PALUBA
December 03, 2023, 05:40:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite i neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste našli svoj aktivacioni link te aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... 112   Go Down
  Print  
Author Topic: Školski brod "Jadran"  (Read 544467 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kumboranin29
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 567« Reply #1350 on: April 24, 2017, 06:55:48 am »http://www.vijesti.me/vijesti/jadran-ostao-u-tivatskoj-luci-934910

Višednevno krstarenje školksog broda (ŠB) Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“ na koje je brod trebalo da isplovi danas iz Tivta, iznenada je preksinoć otkazano.

U informaciji koja je juče iz Komande MVCG proslijeđena upravi Pomorskog fakulteta u Kotoru čiji su studenti trebali da se ukrcaju na „Jadran“ i njime do 3. maja krstare na ruti Tivat - Venecija - Koper - Kotor, stoji samo da je plovidba otkazana iz „tehničkih razloga“.

„Želimo samo da znate da su Pomorski fakultet Kotor, posada ŠB „Jadran“ i Komanda Mornarice VCG dali sve od sebe da dođe do ovog krstarenja, ali se ispostavilo da ono u ovom trenutku nije moguće“, stoji u poruci koju je dekanat Fakulteta za pomorstvo juče uputio studentima.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, razlog otkazivanja plovidbe nije nikakav tehnički nedostatak na samom brodu „Jadran“ koji je upravo izašao sa tri i po godine dugog i preko 1,7 miliona eura vrijednog generalnog remonta u brodogradilištu Bijela.

Informacija da je plovidba za Italiju i Sloveniju otkazana zatekla je i samu posadu „Jadrana“ , koja je sve do subote uveče vrijedno radila da brod priremi za krstarenje, završivši pri tom ukrcaj sve neophodne opreme i hrane za desetodnevni boravak na moru.

Po svemu sudeći, iza odluke Ministarstva odbrane (MO) da otkaže plovidbu jedrenjaka, stoje politički razlozi jer se ova odluka poklopila sa najnovijim medijskim pritiskom koje je u Hrvatskoj na vojne i politilčke čelnike te države napravilo tamošnje Udruženje bivših komandanata ŠB „Jadran“. Petorica komandanata, inače bivših visokih oficira nekadašnje JNA - Stjepan Bernardić, Anđelko Medić, Stipe Lakoš, Milan Marelić i Neven Šeparović utvrdila su da u Generaštabu i Ministarstvu odbrane Hrvatske navodno “postoje struje koje  više ne podupiru povratak otetog ŠB 'Jadran' Hrvatskoj”, za što su indirektno optužili načelnika Generalštaba Hrvatske vojske (HV) generala Mirka Šundova i bivšeg komandanta Hrvatske Ratne Mornarice, kontraadmirala Roberta Hranja. Bivši komandanti “Jadrana” saopštili su da će “ostane li ŠB 'Jadran', kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđom stegom, biti to još jedan udarac hrvatskoj pomorskoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu”. Oni su pozvali predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da “demantuju informacije koje dopiru iz glavnog stožera HV”,  te da nastave aktivnosti na “vraćanju otetog hrvatskog broda iz Crne Gore”.

Iz Ministarstva odbrane Hrvatske “Vijestima” je u petak rečeno da službeni Zagreb ostaje pri stavu da je “brod 'Jadran' neraskidivi dio naše pomorske istorije i da će hrvatska Vlada preduzeti sve legitimne korake kako bi ovaj brod bio vraćen pod hrvatski steg.” U petak je inače, tim povodom u Podgorici iza zatvorenih vrata održan sastanak delegacija ministarstava odbrane i vanjskih poslova dviju država na kojem su obje strane iznijele svoje argumente o tome zašto smatraju da vrijedni stari jedrenjak pripada Hrvatskoj, odnosno Crnoj Gori, ali se mimo toga ništa novo nije desilo. Izgleda ipak, da je osjetljivost političkog trenutka u kojem Crna Gora treba uskoro da uđe u NATO za što joj je Hrvatska davala podršku, presudila da se zvanična Podgorica povuče, i da Ministarstvo odbrane naloži Mornarici VCG da otkaže današnje isplovljavanje “Jadrana” iz Tivta, iako je brod trebalo da po unaprijed definisanom kuzrsu, baš zbog ovih političkih okolnosti, do Venecije i Kopra i nazad, plovi daleko od hrvatskih teritorijalnih voda.
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #1351 on: April 24, 2017, 07:17:09 am »

