PALUBA
July 24, 2024, 01:58:45 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukobi u Mjanmaru  (Read 41882 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #300 on: July 23, 2022, 06:52:36 am »
Sud u Hagu odbacio prigovore Mjanmara na tužbu za genocid nad Rohindžama


Međunarodni sud pravde u Hagu, najviši sud Ujedinjenih nacija, odbacio je prigovore Mjanmara na tužbu u kojoj se navodi da je ta država odgovorna za genocid nad muslimanskom etničkom manjinom Rohindža.

Odluka kojom je potvrđena nadležnost Međunarodnog suda pravde u tom slučaju otvara vrata za saslušanja na kojima će biti iznošeni dokazi o zločinima nad pripadnicima manjine Rohindža, za koje grupe za ljudska prava i istražitelji UN tvrde da krše Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

Afrička država Gambija podnela je tužbu protiv Mjanmara 2019. godine, posle oštrih reakcija u međunarodnoj zajednici zbog odnosa te države prema manjini Rohindža.

U tužbi se navodi da su i Gambija i Mjanmar potpisnice Konvencije iz 1948. i ukazuje na obavezu svih potpisnica da obezbede njeno sprovođenje, sa čim su se složile sudije Međunarodnog suda pravde.

U današnjoj odluci se navodi da svaka država potpisnica Konvencije može da pozove na odgovornost druge države potpisnice, uključujući pokretanje postupka pred Međunarodnim sudom pravde.

Sud nije uvažio argument Mjanmara da bi tužba trebalo da bude odbačena jer on odlučuje jedino u sporovima između država, kao ni tvrdnju da Gambija nije mogla da pokrene taj slučaj jer nije direktno povezana sa događajima u tuženoj zemlji.

Mala grupa demonstranata okupila se ispred sedišta suda uoči objavljivanja odluke, noseći transparent sa natpisom: „Ubrzajte isporučivanje pravde za Rohindže. Oni koji su preživeli genocid ne mogu čekati generacijama“.

Vojska Mjanmara, većinski budističke zemlje, započela je u avgustu 2017. operaciju protiv naroda Rohindža u saveznoj državi Rakin, kao odgovor na napad pobunjenika iz redova te muslimanske manjine.

Operacija, koju je vojska nazvala „kampanjom čišćenja“, dovela je do bekstva više od 700.000 pripadnika manjine Rohindža u susedni Bangladeš, a bezbednosne snage Mjanmara su optužene za masovna silovanja i ubistva i za spaljivanje hiljada kuća.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #301 on: July 25, 2022, 08:15:06 am »
Mjanmarska hunta pogubila četvoricu demokratskih aktivista

,
Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četiri demokratske aktiviste optužene da su pomagali u izvođenju „terorističkih akata“, javili su državni mediji u ponedeljak, što je prva pogubljenja te zemlje jugoistočne Azije posle decenija, prenosi Rojters.

Osuđeni na smrt u januaru na suđenju iza zatvorenih vrata, četvorica muškaraca optužena su da su pomagali milicijama u borbi protiv vojske koja je preuzela vlast u puču prošle godine i pokrenula krvavi udar na svoje protivnike.

Presude su izazvale međunarodnu osudu, a dvojica stručnjaka UN-a su ih nazvali „podlim pokušajem ulivanja straha“ među ljude.

Među ubijenima su bili demokratska figura Kjau Min Ju, poznatija kao Džimi, i bivši poslanik i hip-hop umetnik Fio Zeja Tau, objavio je list Global Nev Light of Mianmar.

Kjau Min Ju (53) i Fio Zeja Tau, 41-godišnja saveznica svrgnute liderke Mjanmara Aung San Su Ći, izgubili su žalbe na kaznu u junu. Druge dve pogubljene su Hla Mio Aung i Aung Thura Zav.

Četvorica su optužena po zakonu o borbi protiv terorizma i krivičnom zakonu, a kazna je izvršena po zatvorskoj proceduri, navodi list, bez detalja. Prethodne egzekucije u Mjanmaru su bile vešanjem.

Aktivistička grupa, Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), saopštila je da su poslednja sudska pogubljenja u Mjanmaru bila kasnih 1980-ih.

Vojni portparol nije odmah odgovorio na telefonske pozive da zatraži komentar.

Prošlog meseca vojni portparol Zav Min Tun branio je smrtnu kaznu, rekavši da se ona koristi u mnogim zemljama.

„Najmanje 50 nevinih civila, isključujući snage bezbednosti, poginulo je zbog njih“, rekao je on na televizijskoj konferenciji za novinare.

„Kako možete reći da ovo nije pravda?“ upitao. „Potrebne su radnje da se urade u potrebnim trenucima.

