PALUBA
May 24, 2024, 08:01:12 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27   Go Down
  Print  
Author Topic: Nosač aviona "Admiral Flota Sovjetskoga Sajuza Kuznjecov"  (Read 220991 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #195 on: November 18, 2016, 04:02:24 pm »

Upravo tako, osnovni razlog za prihvatanje kotlova bila je upravo želja da se omogući korišćenje mazuta u situaciji rata, kada bi rafinerije bile među prvim ciljevima, što bi ubrzo dovelo do nedostatka kerozina kao više frakcije - a koji bi bio upućivan prioritetno u RV. Drugi razlog bilo je očuvanje brodske kotlogradnje.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #196 on: November 18, 2016, 04:03:14 pm »

Na ovim linkovima je opširnije predstavljena problematika parnog pogona VMF RF i zašto se vije crni dim sa nosača...

«Адмирал Кузнецов» или немного слов о дыме

Эсминцы пр. 956. Часть 5. Кто виноват?


p.s. Ako je @kumbor raspoložen da prevede bitne pojedinosti , svi mu se zahvaljujemo unapred 

Probaću, danas je petak, pred nama je vikend. Smiley
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 905« Reply #197 on: November 18, 2016, 04:11:01 pm »

рекох већ да се у пловила не разумем, али још увек не видох полетање амера са носача у леденим условима... Roll Eyes

А гдје би морао да буде тај амерички носач да би авиони са њега полијетали у "леденим условима"? Па морао би да дође право мечки на рупу. Самоубиство.
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 194


« Reply #198 on: November 18, 2016, 05:17:20 pm »

око аљаске на пример? Roll Eyes
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 283« Reply #199 on: November 18, 2016, 09:39:00 pm »

Nema fotomontaze Kuznjecov bas dimi

RT-ov snimak poletanja Su-33

Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #200 on: November 19, 2016, 03:24:51 pm »


 Članci sa linka su dugi i detaljni. Ovde ću u tezama navesti pojedine izvadke iz teksta, kako bi svima bilo jasno. Takođe iz razloga jasnosti - da bi svako mogao čitati, ovde pišem na latinici.

Pisac teksta o dimu Kuznjecova kaže na početku - dim koji gustim oblakom kulja iz dimnjaka savremenog broda koji radi na dizel/kerozin ili teški mazut - nikad nije dobar znak. Dobro podešeni dizel motor ili kotao na mazut skoro uopšte ne dime.
Ali, ako u cilindre motora nešto curi iz sistema hlađenja, ako puštaju karike koje dihtuju da ulje ne uđe u komoru sagorevanja, ili je gorivna smesa suviše "bogata", onda vaš motor nepravilno radi, gubi na snazi, istrošen je i potrebna mu je opravka.
Naravno, normalno je da u trenutku paljenja motora ili kotla, dok su mašine "hladne", sagorevanje se nije "ustalilo" i ima mnogo prelaznih procesa.
Ali ako mašine rade zagrejane, na većoj snazi, pa brod dimi crnim, sivim ili belim dimom, to znači da pogon pati od neke "bolesti" - sagoreva ulje, isparava vodu, "loče" suvišno gorivo bacajući čađ u nebo.
Ako mašine rade punom snagom, moguće je da poslužioci 5. BO - ( i u ruskoj Mornarici su mašinci 5. BO!) loše regulišu smešu, čineći je "prebogatom".

Što se tiče "Kuznjecova" to je nesrećan brod od samog početka. Iz neovisne / neodvisne,/ nezavisne/ nezaležne Ukrajine brod je pobegao u poslednjem trenutku, u poslednjoj fazi opremanja i probnih vožnji, neregulisanog pogona.. Grupa entuzijastičnih "ludaka" ukrala je brod "Ćubastima" ispred nosa i dovezla ga do Murmanska.
Severna flota VMF RF oduvek radi u veoma teškim uslovima, u surovoj klimi, nepoznatoj crnomorskoj, baltičkoj ili tihookeanskoj floti.
Zbog opšte nemaštine, strašne krize i propasti tokom 90ih godina svi remonti su rađeni nedovoljno, pa i nestručno.
Oktobarski pohod eskadre u Sredozemlje, pred obale Sirije zahtevao je da svi brodovi sastava plove jednakom brzinom. Gusta, masna dimčina koja kulja iz cimunjere prosto znači da su se mašinci postarali da brod plovi brzinom iznad ekonomske - blizu pune snage. Mašine su to odradile - kako su mogle, dimeći kao "pokvaren špaher". Ipak sastav brodova nije se "raspao" i nisu se obrukali pred "shadowing them" brodovima i kopnenim osmatračima NATO.
Sudbina broda mogla je biti i gora, mogao je zarđati poput krstarice pr.1164 - "Ukrajina" ukraj mola u Nikolajevu, ili je mogao postati prvi (ili drugi) kineski nosač aviona - da čovek zaplače od muke.
Šta bi trebalo uraditi - najpre mašince naterati da koliko god mogu drže pogon ispravnim - koliko je to moguće. Za 25 godina brod je prošao 5 remonta pogona, i dalje strašno dimi,a da vozi svojih projektnih 29-30 čvorova - ne može se ni sanjati.
Ozbiljno je pitanje za mornarički komandni kadar vajnih admirala - zašto brod sve ovo vreme dimi, a na palubi su stalno spremni vatrogasci.

