PALUBA
July 12, 2024, 11:10:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 21   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Mjanmaru  (Read 41589 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #30 on: February 02, 2021, 09:21:37 am »Čas aerobika slučajno otkrio početak vojnog udara


Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji je slučajno otkrio početak vojnog udara u Mjanmaru.

Na videu, objavljenom i na Jutjubu, instruktorka aerobika King Hin Bai je snimajući čas aerobika zapravo slučajno snimila početka puča. Ona inače svoje časove snima na bulevaru Jaza Htarni, koji vodi do zgrade parlamenta.

Tako je bilo i ovaj put, kada je tokom svoje jutarnje rutine slučajno snimila početak puča, pišu Novosti.

Naime, u jednom trenutku na snimku se vidi konvoj crnih vojnih vozila koja se kreću ka zgradi parlamenta.

U snimku koji je postao viralan, vidi se kako ona nesvesna svega što se dešava bezbrižno nastavlja da vežba dok vojska zauzima zgradu i hapsi političare te zemlje, uključujući i predsednicu vladajuće Nacionalne lige za demokratiju Aung San Su Ći, prenosi B 92.

izvor


Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #31 on: February 02, 2021, 11:07:57 am »

Oklopna vozila na ulicama: Vojska Mjanmara rasporedila trupe oko vladinih institucija
Tanjug 02.02.2021.

Oko zgrada u kojima se nalaze vladine institucije i druge važne ustanove u Mjanmaru vojska je radi njihove zaštite rasporedila trupe sa oklopnim vozilima, prenosi TAS S pozivajući se na japanske medije.

Vojska Mjanmara privela je nekoliko stotina ljudi, uključujući lidere i aktiviste vladajuće stranke Nacionalne lige za demokratiju, među kojima su i predsednik Vin Mjint i premijerka Aung San Su Ći. Svi poslanici Nacionalne lige za demokratiju stavljeni su u pritvor u prestonici Nejpjidu. Mnogi članovi porodica lidera vladajuće stranke takođe su stavljeni u pritvor, a Aung San Su Ći se nalazi u kućnom zatvoru. Vojska Mjanmara najavila je u ponedeljak smenu 11 članova kabineta povezanih sa Nacionalnom ligom za demokratiju i proglasila vanredno stanje na godinu dana, navodeći prevare na izborima kao razlog.

Nacionalna liga za demokratiju je pobedila na izborima održanim u novembru, a 1. februara je trebalo da počne da formira svoju vladu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #32 on: February 02, 2021, 11:14:34 am »

Od ikone demokratije do kontroverzne liderke: Uspon i pad nobelovke koja se borila protiv represivne vlasti, a onda joj se iznenada priklonila
 M.I.M. 02.02.2021.

Poslednji opšti izbori u Mjanmaru, održani 8. novembra 2020, okončali su se ubedljivom pobedom vladajuće Nacionalne lige za demokratiju (NLD) Aung San Su Ći, koja je osvojila više od 80 odsto glasova i većinu u Skupštini Unije, ukupno 25 odsto, čak i nakon ustupanja mesta imenovanim predstavnicima vojske. NLD je u martu ove godine trebalo da oformi svoju drugu demokratski izabranu vladu pod de fakto vođstvom Su Ći, ali ti su planovi pali u vodi, a situacija se skroz preokrenula nakon što je u ponedeljak izvršen vojni puč.

Vojska Mjanmara proglasila je rano ujutro 1. februara vanredno stanje na godinu dana, preuzela vlast u državi i potvrdila da je uhapsila visoke funkcionere vlade, uključujući Su Ći, zbog navodne izborne prevare na prošlogodišnjim izborima. Vlast je predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Minu Aung Hlaingu, koji je na dan spornih izbora rekao da će vojska prihvatiti rezultate ali je posle – kad je pobeda NLD postala očigledna, a rivalska Stranka solidarnosti i razvoja Unije (USDP) tvrdila masovnu prevaru – vojska pokrenula istragu regularnosti izbora.

