mogu govorit tehničke detalje.

Objekti nisu povezani, nije bilo potrebe.


Dakle, sudeći po ovome postojala su dva objekta. U jednom je bila smještena Mornaričko tehnička raketna baza, a u drugom rezervno komandno mjesto VPO. Ova dva objekta nisu bila međusobno povezana, a danas se koristi samo nekadašnja MTRB?! Ispravite me ako griješim!
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 602


« Reply #9 on: July 08, 2010, 12:59:57 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* RBS15B u Zrnovnica test pp5d6.jpg (36.16 KB, 500x334 - viewed 1523 times.)

* Žrnovnica pp5d6.jpg (50.42 KB, 600x354 - viewed 1741 times.)

* Žrnovnica raketeRBS pp5d6.jpg (30.63 KB, 400x267 - viewed 1339 times.)

* Žrnovica pp5d6 manip.jpg (42.24 KB, 564x311 - viewed 1574 times.)
« Last Edit: July 08, 2010, 06:12:58 pm by Boro Prodanic » Logged
pp5d6 posejdon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 602


« Reply #10 on: July 08, 2010, 01:01:51 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Žrnovnica manipul raketama pp5d6.jpg (37.09 KB, 500x356 - viewed 346 times.)

* RBS u Zrnovnica 165 rb održavanje pp5d6.jpg (49.26 KB, 550x366 - viewed 787 times.)
Logged
more
mornar
*
Offline Offline

Posts: 6


« Reply #11 on: July 08, 2010, 03:33:34 pm »

Šta te zanima, ja sam drugi ušao u bazu posli predaje. Pošto je baza-skladište aktivna ne mogu govorit tehničke detalje.

Objekti nisu povezani, nije bilo potrebe.


Dakle, sudeći po ovome postojala su dva objekta. U jednom je bila smještena Mornaričko tehnička raketna baza, a u drugom rezervno komandno mjesto VPO. Ova dva objekta nisu bila međusobno povezana, a danas se koristi samo nekadašnja MTRB?! Ispravite me ako griješim!

Ne griješiš, jedino je u planu bilo izgradit monstrumski veliku luku u Stobrečkoj uvali, ali se je lokalno stanovništvo pobunilo zajedno sa političarima, iako ja mislim da se nije gradila zbog novaca jer je tribalo srušit na stotine obiteljskih kuća, auto kamp, nogometni stadion. Sječam se izlaganja plana kao trajektna luka Split koja bi obuhvačala Stobrečki auto kamp do ceste za ttts, do uz Cestu do TTTS Korešnica, Strožanac. Uglavnom luka bi bila 1x2,5 km otprilike sa plovnim kanalom do obadvije baze i normalno sa ukopima za brodove u brdu Perun sa sjeverne strane, u kanjonu zaštićeno od avionskog granatiranja.
« Last Edit: September 06, 2010, 09:00:28 pm by leut » Logged
barbakan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 084« Reply #12 on: July 08, 2010, 06:01:28 pm »

Bio sam jednom ili dva puta u leto 1991 u Zrnovnici nosili smo neke stvari fizikalija , vojnici i mornari koji su opsluzivali bazu dovozeni su iz kasarne Dracevac . Mornari su bili iz jedinice porucnika korvete Markovica mislim da se tako prezivao zvali smo ih OSOJ ( obalska sluzba osmatranja i javljanja ) sto i jesu bili a SMB - ci iz jedinice veze isto sa Dracevca mislim da im je kapetan Sarovic vodio tu jedinicu oni su bili na zadnjem spratu a OSOJ u prizemlju. Na Zrnovnici sam bio samo vani nije se moglo uci ispod kontrola je bila rigorozna samo su ulazili oni koji su bili na smeni bas sam gledao kako ulaze Osojci postrojeni ,.
Logged
Jure Stefanovski
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #13 on: February 23, 2011, 06:56:49 pm »

