PALUBA
July 19, 2024, 07:56:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Krila Srbije" - Boris Ciglić (Feljton o Srpskoj avijatici)  (Read 20348 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: September 07, 2009, 06:57:07 pm »

Rafal s neba

Bili smo direktno u snopu neprijateljske vatre, beleži austrijski pilot. Odmah sam Lošonciju signalizirao šakom u leđa. On još nije ništa primetio i ukazah mu na neprijateljski avion. Istog trenutka video sam kako se trgao i uhvatio za levu ruku: bio je pogođen. Naoko i nadano ne teško!? Lošonci je gurnuo ulevo bočne komande, aparat je načinio zaokret i time izašao iz polja vatre.

Dograbio sam karabin sa moje strane, jer, kako smo nosili bombe, mitraljez smo morali ostaviti za sobom. Jedan šaržer ispucan - repetiranje; - drugi šaržer ispucan - repetiranje; - treći, četvrti šaržer. Sve sa istim rezultatom, odnosno neuspešno: Francuz je veselo nastavio da puca, a ja sam video kako se nove rupe pojavljuju na krilima. Peti šaržer u prokleti karabin: Psina, braniću svoju kožu, koliko god budem mogao. Pogled na Lošoncija: sedeo je šćućuren pred volanom, grčevito ga držeći desnicom, usta zgrčenih od bola.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Srpski „Orlić“ spreman

Znači, peti šaržer, oštro sam osmotrio pilota... Tamo, drugi pucanj! Farman se strmoglavio i okomito ustremio nadole. Već dugo nismo bili nad Beogradom. Ispod je bila šuma - u rejonu Avale. Skoro da sam ispao iz aparata, toliko sam se nagnuo van. Farman je nestao dole između drveća - oboren! Oboren! Ukazujem Lošonciju, da na trenutak ugasi motor, kako bismo mogli da pričamo:

„Reci, Bela, šta ti je? Gde si ranjen?“

„Zrno u ramenu, jako boli, ali stići ćemo kući. Gde je Farman?“

„Dole ispod u šumi. Oboren!“

Hrabri Bela doveo nas je bezbedno kući i onesvestio se tek kad su ga pri izvlačenju nezgodno prihvatili.
Svi aeroplani eskadrile MF.99S koji su tog dana leteli vratili su se bezbedno na Banjicu.

Priliku da se vine u vazduh na trenažni let sa kapetanom Polanom iskoristio je 22. jula major Božin Simić.

Sledeći dan doneo je eskadrili brojna uzbuđenja. Dve posade su išle u izviđanje, dve su bombardovale most preko Dunava kod Petrovaradina i aerodrom u Novom Sadu, tri posade predvođene šefom eskadrile izbacile su bombe na aerodrom u Bavaništu, a dve su poletele u presretanje tri aeroplana koji su u ranu zoru bombardovali Beograd. Luj Polan i mehaničar-strelac kaplar Andre Lestrade su leteći na MF 193 između Zemuna i Borče sustigli jedan aparat iz 15. letačke satnije na koji su ispalili preko 100 metaka.

Neprijateljski aeroplan je kapotirao južno od sela Glogonj, na mestu zvanom Komarova humka.

Polan ga je nadleteo i sa visine od 800 metara Lestrade je bacio bombu koja je pala na nekih dvadesetak metara od njega. U toku dana kapetan Polan je sa podnarednikom Alfonsom Muflom izvršio još dva leta, tokom kojih je fotografisao oboreni aeroplan, u kojem je ranjen osmatrač poručnik Milorad Tarabokia.

Prema podacima pacijenta, on se ujutro 23. jula 1915. u 4 sata i 30 minuta po izvršenom zadatku vraćao kući. Tom prilikom došlo je do borbe sa neprijateljskim (srpskim) letačem, koji je na visini od 2.200 metara sa najmanjeg rastojanja ispalio oko 250 metaka iz mitraljeza na njegov aparat. Kratko nakon toga je pacijent, koji je leteo kao osmatrač, ranjen u levu nadlakticu. Sletanje na močvarnom terenu zbog kvara motora kod Glogonja pri čemu je ispao iz aparata.

Istog dana, petnaest časova nakon ranjavanja, dopremljen je motornim čamcem i brodom u ovu bolnicu...