Očekivalo se da će NLD na izborima poraziti opoziciju, ali malo je njih i pomišljalo da će pobeda Lige zaseniti izbore iz 2015, na kojima je partija dobila kontrolu nad prvom demokratski izabranom vladom u Mjanmaru za pola veka. Iako je privredni rast zemlje usporio, a NLD nije uspela da ispuni svoja ključna obećanja – okončanje oružanog konflikta sa etničkim manjinama i reformu Ustava iz 2008. – NLD je imala jednu veliku prednost – popularnost svoje liderke, bivše prodemokratske aktivistkinje Aung San Su Ći, koja je vremenom samo rasla.

KO JE SU ĆI?

Su Ći (75), ćerka revolucionara Aung Sana, oca moderne nacije koji je pogubljen kad je ona imala dve godine, veći deo svoje mladosti provela je u inostranstvu. Na Univerzitetu Oksford upoznala je budućeg supruga, britanskog akademika Majkla Arisa, sa kojim je dobila dva sina. Par je živeo u Oksfordu, međutim Su Ći se 1988. vratila u Jangon, tadašnju prestonicu Mjanmara, kako bi se postarala za umiruću majku.

Istovremeno s njenim povratkom dogodilo se da je dugogodišnji vojni lider zemlje i šef vladajuće partije general Ne Vin, sišao sa funkcije. Usledile su masovne studentske prodemokratske demonstracije protiv vojske, koja je vladala zemljom od puča 1962, a Su Ći se zatekla na njima. Krajem avgusta govorila je pred milion ljudi na masovnom protestu ispred pagode Švedagon u prestonici, pozivajući na demokratsku vladu. Demonstracije su ugušene u krvi a u septembru je nova vojna hunta preuzela vlast. Lideri protesta su ili ubijeni ili završili u zatvoru a uskoro se i Su Ći našla u kućnom pritvoru. Inspirisana filozofijom nenasilja Mahatme Gandija i budističkim konceptima, Su Ći je ušla u politiku da radi na demokratizaciji društva, te učestvovala u osnivanju NLD krajem septembra 1988. Su Ći je osuđena na kućni pritvor 20. jula sledeće godine. Nove vlasti ponudile su joj slobodu ako napusti zemlju, ali je ona to odbila.

- Kao majci, veća mi je žrtva da ostavim svoje sinove, ali uvek sam bila svesna činjenice da su ostali dali više od mene. Nikad ne zaboravljam da moje kolege koje su u zatvoru pate ne samo fizički već i psihički zbog svojih porodica koje nisu bezbedne vani, u većem zatvoru Mjanmara pod autoritativnom vlašću – rekla je ona tada.

Su Ći se, kako navodi Rojters, takođe plašila da joj vlasti neće dozvoliti povratak u zemlju. Iako je zastupala filozofiju nenasilja, deo bivših vojnih zvaničnika i političara koji su se tokom krize priključili NLD smatrali su da je sklona sukobima i napustili su Ligu. Ipak, Su Ći je zadržala popularnost i podršku, posebno omladine NLD s kojom je provodila najviše vremena. Sama je 2007. rekla da je izabrala nenasilje kao taktiku “ne iz moralnih već političkih i praktičnih razloga”.

KUĆNI PRITVOR

Tokom kućnog pritvora Su Ći se posvetila meditaciji i proučavanju budizma, što se reflektovalo u njenim mislima i naglašavanju potrebe za ljubavi i saosećanjem. Takođe je došlo do diskusije o kompatibilnosti demokratije i budizma i mogućnosti oslobađanja od autoritarne vlade putem istočnjačke filozofije. Tokom krize, prethodno demokratski izabrani premijer U Nu pozvao je opozicione lidere da se priključe njegovoj privremenoj vladi, za koju je tadašnji premijer Indije Radživ Gandi već signalizirao da će je priznati. Su Ći je kategorički odbila poziv, navodeći da će “budućnost opozicije odlučiti narodne mase”.

