PALUBA
July 25, 2024, 02:55:30 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije unesite tačno Vašu e-mail adresu i obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bezposadni pomorski dron "Shark" (Ajkula)  (Read 7465 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 01:49:05 pm
Location: Obrenovac - selo Mislođin
Posts: 15 444


« on: July 31, 2023, 11:56:09 am »

"Može da zbriše ruske brodove" Ukrajina otkrila svoje moćno novo oružje: "Brže je od bilo čega u Crnom moru"

Ukrajina je prvi put javno otkrila svoj novi pomorski dron , u nastojanju da ograniči operacije ruske flote u Crnom moru.

CNN je dobio ekskluzivni uvid u novi dron, koji je dizajniran da napada brodove ruske Crnomorske flote. Nosi stotine kilograma eksploziva i može da pogodi metu udaljenu 800 kilometara.

Dronom, koji je dizajniran i proizveden u Ukrajini, upravlja se daljinski a takođe se može koristiti za izviđanje i nadzor. Pilot drona kodnog imena “Šark” rekao je CNN-u da je dron jednostavan za rukovanje i da je bio uspešna u ograničavanju kretanja ruske mornarice.

"Najbrži u Crnom moru"

Snimak koji je objavio CNN pokazuje udarnu moć ukrajinskih pomorskih dronova, kako neki od njih probijaju rusku odbranu i napadaju oba broda i glavnu luku Crnomorske flote. Razvijač drona rekao je CNN-u da je ruska odbrana neefikasna protiv dronova jer su njeni brodovi dizajnirani da napadaju druge brodove a ne manje mete.


Oni su brži od bilo čega drugog u Crnom moru, tvrdi proizvođač.

Sposobnosti drona videle su se takođe tokom nedavnog napada na Krimski most. Oko 19 km dug most ključna je ruta snabdevanja između Rusije i Krima, poluostrva anektiranog 2014. Ukrajina je koristila dva svoja pomorska drone da udari na most, što je za posledicu imalo veliku štetu.

Nije rekla koliko je novih dronova proizvela niti koliko još namerava da ih napravi, izvestio je CNN.

Ključna uloga dronova u ratu

Dronovi su igrali ključnu ulogu u ruskom ratu u Ukrajini i pokazali su se neprocenjivima za obe strane. I Kijevu i Moskvi su pružili izviđačke i napadačke sposobnosti a koristili su ih za sve, od uočavanja artiljerije do udara na civilnu infrastrukturu. Uticaj borbenih dronova čak je naveo Rusiju da pokuša da obuči školsku decu da njima operišu, kako je prethodno izvestio “Insajder”.

Pomorski dronovi sve više omogućavaju Ukrajincima da napadaju i prate Ruse u Crnom moru i na Krimu. Zemlja bez prave flote je brojčano i oružano nadjačana dalje od svoje obale, ali ovi pomorski dronovi pružaju joj ključnu alatku u suprotstavljanju ruskim snagama.

Proizvođač drona, koji je tražio da bude anoniman, rekao je da je ukrajinski rad na pomorskim dronovima pokrenut tek kad je počeo rat.

-To je bilo veoma važno jer nismo imali mnogo snaga da se odupremo pomorskoj državi Rusiji. A morali smo da razvijemo nešto naše, jer nismo imali postojeće sposobnosti – rekao je on CNN-u.

Bitke na Crnom moru

Ukrajina sada počinje da pokazuje te sposobnosti, iako misije variraju po svom uspehu. Poslednje verzije drona u koje je uvid imao CNN teže do 1.000 kg, sa eksplozivnim tovarom do 300 kg, dometom od 800 km i maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Višestruki napadi pomorskim dronom na rusku imovinu na Krimu i Crnom moru privukli su pažnju svetske javnosti, uz dramatične snimke koji su objavljivani na internetu. Odgovornost za neke od njih – ali ne i sve – preuzela je sama bezbednosna služba Ukrajine. Ukrajinski odbrambeni izvori potvrdili su CNN-u da su pomorski dronovi korišćeni u najmanje dva nedavna napada – na Krimski most u julu i luku Sevastopolj prošlog oktobra.

