PALUBA
May 24, 2024, 02:29:44 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 27   Go Down
  Print  
Author Topic: Nosač aviona "Admiral Flota Sovjetskoga Sajuza Kuznjecov"  (Read 220972 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #15 on: August 07, 2010, 01:17:04 pm »

Mmmm...da! Rusi su inače veoma skromni u svemu čega se prihvate. (!!!???)

Od formulisanja specifikacije krajnjeg korisnika, preko projektovanja, gradnje i opremanja do uvođenja u službu, svaki ratni brod, a naročito ruski, ima težnju rasta potrebnih zapremina i deplasmana. To raste poput kvasca! Rusi su tu suviše često suviše ležerni!
S obzirom na prekid normalnog razvoja vojne brodogradnje velikih brodova od nekih 25 godina, da je reč o zahtevima novog vremena i novih tehnologija, novi nosači će biti za Ruse brodovi ne nove klase nego nove vrste. Sa 50.000t deplasmana Rusi ne mogu da naprave nosač kakav im je potreban, po projektu će deplasman biti 60.000-65.000 - a "gađam" da će im nosač na kraju izaći na 70.000t svaki. Prototip će se graditi, recimo, 10 godina, a svaki sledeći po 8. Ne isključuje se da posle završetka prototipa i porinuća drugog bude odmah započeta gradnja trećeg broda.
Ako tako bude, onda će im svaki novi brod u seriji biti u nekoj meri različit od prethodnog, različita će biti oprema, itd. Noćna mora logistike!
E, da... Ako im osnovni avion bude PAK-FA mornaričke verzije, njihov smeštaj u hangaru će biti težak, a broj ukrcanih aviona relativno mali. Dakle: TREBAĆE IM POSEBAN AVION PALUBNE AVIJACIJE!
Da bi Rusi napravili nove nosače i da bi oni bili vrhunski brodovi svoga tipa, Ruskoj mornarici potreban je novi admiral Gorškov - čovek kalibra lorda Fishera ili Von Tirpitza.
Potrebna je vrlo jasna strategija, jasni TT zahtevi, besprekorno planiranje, izuzetna tehnička i tehnološka disciplina, savršena koordinacija i mnogo, mnogo para.
Početak gradnje novog nosača ne može se očekivati pre nego što se zaustavi strmoglav godišnji pad broja i tonaže brodova svih drugih tipova i klasa.
Dakle, početak gradnje ne može početi pre 2018-2020., završetak prototipa do 2030, drugi u gradnji 2028-2036, treći 2033-2041., itd.Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #16 on: August 08, 2010, 10:49:06 pm »

Rusi su dosta uznapredovali po pitanju efikasnosti upravljanja. Ocigledno je da Putin-Medvedev hoce da smanje rusku armiju i da obnove tehniku.
Jedan deo svog uticaja ostvaruju preko energenata a drugi deo ce morati (kao i ostale zemlje) preko snage svoje vojske.
Primetno je da je ovaj dvojca prilicno pragmatican tako da ako se udje u gradnju nosaca da ce se to ici nekim mnogo normalnijim tempom nego do sad.

Dosta su naucili iz eksplatacije Kuznjeceva a i dosta ce nauciti iz njegove rekonstrukcije. Osim toga odlucili su se da oforme novi centar za obuku mornaricnih pilota palubne avijacije koji ce se nalaziti u Rusiji a ne u Sevastopolju tako da je ocigledno da se ozbiljno prislo ovom problemu i da Rusi ozbiljno planiraju izgradnji i upotrebu nosaca.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #17 on: August 08, 2010, 11:21:32 pm »

Gradiće nosač aviona, i to deplasmana od oko 40,000 t. Wink Evo i jedna novost: inženjeri ROSBORONOEXPORT-a su pratili čitav tok remonta nosača aviona São Paulo, što uključuje i remont liftova i katapulta. Parne mašine su im poznate, nuklearni pogon takođe, baš kao i avioni...
A prilikom inspekcije NA "São Paulo", ustanovili su da bi isti bez problema mogao da podržava operacije 24 Su-33, bez ikakvih ograničenja. Wink Jedino što bi bilo potrebno da se uradi je dodatno ojačanje snage katapulta za 20%, ili postavljanje dodatne "ski-jump" rampe, i premeštanje kablova za zaustavljanje. Da li će to biti urađeno na "Kuznjecovu"? Ne sumnjam!

