PALUBA
June 26, 2022, 12:38:41 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89]   Go Down
  Print  
Author Topic: Školski brod Galeb  (Read 378956 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 540« Reply #1320 on: March 14, 2021, 08:48:52 am »
Quote
Ovo je priča o brodu kojim je Tito plovio 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka (u neke više puta), prešavši 85 nautičkih milja (157.420 km) brzinom od 12 čvorova, za što je trebalo 479 dana plovidbe.

Na tim putovanjima dogovorio je formiranje Pokreta nesvrstanih, najvećeg svjetskog saveza zemalja nakon Ujedinjenih naroda, tadašnjeg trećeg bloka u hladnom ratu. Nesvrstanim su se pridružile neke od najmnogoljudnijih država, poput Indije, Indonezije i Egipta, a okupljali su mnoge kolonizovane zemlje svijeta. Jugoslavija je s Titom bila na čelu Pokreta nesvrstanih.Ne radi snimak, koji je to snimak ?

Al Jazerra balkan... uklonili su dokumentarac sa youtube   Sad 


Ponovo radi bioskop  Smiley


Logged
MOTORISTA
Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 009« Reply #1321 on: March 14, 2021, 08:58:55 am »

Odlično. Smiley
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 647« Reply #1322 on: June 02, 2021, 08:51:14 pm »

 Grin marinero


* Galeb nove boje.jpg (568.4 KB, 1872x1248 - viewed 31 times.)
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 114

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #1323 on: June 02, 2021, 09:05:29 pm »

Haloooo! Nemoj da se šališ sa tim stvarima! Nije 1. APRIL!
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 647« Reply #1324 on: June 03, 2021, 12:36:26 pm »

Haloooo! Nemoj da se šališ sa tim stvarima! Nije 1. APRIL!
Ne šalim se ja, šalili se se u novinama.

A mene baš interesira stanje i kad ćemo vidjeti brod u luci. Trebao bi već biti gotov prema planovima. Mogao bi nam član Palube Kobler nešto reći ?

Logged
Dotur Luigi
mornar
*
Offline Offline

Posts: 2


« Reply #1325 on: September 11, 2021, 01:03:17 pm »

Nije bas da se ide 100km/h, ali radovi ipak napreduju:

Novi List, 6. rujna, 2021

Na nekadašnjem Titovom brodu »Galeb« završena je obnova svih čeličnih elemenata, kao i radovi na antikorozivnoj zaštiti, a započeli su radovi na postavljanju instalacija, koji traju paralelno s restauratorskom obnovom unutarnjih obloga i namještaja, te pripremom muzejskog postava i povijesnog pregleda iz bogatog života broda na kojemu su, uz Tita, bili i mnogi svjetski državnici, ali i glumci i druge slavne osobe.

Radove na obnovi budućeg broda-muzeja koji će imati i razne komercijalne sadržaje, poput restorana i hotela, obišli smo u društvu riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića i pročelnika za kulturu Ivana Šarara, njihovih suradnika i stručnjaka angažiranih na obnovi broda. »Galeb« se trenutno nalazi u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, no mi smo obilazak broda započeli na – Viškovu.

U jednoj od tamošnjih hala vrijedne ruke zaposlenika restauratorskog obrta Arbor obnavljaju sve drvene obloge i namještaj iz »Galeba«, odnosno iz njegova budućeg muzejskog dijela, mahom iz prostora u kojima su nekad boravili Tito i njegovi gosti. Riječ je o tisućama pojedinačnih komada, a na svakome se radi ručno, za što je, kako smo se imali prilike uvjeriti, potrebno mnogo strpljenja i vještine. Već pred ulazom u halu dočekuje nas nekoliko radnica koje uz pomoć raznoraznih alata rade na drvenim pločama unutarnje obloge broda. Popravljaju veća i manja oštećenja, a sitne pukotine ispunjavaju uz pomoć tankih kistova. Zastajemo na trenutak i pitamo jednu od njih koliko je vremena potrebno da se obnovi samo jedna takva ploča.

– Otprilike pola dana, ovisno u kakvom je stanju. Ako je popravak oštećenja zahtjevniji, onda i dulje. Sve se radi precizno, strpljivo, ne smije biti greške, kaže nam restauratorica Stella Hrabar.

Ulazimo u unutrašnji prostor radionice kroz koji nas vode restauratori Svjetlana Chris Dokić i Aleksandar Zečević, zajedno s Markom Frankovićem, glavnim projektantom restauratorskih radova, pokazujući nam raznorazne elemente unutrašnjosti, od kojih su neki već u potpunosti obnovljeni, neki u procesu obnove, a neki su još u izvornom stanju. Pojedinim dijelovima, objašnjava nam restauratorski dvojac, nema spasa, već se moraju izraditi vjerne replike, od istog materijala od kojeg su i originali.

– Obloge i namještaj u rezidencijalnom dijelu, odnosno u budućem muzejskom dijelu broda, relativno su jednostavni, ali i vrlo kvalitetni, izrađen od ptičjeg javora, tako da je veći dio ostao dovoljno očuvan i može se obnoviti. Inače, svaki pojedini dio je, prilikom demontaže s broda, bio označen brojem, kako bi se svaki od njih mogao vratiti na poziciju na kojoj je bio, kažu restauratori.

