nekako sam namerno zaboravio sve sto mi se desavalo u vojsci pre 14 god a onda me je juce preko facebooka nasao drugar sa broda i otvorio portal 153

. Secanja naviru, googlao sam nas brod i evo me sada ovde. Divne su slike francuza. jako mi je zao sto je tako zaboravljen. Na 153 sam dosao posle obuke na 31 i 34. Sa oba "razaraca" smo plovili ne tako puno ali se secam jako leve vojne vezbe gde smo gadjali mete u vazduhu i na zemlji i jednom prilikom cak izpalili protivpodmornicku raketu (koja je sprzila palubu). Posle obuke sa dobio prekomandu na minolovce i kada sam dosao, pitao sam se koga sam to naljutio da ma dobijem tako grozan brod. kao po kazni. Komandant broda (ne secam se cina) je bio Mario Zanata. ustogljen i zeljan da ostane i pokaze koliko je veran novonastaloj drzavi SR Jugoslaviji. mislim da smo bili 1 ili 2 godina da smo cinove oslovljavali sa "gospodine" umesto sa "druze".
Kazem nisam voleo 153 prvih par nedelja a onda smo ispolvili iz luke ... Ono cega se secam je predivna tisina na pramcu dok smo plovili, zvezdano nebo na nocnim strazama na otvorenom moru, sok kada sam otkrio da ze kaze "livo" a ne "levo"

, veselje kada vidimo da nam se priblizava PV ili PH a mi negde u majcini nedelju dana, secam se uzbudjenja kada vidimo brodove 6te flote negde na radaru pa im se priblizimo i gledamo tudje brodove sa sveze obrijanim mornarima

, secam se albanskih i crnogorskih svercera sa brzim gliserima koje smo stalno "jurili" (nikad nisam shvatio poentu), bosonogi na drvenoj palubi.
153 je bio brod sa velikom dusom i iskustvom. Jako lepo napravljen i odrzavan dok smo ziveli na njemu, ali je vreme ucinilo svoje. Jos 94te je bilo price da nece jos dugo. Maticna luka je bio Tivat. Jednom smo nedelju dana proveli u Baru i svi smo se uplasili da cemo tamo i da ostanemo (cini mi se da je bar bio kao neka grozna ambulanta za brodove).
153 je bio kuca, Tivat je bio drzava, more je bila zena.
eto nesto sam emotivan sada. bas mi nedostaje plovidba. i ta tisina na pucini.

p.s. septembarska klasa 94, ves: kuvar/artiljerac