Evo ekipa, upisao u google „Raketno-vojna baza Žrnovnica“ i otvori mi vas pod 3 redom, kliknem na vas, pročitam i odlučih komentirati sve ovo.
Godina imam malo više od 20, i živim u mjestu pokaj Splita, ali o ovome ne dam sam samo čuo, nego sam i bio u njima.
@leut. Da, dvije su vojarne, ali Perun je brdo koje je prije bilo kamenolom, gdje se je miniralo i pucalo do ima jedno 5 godina (možda koja više, manje nije sigurno), ali su se ljudi bunili, pitajboga zašto (zdravija je ova prašina od one gdje se vadi cement) i kamenolom je ugašen. Prva napuštena vojarna je odmah nasuprot tog brda. Neki ljudi kažu da je to brdo i minirano. A čuj, dovoljno da je i 1 mina postavljena na brdu, opet ne znaš di je, pa koja ti korist. Na vrhu tog brda je osmatračnica zelena kao na filmovima iz Vijetnama, a na njoj sa sjeverne strane veliki reflektor. Ispod nje (lijevo i desno) se nalazu dvije prostorije jedna od druge udaljena 10 metara, a u svakoj od njih veliki sateliti, vojni radari sive boje, nacrtana munja na njima crvene boje (onaj pijat bijeli koji je nama kao satelit na kućama, ali puta jedno 50) kao mali kamion veliki. Prostorija je u širinu 3 metra a u visinu dobrih 5 metara. Sve je uništeno, ekipa tu pucala bakar, napleskalo ga se je sigurno 50 kila, jer su to debeli kabeli koji negdi vode, a ja neznam di, jer na vrhu nema tunela ništa.
Na kutu tog brda, što se dobro vidi na Google Earthu ima 4-5 prostorija koje su prazne i svaka od njih je puna slame (što ukazuje da je vjerojatno nešto skriveno, al ja ne volim puno njuškat, jer je tu ipak prije bila vojska). Prva je kraj neke vode, teško je naći jer je odmah kraj nje jedno veliko debelo stablo bora. Poviše nje jedno 10 metara su te sve ostale prostorije iz koje svake viri crni okiten (ona cijev crna za vodu debela). U jednu od njih sam samo ušao, dok u druge je teško ući zbog drača i raslinja na vratima. Vjerojatno neke od njih vodu i do tunela, al nisam htio gledati, al je vrlo moguće, jer nadmorska visina s donjim tunelima pogotovo trećim katom i nije neke velike razlike. Do tog kuta brda se dolazi s južne strane brda, kraj kapije se prođe na kojoj piše minirano (čitaj: kurac minirano). To su napisali samo da se ljudi prestrašu, tko će ostavit minirano kraj kuća, a pogotovo osnovne škole gdje su djeca. I onda se ide pravo jedno 100 metara (znači suprotno od kuta brda), pa pošto ide cesta cik-cak jer je uzbrdica, tu krenete prema gore jedno 100 i nešto metara i dolazite na kut brda gdje su te prostorije. Ime ovog brda neznam kako se zove, al znam samo da perun nije, i ovo je brdo s desne strane rijeke, ako se gleda od izvora prema ušću.
Oba objekta su zadnje građevine na ovim prostorima od JNA.
Što se tiče ovog drugog brda, jasno se vidi na Google earthu trokut, koji se dijeli na dvije strane špicastu i ravnu i koji se uvlači u sebe iz kojega izlijeću rakete zemlja-zrak i zemlja more. Za to znam, jer kad dođeš na to mjesto, uho me nije varalo, ali sam u vrijeme pucanja za novu godinu namjerno ponio kupovni topovski udar (Cobra 33-pogledaj na yutubu), sa čekićem malo iskpau rupu malo i njega stavio na to mjesto, čuo se je zvuk koji je nestajao u zemlji, kao da je šuplje, čekićem sam lupao na to mjesto i čuo sam kao lim, ali ne čisti zvuk izravnog udaca u lim, već sigurno je na dubini od ne znam sad točno koliko metara i centimetara. Za helihoptere ti ne mogu reći jer za to ne znam.
Neki govore da su 3 cijevi od dna brda pa sve do vrha brda provedene. Pošto je izbušeno 9 katova, svaki kat je doveden do nekog dijela cijevi, što je logično da bi se mogle održavati ili prilikom nekoje nezgode da sa svakog kata mogu doći do nje.
Za elekrtificiranu ogradu nisam čuo, niti mi je poznato tko je stradao? Poznato mi je to, da kad je kopano, da je kopano dan-noć, čak i nedjelja kad su ljudi u ono vrijeme išli na tajna mjesta na misu, pa bi čuli prigušene detonacije u brdu. Bušili su i minirali to unutra i žalo što su mine samljele iznosili su vanka na ogromne hrpe, iskrećali sa kamionima većinom pred večer (što će reći da u dosta njih mogu i kamioni ulaziti/ili su tada mogli, pa su naknadno sužili ulaze), a već sutra ujutro tih velikih hrpa nije bilo. Zbog čega? Gdje su to vodili? Vodili su to na tajne lokacije, da se nikad nebi moglo doznati putem matematičkih i fizičkih izračuna koliko su ti tuneli duboki. Fascinantno. Kad mi je čovjek ovo pričao što ja vama sada prenosim, naježio sam se.
