Hvala svima na pozdravima!
Moje skolovanje privodim kraju, sad sam peta godina i ostalo mi je jos 10 meseci do kraja. Verujte mi da bih o svemu sto sam doziveo i preziveo mogao da pricam sigurno mesec dana... Ali pokusacu da ukratko navedem par interesantnih stvari, slicnosti i razlike sa skolovanjem oficira kod nas u Beogradu

Vojno - pomorska Akademija italijanske RM se nalazi u Livornu, osnovana je 1881. Postoji 6 osnovnih smerova i svi ovi kadrovi se skoluju direktno u Akademiji, ukljucujuci i sanitetlije. Smerovi su: pomorstvo, MT sluzba, Sluzba za telekomunikacije i naoruzanje, intendanti-advokati-finansisti(postoji jedan smer koji okuplja ove tri sluzbe), sanitetlije i lucka kapetanija(coast guard). Skolovanje svih smerova se vrsi po bolonjskoj Deklaraciji, diplome su priznate i u civilstvu; skolovanje ukljucuje dva nivoa diplome - bacelor i master. Smer pomorstvo se u petoj godini deli na specijalizacije: telekomunikacije, artiljerijsko-raketni smer, ppodmornicki smer, diverzanti, ronioci, podmornicari, mornaricki piloti i hidrografi. Skolovanje pomoraca i ostalih smerova traje 5 godina, dok se tehnicki smerovi skoluju 7 godina. To bi ukratko bio sistem skolovanja

Sto se tice obuke, ispricacu ukratko licna iskustva, sto vazi za sve oficire. U Beogradu sam upisao Akademiju 2004-e, u 129. klasi, smer pomorstvo. Na kraju godine sam ucestvovao na krstarenju od dva meseca na S/B ''Jadran'', kad smo izasli na Atlantik i izmadju ostalog posetili Englesku. Po zavrsetku krstarenja sam poslat u Italiju i poceo sve iz pocetka... Posle prve godine ukrcao sam se na zvanicno najlepsi jedrenjak na svetu, ''Amerigo Vespucci'', na njemu sam proveo, sto po lukama, sto u navigaciji, 78 dana. Izasli smo na Atlantik, posetili 7 luka u Evropi i Africi. Posle druge godine sam bio 76 dana na desantnom brodu ''San Giusto'', njime sam otisao u Crno More i posetio 3 strane luke i dve italijanske. Poslednjih dana navigacije na tom brodu svi pitomci se proizvedu u cin potporucnika, koji nosimo do pocetka cetvrte godine. Na kraju trece godine se polaze kurs za Oficira palubne straze, i ostatak leta proveli smo na raznim sivim brodovima sirom Itailje. Pre ukrcanja na kraju trece godine smo diplomirali i dobili bacelor diplomu. Cetvrta godina je usavrsavanje, i tu se opredeljujemo za specijalizaciju koju cemo pohadjati u petoj godini. Na pocetku godine unapredjuju se dotadasnji pporucnici u cin pkorucnika korvete, i taj cin se nosi do kraja pete godine, kad se proizvodimo u cin porucnika fregate. Na kraju cetvrte godine pomorci idu u Augustu(Sicilija) na sive brodove(korvete i Velike patrolne brodove), sad upravo pisem sa broda Sirio. Ovde je aktivnost vrlo interesantna, plovimo u sicilijanskom kanalu zbog kontrole ilegelnih imigranata iz Afrike. Sledi peta godina, u kojoj se specijalizujem na telekomunikacijama i na kraju, u julu mesecu, diplomiram na masteru i vracam se u Beograd...
Nisam mogao da skratim na manje od ovoga, znam da je opsirno, ali mislim da ce vam svima biti interesantno da procitate ove redove...