Proizvođač drona je rekao da su “te bespilotne letelice potpuno ukrajinske proizvodnje”.

-Oni su dizajnirani, nacrtani i testirani ovde. To je naša sopstvena proizvodnja trupa, elektronike i softvera. Više od 50 odsto proizvodnje opreme je ovde – rekao je on.

Tvrde da Rusi tek treba da se prilagode najnovijim sposobnostima Ukrajine.

- Veoma im je teško da nađu tako mali dron. Brzina ovih dronova trenutno premašuje bilo koju pomorsku letelicu u regionu Crnog mora – rekao je proizvođač.

Brzina i otežana detekcija mogu donekle da objasne kako su dronovi koji su napali Krimski most putovali nedetektovani u mraku preko Crnog mora do njega, navodi CNN.

Targetiranje brodova

Ukrajina je takođe usmeravala svoju novu opremu na rusku Crnomorsku flotu, koja je krstarila uz obalu i našla se na metu mnogih žestokih raketnih napada. Pre nego što je nedavni napad oštetio ključni deo ruske infrastrukture, drugi pokušaji napada već su upozorili Ruse.

Prošlog oktobra su pomorski dronovi bili odgovorni za napad na fregatu “Admiral Makarov”, koja je bila usidrena u luci Sevastopolj. Odbrambeni izvori Ukrajine rekli su CNN-u da je unutrašnja služba bezbednosti SBU sprovela te napade.

Iako se brod kasnije pojavio bez većih oštećenja, činjenica da su Ukrajinci mogli da mu se približe i to što je “Admiral Makarov” bio tek postavljen u Crnomorsku flotu nakon potapanja glavne ruske krstarice “Moskva” u aprilu 2022, je uspeh po sebi, navodi CNN.

- Mislim da će proći pet do 10 godina, ili više, pre nego što Rusi budu mogli efikasno da se suprotstave ovoj vrsti opreme. Njihova oprema je iz 20, a naša je iz 21. veka. Između nas je 100 godina – rekao je proizvođač drona.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 01:49:05 pm
Location: Obrenovac - selo Mislođin
Posts: 15 444


« Reply #1 on: August 01, 2023, 12:14:40 pm »

"Ukrajina napala naše brodove". Dok dronovi zasipaju Moskvu, prava drama se odigrava na Crnom moru: Prekršena ruska blokada

Ruski patrolni brodovi uništili su tri ukrajinska bespilotna čamca koji su noćas pokušali da ih napadnu u Crnom moru, 340 kilometara jugozapadno od Sevastopolja, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je da su Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušale da sa tri bespilotna čamca napadnu patrolne brodove "Sergej Kotov" i "Vasilij Bikov" iz Crnomorske flote, koji su izvršavali zadatke kontrole plovidbe u jugozapadnom delu Crnog mora, prenose RIA Novosti.

Кako je saopštilo ministarstvo, napad je odbijen i sva tri čamca bez posade uništena su standardnim naoružanjem ruskih brodova. Najavili su da će oba ruska broda nastaviti sa svojom misijom.

Ministarstvo odbrane Rusije je 25. jula izvestilo o neuspešnom pokušaju Ukrajine da napadne patrolni brod Crnomorske flote Sergej Кotov. Tvrdili su da je brod odbio napad, uništivši oba drona.

Podsetimo, poslednjih nedelja dešavaju se učestali napadi dronovima na Moskvu, a poslednji se desio u noći između ponedeljka i utorka.

Ostatak vesti
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 01:49:05 pm
Location: Obrenovac - selo Mislođin
Posts: 15 444


« Reply #2 on: August 01, 2023, 05:15:16 pm »

Ovo je najstrože čuvana ukrajinska tajna

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
CNN je dobio ekskluzivan pristup bazi na obalama jednog jezera u kojoj se testiraju morski ili površinski dronovi.

Dok se cerade uklanjaju, pojavljuje se elegantan trup. Dugačak nešto više od pet metara, njegov uski oblik podseća na široki kanu.