Što se tiče povezivanja. Ne, povezana nisu, niti je bilo potrebe za tim. To bi in jedino bio minus, + nikako! U jednoj je bila vojska i zapovjednici, koji su tako reć tu živjeli, a druga se je samo čuvala, služila kao skladište. Ako ideš zdravon logikom, u slučaju napada na raketnu bazu, ljudi ostaju živi, u slučajnu napada na ovu di su vojnici, vojnike ili zarobi ili uvije, al druga se bar može obraniti. Nije bilo potrebe i znam da nije, reć ću ti u daljem tekstu, neka mi je čovik reka da nije, uvjerio sam se i sam!
To što govoriš da su na drugoj suprotnoj strani bili ograđeni bodljikavom žicom, pa i danas su, to je ograđen taj kamenolom koji sam ti gore spomenio.
Što se tiče fotografija, imao sam uslikane unutrašnje neke dijelove ove prve, napuštene, ali ne znam koliko je sigurno da to stavljam, jer svatko čita ovo, pa nebi volio da dođe ne samo do obične policije nego i vojne. A u drugu ruku me i nije toliko strah stavljati iz razloga, što jedan poznati vinar u nas planira urediti te vojne tunele o svom trošku da unutra drži vino, a koliko imam saznanja ide mu za rukom na posvajanju jednog dijela toga i trebao bih to i dobiti kroz par godina.
U prvoj sam bio, neda mi se sada crtati u paintu, ali ću vam pokušati to ovako reći. Na sjevernoj strani je ulaz (ili izlaz:?) koji vodi u zaobljenu stranu prema sredini tunela, 10m (što je i normalno ako avioni prokuže i idu gađati raketama da raketa ne probije i ne produži što dalje). Tu je sadamali sitni prostor gdje je struja i sve ostalo, a s desne strane (ili s ove strane kako hoćete idete naprijed) je produžetak tunela, gdje je vjerojatno sporedni izlaz. Vratite se nazad odakle ste i došli unazad jedno 20 metara dolazite do onog glavnog tunela kod te prostorijice koji vas vodi u cijeli kompleks. Ovaj početak liči na polegnuto slovo Y. Šetate tim tunelom jedno 200 metara, kad se s dvije strane pojavu stepenice. Jedne za gore s lijeve strane, na treći kat kako ga ja nazivam, jer ajmo reć da ste vi na drugom katu. Stepenice idu cik-cak i dolazite na podkat gdje je 60-ak soba, vratite se nazad, i nastavite se penjati gore gdje još ima 60-ak soba, znači oko 130 soba. Vratite se na drugi kat i skrenete desno u prostoriju gdje je kompletna telekomunikacija, slušalice, ma sve, par koraka nazad, su stepenice za prvi kat , gdje se spustite. E, tu je cijela najbitnija priča. Tu ima svega. Kuhinje, 80 kreveta, WC-i, kompletan agregatni pogon za proizvodnju struje, ventilacija, ogromna 2 velika stakla na kojima je nacrtana Hrvatska (istra je velika kao cijeli moj trup bez nogu), na visu i oko visa su nacrtani neki brodovi, kino dvorana, platno, 100-tinjak stolica neke uništene neke ne. I to vam je sve u derutnom stanju. Zašto? Zbog naivnih kretena koji nisu znali čuvati i sačuvati nešto za buduće naraštaje, pa su sve unutra uništavali, razbijali, krali opremu, a najviše bakrene kabele, kojih doslovno čak više i nema unutra, čak su i palili te kabele, pa se na treći kat više i nemože ući jer je dim ostao na njemu i nema gdje izaći jer nema ventilacije (to me posebno fasciniralo:D), vjerojatno još i sada stoji tu.
@Mornar. „On je konkretno crtao pozicije brodova u Jadranskom moru na staklo ispred dežurnih oficira. Podacni bi jim dolazili sa radarskih stanica duž jadransko obale.“ Da, staklo je ogromno kao i one stepenice pored njega, a kraj stakla ima popis svih ratnih luka i vojnih baza na obali.
@VP1159. Kasarna visoka ti je još kao zgrada „živa“. Opiturali su je u plavu boju, sada je likovna srednja škola. Čujem da je ruše čak i ove godine jer će tu graditi neke fakultete nove, a općenito na tom području gdje si ti bio su ti sada fakulteti, a često prođem tim dijelom i dan-danas i čitave bodljikave žice stoje. Nalazi se ispod Vukovarske ulice, a taj dio ti se zove Kampus Visoka.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #14 on: February 23, 2011, 07:13:28 pm »

Posejdon, vidim da si postavio slike neposrednog održavanja raketa RBS-15. Da li su te slike nastale u Žrnovnici?

Ako jesu, mora da poznaješ ljude koji su radili tamo na održavanju protivbrodskih raketa.
Bio sam poznanik i prijatelj sa mnogima od njih, ali prokleti rat je prekinuo sve veze sa njima. Da li možda znaš gde su Mrzlić, Udovičić, Buktenica, šta je sa njima, šta rade?
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 54   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 23 queries.