PALUBA
July 19, 2024, 07:59:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 17   Go Down
  Print  
Author Topic: Enigma B-2  (Read 127820 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dragan
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« on: September 04, 2009, 08:07:09 pm »

Zanima me da li neko nešto zna o događaju iz '99-te: naime, negde u drugoj polovini maja '99. je veoma, veoma kratko bilo
slavlje zbog navodnog prizemljenja B-2 na aerodrom Batajnicu ili negde oko njega. Svojim ušima sam slušao slavlje
radio-amatera ( tu noć sam bio dežuran ) zbog tog događaja koje je trajalo nekih 20-ak sekundi i posle toga je nastao tajac
koji traje i dan danas. Načuo sam da je taj avion kasnije korišten u za neku razmenu, ne znam detalje.
Veoma me zanima da li neko zna nešto o tom događaju?

Pozdrav
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #1 on: September 04, 2009, 08:14:00 pm »

Nikad čuo za tako nešto. Čuo sam svojevremeno da je jedan oštećen, ali opet...čisto sumnjam da u bilo čemu od toga ima istine.
Logged
dragan
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #2 on: September 05, 2009, 05:48:00 pm »

I meni bi ličilo na SF priču da svojim ušima nisam slušao slavlje na radio-talasima. Međutim, jedna stvar vezano za ovaj
''događaj'' me veoma ''golica'': naime, tokom 2000-te, na raznim skupovima radio-amatera ( pošto sam i sam radio-amater )
sam pokašavao da nešto saznam, međutim uvek sam nailazio na zid ćutanja. Ispade da sam ja jedini čuo, u šta mi je zaista
teško poverovati. Jasno mi je da je tada ''stvar'' bila još jako vruća, ali sa nadam da se do sada ''ohladila''; ili se možda i
varam. Uostalom, sigurno bi za ''braću'' amerikance bilo ''jezivo strašno i grozno'' ako bi se pokazalo i dokazalo da se tako
nešto zaista i dogodilo. Istini za volju, i sam znam koliko je ''lovačkih priča'' bilo u opticaju tih dana ( od ''Suhoj''-a na Slatinskom aerodromu do ''Teslinog'' tajnog oružja ), ali ovo mi nekako miriše na nešto drugo. Šta drugo; e to ni sam neznam.
Logged
Rocker
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 060


Palubin savetnik za hardver


« Reply #3 on: September 06, 2009, 01:39:36 am »

Čak i da je tačna, ta tema će biti "vruća" još mnoge decenije koje su pred nama. Čuo sam i ja mnoge priče o B-2 na ekranima naših radara, ali tu je otprilike nastajao "zid ćutanja" kako ti kažeš. Smiley
Logged
dragan
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #4 on: September 06, 2009, 06:01:47 am »

ZABORAVIMO; izgleda da će tako ipak biti najbolje
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 587


« Reply #5 on: September 11, 2009, 09:25:04 pm »

Људи воле да претерују. За време рата 99 сам лично слушао радио-аматера (негде код Младеновца) који јавља: "Ево га, Апач је изнеда мене, чујем га, Апач, Апач... (човек говори узрујано и уплашено).". После неколико десетина секунди тишине мирнијим гласом каже: "Извињавама се, то је био агрегат".

А када је Б-2 у питању неки од наших ракеташа тврде да су испалили ракете на Б-2 и да је погођен, али не оборен, већ оштећен. Наводно су Американци у то време известили о оштећењу једног Б-2, али  су технички разлози  узрок, не погодак ракете. Док Американци не отворе своје војне изворе (у виду оригиналних извешатаја пилота и команданата) нећемо поуздано знати ништа. И иначе мало пишу о бомбардовању, као неком ратном искуству.
Logged
dragan
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #6 on: October 16, 2010, 05:32:42 pm »