Šta ga Mornarica VCG čuva da ga posle remonta preda R Hrvatskoj. Shocked
Pa mora nekako da plati podršku za ulazak u NATO.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 314


« Reply #1352 on: April 24, 2017, 09:57:27 am »Ако се стварно тако нешто догоди, биће то БРУКА И СРАМОТА! Брод није отет, него је пребазиран у Тиват као своју прву матичну луку. Даље не бих коментарисао, јер бих био "банован". Велики број чланова "Палубе" јасно наслућује моја национална и политичка опредељења и какав ми је став о оном што прећуткујем да не бих кршио Правилник.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1353 on: April 24, 2017, 10:05:32 am »

Quote
“ostane li ŠB 'Jadran', kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđom stegom

Ово је продукт деменције. Нема другог објашњења.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 422« Reply #1354 on: April 24, 2017, 11:00:11 am »

Preneću u potpunosti tekst iz hrvatskih medija povodom ovog slučaja....


....................


Apel Kapetanā zbog namjere Hrvatske da odustane od povrata Školskog broda Jadran


MINISTARSTVO obrane RH priprema odluku o ustrojavanju novog diplomskog studija Vojnog pomorstva na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Studij bi se bavio obrazovanjem pomorskih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) i drugih državnih institucija.

Nastavni sadržaji ovog studija izvodili bi se većim dijelom u vojarni „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, u prostorijama nekadašnjeg Vojnopomorskog učilišta „Kralj Petar Krešimir IV“.

Osim školovanja budućih časnika Oružanih snaga RH te kadrova MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, postoji otvorena mogućnost i za međunarodnu suradnju, odnosno školovanje pomorskih časnika drugih zemalja.

Za realizaciju ovog hvale vrijedno zamišljenog studija potrebna je i adekvatna infrastruktura kojom bi studij raspolagao. To se, prije svega, odnosi na kabinete i simulatore, a naročito na nabavku adekvatnog školskog broda kojega danas nema u sastavu HRM-a.

Ministar prometa, mora i infrastrukture, Oleg Butković najavio je stavljanje na raspolaganje HRM-u njihov motorni jedrenjak „Kraljicu mora“. Ovaj brod, konstruiran u Brodarskom institutu, a sagrađen u „Grebenu“ u Vela Luci, nije ni sluga š/b „Jadran“ koji je, početkom Domovinskog rata, protupravno zadržan u Crnoj Gori.

„Kraljica mora“ ne može se svrstati niti u jednu kategoriju brodova jedrenjaka, male je nosivosti, pun je kompromisa i pruža skromne uvjete za rad polaznika u pomoračkoj i  navigacijskoj obuci.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Školski brod “Jadran”: Danas je na njemu zastava Crne Gore


Školski brod „Jadran“ veteran je koji ima vrhunske uvjete za primarnu pomoračku i navigacijsku obuku i na njemu su se, od 1933.  godine, školovali svi vojni pomorski kadrovi kao i dosta njih iz civilnih škola. Iako se za vrijeme obuke kadeti nisu štedjeli, radili su sve moguće poslove na brodu, svima njima je „Jadran“ ostao u lijepom sjećanju.

Nažalost, sve dosadašnje političke elite u Republici Hrvatskoj, osim deklarativno, nisu pokazale ozbiljnu zainteresiranost za povratak š/b „Jadran“ pod hrvatski državni stijeg. Tijekom Domovinskog rata u Crnu Goru je nasilno odvezena flota od skoro 88 %  brodova iz sastava bivše JRM, a koja je trebala pripasti Republici Hrvatskoj. Osim nekoliko brodova kojima je u Crnoj Gori posvećena velika pozornost i briga, najveći dio te flote prodan je u rezalište ili zainteresiranim pojedincima. Ratna mornarica Crne Gore nije u stanju održavati brodove u potrebnom stupnju operativne sposobnosti, niti ima za to potrebne kapacitete.

