PALUBA
April 12, 2024, 06:23:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 34   Go Down
  Print  
Author Topic: SA-341 / 342 Gazela / Gama  (Read 293200 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #210 on: November 29, 2011, 10:48:07 pm »

Dali je Gama imala maljutke sa klasičnim "joistick" vodenjem ili je testirano/upotrebljeno i novo poluaktivno vodenje?

LPB
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 636


« Reply #211 on: November 29, 2011, 11:58:54 pm »

мислим да е био полуактивно наведување или где е усмерен поглед копилот из перископа и ракета на тај начин се води, и овај систем био целосно развијан од наше стране или цели 10 година су потрошени во развој овој типа на полуактивно водење.
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 634


« Reply #212 on: November 30, 2011, 12:45:23 am »

Upotrebljavano je i poluaktivno vođenje Maljutke. Sistem za poluaktivno vođenje rakete se nije razvijao 10 godina. Drugo je pitanje što je kasnije uveden. I bez poluaktivnog vođenja postizao se visok procenat (preko 90% uspešnih pogodataka na statičnu metu).

Nije dovoljno da strelac samo gleda - usmeri pogled kroz periskop i da se na taj način raketa "vodi". Đojstik je neophodan i kod klasičnog vođenja, tako i kod poluamatskog. U polumamatskom režimu olakšano je strelcu završno vođenje rakete do cilja i još veći procenat uspešnog pogađanja. Neznam za slučaj da se ikada gađala maljutkom meta - (tenk) u pokretu.

U oba slučaja helikopter je iako na maloj visini, svo vreme statičan, na  maloj udaljenosti od cilja (okvirno 3 Km) pod opasnošću izlaganja protivničke vatre. Dobijeno je vremenom na probojnosti oklopa raketom Maljutka, ali je domet ostao skroman i sistem  navođenja kao i sama raketa prevaziđeni. Sledi novi tok. Nova raketa, znatno većeg dometa, probojnosti, opcija gađanja cilja u pokretu ... itd.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Mogućnosti naoružanja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dobar opis i istorija Gazele SA-341/342 :

<iframe width="720" height="420" src="//www.youtube.com/embed/PBcDkkU4Tog?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

* SA-341 - Gazela - crtež.png (13.22 KB, 1024x340 - viewed 626 times.)

* Moguće naoružanje Gazele.jpg (54.3 KB, 620x520 - viewed 238 times.)

* 2X 7,62 mm Opcija.jpg (161.26 KB, 1240x1654 - viewed 248 times.)

* Moguće naoružanje Gazele ...br,2..jpg (218.3 KB, 1240x1654 - viewed 346 times.)

* Mogućnost nošenja kontenjera od 12,7 mm.jpg (259.68 KB, 1240x1654 - viewed 249 times.)
« Last Edit: November 30, 2011, 12:51:29 am by dogfight » Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #213 on: November 30, 2011, 12:49:04 am »

Hvala društvo na odgovoru.

Još jedno pitanje. Dali je baterija na streli bila klasična, ili je bila koja varianta sa produženim režimom rada ili kako da napišem vanjsko napajanje?

LPB
Logged
Pera
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 930« Reply #214 on: November 30, 2011, 12:54:59 am »

Neznam za slučaj da se ikada gađala maljutkom meta - (tenk) u pokretu.
DA

U oba slučaja helikopter je iako na maloj visini, svo vreme statičan, na  maloj udaljenosti od cilja (okvirno 3 Km) pod opasnošću izlaganja protivničke vatre.
NE

Dali je baterija na streli bila klasična, ili je bila koja varianta sa produženim režimom rada ili kako da napišem vanjsko napajanje?
Spoljno napajanje, sa helikoptera.
Logged
zixo
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 555


« Reply #215 on: November 30, 2011, 08:32:41 am »

dogfight

Pogledajte malo snimke sa poslednih vezbi VS na Pasuljanskim livadama, gde se lepo vide GAME kako gadjaju u horizontalnom letu a ne samo u lebdenju.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #216 on: November 30, 2011, 08:41:08 am »

Dali je Gama imala maljutke sa klasičnim "joistick" vodenjem ili je testirano/upotrebljeno i novo poluaktivno vodenje?

LPB

Ako se ne varam, HM-45 je imala klasicno navodjenje sa dzojstikom, dok HM-45M je imala poluautomatsko navodjenje.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 277« Reply #217 on: November 30, 2011, 03:52:52 pm »

Generalno nije mnogo bitno da li je navodjenje rucno ili poluautomatsko obzirom da su strelci podoficiri profesionalci. Cak je rucno navodjenje bolje jer iskljucuje efekte ometanja ali je poluautomatsko udobnije i rasterecuje strelaca.
Glavni problem je mali domet, mala probojnost raketa i mala brzina leta rakete.
Kao sto su vec rekli Gazela moze da gadja i iz brisuceg leta ali neznam koliko joj to pomaze obzirom da se tada priblizava meti pravoliniski (doduse takvim lansiranjem se povecava daljina leta rakete i brzina same rakte ali skromno) .
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 634


« Reply #218 on: November 30, 2011, 06:33:06 pm »

Dužan sam da se korigujem !