Uz povremena puštanja tokom 21-godišnjeg perioda, Su Ći je ostala u kućnom pritvoru ukupno 15 godina, sve do novembra 2010, uprkos apelima za njeno puštanje. Tokom pritvora imala je nekoliko poseta vladinih predstavnika, od čega su prvi bili susreti sa liderom zemlje, generalom Tanom Švejom u jesen 1994, te generalom Hinom Njuntom u septembru. Više puta tokom pritvora patila je od pogoršanja zdravstvenog stanja i bila u bolnici. Iako se stalno žalila na pritvor, a brojne ličnosti i države stalno pozivale na njeno i oslobađenje 2.100 političkih zatvorenika u Mjanmaru, autoritativna vlada je smatrala da bi Su Ći “verovatno potkopala mir i stabilnost zajednice”. Nakon što je USDP, podržan vojnom huntom, osvojio izbore 12. novembra 2010, vlasti su konačno pristale da oslobode Su Ći, čiji je pritvor okončan sledećeg dana.

Dan nakon što je izašla, Su Ći se založila za slobodu govora u svojoj zemlji i apelovala na svoje pristalice da ne klonu duhom. Takođe je rekla da “nije ljuta” na vojnu huntu i da je imala dobar tretman za vreme pritvora. Ona je navela da je prethodne večeri razgovarala sa rukovodstvom svoje stranke o budućnosti NLD, prvi put nakon sedam godina koliko je trajao poslednji kućni pritvor. Otprilike nedelju dana kasnije, ona se u Jangunu srela i sa svojim mlađim sinom Kimom, kojeg nije videla čitavu deceniju.

DOBITNICA NOBELOVE NAGRADE

Još dok je bila u pritvoru, Su Ći je 1991. dobila Nobelovu nagradu za mir, koju su u njeno ime primili sinovi Aleksandar i Kim. Novac koji je došao sa prestižnim priznanjem – 1,3 miliona dolara – Su Ći je iskoristila da uspostavi zdravstveni i obrazovni poverenički fond za narod Mjanmara. Nobelov komitet je u obrazloženju svoje odluke naveo da je Su Ći dobila nagradu zbog svoje nenasilne borbe za demokratiju i ljudska prava.

“Borba Su Ći jedan je od najizvanrednijih primera građanske hrabrosti u Aziji u poslednjim decenijama. Ona je postala važan simbol borbe protiv represije. Dodeljivanjem Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći norveški Nobelov komitet želi da oda počast ovoj ženi za njene neumorne napore i pokaže svoju podršku brojnim ljudima širom sveta koji teže demokratiji, ljudskim pravima i etničkom pomirenju mirnim sredstvima”, navedeno je. Su Ći je po izlasku iz pritvora održala govor u Oslu povodom dodeljene nagrade.

NA SLOBODI


Dok je bila u pritvoru, Su Ći je bila “nedodirljiva” kako piše “Gardijan”. Sa policom punom prestižnih nagrada – Nobel, Saharov, Rafto, američki predsednički Orden slobode, Zlatna medalja Kongresa, Nagrada savesti – predstavljala je lice dostojanstva i milosti spram brutalnog režima. Ali, u decenijama koje su usledile, Su Ći je od demokratske ikone postala “zauzeta političarka” a njen pad sa pijedestala je bio dug i bolan. Oko deset meseci nakon izlaska iz pritvora Su Ći je imala prvi sastanak sa tadašnjim predsednikom Teinom Seinom, bivšim generalom i šefom kvazi civilne administracije, što je označilo početak pragmatičnog perioda saradnje sa vladom.

Tokom 2011. imala je više sastanaka sa vladom što je dovelo do niza ustupaka. U oktobru je oslobođena desetina političkih zatvorenika a sindikati su legalizovani. U novembru je NLD objavio da namerava da se ponovo registruje kao politička partija, nakon čega je Su Ći održala telefonsku konferenciju sa tadašnjim američkim predsednikom Barakom Obamom, da bi se početkom decembra srela sa Hilari Klinton u Jangonu. Krajem istog meseca održala je i prvi ikad sastanak sa liderom strane zemlje, tajvanskim premijerom Jinglukom Šinavatrom. U januaru 2012. srela se i sa britanskim ministrom Vilijamom Hagom, što je ocenjeno kao značajna poseta za Su Ći i Mjanmar. Ona je studirala na Oksfordu i živela tamo, a Britanija je takođe najveći bilateralni donator Mjanmara.