(Nastaviće se)


* 2009-09-07_195555.jpg (30.1 KB, 430x279 - viewed 298 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #16 on: September 09, 2009, 11:00:25 am »

Regent u avionu

Uspesi eskadrile doneli su mnogobrojna priznanja, pohvale i odlikovanja njenim pripadnicima, a 9. avgusta aerodrom na Banjici je posetio regent Aleksandar Karađorđević. Nakon izvršene smotre i razgovora sa majorom Vitrom i njegovim ljudima, regent je sa kapetanom Polanom izveo polučasovni let iznad Beograda.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
„Oluj“ pred poletanje

Usled pristiglih obaveštajnih izveštaja o pokretima neprijateljskih trupa u dolini Černe, Vrhovna komanda je 11. avgusta naredila da se u Prahovo hitno uputi odeljenje koje bi izvršilo potrebna izviđanja. Izviđači, kapetani Žan Dufor de Rošfor i Fransoa Tilan i sedmorica pripadnika zemaljskog ešelona sa potrebnom spremom otišli su vozom sledećeg dana.

Dva aeroplana u kojima su bili poručnik Moris Mer, sa mehaničarom kaplarom Anrijem i narednik Rene Kornemon sa mehaničarom kaplarom Marselom Matifasom su poleteli ka Prahovu 15. avgusta ali je tamo stigao samo jedan. Sledećeg dana stigla je vest da su Kornemon i Matifas zalutali i sleteli kod sela Halvadži u Bugarskoj.

Oni su pušteni da odu u Srbiju posle nekoliko dana, ali se Kornemon kasnije vratio u Bugarsku kako bi doterao i svoj aparat, što je i učinio 6. septembra. U međuvremenu je kao zamena sa Banjice u Prahovo upućen drugi aeroplan.

Vredi spomenuti da je u Prahovu i Kladovu u to vreme bilo stacionirano sedam ruskih topovskih baterija, od kojih je jedna protivavionska. Baterija pod komandom kapetana Miklaševskog, stacionirana kod Kladova je u vrlo kratkom roku prijavila obaranje tri austrougarska aviona. Prvi se 23. avgusta srušio na ušću Crne reke.

Preostala dva su oborena 17. i 21. septembra, srušili su se na rumunsku stranu Dunava kod Turnu Severina.

Zbog nedostatka obučenih izviđača, Vrhovna komanda je 1. avgusta naredila da se izvrši izbor deset oficira koji bi prošli odgovarajuću obuku. Školovanje izabranih kandidata, pešadijskih kapetana Mihaila Gavrilovića i Marka Božovića, artiljerijskog kapetana Čedomira Petrovića, rezervnog artiljerijskog poručnika Miroslava Nikolića, pešadijskih potporučnika Bogoljuba Lazića, Novice Rakočevića, Mila Radulovića i Borivoja Popadića, rezervnog pešadijskog potporučnika Riste J. Ristića i rezervnog konjičkog potporučnika Žarka Vučkovića, otpočelo je sa izvesnim zakašnjenjem, 7. septembra na Banjici. Grupi su se posle nekoliko dana priključili pešadijski kapetan Dragoljub Blagojević i pešadijski poručnik Đorđe Roš. Pored teorijske obuke kursisti su vrlo brzo bili slati na izviđačke zadatke.

„Mi izviđači smo stanovali u Beogradu i svako jutro dovođeni automobilom na aerodrom.

„Pomenutoga jutra kola nisu došla na vreme, usled defekta u motoru i tako smo stigli sa zadocnjenjem na Banjicu, gde je moj avion bio već pod parom i pilot me je sa ostalim osobljem, sa nestrpljenjem očekivao a drugi izviđači već bili odleteli. Tako sam se u toj brzini i pometnji popeo u avion, ne uzevši moju bundu kombinezon, koji je u to vreme, za takve letove bio neophodan. No šta se sve ne čini i ne reskira kada su u pitanju bili naši tako ugledni saveznici i važni zadaci.

Ubrzo smo bili na neprijateljskoj strani fronta i počeli sa izvršenjem postavljenoga zadatka - iznalaženje mesta i položaja neprijateljske artiljerije, na padinama oko Zemuna u širini od Bežanije do obale Dunava a u pravcu Novog Sada“.