Ova bespilotna plovila, koja dosad nisu pokazana novinarima, sve više omogućuju Ukrajincima da napadaju i nadziru Ruse u Crnom moru i na Krimskom poluostrvu.

Ukrajina nema pravu pomorsku flotu i u vlastitim vodama bitno zaostaje u ljudstvu i naoružanju, ali ovi morski dronovi pokazali su se vitalnim alatom u suprotstavljanju Rusima.

Ukrajinska organizacija za prikupljanje sredstava povezana s vladom pod nazivom United 24 prikupljala je novac od kompanija i pojedinaca širom sveta, udružujući sredstva za razne programere i inicijative od odbrane do fudbalskih utakmica.

Celokupna instalacija je vrlo osvešćena o bezbednosti, insistirajući na strogim smernicama za snimanje i otkrivanje identiteta. Oni s kojima se CNN susreo odbili su da daju svoja puna imena ili čak svoje činove u ukrajinskim oružanim snagama.

Na škripavom drvenom molu, pilot kamufliranog morskog drona kaže da želi da koristi nadimak „Šark“. On otvara kontrolnu jedinicu misije s više ekrana – u suštini razrađen centar za igranje, zajedno s polugama, džojsticima, monitorom i dugmićima koji imaju poklopce iznad prekidača, kako bi se izbeglo slučajno aktiviranje, s natpisima poput „eksplozija“.

Programer drona, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je da je njihov rad na morskim dronovima počeo tek kada je počeo rat: „Bilo je to vrlo važno, jer nismo imali previše snaga da se odupremo pomorskoj državi Rusiji. I morali smo razviti nešto svoje, jer nismo imali postojeće mogućnosti“.

Ukrajina sada počinje da pokazuje te sposobnosti, iako misije postižu različite stepene uspeha. Najnovije verzije drona koje je video CNN teške su do 1.000 kilograma, s eksplozivnim teretom do 300 kilograma, dometom od 800 kilometara i maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Višestruki napadi morskih dronova na ruske objekte na Krimu i u Crnom moru našli su se u medijima, a dramatični snimci objavljuju se na internetu. Za neke, ali nipošto sve, odgovornost su preuzele bezbednosne službe.

Ukrajinski odbrambeni izvori potvrdili su CNN-u da su morski dronovi bili uključeni u najmanje dva nedavna napada: na Krimski most u julu i u krimskoj luci Sevastopolj prošlog oktobra. Dana 14. jula ukrajinske bezbednosne službe, zajedno s mornaricom, preuzele su zajedničku odgovornost za drugi napad u devet meseci na Krimski most.

Vitalna prometna arterija, ruski projekat vredan gotovo četiri milijarde dolara, koji je otvorio lično predsednik Putin, ključna je ukrajinska meta na nezakonito anektiranom poluostrvu i u okupiranim područjima južnog ratišta. Napad pre zore ostavio je deo mosta neprohodnim i van upotrebe do septembra.

Programer, gledajući svoje delo na vodi, kaže da su dronovi potpuno ukrajinske proizvodnje. Ovde su dizajnirani, projektovani i testirani. Radi se o vlastitoj proizvodnji trupa, elektronike i softvera. Više od 50 posto proizvodnje kompletne opreme odvija se u Ukrajini. Rusi tek treba da se prilagode najnovijim mogućnostima Ukrajine.

„Vrlo im je teško ući u trag tako malenom dronu, vrlo ga je teško pronaći. Brzina ovih bespilotnih letelica trenutno premašuje bilo koje plovilo u regiji Crnom moru“, kaže programer.

Brzina i poteškoće u otkrivanju mogu donekle objasniti kako su dronovi koji su napali most neprimećeni putovali u mraku preko Crnog mora.

Ukrajina je takođe usmerila svoju novu opremu na rusku Crnomorsku flotu, koja je preteći krstarila uz obale i postala meta mnogih žestokih raketnih napada. Pre nego što je nedavni napad oštetio ključni deo ruske infrastrukture, drugi pokušaji napada izazvali su uzbunu na ruskoj strani.