Pitamo koliko je ukupno dijelova koji će biti restaurirani.
– Riječ je o desecima tisuća komada. Svi su numerirani, a prije demontaže napravili smo laserski i 3D model kompletne unutrašnjosti, u mjerilu jedan naprema jedan, tako da, putem računala, možemo hodati brodom, ali i točno izmjeriti svaki pojedini dio obloga ili namještaja i opreme, dodaje Franković.

Restauratori nam pokazuju različite dijelove unutrašnjosti, od kojih najveći dio otpada na zidne obloge, ali tu su i kojekakvi sitni i veći dijelovi, poput ploha unutarnjih brodskih stepenica izrađenih od hrastovine.

– Evo, na tim stepenicama možete najbolje vidjeti razliku između obnovljenih i onih koje su još u stanju u kakvom su skinute s broda, pokazuje nam Zečević drvene ploče od kojih one obnovljene izgledaju kao posve nove, dok su ostale istrošene i popucale.

– Svaka od tih stepenica mora se prvo temeljito očistiti. Zatim slijedi ispunjavanje svih pa i najsitnijih pukotina kitom, nakon čega se višak kita pobrusi, a na kraju se cijelo površina četka posebnim četkama, kako bi dobila potrebnu teksturu, kaže Zečević, a Dokić dodaje kako, ovisno o potrebnim radovima, na restauraciji svakog dana radi sedam do osam ljudi, a po potrebi se angažiraju i dodatni radnici, restauratori i stolari.

Restauratorski radovi na namještaju i oblogama budućeg muzejskog dijela trebali bi, prema planu, biti završeni do konca ove godine, ali ugradnja pojedinih dijelova natrag na brod započet će i prije toga, objašnjavaju nam Franković i Šarar, kako budu odmicali radovi na ugradnji instalacija i izolacijskih materijala te završno bojanje samog broda.

A kako napreduju radovi na samom brodu, nakon pozdrava s restauratorima na Viškovu, provjerili smo u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, gdje su nam se, kao vodiči, pridružili Dario Buterin i Robert Miklić koji su nas proveli “uzduž i poprijeko” Galeba.
Zadnji put smo na Galebu bili prije godinu dana, dok je još bio u suhom doku u remontnom brodogradilištu Viktor Lenac. I tada smo se popeli na glavnu palubu, ali njome nismo mogli dalje od nekoliko metara, jer su nedostajali čitavi komadi palubnih limova, a i ono što je bilo na svom mjestu bilo je zatrpano i premreženo kablovima, cijevima, raznoraznim dijelovima i alatima pa se, iz sigurnosnih razloga, nismo smjeli šetati brodom. Ovoga puta dočekao nas je posve drugačiji prizor. Palube su čiste, obojane temeljnom bojom, a na njima se više ne izvode nikakvi radovi. Obilazak smo počeli od vrha, odnosno komandnog mosta.

Osim pogleda na brodogradilište i Kraljevicu, tamo se nema bog zna što vidjeti, jer su svi dijelovi namještaja, opreme i obloge izvađeni, tako da smo – uživali u pogledu.

– Na brodu su završeni svi radovi na obnovi čeličnih konstrukcija. Sada je u tijeku postavljanje instalacija i nove izolacije, s obzirom da je stara bila mahom od azbesta koji je uklonjen. Brod je još uvijek, kao što vidite, obojan temeljnom crvenom bojom, ali tu smo, na jarbolima, imali probno bojanje u sivu, završnu boju, kako bismo potvrdili da je riječ o nijansi boje koju su odredili konzervatori, a koja je identična nekadašnjoj boji Galeba, kažu naši vodiči, pokazujući nam jarbole iza komandnog mosta. Na vrhu jarbola, sasvim prigodno, sjedi galeb.

S komandnog mosta spuštamo se palubu niže, gdje će biti smješten najveći dio budućeg muzejskog prostora na brodu. Na krmi je smještena velika šetna paluba koja će, objašnjavaju nam domaćini, biti u potpunosti obložena tikovinom, a na njoj će funkcionirati ljetno kino. Unutrašnjost je za sad potpuno prazna, uz izuzetak dijela izolacije koja se već postavlja duž vanjskih stijenki.

– Tu je nekad bio salon, a lijevo i desno od njega su bile Titova i Jovankina kabina, kažu nam vodiči, s kojima idemo prema pramčanom dijelu.

– Ovdje su inače dva hodnika i kabine u kojima su bili smješteni gosti, a tu se nalazila i manja kuhinja, kao i sanitarni čvorovi. Sve to će biti u cijelosti obnovljeno, onako kako je bilo nekad i vraćeno na svoje mjesto, a ovaj dio broda će biti muzej. Sve se radi potpuno vjerno originalu, do te mjere da će i prekidači rasvjete biti originalni Jedino što će biti drugačije su instalacije i izolacija. To mora biti izvedeno u skladu s današnjim sigurnosnim i tehničkim standardima pa će tako, primjerice ventilacija i sustav grijanja i hlađenja biti drugačiji, ali to su sve dijelovi koji se zapravo neće vidjeti, kažu Buterin i Miklić.