Najveći dio flote JRM-a bio je sagrađen u RH i to po načelu – konstrukciju je radio Brodarski institut, a najveći dio brodova izgrađen je na hrvatskim navozima: od Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Trogira, Splita i Vele Luke.

Neosporna je činjenica da Crna Gora nikada nije kupila niti je napravila neki ratni ili trgovački brod. U ostalom i š/b „Jadran“ konstruirao je inženjer brodogradnje Joso Škarica iz Rijeke za potrebe organizacije „Jadranska straža“, utemeljene u Splitu, odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Udruga zapovjednika (bivših komandanata) š/b „Jadran“ i dalje se nada da će politički subjekti Republike Hrvatske učiniti svaki napor kako bi  š/b „Jadran“ došao i ostao u ratnoj luci Lora. Velike nade polagali smo u novu vladu gospodina Andreja Plenkovića, koji je, za vrijeme dok je bio zastupnik RH u Europskom parlamentu, postavio pitanje povrata š/b „Jadran“ u sastav HRM-a, a na čemu smo mu bili beskrajno zahvalni.

Međutim, danas, kada do nas dopiru informacije kako pojedine struje u Glavnom stožeru OS RH više ne podupiru povratak š/b „Jadran“ pitamo se što se to promijenilo nakon 25 godina nastojanja da se brod vrati pod hrvatski stijeg.

Pritom, nismo toliko razočarani potporom koju ta struja u Glavnom stožeru ima od samog načelnika Glavnog stožera, čovjeka rodom iz šire okolice Splita, jer ipak je on završio Fakultet općenarodne obrane u Sarajevu. Objašnjavati njemu što za razvoj HRM-a znači jedan takav brod poput š/b „Jadran“ jednako je naporima koje su, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća imali Splićani, predsjednici Udruge Jadranske straže: Juraj Biankini i Ivi Tartaglia, kada su beogradskoj čaršiji pokušavali objasniti značaj razvoja ratne i trgovačke mornarice za opstojnost i razvoj Dalmacije, a onda i cijele Kraljevine Jugoslavije.

Ono što brine nas, bivše zapovjednike š/b „Jadran“, koji smo odgojili generacije vrsnih hrvatskih pomoraca, od kojih su se brojni vinuli i do najviših admiralskih činova, je to što su neki naši učenici, a danas uvaženi admirali HRM-a, izrazili svoju potpunu nezainteresiranost za povratak ovog broda u njegovu matičnu luku.

Zar je moguće da su živeći u Zagrebu poprimili mentalitet beogradske čaršije, ili smo mi, kao njihovi prvi zapovjednici i pedagozi negdje „falili“ u odgoju. Ili ih je, pored nas, paralelno još netko odgajao pa sada „vraćaju školarinu“. Bez obzira na sve, oni iz Zagreba neće moći vidjeti srednji prst koji će nama u Dalmaciji pokazivati crnogorski mornari za vrijeme skorašnje plovidbe na š/b „Jadran“ u već dogovorenoj posjeti talijanskoj Veneciji i slovenskom Koperu.

Želimo vjerovati da su informacije koje dopiru iz Glavnog stožera OS RH netočne i da će ih osobno načelnik GS OS RH demantirati. Ako ne on, onda molimo da ih demantira gospodin Plenković, kao hrvatski premijer, ili osobno predsjednica Republike Hrvatske kao Vrhovna zapovjednica. Ostane li š/b „Jadran“, kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stijegom, bit će to još jedan udarac hrvatskoj pomoračkoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu.

U jedno smo sigurni, onaj tko uspije vratiti protupravno oteti brod „Jadran“ pod hrvatski stijeg osvojit će za dugi niz godina srca mnogih žitelja Dalmacije! No, Dalmatinci će pamtiti i one koji će ga prodati „za šaku Judinih škuda“!