Thazin Niunt Aung, supruga Phio Zeiar Thav, rekla je da joj nije rečeno za pogubljenje njenog muža. Ostali rođaci nisu mogli odmah da se dobiju za komentar.

Mjanmar je u haosu od prošlogodišnjeg puča, a sukob se proširio širom zemlje nakon što je vojska ugušila uglavnom mirne proteste u gradovima.

AAPP navodi da su snage bezbednosti ubile više od 2.100 ljudi od puča, ali hunta kaže da je ta cifra preuveličana.

Pravu sliku nasilja bilo je teško proceniti jer su se sukobi proširili na udaljenije oblasti gde se pobunjeničke grupe etničkih manjina takođe bore protiv vojske.

Najnovija pogubljenja zatvaraju svaku šansu za okončanje nemira, rekao je analitičar iz Mjanmara Ričard Horsi, iz Međunarodne grupe CRISIS.

„Svaka mogućnost dijaloga za okončanje krize koju je stvorio državni udar sada je uklonjena“, rekao je Horsi za Rojters.

„Ovo je režim koji demonstrira da će raditi šta hoće i da nikog ne sluša. On to vidi kao demonstraciju snage, ali može biti ozbiljna pogrešna procena.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #302 on: July 26, 2022, 07:55:07 am »
Francuska i SAD: "Najoštrije osuđujemo"


Francuska i Sjedinjene Američke Države osudile su danas pogubljenje četvorice demokratskih aktivista u Mjanmaru.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da obnavlja pozive na razgovore između mjanmarske hunte i drugih političkih partija u zemlji i pozvalo na prekid nasilja, preneo je Rojters.

SAD su takođe pozvale vojne vlasti da odmah prekinu nasilje.

"Sjedinjene Države najoštrije osuđuju gnusno pogubljenje prodemokratskih aktivista od strane burmanskog vojnog režima", navodi se u saopštenju portparola Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako se dodaje, pozivaju režim da odmah prekine nasilje, oslobodi one koje su nepravedno pritvorili i "omogući miran povratak demokratiji u skladu sa željama naroda Burme".

Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četvoricu demokratskih aktivista koji su osuđeni da su pomagali u izvršenju "terorističkih dela", objavili su ranije danas tamošnji državni mediji, što su prve egzekucije u ovoj zemlji posle nekoliko decenija.

Četvorica muškaraca osuđena su na smrt u januaru, na suđenju iza zatvorenih vrata, nakon optužbi da su pomagali raznim milicijama da se bore protiv vojske, koja je došla na vlast u vojnom puču prošle godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #303 on: July 26, 2022, 02:13:12 pm »
Amerikanci traže pomoć od Kineza: "Povećajte pritisak"


SAD su pozvale Kinu da poveća pritisak na Mjanmar, nakon što je vojna hunta pogubila četvoro demokratskih aktivista.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da bi Kina mogla da utiče na Mjanmar više od bilo koje druge zemlje.

"Pozivamo zemlje širom sveta da učine više. Mi ćemo, takođe, uraditi više", rekao je Prajs.

Prajs je rekao da "ne može biti uobičajenog poslovanja" sa režimom vojne hunte u Mjanmaru i pozvao sve zemlje da zabrane prodaju vojne opreme toj državi i "uzdrže se od davanja režimu bilo kakvog međunarodnog kredibiliteta".

On je dodao da SAD razmatraju sve opcije da onemoguće prihode režimu, prenosi Bi-Bi-Si.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lidijan rekao je da se Kina nije mešala u unutrašnje poslove drugih zemalja.

Na pitanje da prokomentariše pogubljenja, on je naveo bi Mjanmar trebalo da koristi svoje zakone i ustav da reši razlike.

Vojne vlasti Mjanmara pogubile su četvoricu demokratskih aktivista koji su osuđeni da su pomagali u izvršenju "terorističkih dela", objavili su juče tamošnji državni mediji. Ovo su prve egzekucije u Mjanmaru posle nekoliko decenija. Četvorica muškarca su osuđena na smrt u januaru, na suđenju iza zatvorenih vrata, nakon optužbi da su pomagali raznim milicijama da se bore protiv vojske, koja je došla na vlast u vojnom puču prošle godine.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #304 on: July 28, 2022, 12:47:51 pm »
Savet bezbednosti UN osudio pogubljenja u Mjanmaru


Savet bezbednosti UN osudio je u sredu pogubljenje četvorice demokratskih aktivista od strane vladajuće vojske Mjanmara i pozvao na oslobađanje svih proizvoljno pritvorenih zatvorenika, uključujući predsednika Vin Miinta i liderku Aung San Su Ći, prenosi Rojters.

