Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
Da sam nomalan, poludio bih.
|
 |
« Reply #945 on: August 19, 2020, 07:18:46 pm » |
|
Zahvaljujući jednoj FB grupi o naoružanju spojio sam komandira tenka T72 20648 iz 1990 godine i njegovog tadašnjeg komandira voda, mog komšiju. Pisalo se je o nekim tenkovima T72 koji su bili u kasarnama ŠCOMJ-a i poslao sam sliku mom komšiji, zastavniku u penziji. Nekadašnjem starješini u Zalužanima. Rekao mi je ko je na tenku, našao sam ga na FB-u, malo smo se raspričali, dao sam mu broj telefona mog komšije i veza je uspostavlena.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] I Bruno na tenku T72 20648 za koju mi je moj komšija rekao da je nastala prilikom snimanja emisije Dozvolite da se obratimo, odakle je sve počelo.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #946 on: August 22, 2020, 08:39:35 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #947 on: September 14, 2020, 07:11:01 am » |
|
Events at the ‘Day of the Tankmen’ at the Sverdlovsky training ground was topped by the astonishing simultaneous ‘flight’ of three 40-ton T-72B3M tanks.
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #948 on: September 14, 2020, 11:56:28 am » |
|
I jedan T-34/76 u voznom stanju.
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #949 on: September 16, 2020, 09:34:56 am » |
|
Более 200 курсантов окружного учебного центра ЦВО в преддверии Дня танкиста освоили подводное вождение боевых машин на вододроме в Свердловской области.
Экипажи на полном ходу проезжали реку в брод, затем погружались на глубину до 4 метров и пересекали водоем шириной около 100 метров.
В условиях полного отсутствия видимости и визуальных ориентиров механики-водители управляли танками по специальным приборам – гирополукомпасам, предназначенным для определения направления движения боевых машин под водой.
Кроме того, курсанты учебного центра отработали действия по эвакуации личного состава и техники в случае затопления танка.
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #950 on: September 23, 2020, 09:07:44 am » |
|
В ходе СКШУ «Кавказ-2020» подразделения отдельного танкового батальона новороссийского гвардейского десантно-штурмового горного соединения выполнили практические стрельбы из вооружения танка Т-72Б3 по целям на различных расстояниях.
Стрельба велась из танковых пушек и зенитных пулеметов «Корд». Мишени имитировали движущиеся танки, противотанковые гранатометные расчеты и артиллерийские орудия.
Выполнение задач осложнялось неожиданными вводными. Мишени появлялись в зоне огневого поражения на короткое время, что требовало от десантников мгновенной реакции и точности при стрельбе .
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #951 on: September 28, 2020, 10:43:54 am » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #952 on: September 29, 2020, 07:21:58 am » |
|
Ovo je izgleda film snimljen na početku pravljenja T72. Ovdje se vidi nekoliko prelaznih verzija T72. Vide se dvije vrste nišanskih sprava, stereoskopska i sa laserom, kupola sa PAM-om i bez njega, sa BDK i bez BDK, više vrsta točkova itd.
Udrobljeno.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #953 on: September 30, 2020, 12:07:13 pm » |
|
Terminator:
P.S. Mogli bi mi od onih T-72B, koje smo dobili, da napravimo nešto ovakvo.
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #954 on: October 03, 2020, 09:49:00 am » |
|
Eksperti proglasili najbolji tenk za Treći svetski ratStručnjaci iz Vojno-istorijskog muzeja u Drezdenu Jens Vener i Bernard Kast proglasili su T-72 za najbolji tenk Trećeg svetskog rata da je rat kojim slučajem počeo tokom Hladnog rata. Prema mišljenju stručnjaka, T-72 bio je relativno jeftin, a pritom je imao napredne karakteristike čime je nadmašivao zapadne pandane. „Sedamdesetih godina prošlog veka tenk je prilično obećavao u poređenju sa tenkovima koje je NATO imao u to vreme – na primer, nemačkim 'Leopardom I' sa veoma lakim oklopom ili američkim tenkovima M60“, rekao je Vener za jutjub kanal „Militari histori not vizualajzd“. Stručnjak je istakao da je oklop tenka T-72 pouzdano štitio posadu od štetnih faktora nuklearne eksplozije, a takođe od posledica primene hemijskog i bakteriološkog oružja. Pored toga, kako se navodi, tenk je imao veliku vatrenu moć, pritom je imao dobre manevarske sposobnosti i bio je brz. izvor
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
|
 |
« Reply #955 on: October 08, 2020, 08:17:36 pm » |
|
Ispitivanje tenka T72B3. Za RT na arapskom jeziku.
Na 1.26 se vidi penta prizma. Montaža kod ispitivanja. Ovo bi bilo potrebno da ima ekipa koja ide na biatlon, a trebao bi i u jedinici Vojske Srbije koja ima tenkove T72.
Novinarka je rekla nekoliko pogrešnih podataka, a to je rekao i direktor fabrike. U kuvajtskoj vojsci je tenk M84AB, a ne tenk T72. Ima još nekih drugih beznačajnih grešaka u izaganju.
Vidi se oprema za ispitivanje krutosti stabilizacije o kojoj sam neki dan pisao na dijelu tenk M84.
Pozdrav
Vlado
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #956 on: October 15, 2020, 08:46:20 am » |
|
Сви тенкови Т-72 Оружаних Снага Руске Федерације биће у скорије време модернизовани до нивоа модификације Т-72Б3М. У данашњем издању говоримо о овој модификацији и како је са тим повезан Тенковски биатлон.
|
|
|
|
|
|
|
Bandzi
zastavnik
|
 |
« Reply #957 on: October 15, 2020, 09:35:12 am » |
|
Još samo da vidimo ERO Relikt na tenkovima T-72B3 (bilo koje pod verzije). Relikt je za sada postavljen na T-90M i T-80BVM.
|
|
|
|
|
|
|
MOTORISTA
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #958 on: November 02, 2020, 05:03:17 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #959 on: November 04, 2020, 05:16:42 pm » |
|
Министарство одбране Чешке званично је одустало од идеје да купује страно наоружање како би обновило тенковске јединице своје државе. Основни тенк у чешкој армији, бар до 2030. године, остаје совјетски Т-72 модернизован по новом програму. У наставку говоримо зашто је ова одлука толико разљутила Пољску и како совјетска инжењерска мисао наставља да блокира развој тенковске производње на Западу?
|
|
|
|
|
|
|
|