Jure Stefanovski
vodnik
|
 |
« Reply #13 on: February 23, 2011, 06:56:49 pm » |
|
Evo ekipa, upisao u google „Raketno-vojna baza Žrnovnica“ i otvori mi vas pod 3 redom, kliknem na vas, pročitam i odlučih komentirati sve ovo. Godina imam malo više od 20, i živim u mjestu pokaj Splita, ali o ovome ne dam sam samo čuo, nego sam i bio u njima. @leut. Da, dvije su vojarne, ali Perun je brdo koje je prije bilo kamenolom, gdje se je miniralo i pucalo do ima jedno 5 godina (možda koja više, manje nije sigurno), ali su se ljudi bunili, pitajboga zašto (zdravija je ova prašina od one gdje se vadi cement) i kamenolom je ugašen. Prva napuštena vojarna je odmah nasuprot tog brda. Neki ljudi kažu da je to brdo i minirano. A čuj, dovoljno da je i 1 mina postavljena na brdu, opet ne znaš di je, pa koja ti korist. Na vrhu tog brda je osmatračnica zelena kao na filmovima iz Vijetnama, a na njoj sa sjeverne strane veliki reflektor. Ispod nje (lijevo i desno) se nalazu dvije prostorije jedna od druge udaljena 10 metara, a u svakoj od njih veliki sateliti, vojni radari sive boje, nacrtana munja na njima crvene boje (onaj pijat bijeli koji je nama kao satelit na kućama, ali puta jedno 50) kao mali kamion veliki. Prostorija je u širinu 3 metra a u visinu dobrih 5 metara. Sve je uništeno, ekipa tu pucala bakar, napleskalo ga se je sigurno 50 kila, jer su to debeli kabeli koji negdi vode, a ja neznam di, jer na vrhu nema tunela ništa. Na kutu tog brda, što se dobro vidi na Google Earthu ima 4-5 prostorija koje su prazne i svaka od njih je puna slame (što ukazuje da je vjerojatno nešto skriveno, al ja ne volim puno njuškat, jer je tu ipak prije bila vojska). Prva je kraj neke vode, teško je naći jer je odmah kraj nje jedno veliko debelo stablo bora. Poviše nje jedno 10 metara su te sve ostale prostorije iz koje svake viri crni okiten (ona cijev crna za vodu debela). U jednu od njih sam samo ušao, dok u druge je teško ući zbog drača i raslinja na vratima. Vjerojatno neke od njih vodu i do tunela, al nisam htio gledati, al je vrlo moguće, jer nadmorska visina s donjim tunelima pogotovo trećim katom i nije neke velike razlike. Do tog kuta brda se dolazi s južne strane brda, kraj kapije se prođe na kojoj piše minirano (čitaj: kurac minirano). To su napisali samo da se ljudi prestrašu, tko će ostavit minirano kraj kuća, a pogotovo osnovne škole gdje su djeca. I onda se ide pravo jedno 100 metara (znači suprotno od kuta brda), pa pošto ide cesta cik-cak jer je uzbrdica, tu krenete prema gore jedno 100 i nešto metara i dolazite na kut brda gdje su te prostorije. Ime ovog brda neznam kako se zove, al znam samo da perun nije, i ovo je brdo s desne strane rijeke, ako se gleda od izvora prema ušću. Oba objekta su zadnje građevine na ovim prostorima od JNA. Što se tiče ovog drugog brda, jasno se vidi na Google earthu trokut, koji se dijeli na dvije strane špicastu i ravnu i koji se uvlači u sebe iz kojega izlijeću rakete zemlja-zrak i zemlja more. Za to znam, jer kad dođeš na to mjesto, uho me nije varalo, ali sam u vrijeme pucanja za novu godinu namjerno ponio kupovni topovski udar (Cobra 33-pogledaj na yutubu), sa čekićem malo iskpau rupu malo i njega stavio na to mjesto, čuo se je zvuk koji je nestajao u zemlji, kao da je šuplje, čekićem sam lupao na to mjesto i čuo sam kao lim, ali ne čisti zvuk izravnog udaca u lim, već sigurno je na dubini od ne znam sad točno koliko metara i centimetara. Za helihoptere ti ne mogu reći jer za to ne znam. Neki govore da su 3 cijevi od dna brda pa sve do vrha brda provedene. Pošto je izbušeno 9 katova, svaki kat je doveden do nekog dijela cijevi, što je logično da bi se mogle održavati ili prilikom nekoje nezgode da sa svakog kata mogu doći do nje. Za elekrtificiranu ogradu nisam čuo, niti mi je poznato tko je stradao? Poznato mi je to, da kad je kopano, da je kopano dan-noć, čak i nedjelja kad su ljudi u ono vrijeme išli na tajna mjesta na misu, pa bi čuli prigušene detonacije u brdu. Bušili su i minirali to unutra i žalo što su mine samljele iznosili su vanka na ogromne hrpe, iskrećali sa kamionima većinom pred večer (što će reći da u dosta njih mogu i kamioni