Nakon 24 godine, Su Ći je 2012. posetila Evropu, uključujući odlazak u švajcarski parlament, u Oslu po Nobelovu nagradu i Oksford gde je primila počasnu diplomu. Iste godine proneo se glas da će Su Ći učestvovati na nacionalnim dopunskim izborima radi popune praznih mesta. Ona je potom i zvanično podnela prijavu za trku za mesto u donjem domu parlamenta u izbornoj jedinici grada Kavhmu na izborima u aprilu. Ali, u martu joj se neočekivano slošilo usled navodne iscrpljenosti tokom velikog skupa u Mandalaju, te je obustavila turneju pozivajući se na zdravstvene probleme. Ipak, početkom aprila je NLD objavio da je Su Ći osvojila mesto u parlamentu. Njena partija dobila je 43 od 45 ponuđenih mesta, čime je Su Ći zvanično postala liderka opozicije u Skupštini Unije. U maju su položene zakletve a u julu je Su ći prvi put ušla u parlament kao poslanica.

Nakon dve decenije otkako je nagrađena Nobelom, Su ći je u junu 2012. konačno održala govor u Oslu, mesec dana kasnije je izrazila želju da učestvuje na predsedničkim izborima u Mjanmaru 2015, iako joj je to zabranjeno Ustavom, jer je udovica i majka stranaca. Su Ći je u septembru 2012. primila Zlatnu medalju Kongresa SAD. Srela se i sa Obamom u Beloj kući, a kasnije rekla da je to bio “jedan od najdirljivijih dana u životu”. Dve godine kasnije, našla se na 61. mestu “Forbsove” liste najmoćnijih žena.

SUNOVRAT

Kad se Su Ći 2015. vratila u vlast, njena platforma bila je okončanje građanskog rata, obećanje stranih investicija, smanjenja uloge vojske u politici i rešenje pitanja zločina mjanmarske vojske nad muslimanskom manjinom Rohindža. Ali, kad je tadašnji generalni sekretar UN Kofi Anan u avgustu 2017. objavio izveštaj o nasilju nad Rohindžama u Mjanmaru te savetovao brze promene, militantni pripadnici manjine su napali bezbednosne snage u državi Rakin, vojska je uzvratila. Spaljene su stotine sela a pripadnici Rohindža sistematski ubijani i silovani.

Oko 379.000 Rohindža pobeglo je u susedni Bangladeš, a visoki komesar za ljudska prava UN ocenio je situaciju kao “primer etničkog čišćenja iz udžbenika”. U šokantnom preokretu, Su Ći je okrivila “teroriste”, o krizi govorila kao o “ledenom bregu dezinformacija” i rekla da je vojska primenila “vladavinu zakona”. Ali, ono što je najviše iznenadilo javnost možda je bila sledeća njena izjava:

- Mi želimo da znamo zašto su oni otišli – rekla je Su Ći, kad se konačno oglasila po pitanju izbeglica.

Međunarodna zajednica kritikovala je bivšu opozicionarku zbog ćutanja o sudbini muslimanske manjine, a Su Ći je u međuvremenu otkazala zakazani put za Njujork, na Generalnu skupštinu UN. Svetska organizacija je izrazila zabrinutost zbog nasilja u Rakinu, dok je AI kritikovao Su Ći jer nije osudila zlostavljanje vojske i ocenio da su ona i njena vlada zabili “glave u pesak”. U decembru 2019. Su Ći je otišla u Hag, da bi pred Međunarodnih sudom pravde branila mjanmarsku vojsku od optužbi za genocid protiv Rohindža. U govoru od preko 3.000 reči ona nijednom nije upotrebila ime te manjine, ističući kako su optužbe za genocid “nepotpune i navode na pogrešne zaključke”. Su Ći je priznala moguće zločine, ali okarakterisala slučaj kao legitimnu vojnu operaciju protiv terorista.

- Situacija u Rakinu je složena i nije ju lako dokučiti –
rekla je ona sudu kako prenosi “Gardijan”, dodajući da su optužbe za genocide “nepotpuna slika” čitave situacije. U januaru sledeće godine sud je zaključio da je postojao “stvarni i neposredni rizik od nepopravljive štete po prava Rohindža” i naredio mjanmarskoj vladi da zaštiti manjinu.

