PALUBA
July 12, 2024, 01:30:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114   Go Down
  Print  
Author Topic: Školski brod "Jadran"  (Read 597923 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 12 357


#vragu i rat#


« Reply #1620 on: July 21, 2021, 05:07:12 pm »

Quote
Uslijedila je disolucija jugoslavenske države i Domovinski rat, pri čemu je pretežiti
dio flote završio u SRJ, dok je obalna infrastruktura, koju je bivša jugoslavenska mornarica ostavila na području Hrvatske, uglavnom devastirana.
Ratno brodovlje uključeno je u pitanje sukcesije država nasljednica, no tijekom veljače 1996. godine, Republika
Hrvatska izjavljuje kako odustaje od podjele bivše flote, koja je u to doba smještena u
Boki kotorskoj.
U razdoblju od 1991. do 2000., flota Hrvatske ratne mornarice sastoji
se od brodova zauzetih početkom rata, a pojačava se dovršavanjem brodova čija gradnja je otpočela prije izbijanja sukoba.

Šest mjeseci nakon oluje dolazi ponuda iz SRJ za nekakvu podjelu flote.
Je me to zayebaješ, ako ti je ovo argument za bilo šta u vezi sukcesije, nemam šta dalje komentirati.

poz.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 223


« Reply #1621 on: July 22, 2021, 10:07:48 pm »

Не. Ја сам врло озбиљан. Ово је научни чланак објављен у хрватском часопису по свим правилима. Морао је да прође рецензију и проверу пре објаве и штампе тако да не мислим да се ради о некаквој превари.

Друга ствар, свако може да прочита Споразум о сукцесији, а у ком је све јасно одређено. Без икакве дилеме се види да војна имовина, а самим тим и Јадран, не представља предмет сукцесије.

Треће, у тренутку распада државе, Јадран је представљао имовину савезне државе, а не републике. Њиме је располагао ССНО и могао је са њим да поступа како је хтео.

Данас, тај брод припада ЦГ и ЦГ са њим може да ради шта жели. ЦГ је једини и апсолутни власник и нико не може да условљава или ограничава употребу брода, па ни Србија. Хрватска може да прича шта жели, али нема никакво право на тај брод. Може да шаље захтеве, а услишење истих је само добра воља ЦГ, никако обавеза.

То што се пише по новинама је нека врста пропаганде, као и све остало и нема везе са чињеницама, већ служи у политичке сврхе. Новинари су гласноговорници политичара и њихових финансијера и пишу и раде што им се нареди, а не чине оно што би морали - да говоре истину.

Исто тако, треба рећи да је прва лука тог брода управо био Тиват. Тамо је дошао први пут из Немачке где је направљен. То што му је матична лука 1991. године била Лора, не значи да је брод хрватски.

Кад човек чита текст, види одмах из онога што је написано како ко размишља и која је сврха чланка, односно текста или пак неке емисије.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 415


« Reply #1622 on: July 23, 2021, 02:57:51 am »

Што се тиче Србије, ”Јадран” је оно што се на енглеском зове ”water under the bridge”, а на српском ”лањски снегови”. Можда се може поставити макета у неком музеју и то је то. Ако постоји спор о власништву, нека Хрватска и Црна Гора о томе расправљају.

Руку на срце, као школски брод вероватно не треба ни једним ни другим, набављен је за морнарицу државе која је у то време имала три пута више становника него ове две земље заједно и морнарицу са 4 разарача, тренирану за заједничке операције са британском и француском флотом на Средоземљу. Када би неко данас упловио у Јадран са 4 разарача и пратећим бродовима, полупао би здружену хрватско-црногорску флоту пре маренде. ”Јадран” је данас већи од било којег ратног брода на источној страни Јадрана.

Историја понекад зна и да се нашали. Набавку ”Јадрана” су организовали Орјунаши окупљени у ”Јадранској стражи”, а највећим делом је финансиран из ратних репарација Србије.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 223


« Reply #1623 on: July 23, 2021, 09:49:03 am »

Суштина је да спор не постоји, већ само постоји хрватска амбиција да дође до брода. Србија ту и тамо помене кроз медије како су Срби дали највише пара за брод, али не испоставља јавни и званични захтев да јој се брод преда, већ само то напомиње.

Хрватска може да дође до брода ако нешто буде дала заузврат или ако понуди нешто ЦГ, али је суштина да не може безусловно да га тражи пошто није њен јер нема никаквог основа.

Ово што се односи на Јадран, важи и за друге бродове некадашње ЈНА.
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 609


« Reply #1624 on: July 23, 2021, 10:10:23 am »

Drugi brodovi ex .JRM Hrvatsku uopće ne zanimaju. To je jasno komunicirala na sastancima o sukcesiji.
Jedno što je zanima od imovine JRM je školski brod Jadran.
Hoće li ga dobiti ili ne, ostavimo vremenu- ono je najbolji sudac buduće stvarnosti.
Božja kola se ionako sporo vrte.
Svim bivšim republikama ex. SFRJ Hrvatska je predstavila  studiju/ tzv. Bijelu knjigu o predmetnom brodu, u kojoj je tražila izjašnjavanje o njenom zahtjevu.
Što će biti, biti će- ili neće.
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 223


« Reply #1625 on: July 23, 2021, 03:16:28 pm »

Новине су увек писале да Хрватска полаже право на остале бродове ЈРМ. Нпр. када би неки брод отишао у фурду, тада би новинари напомињали да је то све предмет сукцесије итд.Сећам се чак и да си ти овде на форуму написао да не знаш да ли други бродови могу да плове за Хрватску због сукцесије, да би сада рекао да је само ШБ Јадран интересантан за Хрватску.