Nama ostarjelim kapetanima i nekadašnjim zapovjednicima š/b „Jadran“, u poznu jesen našeg života, ostaje jedino nada koja se spominje u Evanđelju u prispodobi o čovjeku koji je u stisci, ali je ustrajan u svom traženju sve dok ne dobije ono što traži: “Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.” Mt 7,7

S poštovanjem,

Ispred Udruge:

Stjepan Bernadić, kapetan bojnog broda u mirovini

Udruga kapetan školskog broda „Jadran“:

Anđelko Medić, kapetan duge plovidbe,

prof. dr. sc. Stipe Lakoš,  kapetan bojnog broda u mirovini,

Milan Marelić, kapetan bojnog broda u mirovini,

Stjepan Bernadić, dipl ing, kapetan bojnog broda (HRM)

Neven Šeparović, kapetan duge plovidbe

Osoba za kontakt:

Stjepan Bernadić, dipl ing: stjepan.bernadic@xnet.hr


izvor: .maxportal.hr


* 22365044.jpg (130.5 KB, 1024x768 - viewed 93 times.)
Logged
mandalina
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 147

bilo nekad i nevratilo se


« Reply #1355 on: April 24, 2017, 11:18:09 am »

Preneću u potpunosti tekst iz hrvatskih medija povodom ovog slučaja....


....................


Apel Kapetanā zbog namjere Hrvatske da odustane od povrata Školskog broda Jadran


MINISTARSTVO obrane RH priprema odluku o ustrojavanju novog diplomskog studija Vojnog pomorstva na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Studij bi se bavio obrazovanjem pomorskih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) i drugih državnih institucija.

Nastavni sadržaji ovog studija izvodili bi se većim dijelom u vojarni „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, u prostorijama nekadašnjeg Vojnopomorskog učilišta „Kralj Petar Krešimir IV“.

Osim školovanja budućih časnika Oružanih snaga RH te kadrova MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, postoji otvorena mogućnost i za međunarodnu suradnju, odnosno školovanje pomorskih časnika drugih zemalja.

Za realizaciju ovog hvale vrijedno zamišljenog studija potrebna je i adekvatna infrastruktura kojom bi studij raspolagao. To se, prije svega, odnosi na kabinete i simulatore, a naročito na nabavku adekvatnog školskog broda kojega danas nema u sastavu HRM-a.

Ministar prometa, mora i infrastrukture, Oleg Butković najavio je stavljanje na raspolaganje HRM-u njihov motorni jedrenjak „Kraljicu mora“. Ovaj brod, konstruiran u Brodarskom institutu, a sagrađen u „Grebenu“ u Vela Luci, nije ni sluga š/b „Jadran“ koji je, početkom Domovinskog rata, protupravno zadržan u Crnoj Gori.

„Kraljica mora“ ne može se svrstati niti u jednu kategoriju brodova jedrenjaka, male je nosivosti, pun je kompromisa i pruža skromne uvjete za rad polaznika u pomoračkoj i  navigacijskoj obuci.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Školski brod “Jadran”: Danas je na njemu zastava Crne Gore


Školski brod „Jadran“ veteran je koji ima vrhunske uvjete za primarnu pomoračku i navigacijsku obuku i na njemu su se, od 1933.  godine, školovali svi vojni pomorski kadrovi kao i dosta njih iz civilnih škola. Iako se za vrijeme obuke kadeti nisu štedjeli, radili su sve moguće poslove na brodu, svima njima je „Jadran“ ostao u lijepom sjećanju.

Nažalost, sve dosadašnje političke elite u Republici Hrvatskoj, osim deklarativno, nisu pokazale ozbiljnu zainteresiranost za povratak š/b „Jadran“ pod hrvatski državni stijeg. Tijekom Domovinskog rata u Crnu Goru je nasilno odvezena flota od skoro 88 %  brodova iz sastava bivše JRM, a koja je trebala pripasti Republici Hrvatskoj. Osim nekoliko brodova kojima je u Crnoj Gori posvećena velika pozornost i briga, najveći dio te flote prodan je u rezalište ili zainteresiranim pojedincima. Ratna mornarica Crne Gore nije u stanju održavati brodove u potrebnom stupnju operativne sposobnosti, niti ima za to potrebne kapacitete.

Najveći dio flote JRM-a bio je sagrađen u RH i to po načelu – konstrukciju je radio Brodarski institut, a najveći dio brodova izgrađen je na hrvatskim navozima: od Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Trogira, Splita i Vele Luke.