Quote
Sabe-se o governo da Rússia ofereceu ao do Brasil 16 Su-33 em 2005. É dito usualmente por leigos que o Su-33 é demasiadamente pesado para o A-12. Entretanto, engenheiros russos da ROSOBORONEXPORT mediram o NAe São Paulo todo e examinaram seus elevadores e catapultas, concluindo que ele poderia operar até 24 Flankers Su-33 sem qualquer restrição.


Necessitaria somente efetuar a troca dos cabos de retenção e a colocação de um  SKI-JUMP (rampa de ski ou, mais apropriadamente "salto para o céu") ou reforçar as catapultas, adaptando-se às aeronaves. Devido à extraordinária potência dos 2 motores do Su-33, as catapultas necessitariam ser apenas 20 % mais potentes que as atuais (de 20.000 para 24.000 kg).

Link: http://www.defesabr.com/mb/mb_naes_Brasil_a12.htm
« Last Edit: August 08, 2010, 11:29:05 pm by ZastavnikDjemo » Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 590


WWW
« Reply #18 on: August 09, 2010, 08:10:45 am »

Zar ne postoji ona priča kad su - negdje na Mediteranu, u nekoj (kao) zajedničkoj pomorskoj vježbi - Amerikanci kao za primjer Rusima katapultirali svoje igračke. Onda su Rusi izvukli valjda Su33, koji je poletio s njihovog "nosača" bez katapulta, a sve skupa bilo je frustrirajuće za drugove Amerikance ... 
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #19 on: August 09, 2010, 10:40:36 pm »

Mislim da nema šanse da Rusi "ukroje" svoj nosač u gabarite Clemenceau/Focha. Ovi "Francuzi" su odlični "čistokrvni" nosači ograničenog deplasmana, međutim, nemaju pravu konstruktivnu zaštitu, tj. oklopne pregrade i sistematsku podvodnu zaštitu.
Po standardima nepotopljivosti i borbene otpornosti broda koje Rusi imaju za velike brodove to je nedopustivo. Konstruktivna zaštita "jede" mnogo deplasmana, pa je naravno takav brod veći.

Jedna od osnovnih mana prve trojke "nosača" (Kijev, Minsk, Novorosijsk) je to što oni nisu imali konstruktivnu zaštitu. Tek je "Gorškov" (ex. "Baku") dobio kakvo-takvo "ekraniranje". Zato jedini nije proglašen neperspektivnim, mada je i on jedva izbegao brener. "Kuznjecov" je od početka projektovanja imao predviđenu konstruktivnu zaštitu, a neporinuti "Uljanovsk" već je trebalo da bude "pravi" nosač, sa dobrom zaštitom.
Uostalom, što se tiče konstruktivne zaštite - jel` neko stvarno misli da američki CVN nisu oklopljeni i nemaju sistematsku podvodnu zaštitu! Naravno da imaju.

Lepo je to što Rusi prikupljaju informacije o nosačima sa raznih strana. To znači da možda ozbiljno misle o novim nosačima. Ako budu racionalni i maštoviti istovremeno, možda mogu da naprave odgovarajući brod i od 60.000t. deplasmana.

To što "Suška" uzleće bez katapulta i ski-jumpa odlična je stvar, samo ne znam koliko je u tom trenutku imao goriva i podvesnog tereta. Američki avion mora da koristi katapult, inače bi se smandrljao sa palube kao pijana kokoš. Zato sa katapulta uzleću sa 100% goriva i 100% podvesnog tereta. Zato su i pravljeni, a ne da izvode filmske trikove! "Suška" možda uzleće bez katapulta, ali i sa svog ski-jumpa teško uzleće dobro natankan i naoružan!
Su-33 je odličan palubni lovac, kao i sva njegova "familija". Šteta što ih je napravljeno samo tridesetak komada. To je ono što Rusi zovu "kvaziserijska proizvodnja". To je danas sva udarna palubna avijacija Rusije. Dovoljno samo za opitovanje i prikupljanje iskustva. Učiti, učiti i samo učiti, reče Lenjin. Od Francuza i Amerikanaca mogu mnogo da nauče što se tiče nosača aviona i njihove upotrebe.
Uostalom, kada je Tupoljev bio kod Staljina radi kopiranja B-29 i projektovanja Tu-4 kao sovjetske kopije, vodio se otprilike ovakav razgovor:
- "Druže Staljin, mi možemo napraviti bolji avion od ovog američkog."
- "Nemojte praviti bolji, napravite dobar - napravite onoliko dobar koliko je dobar ovaj i biće dovoljno!"
« Last Edit: August 09, 2010, 10:47:55 pm by kumbor » Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #20 on: August 09, 2010, 11:52:43 pm »

