PALUBA
December 09, 2023, 05:44:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 [97] 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 112   Go Down
  Print  
Author Topic: Školski brod "Jadran"  (Read 545293 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 695« Reply #1440 on: September 30, 2017, 02:17:45 pm »

Hvala. Jel ova kočija novost u 2017 ? Bio samo 2016 i 2015 u CG i nisam vidio ovo.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 838« Reply #1441 on: September 30, 2017, 02:27:27 pm »

Hvala. Jel ova kočija novost u 2017 ? Bio samo 2016 i 2015 u CG i nisam vidio ovo.

Није. Одавно плови.
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 144


« Reply #1442 on: September 30, 2017, 02:48:22 pm »

Vodena kočija je u Tivtu od 2003-04. To je riječni izletnički bateau mouches sa Sene iz Pariza, doveden na heavy lifteru i prilagođen plovidbi po zalivu.
Logged
Kumboranin29
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 567« Reply #1443 on: October 03, 2017, 07:12:25 pm »

http://radiojadran.com/ministar-odbrane-sa-dacima-na-palubi-jadrana-sa-hrvatskom-pregovaramo-oko-statusa-broda/

Podgoričkim srednjoškolcima na školskom brodu Jadran, ministar odbrane Crne Gore, Predrag Boković je kazao da je vojni poziv jedan je od najtežih, ali i najčasnijih, a novinarima da su sa Hrvatskom u toku pregovori oko statusa 83 godine starog broda.
Pedesetak đaka iz osam podgoričkih srednjih škola bilo je na jednočasovnom krstarenju Bokom starim i renoviranim jedrenjakom. Plovidba je dio programa Ministarstva odbrane, „Dan otvorenih vrata“, kada crnogorski đaci imaju priliku da, povodom Dana Vojske, 7. oktobra, mogu da posjete neku od jedinica Vojske Crne Gore i upoznaju se sa vojničkim životom.

Na palubi broda, ministar odbrane, Predrag Bošković, je kazao da je vojnički poziv jedan od najtežih, ali i najčasnijih koji mladi ljudi mogu izabrati kao svoje životno opredjeljenje. On se nada da će današnje krstarenje Bokom jedrenjakom Jadran, barem nekoga od njih motivisati da se opredijeli za vojničku profesiju.

Tokom krstarenja, srednjoškolcima su o brodu govorili kapetan Ivan Ćorac i poručnica korvete Sara Rakočević.

Školski brod Mornarice VCG, jedrenjak Jadran uplovio je u Tivat, u prvu luku u domovini 16.jula 1933.godine, dok je svaki remont obavljao u bivšem Arsenalu, a posljednji koji je trajao nekoliko godina, u Jadranskom brodogradilištu Bijela.
Ministar Bošković potvrdio je da su sa Hrvatskom u toku pregovari oko konačnog statusa Jadrana. Međutim, nije htio da detaljiše oko pisma kojeg je dobio od hrvatskog ministra odbrane, Damira Krstičevića, premda, kako je kazao, “nemamo bilo što da krijemo”:

– Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod “Jadran”. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG. Ono što sigurno ne želimo i nećemo dozvoliti je da ovaj brod bude tačka sporenja između dvije države koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade evroatlantsku i evropsku budućnost. Postoje razna riješenja o kojima sada ne bih govorio, naravno, prvo ćemo to izložiti našim kolegama iz Hrvatske, a onda ćemo vidjeti da li postoji i mogućnost dogovora oko toga i potom obavijestiti javnost“, odgovorio je Bošković na pitanje „Vijesti“.

Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #1444 on: October 03, 2017, 07:54:51 pm »

Evo šta kaže Radio Jadran vezano za izjavu Boškovića:

https://radiojadran.com/ministar-odbrane-sa-dacima-na-palubi-jadrana-sa-hrvatskom-pregovaramo-oko-statusa-broda/

Ministar odbrane CG, nesretni i jadni DPS partijski šljam - Bošković, već je bio na raznoraznim visokim državnim funkcijama, i sada se ''uhlebio'' tu gde jeste.

Realno je očekivati da će ''prodati'' Jadran radi ''viših državnih interesa''.

(Jadna je država gde je Bošković ministar!!!  Huh?  Lips Sealed)

Doduše, kada bolje razmislim i odbacim sve emocije, dolazim do zaključka da Jadran u CG nema perspektive. Država je preslaba da bi brod valjano održavali.
Zato, možda i nije loše ono što Bošković naslućuje u svojoj priči: predati brod nekome, ko će adekvatno brinuti o njemu.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #1445 on: October 03, 2017, 09:37:52 pm »

Zato, možda i nije loše ono što Bošković naslućuje u svojoj priči: predati brod nekome, ko će adekvatno brinuti o njemu.