Izgleda da ipak nije preterivanje! U jednoj od emisija ''BISERI'' je nedavno oficir koji je učestvovao u obaranju F-117 i izneo javno činjenice vezane za obaranje jednog B-2. Naime čovek je rekao da se ne može 100% tvrditi ali postoje osnovane sumnje da je ''otišao'' jedan:
1. Uhvaćen je razgovor pilota B-2 sa AVAX-om u kome traži dozvolu da napusti avion, što mu ovi nisu odobrili
2. Pretpostavlja se da je pao u okolini Đakova u Hrvatskoj jer su jedan deo amerikanci mesec dana držali ''pod opsadom''
3. Ime tog aviona se više ne nalazi na spisku tih bombardera
Žao mi je što nisam imao vremena da se ranije javim, a emisija je bila pre, oko, mesec dana. Ne znam gde i kako može da pogleda, i ja sam video samo deo. Slao sam i mail u TV Košava ali bez odgovora. Ako neko može da dođe to snimka bilo bi jako interesantno
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 066


« Reply #7 on: October 16, 2010, 05:44:29 pm »

Ako postoji razgovor izmedju pilota i Avaksa, znači da je snimljen. Ne vidim razlog zašto se taj snimak ne bi obnarodovao, naročito u vreme dok je rat trajao?
Sa druge strane, avion za koji se tvrdi da je oboren, "Spirit of Missouri" učestvovao je u kasnijim operacijama OS SAD.
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #8 on: October 16, 2010, 06:26:09 pm »

Rade, ceo problem koji izaziva špekulacije što je jedan B 2 njima sve vreme nedostajao sve do 2009. godine. Zvanično je jedan avion bio oštećen u udesu (ne nad Srbijom) i godinama nisu uspevali da ga oprave.
Inače u američkoj naučnoj literaturi (ne vojnoj) se priznaje da su naši raketaši u nekoliko navrata dejstvovali po B 2 tj da su ga videli i da je upravo to bio najveći šok u komandi NATO. Upravo je po njima to razlog što se odustalo od dalje proizvodnje.
Inače u jednom američkom vrhunskom naučnom časopisu o tehnologiji materijala se uzgred navodi podatak da je tokom rata 1999. godine pogođeno ukupno 93 aviona NATO - kaže se pogođeno a ne oboreno. To jest 93 pilotiranih letelica NATO je dobilo bar jednu rupu. Isto tako navode da su ogromne pare uložene da se neki od oštećenih aviona koji su sleteli na neki od aerodroma u Bosni, Hravtskoj ili Makedoniji osposbili samo toliko da stignu u Avinjano ili neku drugu bazu i tamo budu otpisani jer se to ne računa u borbene gubitke.
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #9 on: October 16, 2010, 06:42:26 pm »

Odluka o obustavi proizvodnje je donešena još 1996. godine zbog previsoke cene projekta i neopravdanosti tolikih izdvajanja u vreme kada je opasnost od hladnoratovskih protivnika prestala.
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #10 on: October 17, 2010, 02:30:45 pm »

Pokušaću da nađem fotokopiju teksta objavljenog u jednom od američkih naučnih časopisa iz tehnologije materijala. Naslov teksta je "Oni nas vide". Tekst je napisao američki naučnik jedan od tvoraca stelt tehnologije i istovremeno jedan od najvećih protivnika lovca F 22 za koga on tvrdi da je najveći promašaj u istoriji američke vazduhoplovne industrije. Ali pustimo to.
Tekst je napisan u stvari kao kritika shvatanja u američkoj komandi da su stelt avioni stvarno praktično nevidljivi a što je po njihovom mišljenju potvrđenu u Pustinjskoj oluji. On iznosi da kada je rađen F 117 da se smatralo da će on smanjiti gubitke oko 90% a ne 100% kako su počeli da veruju u Pentagonu. Za njih je kampanja 1999. godine bio hladan tuš. Naročito kada su u pitanju bombarderi B 2. Po ovom Ameru naši raketaši uspešno otkrili i pratili oko 70 do 80% letova B 2 a dejstvovali u oko 25%. To je bilo oko deset puta više nego što su Amerikanci predviđali. Oni nas vide je bio krik posade B 2 koja je na prvom borbenom letu bila otkrivena i po kojoj je dejstvovano raketama Neva. Pisac ne navodi rezultate dejstva naših raketaša ali navodi da je mogućnost otkrivanja bombardea B 2 i dejstva po njemu ovim po američkom mišljenju potpuno zastarelim sistemima izazvala pravu pometnju Pentagonu. Kasnije je za obezbeđivanje leta bombradera korišćeno po 40 do 50 aviona da bi se na kraju potpuno odustalo od njihove dalje upotrebe po ciljevima u SRJ.

