municija za haubicu 155 mm je u kesama, tako da se kapisla stavlja odvojeno u zatvarač. municija 130 mm 122 i 152 ima metalnu čauru, u kojoj je kapisla. Zato se (pored ostalog) menja i zatvarač.
Zar nije Dr. Bull preferirao navojni zatvarač umesto kliznog?
Tako je. Zavojni zatvarač (IS - interrupted screw) omogućava fino podešavanje barutnih punjenja, ali je obturacija (dihtovanje) zatvarača teže. Klinasti zatvarač po suštini traži punjenje u čaurama, što samo po sebi rešava problem obturacije. Svaka konstrukcija zatvarača ima svoje prednosti i mane. Ruska i švedska artiljerija 152/155mm koristi po tradiciji klinasti zatvarač, koji omogućava nešto veću brzinu gađanja (takva su bila i Škodina oruđa). Ponavljam da su iskustva Bure u pustinji 1991. i 2003. godine pokazala da su preciznost, gipkost vatre i brzina gađanja u prvih nekoliko minuta bili važniji od velikog dometa. Princip TOT - time on target, padanje nekoliko granata "na isto mesto", ispaljenih različitom elevacijom cevi je zanimljiva inovacija poslednjih četvrt veka, ali efikasnosat takvog gađanja nije čvrsto dokazana i zavisi od taktičke situacije. Velika barutna komora ima uticaja na domet, ali povećava i rizik prevelikog pritiska barutnih gasova većeg punjenja kod odstupanja u karakteristikama baruta, koji mora biti postojan, naročito kod vrećastih punjenja. Za oruđa 39-45kal. dužine cevi standardna je komora od 18l,a za 52kalibra 23-24l. Povećani pritisak utiče na smanjenje resursa cevi do remonta/menjanja košuljice (lajnera). Takođe, BB projektili imaju duguljaste "bradavice" na telu granate, što poboljšava preciznost, ali povećava trenje i trošenje cevi. Određenu ulogu u balistici igra i način olučenja - postojani ili "progresivni" korak i ugao navoja. Kakvu tačno ulogu, ja ne znam. Tu se negde i moja obaveštenost završava, pa ne bih dalje, da ne bih lupao gluposti.