Стихијност је постојала пре цушимске катастрофе. Бродограђевни програми после 1905. били су врло промишљени и јасни.
Koji programi? Posle rata su izgrađeni, odnosno dovršeni preddrednoti Andrej Prvozvani i drednoti klase Gangut, 4 oklopna krstaša i razarači klase Novik. Nedovoljno za vođenje modernog rata.
Kao što rekoh, moraju da izgrade najmanje 4 nosača aviona ako hoće da se igraju sa Amerima i Kinezima velike pomorske sile.
Два предреднота су довршена тек 1910, то је тачно. Саграђено је 4 дреднота класе Севастопољ, три дреднота класе Императрица на Црном мору + 80% довршен усавршени Николај 1. Оклопни крсташ Рјурик, 15.000т. Поринута 4 брза ББ/ бојна крсташа класе Бородино, довршени 30-60%, (недовршени због бољшевичког преврата и грађанског рата) - 32.00т, 12х356мм, 26чв., планирана 4 ББ типа 1914 од 35.000тД и 12х406мм,25чв. Испројектовани ББ типа 1917, 43.000т, 30чв., потпуно нове концепције. Започета је градња 7 крстарица Светлана (довршене 3 после рата).Планирано преко 40 разарача Новик (довршено 30+, неколико после рата. Саграђено је много подморница, али су најчешће биле лоше, сем десетак типа АГ (енглески/амерички типа Х ("американскиј Голланд"). Први већи површински ратни бродови са дизел погоном - топовњаче типа Карс, једна од првих опитних подморница са погоном независним од ваздуха (Почтовиј). Први у свету модерни десантни бродови - Елпидифор.
Тачно је да је цушимска катастрофа била шок са паралишућим дејством од две-три године. Морнарички генштаб називали су подсмешљиво "цушимским министарством". Али ако ово што сам горе навео није програм градње морнарице, онда не знам шта је. Да није било бољшевика и грађанског рата све би било другачије. Али није било суђено да се догоди! 1905-1914., Русија је имала годишњи раст БДП од 7-8%, огромно повећање војног буџета, 1913-14 извезла је на светско тржиште око 50% укупног на свету произведеног жита. производила половину светског злата и дијаманата, по производњи челика била је на путу да превазиђе Немачку...
1991. је уследио нови слом велике државе, комунистичко устројство је пропало (и добро је што је тако), али требало је више од десет година да како-тако стану на ноге. Познато је да у свакој великој кризи морнарица прва страда, па је тако било и у Русији. По мени би било погрешно да уђу у трку наоружавања са Американцима и Кинезима, разликују им се циљеви и приоритети.