Tačno je da je sreijska proizvodnja B 2 obustavljena 1996. godine ali je upravo u to vreme bio planiran razvoj sledeće generacije ovih bombardera namenjenih za zamenu flote B 52 ali se od toga odustalo.
Činjenica je da se strateški odnos snaga danas drastično poremetio na štetu SAD ali Ameri nemaju u planu nikakav novi strategijski bombarder i obustavljenu proizvodnju F 22 i velike nedoumice oko F 35.
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #11 on: October 17, 2010, 03:15:36 pm »

Teško mi je da poverujem da američki piloti nisu imali saznanja o tome kako njih vide radari PVO sistema koje mi imamo, obzirom da su oni te sisteme imali još od početka devedesetih i da su izvodili vežbe sa njima vrlo često. Tu ubrajam i sisteme Kub i Neva. Siguran sam da su testirali i B-2 sa tim sistemima, te da su svakako imali uvid o tome koliko je ovaj avion zaista "nevidljiv" za te sisteme.
Logged
Deligrad
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 241


Нема дoбрих закoна без дoбрo наoружане војне силе


« Reply #12 on: October 17, 2010, 03:50:59 pm »

Deksi ako pratiš vazduhoplovnu problematiku trebalo bi da znaš kako su naši otkrivali američke stelt avione. Žao mi je, što premda je to javna tajna ja nisam ovlašćen da je javno otkrivam. Pogledaj najnoviju knjigu B. Dimitrijevića koja je izašla pre par dana pa ćeš tamo to naći.
Verovao ti ili ne ali Ameri su su prevideli jednu vrlo važnu stvar ali to pogledaj kod Bojana on kao bivši pomoćnik ministra sme da to napiše javno ja sam još uvek pod zakletvom. A to što i nije više neka tajna mene ne oslobađa.
S obzirom da je Bojan vrlo proamerički nastrojen možeš da mu veruješ da ne opanjkava Amere.
Vrlo često se i kod najsloženijeg sistema napravi na prvi pogled vrlo grub previd koji je obično u početku vrlo teško otkriti baš zato što je grub.
Objasniću ti to na nekim drugim primerima čim budem imao vremena.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 582


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #13 on: October 17, 2010, 04:00:46 pm »

Kako glasi nalsov knjige B.Dimitrijevića?
Logged
dexy
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 662« Reply #14 on: October 17, 2010, 04:06:27 pm »

Deligrad, ne sumnjam u činjenicu da su naši detektovali stealth avione, to je nesporno, meni je sumnjiva tvrdnja iz članka koji si pomenuo da su se američki piloti iznenadili da se to desilo, a u SAD su sigurno vežbali protiv te iste tehnike. Na kraju krajeva i ne tvrdi niko da su stealth avioni radarski nevidljivi, već da su smanjene radarske vidljivosti, što ima za cilj da budu kasnije otkriveni od letelica te veličine koje nisu rađene u stealth tehnologiji. To im kupuje dragoceno vreme u borbi sa PVO, a u kombinaciji sa ometanjem, lažnim ciljevima itd. imaju veću šansu da prođu kroz PVO od nestealth aviona.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.