PALUBA
April 24, 2024, 02:49:00 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pozdravimo novog člana Ekapic
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34   Go Down
  Print  
Author Topic: SA-341 / 342 Gazela / Gama  (Read 295434 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #345 on: February 07, 2014, 11:01:28 pm »

Gospodine Kalibar

morate da shvatite da politicari svasta govore i da je to sve deo politicke propagande koja se intenzivira narocito pred izbore. Vec sam napomenuo u jednom postu da se navodno razmatrala i proizvodnja Novog aviona 2012. Nemojte takve izjave da uzimate u obzir kao ozbiljne.

Da li Srbija ima pravo ili ne na proizvodnju Sa 341 zavisi od ugovora koji je SFRJ potpisala sa Francuskom. Da li je licenca ogranicena na proizvodnju odredjenog broja helikoptera ili postoji vremensko ogranicenje. To sve zavisi od toga. Ako je preduzece Soko Mostar potpisalo ugovor, a ne drzava onda nemamo pravo na obnovu proizvodnje jer Soko kao pravno lice vise ne postoji, a nema ni sukcesora.
Logged
kalibar
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #346 on: February 08, 2014, 11:15:01 pm »

OK, ako  Srbija ni pod razno ne moze da napravi motor, mozda moze nesto drugo?
Ukrajinci imaju savremen motor MS-500V, to bi znatno olaksalo.
Imaju i sistem samozastite Adros.
I laserski vodjene PO rakete Bar'er V dometa do 7000m, kad se lansiraju iz vazduha.
Avionika Garmin, to je barem lako dostupno, za civilno trziste. Za vojnu upotrebu vec odlucis sta najvise dogovara.
Poenta je da se iskoristi to sto imamo od projekata. Ako drzava nema interesa, moze da udje u javno-privatno partnerstvo, pa da neka firma iznese to do kraja. Najgore je da projekti sakupljaju prasinu.
Cenim da, ako daju Yugoimportu kompletnu dokumentaciju, ovi bi garant za 2-3 meseca izmozgali "kombinaciju". Cela stvar je u tome da postoji snazan ekonomski interes, a kad kazes "pare" - Yugoimport se stvori niotkuda. Kao sa Norom, BOV-om i Lazarom.
Sto se tice licence: mislim da ako promenis vise od 30% proizvoda, onda si "van" licence, tj. tretira se kao novi proizvod, pa nemas obaveze prema davaocu licence. A 30% sigurno menjas ugradnjom drugog motora, avionike, instrumenata.

Moje je misljenje da sa vise pazljivog planiranja, zajednickim radom i minimalnim investicijama, Srbija i Ukrajina za 5-10 godina mogu da postignu dosta - da obnove proizvodnju G-4, Gazele, da modernizuju srpske tenkove M84 opremom sa Oplota, na primer. Tu je V-V raketa Granj, naslednik R-73. Ukrajinci rade na novom PVO sistemu Dnjepar dometa 60km, koji bi i nama odgovarao (zasto se samo vezati za Ruse?).
Koliko god to zvucalo kao Tesna koza ("mi imamo projekti, al nemamo pare"), moje je misljenje da bi o Ukrajini kao strateskom partneru valjalo razmisliti.

Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #347 on: February 08, 2014, 11:25:30 pm »

U Srbiji trenutno imaš 10 Gazela za POB i to ti je sasvim dovoljno. Možda bi mogla da se izvede njihova modernizacija ugradnjom noćnog nišana i nove elektronike, kao i ugradnjom novih POVR, ali ni za to se nema para.

Tu je V-V raketa Granj, naslednik R-73.

Koja ti je ovo raketa? Daj neku fotku ili link.

Ne bih da ti rušim snove, ali čemu obnavljanje proizvodnje Gazela? Ko bi ih kupio? Već sada imaš dovoljno Gazela i za rezervne delove.
Logged
kalibar
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #348 on: February 08, 2014, 11:46:21 pm »

Pa ne za Srbiju, vec za Ukrajinu i svetsko trziste. Ukrajincima nedostaje mali univerzalni helikopter, a mogao bi verovatno solidno da se prodaje i u svetu, na trzistima gde je prisutan SDPR. Stos je da tu nema znacajnih troskova oko razvoja, sve vec postoji, samo ga treba integrisati i ispitati kao gotov proizvod. Dakle, nema investicija u nove tehnologije, vec samo u integraciju i ispitivanje gotovog proizvoda.

Sto se tice Granj rakete, radi se o modernizaciji R73 - ugradice novi IIR tragac (ukrajinski) umesto starog, ima malih promena i na aerodinamici rakete. Domet projektovan na oko 40km (idealno), ali je realno oko 20-25km.
Slika je u prilogu.