U saopštenju koje je odobrilo svih 15 članova, savet je pozvao na dijalog i pomirenje „u skladu sa voljom i interesima naroda Mjanmara“, trenutno zaustavljanje svakog nasilja, poštovanje ljudskih prava i pun pristup pomoći.

Mjanmarska vojska, koja je preuzela vlast u državnom udaru prošle godine, objavila je u ponedeljak da je pogubila aktiviste zbog pomaganja u „terorističkim aktima“ civilnog pokreta otpora, što je prva pogubljenja u Mjanmaru posle decenija.

Vojska je u utorak branila pogubljenja kao „pravdu za ljude“, odbacivši poplavu međunarodne osude, uključujući i od svojih najbližih suseda.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #305 on: August 01, 2022, 08:38:45 am »
Šef mjanmarske hunte produžio vanredno stanje za 6 meseci


Vojni vođa Mjanmara Min Aung Hlaing dobio je odobrenje Nacionalnog saveta za odbranu i bezbednost da produži svoju vladavinu pod vanrednim stanjem za još šest meseci, javili su državni mediji u ponedeljak, prenosi Rojters.

„Članovi su jednoglasno podržali predlog da se period proglašenog vanrednog stanja produži za još šest meseci u skladu sa članom 425 ustava“, piše Globalno novo svetlo Mjanmara.

Hunta je prvo proglasila vanredno stanje nakon što je u februaru prošle godine preuzela vlast od vlade Aung San Su Ći.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #306 on: August 03, 2022, 10:59:58 am »
Ministar spoljnih poslova Rusije boravi u zvaničnoj poseti Mjanmaru


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u sredu u zvaničnu posetu Mjanmaru za koju je Moskva rekla da će uključiti razgovore sa vojnom vladom o bezbednosnim i ekonomskim pitanjima, javila je ruska novinska agencija TASS.

Rusija je glavni pristalica vojne vlade Mjanmara, koja je došla na vlast u februaru prošle godine kada je zbacila izabranu vladu Aung San Su Ći.

Lavrov se sastao sa svojom koleginicom Vuna Maung Lvin i drugim visokim zvaničnicima Mjanmara ubrzo nakon njegovog dolaska u glavni grad Najpijo, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na Tviteru.

Zapadne nacije su ostrakirale vladajuće generale Mjanmara i održavaju ekonomske i političke sankcije protiv njih zbog njihovog preuzimanja vlasti i nasilne represije opozicije.

Lavrovljeva poseta, njegova prva Mjanmaru, dolazi uoči njegovog prisustva na sastanku ministara spoljnih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije, čiji je domaćin ove nedelje Kambodža.

Mjanmar je u stanju sve većih previranja od kada je vojska preuzela vlast prošle godine, a njegova vojska redovno izvodi napade na naoružane prodemokratske militante i njihove pristalice i milicije etničkih manjina koje se dugo bore za veću političku autonomiju. Eksperti Ujedinjenih nacija opisali su zemlju kao u građanskom ratu.

Rusija je najveći dobavljač oružja u Mjanmaru, uprkos pozivima mnogih drugih zemalja za embargo na oružje. Borbeni avioni ruske proizvodnje koriste se u napadima na teritoriju pod kontrolom etničkih manjinskih grupa.

Rusija i Kina, drugi glavni saveznici vladajuće vojske, uspele su da zaustave koordinisane međunarodne sankcije zbog prava veta koje imaju kao članice Saveta bezbednosti UN.

Očekuje se da će neuspeh mjanmarskih generala da ulože napore da obnove mir i demokratiju u svojoj zemlji biti glavno pitanje na ovonedeljnom sastanku ASEAN-a. Mjanmar je jedan od 10 članica ASEAN-a, ali nije uspeo da sprovede plan grupe za ublažavanje krize.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da će se Lavrov sastati sa svojom koleginicom Vuna Maung Lvin i drugim članovima rukovodstva Mjanmara.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će dve strane razgovarati o izgledima za čitav kompleks rusko-mjanmarskih odnosa: politički dijalog, trgovinsko-ekonomsku saradnju, odbranu i bezbednost i humanitarne veze.

Viši general Min Aung Hlaing, koji je na čelu vladajućeg vojnog saveta Mjanmara, posetio je Rusiju dva puta otkako je preuzeo vlast. Došlo je i do razmene odbrambenih delegacija obe zemlje.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #307 on: August 15, 2022, 12:27:59 pm »
Bivšoj premijerki Mjanmara još šest godina zatvora


Sud u Mjanmaru, zemlji pod vojnom upravom, osudio je danas na dodatnih šest godina zatvora nekadašnju premijerku Aung San Su Ći.