I DALJE POPULARNA

Iako je pala u očima sveta, imidž Su Ći u zemlji se i dalje “drži”. Anketa Ljudske alijanse za kredibilne izbore iz 2020. Otkrila je da 79 odsto ljudi ima poverenja u Su Ći, što je porast sa 70 odsto u odnosu na 2019. “Gardijan” navodi da će njeno hapšenje u Mjanmaru biti viđeno kao povratak mračnih dana represivne vojne vladavine. Su Ći je u ponedeljak pozvala javnost na proteste zbog puča, a posmatrači upozoravaju da je situacija u zemlji neizvesna. Svetski zvaničnici su pozvali na hitno puštanje iz zatvora Aung San Su Ći u upozorili vojsku Mjanmara da poštuje rezultate izbora održanih 8. novembra. Život Su Ći i njenog muža Majkla predstavljen je u filmu Lika Besona iz 2011. “Dama”. Svojevremeno joj je i Bono Voks iz grupe U2 – s kojim se Su ći srela 2012. – posvetio pesmu “Walk on”, baš kao i saksofonista Vejn Šorter.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #33 on: February 02, 2021, 05:03:57 pm »

U kućnom pritvoru više stotina članova parlamenta u Mjanmaru
SVET Autor: Beta/AP 02. feb. 2021

Više stotina članova mjanmarskog parlamenta od danas su u kućnom pritvoru, dan nakon što je vojska izvela puč i privela premijerku Aung San Su Ći i druge zvaničnike.

Premijerkina stranka Nacionalna liga pozvala je ranije danas da se odmah oslobode ona i dugi zvaničnici uhapšeni za vreme državnog udara vojske Mjanmara. Jedan od privedenih poslanika rekao je da su on i oko 400 članova parlamenta ostali u kućnom pritvoru u stambenom kompleksu za stanovanje državnih službenika. Mogu da komuniciraju međusobno, ali im nije dozvoljeno da napuste stambeni kompleks koji je opkolila vojska. Dodao je da su svi dobro, ali da su uplašeni.

„Morali smo ostati budni i biti na oprezu“, rekao je poslanik koji je želeo da ostane anoniman. Prema vojnim zvaničnicima puč je bio neophodan za očuvanje „stabilnosti“ države.

Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila „ogromne nepravilnosti“ koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru. Na tim izborima je pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #34 on: February 02, 2021, 08:23:18 pm »

Vrhovni komandant Oružanih snaga Mjanmara: Vojni puč bio neizbežan
SVET Autor: Beta 02. feb. 2021

Vojni puč izveden u ponedeljak u Mjanmaru bio je "neizbežan", izjavio je vrhovni komandant Oružanih snaga, general Min Aung Hlaing.

„Ovakav ishod bio je neizbežan za zemlju i zato smo morali da ga odaberemo“, rekao je general, prema zvaničnoj stranici Oružanih snaga na Fejsbuku. Vojska Mjanmara izvela je puč, uhapsila šeficu vlade Aung San Su Ći, postavila generala za privremenog predsednika i proglasila vanredno stanje na godinu dana.

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku je danas hitan sastanak o Mjanmaru na inicijativu Velike Britanije. Sa sastanka iza zatvorenih vrata diplomatski izvori su preneli da se razmatra britanski predlog rezolucije, ali se ne zna da li će Kina koja podržava Mjanmar, podržati tu rezoluciju ili uložiti veto. Vojni puč u Mjanmaru osudila je međunarodna zajednica.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #35 on: February 03, 2021, 12:07:27 pm »

Veto Kine
IZVOR: TANJUG SREDA, 3.02.2021

Njujork -- Kina je blokirala izjavu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje vojni puč u Mjanmaru.

Diplomate su u utorak navele da je obnavljanje demokratije bio ključni element nacrta izjave pripremljene za Savet, zajedno sa osudom vojne akcije i pozivom na trenutno puštanje svih pritvorenih. Zajedničkoj izjavi je bila potrebna i podrška Kine, koja ima mogućnost stavljanja veta kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, preneo je BBC.