* granj.jpg (53 KB, 600x230 - viewed 100 times.)
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #349 on: February 09, 2014, 09:57:10 am »

Sve je to divno i krasno, ali nema se toliko novca da se ponovo započne proizvodnja. U fabrici SOKO su sklapani helikopteri od delova koji su se proizvodili širom bivše nam rahmetli domovine. Dok bi preduzeća u Srbiji usvojila proizvodnju potrebnih delova, trebalo bi puno vremena i novca, a pitanje je imaš li sve alate potrebne za proizvodnju. I da rešiš sve probleme i da usvojiš proizvodnju, morao bi da prodaš najmanje 100 letelica da namiriš samo te troškove i budeš na pozitivnoj nuli. Proizvodnja Gazela je završena 1996 godine u Francuskoj i to je to.
Logged
kalibar
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #350 on: February 09, 2014, 12:26:45 pm »

Kao sto sam napisao, ne bi se proizvodilo sve u Srbiji i ne bi proizvodnja krenula od nule, tako da nije potrebna neka velika investicija.
Sve sta moze, proizvodilo bi se u postojecim pogonima u Srbiji i Ukrajini.
Dakle, fabrike postoje, potrebno je uzeti od jednih i od drugih ono sto vec imaju i videti sta nedostaje (ako nedostaje).
Moma Stanojlovic moze da proizvede lopatice helikoptera.
UTVA proizvodi Lastu, najverovatnije mogu da naprave i zmaj-telo helikoptera po projektu koji postoji.
Motor pravi MotorSich.
Ako Ukrajinci mogu da naprave sklop-prenosnik do elise za Mi17, mogu verovatno i za Gazelu, samo im treba dati projekat u ruke.
Ukrajinski Antonov ima potencijala da bude globalni prodavac helikoptera, obzirom na njihovu globalnu prodajnu mrezu i vrednost brenda.
Pa neka se helikopter zove i An-1000, nebitno je, vazno je da se proizvede i da Srbija pravi barem deo njega.
Najgore je sedeti i ne ciniti nista.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 406


« Reply #351 on: February 09, 2014, 03:30:02 pm »

Čitajući mnoge postove na ovom Forumu, posebno one koji govore, kao i ovi prethodni kolege "Kalibra", o razvoju NVO, stičem utisak da se u našim visokim školama uopšte ne izučava nauka koja se zove "ekonomika" ili "politička ekonomija". Ovu nauku je posebno potrebno izučavati na inžinjerskim i fakultetima koji školuju buduće "menadžere". Ne sporeći dobre ideje, a posebno maksimu koju ističe "Kalibar" -"najgore je sedeti i ne činiti ništa", ipak treba reći da je pre bilo kakvog posla potrebno "sabrati dva i dva" i dobro istražiti i analizirati činioce "za i protiv".

Kako se Gazela skoro 20 godina već ne proizvodi, onda bi bilo kakav prouzvod na njenoj ideonoj osnovi ipak bio novi. Tehnologoja maerijala je verovatno delimično promenjena  i taj "novi" proizvod bi morao de je "prati". Dakle, podlegao bi svim onim radnjama koje su potreben i za potpuno nov proizvod. Pre svega bilo bi potrebno istražiti tržište i sagledati stvarnu potrebu za takvim nečim. Zatim bi trebalo sagledati ko može sada, sa što manje ulaganja da proizvode sklopove i delove tog "novog" helikoptera. Nužno je i anlaizirati slične helikoptere koji već postoje u svetu, kvalitet (mogućnosti)  cenu i dostupnost i potom sagledati kakve su šanse da ovaj "novi" helikopter bude dostojan takmac i to tako da ga kupi potreban broj kupaca i da se prodajom podmire troškovi proizvodnje i ostvari barem minimalna zarada u vidu mogućnosti daljeg razvoja (podmire troškovi i "stvori" kapital za daljinji razvoj).

Sama analiza košta, traje određeno vreme i ne daje rezultat "koliko sutra". Kada je kolega "Kalibar" pomenuo SDPR može bi se kao primer navesti "Lazar 1" koji je bio baš ono što on predlaže u vezi "Gazele". A bio je i ostao model (ništa više od toga) za koga je svako ozbiljan rekao, "lepo, ali nam to ne treba". "Lazar -2 " je već duža i ozbiljnija priča (sa više para i vremena) za koju se ipak, još uvek ne zna ishod. Dakle, ishod je ono što zanima finasijere, ulagače, makar to bila i država. A ishod koliko god da je izvestn nosi dozu rizika. Što veći rizik to manje potencijalnih ulagača, to manje sredstava za početak projekta i proizvodnje.

Lično mislim da je je bilo kakva priča o nastavku rada na "Gazeli" više u domenu mašte. Razvoj novog helikoptera na njenoj "osnovi", možda, ali to podrazumeva ozbiljnije ulaganje.
Logged
kalibar
mornar
*
Offline Offline

Posts: 16


« Reply #352 on: February 09, 2014, 05:01:05 pm »

Sedenje, cekanje, sagledavanje, analize...su za likove koji dembelisu u kancelarijama drzavnih institucija i zive o trosku gradjana. Uz to, onako iz fotelje, zadrigli, izmedju dva dodvoravanja svojim sefovima, pokusavaju da sole narodu pamet kako su eto samo oni Bogom dani da razmisljaju, a ostali treba da cute i slusaju.
Ovakve "akcije" dovele bi do toga da se nikada ne proizvede nista novo. Krajnji zakljucak uvek bi bio da "to"  treba kupiti, uvesti, jer se ne isplati proizvodnja.