Svakako je dobro što "Kuznjecov" plovi duge plovidbe kao ova u Sredozemlje, a ne da trune ukraj nekog mola na dalekom severu.  Posada se obučava u realnim uslovima, piloti lete u borbene misije. To i jeste "život broda". Bolje tako nego nikako.

Ovo je skraćeni deo teksta o "Kuznjecovu". Malo kasnije obradiću drugi članak "Razarači projekta 956 - ko je kriv (i šta da se radi)".
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #201 on: November 19, 2016, 06:03:34 pm »


rayara;i klase Sovremennij, projekta 956 imaju mašine veoma slične onima na "Kuznjecovu" i praktično su polovina pogona nosača aviona. 100.000ks, četiri kotla i dve osovine prema 200.000ks, osam kotlova i četiri osovine.
Istorija gradnje razarača kalse Sovremennij počela je daleko skromnije, da bi brod u konačnom projektu narastao na preko 6.000 tona, dva dvocevna 130mm topa koji daju masu minutnog plotuna od preko 5 tona i raketnim naoružanjem. Razloge ugradnje kotloturbinskog pogona sam spomenuo ranije i tu se nema šta dodati.
Ipak, od 17 sagrađenih brodova danas je operativno samo 3, ili 18%. Ostali su ili izrezani, ili na "mrtvom vezu" u iščekivanju remonta U poređenju sa velikim protivpodmorničkim brodovima, a stvarno razaračima klase "Udaloj", pr.1155 i 11551 to je vrlo loš pokazatelj, jer je od 13 brodova operativno 8, tj. 62%, prvenstveno zahvaljujući odličnom GT pogonu.
Za ovakvo stanje može biti glavni krivac ili pogon, ili posada.

Prema knjizi Kuzina i Nikoljskog, koju i ja imam i stalno koristim, "toplotna opterećenost" kotlova KVG-3 na razaračima pr.956 je 2,5 puta veća od kotlova KV-76 ili sličnih KVN-98/64 sa razarača pr.56,57 i 58 (Kotlin, Kildin, Krupnij) i krstarica 1134/1134A kresta 1 i 2. Iako su na papiru parametri ovih kotlova i kotlova KVG-3 skoro jednaki - 64/66kg/cm2 pri 470*C, stariji kotlovi su se odlično pokazali jer su neki od razarača pr.56 - Kotlin, vozili i preko 40čvorova, čime su bili najbrži razarači posleratne gradnje u svetu. Na razaračima pr.956 su kotlovi forsirani sa 18.000ks do 25.000ks po kotlu radi kompenzacije rasta deplasmana novih brodova. Najveća razlika je u "toplotnom opterećenju" koje ne komentarišem, jer ga i ne razumem, a takođe broju i prečniku vodenih cevi u konstrukciji kotla 30mm na starim i 25mm na novim kotlovima. Razloge lošeg rada kotlova KVG-3 takođe sam spominjao ranije, a autor članka koristi isti tekst knjige Kuzina i Nikoljskog. Kotlovi su se pokazali do besvesti hirovitim i osetljivim u službi. Razlog što razarači pr.956 takođe mnogo dime svedoči naravno o lošem stanju pogona u celosti, a direktni razlozi mogu biti nedostatak vazduha u ložištu, nepravilan rad dizni ubrizgavanja goriva, niska temperatura i pritisak goriva (koje mora biti dogrejano do oko 70*C pre ubrizgavanja u ložište), ili kvar sistema automatske regulacije rada kotla. Loša priprema posebno obrađene kotlovne vode takođe izaziva prosto zapušavanje cevi, pa paroproizvodnost kotla pada, pada snaga, a kotao na kraju jednostavno prestaje da radi, ponekad uz pucanje parovoda, kolektora ili eksploziju kotla. Redovan je bio slučaj da vodogrejne cevi puštaju vodu, pa je dragocena specijalna kotlovna voda zamenjivana najčešće običnom pitkom vodom. Rezultat je lako pretpostaviti - stvaranje kamenca, pucanje vodogrejnih cevi, parovoda, kolektora i ceo kotao leti u vražju mater.