Nosači aviona klase "Clemenceau" imaju oklopnu zaštitu palube, kao i zaštitne pregrade, a pogon i skladišta municije su takođe veoma dobro zaštićeni.   
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #21 on: August 10, 2010, 02:35:10 am »

Nosači aviona klase "Clemenceau" imaju oklopnu zaštitu palube, kao i zaštitne pregrade, a pogon i skladišta municije su takođe veoma dobro zaštićeni.   
Jeste, čim sam pročitao primedbu pogledao sam po literaturi i video da sam pogrešio. Mašine, skladišta municije, goriva i BOC imaju lokalnu zaštitu 30-50mm. Paluba ima zaštitu 45mm. Širina podvodne konstruktivne zaštite je 5,5m. Solidno za tu veličinu broda.
Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 590


WWW
« Reply #22 on: August 10, 2010, 05:42:59 am »

Konstruktivna zaštita "jede" mnogo deplasmana, pa je naravno takav brod veći.
Rusi i tako nikad nisu imali problema s veličinom  Cool
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #23 on: August 10, 2010, 10:01:51 am »

Sa veličinom ne, ali sa održavanjem jesu. Zato su dva puta u XX veku ostajali praktično bez flote.
Logged
Patriot
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 590


WWW
« Reply #24 on: August 10, 2010, 11:34:44 am »

Sa veličinom ne, ali sa održavanjem jesu. Zato su dva puta u XX veku ostajali praktično bez flote.
Velika je Rusija, preživjet će. A vjerojatno negdje stasa i neki novi Sergey Gorshkov ... Rusi danas ipak imaju mudro vodstvo.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #25 on: February 12, 2011, 09:28:54 pm »

Počela je ugradnja protivavionskog naoružanja na kineski nosač aviona klase "Varjag"; prema neslužbenim podacima, brod će nositi ime "Ši Lang", po kineskom admiralu koji je osvojio Tajvan.


* silangpvo.jpg (95.36 KB, 585x480 - viewed 248 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #26 on: April 11, 2011, 11:23:18 pm »

Prikazan je prvi put i na sajtu kineske novinske agencije Xinhua. Uskoro se očekuje i prijem u službu.

Link: http://news.xinhuanet.com/english2010/photo/2011-04/08/c_13818821.htm
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #27 on: April 11, 2011, 11:44:11 pm »

Nisam do sada na netu našao detaljni analitički tekst ovim povodom. Brod je rđao u Nikolajevu više od deset godina. Veliko je pitanje u kakvom je stanju trup.Kinezi su svakako u stanju da osposobe brod za obuku i nekakvu eksperimentalnu upotrebu. Da li je brod u stanju da može biti doveden u potpuno combat operational stanje, ne bih znao da odgovorim. Potrebno je više informacija.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #28 on: April 11, 2011, 11:51:24 pm »

Brod dobro izgleda, e sad kakvo je stanje unutra...to samo kinezi znaju. Čisto sumnjam da bi se oni toliko znojili oko njega da ne valja. Osim toga to će biti prvi nosač aviona u njihovoj službi, a imaju i nameru da grade svoje nosače...uostalom vreme će pokazati šta imaju na umu.
Logged
ZastavnikDjemo
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 509« Reply #29 on: April 12, 2011, 09:13:57 pm »

Pa ovaj će dobro da posluži za obuku, a za to će im trebati dosta vremena. Na pomoć sa strane ne mogu da računaju, osim na Rusiju, koja je koristila svoje nosače za zaštitu "sefova", područja gde su se nalazile njihove nuklearne podmornice. Pitanje šta Kinezi uopšte žele sa nosačima aviona, da li da štite sopstvene nuklearne podmornice, ili pak žele u budućnosti da stvore i ofanzivnu flotu.
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 27   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.