Kome?

poz.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1446 on: October 04, 2017, 12:41:13 pm »

Quote
Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ.

Већ сам писао о томе да се Хрватска одрекла потраживања ове врсте. Поред тога са ЈНА је склопљен споразум да се повуче из свих касарни и лука са свом својом покретном имовином и људством. Загреб нема никакво право да тражи Јадран ''назад'' јер он никада није био хрватски ни по ком правном основу. Пошто је био уписан у регистар ратних бродова представљао је савезну, а не републичку имовину.

Са друге стране читао сам да неколицина хрватских пензионисан адмирала пише и јавно објављује како је Јадран ''бисер хрватске бродограђевинске повијести'' што се коси са реалношћу. Брод је био изграђен у Немачкој, а одржаван у МТРЗ САКО - бивши Арсенал.

Кружи прича да би ЦГ могла да преда брод Хрватској, а да заузврат ХРМ обучава црногорске поморце. Поред тога ради се и о притисцима и условљавању ЦГ на путу ка ЕУ, а Хрватска као чланица може да поставља какве-такве услове. Тачно је то да је Јадран брод који превазилази капацитете МВЦГ јер тај вид има неких 350 формацијских места (или мање - написао сам негде на форуму), али ни Хрватска није способна да одржава у потпуности своју ''Краљицу мора''.

Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1447 on: October 04, 2017, 12:42:44 pm »

Ministar odbrane Predrag Bošković (DPS) potvrdio je danas da se sa Hrvatskom pregovara oko konačnog statusa školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka "Jadran“.

On je potvrdio informaciju "Vijesti“ da je prije desetak dana dobio pismo hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića koje se tiče "Jadrana“, ali nije bio spreman da detaljno iznosi njegovu sadržinu.

"Nemamo bilo što da krijemo. Nova hrvatska Vlada je iskazala interes za školski brod "Jadran“. Naravno, mi imamo naše argumente da je brod crnogorski shodno Ustavnoj povelji državne zajednice SCG. Ono što sigurno ne želimo i nećemo dozvoliti je da ovaj brod bude tačka sporenja između dvije države koje su prijateljske i koje žele da zajedno grade evroatlantsku i evropsku budućnost. Postoje razna riješenja o kojima sada ne bih govorio, naravno, prvo ćemo to izložiti našim kolegama iz Hrvatske, a onda ćemo vidjeti da li postoji i mogućnost dogovora oko toga i potom obavijestiti javnost.“, odgovorio je Bošković na pitanje „Vijesti“.

On je danas na palubi "Jadrana“ razgovarao sa najboljim učenicima više srednjih škola iz Crne Gore koje je Ministarstvo odbrane povodom Dana VCG 7.oktobra, „častilo“ vožnjom na tom brodu po zalivu Boke Kotorske. Riječ je o propagadnoj aktivnosti kojom MO pokušava kod mladih popularizovati vojni poziv, upoznajući ih do kraja ove nedjelje, sa sva tri vida VCG – Mornaricom, Vazduhoplovstvom i Kopnenom vojskom. "Jadran“, a ne neki od ratnih brodova stacioniranih u Baru, je izabran da djeci na najatraktivniji način približi Mornaricu, a tokom vožnje starim jedrenjakom, učenici su bili u prilici da od oficira i podoficira MVCG dobiju brojne informacije o karijeri u Mornarici i mogućnostima tog vida VCG.

Jedrenjak "Jadran“ – vrijedni 83 godine stari oldtajmer izgrađen je 1933. u Njemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije i finansiran najvećim dijelom sredstvima iz budžeta Ministarstva Vojske i Mornarice, dok je samo oko osminu njegove ukupne cijene iz donacija građana širom Kraljevine Jugoslavije, sakupila pomorsko-propagandna organizacija "Jadranska straža“ sa sjedištem u Splitu.

"Jadranu“ je Tivat bio prva luka u domovini u koju je novi brod uplovio 16.jula 1933. a u tivatskom Arsenalu brod je narednih decenija obavio sve svoje velike i značajne remonte. "Jadran“ je 1991. bio u sastavu Odreda školskih brodova JRM sa bazom u ratnoj luci Lora u Splitu, ali ga je raspad SFRJ zatekao u na remontu u Tivtu gdje je ostao i do danas.