S obzirom na opštepoznato stanje totalnog raspada 90ih godina u Rusiji, mnogi brodovi, a naročito razarači pr.956 nisu dobro održavani, remont je loše rađen, nije bilo delova, majstori "kotlokrpe" su često bili pijani i nisu primali platu, pa su brojni skoro novi brodovi doživljavali teške havarije i požare bez mogućnosti popravke, pa su neki posle samo 7-8 godina  efektivne službe završavali u rezalištu ili "otvarali vodu" i tonuli na rodnom sidrištu naočigled posade i porodica.

S druge strane, mislim da su krajem devedesetih godina četiri razarača pr.956 dovršena i prodata Kini. Kineska mornarica nema primedbi na ove brodove, pa ni na njihov pogon. Kinezi su izgleda obezbedili i školovanu posadu i dobar remont i pravilnu upotrebu kotlova. Bruka i sramota za rusku mornaricu! Danas je stanje u mnogome bolje, ali je za mnoge od ovih sjajnih raketno-artiljerijskih brodova danas suviše kasno!

Npr. projektni resurs kotloturbinskog kompleksa pr.956 i NA "Kuznjecov" do kapitalnog remonta i zamene iznosi 100.000h, što dostiže preko JEDANAEST GODINA NEPREKIDNOG RADA! Loš kvalitet korišćenog materijala i naročito vodogrejnih cevi u praksi je davao resurs od najviše 10.000h rada do teške havarije i slanja kotla u otpad.
Navodi se slučaj da je u periodu 1992-1994. na probnim vožnjama kotlovno postrojenje NA "Kuznjecov" davalo samo trećinu projektovane snage, pa je brod mogao ploviti najviše 18čv., umesto projektnih 29čv. A, podsetimo se, tad je brod bio "NOV". Posle vanrednog remonta 1995. kotlovi su dovedeni u manje-više ispravno stanje, pa je brod bio uslovno rečeno borbeno sposoban. Najveća postignuta brzina na mernoj milji posle remonta je po podacima iz drugog članka bila 23čv. Ne 29, ali ipak bolje od 18 čvorova.

Ovo je otprilike verno prepričani drugi članak. Detaljisanje i objašnjavanje fizike izostavljeno, jer ga i sam ne razumem.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #202 on: November 19, 2016, 06:09:23 pm »

Hvala @kumbor 
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #203 on: November 19, 2016, 06:14:04 pm »


Radi ilustracije - ne dimi samo "Kuza". LCS-1 "Freedom" upućuje svoje GT LM-2500 na izlasku iz luke.

Mašinski telegrafi na "Kuznjecovu".

"Nastojčivi" ulazi u Gdinju 2008. Dimi i čađavi da se posada poguši.

Crtež kotla KVG-3-4. Vidi se neobična konstrukcija.

Neće da mi primi slike, ne znam o čemu se radi. Format odgovara.
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #204 on: November 19, 2016, 06:15:12 pm »

.


* 582135_800.jpg (72.32 KB, 800x600 - viewed 134 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #205 on: November 19, 2016, 06:16:13 pm »

.


* 582996_800.jpg (144.3 KB, 800x600 - viewed 139 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #206 on: November 19, 2016, 06:16:57 pm »

.


* 0_10efe2_70c99279_orig.jpeg (1205.43 KB, 3008x1792 - viewed 159 times.)
Logged
kumbor
Stručni saradnik - opšti
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 558


« Reply #207 on: November 19, 2016, 06:17:39 pm »

 Eto, moram sliku po sliku.


* 0_10efe0_16e795a1_orig.jpeg (81.91 KB, 843x480 - viewed 145 times.)
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #208 on: November 20, 2016, 07:48:17 pm »

Hvala Kumbor!
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #209 on: November 21, 2016, 03:47:42 pm »

Радиус дејства авио групе носача.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1479735318_2.jpg (72.02 KB, 800x690 - viewed 135 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 22 queries.