Та ознака "Соко" је била на телу хеликоптера. Не сећам се сада тачно где али, по мом суду, указивала је или да је произведен код нас или да је ту ремонтован. Иначе у тим контејнерима, а прегледао сам их стотинак, било је свега и свачега па и оружја југословенског порекла. Тада сам први пут видео "Заставине" пушке без тромблонског нишана на цеви.
Ne bih da se raspravljam i da na temi pravim priču po motivima pesme Safeta Isovića - Ja u klin, ti u ploču.
Probaću još jednom da objasnim (ako vredi vredi, ako ne vredi nikom ništa)....
Shodno licenci koju je SFRJ potpisala sa francuskom firmom Aérospatiale dogovoreno je da će se u SFRJ tj. u Mostaru u firmi SOKO sklapati primerci za Jugoslaviju (tj. njene oružane snage, policiju itd)....Osim toga firma SOKO je ugovorom o licenci dobila i dokumentaciju i pravo da proizvodi neke delove za helikopter koji su kasnije isporučivani proizvođaču i ugrađivani na "originalne" Gazele proizvede u Francuskoj koje su se prodavale širom sveta.SFRJ ugovorom nije imala PRAVO prodavati helikoptere sastavljene u Mostaru van granica SFRJ.To se Jugoslaviji nudilo pred kraj 1980-ih u priči oko AS-332L2 tj. nabavke srednjeg transportnog helikoptera (STH) za JNA.
Prema predlogu francuske strane (u slučaju da smo izabrali Super Pumu) trebalo je da se od fabrike „Soko“ nabavljaju delovi ili završene Gazele, delovi Super Pume i da se obe letelice mogu prodavati trećim korisnicima uz saglasnost francuskih vlasti.
SFRJ se odučila za kupovinu i licencnu proizvodnju određenog broja delova Mi-38 (koji je u to vreme bio u razvoju , a ni dan danas nije u proizvodnji) a da se prvo nabavi eskadrila gotovih Mi-17V-1 kao prelazno rešenje....Posle toga je krenula igranka 1991. i dalje svi znamo šta je bilo.
Prema tome.Sve Gazele napravljene u Mostaru završile se u SFRJ tj. JNA, saveznim i republičkim MUP itd...
Gazele koju su prodavane širom sveta imale su neke delove proizvedene u Mostaru ali su bile "kompletirane" u Francuskoj.
Nadam se da je sada jasno.