PALUBA
May 24, 2024, 03:00:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Littorial Combat Ship  (Read 50122 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #45 on: October 16, 2021, 01:28:27 pm »Quote
Why This Is The US Navy’s Most Controversial Warship

The U.S. Navy has invested billions in the Littoral Combat Ship. But with unsolved problems and a murky mission set, will this close to shore surface combatant remain a key part of the Navy's strategy?

The USS Freedom — the first Littoral Combat Ship, or LCS — was decommissioned after only 13 years in the fleet. This move appears to be at odds with the U.S. Navy’s goal of building up a force of 355 ships.

The LCS is designed for littoral areas, or water closer to shore. Larger ships have trouble operating in these areas because of the shallow water. But engine issues, mission module problems and the evolving state of the world have put the future of the ship in choppy waters.

Several older Littoral Combat Ships are also being decommissioned due to the high cost of upgrading them.

“The bottom line is, it’s a zero-sum game. Every dollar you spend to keep those [LCS’] going is $1 you can spend on these other, I think, higher priorities” said Rep. Adam Smith, D-Wash., chairman of the House Armed Services Committee.

To increase the vessel’s punch, the Navy has moved to add the Naval Strike Missile to some of the warships. It also decided to designate certain ships for specific missions, in contrast with the quick and swappable mission modules that were envisioned when the ship was first designed.

There are two variants of the Littoral Combat Ship: the Independence-class, an all-aluminum trimaran design, and the Freedom-class, which is a more traditional steel hull with an aluminum superstructure.

“Independence has been very successful deploying overseas to Singapore, in you know, in China’s backyard,” LCS Squadron Two commander Capt. David Miller said. “Starting in late 2019, the Freedom-class followed in the [U.S. Southern Command Area of Responsibility].”

The Freedom-class was plagued by an engine issue that related to the combining gear, a complex piece of machinery that ensures that the multiple engines on the ship can function together. The Navy and Lockheed Martin are working to fix the problem in future ships that are waiting to be commissioned into the fleet, and those that have yet to be constructed.

“In a nutshell, we are running on track to get to put that problem behind us and move on with the future of the freedom class,” Miller said.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #46 on: October 19, 2021, 05:43:09 pm »Ne znam šta kod klase Freedom moglo da ne bude u redu? Klasičan gliserski trup i poznate RR MT-30 GT. Ako je problem u reduktorima, onda treba da paze kom finalisti daju posao, jer su očigledno dali najjeftinijem ponuđaču, koji je naravno zahebao stvar. Sam koncept jeste sporan, jer je LCS trebalo da bude jeftina višenamenska fregata, a ispalo je da košta milijardu $ po komadu. Navodno slabo naoružanje nije problem, jer na brodu ima dovoljno mesta da se na njega nakači još mnogo toga.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #47 on: February 05, 2023, 01:51:47 pm »


Pre nekoliko dana sam čitao ozbiljan članak na ozbiljnom američkom sajtu, gde kažu da je klasa Freedom vrlo problematična, da se više neće graditi i da će u sledećih nekoliko godina svi postojeći biti prodati ili rashodovani. Trimarani Independence su nešto bolji, ali su i skuplji, pa će i njihov vek biti kratak. Još jedan mnogomilijardni bullshit. Umesto LCS gradiće se nova klasa fregata od oko 6000t D standard, mnogo umerenijih karakteristika pogona od LCS.
« Last Edit: February 05, 2023, 02:02:01 pm by kumbor » Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 306


« Reply #48 on: February 05, 2023, 09:46:23 pm »Ne znam šta kod klase Freedom moglo da ne bude u redu? Klasičan gliserski trup i poznate RR MT-30 GT. Ako je problem u reduktorima, onda treba da paze kom finalisti daju posao, jer su očigledno dali najjeftinijem ponuđaču, koji je naravno zahebao stvar. Sam koncept jeste sporan, jer je LCS trebalo da bude jeftina višenamenska fregata, a ispalo je da košta milijardu $ po komadu. Navodno slabo naoružanje nije problem, jer na brodu ima dovoljno mesta da se na njega nakači još mnogo toga.

Мислим да си сам одговорио на питање. Оргинално је било планирано да се изабере само један од два понуђена брода. Или Freedom или Independence, али не и једно и друго, јер то поскупљује и набавку и одржавање. Морнарица није знала да ли ће да пишки или ће да каки, било је сигурно и притиска политичара коме да се да посао. И онда су узели оба брода. Цена је пробијена само три пута. Од самог почетка морнарица није знала шта ће са овим бродовима, а није знала ни када их је наручивала. Било је то време када су сви видови оружаних снага требали да дају допринос борби против тероризма и заштите континент. Тако је морнарица одлучила да се бави стварима које су у суштини у ресору обалне страже. Пошто се видело да од поморске инвазије Ал каиде нема ништа, улога ових бродова је постала проблематична.

Америка се брани у дубоком мору, а не у плићаку. Зато и имају 11 носача авиона. Ако непријатељ пробије зону на мору коју (теоретски) брани 800 авиона, онда га ови обалски бродови сигурно неће зауставити.

Можда могу да их пошаљу у Азију. Били би добри и у источном Медитерану, Израелу и Грчкој. Под условом да имају паре да их одржавају.

Изазов са којим се Америка суочава је Кина. За милијарду долара, колико кошта један од ових бродова, кинеска бродоградилишта испоруче 4 фрегате или два разарача, а уз то и јахту за партијског функционера.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #49 on: February 11, 2023, 11:37:33 pm »

Тачно је да су САД "таласократска" велесила, чија моћ зависи од контроле мора и морских путева робе и људи. Међутим, управо у циљу пројекције моћи широм света, потребни су и бродови "ближе морске зоне" - "littorals". Контролу тих мора не може вршити УГНА (Ударна група носача авиона) већ управо мањи бродови, отприлике величине мање фрегате - што и јесу LCS оба пројекта. Као што бива и са JSF F-35, стално су покушавали да направе лаку фрегату универзалне намене - и за ПВО и ППД и за противминску борбу, која се може градити у великом броју и да не буде скупа. Наравно, то тако не може. А цена по јединици је уместо првобитних 250-300М$ догурала до 700М$, уз сувише лагану и осетљиву конструкцију и брзину пловидбе која је толика да може и да полети, малтене, а и огромну потрошњу горива. Зато, дакле, једноставно речено - то не ради. Сад су се одлучили да уместо њих граде фрегате од отприлике 6.000тД, довољно велике да носе потребно наоружање и опрему, уз умерену брзину од око 27-28 чворова и велики доплов.
Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.