U ranijim izvedbbama kod naoružane Gazele tipa HN-45, letelelica je na maloj visini lebdela udaljena oko 2,5 km od cilja i samo je vođenje rakete bilo klasično. Operatoer gleda i kroz periskop ali svo vreme aktivno koristi đojstik. Nakon 4 sekunde nakon odvajanja sa pajlona pali se marševski motor - (dostiže se mala brzina - 110 m/s i mala probojnost). Primera radi, raketa TOW,  takođe žičano vođena ima više nego duplu brzinu kretanja.

Operater nakon toga, kroz periskop, putem đojstika brzo mora da smiri let rakete, malim pomeranjem vodi istu svo vreme do cilja. Na završnom delu putanje (okvirno 100 metara do tenka, raketa leti samo 1,5 metar od zemlje i najmanja dekocentracija, pogrešno pomeranje đojstika, vodi u promašaj). Uvođenjem poluaktivnog vođenja - SACLOS i nove generacije Maljutki sa znatno većom probojnošću, značajno se olakšava operateru i Gazela može i iz niskog, horizontalnog leta da dejstvuje.

I sama Maljutka dobija nešto povećan domet (do 3 Km),ali je ključan problem što se time Gazela, obaranjem nosa i kretanjem napred, još više približava cilju na maloj udaljenosti i direktno izlaže neposrednoj opasnosti - protivničkoj vatri a sama neoklopljena.

Puluaktivno navođenje je prvo nastalo na zemlji a tek kasnije kao koncept prenešen u Gazelu - Gamu. Prvo je sistem poluaktivnog navođenja proveren na zemaljskom lanseru, potom na protivoklpnom BOV vozilu zvanom POLO a tek kasnije kako navodi Trpe na helikopteru Gazela HN-45M.

Prve i kasnije izvedbe rakete Maljutka, manjeg i nešto većeg dometa u tri izvedbe, sa opciijom probijanja oklopa i preko 800 mm postaviću kasnije u prilogu.

Moguće je gađati i ciljeve u pokretu sa malom brzinom kretanja ali se time Gazela izlaže još većoj opasnosti protiv dejstva. Koncept Maljutke na Gazeli je prevaziđen i ima jedino dalju opravdanost u zemallskom lansiranju iz sakrivenih položaja u rejonu očekivanog pravca dolaska tenkovske kolone, gde ista nema mogućnost manevrisanja.

U međuvremenu dolazi do osvajanja novog raketnog goriva, osvaja se potpuno nova raketa velikog dometa do 9 Km, značajno usavrašava navođenje a ostvarena visoka probojnost - iznad 800 mm pancirnog čelika zadržava. Dolazi do primene aktivnih kanara u nosnom delu rakete, velike manevarbilnosti ...itd.

Tu Gazela gubi ulogu i menja se drugom platformom. O tome kasnije.

Dobijeno je značajno na probojnojsti Maljutke ali je domet ostao mali. Sa poluamtskim navođenjem Gazela HN-45M praktično čeono prilazi cilju, dovolno je baražno otvaranje vatre bilo iz manjih ili većih cevnih kalibara , a naročito prenosivih - mobilnih IC navođenjih PVO raketa tipa Strela, Šilo- Igla i Gazela je cilj koji se lako obara.

Potpuno isti sistem vođenja, kao i kod prve generacije Maljutki, klasično vođene sa zemlje ali sa neuporedivo naprednojom optikom za nišanjenje i pultom prilagođenom za operatera u helikopteru. Da bi operater uopšte prešao na bojevo gađanje, bez obzira dali se radilo o vođenju sa zemlje ili iz vazduha, mora da da prođe kroz stotine školskih ispaljenja na zemaljskom trenažeru- (postoje dva tipa zemaljskog trenažera). Jako je bitan faktor koncentracije, brzog reagovanja i psihičke stabilnosti. Tako da su i sami strelci - operateri profesionalci.