Ona je osuđena na osnovu optužbi za korupciju, saopštio je sudski zvaničnik.

Suđenje je održano iza zatvorenih vrata, a njenim advokatima je bilo zabranjeno da daju informacije o postupku, navodi AP.

Sud je presudio da je u četiri slučaja korupcije Su Chi navodno zloupotrebila svoj položaj da bi iznajmila javno zemljište po cenama ispod tržišnih i da je izgradila rezidenciju od donacija namenjenih za dobrotvorne svrhe.

Ona je negirala sve optužbe, a očekuje se žalba njenih advokata.

Su Ći je već bila osuđena na 11 godina zatvora zbog pobune, korupcije i drugih optužbi na ranijim suđenjima nakon što je vojska zbacila njenu izabranu vladu i pritvorila je u februaru 2021. godine.

Analitičari ocenjuju da su brojne optužbe protiv Su Ći i njenih saveznika pokušaj da se vojsci da legitimitet za preuzimanje vlasti i da se ona eliminiše iz politike pre nego što budu održani izbori sledeće godine, navodi AP.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #308 on: August 18, 2022, 08:26:54 am »

Specijalna predstavnica UN zatražila prekid nasiljaSpecijalna izaslanica UN za Mjanmar Noelin Hejzer zatražila je u glavnom gradu Mjanmara od šefa vojne hunte generala Min Aung Hlainga da hitno zaustavi nasilje.

Hejzer je takođe zatražila i da vođa hunte podrži politički proces ka povratku demokratije i civilne vlasti i dozvoli da se bivša liderka te zemlje Aung San Su Ći, koju su vojne vlasti lišile slobode nakon puča, vrati kući i sastane se s njom.

Tokom svoje prve misije u ovoj zemlji razorenoj sukobima, Hejzer je takodje izrazila ekstremnu zabrinutost u ime generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zbog humanitarne, bezbednosne, ekonomske i političke krize i ponovila zahtev šefa UN da se oslobode svi politički zatvorenici.

Specijalna izaslanica UN je takodje pozvala generala Min Aung Hlainga da uvede moratorijum na sva buduća pogubljenja (političkih oponenata) podsetivši lidera vojne hunte na nedavne egzekucije četvorice političkih aktivista i osude tog čina koje su upućene iz celog sveta.

Saopštenje UN o dvodnevnoj poseti Hajzer Mjanmaru objavljeno je tek pošto je ona napustila tu zemlju, rekao je zamenik portparola UN Farhan Hak.

On je potvrdio da izaslanica UN nije dobila priliku da se sastane sa Aung San Su Chi, ali je istakao da je Hajzer izrazila nadu da će do tog susreta ipak doći u budućnosti.

Prema Hakovim rečima, Hejzer i general Aung Hlaing imali su sadržajne rezgovore i UN izražavaju nadu da će ključni zahtevi biti ispunjeni.

Mjanmarska državna televizija MRTV saopštila je šturo da su specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Mjanmar i general Min Aung Hlaing razmenili mišljenja o unapredjenju poverenja i saradnje između Mjanmara i UN, bez pojedinosti i detalja o glavnim temama razgovora vođenih u glavnom gradu Najpijou.


izvor
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #309 on: August 18, 2022, 10:44:19 am »
Mjanmar će uvoziti rusku naftu


Mjanmar pod vojnom upravom planira da uvozi ruski benzin i mazut kako bi ublažio zabrinutost u vezi sa snabdevanjem i rastom cena, rekao je portparol hunte, poslednja zemlja u razvoju koja je to učinila usred globalne energetske krize, prenosi Rojters.

Ova zemlja jugoistočne Azije održava prijateljske veze sa Rusijom, iako su obe i dalje pod sankcijama zapadnih zemalja – Mjanmara zbog vojnog udara koji je zbacio izabranu vladu prošle godine, i Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, koju naziva “ specijalna vojna operacija“.

Rusija traži nove kupce za svoju energiju u regionu, jer će njena najveća izvozna destinacija, Evropa, uvesti embargo na rusku naftu u fazama kasnije ove godine.

„Dobili smo dozvolu za uvoz benzina iz Rusije“, rekao je vojni portparol Zav Min Tun tokom konferencije za novinare u sredu, dodajući da je bio favorizovan zbog „kvaliteta i niske cene“.

Pošiljke mazuta trebalo bi da počnu da stižu od septembra, navode mediji.

