I kod mene na Losinju stalno je bio vezan jedan granicar i barkasa ispred vojne ambulante.
U muzeju Full u Svicarskoj na zadnjem katu je izlozba Oerlikon topova. Znao sam da su bili na americkim bojnim brodovima ,ali sam se izenadio kad sam vidio velike modele njemackih bojnih brodova takodjer krcatim svicsrskim Oerlikonima. Amerikanci su u odbrani od napada japanskih kamikaza ipak prednost dali Boforsima od 40 mm nego Oerlikonima od 20 mm.
20mm Oerlikoni su postavljani na sve vrste ratnih i naoružanih trgovačkih brodova, od BB, preko NA do pomoćnih brodova. Otvaranje vatre iz 20mm topova uvek je za posadu broda bilo znak da odmah beže u zaklon, jer to je bila preteča CIWSa, poslednja odbrana, efikasna samo na 1000-1500m. 40mm Boforsi su bili daleko efikasnije oružje u svakom pogledu - i veći domet i ubojitija granata.
Prvi put čujem da je Kriegsmarine koristila Oerlikone. Oni su imali svoje FlAKove 20mm u raznim inačicama. Oerlikoni su bili na ponekom zaplenjenom brodu, a od 1943. i Kriegsmarine uvodi Boforse, u ograničenom broju, npr. na TKr. Prinz Eugen (vidno npr. na fotki tog broda u Kopenhagenu 1945).
PČ Č-80, pošto su građeni 60ih godina nisu imali Oerlikone ni u nameri, već su projektovani za montažu domaćih HSS-804 (M-55) na trocevnom lafetu koji inače potiče od firme Oerlikon. Lafet sa ramenima i kolevkama automata je na palubu montiran preko kupaste barbete, vijcima. Nišanska sprava M-55 je bila najprostija moguća kružna rešetka. Na "mom" 134 niko se nije potrudio da nišandžijama topa objasni bar uprošćeno kako se koristi ta nišanska rešetka. Zato nisu ni pokušavali gađanje cilja u VaP, jer ionako ne bi pogodili ništa. Za mog ukrcanja gađanje je bilo samo jednom, na neku hrid u Fažanskom kanalu, što je sa oko 500m bilo teško promašiti. Sećam se Mađara iz Kanjiže, nišandžije na pramčanom topu. Naveo je automate po pravcu, zatvorio oči i nogom stisnuo okidač. "Ko jebe... niko ne vidii!"

Za brod namenjen mirnodopskom - policijskom nadzoru granice na moru to je možda bilo dovoljno, ali za bilo kakvu borbenu upotrebu - nikako.