Uoči razgovora, specijalna izaslanica UN za Mjanmar Kristin Šraner snažno je osudila vojno preuzimanje koje je usledilo nakon što je vojska odbila da prihvati ishod opštih izbora održanih u novembru. Ona je rekla da je jasno da je "nedavni ishod izbora bila ubedljiva pobeda" stranke političke liderke Aung San Su Ći.

Vojska Mjanmara proglasila je u ponedeljak vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora. Vlast je preuzeo vrhovni komandant oružanih snaga, general Min Aung Hlaing, smenjena su 24 ministara i zamenika i imenovano 11 novih ministara.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #36 on: February 03, 2021, 05:07:54 pm »

Svrgnuta liderka Mjanmara optužena za posedovanje ilegalnih radio predajnika
SVET Autor: Beta 03. feb. 2021

Policija u Mjanmaru optužila je svrgnutu liderku Aung San Su Ći za posedovanje nekoliko ilegalno uvezenih voki-tokija u njenom domu, što pravno dozvoljava da se drži u zatvoru do 15. februara, rekli su članovi njene stranke.

U policijskoj optužnici navodi se da su radio predajnici pronađeni kada je Su Ći privedena u ponedeljak, posle vojnog puča protiv njene vlade, koja je nedavno preuzela dužnost za drugi mandat. U vojnom puču u ponedeljak uhapšena je Su Ći i više i više visokih političara. Portparol Nacionalne lige za demokratiju Kji To potvrdio je optužnicu na svojoj Facebook stranici. On je rekao da je svrgnuti predsednik zemlje Vin Mjing optužen za kršenje zakona o prirodnim katastrofama. Poslanik te partije je takođe potvrdio optužbe. Partijski zvaničnici kažu da Su Ći nije pomerana iz svoje rezidencije, gde se drži u kućnom pritvoru. U optužbama, koje su procurele preko društvenih mreža pre nego što je partija potvrdila informacije, navodi se da su neregistrovani radio predajnici bili za telohranitelje Aung San Su Ći. Optužnica je datirana 1. februara, što bi dozvolilo da se Aung San Su Ći i svrgnuti predsednik drže u pritvoru do 15 februara. Ako se Su Ći proglasi krivom mogla bi da bude osuđena na do dve godine zatvora.

Novi vojni vođa Mjanmara, general Min Aung Hlaing, rekao je da vojna vlada koja je preuzela vlast posle puča u ponedeljak planira da pokrene istragu o navodnoj prevari na prošlogodišnjim izborima, a kao prioritet će joj takođe biti delovanje za suzbijanje epidemije koronavirusa i ekonomija, prenose državni mediji.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #37 on: February 03, 2021, 05:13:50 pm »

"Vojska stavila sopstvene interese iznad ranjive populacije": Medicinsko osoblje u Mjanmaru neće da radi zbog vojnog puča
Tanjug 03.02.2021.

Osoblje 70 bolnica u 30 gradova širom Mjanmara, prestalo je da radi kako bi protestovalo protiv puča vojske, koja je preuzela vlast u državi, saopštio je Pokret za građansku neposlušnost u Mjanmaru na Fejsbuku.

U izjavi medicinara se navodi da je vojska stavila sopstvene interese iznad ranjive populacije koja se suočava sa teškoćama tokom pandemije, preneo je Rojters.

- Odbijamo da poslušamo bilo kakvu naredbu nelegalnog vojnog režima koji je demonstrirao da nema obzira prema našim pacijentima - navodi se u objavi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #38 on: February 04, 2021, 08:35:59 am »MMF Mjanmaru poslao 350 miliona dolara u gotovini nekoliko dana pre puča


Prošle nedelje je Međunarodni monetarni fond poslao vladi Mjanmara 350 miliona dolara u gotovini kao deo paketa hitne pomoći u suzbijanju pandemije, rekao je portparol MMF-a za Rojters.

Novac je poslat nekoliko dana pre nego što su državna savetnica Mjanmara Aung San Su Ći i druge visoke ličnosti iz vladajuće partije uhapšene u ranojutarnjoj raciji u glavnom gradu Nejpjido.

Rojters se pozvao na neimenovane izvore koji su rekli da se „čini da MMF malo toga može da učini da povuče sredstva za hitnu pomoć“.