Neosporna je činjenica da Crna Gora nikada nije kupila niti je napravila neki ratni ili trgovački brod. U ostalom i š/b „Jadran“ konstruirao je inženjer brodogradnje Joso Škarica iz Rijeke za potrebe organizacije „Jadranska straža“, utemeljene u Splitu, odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Udruga zapovjednika (bivših komandanata) š/b „Jadran“ i dalje se nada da će politički subjekti Republike Hrvatske učiniti svaki napor kako bi  š/b „Jadran“ došao i ostao u ratnoj luci Lora. Velike nade polagali smo u novu vladu gospodina Andreja Plenkovića, koji je, za vrijeme dok je bio zastupnik RH u Europskom parlamentu, postavio pitanje povrata š/b „Jadran“ u sastav HRM-a, a na čemu smo mu bili beskrajno zahvalni.

Međutim, danas, kada do nas dopiru informacije kako pojedine struje u Glavnom stožeru OS RH više ne podupiru povratak š/b „Jadran“ pitamo se što se to promijenilo nakon 25 godina nastojanja da se brod vrati pod hrvatski stijeg.

Pritom, nismo toliko razočarani potporom koju ta struja u Glavnom stožeru ima od samog načelnika Glavnog stožera, čovjeka rodom iz šire okolice Splita, jer ipak je on završio Fakultet općenarodne obrane u Sarajevu. Objašnjavati njemu što za razvoj HRM-a znači jedan takav brod poput š/b „Jadran“ jednako je naporima koje su, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća imali Splićani, predsjednici Udruge Jadranske straže: Juraj Biankini i Ivi Tartaglia, kada su beogradskoj čaršiji pokušavali objasniti značaj razvoja ratne i trgovačke mornarice za opstojnost i razvoj Dalmacije, a onda i cijele Kraljevine Jugoslavije.

Ono što brine nas, bivše zapovjednike š/b „Jadran“, koji smo odgojili generacije vrsnih hrvatskih pomoraca, od kojih su se brojni vinuli i do najviših admiralskih činova, je to što su neki naši učenici, a danas uvaženi admirali HRM-a, izrazili svoju potpunu nezainteresiranost za povratak ovog broda u njegovu matičnu luku.

Zar je moguće da su živeći u Zagrebu poprimili mentalitet beogradske čaršije, ili smo mi, kao njihovi prvi zapovjednici i pedagozi negdje „falili“ u odgoju. Ili ih je, pored nas, paralelno još netko odgajao pa sada „vraćaju školarinu“. Bez obzira na sve, oni iz Zagreba neće moći vidjeti srednji prst koji će nama u Dalmaciji pokazivati crnogorski mornari za vrijeme skorašnje plovidbe na š/b „Jadran“ u već dogovorenoj posjeti talijanskoj Veneciji i slovenskom Koperu.

Želimo vjerovati da su informacije koje dopiru iz Glavnog stožera OS RH netočne i da će ih osobno načelnik GS OS RH demantirati. Ako ne on, onda molimo da ih demantira gospodin Plenković, kao hrvatski premijer, ili osobno predsjednica Republike Hrvatske kao Vrhovna zapovjednica. Ostane li š/b „Jadran“, kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stijegom, bit će to još jedan udarac hrvatskoj pomoračkoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu.

U jedno smo sigurni, onaj tko uspije vratiti protupravno oteti brod „Jadran“ pod hrvatski stijeg osvojit će za dugi niz godina srca mnogih žitelja Dalmacije! No, Dalmatinci će pamtiti i one koji će ga prodati „za šaku Judinih škuda“!

Nama ostarjelim kapetanima i nekadašnjim zapovjednicima š/b „Jadran“, u poznu jesen našeg života, ostaje jedino nada koja se spominje u Evanđelju u prispodobi o čovjeku koji je u stisci, ali je ustrajan u svom traženju sve dok ne dobije ono što traži: “Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.” Mt 7,7

S poštovanjem,

Ispred Udruge:

Stjepan Bernadić, kapetan bojnog broda u mirovini

Udruga kapetan školskog broda „Jadran“:

Anđelko Medić, kapetan duge plovidbe,

prof. dr. sc. Stipe Lakoš,  kapetan bojnog broda u mirovini,

Milan Marelić, kapetan bojnog broda u mirovini,

Stjepan Bernadić, dipl ing, kapetan bojnog broda (HRM)

