PALUBA
June 04, 2023, 10:50:29 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tvrđava Španjola  (Read 18829 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #15 on: August 10, 2012, 10:22:51 am »

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #16 on: March 21, 2013, 03:33:02 pm »

Odavno se nišpta nije dešavalo na ovom topic-u.

U jučerašnjim dnevnim novinama DAN objavljen je članak, u kojem se iznose planovi opštine HN za revitalizaciju tvrđave. Moje lično mišljenje, znajući stanje u opštini, je da je ovo priča za malu decu. Zapravo, ono što priča nadležni čovek u opštini (penzionisani kapetan fregate), liči mi na neku igraonicu u dečjem vrtiću.
Jedan od osnovnih problema u toj ''valorizaciji'' leži u tome, što jedini put koji vodi kroz grad prema utvrđenju zakrčen automobilima i (polu)divljom gradnjom, i da se do nje najlakše može doći peške. A to i nije baš primamljivo za sve turiste.
Pre nekoliko godina se kroz grad, od istih ovih ljudi koji su imenovani u tekstu, pričana priča o izgradnji uspinjače od obale mora do utvrđenja.
Sada je ta priča ''zaboravljena''. 

Realnost teksta procenite sami!


OPŠTINA ODLUČILA DA VALORIZUJE NAJPOZNATIJU TVRĐAVU

Španjolu u zakup nude ambasadama

U Španjoli ima pet do šest objekata i otvara se mogućnost da svaka ambasada dobije određeni objekat u koji će uložiti sredstva i koji će predstaviti njihovu zemlju, kaže Vladimir Žutković Načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Herceg Novi Vladimir Žutković nedavno je dobio dokument koji nedvosmisleno ukazuje da je tvrđava Španjola od 2002. godine vlasništvo Opštine a ne Ministarstva odbrane kako se to dosad tvrdilo.

Za Žutkovića ovo je prvi od mnogih koraka koji će biti preduzeti na revitalizaciji i valorizaciji utvrde koja ljepotom i istorijskom potkom dominira gradom. Žutković naglašava da se u ovom trenutku ne može uložiti novac koji je potreban za suštinsku valorizaciju Španjole, ali da nisu potrebna velika sredstva da se ona prije svega zaštiti od propadanja. Prvi korak, kako tvrdi Žutković, biće zatvaranje puta koji je probijen kroz dvorište ove srednjovjekovne utvrde, a kojim cirkulišu automobili. Sledeći će se odnositi na otvaranje i obezbjeđivanje južnog ulaza u tvrđavu, a potom i njenog detaljnog čišćenja od korova koji je duboko zašao u njene zidine. Za taj dio posla biće angažovan Biotehnički fakultet. Na ovakav način, tvrdi Žutković, Španjola će se makar u startu učiniti bezbjednom za posjetioce.

Nakon pomenutih radova uslijediće i treći korak koji će se odnositi na vraćanje pređašnjeg izgleda Španjole. Svo rastinje oko nje biće uklonjeno kako bi se ona mogla vidjeti s mora, tj. ulaska u zaliv  - poručio je Žutković.

Najvažniji korak po njemu ipak predstavlja projekat revitalizacije i valorizacije za koji je već formirana komisija u čijem se sastavu osim njega nalaze arh. Slobodan Popović, ispred Agencije za izgradnju i razvoj grada, arh. Boris Ilijanić, Ivica Zidar, predsjednik IO Herceg festa i predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Komisija će raspisati konkurs za idejno rješenje restauracije Španjole, nakon čega će biti izabran najbolji projekat i isti biti ponuđen investitorima. S obzirom na to da mi do sada nemamo baš najbolje iskustvo sa zakupcima te da smo očekivali veća ulaganja od pruženih, po ovom pitanju stupućemo u kontakt sa ambasadama, jer na Španjoli nisu bili samo Španci, već i Turci, Austrougari, Francuzi itd. Tamo ima pet do šest objekata i otvara se mogućnost da svaka ambasada dobije određeni objekat u koji će uložiti sredstva i koji će predstaviti njihovu zemlju. Zbog čega ne bi na primjer ispred jednog od objekata turiste sačekao čovjek u turskoj nošnji, a u objektu turiste upoznao sa njihovim eksponatima i dijelom istorije koji ih vezuje za Španjolu. Turista onda može preći ulicu jer je Španjola i bila koncipirana kao grad, pa obići na sličan način francusku ili špansku kuću. Španjoli treba vratiti ideju grada, jer ona to i bila, čak možemo vratiti i neku vrstu pijace i suvenirnice – navodi Žutković.

Minibusevi za turistički obilazak tvrđava

Žutković je izrazio očekivanje da će po pitanju uvezivanja Španjole sa Kanli kulom i tvrđavom Forte mare, kao onima kojima takođe gazduje Opština, u smislu turističkih obilazaka, imati tijesnu saradnju sa Turističkom organizacijom grada. Ističe da izgovor preuskog puta koji vodi do utvrde i na kojem se ne mogu mimoići dva automobila, nije ništa drugo do izgovor.
– Rješenje vidim u dobroj markaciji i minibusevima koji bi u određeno vrijeme turiste vodile u obilazak. Tada bi se saobraćaj zasutavljao na pet minuta koliko je potrebno mini- busu da odveze i vrati turiste na odredište. Insistiram na tome da turista koji plati kartu za obilazak jedne od tvrđava, ima mogućost da obiđe sve tri fortifikacije i u njima dobije sve podrobne informacije – pojašnjava Žutković.
 
