Tihi druže, nema na čemu.
Džumba, znaš i sam da je PM pokušaj da se napravi ultra-laki mitraljez za jedinice koje teško mogu da nosaju sa sobom klasičan mitraljez. Sitna taktička prednost u odnosu na AP mu je veći efektivni domet +150...200m u zavisnosti od vrste municije, i duže može da drži automatsku paljbu zbog boljeg hlađenja cevi. I takva sitna taktička prednost može da znači jedinicama u napadu. Ali uvek postoji neko ''ali!'', ''šta?'' i ''kada?''... Za defanzivnu taktiku dejstvom zaprečnom vatrom, nikad ne bi mogao da zameni mitraljez. Fali mu 400-500m efektivnog dometa, zamenljiva debelozida cev, hranjenje redenikom i postolje, a to je već previše.
Rok druže, postoji doboš za PM u 7.62x39 sa 65 metaka, za 5.56mm mi nije poznato. Doboši imaju sklonosti ka zaglavljivanju pa se izbegavaju. Ne znam da li je neko u istoriji čovečanstva napravio pouzdan doboš koji ne zaglavljuje. Malo prašine dospe u doboš, i odma' zastoj. Možda bi mogao da prođe samo u zimskim uslovima, ali ko da čeka zimu...
Što se tiče nomenklatura svi se mi čudimo. Kako ćemo da krstimo koje oružje nije ni bitno (mogu da prođu i imena ''tandžara-ta-ta-ta'', ''puškata na ra-ta-ta-ta''), nego je bitno da dobro radi svoj posao.
KPoV, puškomitraljez M-72 znači ''Model 1972'', odatle vodi poreklo slova M u oznaci. PM mu dođe kao žargon.