Još jednu palubu niže nalazi se još veći zatvoreni prostor, u kojemu je nekad bio veliki brodski salon, kao i malo kino, s desne strane broda. Najveći dio tog prostora također će biti namijenjen budućem muzejskom postavu i recepciji za posjetitelje, a prema krmenom dijelu bit će smješten restoran koji će imati i veliku terasu, natkrivenu gornjom, šetnom palubom. U ovom dijelu nalaze se i stubišta koja vode u potpalublje, gdje će biti smještajni kapaciteti budućeg hotela, odnosno hostela, čija će recepcija biti u manjem zatvorenom prostoru, sasvim prema krmi broda. U potpalublju su smješteni i brodski strojevi marke Fiat, koje će posjetitelji, zbog skučenog prostora i strmih stepenica kojima se ulazi u “makinu” smjeti razgledati samo uz stručno vodstvo. Nakon obilaska brodskih strojeva i prostora potpalublja, penjemo se natrag na glavnu palubu, gdje i završava naš obilazak broda burne i duge povijesti, i vjerujemo, atraktivne budućnosti. Obnova i stavljanje u funkciju, sasvim je izvjesno, neće biti završena do kraja ove godine, niti će radovi biti izvedeni u okviru predviđenog budžeta od 58 i pol milijuna kuna, no kada budu završeni, uz dobro pozicioniranje broda i osmišljene sadržaje na njemu, mogao bi postati prava atrakcija.


Vise: https://www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/galeb-obisli-smo-nekadasnji-titov-brod-evo-kada-bi-konacno-trebao-zazivjeti-kao-muzej/
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 64 540« Reply #1326 on: January 02, 2022, 01:14:14 pm »
Titov brod Galeb postaje muzej, poziv da se građani uključe u pripremu postavke


Muzej Grada Rijeke uputio je javni poziv svim građanima Hrvatske i šireg regiona bivše Jugoslavije, ali i Italije, Nemačke, Austrije i Velike Britanije da se uključe u pripremu muzejske postavke čuvenog broda Galeb i izložbe bogate istorije tog broda nekadašnjeg predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Predmeti, fotografije, živopisna sećanja – sve dolazi u obzir, a poziv se odnosi na građane Hrvatske, ex-Yu država i ostalih zemalja koje su bile povezane s brodom kroz njegovu bogatu istoriju, stoji u saopštenju Grada Rijeka.

Poziv je objavljen na sajtovima Grada, Muzeja Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke, a odnosi se na sve koji poseduju i žele sa širom javnošću da podele predmete, fotografije, video snimke ili samo živopisna sećanja na brod.

Kako se navodi, Muzej Grada Rijeke prikuplja na pozajmicu ili trajno korišćenje fizičke uspomene, ali i one neopipljive, dostupne u svedočanstvima ljudi povezanih s brodom na različite načine, u obzir dolaze predmeti, ali i ljudske priče koje se mogu odnositi na sva razdoblja iz života broda.

Obnova broda Galeb finansira se evropskim sredstvima kroz EU projekat „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Brod se trenutno nalazi na obnovi u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, veći deo nameštaja s broda je restauriran i čeka povratak u izvorne prostorije u kojima se nekad nalazio.

U saopštenju se podseća da je Galeb najpoznatiji kao Brod mira i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita koji je njime putovao u zemlje Pokreta nesvrstanih.

Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod i polagač mina. Dva puta je ozbiljno nastradao, a bio je i školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titov brod, a nakon raspada Jugoslavije i prodaje grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao, brod je svoje utočište pronašao u Rijeci gde će postati prvi hrvatski brod-muzej, piše u saopštenju.


izvor
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 647« Reply #1327 on: January 02, 2022, 04:19:40 pm »

Neka "zaplovi tuta forca naprid "  Gašo ove godine u novom sijaju i svaka čast svima, zbog kojih će ovaj brod bogate istorije biti sačuvan. Sritno Galeb i sretno 2022 svima 
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 647« Reply #1328 on: April 23, 2022, 01:43:23 pm »

Koper, 10.1991


* Galeb Koper 20.10.1991.jpg (701.57 KB, 1476x981 - viewed 13 times.)

* Galeb Koper 1991.jpg (695.28 KB, 2304x1551 - viewed 14 times.)
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 647« Reply #1329 on: June 15, 2022, 02:08:00 pm »

Ova još nije bila


* Galeb Dardanele.jpg (587.68 KB, 1641x1099 - viewed 9 times.)
Logged
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 783« Reply #1330 on: June 15, 2022, 02:58:19 pm »

Ova još nije bila
Ovo mora da su Dardanele
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 114

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #1331 on: June 16, 2022, 09:40:03 am »

Ova još nije bila
Ovo mora da su Dardanele

Da. i sa ljeve strane vidi se minaret.

Logged
Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 [89]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

Gold Charm by Shadow82x
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 24 queries.