Изгледа да Борис Швел ипак не прича неистину. Осим тога, сам Споразум каже да то све није предмет исте.

Што се божијиј кола тиче, ту се слажем јер пре или касније се нешто догоди. Једино ми није јасно зашто је тзв. Бијела књига представљана осталим републикама, када оне немају ништа са тим бродом? Босна на исти начин може да тражи брод.
Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 170


« Reply #1626 on: August 08, 2021, 06:51:28 pm »

U Puli .....'80-e

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Capture ŠB Jadran u Puli - Riječki gat.JPG (191.84 KB, 1122x756 - viewed 23 times.)
Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 608« Reply #1627 on: May 11, 2022, 08:12:48 pm »


 Baš niko da ne prenese vest o vanrednom događaju na Jadranu ?  Lom katarke ( čega Huh? ) Kažu da je firma osnovana za remont Jadrana i ugašena je kada je remont završen . " Izuzetno " kvalitetno izvedeno . A baška što je iz Hrvatske pa Montenigeri mogu da im pljunu pod prozor.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 632


« Reply #1628 on: May 11, 2022, 08:52:32 pm »


Пукао је криж на прамчаном јарболу.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912« Reply #1629 on: July 03, 2022, 09:38:39 pm »

Данас је изненада, у 51. години живота, преминуо бивши командант ШБ "Јадран", кк Предраг Супић...
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 065


« Reply #1630 on: July 03, 2022, 10:13:57 pm »

Данас је изненада, у 51. години живота, преминуо бивши командант ШБ "Јадран", кк Предраг Супић...

Laka mu crna zemlja. Bio je dobar čovek.
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 170


« Reply #1631 on: February 06, 2023, 05:36:02 pm »

Nastavljaju Crnmogorci da ga i dalje čereče i uništavaju......
Nova tragedija i na "Jadranu"

Olujna bura sinoć je prouzrokovala novu veću štetu i na najvrednijem brodu Mornarice VCG – jedrenjaku "Jadran". Udari vjetra polomili su drveni nastavak pramčanog jarbola koji srećom, nije pao na palubu broda, već je ostao da visi, zapetljan u oputu broda na visini od skoro 30 metara iznad palube.

Ovo je već drugi put da se lome, pucaju i padaju drveni djelovi snasti "Jadrana" koji su inače, svi kao potpuno novi djelovi, montirani prilikom posljednjeg velikog remonta tog broda u Bijeloj. Taj remont koji je Ministarstvo obrane (MO) koštao preko 1,7 miliona eura obavljen je za vrijeme mandata Milice Pejanović -Đurišić (DPS) i Predraga Boškovića (DPS) na čelu tog ministarstva i to prilično nekvalitetno.
Zbog toga je MO 2021., dok ga je vodila bivša ministarka Olivera Injac, najavilo da će preispitati rad članova Nadzornog odbora koji je formiran za praćenje i prijem radova prilikom generalnog remonta školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka "Jadran" u Bijeloj, a koji je obavljen od jeseni 2013. do proljeća 2017. godine.

U maju prošle godine na "Jadranu" koji je takođe tada bio vezan u luci Bar, došlo je do prve havarije ovog tipa kada se slomio glavni (debleni) krst na pramčanom jarbolu broda. Drveni krst koji služi za razapinjanje jedara i to tzv. košnjače i deblenjače, težak je nekoliko stotina kilograma i pukao je uslijed lošeg materijala od kojeg je bio napravljen i ranijih oštećenja koja su na njemu evidentirana u prethodnom periodu.

Srećom, prilikom pucanja, nije došlo do pada deblenog krsta na palubu broda, već je on ostao da slomljen i deformisan, stoji pri prednjem jarbolu učvršćen tzv. hajmicom, a čime su izbjegnute povrede i moguće ljudske žrtve među posadom broda koja se tada zatekla na manevarskoj palubi jedrenjaka.

Nakon ove havarije, MCG je sa "Jadrana" poskidala veći dio drvenih elemenata snasti i angažovala kalafatsku radionicu "Bokovac" iz Bara da napravi nove takve djelove. Nastavak pramčanog jarbola međutim, tada nije bio demontiran, ali je i on sinoć popustio i polomio se pod udarima bure

"Jadran" kojim komanduje kapetan korvete Ivan Lakovič već dvije godine potpuno je nepokretan i ne isplovljava iz luke Bar jer je taj izuzetno vrijedan brod u katastrofalno lošem stanju.

Ni zbog toga i ni činjenice da se najreprezentativniji brod Mornarice VCG bukvalno raspada pred očima javnosti, niko iz Mornarice ni Ministarstva odbrane do sada nije snosio bilo kakvu odgovornost.
https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/642110/potonula-dva-vojna-broda-u-boki-jadran-ponovo-ostecen-u-baru


* novo oštećenje na JADRANU.jpg (281.34 KB, 1600x1240 - viewed 6 times.)
Logged
Jester
Počasni član foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 329« Reply #1632 on: February 15, 2023, 08:44:17 pm »

Biševo, 1967. godine ;
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izvor : SD/fotograf Andro Damjanić


* jadran.jpg (424.93 KB, 1280x1280 - viewed 7 times.)
« Last Edit: February 15, 2023, 08:55:51 pm by Jester » Logged
barba
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Online Online

Posts: 819« Reply #1633 on: March 14, 2023, 12:12:57 pm »

U Baru 01.03.2023.
Na zalost nisu me pustili blize. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* IMG_3518.jpg (633.31 KB, 4032x3024 - viewed 9 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 571


« Reply #1634 on: March 15, 2023, 08:08:43 pm »

Па кад си сумњив...  Wink Cheesy
Logged
Pages:  1 ... 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 [109] 110 111 112 113 114   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 23 queries.