Stari koncept, klasičnog vođenja Maljutke, male probojnosti sa HN-45 :

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

HN-45/M - U zavisnosti dali je klasično ili poluamtsko vođenje. Na predmetnoj slici je Maljutka starije genracije i manje probojnosti :

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Pojava potpuno nove generacije Maljutki, visoke probojnosti, povećanog dometa i uvođenje poluaktivnonog vođenja - SACLOS :

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prikaz na statičkom delu tri vrste Maljutki sa više izvedbi probijanja znatno većeg oklopa. Levo se vidi i Bumbar, koji će vremenom u zemaljsoj protivklopnoj borbi možda u celosti  da zameni Maljutku, pre svega zbog mobilnosti, manevarbilnosti i naprednijeg vođenja - (samomonavođenja u završnoj putanji). Ovo je je već oblast KOV.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nova generacija protivoklopne rakete velkog dometa i probojnosti, namenjena za precizno gađanje tačkastih i utvrđenih ciljeva kako stacionarnih, tako i u pokretu. Aerodinimički izvedena iz ALASA -( lansirannje apriori sa stacionarnih platformi, velikog dometa, sa uvođenjem modernog samonavođenja, koju pogoni TM-40) , dok derivat LARANA ima raketno gorivo za pogon, veliku inercijalnu brzinu ...itd.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Podvešene 2 Maljutke starije generacije i donja v-v - Strela.jpg (152.11 KB, 557x492 - viewed 235 times.)

* HN - 45 -GAMA.jpg (82.22 KB, 600x403 - viewed 596 times.)

* 3 tipa bojeve glave Maljutke.jpg (165.35 KB, 892x1183 - viewed 394 times.)

* Tri vrste bojevih glava na Maljutci.jpg (92.77 KB, 613x444 - viewed 221 times.)

* LORANA - Nova generacija dometa do 9 Km sa nove platforme.jpg (29.21 KB, 293x345 - viewed 104 times.)
« Last Edit: November 30, 2011, 06:44:56 pm by dogfight » Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #219 on: November 30, 2011, 06:50:15 pm »

Koliko vidim, problem je u dva detaila.

Max brzina kretanja cilja (bočno), limitacija manevarskih osobina maljutke
Paralaksa između strelca, rakete i cilja. Raketa leti pravolinijsko od lansera do cilja. Verovatno postoji neko max odtupanje (max daljina od strelca do lansera). Sa kretanjem helikoptera brzo može da se desi da raketa promaši cilj, zbog toga, jer nišanđija vidi cilj pod drugim kutem od onoga, pod kojim putuje raketa.

LPB
Logged
Bozo13
Stručni saradnik - KoV
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 530« Reply #220 on: November 30, 2011, 07:52:06 pm »

Na završnom delu putanje (okvirno 100 metara do tenka, raketa leti samo 1,5 metar od zemlje ...


Po mom skromnom iskustvu na trenažeru, koliko se sječam raketa nikad ne ide na 1,5 m iznad zemlje.

Pisali o tome u temi Bojevo gađanje GOMBR-e na poligonu Gašinci. Inače slažem se, koncentracija mora biti 110% prilikom vodenja rakete.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 345


« Reply #221 on: November 30, 2011, 08:08:28 pm »

Колико знам Газеле наоружане ПО ракетама су употребљене  у време тачке 11. у реалним условима и то доста успешно. Употребљено је ( у једном случају који ми је познат) више хеликоптера одједном (полуескадрила).  Какво је било вођење ракета тада не знам, али највероватније оно старо.
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 634


« Reply #222 on: November 30, 2011, 08:14:51 pm »

Božo, upravo tako !

Maljutka je jako limitirana vezano za manevarske sposobnosti. Praktično se radi o "pravolinijskom kretanju rakete" i obučenosti strelca da u što što kraćem vremenu stabilizuje putanju iste i dovede je u končanicu na periskopskom nišanu - (bez obzira dali se radilo o klasičnom ili poluamatskom vođenju koji olakšava gađanje).

Korelacija između strelca, rakete i cilja je ključna !

Uvođenjem faktora kretanja ( a znamo da se helikopter naginje ka napred između lebdenja i prelaska u režim letenja), naročito ako je cilj u pokretu, može lako doći do odstupanja ugla pod kojim strelac vidi cilj od leta same rakete.

Uvođenjem faktora brzine a samim tim i faktora vreme,  kod Maljutke koja je nemanevarbilna, em sa današnjeg aspekta spora ( 110 m/s) velika je opasnost pogađanja samog helikoptera koji čeono leti ka cilju a i sam uspeh pogotka cilja, naročito ako je u pokretu.

Po lansiranju, Maljutka širi zadnja zakrilca i bez obzira da li se radilo o klasičnom ili poluautomatskom načinu vođenja ista je nemanevarbilna.

