FilipS
mornar
|
 |
« Reply #180 on: October 03, 2011, 07:04:36 am » |
|
Provjerite poštu 
|
|
|
|
|
|
|
gocemk
potporučnik
|
 |
« Reply #181 on: October 03, 2011, 11:10:13 pm » |
|
Provjerite poštu  provereno
|
|
|
|
|
|
|
gocemk
potporučnik
|
 |
« Reply #182 on: October 22, 2011, 10:04:18 pm » |
|
газела караван  [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
|
|
|
FilipS
mornar
|
 |
« Reply #183 on: October 24, 2011, 07:19:47 am » |
|
Eh, Gocu krenulo "poboljšavanje" Gazele. Samo da ne pretjeraš... zamisli Ferarija u karavan izdanju 
|
|
|
|
|
|
|
gocemk
potporučnik
|
 |
« Reply #184 on: October 24, 2011, 08:32:55 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #185 on: October 24, 2011, 08:52:15 pm » |
|
Mali OT Eh, Gocu krenulo "poboljšavanje" Gazele. Samo da ne pretjeraš... zamisli Ferarija u karavan izdanju  Ferrari 456 Venice Station Wagon [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Meni OK  LPB
|
|
|
|
|
|
|
gocemk
potporučnik
|
 |
« Reply #186 on: October 24, 2011, 09:33:42 pm » |
|
значи bozo 13, све је могуће па и sa-342 газела караван.  мој цртеж је требало да буде нешто као транспортан верзијана на основу газела за 6 особа.
|
|
|
|
|
|
|
FilipS
mornar
|
 |
« Reply #187 on: October 25, 2011, 07:17:18 am » |
|
O ukusima nema smisla raspravljati... Ferari karavan, svašta  Gazela zapravo ima u "karavan" verziji, jedan dio civilnih (uglavnom za sjevernoameričko tržište) je proizveden duži za 20 cm! Krupniji teksašani nisu mogli sjesti nazad 
|
|
|
|
|
|
|
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #188 on: November 21, 2011, 10:56:18 am » |
|
Sa proslave Dana KOV-a, 16.11.2011. godine u Nišu.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
|
|
|
|
proxy1969
potporučnik
|
 |
« Reply #189 on: November 21, 2011, 06:51:26 pm » |
|
Simpatična letjelica, imao sam jednom priliku da ma provozaju mali krug (u privatnom vlasništvu) u originalu. Mene osobno zanima i to već dosta dugo, a nadam se pošto ovdje očito ima stručnih ljudi da ću i dobiti odgovor na slijedeće pitanje: Zbog čega za potrebe ex RV i PVO nikad nije razvijena prava borbena varijanta, varijacija po principu kao što je za US Army od transportera Bell UH-1 Iroquois načinjen AH-1 HueyCobra/Cobra već se eksperimentiralo s Gama – projektom (izvorno Izraelskim). Poznata mi je načelno problematika oko kompliciranosti projekta glave rotora, problematika uzgona krila na helikopteru, ali ukoliko je SFRJ imala licencu za ovaj model, imala je u V.Gorici dobru bazu s iskusnim ljudima u radu s puno većim strojevima Mil Mi-8, imala je VTI Žarkovo (ipak je tamo bilo stručnih i iskusnih ljudi) i ono što je najvažnije vrlo veliku potrebu za takvom letjelicom, kod ovog mislim na taktiku ONO i DSZ, TO, povlačenje u unutrašnjost BiH, napad manjim i iznenadnim udarima itd.“ Sačekuša“ u ravnicama Vojvodine i Slavonije neprijateljske „željezarije“ u otočim sjenama s protiv brodskim raketama….. uglavnom da ne duljim mislim da sam malo obrazložio pitanje pa molim neki odgovor….
|
|
|
|
|
|
|
FF
zastavnik I klase
|
 |
« Reply #190 on: November 21, 2011, 08:23:26 pm » |
|
U predratnoj podeli zaduženja po zavodima, remont svih helikoptera obavljan je u VZ "Moma Stanojlović". Moma je još radila program transportne avijacije (An-22), i čini mi se J-22. "Zmaj" je radio G-2, J-21, MiG-21, osvojili su MiG-23 za ino tržište i radili na usvajanju MiG-29. Sve motore je radio VZ "Orao".
|
|
|
|
|
|
|
proxy1969
potporučnik
|
 |
« Reply #191 on: November 21, 2011, 08:37:21 pm » |
|
U predratnoj podeli zaduženja po zavodima, remont svih helikoptera obavljan je u VZ "Moma Stanojlović". Moma je još radila program transportne avijacije (An-22), i čini mi se J-22. "Zmaj" je radio G-2, J-21, MiG-21, osvojili su MiG-23 za ino tržište i radili na usvajanju MiG-29. Sve motore je radio VZ "Orao".
Je imaš pravo, moja greška sorry, malo sam se zanio s današnjim stanjem, jbga malo me zeza JMBG............
|
|
|
|
|
|
|
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
|
 |
« Reply #192 on: November 22, 2011, 01:02:36 pm » |
|
Proxi, занимљиво питање јер сам га и сам постављао тамо негде 1985-6 године колегама из авијације РВ и ПВО. Нису знали одговор осим оног, дај шта даш. Можда ипак због сложености и великих трошкова које продукција за сопствене потребе не би покрила а на страно тржиште, због већ развијених хеликоптера би се тешко пробили.
|
|
|
|
|
|
|
FilipS
mornar
|
 |
« Reply #193 on: November 22, 2011, 01:21:35 pm » |
|
Možda odgovor leži u činjenici da je Gazela nastala iz tadašnje potrebe RVa Francuske i Engleske za dobrim LOH (Light Observer Helicopter) iliti po naški lakim osmatračkim/izviđačkim helikopterom. To su i dobili (čak i više od toga!) Druga je priča što su na odličnu LOH platformu, želeći iskoristiti sjajne performanse novoga helikoptera, "nakalemili" raznovrsno naoružanje. Gazela jednostavno nije zamišljena da bude "pravi" borbeni helikopter.
|
|
|
|
|
|
|
pvanja
kapetan korvete
|
 |
« Reply #194 on: November 22, 2011, 03:29:16 pm » |
|
Gazelu u PO ulozi su koristili i Francuzi i Englezi. Pred raspad SFRJ razmatrala se nabavka i jedne eskadrile Mi-24 helikoptera u paketu sa Mi-17. Bijo je teks o helikopterima Mi-8/17 u Odbrani/Aresenalu gde se provalic i ovaj podatak.
|
|
|
|
|
|
|
|