(Nastaviće se)
    


* 2009-09-09_115923.jpg (91.85 KB, 955x464 - viewed 287 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #17 on: September 10, 2009, 03:49:56 pm »

Srem pun vojske

Odlazak eskadrile sa Banjice pred predstojeću neprijateljsku ofanzivu onemogućio je završetak obuke ove grupe. Četvorica najnaprednijih slušalaca, kapetani Blagojević, Gavrilović i Božović i poručnik Nikolić su zadržani u jedinici, a ostali su vraćeni u ranije komande.

Tokom septembra u Srbiju su prispela još dva "morisa farmana". Radilo se o raubovanim aeroplanima, bez naoružanja i pojedinih instrumenata, koji je trebalo da posluže za trenažu srpskih pilota i izviđača. Oni su prebačeni u rezervu u Smederevskoj Palanci, ali nakon što je situacija u oktobru postala kritična, osposobljeni su i korišćeni na borbenim zadacima. Istog meseca se umesto kapetana Robera Martinea, koji je još 31. jula zbog bolesti vraćen u domovinu, eskadrili MF.99S pridružio pilot poručnik Milan Rastislav Štefanik, sa mehaničarom Burdonom i posilnim Garoom.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Štefanik, slovački dobrovoljac u francuskoj vojsci, dočekao je kraj rata u činu đenerala i postao jedan od utemeljivača Čehoslovačke Republike.

Prve potvrde obaveštajnih izveštaja da se sprema velika ofanziva na Srbiju dobijene su izviđanjem nad Sremom 20. septembra, a dodatna izviđanja dva dana kasnije otklonila su svaku sumnju o tome. Zbog izloženosti Banjice, četiri aviona eskadrile su 23. septembra preletela na letelište Koviona kod sela Ralja a tri u Požarevac. Prilikom izviđanja istog dana francuski avijatičari su se prvi put sreli u vazduhu sa dobro naoružanim i brzim neprijateljskim dvosedima.

Nemci i Austrougari su dovukli sa drugih frontova oko 100 modernih borbenih aviona, čime je prevlast u vazduhu prešla nepovratno na drugu stranu. U to se na teži način uverio narednik Žoze Sera u vazdušnoj borbi koju je vodio tih dana, po svoj prilici 30. septembra. Njegov aeroplan je teško oštećen ali je on uspeo da se vrati u bazu.

Uprkos svemu, izveštaji francuskih avijatičara bili su važniji nego ikada. Već 25. septembra Vrhovna komanda je zaključila da će napad uslediti preko Save i Dunava, na širokom potezu od Šapca do Velikog Gradišta. Ono što je ostalo nejasno bilo je gde će tačno neprijatelj krenuti u forsiranje reka. Uskoro je locirana velika koncentracija neprijatelja kod Surčina, ali pravac napada sa Dunava ostao je sakriven. Odeljenje iz Prahova je izviđanjima rejona između Černe i Mehadije potvrdilo da jugoistočno od Bele Crkve nema značajnijih neprijateljskih snaga te je 29. septembra prešlo u Požarevac.

Konačno uvidevši svu ozbiljnost situacije, Francuzi su odlučili da u Srbiju hitno upute još tri eskadrile. Državni podsekretar za vazduhoplovstvo naložio je 25. septembra da se hitno oforme eskadrile C.89 Srbije, V.90 Srbije i N.91 Srbije. Ipak, dok su one stigle do Soluna u jesen 1915. njihovo prebacivanje u Srbiju postalo je nemoguće.

Kraj


* 2009-09-10_164852.jpg (28.28 KB, 429x269 - viewed 275 times.)
Logged
Topola
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 684« Reply #18 on: September 22, 2013, 05:17:01 pm »

nije direktno vezano, ali ima itekako veze sa temom (a i ne vidim adekvatan topik), pa cu postaviti ovde:

K.u.K avijaticari i avion, Rajlovac, 1918.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sruseni avion, Mostar, novembar 1916.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* $(KGrHqNHJDkFIYtlNIpMBSPO2gsQBw~~60_12.JPG (40.14 KB, 500x353 - viewed 266 times.)

* $(KGrHqR,!nYFIu6G1lkeBSNf75Sqsg~~60_12.JPG (24.47 KB, 500x293 - viewed 237 times.)
Logged
brodarski
Stručni saradnik - istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 259« Reply #19 on: December 26, 2013, 07:53:31 am »

Ova slika spada u srpsku avijaciju. Avion nije srpski ali je budući kralj.


* aleks1910.jpg (127.56 KB, 898x703 - viewed 225 times.)
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 24 queries.