Hrvatska traži da joj se brod vrati, pozivajući se na pravila o sukcesiji imovine SFRJ koja podrazumijevaju da države bivše članice, zadržavaju nepokretnu i pokretnu imovinu JNA koja je formacijski bila na njihovoj teritoriji u momentu raspada države.

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičevič nedavno je na proslavi dana Hrvatske Ratne mornaice u Splitu, prvi put javno govorio o "povratku "Jadrana“ u Hrvatsku“. On je tada rekao da je uputio pismo crnogorskom kolegi Boškoviću i da je "uvjeren u dogovor na obostrano zadovoljstvo“.

link
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1448 on: October 04, 2017, 12:53:31 pm »

Ајмо сада мало да се бавимо правом пошто је то слабија тачка хрватског и црногорског министра. Државе сукцесори су 2001. закључеиле следећи СПОРАЗУМ у коме стоји:

Quote
Član 3.

(1) Pokretna materijalna državna imovina SFRJ koja se nalazila na teritoriji SFRJ preći će na Državu sukcesora na čijoj se teritoriji ta imovina nalazila na dan kada je ova proglasila svoju nezavisnost.

Јадран је у току распада био на ремонту у МТРЗ САКО.

А у наставку наводи:

Quote
(3) Ukoliko je pokretna materijalna imovina države SFRJ (osim vojne imovine), preneta na jednu od Država sukcesora u skladu sa paragrafom (1) ovog člana, bila izneta bez dozvole sa teritorije na kojoj se nalazila od strane neke druge Države sukcesora, ta država će obezbediti povraćaj iste u što kraćem mogućem roku ili isplatiti punu naknadu za iznesenu imovinu.

Јадран спада у војну имовину ако сам добро схватио (или нисам).

И на крају споразум каже:

Quote
Član 4
(1) Nezavisno od paragrafa (1) člana 3. ovog Priloga, pokretna materijalna Državna imovina SFRJ koja je predstavljala deo vojne imovine te države, biće predmet posebnih aranžmana koji treba da se dogovore između zainteresovanih Država sukcesora.

Дакле - Република Хрватска не полаже никакво право на Јадран, а једини начин да заснује право својине над њим јесте да јој га Црна Гора преда путем теретног (уговор о продаји, уговор о размени) или бестеретног правног посла (уговор о поклону).

Е тако...
« Last Edit: October 04, 2017, 01:00:57 pm by torpedo011 » Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #1449 on: October 04, 2017, 02:30:54 pm »


  Petrograd današnji Zrenjanin je dao najveći prilog pri izgradnji " Jadrana" . Osnovaću " Jadransku Stražu " ponovo i kao naslednik - sukcesor potraživaću " Jadran"  

  Doduše, s ove vremanske distance i razvoja događaja kad bolje razmislim . Nije ni trebalo dovoziti Flotu u Cg. Trebalo je ljudstvo na par brodova doći preko Cg i otići u svoje matične države a ostatak potopiti na sidrištu gde se zatekla koja jedinica. Samo je Cg. od prodaje metala zaradila .
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #1450 on: December 12, 2017, 06:41:59 pm »

Ovo sam danas pročitao u današnjem elektronskom izdanju HR 24sata

Crnogorci: Školski brod Jadran neka plovi pod NATO zastavom

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković izjavio je prije nešto više od mjesec dana kako je školski brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore, ali da neće dopustiti da brod bude prepreka dobrim odnosima s Hrvatskom

Ministarstva obrane Hrvatske i Crne Gore izgleda su postigla dogovor o konačnoj sudbini broda Jadran, školskog broda Jugoslavenske ratne mornarice koji je do 1991. godine bio usidren u Splitu da bi početkom rata prebačen u Crnu Goru. Kako donosi portal Balkan Insight, crnogorska strana planira ponuditi zajedničko korištenje broda, što bi bio svojevrsni presedan u svijetu. Prema izvorima novinara Siniše Lukovića, brod bi bio usidren u Splitu, ali bi ga ratne mornarice obiju država koristile za svoje potrebe. "Ovo je neobična situacija zato što ratni brod može imati samo jednog zapovjednika, časnika samo jedne vojske. Trenutačni planovi govore da brod ne bi plovio pod crnogorskom ili hrvatskom zastavom", kazao je Luković i napomenuo da se vrte prijedlozi o mogućem dizanju zastave NATO-a zato što su obje države članice te organizacije, piše Express. Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković izjavio je prije nešto više od mjesec dana kako je školski brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore, ali da neće dopustiti da brod bude prepreka dobrim odnosima s Hrvatskom, u razgovoru za nacionalnu Televiziju. Bošković je kazao da je brod “Jadran” vlasništvo države Crne Gore, odnosno mornarice vojske Crne Gore. "Točno je da je hrvatska vlada iskazala zainteresiranost za taj brod. Naravno, mi imamo svoje argumente. Jedno je sigurno, nećemo dozvoliti da ni brod Jadran, niti bilo što drugo bude prepreka u ostvarivanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom“, rekao je Bošković. Brod je porinut 1931. godine u Hamburgu po narudžbi jugoslavenske kraljevske ratne mornarice i dvije godine kasnije je uplovio u Tivat te tako postao i službeno vlasništvo Kraljevine Jugoslavije.