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 956


« Reply #17 on: March 22, 2013, 03:44:12 pm »

A što bi bili potrebni busevi? Od Autobuske do Španjole ima oko 20 minuta hoda. Naravno, ne treba ići po suncu, već do 10 ujutro ili posle 5 popodne. Mokru platnenu kapu na glavu i flašu vode uzase.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #18 on: March 25, 2013, 07:22:42 pm »

Evo još jedan tekst o tvrđavi Španjola - iz današnjih podgoričkih Vijesti


NEBRIGA NADLEŽNIH

Ruinirana tvrđava Španjola u Herceg Novom

Srušeni unutrašnji zidovi, ruinirani objekti obrasli korovom sa raznim natpisima, trenutna su slika nekadašnjeg gornjeg grada Herceg Novog
Propadanje spomenika kulture zbog nebrige nadležnih u Herceg Novom se možda najbolje ogleda na primjeru Španjole. Ova tvrđava iz srednjeg vijeka, potpuno je prepuštena zubu vremena, iako je posljednjih nekoliko godina bilo pokušaja da se koliko-toliko očisti i ušminka. Umjesto toga, zidovi se urušavaju, odnosi se kamenje iz zidova, nema nikakvog osvjetljenja ali ni upozorenja da ulazak može biti opasan. Iz opštine tvrde da će se to uskoro promjeniti, a u hercegnovskom nevladinom sektoru imaju i plan da poprave situaciju.
Srušeni unutrašnji zidovi, ruinirani objekti obrasli korovom sa raznim natpisima, trenutna su slika nekadašnjeg gornjeg grada Herceg Novog. Impresivna tvrđava Španjola kao i većina registrovanih spomenika kulture Crne Gore, prepuštena je sama sebi.
Osim toga što kao ogroman turistički i kulturno- istorijski potencijal nije iskorištena, predstavlja i veliku prijetnju za svakoga ko želi tuda da prošeta. Ovakvo stanje do sada se pravdalo administrativnim preprekama, međutim opština Herceg Novi je dobila i zvanično rješenje da ona raspolaže ovom tvrđavom.
"Vjerujemo da je to jedan ogroman potencijal grada i vjerujemo da može da se valorizuje na adekvatan način. Naravno ni u šta ozbiljnije nismo mogli da uđemo dok neriješimo te imovinsko-pravne odnose, a sada kada su rješeni ulazimo u drugu fazu plana, a to je formiranje jednog tima", rekao je Vladimir Žutković iz Sekretarijata za društvene djelatnosti Herceg Novog.
 Čišćenje smeća na Španjoli
Opština je posljednjih par godina samostalno i sa Zavodom za zapošljavanje organizovala čišćenja smeća na Španjoli. Međutim, jedini koji su se prethodnih godina malo ozbiljnije bavili stanjem u ovoj tvrđavi su aktivisti NVO EKO Fest koji na Španjoli organizuju i festivale, kako bi ukazali na potencijale ove tvrđave. "Prije još tri godine već smo predali koncept projekta za samu sanaciju i za revitalizaciju na održivim principima"
"Upravo pokušavamo na neki kreativan način prvo da skrenemo pažnju na stanje Španjole i potencijale, takođe i da valorizujemo prostor i da pokušamo da ga saniramo i to smo radili za ovih dosadašnjih 4 godine, odnosno pet festivala koji su bili do sada na Španjoli. Međutim ruke su nam vezane zbog vjerovatno tog administrativno-papirološkog sistema", rekao je Saša Cvetković iz NVO "Eko fest" iz Herceg Novog.
 Međutim sada su riješene administrativne prepreke i iz opštine obećavaju otvaranje konkursa za sanaciju Španjole.
"Planiramo te neke osnovne stvari odmah da uradimo jer one ne zahtjevaju neka posebna sredstva. Znači nama je sad primarno dok traje ovaj konkurs za projekat, primarno je da ona više ne propada. Mi ćemo učiniti sve da onaj korov ono rastinje više ne uništava zidine", rekao je Žutković.
Saša Cvetković kaže da su takve vijesti ohrabrujuće i tvrdi da projekat revitalizacije već duže vrijeme postoji.
"Prije još tri godine već smo predali koncept projekta za samu sanaciju i za revitalizaciju na održivim principima naravno, da može da se sanira bez nekih većih ulaganja od strane opštine", rekao je Cvetković.
 U svakom slučaju svi su svjesni da bi obnova Španjole i ostalih mnogobrojnih hercegnovskih tvrđava, moglo predstavljati ekskluzivni dio turističke ponude toga grada.

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 442


« Reply #19 on: April 15, 2017, 07:04:28 pm »

Danas sam prošetao po tvrđavi Španjola.

Privukla mi je pažnju spomen tabla na ulazu u tvrđavu. Molim istoričare da nam ispričaju o čemu se radi. Zašto su pomorski kapetani pogubljeni?* IMG_20170415_180736.jpg (1317.15 KB, 1920x2560 - viewed 85 times.)
Logged
MOTORISTA
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #20 on: April 15, 2017, 08:50:49 pm »

http://www.vesti.rs/Jug-Srbije/Kapetan-Milan-Srzentic.html
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 245« Reply #21 on: April 15, 2017, 09:27:24 pm »

Hađija, Srzentić. Proglašeni su neprijateljima Austrije.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 297


« Reply #22 on: April 15, 2017, 09:32:29 pm »

Таблу у почаст Срзентићу имаш и у Будви, у старом граду, у близини "Љубишиног спомен дома" (музејске поставке о Стјепану Митровом Љубиши). Имам њени слику.
Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #23 on: September 21, 2020, 12:47:28 pm »Par starijih snimaka ...Logged
Dreadnought
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #24 on: September 21, 2020, 12:48:05 pm »Još jedan stariji ...


Logged
Zelja
mornar
*
Offline Offline

Posts: 45


« Reply #25 on: May 13, 2023, 10:24:28 pm »

Fenomenalni Radojica Pavicevic

2 dio

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.039 seconds with 23 queries.