Neven Šeparović, kapetan duge plovidbe

Osoba za kontakt:

Stjepan Bernadić, dipl ing: stjepan.bernadic@xnet.hr


izvor: .maxportal.hr

Kako to neko misli, da š/b Jadran mora pripadati Hrvatskoj? Brod je kupio Kralj SRBA, HRVATA i SLOVENACA. Za vrjeme SFRJ brod je poslje rata nađen nasukan, opljačakan u lošem stanju u Venecianskim lagunama. Došlepan je u Tivat na generalni i veiše nego generalni remont. Do 1991 plovio je pod zastavom svih naroda SFRJ. Ulagalo se u njega sa svih strana - republika.
Pa nije mi jasno kako to sad treba pripasti Hrvatskoj? Treba malo objektivnije gledati na stvari.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 146« Reply #1356 on: April 24, 2017, 12:35:02 pm »

Preneću u potpunosti tekst iz hrvatskih medija povodom ovog slučaja....


....................


Apel Kapetanā zbog namjere Hrvatske da odustane od povrata Školskog broda Jadran


MINISTARSTVO obrane RH priprema odluku o ustrojavanju novog diplomskog studija Vojnog pomorstva na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Studij bi se bavio obrazovanjem pomorskih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) i drugih državnih institucija.

Nastavni sadržaji ovog studija izvodili bi se većim dijelom u vojarni „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, u prostorijama nekadašnjeg Vojnopomorskog učilišta „Kralj Petar Krešimir IV“.

Osim školovanja budućih časnika Oružanih snaga RH te kadrova MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, postoji otvorena mogućnost i za međunarodnu suradnju, odnosno školovanje pomorskih časnika drugih zemalja.

Za realizaciju ovog hvale vrijedno zamišljenog studija potrebna je i adekvatna infrastruktura kojom bi studij raspolagao. To se, prije svega, odnosi na kabinete i simulatore, a naročito na nabavku adekvatnog školskog broda kojega danas nema u sastavu HRM-a.

Ministar prometa, mora i infrastrukture, Oleg Butković najavio je stavljanje na raspolaganje HRM-u njihov motorni jedrenjak „Kraljicu mora“. Ovaj brod, konstruiran u Brodarskom institutu, a sagrađen u „Grebenu“ u Vela Luci, nije ni sluga š/b „Jadran“ koji je, početkom Domovinskog rata, protupravno zadržan u Crnoj Gori.

„Kraljica mora“ ne može se svrstati niti u jednu kategoriju brodova jedrenjaka, male je nosivosti, pun je kompromisa i pruža skromne uvjete za rad polaznika u pomoračkoj i  navigacijskoj obuci.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Školski brod “Jadran”: Danas je na njemu zastava Crne Gore


Školski brod „Jadran“ veteran je koji ima vrhunske uvjete za primarnu pomoračku i navigacijsku obuku i na njemu su se, od 1933.  godine, školovali svi vojni pomorski kadrovi kao i dosta njih iz civilnih škola. Iako se za vrijeme obuke kadeti nisu štedjeli, radili su sve moguće poslove na brodu, svima njima je „Jadran“ ostao u lijepom sjećanju.

Nažalost, sve dosadašnje političke elite u Republici Hrvatskoj, osim deklarativno, nisu pokazale ozbiljnu zainteresiranost za povratak š/b „Jadran“ pod hrvatski državni stijeg. Tijekom Domovinskog rata u Crnu Goru je nasilno odvezena flota od skoro 88 %  brodova iz sastava bivše JRM, a koja je trebala pripasti Republici Hrvatskoj. Osim nekoliko brodova kojima je u Crnoj Gori posvećena velika pozornost i briga, najveći dio te flote prodan je u rezalište ili zainteresiranim pojedincima. Ratna mornarica Crne Gore nije u stanju održavati brodove u potrebnom stupnju operativne sposobnosti, niti ima za to potrebne kapacitete.

Najveći dio flote JRM-a bio je sagrađen u RH i to po načelu – konstrukciju je radio Brodarski institut, a najveći dio brodova izgrađen je na hrvatskim navozima: od Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Trogira, Splita i Vele Luke.