Izvor: https://www.24sata.hr/news/crnogorci-skolski-brod-jadran-neka-plovi-pod-nato-zastavom-552266
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 798« Reply #1451 on: December 12, 2017, 07:03:42 pm »

Šta reć, sramota, ali ko se jednom posere na obraz, to će učiniti 100 puta.
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 932


« Reply #1452 on: December 13, 2017, 06:17:41 am »


Кружи прича да би ЦГ могла да преда брод Хрватској, а да заузврат ХРМ обучава црногорске поморце. Поред тога ради се и о притисцима и условљавању ЦГ на путу ка ЕУ, а Хрватска као чланица може да поставља какве-такве услове. Тачно је то да је Јадран брод који превазилази капацитете МВЦГ јер тај вид има неких 350 формацијских места (или мање - написао сам негде на форуму), али ни Хрватска није способна да одржава у потпуности своју ''Краљицу мора''.


Па може и црногорска морнарица да обучава хрватске поморце  Grin
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #1453 on: December 13, 2017, 10:17:11 am »

Брод мора да има државу припадности. Може бити у приватном власништву или власништву организације, али ако је војни мора припадати некој од држава. Ја знам да то поморски официри сигурно знају и да ја не би требало да их подучавам, али ово говорим чисто ради јавности која чита овај форум као и других чланова који се не разумеју у то. Да би брод био војни мора бити уписан у флотну листу РМ као и да њиме управља официр, заповедник постављен од стране МО државе који под собом има посаду подвргнуту војној дисциплини.

Црна Гора би могла да препусти или да да право коришћења (usus) некој другој држави тј. да га да у најам (уговор о коришћењу/закупу), али онда тај брод мора да вије заставу те земље под чијом командом се налази. То би значило да када би хрватска посада са хрватским капетаном користила брод Јадран би вијао хрватску државну и војнопоморску заставу.

НАТО у свом саставу, колико ја знам, нема бродове већ авионе Е-3А авакс који се воде као власништво организације НАТО, али су регистровани у Луксембургу. Не знам уопште како би се решио правни статус брода у овом случају и како би брод био и хрватски и црногорски истовремено без да се истичу обележја хрватске. Као модел би могао да се корсити пример авакса донекле.

Не знам како до сада неко није написао неку студију о правном положају Јадрана и његовом власништву до сада са ''ове стране'' Дрине и решио ту дилему заувек. Већ 25 година хрватска страна неосновано тврди да полаже права на брод и покушава да га се домогне кроз правила сукцесије којај се овде не могу применити и што сам већ у више наврата доказао постављајући споразум између бивших југословенских република из 2001. године. Чак и када би заменарили тај споразум треба рећи да је Јадран представљао савезну имовину и да је СИВ могао са њим да ради шта је хтео па тако и да га пребазира из Лоре у МТРЗ САКО без да икоме полаже рачуне. Јадран је представљао државну имовину којом је управљао ССНО, а органи СРХ са тим нису имали ништа нит су располагање могли да ограниче. Матична лука брода не игра никакву улогу у одређивању правног статуса и права својине на коју се Хрвати позивају. Поред тога треба поменути и споразум између СФРЈ и Р. Хрватске где стоји да се ЈНА треба повући са хрватске територије до Јануара 1992. године заједно са свом покретном имовином (наоружање, војна опрема, муниција) и људством. У ово спада и Јадран који се у то време налазио на ремонту у Тивту. Уз све то Хрватска се касније одрекла права на потраживање покретне војне имовине која је била у власништву ССНО тј. ЈНА у шта спада и сам Јадран.Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 144


« Reply #1454 on: December 13, 2017, 10:23:01 am »

NATO ima jedan svoj brod - istraživački brod NRV "Alliance". On je tokom svoje službe prvo vio njemačku zastavu, a sada vije italijansku i formalno je upisan u Flotnu listu RM Italije, iako je vlasništvo NATO-a koji sa njime upravlja.
Logged
Pages:  1 ... 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 [97] 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 112   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.