MMF je ranije izrazio nadu da će novac pomoći Mjanmaru da zadovolji „hitne potrebe platnog bilansa koje proističu iz pandemije, posebno vladine mere oporavka kako bi se osigurala makroekonomska i finansijska stabilnost uz podrška pogođenih sektora i ranjivih grupa“.

Portparol MMF-a istakao je da oni pomno „prate razvoj događaja u Mjanmaru i da su duboko zabrinuti zbog uticaja događaja na ekonomiju zemlje i na narod“.

Primedbe su usledile kada je vojska zemlje najavila formiranje Državnog upravnog veća kojim predsedava viši general Min Aung Hlajing, navodi list „Mjanmar tajms“.

List navodi da je veće oformljeno u skladu sa članom 419 nacionalnog Ustava iz 2008. godine, koji predviđa da vrhovni komandant odbrambenih službi, na koga je preneta suverena vlast, ima pravo da „izvršava zakonodavna, izvršna i sudska ovlašćenja“.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #39 on: February 04, 2021, 09:12:45 am »Nema Fejsbuka - nema građanske neposlušnosti


Nova vojna vlast u Mjanmaru blokirala Fejsbuk zbog objava poziva o građanskoj neposlušnosti nakon puča u kom je smenjena i privedena premijerka.

Fejsbuk je popularna društvena mreža u Mjanmaru, a svrgnuta vlada upravo tim putem komunicira sa pristalicama.

Mobilni operater Telenor Mjanmar potvrdio je u saopštenju da su mobilni operateri i internet provajderima u Mjanmaru dobili uputstvo od ministarstva komunikacija da privremeno blokiraju Fejsbuk.

Telenor Mjanmar, koji je deo norveške Telenor grupe, rekao je da će se pridržavati naredbe, iako je zabrinut da se time krše ljudska prava. Fejsbuk je takodje potvrdio ovu informaciju.

"Pozivamo vlasti da obnove konekciju kako bi ljudi u Mjanmaru mogli da komuniciraju sa porodicom i prijateljima i pristupe važnim informacijama", rečeno je iz kompanije Fejsbuk.

Premijerkina stranka Nacionalna liga i drugi aktivisti u Mjanmaru pozvali su na građansku neposlušnost protiv preuzimanja vlasti pučem.

Prethodno su zdravstveni radnici, koji su posebno poštovani u Mjanmaru zbog borbe sa epidemijom korona virusa, saopštili da neće raditi za vojnu vladu.

Drugu noć za redom, stanovnici najvećeg grada Jangona su u znak protesta udarali u lonce i šerpe i trubili iz automobila.

Policija u Mjanmaru optužila je svrgnutu liderku Aung San Su Ći za posedovanje nekoliko ilegalno uvezenih voki-tokija u njenom domu, što pravno dozvoljava da se drži u zatvoru do 15. februara.

U vojnom puču u ponedeljak uhapšena je Su Ći i više i više visokih političara. Prema vojnim zvaničnicima puč je bio neophodan za očuvanje "stabilnosti" države. Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila "ogromne nepravilnosti" koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru.

Na tim izborima je pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #40 on: February 04, 2021, 04:22:58 pm »
Quote
Myanmar military coup and Aung San Suu KyiLogged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #41 on: February 04, 2021, 09:52:03 pm »

Poslanici Mjanmara održali "kućnu sednicu"
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 4.02.2021.

Nakon što im je uskraćena šansa da zauzmu mesta u parlamentu posle državnog udara, grupa poslanika Mjanmara održala je sopstvenu kućnu sednicu.

Poslanici su se sastali u znak otpora povratku vojne vladavine. Desetak izabranih poslanika partije Nacionalne lige za demokratiju (NLD) svrgnute liderke Mjanmara Aung San Su Ći održalo je sednicu u njenom dnevnom boravku u glavnom gradu Nejpjidu, gde su potpisali zakletve, javlja Rojters.

"Možemo sazvati sastanak Hlutoa bilo gde i bilo kada, gde su članovi odbora“, rekla je Fju Fju Tin iz NLD-a, koristeći lokalni naziv za parlament. "Izbor naših građana ne može se izbrisati, bez obzira na sve“, dodala je.

