lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
|
|
« Reply #1450 on: December 12, 2017, 06:41:59 pm » |
|
Ovo sam danas pročitao u današnjem elektronskom izdanju HR 24sata Crnogorci: Školski brod Jadran neka plovi pod NATO zastavom Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković izjavio je prije nešto više od mjesec dana kako je školski brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore, ali da neće dopustiti da brod bude prepreka dobrim odnosima s Hrvatskom
Ministarstva obrane Hrvatske i Crne Gore izgleda su postigla dogovor o konačnoj sudbini broda Jadran, školskog broda Jugoslavenske ratne mornarice koji je do 1991. godine bio usidren u Splitu da bi početkom rata prebačen u Crnu Goru. Kako donosi portal Balkan Insight, crnogorska strana planira ponuditi zajedničko korištenje broda, što bi bio svojevrsni presedan u svijetu. Prema izvorima novinara Siniše Lukovića, brod bi bio usidren u Splitu, ali bi ga ratne mornarice obiju država koristile za svoje potrebe. "Ovo je neobična situacija zato što ratni brod može imati samo jednog zapovjednika, časnika samo jedne vojske. Trenutačni planovi govore da brod ne bi plovio pod crnogorskom ili hrvatskom zastavom", kazao je Luković i napomenuo da se vrte prijedlozi o mogućem dizanju zastave NATO-a zato što su obje države članice te organizacije, piše Express. Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković izjavio je prije nešto više od mjesec dana kako je školski brod "Jadran" vlasništvo Crne Gore, ali da neće dopustiti da brod bude prepreka dobrim odnosima s Hrvatskom, u razgovoru za nacionalnu Televiziju. Bošković je kazao da je brod “Jadran” vlasništvo države Crne Gore, odnosno mornarice vojske Crne Gore. "Točno je da je hrvatska vlada iskazala zainteresiranost za taj brod. Naravno, mi imamo svoje argumente. Jedno je sigurno, nećemo dozvoliti da ni brod Jadran, niti bilo što drugo bude prepreka u ostvarivanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom“, rekao je Bošković. Brod je porinut 1931. godine u Hamburgu po narudžbi jugoslavenske kraljevske ratne mornarice i dvije godine kasnije je uplovio u Tivat te tako postao i službeno vlasništvo Kraljevine Jugoslavije.
Izvor: https://www.24sata.hr/news/crnogorci-skolski-brod-jadran-neka-plovi-pod-nato-zastavom-552266
|
|
|
|
|
|
|
ML
kapetan korvete
Last Login:November 21, 2024, 01:22:11 pm
|
|
« Reply #1451 on: December 12, 2017, 07:03:42 pm » |
|
Šta reć, sramota, ali ko se jednom posere na obraz, to će učiniti 100 puta.
|
|
|
|
|
|
|
fazan
Moderator
poručnik korvete
Last Login: Today at 12:59:38 pm
|
|
« Reply #1452 on: December 13, 2017, 06:17:41 am » |
|
Кружи прича да би ЦГ могла да преда брод Хрватској, а да заузврат ХРМ обучава црногорске поморце. Поред тога ради се и о притисцима и условљавању ЦГ на путу ка ЕУ, а Хрватска као чланица може да поставља какве-такве услове. Тачно је то да је Јадран брод који превазилази капацитете МВЦГ јер тај вид има неких 350 формацијских места (или мање - написао сам негде на форуму), али ни Хрватска није способна да одржава у потпуности своју ''Краљицу мора''.
Па може и црногорска морнарица да обучава хрватске поморце
|
|
|
|
|
|
|
torpedo011
poručnik bojnog broda
Last Login:December 04, 2022, 07:26:34 pm
|
|
« Reply #1453 on: December 13, 2017, 10:17:11 am » |
|
Брод мора да има државу припадности. Може бити у приватном власништву или власништву организације, али ако је војни мора припадати некој од држава. Ја знам да то поморски официри сигурно знају и да ја не би требало да их подучавам, али ово говорим чисто ради јавности која чита овај форум као и других чланова који се не разумеју у то. Да би брод био војни мора бити уписан у флотну листу РМ као и да њиме управља официр, заповедник постављен од стране МО државе који под собом има посаду подвргнуту војној дисциплини.