Neosporna je činjenica da Crna Gora nikada nije kupila niti je napravila neki ratni ili trgovački brod. U ostalom i š/b „Jadran“ konstruirao je inženjer brodogradnje Joso Škarica iz Rijeke za potrebe organizacije „Jadranska straža“, utemeljene u Splitu, odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Udruga zapovjednika (bivših komandanata) š/b „Jadran“ i dalje se nada da će politički subjekti Republike Hrvatske učiniti svaki napor kako bi  š/b „Jadran“ došao i ostao u ratnoj luci Lora. Velike nade polagali smo u novu vladu gospodina Andreja Plenkovića, koji je, za vrijeme dok je bio zastupnik RH u Europskom parlamentu, postavio pitanje povrata š/b „Jadran“ u sastav HRM-a, a na čemu smo mu bili beskrajno zahvalni.

Međutim, danas, kada do nas dopiru informacije kako pojedine struje u Glavnom stožeru OS RH više ne podupiru povratak š/b „Jadran“ pitamo se što se to promijenilo nakon 25 godina nastojanja da se brod vrati pod hrvatski stijeg.

Pritom, nismo toliko razočarani potporom koju ta struja u Glavnom stožeru ima od samog načelnika Glavnog stožera, čovjeka rodom iz šire okolice Splita, jer ipak je on završio Fakultet općenarodne obrane u Sarajevu. Objašnjavati njemu što za razvoj HRM-a znači jedan takav brod poput š/b „Jadran“ jednako je naporima koje su, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća imali Splićani, predsjednici Udruge Jadranske straže: Juraj Biankini i Ivi Tartaglia, kada su beogradskoj čaršiji pokušavali objasniti značaj razvoja ratne i trgovačke mornarice za opstojnost i razvoj Dalmacije, a onda i cijele Kraljevine Jugoslavije.

Ono što brine nas, bivše zapovjednike š/b „Jadran“, koji smo odgojili generacije vrsnih hrvatskih pomoraca, od kojih su se brojni vinuli i do najviših admiralskih činova, je to što su neki naši učenici, a danas uvaženi admirali HRM-a, izrazili svoju potpunu nezainteresiranost za povratak ovog broda u njegovu matičnu luku.

Zar je moguće da su živeći u Zagrebu poprimili mentalitet beogradske čaršije, ili smo mi, kao njihovi prvi zapovjednici i pedagozi negdje „falili“ u odgoju. Ili ih je, pored nas, paralelno još netko odgajao pa sada „vraćaju školarinu“. Bez obzira na sve, oni iz Zagreba neće moći vidjeti srednji prst koji će nama u Dalmaciji pokazivati crnogorski mornari za vrijeme skorašnje plovidbe na š/b „Jadran“ u već dogovorenoj posjeti talijanskoj Veneciji i slovenskom Koperu.

Želimo vjerovati da su informacije koje dopiru iz Glavnog stožera OS RH netočne i da će ih osobno načelnik GS OS RH demantirati. Ako ne on, onda molimo da ih demantira gospodin Plenković, kao hrvatski premijer, ili osobno predsjednica Republike Hrvatske kao Vrhovna zapovjednica. Ostane li š/b „Jadran“, kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stijegom, bit će to još jedan udarac hrvatskoj pomoračkoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu.

U jedno smo sigurni, onaj tko uspije vratiti protupravno oteti brod „Jadran“ pod hrvatski stijeg osvojit će za dugi niz godina srca mnogih žitelja Dalmacije! No, Dalmatinci će pamtiti i one koji će ga prodati „za šaku Judinih škuda“!

Nama ostarjelim kapetanima i nekadašnjim zapovjednicima š/b „Jadran“, u poznu jesen našeg života, ostaje jedino nada koja se spominje u Evanđelju u prispodobi o čovjeku koji je u stisci, ali je ustrajan u svom traženju sve dok ne dobije ono što traži: “Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.” Mt 7,7

S poštovanjem,

Ispred Udruge:

Stjepan Bernadić, kapetan bojnog broda u mirovini

Udruga kapetan školskog broda „Jadran“:

Anđelko Medić, kapetan duge plovidbe,

prof. dr. sc. Stipe Lakoš,  kapetan bojnog broda u mirovini,

Milan Marelić, kapetan bojnog broda u mirovini,

Stjepan Bernadić, dipl ing, kapetan bojnog broda (HRM)