Vojska je tvrdila da se na izborima u novembru, koje je nadmoćno pobedila NLD dogodila prevara, dok je konrtolno telo saopštilo da nije pronašlo nijednu nepravilnost koja bi promenila ishod. Prema rečima Fju Tin, NLD će podstaći stotine drugih parlamentaraca koji dolaze da potpišu zakletvu i podele je na mreži i počnu da održavaju zasedanja.

„Pokušaćemo da pobegnemo od ove vrste vojne diktature Mjanmara“, rekla je Fju Tin.

Vojska je intervenisala u ponedeljak kako bi sprečila parlament da sazove i odobri novu vladu NLD-a, koju optužuje za prevaru na izborima. Su Ći je među mnoštvom privedenih.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #42 on: February 04, 2021, 09:55:47 pm »

UN zabrinute zbog vanrednog stanja u Mjanmaru
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 4.02.2021.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izrazio je duboku zabrinutost zbog vanrednog stanja koje je vojska uvela u Mjanmaru.

Savet UN je pozvao da odmah bude na slobodu puštena liderka Aung San Su Ći i drugi koji su privedeni.

„Članice Saveta bezbednosti naglasile su potrebu za kontinuiranom podrškom demokratskoj tranziciji u Mjanmaru“, navodi se u konsenzusnom saopštenju saveta 15 članova. Kako Rojters navodi, vojni puč prekinuo je dugu tranziciju Mijanmara u demokratiju i izazvao osudu Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja. Početni tekst saopštenja, koji je izradila Britanija, osudio je puč, ali, kako agencija navodi, izgleda da je taj ton ublažen, pa se u tekstu ne pominje puč kako bi se dobila podrška Kine i Rusije, koje su Mjanmar tradicionalno štitile od bilo kakvih značajnijih akcija Saveta.

Savet od 15 članova informisan je u utorak, dan nakon što je mjanmarska vojska pritvorila Su Ći i druge kao odgovor na „izbornu prevaru“, da je predala vlast vrhovnom komandantu oružanih snaga generalu Min Aung Hlaingu i uvela jednogodišnje vanredno stanje.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #43 on: February 07, 2021, 02:24:20 pm »Ponovo uspostavljen internet u Јangonu


U Јangonu, glavnom gradu Mjanmara, ponovo je uspostavljen internet poslije više od 24 časa nakon što je prekinut, a na jugoistoku zemlje naoružana policija rastjeruje demonstrante koji protestuju zbog vojnog udara.

Internet je prekinut nakon što su počeli protesti protiv vojnog udara prošle sedmice. Demonstranti traže oslobađanje izabranog lidera Aung San Su Ći.

U međuvremenu, danas su se čuli hici kada je policija rastjerala demonstrante u Mjavadiju, koji su protestovali protiv vojne hunte. Na video-snimku objavljenom na "Fejsbuku" vidi se naoružana policija koja rastjeruje masu demonstranata.

Čuju se hici, ali nije poznato o kakvoj vrsti municije se radi, niti da li ima povrijeđenih.

Demonstracije širom Mjanmara, koje su organizovane su protiv vojnog udara, do sada su bile mirne.

izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #44 on: February 07, 2021, 04:31:32 pm »Papa osudio vojni puč u Mjanmaru, solidaran sa narodom


Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja osudio je danas vojni puč u Mjanmaru i izrazio soldarnost sa narodom.

On je apelovao na politički vrh te zemlje da bude u službi opšteg dobra i teži "demokratskoj harmoniji".

Tokom današnjeg obraćanja Urbi et orbi na Trgu svetog Petra, papa je izrazio duboku zabrinutost povodom događaja u Mjanmaru, zemlji koju je posetio 2017. godine, prenosi Rojters. Danas su hiljade ljudi širom Mjanmara izašle na ulice da izraze nezadovoljstvo zbog vojnog udara i zahtevale oslobađanje izabrane premijerke i dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Su Ći.

"Ovo je veoma delikatan trenutak. Želeo bih da potvrdim svoju duhovnu povezanost sa narodom Mjanmara, uputim im svoje molitve i iskažem solidarnost", rekao je papa Franja.

izvor
Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 21   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.