Црна Гора би могла да препусти или да да право коришћења (usus) некој другој држави тј. да га да у најам (уговор о коришћењу/закупу), али онда тај брод мора да вије заставу те земље под чијом командом се налази. То би значило да када би хрватска посада са хрватским капетаном користила брод Јадран би вијао хрватску државну и војнопоморску заставу.
НАТО у свом саставу, колико ја знам, нема бродове већ авионе Е-3А авакс који се воде као власништво организације НАТО, али су регистровани у Луксембургу. Не знам уопште како би се решио правни статус брода у овом случају и како би брод био и хрватски и црногорски истовремено без да се истичу обележја хрватске. Као модел би могао да се корсити пример авакса донекле.
Не знам како до сада неко није написао неку студију о правном положају Јадрана и његовом власништву до сада са ''ове стране'' Дрине и решио ту дилему заувек. Већ 25 година хрватска страна неосновано тврди да полаже права на брод и покушава да га се домогне кроз правила сукцесије којај се овде не могу применити и што сам већ у више наврата доказао постављајући споразум између бивших југословенских република из 2001. године. Чак и када би заменарили тај споразум треба рећи да је Јадран представљао савезну имовину и да је СИВ могао са њим да ради шта је хтео па тако и да га пребазира из Лоре у МТРЗ САКО без да икоме полаже рачуне. Јадран је представљао државну имовину којом је управљао ССНО, а органи СРХ са тим нису имали ништа нит су располагање могли да ограниче. Матична лука брода не игра никакву улогу у одређивању правног статуса и права својине на коју се Хрвати позивају. Поред тога треба поменути и споразум између СФРЈ и Р. Хрватске где стоји да се ЈНА треба повући са хрватске територије до Јануара 1992. године заједно са свом покретном имовином (наоружање, војна опрема, муниција) и људством. У ово спада и Јадран који се у то време налазио на ремонту у Тивту. Уз све то Хрватска се касније одрекла права на потраживање покретне војне имовине која је била у власништву ССНО тј. ЈНА у шта спада и сам Јадран.
|
|
|
|
|
|
|
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
Last Login:November 26, 2024, 02:23:24 pm
|
|
« Reply #1454 on: December 13, 2017, 10:23:01 am » |
|
NATO ima jedan svoj brod - istraživački brod NRV "Alliance". On je tokom svoje službe prvo vio njemačku zastavu, a sada vije italijansku i formalno je upisan u Flotnu listu RM Italije, iako je vlasništvo NATO-a koji sa njime upravlja.
|
|
|
|
|
|
|
torpedo011
poručnik bojnog broda
Last Login:December 04, 2022, 07:26:34 pm
|
|
« Reply #1455 on: December 13, 2017, 10:43:31 am » |
|
Одлично Маринеро. Дакле такви примери постоје. Брод мора да вије заставу неке од држава јер тако налаже међународно и поморско право. На овом примеру видимо да мора да се истакне застава државе чија посада управља бродом што је у конкрентом случају Италија. И у њену листу мора бити и уписан јер нема приватних војних продова. Бродови се иначе деле на државне (јавне) и приватане (цивилне). Државни брод може бити брод:
- обласке страже - ватрогасни брод - полицијски - војни итд.
|
|
|
|
|
|
|
proxy1969
potporučnik
Last Login:November 20, 2024, 07:23:38 pm
|
|
« Reply #1456 on: December 14, 2017, 11:43:25 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
Last Login:November 29, 2024, 05:43:51 pm
|
|
« Reply #1457 on: December 15, 2017, 05:56:33 pm » |
|
U Puli plovi mimo gata.
|
|
|
|
|
|
|
galeb
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2024, 07:12:41 pm
|
|
« Reply #1458 on: January 28, 2018, 03:07:48 pm » |
|
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Divna fotka. A i auto je extra: Mercedes "heckflosse".
|
|
|
|
|
|
|
galeb
zastavnik I klase
Last Login:December 02, 2024, 07:12:41 pm
|
|
« Reply #1459 on: January 28, 2018, 03:11:24 pm » |
|
Ribarska fešta Izola 1965, dok je bila još prava, velika fešta. Dok je Izola još bila moćan ribarski i fabrički grad i dok smo još imali veliku ribarsku flotu, dok se još nije pitalo kako sklopit pare za feštu...
|
|
|
|
|
|
|
|