Neven Šeparović, kapetan duge plovidbe

Osoba za kontakt:

Stjepan Bernadić, dipl ing: stjepan.bernadic@xnet.hr


izvor: .maxportal.hr
Tekst koji treba citati i opet citati.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Načelnik GS OS RH, general-pukovnik Mirko Šundov.jpg (238.09 KB, 1200x840 - viewed 60 times.)
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 422« Reply #1357 on: April 24, 2017, 01:12:17 pm »

Sa koje strane da ga čitamo @Jadrane. daj nam ugao ili svi treba da idemo na keratometar ( uređaj za dijagnozu astigmatizma )

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* CKwoUsDWwAAnma7.png (136.5 KB, 600x547 - viewed 73 times.)
Logged
Snowy
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 181« Reply #1358 on: April 24, 2017, 01:20:20 pm »

Pa znate kako je to. Bog I Hrvati. Sve je  njihovo  Grin
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 146« Reply #1359 on: April 24, 2017, 01:57:10 pm »

Sa koje strane da ga čitamo @Jadrane. daj nam ugao ili svi treba da idemo na keratometar ( uređaj za dijagnozu astigmatizma )

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mislim na "Apel kapetana,,,,,,,". Vid je dobar  Cool laugh
Logged
Kumboranin29
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 567« Reply #1360 on: April 24, 2017, 03:46:58 pm »

Brod pripada Crnoj gori i tacka . Prva maticna luka TIVAT,Izgradjen u Njemackoj od para koje je kralj dobio na racun ratne odstete ,a to sto ga je drug Tito prebacio u tivat jer je tamo bila skola to nema nikakve veze sa istorijom hrvatskih brodograditelja. moje misljenje je da ovim kapetanima treba poslati uramljenu sliku Jadrana. Au buducnosti mogu na njemu zajedno da se skoluju kadeti i hrvatske i crne gore i srbije ... pozdrav
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #1361 on: April 24, 2017, 05:22:45 pm »

O sudbini Jadrana će odučiti komisija za sukcesiju imovine bivše države.

Šta se članka tiče mislim da sam na ovo već ranije upozoravao, tako da nebi opet.

Quote
informacije kako pojedine struje u Glavnom stožeru OS RH više ne podupiru povratak š/b „Jadran“

Inače vezano za isplovljenje mislim da nije uopće vezano uz ovaj kvazi protest već uz loše vrijeme u najavi.
Tko zna u kakvom je stanju zbilja. Moram prokmentirati i ovo slikanje sa mega zastavom.
Bilo je bolje da su razvili jedra i brod pokazaki u punom sjaju jedrenjaka a ne ovako, neukusno.

poz.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 422« Reply #1362 on: April 24, 2017, 05:44:30 pm »

Quote
O sudbini Jadrana će odučiti komisija za sukcesiju imovine bivše države.

Bilo bi poželjno ,pravno i etički poštovanje prava starijeg, odnosno Kraljevine Jugoslavije, u toj brakorazvodnoj parnici.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 262« Reply #1363 on: April 24, 2017, 05:44:39 pm »

To je sad vec nebitno posle ovoliko godina. Umesto ovog svojatanja bolje je da su udruzili i da ga zajednicki koriste na obostranu korist svih.
Ako nista drugo sad su obe zemlje u NATO-u - saveznici - partneri pa tim pre bi trebalo da se okrenu buducnosti a da proslost ostave istoricarima.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 422« Reply #1364 on: April 24, 2017, 05:46:48 pm »

To je sad vec nebitno posle ovoliko godina. Umesto ovog svojatanja bolje je da su udruzili i da ga zajednicki koriste na obostranu korist svih.
Ako nista drugo sad su obe zemlje u NATO-u - saveznici - partneri pa tim pre bi trebalo da se okrenu buducnosti a da proslost ostave istoricarima.

U pravu si, ali kao što vidiš,nema dobre volje već se preti zaplenama zbog čega se jedno unapred najavljeno i planirano krstarenje otkazuje.
Logged
Pages:  1 ... 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 [91] 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 ... 112   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.048 seconds with 23 queries.