Dovoljno je pogledati aeroprofrofil iste rakete namenjene za dejstvo sa zemlje i videti isto. Svesno ću postaviti ruski prikaz sistema Maljutke za vođenje sa zemlje sa periskopom i našu izvedbu - (ceo periskop se preklapa i nosi u kutijastom pakovanju sa raketom). Već sam rekao da je sistem optoelektronike i periskopskog lansera, kao i samog pulta savršeniji i prilagođen kokpitu Gazeli kao letećoj platformi.

Sama raketa je aerodizajnom profilisana da nije manevarbilna:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dalja evolucija rakete:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Način izvedbe kontrolnog pulta sa đojstikom i periskopom - (Krušik) :

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Flight International 1990:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Koliko je Gazela ranjiva i nezaštićena u horizontalnom pravcu kretanja najbolje pokazuje sledeća fotografija:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Ruski opis - Komplet Maljutke sa pultom za navođenje sa zemlje.jpg (49.33 KB, 600x347 - viewed 826 times.)

* Dalja evolucija.jpg (41.37 KB, 600x366 - viewed 1003 times.)

* Kontrolni panel - đojstik i periskop za vođenje Maljutke sa zemlje.jpg (91.9 KB, 512x764 - viewed 596 times.)

* Flight International 1990.jpg (158.49 KB, 871x555 - viewed 594 times.)

* Tri Gazele - Gama u formaciji.jpg (80.14 KB, 1024x668 - viewed 639 times.)
« Last Edit: November 30, 2011, 08:24:13 pm by dogfight » Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 634


« Reply #223 on: November 30, 2011, 09:42:56 pm »

Strelci, profesionalni operateri na Maljutkama, bilo da se radi o gađanju sa zemlje ili vazduha, uglavnom se maksimalno trude da održe končanicu periskopa u središnji deo tenka (upravo gde se spajaju kupola i donji postroj). Znano je da je cilj konstrusianja tenka upravo što niža silueta, a gde to nije u dovoljnoj meri izvodljivo isti se deo štiti dodatnim oklopom ili reaktivnim oklopom - (eksplozijom samog oklopa, umanjuje se kumulativno - probojno dejstvo).

Iskusni operateri u završnoj putanji uspevaju da neko vreme i održe let Maljutke na ekstremno maloj visini. Dali će raketa pogoditi mesto spoja kupole i donjeg postroja veliki je znak pitanja ! Cilj je gađanje središte tenka a gde će usledititi eventualni pogodotak ili izbacivanje tenka van upotrebe zavisi od slučaja do slučaja.

Uglavnom u završnom delu putanje Maljutka kod iskusnih strelaca - operatera leti vrlo nisko.

Uzmimo za primer npr. nije bitno tenk T-90 i mogući, vrlo realan pogodak Maljutke u središnji deo, pod uslovom da je tenk statičan - ( danas retkost na modernom ratištu, jer ih je gro u stalnom kretanju sa opcijom gađanja u pokretu ). Ipak izvesno vreme su i statični ili sporiji, zavisno od reljefa. Pokušaću primerom (slika u slici) da dovedem napadni ugao Maljutke u završnoj putanji, što je vrlo realno nevezano za tip tenka, pa je dovoljno videti visinu  Maljutke od zemlje - ( ista leti po pravilu horizontalno, sa ciljem da se što više stabilizuje let rakete, a nikako okomito ili pod velikim napadnim uglom na tenk ). Veliki napadni ugao u završnoj putanji leta Maljutke po pravilu je promašaj.

Najviše uspeha HN-45/M postiže dejstvom više helikoptera iz više rejona dejstva.

Primer dejstva, opcijom slika u slici - (svesno sam proporcionalno povećao telo Maljutke u odnosu na realnost) :

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sam prikaz Maljutke u gro planu - ( ruski izvor i umesto Strele druga raketa v-v). Nisam siguran o kom se helikopteru radi:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Odličan link o samoj Maljutci :

Link: http://sadefensejournal.com/wp/?p=507* T-90 - Ruski tenk i slikoviti prikaz ciljanog mesta gadanja ___.jpg (165.47 KB, 621x344 - viewed 411 times.)

* MALJUTKA.jpg (48.67 KB, 650x399 - viewed 777 times.)
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #224 on: March 17, 2012, 12:34:58 pm »

Tri fotografije sa snimanja filma "Daleko Nebo" u kojima su pored Gazele 12617 glumili i Nenad Nenadović, Dušica Žegarac, Žarko Radić, pokojni Milenko Zablaćanski ....


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* daleko nebo_1.jpg (162.7 KB, 1024x730 - viewed 203 times.)

* daleko nebo_2.jpg (176.17 KB, 1024x740 - viewed 282 times.)

* daleko nebo_3.jpg (120.42 KB, 1024x732 - viewed 233 times.)
Logged
Pages:  1 ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... 34   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.