Zav Min Tun je rekao da je šef hunte Min Aung Hlaing razgovarao o nafti i gasu tokom putovanja u Rusiju prošlog mjeseca. Mjanmar sada uvozi svoje gorivo preko Singapura.

Mjanmar bi razmotrio zajedničko istraživanje nafte u Mjanmaru sa Rusijom i Kinom, rekao je on.

Vojska je osnovala Komitet za kupovinu ruske nafte na čelu sa bliskim saveznikom Min Aung Hlaing da nadgleda kupovinu, uvoz i transport goriva po razumnim cenama na osnovu potreba Mjanmara, navodi se u saopštenju objavljenom u državnim novinama u sredu.

Pored političkih previranja i građanskih nemira, Mjanmar je teško pogođen visokim cenama goriva i prekidima struje, što je navelo njegovo vojno rukovodstvo da se okrene uvozu mazuta koje se može koristiti u elektranama.

Cene benzina su porasle za oko 350 odsto od prevrata u februaru prošle godine na 2.300-2.700 kijata (oko 1 dolar) po litru.

U protekloj nedelji, benzinske pumpe su zatvorene u raznim delovima zemlje zbog nestašice, javljaju mediji.

Rusija je takođe glavni snabdevač oružjem mjanmarske vojske.


izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #310 on: April 07, 2023, 11:16:54 am »

Masovno bežanje preko granice: Borbama nema kraja

Žestoke borbe između vojske Mjanmara i naoružanih etničkih pobunjenika primorale su oko 5.000 ljudi da ove sedmice pobegnu preko granice zemlje u Tajland.

Oko 5.000 ljudi, među kojima ima mnogo žena i dece, prešli su u tajlandsku provinciju Tak i našli su utočište u privremenim skloništima koja su postavili lokalni stanovnici, rekli su tajlandski službenici.

"Mnogi ljudi su prešli granicu od juče, a neki još čekaju na strani Mjanmara da pređu", rekao je neimenovani radnik dobrotvorne organizacije za Rojters.

Tajland je saopštio da njegove vazdušne snage prate situaciju i da je spreman da pošalje patrolne letove, ukoliko bude narušen tajlandski vazdušni prostor. Sukobi su izbili kada su pobunjenici u južnoj državi Karen napali vojnu graničnu ispostavu, objavio je Bi-Bi-Si (BBC) u Mjanmaru.

Vojna hunta u Mjanmaru, koja je zbacila izabranu vladu u državnom udaru 2021. godine, bori se sa oružanim pobunama u velikim delovima zemlje i suočila se sa globalnom osudom zbog nasilnog razbijanja disidentskih i prodemokratskih pokreta, preneo je Rojters.

Najmanje osam civila, uključujući decu, poginulo je prošle sedmice u vazdušnom napadu na selo na severozapadu Mjanmara. Vojna hunta kaže da se bori protiv "terorista" i negira da cilja civile.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295« Reply #311 on: November 02, 2023, 11:06:50 am »

Vojska se povlači: Izgubili su kontrolu

Vojska Mjanmara izgubila je kontrolu nad strateškim severnim gradom na kineskoj granici posle višednevnih sukoba sa tri etničke naoružane grupe.

To je rekao portparol vojne hunte koja vlada Mjanmarom.

"Vlada, administrativne i bezbednosne organizacije više nisu prisutne u gradu Činšvehau, koji se graniči sa kineskom provincijom Junan", rekao je Zav Min Tun u saopštenju kasno u sredu.

Borbe su besne od petka u delu severne države Šan u Mjanmaru - gde je planirana železnička veza vredna milijardu dolara kao deo pekinškog globalnog infrastrukturnog projekta Pojas i put.

Nacionalna oslobodilačka armija Taang (TNLA), Arakanska armija (AA) i Vojska nacionalne demokratske alijanse Mjanmara (MNDAA) kažu da su zauzele nekoliko vojnih punktova i ključnih puteva koji povezuju Mjanmar sa Kinom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom.

Ujedinjene nacije kažu da se plaše da je hiljade ljudi raseljeno, a neki su pobegli preko granice u Kinu.

Više od četvrtine granične trgovine Mjanmara sa Kinom u vrednosti od 1,8 milijardi dolara od aprila do septembra ove godine prošlo je kroz Činšvehau, izvestili su u septembru mediji pod kontrolom hunte, pozivajući se na ministarstvo trgovine.

Vojna hunta je izvršila državni udar u Mjanmaru u februaru 2021. godine, a zemlja se našla pod sankcijama i kritikama zbog kršenja ljudskih prava. Vlasti Mjanmara su takođe optužene da su izvršile genocid nad Rohinja muslimanima u ovoj zemlji.


Izvor
Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 [21]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 23 queries.