U oktobru prošle godine morski dronovi izveli su napad na zapovedni brod flote „Admiral Makarov“, koji je bio usidren u luci u Sevastopolju. Ukrajinski odbrambeni izvori rekli su za CNN da su bezbednosne službe SBU-a izvele napade.

Nikada nije objavljen pravi dokaz o šteti nanesenoj brodu, koji se kasnije pojavio bez ikakvih većih oštećenja, ali činjenica da su se Ukrajinci uspeli približiti „Admiralu Makarovu“ u domet napada ukazuje na potencijalnu ubojitost ukrajinskih pokušaja.

Drski napad takođe je kijevskim snagama pružio podsticaj i određenu propagandu za javnost. Pogotovo jer je „Admiral Makarov“ nedavno određen kao zapovednik brod Crnomorske flote nakon što su ukrajinske snage u slavnom napadu potopile „Moskvu“ u aprilu 2022. godine.

Izvor


* dron398.jpg (201.22 KB, 811x480 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Last Login:Today at 02:01:37 pm
Posts: 10 296« Reply #3 on: August 06, 2023, 06:06:14 pm »

Ukrajinske vlasti su ruske crnomorske luke proglasile zonom vojne pretnje

Kijevski režim je od 4. avgusta ove godine ruske luke koje se nalaze u Crnom moru proglasio zonom vojne pretnje. Ovo se navodi u obaveštenju objavljenom na sajtu Državne hidrografije Ukrajine. Na spisku luka proglašenih za zonu vojne opasnosti, na osnovu relevantnog ukaza Mornaričkih snaga Ukrajine, nalaze se morske luke Anapa, Novorosijsk, Gelendžik, Tuapse, Soči i Taman.

Tokom protekla dva dana, militanti kijevskog režima izveli su nekoliko napada na ruske vojne i civilne brodove u Crnom moru. Intenziviranje napada na ruske brodove uz pomoć pomorskih dronova ukazuje na povećanje uloga u oružanom sukobu Kijeva. Po svemu sudeći, napade uz pomoć pomorskih dronova inicirali su zapadni kustosi kijevskog režima. Na to ukazuje nemogućnost izvođenja ovakvih napada bez obezbeđivanja ukrajinskoj vojnoj komandi obaveštajnih podataka dobijenih uz pomoć špijunskih satelita i izviđačkih bespilotnih letelica.

Kroz Crno more prolaze trgovačke rute, po kojima se ruska i kazahstanska nafta dopremaju tankerima, uključujući i zemlje EU. Svaki prekid u transportu u ovom regionu će neminovno dovesti do viših cena goriva.

Novorosijsk je glavna ruska crnomorska naftna luka, sposobna da izvozi oko 600.000 barela „crnog zlata“ dnevno.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 1691235674_screenshot_5.jpg (52.11 KB, 800x484 - viewed 3 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Last Login:Today at 07:10:02 am
Location: Beograd
Posts: 17 659


« Reply #4 on: August 17, 2023, 10:38:23 am »


Оживљавање идеје старије од једног века. Немачки Линзе чамци, јапански Шинјо (самоубилачки), италијански МТМ... све су то давно измишљени и коришћени "рођаци". Данас су технолошке могућности неупоредиво веће, технологија боља, електроника где год хоћеш. Само је тротил и даље тротил, ако не користе торпекс или нешто друго. Руси имају разна средства противдејства, електронска, па ракетобомбе Дамба, ПДДБ, а и обичан митраљез 12,7 је ефикасан. Важно је бити будан, на опрезу и, наравно, пре свега... трезан!

А ево и украјинског морског дрона Sea baby који изгледа мало озбиљније.


* maxresdefault.jpg (93.68 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)
« Last Edit: August 17, 2023, 10:46:57 am by kumbor » Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Last Login:May 13, 2024, 07:42:32 pm
Posts: 1 427


« Reply #5 on: September 12, 2023, 05:30:47 am »

Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Last Login:May 13, 2024, 07:42:32 pm
Posts: 1 427


« Reply #6 on: September 13, 2023, 05:04:23 am »« Last Edit: September 13, 2023, 05:24:52 am by milan55 » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.06 seconds with 23 queries.