ulaziti/ili su tada mogli, pa su naknadno sužili ulaze), a već sutra ujutro tih velikih hrpa nije bilo. Zbog čega? Gdje su to vodili? Vodili su to na tajne lokacije, da se nikad nebi moglo doznati putem matematičkih i fizičkih izračuna koliko su ti tuneli duboki. Fascinantno. Kad mi je čovjek ovo pričao što ja vama sada prenosim, naježio sam se. Što se tiče povezivanja. Ne, povezana nisu, niti je bilo potrebe za tim. To bi in jedino bio minus, + nikako! U jednoj je bila vojska i zapovjednici, koji su tako reć tu živjeli, a druga se je samo čuvala, služila kao skladište. Ako ideš zdravon logikom, u slučaju napada na raketnu bazu, ljudi ostaju živi, u slučajnu napada na ovu di su vojnici, vojnike ili zarobi ili uvije, al druga se bar može obraniti. Nije bilo potrebe i znam da nije, reć ću ti u daljem tekstu, neka mi je čovik reka da nije, uvjerio sam se i sam! To što govoriš da su na drugoj suprotnoj strani bili ograđeni bodljikavom žicom, pa i danas su, to je ograđen taj kamenolom koji sam ti gore spomenio. Što se tiče fotografija, imao sam uslikane unutrašnje neke dijelove ove prve, napuštene, ali ne znam koliko je sigurno da to stavljam, jer svatko čita ovo, pa nebi volio da dođe ne samo do obične policije nego i vojne. A u drugu ruku me i nije toliko strah stavljati iz razloga, što jedan poznati vinar u nas planira urediti te vojne tunele o svom trošku da unutra drži vino, a koliko imam saznanja ide mu za rukom na posvajanju jednog dijela toga i trebao bih to i dobiti kroz par godina. U prvoj sam bio, neda mi se sada crtati u paintu, ali ću vam pokušati to ovako reći. Na sjevernoj strani je ulaz (ili izlaz:?) koji vodi u zaobljenu stranu prema sredini tunela, 10m (što je i normalno ako avioni prokuže i idu gađati raketama da raketa ne probije i ne produži što dalje). Tu je sadamali sitni prostor gdje je struja i sve ostalo, a s desne strane (ili s ove strane kako hoćete idete naprijed) je produžetak tunela, gdje je vjerojatno sporedni izlaz. Vratite se nazad odakle ste i došli unazad jedno 20 metara dolazite do onog glavnog tunela kod te prostorijice koji vas vodi u cijeli kompleks. Ovaj početak liči na polegnuto slovo Y. Šetate tim tunelom jedno 200 metara, kad se s dvije strane pojavu stepenice. Jedne za gore s lijeve strane, na treći kat kako ga ja nazivam, jer ajmo reć da ste vi na drugom katu. Stepenice idu cik-cak i dolazite na podkat gdje je 60-ak soba, vratite se nazad, i nastavite se penjati gore gdje još ima 60-ak soba, znači oko 130 soba. Vratite se na drugi kat i skrenete desno u prostoriju gdje je kompletna telekomunikacija, slušalice, ma sve, par koraka nazad, su stepenice za prvi kat , gdje se spustite. E, tu je cijela najbitnija priča. Tu ima svega. Kuhinje, 80 kreveta, WC-i, kompletan agregatni pogon za proizvodnju struje, ventilacija, ogromna 2 velika stakla na kojima je nacrtana Hrvatska (istra je velika kao cijeli moj trup bez nogu), na visu i oko visa su nacrtani neki brodovi, kino dvorana, platno, 100-tinjak stolica neke uništene neke ne. I to vam je sve u derutnom stanju. Zašto? Zbog naivnih kretena koji nisu znali čuvati i sačuvati nešto za buduće naraštaje, pa su sve unutra uništavali, razbijali, krali opremu, a najviše bakrene kabele, kojih doslovno čak više i nema unutra, čak su i palili te kabele, pa se na treći kat više i nemože ući jer je dim ostao na njemu i nema gdje izaći jer nema ventilacije (to me posebno fasciniralo:D), vjerojatno još i sada stoji tu. @Mornar. „On je konkretno crtao pozicije brodova u Jadranskom moru na staklo ispred dežurnih oficira. Podacni bi jim dolazili sa radarskih stanica duž jadransko obale.“ Da, staklo je ogromno kao i one stepenice pored njega, a kraj stakla ima popis svih ratnih luka i vojnih baza na obali. @VP1159. Kasarna visoka ti je još kao zgrada „živa“. Opiturali su je u plavu boju, sada je likovna srednja škola. Čujem da je ruše čak i ove godine jer će tu graditi neke fakultete nove, a općenito na tom području gdje si ti bio su ti sada fakulteti, a često prođem tim dijelom i dan-danas i čitave bodljikave žice stoje. Nalazi se ispod Vukovarske ulice, a taj dio ti se zove Kampus Visoka.
|