Proizvodi NVO su strateski proizvodi, oni se mogu, ali ne moraju praviti nuzno za siroko, masovno trziste. Da su nasi preci "duboko" analizirali situaciju na trzistu jurisnih aviona ili trejnera, gledajuci da li neko to vec proizvodi i po kojoj ceni, danas ne bismo imali Orla i G-4, vec Jaguara i Hawka (nema troskova razvoja, realno su bolji, trebalo je kupiti njih, zar ne?). Da je Izrael isto tako rezonovao stvari, nikada ne bi napravili Merkavu. Kinezi bi ostali na Mig-ovima 15 i 17, ne bi napravili JH-7, J-20, J-21...I sta bi sa NOROM? Iz pocetka su se svi smejali SDPR-u, ali ljudi su radili i sada ubiru plodove svog rada.

Da ne offtopicujem previse, normalno je da pre svakog posla treba uraditi odgovarajucu analizu, normalno je da treba prouciti konkurenciju, ali u uslovima kada vec postoje kapaciteti i proizvodne predispozicije konacnu odluku je mnogo lakse doneti.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 406


« Reply #353 on: February 09, 2014, 05:32:29 pm »

Pa prve i poslednje rečenice ti nisu u saglasju. Sam sebi, kako se to popularno kaže "skačeš u stomak". Nažalost upravo zbog toga što su olako, brzopleto i ishitreno donošene odluke da nešto ne treba, da se proda, "privatizuje", ne proizvodi i sl. su dovele do toga da danas naša privreda ne radi. Da je neko samo površno uradio analize, da je bilo malo više "dembelana" kako ti kažeš, a manje šarlatana u vidu "modernih" političara, "biznismena", "menadžera" i stručnjaka "opšte prakse", do toga ne bi došlo.

Inače, teško se varaš da za proizvodnju svih navedenih NVO iz bivše JNA, kao i zemalja koje si pobrojao nisu pravljene studije, analize i sl. O, i te kako jesu. Vrlo, vrlo ozbiljno i detaljno. Šta više još ozbiljnije i detaljnije od onoga što sam napisao. Kada se to tako uradi onda se ima uspeha i proizvedeno dugo, dugo traje. Znali su da "što je brzo to je i kuso". Demagogija i šarlatanstvo su uvek u modi ali ne daju rezultat.
Logged
zixo
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 555


« Reply #354 on: February 10, 2014, 07:41:43 am »

Има ли неко инфо да ли је Соко произвео одређен број примерака за француске ваздухопловне снаге? Или да су производили делове за француске хеликоптере? Или можда само опитни примерак.
Logged
trpe grozni
Stručni saradnik - KoV
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 208« Reply #355 on: February 10, 2014, 04:35:54 pm »

Zixo, to ce nam najbolje odgovoriti gospodin Majerski na FB-u. Wink
Logged
zixo
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 555


« Reply #356 on: February 11, 2014, 08:36:11 am »

Мени неће, наљутио сам га.  Grin

Не свиђа му се што се сликам поред авиона и што му крадемо слике. 
Logged
torpedo011
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 222


« Reply #357 on: February 11, 2014, 10:50:13 am »

U Srbiji trenutno imaš 10 Gazela za POB i to ti je sasvim dovoljno. Možda bi mogla da se izvede njihova modernizacija ugradnjom noćnog nišana i nove elektronike, kao i ugradnjom novih POVR, ali ni za to se nema para.

Зар је само 10 газела довољно за противоклопну борбу?
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #358 on: February 11, 2014, 11:17:55 am »

U Srbiji trenutno imaš 10 Gazela za POB i to ti je sasvim dovoljno. Možda bi mogla da se izvede njihova modernizacija ugradnjom noćnog nišana i nove elektronike, kao i ugradnjom novih POVR, ali ni za to se nema para.

Зар је само 10 газела довољно за противоклопну борбу?

Ja bih lično dodao još dva komada i to je to. Svaki helikopter za POB može da pokrije određenu površinu, a to se računa tako što se krajnji domet POVR pomnoži sa tri, pa se dobijeni rezultat kvadrira. Prema toj računici jedna Gazela naoružana sa Maljutkama pokriva površinu od 81 km2. Ukoliko bi se Gezele prenaoružale sa raketama 9M120 ( domet 8km) onda bi jedna mogla da pokriva površinu od 576 km2. Helikopteri za POB se angažuju samo na najugroženijim pravcima, nisu oni kordonski raspoređeni uz granicu. Osim toga i pešadija ima razne sisteme za POB u svojoj opremi, tako da bi helikoptere zvali samo ako je baš, baš neophodno.
Logged
pvanja
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 280« Reply #359 on: February 11, 2014, 11:38:43 am »

Rakete za POB u VS su zastarele sa malim dometom, probojnoscu, itd i njima je potrebno zanavljanje i to sto pre.

Alas i Lorana obecavaju ali njihova seriska proizvodnja je jos daleko a nisam siguran kakvu porobojnost oklopa mogu da postignu.
Logged
Pages:  1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24] 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 23 queries.